Härdelli

Härdelli

Winston Feeling Bawdy - KTK-II, KRJ-I, VVJ-II, SHLA-II

Virtuaalihevonen | VH16-017-0049

Nimi: Winston Feeling Bawdy, "Fifi" Rotu: Shetlanninponi
Väri: Ruunikko Säkäkorkeus: 105 cm
Sukupuoli: Tamma Syntymäaika: 11.06.2014 (18v) - 4v 11.06.2015
Omistaja: EmmiN. VRL-03385 Kasvattaja: Winston Shetlands, evm
Painotus: Yleispainotus Koulutustaso: Helppo C, Vaativa, 40cm
Saavutukset: KTK-II palkittu 20.05.2016 pistein 19 + 18 + 20 + 18 = 75p.
SHLA-II palkittu 16.10.2016 pistein 22 + 18 + 30 + 20 + 6 + 5 + 1 = 102p.
KRJ-I palkittu 20.12.2016 pistein 7 + 41 + 19 + 20 + 15 = 102 p.
VVJ-II palkittu 31.07.2017 pistein 7,5 + 40 + 15 + 14,5 + 15 = 92p.

Pihatossa viihtyvä poni, joka on menestynyt upeasti kisaurallaan.

Fifi on ylittänyt kaikki odotukseni ja enemmänkin. Toin ponin ulkomailta lähinnä vain sen upean ulkonäön sekä mielenkiintoisen suvun vuoksi. Tammasta paljastui kuitenkin loistava käyttöponi, etenkin kouluratsastuksessa. Odotukset ovat vuosien mittaan vain kasvaneet ja tamma onkin menestynyt kilpaurallaan loistavasti. Kaiken tämän lisäksi Fifi on myös luonteeltaan mitä ihanin, ainakin minua kohtaan. Poni on aluksi todella epäileväinen ihmisiä kohtaan ja se onkin enemmän yhden ihmisen poni. Tallityöntekijöilleni Fifi yleensä luimii ja kiukuttelee näykkimällä. Alkukaunkeuden jälkeen poni ei ole kertaakaan ollut minulle ilkeä tai osottanut mieltään, vaan se yrittää miellyttää jokaisessa asiassa.

Tallissa poni ei tykkää olla. Ainoastaan varsomisen aikana Fifi on tyytynyt karsinassa oloon, mutta muutoin se paukuttaa ovia ja on hyvin levoton. Tamma asustaakin siis pihatossa, jossa se todella nauttii olostaan. Poni on muita hevosia kohtaan sosiaalinen ja alistuva, muttei kuitenkaan mikään lauman pohjimmainen, vaan se pistää kyllä tarvittaessa muun poppoon ojennukseen. Ruokahalu ponilla on kunnossa ja tamma on aina ensimmäisenä ruoka-aikaan portilla vastassa. Hoitaa Fifiä voi missä vain, se pysyy harjattaessa paikallaan vaikka pihatossa. Tamma nauttii kaikesta saamastaan huomiosta, kunhan se huomion antaja olen vain minä. Kaviot nousevat nätisti ja varustaminenkin käy sutjakasti. Kengittäjää ja eläinlääkäriä kohtaan Fifi on hyvin tympeä, riuhtoo jalkojaan ja saattaa yrittää näykkiä. Onneksi kummatkin ovat alansa ammattilaisia, joten he ovat kuitenkin pystyneet tamman kanssa toimimaan.

Ratsastaa tämä poni on shetlanninponiksi ihan täydellinen. Herkkä, menevä ja kuuntelevainen. Motivaatio on Fifillä aina kohdallaan. Kouluratsastuksessa tämä neiti on ehdottomasti parhaimmillaan. Se rakastaa pilkunviilaamista eri asioissa ja on parhaimmillaan tarkkaavaisuutta vaativissa tehtävissä. Fifin kanssa haasteellisinta on tempojen muutokset. Askeliltaan tämä poni on lennokas ja pitkäaskeleinen, mutta niissä istuminen ei kuitenkaan ole kaikkein mukavinta ja helpointa. Esteillä tamma ei ole oikein omiaan, sillä on puutteellinen hyppytekniikka eikä se ole tarpeeksi uskalias. Vauhtia löytyy ihan kiitettävästi, mutta siihen se sitten jääkin. Valjakkoajossa Fifi on myös yhtä mielenkiintoinen kuin koulussakin, sitäkin me harrastamme säännöllisesti. Valjakkoajossa Fifin lempiosuus on tarkkuuskokeet, mutta koulukokeistakin olemme saaneet hyviä tuloksia. Maratoniosuuksilla tamma saattaa hieman kytätä esteitä, varsinkin vesiesteet ovat sen mielestä todella ällöttäviä. Fifi on muutenkin se tyyppi joka kentälläkin yrittää kiertää lätäköt ja ojien yli se hyppii kuin kenguru.

