Härdelli

Härdelli

Diadrama v. Hardell - KRJ-I, SHLA-II, VV-I
REST IN PEACE * 12.12.2015 - † 01.02.2018

Virtuaalihevonen | VH15-017-0766

Nimi: Diadrama v. Hardell, "Diadrama" Rotu: Shetlanninponi
Väri: Ruunikko Säkäkorkeus: 100 cm
Sukupuoli: Tamma Syntymäaika: 12.12.2015 (15v) - 4v 24.12.2015
Omistaja: EmmiN. VRL-03385 Kasvattaja: EmmiN. VRL-03385
Painotus: Yleispainotus Koulutustaso: Helppo C, Noviisi, 40cm
Saavutukset: VV-I palkittu joulukuussa 2015 (29,5p)
4 vuotiaiden vvkäyttökoe 2/6
SHLA-II palkittu huhtikuussa 2016 pistein 15 - 20 - 27 - 30 - 2 - 9 = 103p. parhaat luonnepisteet
KRJ-I palkittu heinäkuussa 2017 pistein 7 + 40 + 22 + 18 + 15 = 102 p.

Vaatimaton ja ujo tamma, joka on äärettömän lempeä.

Diadraman nimestä saa ehkä erilaisen käsityksen tamman luonteesta mitä se oikeasti on. Itse ehkä nimen perusteella kuvittelisin kyseessä olevan melkoinen diivatyttö, joka on hyvin omanarvonsa tunteva. "Mandi" on luonteeltansa kuitenkin todella vaatimaton ja ujo tamma, jonka saa helposti latistettua jalkoihinsa. Tamman kanssa suurimpia ongelmia on, että sen saisi rentoutumaan ihmisen lähellä ja tietysti löytää sille sopiva tarhakaveri, sillä helposti muut ponit saavat sen ahdistumaan. Mandi kyllä tykkää ihmisistä, mutta sillä kestää hetken aikaa tutustua. Aluksi se saattaa säpsähtää kaikkea kosketusta, käsien heiluttelua ja kovia äännähdyksiä, mutta pikkuhiljaa siihen tutustuessa se rentoutuu eikä enää jännitä kaikkea mahdollista. Kun Mandiin sitten tutustuu kunnolla, on se poni suurella hellyyttävällä sydämellä.

Voi hitsit tämän neidin kanssa on kiva touhuta kun sen luonne tulee oikein kunnolla esille! Mandi on sellainen halinalle, joka änkee aina kainaloon rapsuteltavaksi. Se tykkää puhallella naamalle lämmintä ilmaa ja sen mielestä on äärettömän ihanaa jos vielä puhallat takaisin. Huulet hamuilevat jatkuvasti mitä sitten naaman eteen sattuukaan - hanskoja, hiuksia, pipoa, takin hihaa... Eikä se ikinä nypi hampailla vaan pehmeillä huulillaan. Herkut tietysti kelpaavat aina, muttei se kuitenkaan niitä jaksa sen kummemmin kerjätä. Huomio on se kaiken A ja O tälle pimatsulle. Mandin kanssa ei koskaan voi lähteä touhuamaan sillä ajatuksella, että nopeasti vaan varusteet selkään ja menoksi. Sen kanssa jää väkisin seurustelamaan ja enemmän sen kanssa menee aikaa höpsöilyyn, kuin itse treenaamiseen. Hoidettaessa Mandi on todella helppo, sitä voi ihan pitää vapaana karsinassa ilman että pelkäät joutuvasi litistetyksi karsinan seinään tai joutumatta olemaan pää punaisena jatkuvasta pyörimisestä. Kaikki kengittäjästä lähtien ovat kehuneet tamman luonnetta ja helppoutta. Tosin kengittäjä on jo tuttu, aluksi tamma oli normaaliin tapaansa säpsy ja kankea, jalat eivät meinanneet nousta ja välillä poni seisomisen sijaan oli lähempänä istuma-asentoa.

Ratsuna Diadrama on kevyt ja herkkä kuorrutettuna pehmeillä askeleilla ja onnistumisilla. Mandilla on hyvä työmoraali, eikä sillä ikinä lopu into oppia lisää. Tamma tosin on hieman hidas oppimaan, muttei se ole meidän menoa haitannut. Koulutustasoltaan emme tosin ole Helppo C:tä pidemmälle päässeet, eikä meillä ole yritystäkään päästä pidemmälle. Kilpailemme ja ratsastamme tamman omalla mukavuustasolla. Mandi osaa kulkea peräänannossa ja tarjoaakin sitä ihan oma-aloitteisesti. Toki jos ratsastaja ei tiedä kuusta eikä taivaasta mitään, ei ponia saa kulkemaankaan nätisti. Lisäksi Mandi on todella herkkä istunnalle, jos siellä pomppii ja hyppii ihan liikaa se jännittyy eikä ponin ratsastamisesta tule yhtikäs mitään. Se ei sovellukkaan aloittelijoille, sillä vaikka poni ei tee mitään tyhmyyksiä vaan vain ahdistuu, ei se ole sitä kohtaan kuitenkaan reilua. Mandi hoitaa hienosti pohkeenväistöt, ei oikoile kulmissa ja temmonvaihdotkin sujuvat tyylikkäästi. Avot ja sulut menevät ihan kohtalaisesti, tosin välillä jalat ja pylly eivät tahdo pysyä menossa mukana. Mandin kanssa meno on eleetöntä ja kevyttä, kun vähänkin vain osaa perusasioita enemmän. Esteillä Mandi on nopea, mutta ponnistusvoimaa ei hirveästi löydy. Yli 50 senttiset esteet tippuvat ihan vain silkan ponnistusvoiman puutteen vuoksi. Taktiikassa ei kuitenkaan muuten ole vikaa, neiti osaa jopa korjata ratsastajan virheitä lähestymisissä. Mandin kanssa on myös ajettu ja harrastamme ratsastusjuttujen ohella myös valjakkoajoa. Mandi viihtyy kärryjen edessä ihan yhtä hyvin kuin ratsuntyössäkin. Parivaljakkoa ollaan kokeiltu, mutta herkkyyden ja arkuuden vuoksi on ollut todella vaikea löytää sopivaa paria jonka kanssa homma onnistuisi. Ehkä vielä joskus löydämme sellaisen ponin, jonka kanssa myös tämä meiltä onnistuisi.

