Härdelli

Härdelli

Whoop De Doo- KTK-II, VVJ-I

Virtuaalihevonen | VH17-017-0012

Nimi: Whoop De Doo, "Dolly" Rotu: Shetlanninponi
Väri: Musta Säkäkorkeus: 105 cm
Sukupuoli: Tamma Syntymäaika: 20.06.2016 (8v) - 4v 20.09.2016
Omistaja: EmmiN. VRL-03385 Maahantuoja: Vuorna
Painotus: Yleispainotus Koulutustaso: Helppo B, 60cm, Vaativa
Saavutukset: KTK-II palkittu 11/2017 pistein 18 + 17 + 17 + 18 = 70p.
VVJ-I palkittu 28.02.2018 pistein 7,5 + 40 + 18 + 20 + 15 = 100,5p.

Rauhallinen ja luotettava, jolla saattaa kuitenkin satunnaisesti olla tammamaisempia päiviä.

Dolly saapui Ninien kanssa samalla kyydillä Suomeen vuoden 2017 tammikuussa. Vuornan omistaja Liia kävi hakemassa ison läjän poneja ulkomailta ja kaupitteli niitä myös ulkopuolisille. Dollyssä ensimmäiseksi ihastuin sen nimeen. Nimi oli hauska ja erikoinen, se sai hymyn heti huulilleni. Myöhemmin sukua tutkiessani vaikutuin myös sen hienoista vanhemmista, sekä muista sukulaisista. Kun pääsin Liian kanssa vielä keskustelemaan ponin luonteesta, oli kaupanteko minulle selvä. Dolly on luonteeltaan hyvin rauhallinen ja luotettava neitokainen. Välillä sillä on tammamaisempia päiviä, mutta sekin ilmenee vain luimimisella sekä huonolla ratsastettavuudella. Lapsista Dolly ei jostain syystä pidä yhtään, mutta osaa kyllä käyttäytyä niidenkin seurassa pakkotilanteissa. Väkisin emme sitä kuitenkaan talutusponin rooliin ole tyrkyttäneet.

Laumassa Dolly viihtyy parhaiten omissa oloissaan, eikä se voi sietää jos joku tulee sen heinäkasalle kärkkymään. Hyvin terhakkaasti tamma häätää muut ponit pois viereltään. Joskus se saattaa erehtyä rapsuttelemaan jonkun toisen kanssa, mutta nämä hetket ovat hyvin harvassa. Dolly ei kuitenkaan ole mikään pomotteleva tyyppi ja se pärjää laumassa hyvin stressaamatta muita tai itse. Varsaansa Dolly tosin puolustaa erittäin herkästi ja kesällä varsan ollessa alla tamma saakin olla omassa rauhassaan. Vasta myöhemmin varsan kasvettua olemme päästäneet sen muiden kanssa takaisin. Taluttaessa Dolly kävelee nätisti vierellä, mutta se kyselee välillä lupaa mennä syömään vihreää. Tamma tottelee kuitenkin heti, kun sitä kieltää. Hoitotilanteissa poni seisoo nätisti paikallaan, eikä sättää turhia. Satulavyötä kiristäessä ryhtyy heti luimimaan, muttei ole koskaan näykkinyt tai potkinut. Kengittäessä ja eläinlääkärin tarkistuksissa asiallinen käsiteltävä.

Pääasiassa Dolly on todella mukava peli sekä kouluratsastuksessa että valjakkoajossa. Hyvinä päivinä se oikein loistaa, kulkee upeasti omalla moottorilla eteenpäin ja nostaa jalkojaan korkealle ilmaan. Huonoina päivinä ponista tuntuu loppuvan patterit. Se ei halua liikkua minnekkään, on jähmeä ja kiukuttelee tehden pikkupukkeja. Oppivainen se on kuitenkin aina ollut ja olemme päässeet sen kanssa kilpailemaan jopa Helppo B tasolle saakka koulua ja vaativissa luokissa valjakkoajoa. Vahvimmillaan tämä pikkuponi on kuitenkin kouluratsastuksessa. Siltä löytyy nätti pyöreä laukka ja tamman pohkeenväistöt ovat kaunista katseltavaa. Esteillä Dollyltä kyllä löytyy ponnistusvoimaa, mutta vauhti siltä loppuu helposti kesken. Etenkin radan viimeisillä esteillä tammaa pitää suorastaan työntää eteenpäin, ja sen laukka meinaa helposti rikkoa raville jos sitä ei jaksa itse pitää yllä. Dollyn kanssa joutuu siis todella tekemään myös itse töitä. Valjakkoajossa se on parhaimmillaan maraton-osuuksilla. Siellä sen mielenkiinto pysyy yllä, kun edessä on erilaisia esteitä ja vaihtuvaa maisemaa. Myös kouluosuuksilla tamma on melko menevä, tosin huonoimpina päivinä Dolly on ehdottomasti helpompi ratsastaa kuin ajaa. Ajaessa se pelleilee vielä enemmän, jähmettyy ja peruuttelee minne sattuu.