Kilpailutilanteet sujuvat aina yhtä mallikkaasti. Fifi tykkää matkustelusta ja saa lisää puhtia tuhatpäisestä yleisöstä. Kuljetukseen poni menee mielekkäästi ja matkustaa hyvin hiljaa. Välillä on itselle tullut sellainen olo, että lastasinko ponia ollenkaan mukaan vai lähdinkö tyhjän kärryn kanssa liikenteeseen. Tamman kanssa kilpaillaan koulua, valjakkoa sekä kierrellään satunnaisesti myös näyttelykehissä.

i. Winston Applause
she, punaruunikko, 105cm
evm
ii. Winston Emmanuel
she, musta, 98cm
evm
iii. In My Memories
she, musta, 106cm
evm
iie. Thugh Life
she, tummanruunikko, 95cm
evm
ie. Rowston Biana
she, tummanpunaruunikko, 92cm
evm
iei. Dot Felix
she, kulomusta, 93cm
evm
iee. Rowston Helin
she, punaruunikko, 100cm
evm
e. Endless Love II
she, ruunikko, 104cm
evm
ei. Ytron Feel Free
she, musta, 100cm
evm
eii. Give Me Reason
she, mustanpäistärikkö, 106cm
evm
eie. Houston Hawai
she, musta, 99cm
evm
ee. Haliah
she, ruunikko, 102cm
evm
eei. Winston Rony
she, ruunikko, 92cm
evm
eee. Gotta Be
she, vaaleanrautias, 105cm
evm

i. Winston Applause on hieno Winston Shetlandsin kasvattama kantakirjaori joka on ollut kovassa kilpailukäytössä sekä vanhemmalla iällä jalostuskäytössä. "Lassilla" on loistava kilpaura takana koulusta ja esteiltä. Ori kilpaili Helppo C luokissa koulua ja sai todella huippuja prosentteja suorituksistaan. Vaikka Lassi onkin shetlanninponi, siltä löytyy loistava motivaatio työskentelyyn. Esteillä tämä herra valloitti 60 senttiset esteluokat. Ponilla oli vauhtia ja hyvä hyppytekniikka. Väriltään Lassi oli punaruunikko ja korkeudeltaan 105 senttimetriä. Ori kantakirjattiin II-palkinnolle 10-vuotiaana, jonka jälkeen se on astunut tammoja kotisiittolassaan. Tällä hetkellä orilla on ikää 18-vuotta ja sitä käytetään pienimuotoisesti tallin omille tammoille edelleen.

ii. Winston Emmanuel myytiin jo varsana Winston Shetlandista uuteen kotiin. Emmanuel on aivan loistavaluonteinen ori, jonka vuoksi se on kilpailemisen ohessa toiminut karvakaveri toiminnassa mukana vieraillen mm. vanhusten ilona palvelutaloissa. Ponin kanssa kilpailtiin lähinnä kouluratsastuksessa sekä kierreltiin näyttelykehiä. Näyttelyissä Emmanuelin kanssa on käyty jopa ulkomailla. Ori kantakirjattiin 4-vuotiaana I-palkinnolle ja on ollut jalostuskäytössä jonkin verran. Jälkeläisiä ponilla on 29 kappaletta. Väriltään Emmanuel on musta ja korkeudeltaan 98cm. Ponilta löytyy ikää jopa 28 vuotta.

iii. In My Memories vietti alkupuolen elämästään ratsastuskoululla lähinnä turhakkeena. Vaikka poni oli todella taitava sen kanssa ei kilpakentille tähdätty vaan Monni oli lähinnä vain maskottiponi joka seisoi tarhassa ja oli pienten lasten ilona. Monnilla oli todella sopuisa ja rauhallinen luonne. Se touhusi mielellään lasten kanssa eikä menettänyt hermojaan kovin helposti. Winston Shetlands kuitenkin ihastui ponin sukuun sekä hienoon rakenteeseen ja pyysi saada ostaa ponin. 15-vuotiaana Monni sitten myytiinkin tälle laadukkaalle ponikasvattajalle. Monni siirtyi jalostuskäyttöön ja sen kanssa vierailtiin muutamissa näyttelyissä, jossa se oli kerran jopa BIS1! Ori menehtyi 21-vuotiaana vanhuuden vaivojen saattelemana.

iie. Thugh Life alias Tossu oli ratsastuskoulun luottoponi ja ehdottomasti kaikkien lasten suosikki. Huippuluonteinen poni, joka ei koskaan menettänyt hermojaan ja oli erittäin turvallinen harjoitusratsu vasta-alkajille. Tamman kanssa ei koskaan kilpailtu taikka käyty missään näyttelyissä. Poni oli jopa hieman ruma, väriltään tummanruunikko takakorkea piskuinen tamma. Koulun omistajat halusivat kuitenkin varsoittaa tamman, jonka ansiosta se sai toimia emänä kaksi kertaa. Tossu varsoi yhden upean orivarsan sekä yhden tamman, joka jäi jatkamaan ratsastuskouluelämää Tossun menehdyttyä 26-vuotiaana.