Kilpapaikkoihin Mandi suhtautuu vaihtelevasti. Kun oikein huono päivä sattuu kohdalle on kilpailuissa olo kammottavaa ja sen silmät meinaavat pullistua päästä jännityksestä. Silloin ei suorituksestakaan tule mitään ja välillä olemme joutuneet lähtemään ihan suosiolla vain pois kilpailuista. Pienemmissä kisoissa tätä ongelmaa ei ole ollut ja jotkut suuremman väkiluvun kisatkin ovat sujuneet muitta mutkitta. Rentona ollessaan tamma kuitenkin ihan selkeästi nauttii esillä olosta ja suorittamisesta. Mandin kanssa kilpailemme yleispainotteella vähän kaikkea ja käymme näyttelyissäkin, tulokset kuitenkin vaihtelevat selkeästi ponin mielentilan mukaan.

i. Casimir v. Hardell
she, ruunivoikko, 97cm
KRJ-I, KTK-III, VVJ-III, SHLA-I
ii. Dentons Bablo
she, voikko, 93cm
SHLA-II
iii. Benz' Oliver
she, voikko, 90cm
evm
iie. Dentons Frilla
she, voikonkirjava, 103cm
evm
ie. Golda Rosfeber
she, ruunikko, 92cm
KRJ-II, KTK-II, SHLA-I, YLA2
iei. Segrare
she, tummanrautias, 99cm
evm
iee. Golda Blomma
she, tummanrautias, 100cm
evm
e. Härdellin Madonna
she, voikko, 94cm
SHLA-II, YLA2
ei. Party Machine 69
she, voikko, 96cm
SHLA-I, KTK-III, KRJ-II, YLA1
eii. Let It Rock
she, voikko, 98cm
evm
eie. I Made It
she, voikko, 100cm
evm
ee. Dirty D-Dance
she, voikko, 87cm
eei. Just Shake It
she, voikko, 102cm
evm
eee. Starstruck
she, voikko, 100cm
evm

i. Casimir v. Hardell on oma kasvattini vuosien takaa. Casimir kasvoi meillä, mutta ponikantaa pienentäessäni myin sen Miia Marialle, eikä se parempaa kotia olisi voinutkaan saada. Kassu on väriltään ruunivoikko ja säkäkorkeudeltaan 97cm. Ori on kilpaillut niin koulua, kuin valjakkoajoakin. KRJ:n alaisia sijoituksia on 48 ja VVJ:n alaisia 44kpl. KRJ:stä CUP sijoituksia on jopa viisi kappaletta. Sen kanssa on myös käyty kouluratsastuksen laatuarvostelussa, jossa se palkittiin KRJ-I palkinnolla 101,5:llä pisteellä. Casimir on myös kantakirjattu KTK-III palkinnolle 68:lla pisteellä. Jälkeläisiä Kassulla on Diadraman lisäksi seitsemän.

ii. Dentons Bablon valitsin Casimirin isäksi aikoinaan sen värin takia. Voikot shetlanninponiorit olivat kiven ja kannon takana, joten tilaisuuden tullen Babloa oli ehdottomasti käytettävä. Säkää orilla oli 93cm. Bablon sivut ovat valitettavasti kadonneet, oletettavasti se on siis kuollut. Sijoituksia ori keräsi KRJ:stä 22kpl, VVJ:stä 11kpl ja ERJ:stä seitsemän kappaletta. Bablo kävi shetlanninponien laatuarvostelussa ja palkittiin siellä II palkinnolla pistein 96,5. Jälkeläisiä orilla on viisi.

iii. Benz' Oliver on Ruotsissa ja Tanskassa suuresti vaikuttanut voikko 90 senttinen shetlanninponiori. Sille on kertynyt menestystä niin näyttelyistä kuin valjakkoajostakin. Sillä on useita sijoituksia vaikeasta ponivaljakosta ja se on kilpaillut myös parivaljakkona. Orilla on myös lukuisia I-palkintoja näyttelyistä, sekä useita BIS-titteleitä ja näyttelyiden voittoja. Oliver on kantakirjattu niin Ruotsissa kuin Tanskassakin I-palkinnolla. Luonteeltaan ori oli aivan kuten jälkeläisensäkin, kiltti ja erittäin rauhallinen käsitellä. Jälkeläisiä Oliverillä on seitsemän, joista kolme on oreja ja neljä tammoja. Sillä on kaksi I-palkinnolla ja kolme II-palkinnolla kantakirjattua jälkeläistä.

