Härdelli

Härdelli

Pörröisiä rakkauslapsia

Meillä on tällä hetkellä viisi tallirakennusta sekä viisi pihattoa, joita ponimme sekä hevoset asuttavat. Tallit on hieman jaoteltu, kaksi talleista on oreille sekä ruunille ja kolme tammoille. Pihatoista kolme on tammojen käyttöön, yksi nuorille oreille sekä yksi varsapihatto. Näiden lisäksi pihapiiristä löytyy lukuisa määrä hiekotettuja hyväpohjaisia tarhoja eri koossa (on pieniä, keskikokoisia sekä isoja). Osa tarhoista on metalliputkista tehty, osa ihan vain perus sähkölangoilla. Tämän lisäksi meitä ympäröi 12 laidunplänttiä, joista muutama on ihan liki tallia ja niitä käytetään hyväksi myös talvella.

Isotalli toimii Härdellin pääkeskuksena. Sieltä löytyy tallin suurin rehuvarasto, josta kuljetetaan ruuat pienempiin talleihin. Muihin talleihin raahataan rehut aina viikoksi kerrallaan joko käsin/kottikärryillä taikka avantilla kuskaten. Kaikista muista talleista löytyy varustehuoneet, paitsi siirtotallista ja pikkutallista. Niiden asuttamat hevoset varustetaankin aina joko ulkona tai isossa tallissa. Jokaiselta hevoselta löytyy omat suitset. Osalta löytyy myös omat satulat, mutta jotkut käyttävät myös samoja satuloita. Ne on tietysti tarkastettu, että istuvat hyvin jokaisen ponin selkään. Valjaat puolestaan ovat yleisessä käytössä, niitä löytyy useita kappaleita ja säädetään aina ponille sopivaksi. Riimut, narut, harjat ja suojat ovat kaikki yhteisessä käytössä. Loimet roikkuvat ponien ovissa tai loimihuoneessa nimellä varustettuna. Kärryjä löytyy monia erilaisia kilpa-ajokärryistä rekeen. Isosta tallista löytyy näiden lisäksi lämmin oleskelutila mistä löytyy wc, suihku ja pieni keittiö. Siinä oheessa on myös kaksi vierashuonetta, missä esim. tallityöntekijät voivat punkata tarpeen tullen. Isosta tallista, oritallista ja vanhasta tallista löytyy myös pesuboxit.

Tallirakennusten ja tarhojen lisäksi meiltä löytyy kaksi kenttää, toinen isompi ja toinen pienempi sekä suuri maneesi. Kilpailut järjestetään joko isolla kentällä tai maneesissa. Maneesista löytyy siis myös katsomo. Varustuksena löytyy hyvä estekalusto. Tallin yleismies Pertti lanaa kentät ja pitää huolen siitä ettei tallin paikat repsota. Vuosien saatossa meille on myös hommattu kävelytyskone sekä pyöröaitaus. Pyöröaitauksessa poneja on helppo irtojuoksuttaa ilman, että ne jäävät koko ajan syömään johonkin nurkkaan. Kävelykonetta käytetään päivittäin ponien liikuttamiseksi. Uusin hankintamme on nurmikenttä, jossa on mahdollista harjoittaa valjakkoajoa sekä järjestää kilpailuja.

Henkilökunta

Näin ison tallin pyörittäminen vaatii myös tiestysti paljon henkilökuntaa. Toisinaan saamme nauttia työharjoittelijoista, mutta ne ovat aina vain suuri plussa. Tällä hetkellä meillä työskentelevät seuraavat henkilöt:

Emmi - tallin omistaja. Suunnittelee kaikki tallin pitoon liittyvät asiat (hevosten liikutukset, ruokinnat, päiväohjelmat jne.) Osallistuu ponien liikuttamiseen ja hyvinvointiin sekä ajan salliessa tallin muihin arkipäivän askareisiin kuten karsinoiden siivoamiseen. Tallin pitämiseen liittyy kuitenkin paljon myös paperihommia jne. jonka takia joskus aikaa ei jää juurikaan ylimääräisiin hommiin. Järjestää myös kaikki tallin tapahtumat ja kilpailee poneilla lähes aina itse.