Tamman ailahtelevan luonteen vuoksi on meidän kilpauramme ollut yhtä siksakkia. Toisinaan Dollyn kanssa saattaa tulla tuplavoitto samoista kilpailusta, kun taas välillä tulee hylkäyksiä ponin pelleilyn vuoksi. Jalostusta ajatellen Dollylle olisikin hyvä löytää ori, joka on tasainen suorittaja. Toivottavasti tämä neiti ei periytä luonnettaan eteenpäin, sillä muuten se kuitenkin on todella hieno pakkaus. Olisi suorastaan rikollista olla tekemättä sillä jälkikasvua. Tamman kanssa kilpaillaan valjakkoa ja esteitä, sekä kierrellään säännöllisesti näyttelykehissä arvonimet kiikarissa. Dolly on helppo kuljettaa. Se menee melko hyvin traileriin sisälle ja matkustaa mielellään yksinään. Tamma tulee kuitenkin toimeen muidenkin ponien kanssa, eikä ole valikoiva matkaseurastaan. Poni ei myöskään stressaa kilpapaikoilla, vaan luonne pysyy samana kuin kotosallakin.

i. Thank You Whoop
she, kulomusta, 102cm
evm
ii. Solid Gold
she, tummanruunikko, 104cm
iii. Golden Apachee
she, ruunikko, 106cm
iie. Stop The Legacy
she, musta, 100cm
ie. Elsons Nougat Star
she, kulomusta, 101cm
iei. Nuggle
she, musta, 96cm
iee. Pirnetta v. Hollowstud
she, kulomusta, 103cm
e. Cook da Chook
she, musta, 106cm
evm
ei. Gameboy v. Furn
she, voikonkirjava, 102cm
eii. Furn Godzilla
she, voikko, 104cm
eie. Nougat Creme
she, vaaleanrautiaankirjava, 100cm
ee. Coquilla
she, musta, 106cm
eei. Coconut Tree
she, musta, 97cm
eee. Red Karma
she, musta, 107cm

i. Thank You Whoop syntyi vuonna 1993 Hollannissa, josta se myytiin kahdeksanvuotiaana Suomeen käyttöponiksi. Hollannissa ori ratsukoulutettiin sekä opetettiin ajolle, mutta menestystä se ei siellä kerennyt itselleen saamaan. Vasta Suomessa ori pääsi puhkeamaan kukkaansa. Ponin kanssa kierrettiin rotunäyttelyitä ympäri Suomea, joissa se palkittiin vaihtelevasti kakkos- ja ykköspalkinnoilla. Näyttelyiden lisäksi ori kilpaili valjakkoajossa vaativalla tasolla, sekä kouluratsastuksessa Helppo C luokissa. Parhaimmillaan tämä ori oli valjakkoajon tarkkuuskokeissa, josta se keräsikin itselleen aikamoisen rusettisaaliin. Kymmenenvuotiaana Thank You Whoop kantakirjattiin II-palkinnolla. Sitä alettiin tarjoamaan jalostukseen heti kantakirjatilaisuuden jälkeen ja vuosien varrella sillä olikin melko hyvin tammoja. Oriilla on jälkeläisiä tällä hetkellä 34 kappaletta. Tällä hetkellä poni viettää eläkepäiviä 22 vuoden iässä kesäisin laiduntaen ja talvella kevyesti liikkuen.

ii. Solid Gold oli väriltään tummanruunikko ja korkeutta ponilta löytyi 104cm. Soliksi kutsuttu ori menehtyi Hollannissa 25 vuoden iässä trailerionnettomuudessa. Liukkaalla tiellä traileri suistui ojaan, jonka takia orilta murtui jalka ja se päätettiin lopettaa. Ponin elämä ennen onnettomuutta oli menestyksekäs ja vauhdikas. Solid kävi maitovarsasta lähtien rotunäyttelyissä, joissa se menestyi aina kohtalaisen hyvin. Jalostuskäyttöön ori otettiin jo hyvin varhaisessa iässä. Tammoja sillä riitti vaihtelevasti, mutta lopullinen jälkeläis-saldo oli vain 18 varsaa. Soli periytti jälkeläisilleen näyttävää ravia sekä kuuliaista luonnettaan. Viimeiset vuotensa se oli opetushevosena omistajan nuorelle tyttärelle.