ie. Rowston Biana oli väriltään tummanpunaruunikko pienikokoinen shetlanninponitamma, jonka elämä koostui lähinnä valjakkoajon kilpailemisesta ja treenaamisesta. Biana aloitti menestyksekkään kilpauransa jo nuorena. Ponin kanssa vierailtiin jopa Ruotsissa ja Suomessa valjakkoajokilpailuissa. Tamma siis menestyi myös kansainvälisesti. Biana oli hyvässä kunnossa ja pärjäsi loistavasti maratooniosuuksilla. Tamma oli myös taitava koulussa ja tarkkudessa. Luonteeltaan Biana oli hieman ilkikurinen, mutta kuitenkin kiltti ja melko mutkaton käsitellä. Biana syntyi Jenkeissä, josta se myytiin Hollantiin heti vieroituksen jälkeen.

iei. Dot Felix:sillä oli lahjoja niin valjakkoajoon kuin kouluratsastukseenkin. Felix oli alussa todella haastava ratsuttaa, mutta kun poni hieman aikuistui ja ryhdistäytyi sen kanssa alkoi sujua. Sopivan ratsastajan löydyttyä ponin kanssa päästiin kilpailemaan jopa Helppo B tasolle saakka. Felix oli myöskin hyvärakenteinen ja kantakirjattiin III-palkinnolle. Kilpailutilanteissa poni oli hyvin rauhaton, joka myös toi omat haasteensa orin kanssa kilpailemiseen ja luokissa pärjäämiseen. Siitoskäyttöön Felix siirtyi 14-vuotiaana, jonka jälkeen sen kanssa kilpailtiin enää hyvin satunnaisesti. Väriltään poni oli kulomusta ja korkeudeltaan 93cm korkea.

iee. Rowston Helin on jälkeläisensä Bianan tapaan myös jenkkiläisestä ratsuponisiittolasta, jossa pienimuotoisesti kasvatettiin myös näitä karvaisia shetlanninponeja. Rowstonilaiset tekivät ehdottomasti laadukasta kasvatustyötä ja se näkyy myös Helinissä. Tämä hiirakko ponitamma koki vaikean alun, sillä sen jalat vaurioituivat synnytyksessä. Omistajat eivät kuitenkaan halunneet luovuttaa vaan tekivät kaikkensa, jotta varsan jalat saataisiin kuntoon. Tässä työssä onnistuttiin ja Helinistä tuli loistava siitostamma. Kovaan kilpailemiseen ponista ei enää ollut, mutta se kuitenkin ratsu- ja ajokoulutettiin. Poni kesti normaalin harrastamisen oikein hyvin ilman minkäänlaisia vaivoja. Helin varsoi elämänsä aikana kuusi tervettä ponivarsaa.

e. Endless Love II sai nimensä luonteensa perusteella. Jo varsana Love oli äärimmäisen ihmisystävällinen ja rakastavainen poni, jonka seurasta ei koskaan saanut tarpeekseen. Tammasta kasvoikin upealuonteinen neiti, jonka kanssa jokainen päivä oli yhtä juhlaa. Loven kanssa kilpailtiin kouluratsastusta Heppo B tasolla ja valjakkoajoa vaativissa luokissa. Tämä neiti todella hallitsi kaikki kiemurat ja sen opettaminen oli helppoa ensimmäisestä päivästä lähtien. Ketään ei ollut ennen nähnyt yhtä helppoa ratsutettavaa ponia. Love sai valitettavasti 12 vuotiaana kaasuähkyn johon poniparka menehtyikin kokiessaan kovia kipuja. Kaikki olivat tietysti todella surullisia. Onneksi tästä hienosta ponista jäi kuitenkin yksi jälkeläinen, Fifi.

ei. Ytron Feel Free on edelleen elossa ja kävin oriin tutustumassa aikoinaan tuontireissuilla. Ori jäi hyvin mieleeni vaikka se olikin jo 21-vuotias. Ikä ei tätä herraa painanut, se riekkui tarhassa musta harja hulmuten. Lennillä on takanaan vauhdikas koulu-ura. Alku oli hankalaa ponin jalkavaivojen vuoksi, mutta kun ori saatiin hoidettua se nousi kertaheitolla huipulle ja siellä myös pysyi siihen saakka kunnes kilpaileminen ponin kanssa lopetettiin. Orin kanssa kilpailtiin ainoastaan kotimaassaan Britanniassa. Jalostukseen ori oli tarjolla kymmenisenvuotta, kunnes ikä alkoi näihinkin hommiin painamaan liikaa päälle.

