Härdelli

Härdelli

Härdellin Hortensia - KTK-II

Virtuaalihevonen | VH16-017-0410

Nimi: Härdellin Hortensia, "Hortensia" Rotu: Shetlanninponi
Väri: Ruunikko Säkäkorkeus: 103 cm
Sukupuoli: Tamma Syntymäaika: 14.04.2016 (12v) - 4v 14.06.2016
Omistaja: EmmiN. VRL-03385 Kasvattaja: EmmiN. VRL-03385
Painotus: Koulu- ja valjakkopainotus Koulutustaso: Helppo C & Noviisi
Saavutukset: KTK-II lokakuussa 2016 pistein 18 + 18 + 18 + 17 = 71p.

Huippu kilpaponi, joka on luonteeltaan kuitenkin hieman arka eikä se pidä vieraista ihmisistä.

Hortensia on kahden huippuponini jälkeläinen, josta minulla oli odotukset melko korkealla. Pettyneeksi en ole jäänyt, sillä tamma on erittäin potentiaalinen kilpaponi ja lisäksi luonteeltaan miellyttävä tapaus, vaikka se omalla tavallaan onkin hieman arka eikä se pidä lainkaan vieraista ihmisistä. Tulevaisuuden tavoitteet ovat korkealla.

Hortensia on aina toiminut kanssani kuin ajatus. Sen kanssa on ollut helppo työskennellä niin maasta kuin selästä. Myöskään tallin vakituisilla työntekijöillä ei ole ikinä ollut ongelmia Hortensian kanssa. Kun sitten kerran sain puhelun Nelliltä, joka tekee vuoroja vain silloin kun joku sairastuu olin hyvin hämilläni. Tyttö ei saanut tammaa ulos karsinasta, sillä se oli luiminut ja ollut muutoinkin melko uhkaavan oloinen. Nelli on muutenkin todella herkkä persoona, joten ymmärsin ettei tyttö ollut halunnut kokeilla onneaan. Lähdin itse paikalle ja tallissa minua oli vastassa perus ystävällinen Hortensia. Tuolloin tajusin, että tämä tamma on erittäin ennakkoluuloinen ventovieraita kohtaan. Se ei luota yhtään vieraisiin ihmisiin, eivätkä ne pysty tamman kanssa toimimaan. Kun minä olin paikalla, antoi Hortensia Nellin ottaa itsensä kiinni, mutta luimi edelleen eikä selvästikään ollut tyytyväinen tilanteeseen.

Noh, kyseistä tilannetta lukuunottamatta Hortensia on kuitenkin aina ollut todella kiltti. Vastaavia tilanteita ei ole aiemmin ollut, eivätkä vieraat ihmiset juuri hevosiani käsittele joten en ole kokenut asiaa sen suuremmaksi ongelmaksi. Taluttaessa Hortensia on reipas, muttei ikinä rynni tai yritä karata ihmiseltä. Joskus se saattaa säikkyä jotain, mutta silloinkin osaa hienosti varota ihmistä hypähtäessään sivulle. Muita tammoja kohtaan Hortensia on vähän yrmeä ja on yleensä aika äksy. Mikään pomotteleva laumanjohtaja se ei silti ole, mutta sillä kestää hetken aikaa ystävystyä toisten kanssa. Kaikki hoitotoimenpiteet sen kanssa sujuvat vaivattomasti. Tammaa voi pitää joko käytävällä kiinni tai karsinassa irti, ihan oman maun mukaan. Se ei juurikaan pyöri tai kohella mitään muutakaan. Harjauksesta poni nauttii ja kaviotkin nousevat maasta melko reippaasti, eikä jalkojen kanssa huidota mitään ylimääräisiä. Kengittäjästä Hortensia ei järin pidä, mutta sietää sitä kuitenkin. Välillä sillä tuppaa olla kengittäjän kanssa kuitenkin korvat luimussa.