iii. Golden Apachee oli ravisukuinen, mikä näkyi tietysti myös se ulkonäössä. Ori oli hyvin sporttinen ja jalkava. Se onkin periyttänyt jälkeläisilleen upeaakin upeampaa ravia. Rakenteeltaan Apachee ei kovin kaksinen ollut, eikä se koskaan päässyt kantakirjassa palkinnoille. Raviurallaan se kuitenkin menestyi hienosti. Ori kilpaili ympäri Eurooppaa monissa eri maissa. Omistajia sillä on ollut muutama eri, mutta orin kotimaa pysyi aina samana. Väriltään Apachee oli ruunikko ja korkeudeltaan huimat 106cm, eli vain hieman sallittua rajaa alempi. Jälkeläisiä ponilla on parisenkymmentä, joista osa päätyi harrasteratsuksi, muutama ravikäyttöön ja pari kilpailemaan valjakkoajossa.

iie. Stop The Legacy kokeili kilpauraa ravipuolella, mutta se ei ollut niin jalkava, että olisi päässyt koskaan rahapalkinnoille. Näin ollen viisivuotiaana poni otettiin ravikäytöstä pois ja se ratsukoulutettiin. Lopulta tamma myytiin ratsastuskouluun tuntiponiksi. Aluksi tamman omistaja ei ymmärtänyt lainkaan sen arvoa. Neiti vietiin kokeilumielessä rotunäyttelyihin, jossa se vei heti luokkavoiton ja pääsi jopa BIS-kehään kilpailemaan voitosta. Vasta silloin omistaja tajusi kuinka kaunisrakenteisen ponin olikaan ostanut. Näyttelyissä kilpailemisesta tulikin lopulta tapa ja Legacy keräsi itselleen aikamoisen palkintokaapin täyteen pokaaleja sekä ruusukkeita. Lopulta kymmenenvuotiaana tamma astutettiin ensimmäisen kerran, jolloin se varsoi hienon tummanruunikon orivarsan. Myöhemmin se varsoi vielä yhden kauniin mustan tammavarsan, joka menestyi myöskin hienosti näyttelyissä.

ie. Elsons Nougat Starista toivottiin näyttelytähteä, mutta se jäi vain haaveeksi. Nougatista ei koskaan kasvanut kovin kaunisrakenteista ponia, mutta käyttominaisuuksiltaan se oli ihan omaa luokkaansa. Tamman kanssa kilpailtiin valjakkoajoa noviisitasolla sekä kouluratsastusta Helppo C luokissa. Se on mm. voittanut vuoden 2004 rodun paras käyttöponi tittelin! Luonteeltaan tamma oli kiltti ja miellyttämisenhaluinen. Se rakasti kaikkea huomiota ja ponin bravuuri olikin herkkupalojen kerjääminen. Nougat varsoi kolme kertaa ja sai kaksi mustaa tammavarsaa, sekä yhden kulomustan orin. Tamma lopetettiin 16-vuotiaana kaviokuumeen johdosta. Siihen asti se oli pystynyt koko elämänsä laiduntamaan normaalisti sairastelematta.

iei. Nuggle on jo vanha papparainen, joka näkyy selkeästi sen ulkonäössä. Aikoinaan poni oli pikimusta ja sen karva kiilteli kauniisti auringonpaisteessa, kuin tähtitaivas. Nykyään poni on jo hyvin harmaantunut, koska onhan sillä ikää jo yli 30 vuotta! Muutoin ori on hyvin säilynyt ja nauttii vieläkin siitä, kun se saa satunnaisesti kuljettaa ratsastajaa kyydissään ja laukkailla pellolla. Eläinlääkäriltä ori on saanut terveen paperit, eikä sillä ole mitään vanhuuden vaivoja. Aikoinaan ori kilpaili aktiivisesti valjakkoajossa kouluosuuksilla. Se rakasti olla kilpailuissa esillä ja näyttikin aina parhaat puolensa. Liikkeet sillä olivat irtonaiset sekä hyvin joustavat. Nykyään kärryt nähdessään Nuggle yleensä hörisee innostuneena, sillä se tietää pääsevänsä töihin. Nuggle on kertakaikkisen suloinen otus!

iee. Pirnetta v. Hollowstud oli väriltään hyvinkin palaneen näköinen kulomusta shetlanninponitamma, joka lopetettiin jo nuorena. 14 vuotiaana tamman jatkuva sairastelu vei voiton. Ponin vastustuskyky meni niin huonoksi, että se sai kaikki pöpöt jatkuvasti. Tarkempaa syytä sairastelukierteelle ei alettu pitkien pohdintojen jälkeen etsimään, vaan poni päätettiin päästää tuskistaan. Ennen sairastelukierrettä Pirnetta oli loistava kouluratsu. Emily Jhonsonin kanssa neiti koki suuria onnenhetkiä voittaessaan pikkukilpailuja Briteissä. Pirnetta kerkesi varsomaan yhden tammavarsan. Tämän jälkeen kaikkien harmiksi ponin sairastelu alkoi. Sillä oli tarkoitus teettää ainakin vielä yksi varsa, mutta haaveiluksi se sitten vain jäi.