eii. Give Me Reason on Fifin suvun musta lammas, sillä tämä oripoika oli raviponi ja myös suvultaan 100% ravitaustainen. Poneihin haluttiin kuitenkin uutta verta ja Ressu oli ominaisuuksiltaan loistava tuomaan uusia nimiä shetlanninponisukuihin. Väriltään tämä mustanpäistärikkö poni omasi hyvän ennätyksen ja voitti useita isojen palkintojen lähtöjä ruotsissa. Ressu kantakirjattiin III-palkinnolle. Sillä oli todella sporttinen rakenne, mutta kuitenkin terveet ja vahvat jalat. Luonteeltaan ori oli luotettava ja rehellinen, erittäin mukava herra. Korkeudeltaan Ressu oli 106cm korkea. Tämä poni lopetettiin 19-vuotiaana sen sairastuttua kovaan hevosinfluenssaan joka veti vanhan pojan erittäin heikkoon kuntoon.

eie. Houston Hawai, rautias kaunotar jonka kanssa elämä oli helppoa ja vaivatonta. Hani syntyi Briteissä, josta se myytiin valjakkoajoponiksi Ruotsiin. Tamma oli melko taitava ja voittikin joitakin noviisiluokkia. Siltä ei kuitenkaan löytynyt mitään hirveää kilpailuintoa, joten lopulta se myytiin harrasteponiksi. Hanin kanssa harrastettiin monipuolisesti kaikkea maastoilusta poniagilityyn ja voin sanoa että parempaa kotia se ei olisi koskaan voinut itselleen saada. Tamma varsoi elämänsä aikana kaksi hienoa orivarsaa. Siltä olisi tosin toivottu tammavarsaa, joka olisi jätetty kotiin, muttei sitä koskaan saatu.

ee. Haliah joutui valitettavasti kokemaan kiertoponin elämää. Lyhyen 16-vuotisen elämänsä aikana tamma kerkesi kiertämään seitsemän eri omistajan hoivissa. Ponista myös huomasi, ettei kohtelu ollut aina ollut kovin ammattitaitoista. Haliah ei siis ollut koskaan oikein oppinut pitämään ihmisistä. Tamma oli äksy, mutta kyllä sen hoitamaan aina pystyi. Haliah oli kuitenkin kaunis kuin ruusunnuppu, jonka takia yksi omistajista sen olikin halunnut varsottaa. Luojan kiitos sen ainut tammavarsa ei perinyt Haliahin äksyä luonnetta. Luulen että se olisi kuitenkin ollut perimmiltään hyväsydäminen, mikäli sitä olisi aina kohdeltu oikeudenmukaisesti. Ehkä sen vuoksi äksy luonne ei periytynytkään.

eei. Winston Rony on Winston Shetlandsin yksi ensimmäisistä ja vanhimmista kasvateista. Rony eli todella vanhaksi, poni menehtyi vasta 32 vuotiaana. Ponien kanssa harrastaminen ratsupolella ei ollut tuolloin vielä yhtä suosittua. Rony auttoi lähinnä kodin askareissa, kierteli näyttelyissä, toimitti talon tyttären harrasteratsun virkaa ja voitti muutaman tuhatlappusen raveista. Rony oli ruunikko komea oripoika, joka astui muutaman tamman elämänsä aikana.

eee. Gotta Be oli hieno näyttelyponitamma, jonka kanssa kierreltiin Walesissa rotunäyttelyitä n. seitsemän pitkää vuotta. Tämän jälkeen Bonny siirtyi jalostuskäyttöön ja se varsoi kolme tervettä varsaa. Bonny oli rautias hienohelma, joka inhosi sateisia ja koleita ilmoja. Vaikka tamman karva oli talvella todella tiivis ja pitkä se onnistui silti aina tärisemään jossain pihaton nurkassa. Tamma eli isossa laumassa koko elämänsä, jonka vuoksi se oli oppinut erittäin sosiaaliseksi. Bonny jouduttiin lopettamaan 20 vuotiaana, kun sen jalka murtui onnettomuudessa.