iie. Dentons Frilla on väriltään meikäläisen unelma - voikonkirjava. Väri jota ehdottomasti rakastan shetlanninponeissa. Yleispainotteinen Frilla on kilpaillut niin valjakkoajossa, esteillä kuin kouluratsastuksessakin. Sijoittunut se on jokaisessa lajissa useampaan otteeseen. Valjakkoajoa poni kilpailee noviisitasolla, helppoja koululuokkia ja esteitä maksimissaan 70 senttimetrin korkeudelta. Jälkeläisiä sillä on vain ja ainoastaan Bablo. Tamma on kantakirjattu II-palkinnolle ja on se niittänyt tuloksia näyttelykehissäkin.

ie. Golda Rosfeber on omassa omistuksessani oleva tamma. Fellu on 92 senttimetriä korkea erittäin kaunis ruunikko shetlanninponitamma. Sen kanssa on kilpailtu kouluratsastuksessa sijoittuen KRJ:n alaisissa kisoissa 44 kertaa. Lisäksi tamma on käynyt satunnaisissa estekilpailuissa, sillä on yksi sijoitus ERJ:n alaisista kilpailuista. Fellun kanssa on myöskin käyty Ruotsissa hevosten laatuarvostelussa, josta se sai arvosanaksi Klass I. Tamman kanssa on myös valmentauduttu säännöllisesti. Golda Rosfeber nähdään toivottavasti tulevaisuudessa vielä laatuarvosteluissa ja näyttelykehissä.

iei. Segrare väriltään tummanrautias 99 cm korkea oripoika, syntyi Tanskalaiseen shetlanninponi siittolaan vuonna 1990. Varsan tulevaisuus oli lupaava, sillä se oli jo ennen syntymäänsä myyty Ruotsalaiseen shetlanninponisiittolaan, Hjoleniin. Segrarestä kasvoi komea ja lihaksikas herra, jota ryhdyttiin kouluttamaan kouluratsuksi. Oria ratsasti tallin oppipoika, Sven Ulson, jonka kanssa Segrares loisti Helppo B ja lopulta Helppo A radoillakin. Segrare kilpaili kolme kautta, jonka jälkeen sen kanssa ryhdyttiin siitoshommiin. Lopulta ori kantakirjattiin II palkinnolle. Orilta löytyy kannasta tällä hetkellä jopa 75 jälkeläistä, joista suurin osa on tammoja. Segrare viettää tällä hetkellä eläkettä laiduntaen Hjolenin pihapiirissä.

iee. Golda Blomma on vuonna 1993 syntynyt tummanrautias ponitamma. Blomma on siis jo 17 vuotias tammamamma, mutta on vielä kuitenkin hyvässä kunnossa ja toimiikin Suomessa toistaiseksi jalostustoimissa. Tamma syntyi Ruotsalaisessa Ytgårdin siittolassa, mutta myytiin 6 vuotiaana Suomeen siitos, koulu ja näyttelykäyttöön. Aikaisemmin tamma toimi kolme vuotta Ruostissa ravurina, mutta huonolla menestyksellä. Ratsuna Blomma oli aivan eri sarjaa kuin ravipuolella. Sen kanssa kilpailtiin Helppo C luokissa ja tamma voittikin useita kilpailuita. Näyttelykehissä menestys oli ihan mukavaa, II ja III palkintoja pääasiassa. Blommalta löytyy tällä hetkellä 3 jälkeläistä.

e. Härdellin Madonna asustelee omassa pihassani ja onkin yksi suosikki kasvateistani, sillä se on harrastukseni kantaorin, Masin, jälkeläinen. Donnasta odoteltiin paljon eikä se ole tuottanut pettymystä. Toiveena oli voikko shetlanninponitamma ja sen me saimmekin. Säkäkorkeudeltaan Donna on 94cm eli melko piskuinen neiti. Donnan kanssa on kilpailtu kouluratsastuksessa ja sen kanssa on käyty shetlanninponien laatuarvostelussa, jossa se palkittiin II palkinnolla. Diandra on tamman ensimmäinen jälkeläinen, mutta toivottavasti ei viimeinen.

ei. Party Machine 69 on koko virtuaalimaailmasta ehdottomasti suosikkiponini. Masi on voikko 96cm korkea shetlanninponiori, joka on äärettömän komea ja upea ilmestys. Orin kanssa on valmentauduttu paljon ja kilpailtu kouluratsastusta. Myös muutamat esteet on hypitty, mutta enemmän olemme painostaneet kouluun. Orin kanssa on myös harrastettu näyttelyitä sekä mätsäreitä. Sillä on tällä hetkellä yksi irtoSERT ja yhdessä mätsäreissä olemme olleet BIS5! Masi on siis kantakirjakelpoinen ja sen kanssa sinne myös ehdottomasti mennään. Orin kanssa on käyty shetlanninponien laatuarvostelussa, jossa se on palkittu II-palkinnolla. Jälkeläisiä Masilla on viisi, joista yksi on kadonnut. Ori on vielä toistaiseksi tarjolla jalostuskäyttöön, ehkä otan siitä itselleni vielä yhden varsan.