e. Cook da Chook kasvoi kaksivuotiaaksi saakka niin hurjaa vauhtia, että pitkään tammasta pelättiin kasvavan huimasti ylikorkea. Lopulta Cook onneksi jäi juuri sallitun mittoihin. Tamman kavioiden korkeutta jouduttiin aina ennen rotunäyttelyitä vuolemaan, jottei niistä tulisi ylimääräisiä senttejä ja hylkyä. Tamma syntyi Suomalaiselle pikkutallille, jossa se eli vieroitukseen saakka. Siitä tamma jatkoi matkaansa pienelle paikalliselle shetlanninponikasvattajalle, joka näki neidissä potentiaalia. Lopulta Cookista tulikin loistava käyttöponi, sillä se kilpaili hyvällä menestyksellä valjakkoajossa sekä kouluratsastuksessa. Tamma varsoi ensimmäisen jälkeläisensä jo hyvin nuorella iällä, minkä vuoksi sillä on jälkeläisiä jo nelisen kappaletta. Chookilla on päässään kaunis piirto ja se onkin periyttänyt jälkeläisilleen erilaisia merkkejä pienistä tähdistä suuriin läseihin.

ei. Gameboy v. Furn asuu Suomessa suurella shetlanninponikasvattajalla. Orin kanssa on kierrelty näyttelyitä jo pikkupojasta saakka. Se on pärjännytkin melko hyvin. Neljävuotiaana se kantakirjattiin III-palkinnolle ja sai jalostusoikeuden. Siitä asti ori onkin ollut pienimuotoisessa jalostuskäytössä. Jälkeläisiä sillä on tällähetkellä neljäkymmentä. Väriltään Gameboy on hieno voikonkirjava, mikä on varmaan isoin syy suureen kiinnostukseen käyttää sitä tammoille. Gameboy kuitenkin periytti voikonkirjavaa väriään toivottua vähemmän. Sillä on kahdeksan voikkoa jälkeläistä ja kaksi voikonkirjavaa. Muut ovat väriltään tavallisia mustia, ruunikoita tai rautiaita. Näyttelyiden ja siitostoiminnan ohessa orilla on kilpailtu jonkinverran valjakkoajossa eri osa-alueilla noviisi tasolla.

eii. Furn Godzilla oli väriltään upea voikko kera paksun ja pitkän jouhituksen. Se olikin uskomaton näky. Jopa tarhassa mutakerroksen peittämänä sitä ei voinut olla ihastelematta. Godzilla kilpaili ja oli jalostuskäytössä Hollannissa 26-vuotiaaksi asti, jolloin se menehtyi vanhuuteen. Ori astui luomuna kotitallillaan, jonka lisäksi siitä oli mahdollista saada tavaraa siirtona myös ulkomaille asti. Godzillasta on siis jälkeläisiä ympäri Eurooppaa, muunmuassa kaksi oria Suomessa. Rakenteeltaan ori oli sopusuhtainen ja korkeudeltaan melko suuri 104cm. Luonteeltaan se oli orimainen, mutta hyvin kuuliainen ja hyvätapainen.

eie. Nougat Creme tuotiin Suomeen sen ollessa kymmenvuotias. Tamman kanssa kilpailtiin valjakkoajossa sekä startattiin muutamaan otteeseen raveissa. Raviurallaan tamma olisi varmastikin pärjännyt hyvin, mutta sille ei löydetty sopivaa ajajaa startteihin. Näin ollen sen uran pääpaino kohdistui valjakkoajoon. Parhaimmillaan tamma oli ehdottomasti maratonosuuksilla, joissa sillä riitti kestävyyttä, vauhtia sekä intoa. Mitkään esteet eivät sitä pelottaneet. Creme kantakirjattiin 12-vuotiaana II-palkinnolla, jonka jälkeen se siirtyi siitoskäyttöön ja varsoi ennen eläkettään kolme varsaa. Yksi niistä oli upea voikonkirjava ori.

ee. Coquilla tunnettiin sen hienoista jälkeläisistä. Tamma itse loukkasi jalkansa jo hyvin nuorena, eikä sen takia koskaan pystynyt olemaan kovalla liikunnalla. Sen kanssa käytiin rauhallisilla maastokävelyillä ja tosiinaan treenattiin kouluratsastusta (silloin kun jalka ei vaivannut). Pääasiassa tamma jäi kuitenkin vain siitosponiksi ja se varsoi lopulta elämänsä aikana kuusi varsaa. Niistä jokainen on pärjännyt upeasti niin käytössä kuin näytössäkin. Quillalla oli päässään kaunis läsi, jota se on periyttänyt jälkeläisilleen. Tästä sukulinjasta on siis mahdollista saada merkillisiä varsoja. Sen kuudesta varsasta vain yksi jäi ilman merkkiä.