11.01.2016 Tamma Härdellin Janilla isä Nuki Nuki KTK-II, VV-II
14.04.2016 Tamma Härdellin Hortensia isä Piccadilly Blues KTK-II
21.01.2017 Ori Wolfpack isä Argar Wrenhof -
17.07.2017 Ori Mayhem Cathasach isä Criostal Phort Láirge Sijoituksia KRJ

KRJ Kouluratsastuskilpailut - Sijoituksia 45, joista voittoja 10

30.04.2016, KRJ-CUP, Oldfinion Dress., He C, 8/183
16.03.2016, Härdelli, Helppo C, 3/30
17.03.2016, Härdelli, Helppo C, 1/30
24.03.2016, Härdelli, Helppo C, 3/30
02.03.2016, Fiktio, Helppo C, 5/40
05.03.2016, Fiktio, Helppo C, 1/40
08.03.2016, Fiktio, Helppo C, 4/40
15.03.2016, Härdelli, Helppo C, 4/30
15.03.2016, Härdelli, Helppo C, 4/30
16.03.2016, Härdelli, Helppo C, 1/30
18.03.2016, Härdelli, Helppo C, 5/30
19.03.2016, Härdelli, Helppo C, 3/30
28.03.2016, Mörkövaara, Helppo C, 1/50
20.03.2016, Fiktio, Helppo C, 6/40
21.03.2016, Fiktio, Helppo C, 2/40
26.03.2016, Fiktio, Helppo C, 6/40
11.03.2016, Härdelli, Helppo C, 4/30
14.03.2016, Härdelli, Helppo C, 2/30
15.03.2016, Härdelli, Helppo C, 2/30
15.03.2016, Härdelli, Helppo C, 4/30
17.03.2016, Härdelli, Helppo C, 4/30
10.04.2016, Fiktio, Helppo D, 3/16
12.04.2016, Fiktio, Helppo C, 3/33
14.04.2016, Fiktio, Helppo C, 3/33
16.04.2016, Fiktio, Helppo D, 1/16
17.03.2016, Härdelli, Helppo C, 1/30
02.04.2016, Härdelli, Helppo C, 2/30
03.04.2016, Härdelli, Helppo C, 5/30
04.04.2016, Härdelli, Helppo C, 2/30
06.04.2016, Härdelli, Helppo C, 3/30
07.04.2016, Härdelli, Helppo C, 3/30
11.04.2016, Härdelli, Helppo C, 2/30
14.04.2016, Härdelli, Helppo C, 2/30
15.04.2016, Härdelli, Helppo C, 1/30
16.04.2016, Härdelli, Helppo C, 3/30
17.04.2016, Härdelli, Helppo C, 1/30
18.04.2016, Härdelli, Helppo C, 5/30
19.04.2016, Härdelli, Helppo C, 5/30
20.04.2016, Härdelli, Helppo C, 1/30
08.04.2016, Kettula, Helppo C, 3/30
11.04.2016, Kettula, Helppo C, 5/30
12.04.2016, Kettula, Helppo C, 2/30
12.04.2016, Escorant Trakehners, Helppo C, 2/47
15.04.2016, Escorant Trakehners, Helppo D, 1/13
19.04.2016, Villahaka, Helppo C, 5/60

VVJ Valjakkoajokilpailut - Sijoituksia 46, joista voittoja 4

15.10.2016, SHLA-Cup Yentel, vaativa tarkkuus, 5/32
28.02.2016, Härdelli, Vaativa, 1/30
29.05.2016, Tuiskula, vaativa tarkkuuskoe, 5/30
27.05.2016, Tuiskula, vaativa tarkkuuskoe, 5/30
24.05.2016, Tuiskula, vaativa tarkkuuskoe, 4/30
21.05.2016, Tuiskula, vaativa tarkkuuskoe, 5/30
21.05.2016, Yentel Ponies, vaativa koulukoe pari, 4/30
05.06.2016, Metsovaara, vaativa yhdistetty, 2/33
03.06.2016, Metsovaara, vaativa yhdistetty, 3/33
02.06.2016, Metsovaara, vaativa yhdistetty, 5/33
29.06.2016, Metsovaara, vaativa tarkkuuskoe, 4/34
27.06.2016, Wyat Shetlands, noviisi yhdistetty, 3/40
28.06.2016, Viisikko, vaativa yhdistetty, 4/50
01.07.2016, Viisikko, vaativa yhdistetty, 2/50
02.07.2016, Viisikko, vaativa yhdistetty, 6/50
25.06.2016, Március, vaativa koulukoe pari, 3/20
07.08.2016, Viisikko, vaativa yhdistetty, 3/55
08.08.2016, Viisikko, vaativa yhdistetty, 6/55
02.09.2016, Metsovaara, vaativa tarkkuuskoe, 1/50
03.10.2016, Rappadan, vaativa yhdistetty, 5/25
05.11.2016, Ros Cirein, vaativa tarkkuuskoe, 5/40
06.11.2016, Ros Cirein, vaativa tarkkuuskoe, 5/40
07.11.2016, Ros Cirein, vaativa tarkkuuskoe, 4/40
09.11.2016, Ros Cirein, vaativa tarkkuuskoe, 5/40
10.11.2016, Ros Cirein, vaativa tarkkuuskoe, 5/40
02.11.2016, Mörkövaara, vaativa tarkkuuskoe, 4/40
22.10.2016, Brendan, vaativa yhdistetty, 3/40
18.10.2016, Brendan, vaativa yhdistetty, 4/40
13.10.2016, Brendan, vaativa yhdistetty, 4/40
09.10.2016, Brendan, vaativa yhdistetty, 6/40
07.11.2016, Metsovaara, vaativa koulukoe, 3/50
10.11.2016, Metsovaara, vaativa koulukoe, 4/50
05.11.2016, Metsovaara, vaativa koulukoe, 6/50
01.11.2016, Metsovaara, vaativa koulukoe, 6/50
01.11.2016, Metsovaara, vaativa tarkkuuskoe, 6/50
11.09.2016, Härdelli, vaativa tarkkuuskoe, 1/18
16.09.2016, Härdelli, vaativa tarkkuuskoe, 3/18
13.11.2016, Koistila, vaativa tarkkuuskoe, 4/30
02.01.2017, Vähäpelto, vaativa koulukoe, 2/30
06.01.2017, Vähäpelto, vaativa koulukoe, 2/30
10.01.2017, Vähäpelto, vaativa koulukoe, 2/30
11.01.2017, Vähäpelto, vaativa koulukoe, 2/30
17.01.2017, Vähäpelto, vaativa koulukoe, 3/30
18.01.2017, Vähäpelto, vaativa koulukoe, 3/30
08.01.2017, Vähäpelto, vaativa koulukoe, 1/30
17.01.2017, Vähäpelto, vaativa koulukoe, 4/30

