Härdelli

Härdelli

Valyrian Doloris - Champion, KTK-II, KRJ-II, VVJ-II

Virtuaalihevonen | VH17-017-0348 | SPC-MR2-2074

Nimi: Valyrian Doloris, "Doloris" Rotu: Shetlanninponi
Väri: Musta Säkäkorkeus: 101 cm
Sukupuoli: Tamma Syntymäaika: 01.04.2017 (9v) - 4v 01.07.2017
Omistaja: EmmiN. VRL-03385 Kasvattaja: Valyrian Shetlands, GB
Painotus: Koulu- ja valjakkopainotus Koulutustaso: Helppo B & Vaativa
Saavutukset: Champion arvonimi myönnetti 01.01.2018
KTK-II palkittu 10/2017 pistein 17 + 19 + 17 + 17 = 70p.
KRJ-II palkittu 3/2018 pistein 7 + 40 + 19 + 10 + 15 = 91 p.
VVJ-II palkittu yksityistilaisuudessa 11.04.2018 pistein 7 + 40 + 20 + 12 + 15 = 94p.

Elämästä nauttiva pukkikone, joka kuitenkin skarppaa tosipaikan tullen.

Doloris saapui Härdelliin Isosta-Britanniasta tamman ollessa neljävuotias. Raskaan laivareissun jäljiltä poni oli ensin muutamia päiviä hyvin väsynyt, mutta neidin oikea elämäniloinen asenne pilkahti melko pian kotiutumisen jälkeen esille. Doloris on vauhdikas ja herkkä tamma, joka rakastaa laukkaamista ja harrastaa innostuessaan energisiä pukkikohtauksia. Muuten poni on kuitenkin todella kiltti ja ystävällinen, eikä aiheuta omistajalleen harmaita hiuksia. Doloris on aina ensimmäisenä tarhan portilla vastassa höristen ja nauttii saamistaan rapsutuksista.

Arkipäivän askareissa Doloris on uskomattoman helppo. Kesäisin sitä ei tarvitse etsiä jokaisesta puskasta, vaan poni tulee luokse viheltämällä. Talvella tarhassa ollessaan Doloris on vastassa ennen kuin kerkeät sitä edes paikalle kutsua. Taluttaessa poni kävelee kauniisti vierellä hieman hätäisin askelin - välillä sitä pitää vähän toppuutella, mutta tamma uskoo pienestäkin kehotuksesta. Tallissa Doloriksen kanssa onnistuvat kaikki toimenpiteet erittäin sutjakkaasti. Varusteita hakiessa Doloris saattaa kuoputtaa maata tylsistyneenä jäädessään yksin, mutta muutoin se seisoo nätisti aloillaan, ei kiukuttele satulan laitossa tai pullistele vyötä kiristäessä. Kengittäjäkin on tammaa kehunut, kun se on käytökseltään niin kovin fiksu. Doloris rakastaa pesuhetkiä ja se leikkiikin mielellään vedellä. Ruiskuttaessa vettä hanasta naamalle alkaa poni yleensä joko juomaan tai leikkimään heiluttelemalla turpaansa vesisuihkussa.

Ratsuna tämä tamma on erittäin herkkä ja menevä tapaus. Uudella ratsastajalla kestää jonkin aikaa, ennen kuin se oppii painamaan ponia oikeista nappuloista. Kaikkien apujen tulee olla juuri eikä melkein, sillä liian napakoista avuista tamma sinkoaa kuin ydinpommi eteenpäin. Kun ponia oppii ratsastamaan oikein, on se mitä mukavin. Tammalla on erittäin liidokkaat askellajit ja kauniisti eteenpäin pyörivä laukka. Neidin kaikki askellajit ovat näyttäviä ja yleensä se on saanut kilpailuista kunniamaininnan upeista liikkeistään. Dolorikseltä sujuu pohkeenväistö sulavasti käynnissä ja ravissa. Temmon vaihdokset näyttävät hyviltä, sillä ponilta löytyy niin hieno lisätty ravi, että välillä oikein itsekin joudun hieraisemaan silmiäni. Esteitä tamman kanssa on hypitty vain mielenvirkistykseksi, sillä liiallisen vauhdin vuoksi radalla tulee lähinnä vain virheitä ja tiputuksia. Doloris on myös kova kieltämään. Doloris harrastaa myös satunnaisesti leikkimielistä pukittelua, mutta yleensä se vain naurattaa (paitsi jos se alkaa pukittelemaan kesken kouluradan kilpailuissa).