eei. Coconut Tree oli luonteeltaan hyvin haastava ori, jonka kanssa eläminen oli suorastaan epämukavaa. Se pärjäsi näyttelyissä kuitenkin varsana upeasti ja sen omistaja halusi katsoa mitä ponista tulee vanhempana. Lopulta se kantakirjattiinkin II-palkinnolle neljävuotiaana ja toimi jalostuskäytössä muutaman vuoden. Orin liikuttaminen oli kuitenkin erittäin ongelmallista, eikä sen kanssa pystynyt ratsastamaan taikka ajamaan. Lopulta jouduttiin tekemään raskas päätös ja se ruunattiin kuusivuotiaana. Pikkuhiljaa poni rauhoittui, vaikkakin myöhäisen ruunaamisen takia sille jäi joitakin orimaisia piirteitä. Sitä ei esimerkiksi pystynyt toisten ponien kanssa tarhaamaan lainkaan. Lopulta se myytiin nuorelle tytölle harrasteponiksi, joka pärjäsi sen kanssa hienosti. Kilpauraa Cocolle ei kuitenkaan koskaan suotu. Jälkeläisiä se sai muutaman vuoden aikana kuusi.

eee. Red Karma muutti nykyisen omistajansa luokse eläinsuojeluyhdistyksen kautta. Se oli päätynyt huonoon kotiin, jossa ponin kavioista ja ruokinnasta ei oltu pidetty tarpeeksi huolta. Tamman kaviot olivat täynnä märkiviä paiseita. Ponin kuntoon saaminen vei monia vuosia. Se kuitenkin saatiin täysin terveeksi ja lopulta neiti pääsi myös kilpailemaan valjakkoajossa, vaikka sillä ikää siinä kohtaa rupesikin jo olemaan. Viisitoistavuotiaana tamma astutettiin ensimmäisen kerran, jolloin se varsoi terveen kauniin mustan tammavarsan. Tämän jälkeen se astutettiin vielä kerran, jolloin maailmaan putkahti ruunikko orivarsa. Karma menehtyi tähän viimeiseen synnytykseen, mutta varsa saatiin pelastettua.


19.05.2017 tamma Mayhem Ida Khaleesi isä Silver Birch Sijoituksia KRJ & VVJ
15.08.2017 Ori Mayhem Piccadilly Circus isä Piccadilly Blues -

KRJ Kouluratsastuskilpailut - Sijoituksia 43, joista voittoja 4

15.06.2017, SHLA-Cup, Brewa, Helppo C, 4/25
18.12.2016, Romilly, Helppo B, 1/71
28.12.2016, Koistila, Helppo B, 4/40
12.01.2017, Escorant Trakehners, Helppo B, 3/30
13.01.2017, Escorant Trakehners, Helppo B, 3/30
14.01.2017, Escorant Trakehners, Helppo B, 4/30
19.01.2017, Escorant Trakehners, Helppo B, 1/30
25.01.2017, Escorant Trakehners, Helppo B, 5/30
26.01.2017, Escorant Trakehners, Helppo B, 4/30
27.01.2017, Escorant Trakehners, Helppo B, 3/30
11.01.2017, Härdelli, Helppo B, 4/30
12.01.2017, Härdelli, Helppo B, 4/30
13.01.2017, Härdelli, Helppo B, 2/30
18.01.2017, Härdelli, Helppo B, 3/30
22.01.2017, Härdelli, Helppo B, 3/30
23.01.2017, Härdelli, Helppo B, 1/30
26.01.2017, Härdelli, Helppo B, 3/30
04.01.2017, Kievarinkuja, Helppo B, 5/40
18.06.2017, Koistila, Helppo B, 3/40
19.06.2017, Koistila, Helppo B, 4/40
20.06.2017, Koistila, Helppo B, 6/40
27.06.2017, Fiktio, Helppo B, 6/40
16.06.2017, Härdelli, Helppo B, 4/30
23.06.2017, Härdelli, Helppo B, 2/30
01.07.2017, Härdelli, Helppo B, 5/30
13.07.2017, Härdelli, Helppo B, 3/30
14.07.2017, Härdelli, Helppo B, 2/30
16.07.2017, Härdelli, Helppo B, 4/30
17.07.2017, Härdelli, Helppo B, 3/30
20.07.2017, Härdelli, Helppo B, 5/30
24.07.2017, Härdelli, Helppo B, 4/30
29.07.2017, Härdelli, Helppo B, 3/30
09.07.2017, Daelwyn, Helppo B, 3/40
12.07.2017, Daelwyn, Helppo B, 2/40
14.07.2017, Daelwyn, Helppo B, 6/40
21.06.2017, Ricota, Helppo B, 6/50
23.06.2017, Ricota, Helppo B, 5/50
24.06.2017, Ricota, Helppo B, 3/50
25.06.2017, Ricota, Helppo B, 7/50
26.06.2017, Ricota, Helppo B, 4/50
14.06.2017, Koistila, Helppo B, 2/40
17.06.2017, Koistila, Helppo B, 2/40
18.06.2017, Koistila, Helppo B, 1/40