Ratsuna poni on vähän yksinkertainen, mutta kuitenkin ihan miellyttävä. Sen opettaminen ei ehkä ollut mitään nopeinta hommaa, sillä Hortensialta kesti jonkun aikaa sisäistää kaikki oppimansa. Sen kanssa ei koskaan ole perusasioita pidemmälle päästy, mutta niissä se toimii kuitenkin oikein hyvin. Temmoltaan tamma on reipas, muttei yhtään sen tuntuinen kuitenkaan että se kipittäisi ratsastajan alta. Askellajit ovat hyvin pehmeät istua joka askellajissa. Laukka on hyvin tasapainoinen ja hyvätempoinen. Kulkee mielellään peräänannossa ihan omatoimisesti. Pohkeenväistö on tammalle vaikeaa, mutta se tykkää haasteellisien juttujen treenaamisesta. Esteitä olemme joskus Hortensian kanssa kokeilleet, mutta ei siitä oikein tule mitään. Vaikka tamma on temmoltaan juuri sopiva esteiden hyppäämiseen, ei sillä oikein löydy ponnistusvoimaa tai taktiikkaa esteille. Puomityöskentelyä Hortensia kuitenkin tykkää harjoitella. Kouluratsastus on ehdottomasti Hortensian vahvin ala. Sen lisäksi tamma kuitenkin kulkee ihan hienosti kärryjenkin edessä ja harrastamme myös valjakkoajoa. Aiemmista sanomisistani voikin ehkä päätellä, että siinäkin kouluosuus on ehdottomasti Hortensian paras osuus. Tarkkuuskoe on ihan mukavaa, poni tykkää haasteista muttei ehkä ole parhaimmillaan kuitenkaan. Kestävyysosuuksilla poni hieman arastaa uusia esteitä ja saattaa säpsyä olemattomia. Maastossa noin yleisestikin Hortensia ei ole ehkä rennoimmillaan, vaan jännittää vähän kaikkea.

Vaikka tamma jännittää maastoilua, on kilpapaikkojen tasainen hälinä kuitenkin sille jo tuttua. Saattaa se joskus jotakin säpsyä, mutta se ei kuitenkaan stressaa kilpailuissa olemista. Kilpailemme ahkerasti niin koulua kuin valjakkoakin. Joskus saatamme pyörähtää myös näyttelykehissä. Kuljettaessa Hortensia on yksin levoton, mutta kaverin kanssa ei hötkyile. Onneksi yleensä lähdemme kisoihin isolla poppoolla, joten tarvetta yksinmatkustamiselle ei ole. Lisäksi meillä on niin monta pomminvarmaa kuljetettavaa, että aina on mahdollista joku ottaa mukaan hätätapauksissakin.

i. Piccadilly Blues
she, rautiaanpäistärikkö, 101cm
KTK-II, KRJ-II, VVJ-II
ii. Black Tequila
she, rautiaanpäistärikkö, 100cm
iii. Arrow
she, vaaleanrautias, 94cm
iie. Woz
she, mustanpäistärikkö, 105cm
ie. Brilliant T
she, punarautias, 101cm
iei. Apologize
she, punaruunikko, 98cm
iee. See ya Sheila! T
she, musta, 105cm
e. Winston Feeling Bawdy
she, ruunikko, 105cm
KTK-II, KRJ-I, VVJ-II, SHLA-II
ei. Winston Applause
she, punaruunikko, 105cm
eii. Winston Emmanuel
she, musta, 98cm
eie. Rowston Biana
she, tummanpunaruunikko, 92cm
ee. Endless Love II
she, ruunikko, 104cm
eei. Ytron Feel Free
she, musta, 100cm
eee. Haliah
she, ruunikko, 102cm

i. Piccadilly Blues tuotiin Ruotsista Suomeen elämänsä alkuvaiheilla. Maahantuojalta sitten ostin pojan Härdelliin kilpakäyttöön. Plutoksi kutsuttu ori kilpaili hissukseen kouluratsastuksessa. Nyt myöhemmällä iällä aloitimme myös valjakkoajon kilpailemisen. Ori on kantakirjattu vuoden 2011 heinäkuun tilaisuudessa II-palkinnolla. Jälkeläisiä sillä on vasta kaksi, mutta poni on edelleen kilpa- ja jalostuskäytössä.