Valjakkoajossa on omat haasteensa tamman herkkyyden vuoksi ja tässäkin lajissa joutuu opettelemaan miten poni reagoi mihinkin. Erityisesti tarkkuusosioissa joutuu ajajakin olemaan erittäin herellä ja hyvin treenannut tamman kanssa. Doloris ei ole sitä tyyppiä, että pakataan kamppeet ja lähdetään menemään. Ponin kanssa täytyy hyvin valmistautua ja valmentautua, jotta kummatkin poni ja ajaja ovat samalla taajuudella. Doloris on pärjännyt parhaiten koulukokeissa, huonoiten kestävyydessä. Kestävyyskokeissa tamma käy niin kierroksilla ja puksuttaisi täysillä läpi esteiden, jolloinka sen vauhti hiipuu loppua kohden eikä se jaksa suorittaa koko rataa puhtaasti. Maastossa Doloris unohtaa kokonaan askellajin käynti, se mielellään vain ravaisi ja laukkaisi kovaa pitkin maita ja mantuja. Doloris onkin sellainen kuumakalle, että se on pienestäkin työnteosta aivan läpimärkä hiestä. Talvisin se on joka vuosi klipattu, jotta sen kuivaaminen olisi helpompaa.

Kuljettaa poni on hieman stressiherkkä ja yksin lähes mahdotonta. Ponille täytyy siis aina ottaa kaveri mukaan, jotta se pysyy suht rauhallisena. Rento se ei kuitenkaan ole ikinä, varsinkaan pienissä kopeissa. Jostain syystä kun lähdetään isommalla porukalla hevosautolla on tamma suorastaan rauhallinen. Kilpailuissa Doloris on melko rauhaton ja erityisesti aluksi se huutelee jatkuvasti lajitovereilleen. Tamman kanssa olisikin hyvä mennä paikanpäälle ajoissa, jotta se kerkeää hieman rauhoittumaan esimerkiksi ennen vuoroaan näyttelykehässä.

i. Freehold Downey
she, musta, 99cm
evm
ii. Low Legacy
she, musta, 100cm
iii. Led Thermos
she, tummanruunikko, 102cm
iie. Rowston Berthel
she, musta, 99cm
ie. Orphan Illusion
she, musta, 98cm
iei. Orphan Black
she, mustankimo, 103cm
iee. Indina
she, musta, 93cm
e. Criostal Vanity
she, musta, 105cm
evm
ei. Black Night
she, hiirakko, 105cm
eii. Golden Sky
she, voikko, 100cm
eie. Fabulous Emmie
she, hiirakko, 106cm
ee. Trah Domie
she, musta, 105cm
eei. Donald Piul
she., musta, 100cm
eee. Trampelin
she, rautias, 107cm

i. Freehold Downey on suurin syy Doloriksen herkkään luonteeseen. Ori on periyttänyt kaikille jälkeläisilleen herkkyyttä sekä upeita askellajeja. Ori oli siis itse todella säpäkkä ja herkkä, sillä erolla Dolorikseen, että tämän kanssa arkipäivät eivät olleet kovinkaan helppoja. Erittäin orimainen luonne yhdistettynä ponin luonteeseen ei ollut mikään paras mahdollinen yhdistelmä. Downey kuitenkin menestyi erittäin hyvin valjakkokilpailuissa sekä kouluratsastuksessa. Ajettiin sen kanssa muutama startti raveissakin, mutta sitä sen pääkoppa ei kestänyt, joten raviurahaaveet jäivät sille tielle. Väriltään Downey oli musta ja korkeudeltaan 99cm. Sillä oli todella upeat paksut ja pitkät jouhet, sekä pieni tähdenaihe otsassa.