VVJ Valjakkoajokilpailut - Sijoituksia 41, joista voittoja 7

01.07.2017, Koistila, vaativa tarkkuuskoe, 3/30
10.07.2017, Koistila, vaativa tarkkuuskoe, 3/30
15.07.2017, Koistila, vaativa tarkkuuskoe, 4/30
16.07.2017, Koistila, vaativa tarkkuuskoe, 5/30
02.07.2017, Koistila, vaativa tarkkuuskoe, 2/30
08.07.2017, Koistila, vaativa tarkkuuskoe, 3/30
09.07.2017, Koistila, vaativa tarkkuuskoe, 2/30
11.07.2017, Koistila, vaativa tarkkuuskoe, 2/30
14.07.2017, Koistila, vaativa tarkkuuskoe, 1/30
14.07.2017, Ros Cirein, vaativa tarkkuuskoe, 2/30
18.07.2017, Ros Cirein, vaativa tarkkuuskoe, 1/30
25.07.2017, Ros Cirein, vaativa tarkkuuskoe, 3/30
11.07.2017, Wyat Shetlands, vaativa yhdistetty, 2/32
17.07.2017, Wyat Shetlands, vaativa yhdistetty, 4/32
14.08.2017, Mörkövaara, vaativa tarkkuuskoe, 2/30
15.08.2017, Mörkövaara, vaativa tarkkuuskoe, 5/30
20.08.2017, Mörkövaara, vaativa tarkkuuskoe, 2/30
24.08.2017, Mörkövaara, vaativa tarkkuuskoe, 1/30
30.08.2017, Mörkövaara, vaativa tarkkuuskoe, 4/30
01.08.2017, Koistila, vaativa tarkkuuskoe, 5/30
02.08.2017, Koistila, vaativa tarkkuuskoe, 3/30
06.08.2017, Koistila, vaativa tarkkuuskoe, 5/30
07.08.2017, Koistila, vaativa tarkkuuskoe, 3/30
09.08.2017, Koistila, vaativa tarkkuuskoe, 4/30
10.08.2017, Koistila, vaativa tarkkuuskoe, 3/30
12.08.2017, Koistila, vaativa tarkkuuskoe, 1/30
15.08.2017, Koistila, vaativa tarkkuuskoe, 3/30
16.08.2017, Koistila, vaativa tarkkuuskoe, 2/30
21.08.2017, Koistila, vaativa tarkkuuskoe, 3/30
23.07.2017, Wyat Shetlands, vaativa yhdistetty, 6/40
27.07.2017, Wyat Shetlands, vaativa yhdistetty, 2/40
03.08.2017, Wyat Shetlands, vaativa yhdistetty, 1/40
04.08.2017, Wyat Shetlands, vaativa yhdistetty, 5/40
07.08.2017, Wyat Shetlands, vaativa yhdistetty, 1/40
09.08.2017, Wyat Shetlands, vaativa yhdistetty, 5/40
11.08.2017, Wyat Shetlands, vaativa yhdistetty, 2/40
13.08.2017, Wyat Shetlands, vaativa yhdistetty, 3/40
14.08.2017, Wyat Shetlands, vaativa yhdistetty, 6/40
19.08.2017, Wyat Shetlands, vaativa yhdistetty, 6/40
28.08.2017, Wyat Shetlands, vaativa yhdistetty, 1/40
17.08.2017, Koistila, vaativa tarkkuuskoe, 3/22

08.02.2017 NJ Yentel Ponies 9/12 SA tuom. Sorel
25.06.2017 NJ Lilymoor 3/9 irtoSERT tuom. Vibaja
02.02.2017 VSN Cadogan Ponies 7/12 (31,5p) tuom. taffel

★ 13.06.2017 - Päiväkirjamerkintä ★

Kesäinen uintireissu -- 213 sanaa -- Kirjoittajana EmmiN. (omistaja)

