s. 11.01.2010 - † 21.10.2016
Assi lopetettiin 22-vuotiaana vanhuuden tuomien vaivojen vuoksi. Lepää rauhassa enkeli.

Dirty D-Dance

Kyseessä on virtuaalihevonen | VH16-017-0050

Kuvan on ottanut Emmi Nieminen

NimiDirty D-Dance Rotushetlanninponi
Värivoikko Säkäkorkeus87cm
Sukupuolitamma Syntymäaika11.01.2010 (22v) - 4v 11.4.2010
OmistajaEmmiN. VRL-03385 KasvattajaDance Hall Ponies
Painotusyleispainotteinen KoulutustasoHelppo B, 40cm
Saavutukset

ei saavutuksia

Luonnekuvaus

Assi on pirtsakka ponineiti, joka ei millään jaksaisi pysyä aloillaan. Virtaa pursuavasta luonteestaan huolimatta Assi on erittäin ystävällinen neitokainen. Tältä ponilta ei voisi kuvitellakaan saavansa murhaavaa mulkaisua, hampaiden vilautusta saatika uhkaavaa potkua. Energisyytensä takia ponia on kuitenkin satunnaisesti vaikea hallita, joten ihan pikkulapsille tämä tamma ei sovi hoidokiksi. Kuitenkin meille kokeneemmille hevosihmisille Assi on varsin helppo tapaus.

Tarhassa Assi ei sen enempää arastele ketään, vaan tulee yleensä toimeen melkein kaikkien kanssa. Tamma osaa kuitenkin pitää puolensa - jos joku tulee hyppimään sen silmille, antaa Assi aina samalla mitalla takaisin. Se ei siedä pomottelijoita tai muuten vaan nokkavasti käyttäytyviä lajitovereita. Assin hakeminen tarhasta on erittäin rentoa hommaa. Tamma lähtee aina tallustamaan hakijan suuntaan, joten ponin perässä ei tarvitse juosta kuraisen tarhan poikki. Taluttaessa ponin energisyys tulee esille. Assi ei millään jaksaisi odottaa taluttajaansa, vaan se mielellään vain rynnisi karsinaansa (erityisesti jos tarjolla on ruokaa).

Hoitaessa puolestaan neiti olisi hyvä sitoa kiinni. Assi kun ei millään malttaisi pysyä paikallaan, vaan se hyörii ja pyörii vähän siellä sun täällä. Kiinni ollessaankin tamma osoittaa pieniä levottomuuden merkkejä mm. viskomalla päätään ja kuoputtelemalla. Harjaaminen ei Assille olekaan kovin nautinnollinen juttu. Vaikka tamma toki pitää pitkistä harjausvedoista, se kuitenkin pitkästyy todella helposti. Harjatessa tulisikin olla melko ripeä. Tamma on myös hieman herkkä vatsastaan, joten sieltä sörkkiessä tulisi harjata melko hellästi. Jalkansa puolestaan Assi nostaa ihan nätisti, eikä kavioiden puhdistuksessa ole pahemmin ongelmia ollut.

Ratsuna Assi on aivan erilainen kuin muut ponit. Siinä missä muut löntystelevät pitkin kenttää kyllästyneenä kentän kiertämiseen, niin Assi suorastaan vaatii itselleen uusia haasteita. Erityisesti tamma on omiaan kouluratsastuksen puolella. Assi on liikkeiltään täysin epäponimainen. Sitä on kaunista katsoa ja tamma saakin aina itsensä näyttämään hyvältä niin, että yleisö suorastaan huokaisee ihastuksesta. Välillä tuntuukin, ettei neidille tuota mikään ongelmia. Se suorittaa kouluradat Helppo B tasolle saakka, eikä väistöt, temmonvaihdot taikka peruutukset tuota neidille laisinkaan hankaluuksia. Mokistaan tamma ottaa aina opiksi, eikä se koskaan luovuta, vaan yrittää aina korjata virheensä mahdollisuuksien mukaan. Tahdiltaan Assi on reipas, joskus jopa hieman liian menevä. Kyljistään se on melko herkkä, joten ravipohje saattaakin Assilla tuntua laukkapohkeelta. Apujen voimakkuuksien kanssa saakin olla tarkkana.

Esteillä Assi ei ehkä ole niin toimiva. Toki kokenut ratsastaja saa Assin tekemään vaikka mitä, mutta yleiseltä tasolta katsoen tamma kuitenkin pärjää muissa lajeissa paremmin. Esteillä Assi on hieman huithapeli - se ei keskity ihan kympillä, vaan panostaa enemmänkin vauhtiin kuin laatuun. Sen hyppytaktiikassa on hieman hiomista, eikä Assi olekaan niin ketterä hypyissään kuin se voisi olla. Toisaalta kunnon treenauksella Assista voi saada mitä vaan. Maastoon puolestaan tämän tamman kanssa ei yksin kannata lähteä. Assi kun tuntuu olevan melkoinen pelkuri, joten se saattaa saada sätkyn milloin vain. Maastokaveri saa tamman kuitenkin rauhalliseksi, jolloin retkistä saattaa jopa nauttia.