ii. Low Legacy yllätti kaikki, sillä sen suku ei juurikaan ole menestynyt millään saralla. Normaaleja vähän mitäänsanomattoman näköisiä poneja keskinkertaisin tuloksin, joillakin jopa kaikki näytöt puuttuivat. Legacy kuitenkin räjäytti potin ja yllätti niin kasvattajan kuin kaikki muutkin. Se kilpaili valjakkoajossa kaikilla osa-alueilla ja oli suorastaan loistava. Se voitti tai sijoittui lähes jokaisissa luokissa. Yhden vuoden oria kiusasi jalkavaivat, mutta sen jälkeen se taas jatkoi menestyksekästä kilpauraansa. Rakenteeltaankin se oli melko hieno ja herra kantakirjattiin II-palkinnolle. Tammoja Legacylle riitti joka vuosi ja lopputulema oli yhteensä huimat 50 jälkeläistä! Ei mikään turha ori siis.

ie. Orphan Illusion ihastutti todella kauniilla ja sopusuhtaisella rakenteellaan. Illusion oli malliltaan melko sporttinen, mutta kuitenkin rodulleen ominainen ykköspalkinnon tamma. Sillä oli todella pitkät jouhet, joskaan ei kovin tuuheat sellaiset. Illusion niitti menestystä lähinnä näyttelykehiä kierrellen, toisinaan yksinään ja toisinaan varsojensa kanssa. Luonteeltaan tämä neiti oli todella säyseä ja se hoiti varsansa todella hienosti. Illusion periytti jälkeläisilleen todella hienoja liikkeitä, tästä loistava esimerkki on ori Freehold Downey. Musta 98 senttinen ponitamma menehtyi kaasuähkyyn 16-vuotiaana.

e. Criostal Vanity kantaa nimeään ylväästi, kuvastaahan se tammaa oikein hyvin. Vanity on luonteeltaan hyvin temperamenttinen ja kipakka neitokainen. Ponin perusilme on hapan, eikä se voi sietää tuulisia sadekelejä tai liian pöllyävää heinää. Vanity on jopa nirso kaikkien väkirehujen suhteen, sillä tälle neidille ei mikä tahansa kelpaa! Vain tietyt myslit maistuvat, kaura ei tammalle uppoa ollenkaan. Kilpailuissa Vanity menestyi vaihdellen, huonoina päivinä ei ollenkaan. Sinnikkäästi sen kanssa kuitenkin kilpailtiin valjakossa sekä koulussa. Jälkeläisiä tammalla on tällä hetkellä kaksi, mutta koska se on vielä hyvässä kunnossa saattaa sen omistajat vielä teettää sille jonkun varsan vanhuudenpäivillään.

ei. Black Night oli erittäin ilkeä ja pahaluontoinen ori, jota ei kovin moni pystynyt käsittelemään. Ihmettelen ylipäätänsä miten se on pystytty pitämään orina, mutta jollain kumman keinolla siltä vieläkin pallit löytyy. Hyvä kuitenkin näin, sillä ori on kuitenkin ollut periyttäjäainesta. Väriltään kaunis hiirakko, melko lyhyillä mutta sitäkin tuuheammilla jouhilla varustettu ponipoika. Kilpailemista valjakossa kokeiltiin, muttei siitä tullut yhtään mitään. Lopulta tyydyttiin kiertelemän muutaman kerran näyttelyissä ja orin liikutus tapahtui lähinnä lenkkeillen maastossa tai irtojuoksuttaen kentällä. Jälkeläisiä löytyy jokunen kymmen, mutta monet kyllä karttelivat Blackietä sen luonteen vuoksi. Se on kuitenkin periyttänyt jälkeläisilleen kaunista rakennetta ja liitäviä askellajeja.