eii. Let It Rock on upea brittiläinen jalostusori. Rock on tunnettu muunmuassa sen loistavista ominaisuuksistaan, jonka periytyminen varsoille on ollut loistavaa. Luonteeltaan herttainen oripoika on kilpapuolella menestynyt pääasiassa näyttelykehissä sekä valjakkoajon parissa. Rock onkin tunnetty valjakkoajon piireissä, useita voittoja ja sijoituksia löytyy. Itse poni on vieläkin kilpakäytössä, mutta lomailee toistaiseksi astumalla satunnaisesti tammoja. Vuonna 2008 Rock kantakirjattiin kantakirjatilaisuudessa jopa parhaalla I palkinnolla! Ei mikään ihme olekaan, että naiset eivät tätä pojua karttele.

eie. I Made It toimii pääasiassa koulukäytössä, mutta on rakenteensa puolesta oiva hevonen myös näyttelykehien puolelle (johon tamma ei kuitenkaan ole päässyt vielä osalliseksi). I Made It on loistava koulupuolen shetikka, jolta löytyy potentiaalia Helppo B tasolle saakka. Made on ikänsä puolesta (9 vuotias) erittäin nuori, joten kilpakentillä sitä ei vielä hirveästi ole näkynyt. Lisäksi tamma on viettänyt 3 mammalomaa, joka on vienyt paljolti treeniaikaa. Made on siis 3 orivarsan emä, jotka ovat kaikki samasta orista (Let It Rock). Made onkin brittiläinen tamma ja asustaa samassa siittolassa kuin varsojen isä, Rock. Madea on kuvailtu luonteeltaan loistavaksi tammaksi, joka kuitenkin viihtyy parhaiten omissa oloissaan.

ee. Dirty D-Dance tuli minulle Englannista pitkän mietinnän jälkeen. Todella kaunis voikko tamma, joka ei kuitenkaan rakenteellisesti ollut mikään helmi. Assi oli minulla muutaman vuoden, kilpailimme muutamissa kilpailuissa ja teetin sillä yhden varsan, Donnan. Assi ei kuitenkaan pärjännyt kilpailuissa, eikä siitä rakenteensa puolesta ollut näyttelyihinkään. Lopulta myin tamman yksityiselle tallille harrasteponiksi, jossa se kuoli 18 vuotiaana ähkyyn. Tamma eli kuitenkin hyvän elämän rakastettuna ja oli loistava harrasteponi.

eei. Just Shake It on englantilainen jalostusori, jota on maassaan käytetty paljon erilaisilla tammoilla. Jakea en ole itse päässyt koskaan näkemään, mutta kuvien perusteella ori oli todella hieno ruunipäistärikkö poni, korkeudeltaan vain 89 senttiä. Poni kantakirjattiin II palkinnolla vuonna 1996. Pääasiassa ponia käytettiinkin vain näyttelyissä sekä satunnaisissa tapahtumissa. Oria ei ole koskaan ratsastettu, liikunnan vuoksi sitä on ajettu ja hömpötetty kaikkea muuta mitä nyt pienen ponin kanssa touhuta voi. Orilla on 15 jälkeläistä, joista muutama on menestynyt enemmän ja loput sitten vähän vähemmän.

eee. Starstruck on edelleen minulle tuntematon tyyppi, sillä tammasta ei ole löytynyt juuri ollenkaan tietoa. Olen saanut sen verran selville, ettei se koskaan ole ollut mikään kisakonkari, vaan ihan harraste ratsuna toimunut ja varsonut muutaman varsan. Väriltään tamma oli voikko, tosin erittäin tumma sellainen. Säkäkorkeudesta ei löydy mittoja, sillä tammaa ei ole koskaan virallisesti mitattu. Starstruck taitaa minulle jäädäkkin mysteeriksi, sillä en ole sen viimeisempiä omistajia tavoittanut ja tuskin tulen tavoittamaankaan.


22.02.2016 tamma Mayhem Coctail Gala isä Partyking YO! KTK-II
16.02.2016 tamma Härdellin Kimona isä Wyat Yolomawmit kuollut
23.01.2016 ori Härdellin Mainio isä Päivärinteen Uni -