Kuuman kesäpäivän kunniaksi lähdimme tänään Dollyn kanssa pikku uintireissulle. Meillä on läheisellä järvellä soutuvene(moottorilla), jota käytämme poneilla hyödyksi niitä uittaessa. Hain Dollyn laitumelta ja lähdimme yhdessä kävelemään järven suuntaan. Matkaa paikanpäälle oli n. kilometrin verran. Tallin tien päässä tein Dollyn riimusta ohjat ja hyppäsin ponin selkään. Aluksi kävelimme rauhallista tahtia, mutta viimiset 200 metriä pyysin Dollya nostamaan raville. Hölkkäsimme rentoa ravia loppumatkan järvelle. Paikanpäällä nousin lopulta tamman selästä pois, työnsin veneen rannasta kauemmaksi ja hyppäsin kyytiin. Käynnistin moottorin ja lähdin ajamaan syvemmälle veteen. Dolly on onneksi niin tottunut toimenpiteeseen, ettei se säiky moottorin käynnistystä. Uitin tammaa ensin n. 10 minuuttia syvemmällä vedessä kunnes ajoin takaisin rantaanpäin, jotta poni sai takaisin maata jalkojensa alle. Uinnin jälkeen siis n. 5 minuuttia kahlaamista, jotta tamma sai hieman tasoittaa hengitystä. Sitten taas n. 5 minuuttia uimista ja taas 5 minuuttia kahlaamista. Parinkymmenen minuutin treenin jälkeen ajoin veneen takaisin rantaan, sammutin veneen ja nostin sen pois vedestä. Sidoin veneen hyvin kiinni ja lähdimme Dollyn kanssa kävelemään takaisin kotiin. Tällä kertaa en noussut enää tamman kyytiin, vaan kävelin sen kanssa. Matkanvarrella pysähdyimme syömään herkullisia voikukkia. Rapsuttelin Dollya ja kehuin sitä paljon, olihan se ollut todella reipas ja fiksukäytöksinen. Tallilla neiti pääsi takaisin laitumelle oman laumansa joukkoon. Vaikka treeni oli tammalle kohtuu rankka, oli se hyvin onnellinen päästessään viilentymään veteen.


★ 17.06.2017 - Kouluvalmennus ★

Tasolla Helppo B -- 238 sanaa -- Kirjoittajana EmmiN. (omistaja)

Maneesimme on tällä hetkellä remontin alla, joten käytössämme on ollut vain kenttä. Päivällä oli 25 astetta hellettä, joten päätin pitää Dollyn valmennustunnin vasta illalla. Ilma viilentyikin hieman päivän vaihtuessa iltaan, mutta asteita oli silti yli kaksikymmentä. Aurinko ei onneksi sentään paistanut enää täydeltä taivaalta. Olin luvannut siis valmentaa tallityttöämme Siiriä Dollyllä. Nypin kynsinauhojani kentän laidalla ja ihmettelin, kun Siiri oli myöhässä. Yleensä tyttö oli aina ajoissa. Lopulta kuulin kavion askeleita, kun parivaljakko päätti saapua paikalle. "Anteeksi tuhannesti, että olen myöhässä", Siiri pahoitteli surkean näköisenä. Dolly oli päässyt laitumelta hakiessa karkuun, joten Siiri oli joutunut sitä hetken pyydystelemään, ennen kuin oli päässyt ponia varustamaan.

Aloitimme valmennuksen ihan vain käynnillä pitkin ohjin. Dolly vaelteli minne sattuu, joten kyllästyin katsomaan sitä menoa melko pian. Pyysin Siiriä ottamaan ohjat ja nostamaan heti raville. Dolly löntysteli laiskasti eteenpäin, eikä jaksanut kannatella itseään yhtään. "Vai tälläistä meininkiä...", mutisin itsekseni. Yleensä niin reipas ja hyvällä työmoraalilla varustettu Dolly oli selkeästi vetelöitynyt lomaillessaan laitumella. Neuvoin Siiriä erilaisilla vinkeillä, jotta tamma saataisiin kuulolle ja tekemään töitä kunnolla. Siiri oli jo hiestä märkä, mutta Dollyltä puuttui edelleen into työskentelyyn. Pyysin ratsukkoa tekemään voltteja sekä taivutuksia kumpaankin suuntaan. Pyysin välillä ottamaan pysähdyksiä ja peruutuksia. Loppuvalmennuksesta nostettiin laukka jokaisella pitkällä sivulla ja lyhyillä sivuilla laskettiin takaisin raville. Nostos sentään luojan kiitos näyttivät sujuvan hyvin. Lopettelimme valmennuksen tähän ja Siiri lähti hieman harmissaan takaisin tamman kanssa talliin. Valmennus ei ollut täysin fiasko, mutta Dolly ei varmastikkaan ollut tänään kovinkaan miellyttävä ratsastaa.


★ 01.08.2017 - Päiväkirjamerkintä ★

Sieniretkellä -- 330 sanaa -- Kirjoittajana EmmiN. (omistaja)

Päätin kokeilla onneani ja lähteä Dollyn kanssa sieniretkelle Härdellin läheisiin metsiin. Vuosien varrella olen löytänyt paljon upeita sienipaikkoja, joista osa kuitenkin sijaitsee niin kaukana, että niihin on helpointa mennä ponien kanssa. Samalla tulee yhdistettyä ponien liikutus, sekä saamani tienestit sienistä. Aluksi keräsin sieniä vain itselleni, mutta kun metsissä rämpiessä löysin niin upeita sienipaikkoja, oli sieniä pakko alkaa tunkea lähipiirille. Lopulta laajensin toimintaani ja aloin myymään niitä facebookin kautta. Myyn niin tuoreita- kuin kuivattuja sieniä. Kesä oli sienestyksen osalta erittäin myöhässä, muutaman kerran olin niitä jo käynyt katselemassa. Poimia en ollut viitsinyt. Tänään olin kuitenkin varustautunut poimimaan! Harjasin Dollyn pikaisesti, putsasin kaviot ja varustelin asianmukaisesti. Heitin kyytiin satulalaukun, johon sidoin kolme kannellista ämpäriä. Niissä sienet pysyisivät hyvinä, eivätkä littaantuisi. Pian lähdimmekin jo matkaan.