ii. Black Tequila nimettiin kyllä ehkä hieman väärin, sillä nimestä voisi päätellä orin olevan oikea villiviikari. Tessu on oikeasti mitä lempein poniori, joka kilpailee kouluratsastuksessa ja valjakkoajossa tasoilla Helppo B sekä noviisi. Väriltään tämä herra on rautiaanpäistärikkö ja korkeudelta 100cm. Tessu on muuten todella komea ja kakkosen kantakirjaori, mutta sillä on hieman ohuet jouhet ja orileima saisi olla inan vahvempi. Poni on ollut jalostuskäytössä jo neljävuotiaasta lähtien.

iii. Arrow puolestaan on hieman takakorkea luonteeltaan hyvin piikikäs poniori. Antti on hyvin säpäkkä ja inhoaa komentamista, yrittää yleensä antaa takaisin. Saattaa jopa yrittää suuttuessaan potkaista. Luojan kiitos tämä herra ei periyttänyt idioottimaista luonnettaan. Rakenteeltaan ei mikään kantakirjaori, mutta sitäkin loistavampi valjakkoajossa. Arrowin kanssa on kilpailtu ponivaljakkoa kansainvälisissä kilpailuissa saakka ympäri Suomea ja ulkomaita.

iie. Woz on erittäin kaunis mustanpäistärikkö suurikokoinen tamma. Wendin on jo eläkkeellä ja on saavuttanut 22 vuoden iän. Nuorempana poni kilpaili kouluratsastuksessa sekä esteillä kansallisella tasolla. Wendi on Suomen vuosien 2001 ja 2002 shetlanninponien estemestari. Koulussa tamma on voittanut useita startteja. Tasoltaan tamma oli Helppo B sekä hyppi rataa 70cm tasolla. Tamman ratsastaja oli todella taitava ikäisekseen ja kokoisekseen. Nykyään Wendin ratsastaja on iän myötä siirtynyt isompiin poneihin.

ie. Brilliant T syntyi Ruotsissa, josta se tuotiin Suomeen siitostammaksi. Rakenteeltaan hyvinkin vahva ja sopusuhtainen tamma. Sillä on kiitettävät jalat ja liikkeiltään todella kaunis poni. Ruotsissa ponia oli käytetty ainoastaan maitovarsana näytillä, Suomessa se puolestaan kantakirjattiin jo melko pian tulonsa jälkeen. Näyttelyissä tamma pärjäsi yleensä hyvin keskiverrosti. Muutaman kerran yltäen jopa BIS-kierrokselle mukaan. Väriltään tamma on punarautias ja korkeudeltaan 101cm.

iei. Apologize itseasiassa poikkeaa sukulinjoiltaan siten muista Pluton sukulaisista, sillä se on ravilinjainen. Apoloksi kutsuttu ori starttaili itsekin nuorempana pärjäten ihan hyvin. Jossain vaiheessa sen kanssa alettiin kuitenkin harrastamaan valjakkoajoa, josta ori niitti mainetta melko kivasti. Luonteeltaan tämä ori oli erittäin kiltti ja säyseä, sen kanssa ei ollut ikinä suurempia ongelmia. Jalostukseen oria käytettiin lähinnä vain tuttavien tammoille, mutta se riitti jatkamaan tätä mielenkiintoista sukua. Apolo oli väriltään punaruunikko ja korkeutta löytyi 98cm.

iee. See ya Sheila! T koreili joskus jopa yhdessä Ruotsalaisessa mainoksessa. Poni oli todella upealuonteinen ja sen kanssa kierreltiin kaikenlaisissa tapahtumissa. Toisinaan toimitti talutusratsun virkaa, mutta välillä oli esim. hevosmessuilla ihan vain näytillä. Tämän lisäksi Sheilan kanssa kilpailtiin kouluratsastuksessa sekä valjakkoajossa. Se oli ihan kyvykäs, muttei sillä ollut ehkä ihan sopiva kuski kyydissä. Joitakin ruusukkeita kuitenkin löytyy. Sheila varsoi kolme kertaa, joista yksi menestyi paremmin ja muut varsat päätyivät harrastekoteihin.