KRJ Kouluratsastuskilpailut - Sijoituksia 45, joista voittoja 9

13.01.2016, Hervannan Oriasema, Helppo C, 3/30
06.01.2016, Hervannan Oriasema, Helppo C, 1/30
08.01.2016, Hervannan Oriasema, Helppo C, 3/30
01.01.2016, Fiktio, Helppo C, 2/40
04.01.2016, Fiktio, Helppo C, 1/40
16.01.2016, Fiktio, Helppo C, 5/40
19.01.2016, Fiktio, Helppo C, 2/40
21.01.2016, Fiktio, Helppo C, 3/40
26.01.2016, Fiktio, Helppo C, 4/40
04.02.2016, Härdelli, Helppo C, 4/30
05.02.2016, Härdelli, Helppo C, 3/30
06.02.2016, Härdelli, Helppo C, 4/30
06.02.2016, Härdelli, Helppo C, 5/30
11.02.2016, Härdelli, Helppo C, 1/30
13.02.2016, Härdelli, Helppo C, 2/30
14.02.2016, Härdelli, Helppo C, 1/30
15.02.2016, Härdelli, Helppo C, 4/30
16.02.2016, Härdelli, Helppo C, 2/30
21.01.2016, Stewart, Helppo D, 3/40
24.01.2016, Stewart, Helppo D, 1/40
24.01.2016, Stewart, Helppo C, 8/97
25.01.2016, Stewart, Helppo C, 3/40
10.02.2016, Valentino, Helppo C, 4/30
10.02.2016, Valentino, Helppo C, 2/30
18.02.2016, Härdelli, Helppo C, 5/30
19.02.2016, Härdelli, Helppo C, 2/30
21.02.2016, Härdelli, Helppo C, 5/30
23.02.2016, Härdelli, Helppo C, 1/30
07.03.2016, Härdelli, Helppo C, 3/30
08.03.2016, Härdelli, Helppo C, 1/30
09.03.2016, Härdelli, Helppo C, 3/30
12.03.2016, Härdelli, Helppo C, 5/30
12.03.2016, Härdelli, Helppo C, 1/30
13.03.2016, Härdelli, Helppo C, 5/30
14.03.2016, Härdelli, Helppo C, 5/30
16.03.2016, Härdelli, Helppo C, 2/30
18.03.2016, Härdelli, Helppo C, 1/30
19.03.2016, Härdelli, Helppo C, 5/30
20.03.2016, Härdelli, Helppo C, 5/30
24.03.2016, Härdelli, Helppo C, 5/30
24.03.2016, Härdelli, Helppo C, 3/30
25.03.2016, Härdelli, Helppo C, 3/30
26.03.2016, Härdelli, Helppo C, 3/30
26.03.2016, Härdelli, Helppo C, 3/30
29.03.2016, Härdelli, Helppo C, 4/30

VVJ Valjakkoajokilpailut - Sijoituksia 31, joista voittoja 8

27.02.2016, Härdelli, noviisi yhdistetty, 2/30
28.02.2016, Härdelli, noviisi yhdistetty, 2/30
02.06.2016, Metsovaara, noviisi yhdistetty, 3/40
30.06.2016, Viisikko, noviisi yhdistetty, 7/54
07.11.2016, Mörkövaara, noviisi tarkkuuskoe, 1/40
21.07.2017, Wyat Shetlands, noviisi yhdistetty, 6/40
23.07.2017, Wyat Shetlands, noviisi yhdistetty, 6/40
12.09.2017, Härdelli, noviisi yhdistetty pari, 3/27
21.09.2017, Härdelli, noviisi yhdistetty pari, 1/27
22.09.2017, Härdelli, noviisi yhdistetty pari, 5/27
28.09.2017, Härdelli, noviisi yhdistetty pari, 4/27
30.09.2017, Härdelli, noviisi yhdistetty pari, 1/27
03.12.2017, Koistila, noviisi koulukoe, 1/30
04.12.2017, Koistila, noviisi koulukoe, 2/30
07.12.2017, Koistila, noviisi koulukoe, 4/30
18.12.2017, Koistila, noviisi koulukoe, 2/30
22.12.2017, Koistila, noviisi koulukoe, 2/30
23.12.2017, Koistila, noviisi koulukoe, 5/30
29.12.2017, Koistila, noviisi koulukoe, 4/30
21.11.2017, Vuorna, noviisi tarkkuus pari, 1/23
22.11.2017, Vuorna, noviisi tarkkuus pari, 2/23
15.11.2017, Härdelli, noviisi yhdistetty pari, 2/11
20.11.2017, Härdelli, noviisi yhdistetty pari, 1/11
24.12.2017, Vuorna, noviisi tarkkuuskoe pari, 3/23
28.12.2017, Vuorna, noviisi tarkkuuskoe pari, 4/23
29.12.2017, Vuorna, noviisi tarkkuuskoe pari, 1/23
13.01.2018, Duán Stable, noviisi koulukoe, 2/30
17.01.2018, Duán Stable, noviisi koulukoe, 5/30
14.01.2018, Vuorna, noviisi tarkkuuskoe, 4/30
25.01.2018, Mörkövaara, noviisi tarkkuuskoe, 5/30
27.01.2018, Mörkövaara, noviisi tarkkuuskoe, 1/30

ERJ Esteratsastuskilpailut - Sijoituksia 6, joista voittoja 0

27.01.2016, Stewart, puomiluokka, 2/21
26.05.2016, Metsovaara, 40cm, 4/18
27.05.2016, Metsovaara, 40cm, 2/18
27.05.2016, Metsovaara, 40cm, 4/18
29.05.2016, Metsovaara, 40cm, 3/18
30.05.2016, Metsovaara, 40cm, 2/18

00.00.2017 NJ paikka tulos tuom. ari

27.12.2017, päiväkirjamerkintä, kirjoittaja: EmmiN. (134 sanaa)