ee. Trah Domie on suurikokoinen pikimusta tamma, joka työskentelee vanhuuden päivillään pikkutyttöjen opetushevosena. Domie on todella ystävällinen tamma, joka rakastaa olla lasten ympäröimänä. Se kerjää tohkeissaan herkkuja ja nauttii jokaisesta harjanvedosta, jonka se saa osakseen. Kentällä se kantaa lapsia selässään hyvin varovasti. Domieta on helppo ratsastaa, sillä se on kohtuullisen herkkä. Tamma kuitenkin kestää kovemmatkin pohkeet sinkoamatta taivaisiin. Ennen tätä tärkeää opetushevosen tehtävää Domie valloitti koulukentät taidokkuudellaan. Se on lisäksi kantakirjattu I-palkinnolle ja ollut useaan otteeseen luokkavoittaja rotunäyttelyissä. Varsojaan se hoisi hienosti, eivätkä ne taatusti jääneet ilman rakkautta. Jälkeläisiä Domiella on ollut yhteensä kuusi kappaletta.


30.07.2017 Tamma Mayhem Maple Syrup isä Silver Birch KTK-II
14.08.2017 Ori Mayhem Glazed Blueberry isä Martyr Minion KTK-II
11.11.2017 Ori Mayhem Drystan isä Cenwig Athelstan KTK-II

KRJ Kouluratsastuskilpailut - Sijoituksia 57, joista voittoja 9

26.08.2017, Ketola, Helppo B, 4/30
21.08.2017, Fiktio, Helppo B, 3/40
25.08.2017, Fiktio, Helppo B, 5/40
14.09.2017, Fiktio, Helppo B, 3/40
17.09.2017, Fiktio, Helppo B, 5/40
12.08.2017, Escorant Trak., Helppo B, 3/30
13.08.2017, Escorant Trak., Helppo B, 3/30
18.08.2017, Escorant Trak., Helppo B, 1/30
22.08.2017, Escorant Trak., Helppo B, 2/30
24.08.2017, Escorant Trak., Helppo B, 2/30
26.08.2017, Bellgrove, Helppo B, 2/30
27.08.2017, Bellgrove, Helppo B, 5/30
28.08.2017, Bellgrove, Helppo B, 5/30
06.09.2017, Härdelli, Helppo B, 2/30
11.09.2017, Härdelli, Helppo B, 1/30
14.09.2017, Härdelli, Helppo B, 3/30
25.09.2017, Härdelli, Helppo B, 4/30
06.09.2017, Härdelli, Helppo B, 2/30
11.09.2017, Härdelli, Helppo B, 1/30
14.09.2017, Härdelli, Helppo B, 3/30
25.09.2017, Härdelli, Helppo B, 4/30
29.08.2017, Fiktio, Helppo B, 2/40
30.08.2017, Fiktio, Helppo B, 2/40
08.09.2017, Fiktio, Helppo B, 5/40
08.09.2017, Fiktio, Helppo B, 1/40
10.09.2017, Fiktio, Helppo B, 1/40
18.09.2017, Fiktio, Helppo B, 6/40
06.09.2017, Escorant Trakehners, Helppo B, 1/30
17.09.2017, Escorant Trakehners, Helppo B, 3/30
11.09.2017, Härdelli, Helppo B, 3/30
12.09.2017, Härdelli, Helppo B, 1/30
14.09.2017, Härdelli, Helppo B, 3/30
18.09.2017, Härdelli, Helppo B, 2/30
08.09.2017, Maanan Sh:t, Helppo B, 2/30 77,333 %
23.09.2017, Hengenvaara, Helppo B, 9/100
14.09.2017, Härdelli, Helppo B, 2/30
15.09.2017, Härdelli, Helppo B, 4/30
01.09.2017, Rósgarður, Helppo B, 4/33
30.08.2017, Rósgarður, Helppo B, 3/33
17.09.2017, Kievarinkuja, Helppo B, 7/50
12.09.2017, Kievarinkuja, Helppo B, 2/50
18.10.2017, Team J&K, Helppo B, 4/40
25.10.2017, Team J&K, Helppo B, 6/40
05.11.2017, Härdelli, Helppo B, 3/31
09.11.2017, Härdelli, Helppo B, 3/31
09.11.2017, Härdelli, Helppo B, 2/31
09.11.2017, Juksula, Helppo B, 4/60
01.11.2017, Vuorna, Helppo B, 1/30
03.11.2017, Vuorna, Helppo B, 4/30
06.11.2017, Vuorna, Helppo B, 2/30
07.11.2017, Vuorna, Helppo B, 4/30
11.11.2017, Vuorna, Helppo B, 5/30
12.11.2017, Vuorna, Helppo B, 1/30
14.11.2017, Vuorna, Helppo B, 4/30
15.11.2017, Vuorna, Helppo B, 5/30
18.11.2017, Vuorna, Helppo B, 3/30
19.11.2017, Vuorna, Helppo B, 3/30