e. Winston Feeling Bawdy on Winston Shetlandsin kasvatti, jonka toin Suomeen itselleni vuonna 2014 tamman ollessa kolmevuotias. Vaikka Fifi olikin hienosta suvusta ja jo kolmevuotiaana todella kaunis sekä hyväliikkeinen, en olisi silti ikinä uskonut tamman menestyvän niin hyvin. Fifi kantakirjattiin jo hyvin nuorena II-palkinnolle ja se keräsi sijoitukset erittäin nopeasti KRJ:stä täyteen. Tämän lisäksi tamma on pärjännyt hyvin myös valjakkojossa sekä esteratsastuksessa, joissa poni kilpailee tälläkin hetkellä. Varsonut Fifi on jo kaksi kertaa. Pidin molemmat varsat itse ja myös ne ovat olleet loistavia käyttöponeja.

ei. Winston Applause on hieno Winston Shetlandsin kasvattama kantakirjaori joka on ollut kovassa kilpailukäytössä sekä vanhemmalla iällä jalostuskäytössä. "Lassilla" on loistava kilpaura takana koulusta ja esteiltä. Ori kilpaili Helppo C luokissa koulua ja sai todella huippuja prosentteja suorituksistaan. Vaikka Lassi onkin shetlanninponi, siltä löytyy loistava motivaatio työskentelyyn. Esteillä tämä herra valloitti 60 senttiset esteluokat. Ponilla oli vauhtia ja hyvä hyppytekniikka. Väriltään Lassi oli punaruunikko ja korkeudeltaan 105 senttimetriä. Ori kantakirjattiin II-palkinnolle 10-vuotiaana, jonka jälkeen se on astunut tammoja kotisiittolassaan. Tällä hetkellä orilla on ikää 18-vuotta ja sitä käytetään pienimuotoisesti tallin omille tammoille edelleen.

eii. Winston Emmanuel myytiin jo varsana Winston Shetlandista uuteen kotiin. Emmanuel on aivan loistavaluonteinen ori, jonka vuoksi se on kilpailemisen ohessa toiminut karvakaveri toiminnassa mukana vieraillen mm. vanhusten ilona palvelutaloissa. Ponin kanssa kilpailtiin lähinnä kouluratsastuksessa sekä kierreltiin näyttelykehiä. Näyttelyissä Emmanuelin kanssa on käyty jopa ulkomailla. Ori kantakirjattiin 4-vuotiaana I-palkinnolle ja on ollut jalostuskäytössä jonkin verran. Jälkeläisiä ponilla on 29 kappaletta. Väriltään Emmanuel on musta ja korkeudeltaan 98cm. Ponilta löytyy ikää jopa 28 vuotta.

eie. Rowston Biana oli väriltään tummanpunaruunikko pienikokoinen shetlanninponitamma, jonka elämä koostui lähinnä valjakkoajon kilpailemisesta ja treenaamisesta. Biana aloitti menestyksekkään kilpauransa jo nuorena. Ponin kanssa vierailtiin jopa Ruotsissa ja Suomessa valjakkoajokilpailuissa. Tamma siis menestyi myös kansainvälisesti. Biana oli hyvässä kunnossa ja pärjäsi loistavasti maratooniosuuksilla. Tamma oli myös taitava koulussa ja tarkkudessa. Luonteeltaan Biana oli hieman ilkikurinen, mutta kuitenkin kiltti ja melko mutkaton käsitellä. Biana syntyi Jenkeissä, josta se myytiin Hollantiin heti vieroituksen jälkeen.

ee. Endless Love II sai nimensä luonteensa perusteella. Jo varsana Love oli äärimmäisen ihmisystävällinen ja rakastavainen poni, jonka seurasta ei koskaan saanut tarpeekseen. Tammasta kasvoikin upealuonteinen neiti, jonka kanssa jokainen päivä oli yhtä juhlaa. Loven kanssa kilpailtiin kouluratsastusta Heppo B tasolla ja valjakkoajoa vaativissa luokissa. Tämä neiti todella hallitsi kaikki kiemurat ja sen opettaminen oli helppoa ensimmäisestä päivästä lähtien. Ketään ei ollut ennen nähnyt yhtä helppoa ratsutettavaa ponia. Love sai valitettavasti 12 vuotiaana kaasuähkyn johon poniparka menehtyikin kokiessaan kovia kipuja. Kaikki olivat tietysti todella surullisia. Onneksi tästä hienosta ponista jäi kuitenkin yksi jälkeläinen, Fifi.