Kirjoitellaanpas tännekin vähän tytön kuulumisia! Diadrama rupeaa olemaan jo melko valmis paketti ja on saavuttanut elämässään hyvin paljon. Vielä on kuitenkin muutama saavuttamaton etappi. Tamman kanssa kilpaillaan edelleenkin valjakkoajossa, mutta koska kisalistoilla on ruuhkaa on kisaaminen tamman kanssa ollut melko hidasta. Lisäksi tarkoituksena olisi kisata vielä hiukan esteillä, mutta sen suhteen en lupaa mitään. Haluaisin kovasti Diadraman myös kantakirjaan, koska tiedän että se varmasti pääsisi palkinnoille. Yritän muutamista näyttelyistä kerätä sille vielä kantakirjakelpoisuutta tai sitten odotan seuraavaa ponikantakirjatilaisuutta, joka olisi avoin kantakirja kelvottomille poneille. SHLA laatuarvostelupalkinto olisi tarkoitus käydä uusimassa, joskos ponille saataisiin sieltä vielä ykkönen. Lisäksi Diadrama suuntaa vielä VVJ laatuarvosteluun sekä mahdollisesti YLA:aan. Jälkeläisiä ponilla on jo kolme, mutta niistä vain yksi on enää aktiivisesti hengissä. Joskos ponille vielä yksi jälkeläinen saataisiin, joka ei heti katoa bittiavaruuteen tai jää nurkkiin lojumaan!


23.06.2017, päiväkirjamerkintä, kirjoittaja: EmmiN. (281 sanaa)

Eilisen vauhdikkaan maastoreissun jälkeen olin päättänyt, että Diadrama saisi tänään päästellä loputkin höyrynsä pois. Sen jälkeen tulevista kouluvalmennuksista ja valjakkoajotreeneistä saattaisi ehkä tulla jotain tulostakin, tällä hetkellä ne olisivat luultavasti yhtä isoa sättäämistä. Pystytin kentälle muutaman 40cm korkean esteen ennen, kuin lähdin hakemaan tammaa laitumelta. Käytävällä ollessaan Diadrama steppasi edestakaisin, eikä malttanut millään pysyä aloillaan. Harjasin suurimmat pölyt pois ja tarkastin kaviot kivien varalta. Lopulta talutin tamman kentälle.

Päästin neidin irti kentällä ja se lähtikin kuin ohjus kiitämään kentän keskelle parin pukin kera. Annoin juoksutusraipalla vähän painetta perään ja poni laukkasi minkä pikku jaloistaan pääsi. Lopulta se hieman väsähti laukkaan ja laski reippaalle raville. Tässä kohtaa aloin ohjaamaan ponia esteiden suuntaa. Diadrama on erittäin miellyttävä irtohypyttää, koska sille ei tarvitse tehdä minkäänlaisia kujia. Tamma hyppää kun sen selkeästi vaan ohjaa esteelle. Muutaman kerran hypytettyäni sitä nostin toisen esteen korkeudeksi 50cm ja toisen 70cm. Poni joutuisi nyt oikein kunnolla töihin, erityisesti 70cm esteen kohdalla poni joutuisi ponnistamaan oikein korkealle. Jopa korkeampi este ylitettiin ilman puomin tippumista. Tässä vaiheessa Diadrama alkoi olemaan jo hyvinkin uupunut. Otin sen lopulta kiinni ja kävelytin kentällä niin kauan, että sen hengitys tasaantui. Välillä tamma yritti hinkata hikistä päätänsä minun takalistooni, mutta en antanut sen tehdä niin. Annan ponien hinkata päätänsä minuun vain tietyissa tilanteissa, kun ne ovat sen ansainneet esim. kilpailuissa voiton jälkeen. Muutoin en moista hyväksy.

Vein Diadraman vielä talliin, jossa pesin sen kädenlämpöisellä vedellä päästä lähtien. Tukin korvat ensin pumpulilla, jottei vettä menisi korviin. Kuivasin suurimmat vedet hikiviilalla ja tarkastin eilen tulleen haavan kunnon. Haava oli hyvässä mallissa parantumaan päin. Putsasin sen vielä betadinellä ja suihkutin haavaspraytä päälle, se suojaisi lialta ja kärpäsiltä. Annoin ponille palkaksi omenanmakuisen hevosnamin ja vein sen takaisin laitumelle syömään vihreää.


22.06.2017, päiväkirjamerkintä, kirjoittaja: EmmiN. (472 sanaa)

Kuumana hellepäivänä lähdin Diadraman kanssa pitkälle maastolenkille. Ajatuksena oli viettää rentouttava päivä luonnonkeskellä, mutta tamma päätti keksiä minulle muuta tekemistä. Diadrama oli lenkin alusta saakka hieman hermostuneen oloinen, mutta annoin ponin sätätä omiaan ja yritin rentoutua tamman kyytiin. Kävelimme ensin pitkin polkua, mutta jossain vaiheessa päädyin rämpimään pusikoihin. Siellä oli hieman enemmän suojaa hyttysiltä ja poni pysyi rauhallisempana keskittyessään jalkoihinsa. Yhtäkkiä Diadrama kuitenkin päätti säikähtää jotakin aivan olematonta ja sinkosi täysillä eteenpäin. Minä jäin puunoksaan kiinni ja tipahdin tamman selästä päistikkaa alas.