Päätin aloittaa lähimetsistä, koska en ollut edelleenkään täysin varma sienien koosta. Tällä hetkellä tavoitesaalis oli kantarelli, koska suppiloita, mustatorvisieniä sekä tatteja tuskin vielä on. Ne sienet tulevat vasta vähän myöhemmin. Dolly oli tänään todella hyvällä tuulella. Se käveli reipasta tahtia eteenpäin ja katseli kiinnostuneena ympärilleen. Ilma oli mukava, asteita +18 ja pilvistä. Ötököitäkään ei ollut juurikaan, mutta olin suihkuttanut tamman varmuudeksi hyönteiskarkoittimilla. Aloitimme kävelemällä polkuja pitkin, sillä minulla oli muutamia paikkoja polkujen läheisyydessä. Jossain vaiheessa sieniä alkoi pompsahtelemaan näköpiiriini, jolloin nousin ratsailta ja sidoin tamman suitsien alla olevasta riimusta hetkeksi kiinni puuhun. Dolly oli yllättävän rauhalline ja mutusteli mustikanvarpuja rennon letkeästi. Jatkoin matkaa taluttaen Dollya, sillä minun ei ollut mitään järkeä pomppia edestakaisin selkään ja alas. Haravoimme metsää polun ympäriltä. Muutamia uusiakin sieni kasvustoja löytyi, painoin ne visusti mieleeni seuraavaa vuotta varten. Lopulta kahden tunnin rämpimisen jälkeen minulla oli kaksi ja puoliämpärillistä (10 litran ämpärit) kantarelleja. Olin saaliiseen tyytyväinen. Olin itse jo kovin väsynyt (ja niin oli ponikin), joten päätin palata takaisin tallille. Matka kesti vielä n. 15 minuuttia vaikka hölkkäsimme kaikki sellaiset pätkät missä ravaaminen onnistui. Tallilla vein Dollyn karsinaansa (poni viettäisi siellä yön, sillä en jaksanut lähteä viemään sitä takaisin laitumelle). Tarkastin juoma-automaatin toiminnan ja heitin neidille kasan heinää. Lopulta talsin sisälle taloon sienien putsaus projektiin.


★ 28.11.2017 - Päiväkirjamerkintä ★

Kantakirjauksessa -- 164 sanaa -- Kirjoittajana EmmiN. (omistaja)

Dolly pääsi vihdoin osallistumaan ponikantakirjatilaisuuteen! Aamulla oli aikainen herätys, sillä mukaani lähti yhteensä viisi ponia. Dolly nukkui rauhallisesti karsinassaan, eikä ollut yön aikana sotkenut itseään esimerkiksi piehtaroimalla. Olin erittäin tyytyväinen! Ponit ja varusteet pakattiin autoon, jonka jälkeen lähdimme kohti tilaisuutta.

Dolly oli arvosteltavana heti ensimmäisenä. Paikanpäällä tuli siis hieman kiire, vaihdettiin tammalle näyttelysuitset ja tehtiin pikainen karvankiillotus ja supernopea yönaikana tulleiden takkujen selvitys hännästä sekä harjasta. Lopulta oli meidän vuoromme. Seisotin tammaa tuomareille ja esitin liikkeet käynnissä ja ravissa. Lopulta poni päästettiin irti maneesissa, jossa katsottiin vielä liikkeitä uudelleen. Dolly ravasi kauniisti ja pörisi hieman hermostuneena. Lopulta tamma kuitenkin rauhottui ja pysähtyi maneesin keskelle. Otin tamman kiinni ja kävelytin sitä vielä pienen kierroksen, jonka jälkeen seisoimme vielä hetken tuomareiden edessä. Arvostelu oli valmis ja poistuimme maneesista. Loppupäivä jännitettiinkin sitten tuloksia. Lopulta meidät pyydettiin tulosten lukuun, jossa tamma palkittiin kakkospalkinnolle! Voi jösses että olin onnellinen. Pelkäsin ponin jäävän kolmoselle, mutta 70 pisteellä tamma palkittiin kakkoselle. Voi tätä juhlanpäivää! En voisi olla ylpeämpi meidän pikku ponitammasta.


© Kuvaista kiitos vibaja!