Sukuselvitys

isä. Just Shake It ii. Jazzman iii. Jealosy Rubin
iie. Don't Laugh
ie. Fantacy iei. This Is It
iee. Endless Love
emä. Starstruck ei. Scary Move eii. Fuck the world
eie. New Fireshow
ee. Drack Queen eei. Firefly
eee. Carmen

Assin suku on hyvin tarkkaan mietitty ja lähinnä siinä on haettu voikkoa väriä ja hyviä käyttöominaisuuksia. Rakenne ei ole ollut syynin alla, mikä näkyykin vähäisissä kantakirjauksissa. Tämä linja on melko harvinainen eikä Suomesta löydy vastaavaa ollenkaan.

i. Just Shake It valittiin isäksi ehdottomasti värin takia. "Sakke" on väriltään todella kaunis kermaisa voikko Briteistä saakka. Rakenteeltaan Sakke oli takakorkea ja liian massiivinen, yleensä myös todella pyöreässä kunnossa. Vaikuttava näky se oli silti, vaikkei sen kanssa koskaan näyttelyihin tähdättykkään. Orin kanssa lähinnä vain harrastettiin ja valmentauduttiin, kilpailuissa sen kanssa ei koskaan ole käyty. Sakkea käytettiin shetlanninponijalostuksessa kaksi kertaa, joista toinen jäi valitettavasti tyhjäksi. Assi on siis isänsä ainut varsa.

ii. Jazzman oli nimensä mukaisesti oikea tanssijapoika. Niin sutjakka liikkeissään, ettei sen perässä meinannut millään pysyä. Jazzin luonne oli todella haastava ja orimainen. Sen kanssa yritettiin kilpailla kouluratsastuksessa, mutta ori oli enemmän kiinnostunut paikalla olevista tammoista kuin itse kentällä työskentelystä. Väriltään poni oli vaaleanrautias ja säkäkorkeudeltaan 102cm.

iii. Jealosy Rubin kilpaili esteratsastuksessa menestyksekkään uran. Ori on sijoittunut lukuisissa 50 senttimetrin luokissa ja voittanut Ison-Britannian shetlanninponien estemestaruuden vuonna 1999. Jesseä on käytetty siirtona ympäri maailmaa ja varsoja on kannassa 29 kappaletta joista muutama on jo menehtynyt. Väriltään poni oli rautias ja säkäkorkeudeltaan 100cm.

iie. Don't Laugh alias Nanna oli suomalaisen shetlanninponisiittolan ensimmäinen poni, josta innostus kasvattamiselle alkoi. Nanna ei ollut mikään rakennekukkanen, mutta pärjäsi hienosti pienten lasten opetusratsuna ja kilpaili myös muutamissa isommissa koulukilpailuissa osaavimpien ratsastajien kanssa. Väriltään Nanna oli harvinainen voikko, joten voit vain kuvitella millainen lapsimangeetti tämä poni on ollut. Tamma menehtyi 25-vuotiaana vanhuuden vaivoihin.

ie. Fantacy oli vaikuttava näky valjakkoradoilla sillä tässä tammassa oli todellista taitoa ja työmotivaatiota! Fannilla on lukuisia palkintoja isommistakin valjakkoluokista ja ruusukkeille iso hylly entisen omistajansa luona. Väriltään Fanni oli ruunikko ja kooltaan 98 senttimetriä. Tamma varsoi ainoastaan yhden varsan, sillä se tiinehtyi todella huonosti lukuisista yrityksistä huolimatta.

iei. This Is It aloitti kilpauraansa ravipuolella, sillä se esitti hienoja piirteitä kyseisessä lajissa. Teemu kuitenkin loikkasi jalkansa neljävuotiskautenaan, eikä siitä enää käyttöponiksi ollut. Orin kanssa kierreltiin näyttelyitä, jossa ori pärjäsi vaihtelevasti. Välillä tuli sanktiota liian suuresta heinämahasta. Teemu kuitenkin kantakirjattiin III-palkinnolle ja sitä käytettiin jalostuksessa muutaman varsan verran.

iee. Endless Love on minulle melko tunematon tamma, enkä saanut siitä paljoa irti vaikka kuinka kaivelin shetlanninponien historiaa. Ilmeisesti tamma on ollut vain harrastekäytössä ja se on muuten vain varsotettu muutamaan otteeseen. Kaksi tervettä varsaa se on varsonut. Virallisia mittaustuloksia ei ole, mutta väriltään tamma oli rautiaankirjava.