VVJ Valjakkoajokilpailut - Sijoituksia 48, joista voittoja 10

01.09.2017, Escorant Trak., vaativa koulukoe, 3/30
03.09.2017, Escorant Trak., vaativa koulukoe, 4/30
09.09.2017, Escorant Trak., vaativa koulukoe, 5/30
12.09.2017, Escorant Trak., vaativa koulukoe, 4/30
15.09.2017, Escorant Trak., vaativa koulukoe, 4/30
19.09.2017, Escorant Trak., vaativa koulukoe, 2/30
01.09.2017, Escorant Trak., vaativa koulukoe, 3/30
03.09.2017, Escorant Trak., vaativa koulukoe, 4/30
09.09.2017, Escorant Trak., vaativa koulukoe, 5/30
12.09.2017, Escorant Trak., vaativa koulukoe, 4/30
15.09.2017, Escorant Trak., vaativa koulukoe, 4/30
19.09.2017, Escorant Trak., vaativa koulukoe, 2/30
03.09.2017, Härdelli, vaativa yhdistetty pari, 1/23
06.09.2017, Härdelli, vaativa yhdistetty pari, 1/23
14.09.2017, Härdelli, vaativa yhdistetty pari, 3/23
23.09.2017, Härdelli, vaativa yhdistetty pari, 3/23
30.09.2017, Härdelli, vaativa yhdistetty pari, 3/23
07.09.2017, Koistila, vaativa tarkkuuskoe, 1/29
08.09.2017, Koistila, vaativa tarkkuuskoe, 5/29
13.09.2017, Koistila, vaativa tarkkuuskoe, 4/29
12.09.2017, Kototalli, vaativa koulukoe, 5/30
13.09.2017, Härdelli, vaativa yhdistetty pari, 1/23
16.09.2017, Härdelli, vaativa yhdistetty pari, 2/23
19.09.2017, Härdelli, vaativa yhdistetty pari, 2/23
26.09.2017, Härdelli, vaativa yhdistetty pari, 3/23
12.10.2017, Härdelli, vaativa yhd. pari, 1/27
13.10.2017, Härdelli, vaativa yhd. pari, 5/27
14.10.2017, Härdelli, vaativa yhd. pari, 5/27
25.10.2017, Härdelli, vaativa yhd. pari, 3/27
26.10.2017, Teilikorpi, vaativa koulukoe, 3/24
04.11.2017, Mörkövaara, vaativa tarkkuuskoe, 2/30
05.11.2017, Mörkövaara, vaativa tarkkuuskoe, 5/30
07.11.2017, Mörkövaara, vaativa tarkkuuskoe, 3/30
13.11.2017, Vuorna, vaativa koulukoe pari, 4/18
16.11.2017, Vuorna, vaativa koulukoe pari, 4/18
11.11.2017, Härdelli, vaativa yhdistetty pari, 1/19
17.11.2017, Härdelli, vaativa yhdistetty pari, 4/19
09.11.2017, Adina, vaativa koulukoe, 3/50
26.11.2017, Duán Stable, vaativa tarkkuuskoe, 1/30
20.11.2017, Vuorna, vaativa tarkkuus pari, 3/19
21.11.2017, Vuorna, vaativa tarkkuus pari, 4/19
13.11.2017, Härdelli, vaativa yhdistetty pari, 2/11
19.11.2017, Härdelli, vaativa yhdistetty pari, 1/11
20.11.2017, Härdelli, vaativa yhdistetty pari, 1/11
04.12.2017, Koistila, vaativa tarkkuuskoe, 3/30
10.12.2017, Koistila, vaativa tarkkuuskoe, 5/30
18.12.2017, Koistila, vaativa tarkkuuskoe, 1/30
29.12.2017, Koistila, vaativa tarkkuuskoe, 3/30