eei. Ytron Feel Free on edelleen elossa ja kävin oriin tutustumassa aikoinaan tuontireissuilla. Ori jäi hyvin mieleeni vaikka se olikin jo 21-vuotias. Ikä ei tätä herraa painanut, se riekkui tarhassa musta harja hulmuten. Lennillä on takanaan vauhdikas koulu-ura. Alku oli hankalaa ponin jalkavaivojen vuoksi, mutta kun ori saatiin hoidettua se nousi kertaheitolla huipulle ja siellä myös pysyi siihen saakka kunnes kilpaileminen ponin kanssa lopetettiin. Orin kanssa kilpailtiin ainoastaan kotimaassaan Britanniassa. Jalostukseen ori oli tarjolla kymmenisenvuotta, kunnes ikä alkoi näihinkin hommiin painamaan liikaa päälle.

eee. Haliah joutui valitettavasti kokemaan kiertoponin elämää. Lyhyen 16-vuotisen elämänsä aikana tamma kerkesi kiertämään seitsemän eri omistajan hoivissa. Ponista myös huomasi, ettei kohtelu ollut aina ollut kovin ammattitaitoista. Haliah ei siis ollut koskaan oikein oppinut pitämään ihmisistä. Tamma oli äksy, mutta kyllä sen hoitamaan aina pystyi. Haliah oli kuitenkin kaunis kuin ruusunnuppu, jonka takia yksi omistajista sen olikin halunnut varsottaa. Luojan kiitos sen ainut tammavarsa ei perinyt Haliahin äksyä luonnetta. Luulen että se olisi kuitenkin ollut perimmiltään hyväsydäminen, mikäli sitä olisi aina kohdeltu oikeudenmukaisesti. Ehkä sen vuoksi äksy luonne ei periytynytkään.


20.10.2016 Tamma Mayhem Ginger Jelly isä Gingerbread Man Sijoituksia VVJ
16.07.2017 Ori Mayhem Sphinx isä Mayhem Phort Knox -
16.12.2017 Ori Mayhem Gardex isä Mangon Gimlet -

KRJ Kouluratsastuskilpailut - Sijoituksia 43, joista voittoja 8

02.09.2016, Koistila, Helppo D, 4/17
02.09.2016, Koistila, Helppo D, 4/17
03.09.2016, Koistila, Helppo D, 1/17
05.09.2016, Koistila, Helppo D, 2/17
06.09.2016, Koistila, Helppo D, 2/17
07.09.2016, Koistila, Helppo D, 1/17
07.09.2016, Koistila, Helppo D, 4/17
09.09.2016, Koistila, Helppo D, 3/17
11.09.2016, Koistila, Helppo D, 5/35
12.09.2016, Koistila, Helppo D, 5/35
19.09.2016, Koistila, Helppo D, 1/35
04.10.2016, Virtuaalitalli Dei, Helppo C, 2/29
12.11.2016, Yentel Ponies, Helppo C, 2/30
06.11.2016, Fiktio, Helppo C, 4/40
08.11.2016, Fiktio, Helppo C, 6/40
10.11.2016, Fiktio, Helppo C, 6/40
01.11.2016, Koistila, Helppo D, 3/20
05.11.2016, Koistila, Helppo D, 3/21
07.11.2016, Koistila, Helppo D, 3/20
08.11.2016, Koistila, Helppo D, 3/21
10.11.2016, Koistila, Helppo D, 4/21
27.11.2016, Satumaja, Helppo C, 3/30
30.11.2016, Satumaja, Helppo C, 5/30
10.12.2016, Metsovaara, Helppo C, 2/40
01.12.2016, Koistila, Helppo D, 2/9
03.12.2016, Koistila, Helppo D, 3/9
05.12.2016, Koistila, Helppo D, 3/9
05.12.2016, Koistila, Helppo D, 1/9
06.12.2016, Koistila, Helppo D, 3/9
08.12.2016, Koistila, Helppo D, 2/9
24.12.2016, Fiktio, Helppo C, 2/40
12.12.2016, Koistila, Helppo D, 4/17
14.12.2016, Koistila, Helppo D, 3/14
17.12.2016, Koistila, Helppo D, 1/14
18.12.2016, Koistila, Helppo D, 1/14
20.12.2016, Koistila, Helppo D, 4/17
25.12.2016, Koistila, Helppo C, 5/37
15.01.2016, Koistila, Helppo D, 3/22
21.01.2016, Koistila, Helppo D, 4/22
22.01.2016, Koistila, Helppo D, 1/22
23.01.2016, Koistila, Helppo D, 1/22
28.01.2016, Koistila, Helppo D, 2/22
29.01.2016, Koistila, Helppo D, 3/22