e. Starstruck on poni josta voisi puhua tuntitolkulla, mutta yritän nyt tiivistää tamman historian tähän. Ei ketään jaksa lukea mitään romaania yhdestä shetlanninponitammasta. Tanssi myytiin Suomeen 2-vuotiaana ja sillä on takana loistava menneisyys. Ponin elämä alkoi jo upeassa siittolassa, jossa sitä todella arvostettiin. Tämä voikko tamma kilpaili upean uran kouluratsastuksessa ja menestyi myös esteratsastuksessakin kohtalaisesti. Tamma on varsonut neljä varsaa, jotka kaikki ovat saaneet voikon geenin itselleen. Korkeutta Tanssilla oli tasan 100cm.

ei. Scary Move ei kyllä ollut yhtään nimensä kaltainen oripoika. Moppe oli ehkä maailman kiltein shetlanninponiori, jonka kanssa kaikki pystyivät touhuamaan ilman minkäänlaisia ongelmia. Orin kanssa kilpailtiin kouluratsastuksessa pienimuotoisesti, sekä harrastettiin poniagilityä. Väriltään tämä rautiaanpäistärikkö ori oli ilo silmälle. Sen katse oli niin ystävällinen ja ulkonäöltään todella kaunis karvapallero. Näyttelyissä se palkittiin muutaman kerran II-palkinnolla. Moppe astui vanhemmalla iällä muutaman tamman, joista jäi kolme varsaa rikastuttamaan shetlanninponikantaa.

eii. Fuck the world eli Vertti kilpaili Suomessa niin valjakkoajo kuin starttasi raveissakin. Orin ennätysajassa olisi ollut parantamisen varaa, mutta kyllä poni muutaman startin voitti. Valjakkoajossa herra oli ehdottomasti parempi. Vertti oli väriltään rautiaanpäistärikkö ja säkäkorkeutta herralla oli 102 senttimetriä. Poni oli tarjolla shetlanninponijalostukseen koko elämänsä ajan, mutta se jätti paljon tammoja tyhjäksi. Jälkeläisiä orilla on viisi.

eie. New Fireshow periytti upeaa luonnettaan ja loistavaa työkykyä. Fanni oli suomalaisessa ratsastuskoulussa opetusponina ja olikin loistava työssään. Tämän lisäksi tamman kanssa kilpailtiin pienissä esteluokissa sekä helpoilla kouluradoilla. Fanni oli myös todella loistava poniagilityssä ja ponin oma hoitaja innostuihin sen kanssa ihan kilpailemaan agilityn merkeissä. Poni osasi jos minkälaisia temppuja käskystä. Fanni jätti jälkeensä yhden hienon orivarsan.

ee. Drack Queen koki kovan kohtalon, sillä se myytiin epäluotettavaan kotiin jossa sitä kohdeltiin kaltoin ja väkivalloin. Tamma lopulta saatiin eläinsuojeluyhdistyksen kautta pois ja myytiin osaavalle shetlanninponi-ihmiselle. Aluksi Dinan kanssa oli paljon ongelmia, sillä se ei luottanut ihmisiin. Lopulta ponista tuli kuitenkin yhteiskuntakelpoinen ja se vietti leppoisaa elämää omistajansa kanssa. Dina varsoi vanhemmalla iällä kaksi varsaa. Väriltään tämä poni oli rautias ja korkeutta löytyi 93 senttimetriä.

eei. Firefly oli upea voikko shetlanninponiori. Lenni kilpaili menestyksekkäästi kouluradoilla ja sen kanssa kokeiltiin myös valjakkoajoa. Lisäksi orin kanssa käytiin näyttelyissä niin Suomessa kuin ulkomaillakin. Ori kantakirjattiin viisivuotiaana I-palkinnolle. Lenni astui parisenkymmentä tammaa, ennen kuin se sairastui ja lopulta jouduttiin lopettamaan, kun ori ei reagoinut hoitoihin.

eee. Carmen eli tavallista shetlanninponitamman elämää syöden hyvin ja liikkuen säännöllisesti. Tämän tamman kanssa ei koskaan kilpailtu, vaan se oli pelkästään siitoskäytössä sekä harrasteponina. Carmen varsoi yhteensä kuusi tervettä ja suloista pientä shetlanninponivarsaa. Väriltään tämä hieno tamma oli voikonkirjava ja korkeudeltaan 101 senttimetriä.

Jälkeläiset

Assista on mahdollista saada tilausvarsoja. Mikäli varsa tammasta kiinnostaa, otathan yhteyttä sähköpostitse.