Siiri - on tallin vanhin työntekijä, joka on meillä ollut myös pisimpään. Siiri on 38 vuotias kokenut hevosnainen. Emmin ehdoton luottohenkilö, osallistuu kaikkiin tallin tärkeisiin tehtäviin. Ei osallistu siivouksiin jne. vaan keskittyy ponien liikuttamiseen sekä esim. astutuksiin ja kilpailuihin. Saattaa joskus myös kilpailla.

Milla - toimii Siirin avustavana henkilönä. Siiri opettaa Millaa jatkajakseen tärkeisiin tehtäviin. Millan päivän tehtäviin kuuluu siis lähinnä Siirin perässä roikkuminen ja hänen avustaminen. Liikuttelee päivän aikana paljon poneja.

Hertta, Saara, Roosa, Bella, Tiina ja Lotta hoitavat kaikki arkeen liittyvät asiat. Tarhaavat hevoset, siivoavat karsinat, ottavat hevoset sisälle ja huolehtivat hevosille ruuat naaman eteen. Ilmoittavat kaikesta poikkeavasta joko suoraan minulle tai Siirille. Tyttöjen työajat vaihtelevat aamuvuorosta iltavuoroon. Iltavuorolaiset yleensä saattavat myös osallistua ponien liikuttamiseen mikäli on tarvetta. Tytöt auttavat myös tarpeen tullen kilpailuissa tai niiden järjestämisessä.

Pertti hoitaa tallillamme kaikki yleiset asiat ja pitää paikat kunnossa. Hän tekee myös kokovuoden kaurat ja heinät kesäisin. Pertin apulaiseksi on palkattu nuori mies Miro joka työskentelee aina kesä-aikana ja silloin kun häntä tarvitaan esim. Pertin ollessa lomilla/sairaana.

Lisäksi tallillamme näkee viikottain pyörivän eläinlääkärin, kengittäjän sekä hierojan. Meillä on myös kolme tyttöä tarvittaesa - työntekijöitä, jotka paikkaavat tarvittaessa esim. sairastapauksissa tai kesälomilla.

Tiivistelmä


Isotalli
- 20 turvepohjaista karsinaa
- 2 varsomiskarsinaa
- juoma-automaatit
- satulahuone
- pesuboxi
- rehuhuone
- sosiaalitilat + wc

Oritalli
- 20 turvepohjaista karsinaa
- juoma-automaatit
- satulahuone + wc
- pesuboxi
- rehuhuone
- siitospuoli

Vanhatalli
- 12 purupohjaista karsinaa
- 1 varsomiskarsina
- juoma-automaatit
- satulahuone
- rehuhuone

Pikkutalli
- 7 hamppupohjaista karsinaa
- juoma-automaatit
- nurkkaus heinäpaaleille ja rehuille

Siirtotalli
- 4 hamppupohjaista karsinaa

Pihatot
- Tammapihatto olkikuivike (max. 10 ponia)
- Tammapihatto turvekuivike (max. 5 ponia)
- Tammapihatto hamppukuivike (max. 3 ponia)
- Oripihatto hamppukuivike (max. 4 ponia)
- Varsapihatto hamppukuivike (max. 8 ponia)

Maneesi
- estekalusto
- pieni katsomo
- peilit + koulukirjaimet seinillä
- musiikin kuuntelu mahdollisuus

Ratsastuskenttä
- estekalusto
- katsomo

Nurmikenttä
- harjoitusradat kaikille valjakon osa-alueille

Päivärytmi


06.30 - 07.45 o Aamutallin teko (tarhaus, ruokinta)

kahvitauko 15 min

08.00 - 08.45 o Vesien vienti tarhoihin ja pihattoihin
08.45 - 10.30 o Karsinoiden siivous
10.30 - 11.15 o Siivousta (tarhat, piha, satulahuoneet jne.)

ruokatauko 45 min

12.00 - 14.00 o Ponien liikutusta
14.00 - 15.00 o Päiväheinät + vesien tarkistus

työntekijöiden vaihto

15.00 - 16.45 o Siivousta (tarhat, piha, satulahuoneet jne.)

kahvitauko 15 min

17.00 - 19.00 o Ratsastustunteja
19.00 - 20.30 o Iltatallin teko (ruuat, ponit sisälle)