ERJ Esteratsastuskilpailut - Sijoituksia 10, joista voittoja 1

30.06.2016, ERJ-Cup, Kuuralehto, 40cm, 4/41
30.11.2016, ERJ-Cup, Ventos, puomiluokka, 4/37
23.05.2016, Metsovaara, 40cm, 3/18
25.05.2016, Metsovaara, 40cm, 4/18
26.05.2016, Metsovaara, 40cm, 3/18
30.05.2016, Metsovaara, 40cm, 4/18
13.06.2016, Härdelli, 40cm, 4/25
11.12.2016, Ventos, 40cm, 3/18
13.12.2016, Ventos, 40cm, 4/18
17.12.2016, Ventos, 40cm, 1/18

20.03.2016 NJ Härdelli LKV3, irtoSERT tuom. Jannica
24.12.2017 NJ Maybeck Stud IrtoSERT tuom. Jannica

20.06.2016, päiväkirjamerkintä, kirjoittaja: EmmiN. (423 sanaa)

Tänään oli ilmassa suurta draamaa. Koska ponit ovat kaikki laitumella, eikä illalla tarvitse tehdä kuin tarkastuskierros, ei meillä ole iltaisin ollut työntekijöitä enää paikalla. Normaaliin tapaani lähdin kahdeksanmaissa kiertelemään laitumia läpi. Tarkastin kaikkien ponien kunnon jaloista lähtien ja lisäsin vettä mikäli se oli vähissä. Yhdellä laitumella sydämeni kuitenkin jätti muutaman lyönnin välistä. Ei yhtään ponia missään?! Lähdin kiertämään laidunplänttiä ympäri, sillä siihen kuului myös kaistale metsää. Tiesin kuitenkin, että ponit tulivat aina illalla moikkaamaan minua, joten kaikki ei ollut hyvin. Lopulta laitumen kauimmassa päädyssä huomasin lankojen katkenneen. Varmaankin joku peura tullut aidasta läpi. Noh, kaikki laitumen ponit olivat sitten omilla reissuillaan. Fifi, Reina, Natalie, Peppi, Ada, Tessa seka Fairy. Eipä auttanut kuin lähteä etsimään poneja.

Ensimmäiseksi soitin alueen metsästysseuralle, että jos joku heidän seurastaan on liikkeellä niin meidän poneja on karkuteillä. Seuraavaksi soitin poliisille ja kyselin oliko poneja näkynyt ja tietysti tiedotin myös, että poneja on karkuteillä. Lähdin pian autolla tallille katsomaan olisiko poppoo tullut suoraan kotiin. Osa olikin, onneksi! Tessa, Fairy sekä Ada löytyivät pihatosta, jonka portti oli jätetty auki. Sinne ne myös saivat jäädä. Katsoin, että niillä oli vettä, heitin pari pientä kasaa heinää ja suljin portin. Kolme löydetty - neljä vielä jäljellä! Laitumelle oli onneksi matkaa vain n. 300m. Otin pari riimunnarua ja riimua mukaan lähtien nopeasti kiertelemään tallin läheisiä metsiä ja tiluksia. Reina, Natalie sekä Peppi löytyivät naapurin pellolta mussuttamassa vehreää niittyä. Reina sekä Natalie antoivat molemmat kauniisti kiinni, mutta Peppi teki parhaat ninjaliikkeensä väistellessään kiinniottoyrityksiäni. Noh, päätin lähteä taluttamaan Reinaa sekä Natalieta kotiin. Epäilin suuresti, että Peppi lähtisi mukaan porukkaan ja osuin myös täysin oikeaan.