14.09.2017 NJ Huvitus 2/11 irtoSERT tuom. Zafiro
01.10.2017 NJ Yateley Showjumpers 3/12 irtoSERT tuom. Sorel
01.12.2017 NJ Hurmeen kisakeskus 4/8 irtoSERT tuom. Lissu
30.09.2017 VSN Adina 2/12 (35p.) RCH tuom. taffel

★ 28.08.2017 - Päiväkirjamerkintä ★

Ensimmäiset koulukilpailut -- 213 sanaa -- Kirjoittajana EmmiN. (omistaja)

Meidän ihka ensimmäiset koulukilpailut! Suuntasimme aamulla suomenhevosia kasvattavaan talliin, Ketolaan, jo aamu yhdeksältä. Doloriksen luokka alkaisi noin kello 10.30, joten meillä olisi hyvää aikaa varustaa sekä verkata tammaa. Päivä kului viuhtoessa sinne tänne - ilmoittautumassa, oman varustuksen sekä ponin varustuksen parissa. Tammaa ruokittiin ja juotettiin. Puolisen tuntia ennen rataa nousin kyytiin ja suuntasin harjoituskentälle. Doloris oli allani kuin arvaamaton sinko, sillä se tuntui säpsähtelevän kaikkea. Se myös ylireagoi kaikkiin apuihini, eikä ollut muutenkaan kovin miellyttävän tuntoinen. Kentällä meni jonkun aikaa, ennen kuin sain tamman kohtalaisen rennoksi. Lopulta tuli vuoromme, jolloin ravasin kentälle ja annoin aloituksen merkiksi tervehdyksen. Aloin suorittaa rataa tehden kahdeksikkoa, sitten lisää ravia, jonka jälkeen kiemurauraa ja lopulta laukkaa. Doloris oli aluksi hieman stressaantuneen jäykkä liikkeissään, mutta parani koko ajan mitä pidemmälle rataa suorittaessa päästiin. Se kuunteli jo hyvin apujani ja oli hyvin yhteistyökykyinen. Askeleet alkoivat venymään ja liitämään sille ominaisiksi ja upeiksi. Doloris käytti takapäätään hyvin ja sen askel jousti mukavasti allani. Olin myös melko tyytyväinen omaan työskentelyyni, enkä huomannut sen suurempia mokia. Parannettavaa toki on aina, mutten möhlinyt mitään sen suuremmin. Ratamme jälkeen jäimme jännittämään vielä muita ratsukoita, sekä lopullista sijoitustamme. Lopulta meidät palkittiin neljäntenä kolmenkymmenen osallistujan joukosta! Olin haljeta riemusta, niin onnellinen minä olin. Pääsimme palkintojenjakoon sekä kunniakierrokselle. Taputin tammaa kiitokseksi naama tyhmällä virneellä. Kotimatkasta tulisi ehdottomasti iloisensekainen!


★ 21.07.2017 - Päiväkirjamerkintä ★

Vauhdikkaalla maastoreissulla -- 182 sanaa -- Kirjoittajana EmmiN. (omistaja)

