Härdellin Madonna

nimiHärdellin Madonna "Donna"
rotu, sukupuolishetlanninponi, tamma
väri, säkäkorkeusvoikko, 94cm
syntynyt, ikä13.09.2010 (10v) - 4v 13.01.2011
koulutus Helppo B/A, 50cm
rekisterinumeroVH15-017-0732
kasvattajaEmmiN. VRL-03385, Härdelli
omistaja, kotitalliEmmiN. VRL-03385, Härdelli
Meriitit SHLA-II palkittu 89,5 pisteellä
YLA2 palkittu 127 pisteellä
Kuvista kiitos EmmiN.

Donna on kuvankaunis shetikka tamma, joka on perinyt paljon isänsä Masin luonteenpiirteitä. Varsin ystävällinen tamma ei kuitenkaan sovi ihan aloittelijoille, koska Donnalta löytyy omia pikku päähänpistojaan. Ystävällisyyden joukosta löytyy siis ripaus jääräpäisyyttä, jota saa varoa. Käytännössä Donnan kanssa tulee kuitenkin suhteellisen helposti toimeen, on sitten kyseessä ennestään vanha tuttu tai upouusi naama.

Hoitaessa Donna tervehtii ystävällisesti tulokasta. Yleensä poni hörähtelee nätisti ja kiehnää ympärillä namupalojen toivossa. Kun neiti ei niitä saa, se pettyy selkeästi ja osoittaa mieltään jumittamalla itsensä karsinan kauimpaan nurkkaan, josta se ei suostu sitten siirtymään kirveelläkään. Pienellä manipuloinnilla tämäkin asia on kuitenkin hoidossa ja Donna sidottuna karsinan kaltereihin kiinni hoidon ajaksi. Harjattavana olosta tämä näpsäkkä neiti nauttii ja pysyykin paikoillaan niin kauan kuin vain harja liikkuu. Kun siirrytään kavioiden puhdistukseen, Donnan paha puoli on taas valloillaan. Jääräpäinen neiti ei meinaisi millään nostaa jalkojaan, joten ällin käyttö on jälleen sallittua. Kun Donna lopulta luovuttaa, ei se jaksa enää hangoitella vastaan vaan pitää kyllä jalkansa visusti ylhäällä. Satulan ja suitsien kanssa ei pahemmin ongelmia ole ollut, mitä nyt Donna on joskus hieman pullistellut. Korostaen sanaa joskus ja hieman.

Ratsuna meidän Donna on melkoisen reipas tapaus, mutta kuuntelee ratsastajaansa huolellisesti. Tammalta sujuukin kunnialla niin esteet kuin koulukin. Erityisesti esteet ovat Donnan mieleen, sillä koulu saattaa olla sen mielestä joskus tylsää. Tälläisiä päiviä sattuu kuitenkin vain pari kertaa vuodessa kohdalle. Koulussa Donna miettii tarkasti jokaisen liikkeensä, jottei vain mokaisi. Hieman hidasliikkeinen se saattaa olla, mutte pehmeät ja sulavat askeleet saavat sen näyttämään osaavalta ja lupaavalta. Donnalta sujuvatkin kouluradat jopa Helppo B tasolle saakka. Esteillä vauhtia ei ainakaan puutu, mutta jalkansa poni unohtelee välillä. Donna kuuntelee käskit hyvin, hyppää esteet kunnon ponnulla ja suoraan keskeltä estettä. Maastoilukin on mukavaa Donnan kanssa, mikä onkin mukavaa vaihtelua ponin rutiinipäiviin. Donna on luotettava maastoratsu, eikä se säikkyisi elefanttiakaan. Innostuessaan tammaa on kuitenkin hieman vaikea rauhoitella. Kaikenkaikkiaan maastoretket ovat kuitenkin melko letkeitä.

Kilpaponina Donna on hieman jännittäjä. Kunhan vain ratsastaja pysyy viilipyttynä, niin ongelmia ei ole. Siksi Donnalla onkin tärkeää olla rauhallinen, määrätietoinen ja kokenut kilpailija. Pienetkin perhoset vatsanpohjalla voivat pilata koko kilpailun, johon on treenattu monia kuukausia - mikä pettymys siis. Mitään sateenvarjoja, kameran salamoita yms. Donna ei säiky. Myös näyttelykehissä tamma on oiva shetlanninponi. Tammalta löytyy näyttämisenhalua, joten Donna esittää kroppansa hyvässä ryhdissä. Muut hevoset ovat sen mielestä kiinnostavia, joten pientä kiljuntaa saattaa kuulua vähäsen väliä. Tätä ei kuitenkaan kannata säikähtää, Donna on ihan kunnossa.