Heitin ponit muiden karkulaisten kanssa samaan pihattoon. Peppi jäi haahuilemaan pihalle, mutta sain ajettua sen lähimpään tarhaan jossa se sitten lopulta luovutti ja antoi kiinni. Siirsin sen muiden mukaan. Mutta Fifi, missä oli rakas Fifini?! Miksi se oli erossa muista. Uudelleen lähdin kiertelemään tallin ympäristöä, tälläkertaa lähinnä metsiä. Lopulta puolentunnin haravoinnin jälkeen löysin tamman. Se oli jäänyt hännästään kiinni isoon kaatuneeseen puuhun, eikä ollut päässyt irti. Onneksi poni oli ollut rauhallinen ja jäänyt kököttämään paikalleen. Hieman se puuhkutti stressaantuneena, muttei ollut onneksi riuhtonut itseään rikki. Jonkunaikaa siinä meni ennen kuin sain hännän revittyä irti. Komeat tupot jäi puuhun muistoksi. Lähdimme tamman kanssa kohti kotia, jossa huuhtelin suurimmat hiet pois, kuivasin ponin ja tarkastin vielä ettei varmasti ollut mitään vammoja. Sen jälkeen vein Fifin muiden kanssa pihattoon. Ponit saisivat jäädä sinne täksiyöksi, huomenna menisin korjaamaan aidan. Sähköt täytyy ehdottomasti tarkastaa, että ne kiertävät hyvin kaikkialla. Tarkastin vielä huolellisesti muut ponit, jonka jälkeen lähdin jatkamaan keskenjääneen iltakierroksen loppuun. Onneksi kesällä on valoisaa vielä myöhään, sillä kotiin pääsin vasta puolikahdentoista aikoihin.


13.06.2016, päiväkirjamerkintä, kirjoittaja: EmmiN. (232 sanaa)

Ensimmäiset kesäpäivät ovat ehdottomasti suosikkejani ja saavat minut tekemään mitä ihmeellisempiä asioita. Tänään olimme sopineet lähtevämme eväsretkelle vähän isommalla porukalla. Mukaan lähdin minä ihanalla lännenponillani Pennillä, Siiri Hulinalla sekä Iina Fifillä. Jokaisella oli omat satulalaukkunsa, joihin oli pakattu yksi filtti sekä erilaisia eväitä (mm. voileipiä, kakkua, mansikoita ja mustikoita ja kuohuviiniä ruokailutarvikkeineen). Lähdimme puoliltapäivin liikenteeseen. Pennillä oli lännensatula, kaikilla muilla yleissatulat sillä minulla ei ole kuin muutama lännensatula eikä yksikään niistä oiken istu Hulinalle ja Fifille. Naureskellen lähdimme tallin viereisen metsän peurantekemiä polkuja pitkin tallustelemaan eteenpäin.

Penni oli rauhallinen ja toimi kärkihevosena. Hulina taas on nimensäkin mukaisesti melko omalaatuinen ja säpäkkä tamma, joten se sai mennä keskellä. Fifi puolestaan piti myöskin rauhallisena tammana perähevosen virkaa. Kaikki menikin ihan hyvin ensimmäiset puolituntia, kunnes peura lähti viereisestä puskasta ja Hulina päätti vetää oman shown. Tamma hyppäsi sivuun ja lähti pinkomaan pisin sammalmättäitä. Penni yritti lähteä Hulinan idioottimaiseen toimintaan mukaan, mutta komensin sitä ja helposti tamma uskoikin. Fifi lähinnä oli sen näköinen ettei olisi yhtään jaksanut nuorien ponien pelleilyä. Lopulta Siiri tippuikin Hulinalta, mutta onneksi sammalkerros oli paksu ja pudotus pehmeä. Eipä sitä shetlanninponin selästä muutenkaan kovin korkealta tipahda. Hulina jäi onneksi seisomaan paikalleen, joten Siiri sai ponin helposti kiinni ja kiipesi takaisin tamman selkään. Loppumatka sujui onneksi hyvin ja päädyimme päämääräämme, laavulle johon parkkeerasimme ponit ja aloimme syömään herkkujamme. Päivä oli todella mukava, ei ole pitkään aikaan ollut niin hauskaa! Kotimatkakin sujui onneksi kommelluksitta.