"Prrrrr - nyt vähän hiljempaa", puhelin täyttä neliä kiitävälle ponitammalle. Doloris laukkasi niin kovin kuin vain pienistä jaloistaan pääsi tallin viereisellä pitkällä nurmipellolla. Vesi lensi jo silmistäni, mutten silti voinut olla hymyilemättä. Olimme tamman kanssa käyneet jo muutamalla maastoreissulla, jotka olivat menneet kohtalaisen hyvin. Doloris ei tunnu muistavan maastossa askellajia käynti, vaan se steppaa eteenpäin ja sitä saa olla koko ajan pidättämässä. Luojan kiitos se ei kuitenkaan paina kädelle, muuten se olisi jo todella ärsyttävää. Tänään päädyin treenaamaan läheiselle pellolle ravityöskentelyä, joka oli jostain syystä muuttunut höyryjen päästelyksi. Pellolla pääsee menemään suoraa n. 700 metriä. Aloin hidastamaan vähän ennen metsikköä ja nätisti kaarsin ponia pellon laitaa pitkin. Tällä vauhtihirmulla on onneksi todella hyvä tasapaino, eikä se juurikaan tarvinnut tukea minulta kaarrokseen, vaikka vauhtia oli jonkin verran edelleenkin. Hidastin tamman lopulta rauhalliselle raville, jossa tein muutaman ison ympyrän suuntaa kerran vaihtaen ponin köpötellessä puuskutellen kauniissa muodossa. Annoin lopulta ponille luvan höllätä, päästin ohjat löysiksi ja istunnalla hidastin tamman käynnille. Doloris oli niin loppu, että se käveli pää laahaten maata (tosin silti reippaassa käynnissä). Käänsin ponin tallia kohti, sillä tämän päivän treeni alkoi olemaan pulkassa.


★ 11.07.2017 - Päiväkirjamerkintä ★

Ensimmäinen ratsastuskerta Suomessa -- 238 sanaa -- Kirjoittajana EmmiN. (omistaja)

"Yritä istua vielä syvemmälle sinne satulaan", Siiri tirskui kentän laidalla. Ratsastin ensimmäistä kertaa uudella tuontitammallani, Doroliksella. Olin ymmärtänyt tamman olevan herkkä, mutta että näin lentävä pakkaus! Olin saanut kokea jo kunnon pukkirodeot, setä käsistä riistäytyneen kiitolaukan. Onneksi poni kuitenkin reagoi hyvin pidätteisiin, joten sain äkkiä vaihdettua nelin käyntiin. Tamma ja ratsastaja olivat kumpikin yltä päältä hiessä, mutta halusin lopettaa vasta kun saisin neidin rauhalliseksi. Työskentelimme ravissa tehden pieniä voltteja ja kaviouralla keskityin tekemään kiemurauraa. Ponia oli pakko pitää kiireisenä, jottei vauhti riistäytynyt aivan käsistä. Laukkatyöskentely oli kohdallamme tällä hetkellä täysin mahdotonta. Minuutti minuutilta sain parempaa tuntumaa poniin ja se alkoi rentoutumaan. Tosin heti jos itse herpaannuin hetkeksikin, lisääntyi vauhti ja neidin pää nousi korkeuksiin. 45 minuutin rankan vääntämisen ja kääntämisen jälkeen allani oli lopulta rento tamma, joka kulki kauniisti pää kaarella keskiravissa. Tunne oli mieleensä painuva, sillä kun lopulta löysin Doloriksen kanssa yhteisen sävelen oli sen kanssa todella upeaa ravata kentällä. Tamman askeleet olivat pehmeät ja hiljaiset istua, mutta ulkopuolisen silmissä mitä näyttävimmät. Pyysin lopulta tamman käyntiin ja annoin sille pitkät ohjat. Kävelimme muutaman kierroksen, kunnes nousin kyydistä ja aloin taluttamaan sitä maasta. Pieni kävely tekisi itsellenikin hyvää, sillä tämän ratsastuksen jälkeen olisin taatusti jumissa. Tallissa pesin tamman letkulla ja vein auringonpaisteeseen pienelle nurmikkopläntille laiduntamaan. Doloris ei ollut vielä päässyt muun lauman joukkoon laiduntamaan, vaan oli toistaiseksi tallissa yöt ja päivät niittämässä pihamme nurmikkoa. Yksi uusi juttu kerrallaan, kyllä tamma vielä muutamaksi viikoksi kerkeäisi laiduntamaan muun porukan joukkoon!© Kuvista kiitos scirlin!