Rämmin sammalikosta ylös ja tähystelin ponin perään. Eipä se tietysti ollut minua jäänyt odottelemaan. Puhdistin vaatteet sammalista ja havuista samalla miettien seuraavaa suunnitelmaani. Ei auttanut muu, kuin laittaa Sports Tracker puhelimesta päälle ja navigoida takaisin tallille. Minulla kun ei ollut hajuakaan missäpäin olin ja kyseisen ohjelman avulla näin suorimman tien tallille. Lähdin rämpimään pitkin pusikoita. Matkan edetessä alkoi nousta kiukku, sillä minulla alkoi olemaan kova jano ja aurinko porotti "mukavasti" puiden oksien lomasta. Lisäksi hyttyset pistelivät jatkuvasti pisin ruhoani. Matkaa oli yhteensä viisi kilometriä ja tässä kohtaa olin edennyt vasta kolme. Kaksi kilometria jäljellä. Perkeleitten lomasta katseeni kohdistui vasemmalle ja onneksi kohdistuikin! Diadrama nimittäin mutusteli mustikanvarpuja n. 200 metrin päässä minusta. Lähdin kävelemään tammaa kohti, mutta minut huomattuaan se lähti ravailemaan ylpeänä vain kauemmaksi. Tässä kohtaa viha muuttui lähinnä holtittomaksi raivoksi. Karjuin ponille kaikki mahdolliset kirosanat suomeksi ja englanniksi.

Kun kävelin epätoivoisena ponin perässä tapahtui kuitenkin ihme. Tamma jäi suitsistaan kiinni puunoksaan, eikä päässyt enää eteenpäin. Diadrama tyylilleen uskollisena veti itsensä tietysti täyteen paniikkiin, joten juoksin pikaisesti sen luo ja otin ohjista kiinni. Rauhoittelin tammaa samalla, kun yritin toisella kädellä saada ohjia vapaiksi. Lopulta onnistuinkin siinä ja sain lopulta tamman rauhoiteltua. Nousin takaisin ponin selkään ja jatkoin navigoimista tallia kohti. Yritin nyt kuitenkin löytää polulle takaisin, koska sitä pitkin pystyisin osan loppumatkasta ravaamaan takaisin. Loppumatkaan menikin enää vaivaiset 20 minuuttia ja pian olimmekin tallilla. Kiiruhdin talliin, otin tammalta suitset pois ja sidoin käytävälle. Itse kiiruhdin satulahuoneeseen juomaan ja kaadoin viileää vettä myös päähäni. Hetken rauhoituttuani ja viilennyttyäni kävelin takaisin tamman luo, joka oli kovin ihmeissään kun hänet oli hylätty yksin käytävälle. Jatkoin varusteiden riisumista ja siirsin tamman vesipoxiin, jossa pesin sen vielä hiestä. Jostain kumman syystä Diadrama oli kovin uninen pitkän reissumme jälkeen ja se siristeli silmiään uneliaana. "Ompahan tamma ainakin kunnolla liikutettu", mietiskelin itsekseni. Vedin hikiviilalla suurimmat valuvat vedet pois ponista ja aloin käymään Diadramaa lävitse naarmujen varalta. Sillä olikin pieni vekki tullut kaulaan. Putsasin haavan ja laitoin siihen suojaavaa haavaspraytä. En kuitenkaan uskonut haavan tulehtuvan. Jos sen sijainti olisi jalassa, olisi imppari takuuvarma. Nyt en kuitenkaan ollut huolissani. Kaikki hyvin siis! Lopulta lähdin taluttamaan ponia takaisin laitumelle. Sinne se meni heti kuivattelemaan itseään piehtaroimalla. Pian poni siirtyi kuitenkin makoilemaan keskelle nurmimätästä ja alkoi silmät kiinni mutustelemaan voikukanlehtiä. Itse olin suuresti kateellinen, sillä minun pitäisi vielä siivota varusteet jäljiltäni pois ennen kuin pääsisin vilvoittavaan suihkuun ja syömään jotakin raikasta.


09.02.2016, päiväkirjamerkintä, kirjoittaja: EmmiN. (172 sanaa)

Hyi mikä keli! Aamusta asti oli tullut vettä kuin esterin jostakin, eikä innostusta ollut pätkääkään tarhojen siivoamiseen ja muihin ulkohommiin. Onneksi Mandilla oli tänään hieronta, joten pääsin edes hetkeksi pakoon tätä kurjaa keliä. Mihin se talvi katosi? Tilaukseen lunta lisää kiitos ja kevyttä pakkasta! No ei auta valittaminen. Kahden toista aikaa hieroja kurvasi pihaan. Olin ottanut Mandin jo valmiiksi sisään ja käskenyt kaikki ihmiset pois tallista, jotta saatiin rauhallinen ja rentouttava tila. Mandille tämä oli ihka ensimmäinen hieronta, mutta olin kyllä aivan varma että tamma siitä pitäisi. Hetken aikaa tamma ihmetteli Tiinan tekemisiä, mutta nopeasti rentoutui ja alkoi lepuuttamaan konttiaan. Pikkuhiljaa huulikin alkoi roikkumaan ja silmät rupesivat painumaan kiinni. Kyselin välillä Tiinalta tilannetiedotusta. Mandi oli hieman jumissa kummankin lavan kohdalta, mutta ei onneksi kovin pahasti. Paikat hierottiin auki ja noin tunnin kuluttua lopeteltiin. Mandi pääsi karsinaan syömään heiniä ja saisi viettää tänään vapaapäivää. Tiinan kanssa sovittiin uutta käyntiä parin viikon päähän, jotta lavat myös pysyisivät auki. Poni on kuitenkin rankalla käytöllä kun nyt on täysi kisakausi päällä. Huomenna päästään jälleen hieman treenailemaan!