22.04.2016, päiväkirjamerkintä, kirjoittaja: EmmiN. (210 sanaa)

Kevät on ehdottomasti parasta aikaa vuoden kiertokulussa. Luonto herää henkiin, ilma lämpenee ja ponitkin ovat huomattavasti onnellisempia pitkän ja pimeän talven jälkeen. Ainoa miinus on karvanlähtöaika! Koska Fifi asuu pihatossa sitä ei olla loimitettu lainkaan talven aikana. Karvaa on siis ihan mahdoton määrä. Otin puolenpäivän aikoihin tamman pihatosta ja sidoin tallin pihassa olevaan puomiin kiinni. Harjapakin olin hakenut jo aikaisemmin. Tänään alkoi operaatio talvikarvan surma ja Fifi oli ensimmäinen uhrini. Harjasin tammaa yli puolituntia vaihdellen kumisuosta harjakiveen ja kaikkeen mahdolliseen, jotta irtokarvat saisivat kyytiä. Fifistä lähtikin varmaan muovikassillinen karvaa. Toki sitä ponissa on vieläkin, kesäkarvaan on matkaa vielä reilusti. Puunaamisen jälkeen kävimme kävelemässä vielä pienen lenkin lähimetsässä. Kuljimme peurojen tekemiä polkuja pitkin, Fifi maisteli välillä kuusenoksia ja mustikanvarpuja. Minä puolestani kuuntelin lintujen visertelyä ja yritin tunnistaa eri ääniä. Harvinaisiin visertäjiin emme tänään törmänneet, lähinnä vain sinitiaisia ja mustarastaita. Yksi korppikin lähti lentoon puskasta. Lopuksi kävelimme tallin viereiselle hiekkakuopalle, jossa Fifi pääsi kahlaamaan rantaviivalla. Ponin mielestä se oli ihan superhauskaa! Hetken se leikki vedellä loiskuttaen sitä ympäriinsä, mutta kyllästyi aika nopeasti. Kotona annoin tammalle hieman mysliä, kivennäistä ja pilkottuja porkkanoita. Tavalliseen tapaansa Fifi heitteli puolet myslistä pisin pihaan, joten annoin sen sitten vielä etsiä viimeiset muruset kepon ympäriltä. Tarkastin vielä ponin kaviot mahdollisten kivien varalta, ennen kuin vein sen takaisin pihattoon.


29.06.2016, estevalmennus, kirjoittaja: EmmiN. (239 sanaa)

Fifi on jo saavuttanut sijoituksensa täyteen kouluratsastuksessa sekä valjakkoajossa. Jäljellä on siis enää esteratsastus, josta puuttuukin sitten 30 sijoitusta, jotta ne olisivat täynnä. Stella tuli tänään valmentamaan minua ja Fifiä esteillä. Aloittelimme kahdenpaikkeilla kuumassa hellekelissä. Valmennus tulisi olemaan lyhyt, sillä näin kuumalla ei voisi pitkiä aikoja treenata putkeen. Stella pystytti kentälle 40cm korkean esteradan sekä yhden 20 senttisen pystyn sekä 50cm korkean ristikon.

Olin verrytellyt sillä välin, kun Stella pystytteli esteitä. Kävelin ensin muutaman kierroksen jonka jälkeen ratsastin ravissa voltteja ja kiemuroita. Fifi oli hyvin kuulolla, mutta reippaampi se olisi voinut olla. Lopulta Stella pyysi minua ottamaan laukan, laukkaamaan muutaman kierroksen tehden voltteja ja sen jälkeen alottaisimme hyppimisen. Aloitettiin hyppäämällä muutaman kerran 20 senttinen pysty. Fifi hyppäsi leikiten ne yli hyvältä etäisyydeltä. Päätimme siirtyä suoraan isompaan ristikkoon. Isommalla esteellä huomasi heti treenin puutteen. Fifi hyppäsi liian lähelle, joten se kolautti muutaman kerran puomit alas. Harjoittelimme parempaa lähestymistä.

Viimeiseksi siirryimme suorittamaan esterataa. Ensimmäisellä kerralla Fifi pudotti kahdelta esteeltä puomeja, toisella kerralla vain yhdestä sillä tällä kertaa ratsastin itse jo paremmin ja osasin antaa Fifille tarvittavan tuen. Päätimme hypätä vielä kerran, sillä Stella ei ollut tyytyväinen tulokseen. Hän halusi vähintään yhden puhtaan radan. Lopulta siinä onnistuttiinkin ja taputin Fifiä kiitokseksi. En voinut olla hymyilemättä, sillä hyvä lopputulos sai minut suorastaan hytkymään riemusta. Ravasimme vielä muutaman kierroksen loppuverryttelyiksi kunnes siirryin käyntiin ja annoin tamman kävellä pitkin ohjin. Tallissa pesin suurimmat hiet ponista pois, ennen kuin vein sen takaisin laitumelle nauttimaan lämpimästä kesäpäivästä.


© Kuvat ovat tallin omaisuutta