Kilpailut

Sijoituksia yhteensä 10 kappaletta
KRJ:n alaisia sijoituksia 8 joista voittoja 1
ERJ:n alaisia sijoituksia 2 joista voittoja 0

KRJ Kouluratsastuskilpailut

16.11.2010, Fiktio, Helppo C, 5/60 83.018%
18.11.2010, Virtuaalitalli Dei , Helppo B, 3/50
08.03.2011, Härdelli, Helppo C, 7/50
18.01.2016, Stewart, Helppo B, 1/100
24.09.2016, Härdelli, Helppo B, 4/50
17.04.2016, Heili, Helppo B, 2/50
19.04.2016, Heili, Helppo B, 6/50
20.04.2016, Heili, Helppo B, 4/50

ERJ Esteratsastuskilpailut

22.01.2016, Stewart, puomiluokka, 4/21
23.01.2016, Stewart, puomiluokka, 2/21

Päiväkirja

27.11.2010, kouluvalmennus, kirjoittaja: Cindi

”Ratsasta enemmän eteen” vauhditin kaksikkoa alkuverkassa. Tanssi keskittyi hyvin selässä keikkuvaan EmmiN.ään. Poni kulki korvat hörössä. ”Ok, sitten aloitetaan". Sinun pitää keskittyä saamaan Tanssi kunnolla allesi, se kulkee vielä vähän edellä. Useita puolipidätteitä, mutta pidä pohkeet kiinni ettei se siirry käyntiin.” Ratsukko teki työtä käskettyä ja nyt Tanssi oli kunnolla ratsastajan alla. Teimme useita siirtymisiä ennen kuin lähdimme työstämään vastalaukkaa. Aloitimme helpolla kolmikaarisella kiemurauralla, mutta Tanssilta kesti hetken tajuta koko idea. Poni neiti vaihtoi itse automaattisesti laukan. Muutaman yrityksen jälkeen harjoitus alkoi jo sujua ja oli sopiva aika välikäynneille. Hetken hengähdystauon jälkeen teimme hieman ravityöskentelyä ja muutaman kerran vielä kiemuraura ja vastalaukat. Vielä lopuksi muutamia siirtymisiä ja sitten päästin ratsukon tekemään loppuverryttelyä.

21.11.2010, kouluvalmennus, kirjoittaja: Sara

Tullessani maneesiin EmmiN oli verrytellyt Tanssin kanssa jo hetken aikaa. Tanssi ravasi reipasta tahtia, vaikka ratsastajan pohkeet eivät osuneet kylkiin. Kehotin pitämään pohkeet kiinni, vaikka tamma menikin niin reipasta tahtia. Tanssin tahti kuitenkin vain reipastui, joten ohjiakin piti lyhentää jonkin verran sekä tehdä puolipidätteitä. Tamman vauhti muuttuikin rauhallisemmaksi ja nyt sillä nousi askelkin jo hienosti. Harvoin näki shetlanninponin ravaavan noin kauniisti.. Ratsukon sujuvaa yhteistyötä oli mukavaa katsella. Kun ravin tahti saatiin tasaiseksi, pääsi ratsukko aloittamaan siirtymät ravista käyntiin. Tanssi oli heti kuuliaisena siirtymässä raviin, mutta käyntiin tamma ei oikein hidastanut. Ratsastaja joutui käyttämään hetken hieman enemmän kättä ja istuntaa, mutta Tanssin herkistyessä ei tarvinnut enää kuin istunta-avun. Kun ravisiirtymät onnistuivat toiseenkin suuntaan, aloitettiin laukkatyöskentelyt. Tanssi kaahotti ensin tuhattajasataa. Kehotin kuitenkin taas tekemään puolipidätteitä melkoisen paljon. Tamma rauhoittui nopeasti ja ratsukko pääsi aloittamaan laukka - ravi siirtymät. Nyt Tanssi hidasti helposti ja laukkakin nousi ilman mitään ongelmaa. Seuraavaksi vuorossa oli vastalaukkojen nostamiset. Kulmassa nostettiin myötälaukka ja toisessa kulmassa tehtiin täyskaarto, josta jatkettiin vastalaukassa toiseen päätyyn. Ensimmäisellä kerralla Tanssi siirtyi pari kertaa raviin, mutta ratsastaja korjasi asian heti ja sai nostettua oikean laukan. Seuraavalla kerralla kuvio onnistui jo paljon paremmin, mutta vieläkin vastalaukoissa Tanssi siirtyi raviin. Ratsukko tuli uudestaan, tällä kertaa onnistuneesti. Onnistumiseen oli hyvä lopettaa, joten ratsukko pääsi aloittamaan vapaan loppuverryttelyn. Kehuin ratsukkoa, sillä valmennus oli mennyt oikein loistavasti.