06.02.2016, kouluvalmennus, kirjoittaja: Minja.E (179 sanaa)

Tällä erään Härdelliin valmentajan roolissa saapuessani minua oli vastassa tuttu naikkonen, mutta poni oli uusi tuttavuus. Ulkonäöltään poni oli hurmaava ja kaunis, mutta totta kai minua kiinnosti enemmän sen osaaminen – oltiinhan tänne valmentamaan tultu. Ratsukko oli jo hyvää vauhtia verkkailemassa ja itse jäin suurella mielenkiinnolla seuraamaan ponin työskentelyä. Tämä Mandi niminen poni kulki kauniisti peräänannossa, eikä sen liikkumisessa muutenkaan ollut vikaa, mutta miltään helppo B tason ratsulta se ei omaan silmääni näyttänyt. Tiedustelin asiaa Emmiltä itseltään ja tämä varmisti olettamukseni oikeaksi – tamma oli tasoltaan helppo C ja tämä riitti heille hyvin. Niinpä aloin pikaisesti suunnittelmaan kyseisen tason tehtäviä mielessäni. Päätin kiusata paria pohkeenväistöillä ja pysähdyksillä. Ensin aloitimme yksinkertaisemmasta eli pysähdyksistä ja poni tuntui reagoivan ensi alkuun hieman hitaasti ratsastajansa apuihin. Kauaa ei kuitenkaan mennyt, kun tamma herkistyi ja suoritukset parani silmissä. Teetin ratsukolle useamman pysähdystehtävän ennen väistöihin siirtymistä. Väistöt sujui tammalta pienten alkuongelmien jälkeen hyvin ja useampien tehtävien jälkeen aloin viimein olemaan vakuuttunut siitä, että ratsu oli sisäistänyt kaiken valmennuksessa lähi käydyn. Annoin parille luvan aloitella omatoimisesti loppuverryttelyt, joita jäin kuitenkin aikaa tappaakseni ja tietty ihan silkasta mielenkiinnosta seurailemaan.


31.01.2016, kouluvalmennus, kirjoittaja: Emmi V. (146 sanaa)

Valmensin tänään Emmiä ja hänen suloista shetlanninponiaan Mandia. Mandi vaikutti heti alussa oikein mukavalta tapaukselta. Tällä kertaa ratsukko sai siis treenailla vähän kouluratsastusta. Mandi ei kuulemma ole mikään hirmuisen osaava poni, mutta minun mielestäni Emmi pärjäsi sen kanssa hienosti ja Mandi näytti siltikin kivalta ratsulta. Kun olimme tutustuneet ja jutelleet vähän Emmin kanssa, kehotin häntä ja Mandia aloittamaan kunnolliset alkulämmittelyt. Ratsukko meni siis muutaman kierroksen niin käynnissä kuin ravissakin, ja molempiin suuntiin suunnilleen saman verran näitä molempia askellajeja. Alkulämmittelyiden jälkeen Emmi ja Mandi tulivat luokseni kentän keskelle kuuntelemaan valmennuksen niin sanottua päätehtävää, joka kuului näin; pitkät sivut mahdollisimman pitkää ja rentoa ravia keventäen, lyhyet sivut käynnissä pysähdyksien kera. Lyhyillä sivuilla ratsukko sai tehdä myös pienikokoisen voltin, jos tahtoi. Ainakin omasta mielestäni Emmi ja Mandi suoriutuivat tehtävästä hienosti, vaikka se kovin haastava siis ollutkaan. Kaikin puolin siis sujui hyvin, sillä Mandilla näytti olevan intoa vaikka muille jakaa!


29.01.2016, estevalmennus, kirjoittaja: Emmi V. (146 sanaa)

Sain taas valmennettavakseni Emmin ja pienen Mandi-shetlanninponitamman, jota valmensin viime kerrallakin - tosin vain kouluratsastuksessa, sillä tällä kerralla olikin vuorossa estevalmennus. Aloitimme alkulämmittelyt heti, sillä viimeksi meni alussa turhan paljon aikaa pelkkään lörpöttelyyn. Emmi ja Mandi siis tekivät rennot lämmittelyt käynnissä ja ravissa melko suurikokoisia ympyröitä tehden. Seuraavaksi selitin ratsukolle estetehtävän, jota heidän oli siis tarkoitus hypätä muutamaan kertaan tässä valmennuksessa. Tehtävässä oli kolme estettä, ja ne oli tällä kertaa aseteltu jumppasarjan muotoon. Kolmiesteinen jumppasarja siis, jonka esteiden väliin mahtui Mandilla aina yksi laukka-askel. Emmi ja Mandi tulivat jumppasarjaa ensiksi vasemmasta suunnasta ja hetken päästä myös oikeastakin. Siihen mennessä jumppasarjan esteet olivat koko ajan olleet pieniä ristikkoja. Kun ristikkojen hyppääminen sujui mallikkaasti, nostin esteet noin 40 cm korkeiksi pystyiksi. Mandi hyppäsi nekin oikein innokkaasti, ja Emmilläkin näytti olevan hauskaa poninsa satulassa. Mutta siihen oli kuitenkin hyvä lopettaa, joten nyt Emmi ja Mandi saivatkin jo alkaa ravailemaan loppuraveja.


© Kuvat ovat tallin omaisuutta