VVJ Valjakkoajokilpailut - Sijoituksia 44, joista voittoja 4

16.12.2016, Koistila, noviisi tarkkuskoe, 1/21
03.01.2017, Koistila, noviisi koulukoe, 5/30
05.01.2017, Koistila, noviisi tarkkuuskoe, 3/30
10.01.2017, Koistila, noviisi tarkkuuskoe, 2/30
20.12.2016, Koistila, noviisi tarkkuuskoe, 1/21
02.08.2017, Escorant Trak., noviisi kestävyyskoe, 1/30
12.08.2017, Escorant Trak., noviisi kestävyyskoe, 3/30
15.08.2017, Escorant Trak., noviisi kestävyyskoe, 3/30
04.08.2017, Wyat Shetlands, noviisi yhdistetty, 6/40
09.08.2017, Wyat Shetlands, noviisi yhdistetty, 3/40
14.08.2017, Wyat Shetlands, noviisi yhdistetty, 3/40
16.08.2017, Wyat Shetlands, noviisi yhdistetty, 6/40
17.08.2017, Wyat Shetlands, noviisi yhdistetty, 6/40
21.08.2017, Wyat Shetlands, noviisi yhdistetty, 3/40
01.08.2017, Hengenvaara, noviisi koulukoe pari, 4/21
02.08.2017, Hengenvaara, noviisi koulukoe pari, 2/21
05.08.2017, Hengenvaara, noviisi koulukoe pari, 3/21
09.08.2017, Hengenvaara, noviisi koulukoe pari, 4/21
08.09.2017, Escorant Trak., noviisi tarkkuuskoe, 1/30
10.09.2017, Escorant Trak., noviisi tarkkuuskoe, 3/30
17.09.2017, Escorant Trak., noviisi tarkkuuskoe, 3/30
15.09.2017, Härdelli, noviisi yhdistetty pari, 5/28
18.09.2017, Härdelli, noviisi yhdistetty pari, 2/28
24.09.2017, Härdelli, noviisi yhdistetty pari, 3/28
25.09.2017, Härdelli, noviisi yhdistetty pari, 1/28
01.09.2017, Koistila, noviisi koulukoe, 4/30
07.09.2017, Koistila, noviisi koulukoe, 5/30
08.09.2017, Koistila, noviisi koulukoe, 5/30
10.09.2017, Koistila, noviisi koulukoe, 4/30
20.09.2017, Koistila, noviisi koulukoe, 1/30
11.09.2017, Kototalli, noviisi tarkkuuskoe, 2/30
11.09.2017, Hengenvaara, noviisi kestävyyskoe, 4/100
12.09.2017, Hengenvaara, noviisi tarkkuuskoe, 9/100
14.09.2017, Hengenvaara, noviisi tarkkuuskoe, 6/100
21.09.2017, Hengenvaara, noviisi kestävyyskoe, 6/100
25.09.2017, Hengenvaara, noviisi kestävyyskoe, 1/100
25.09.2017, Hengenvaara, noviisi kestävyyskoe, 1/100
11.09.2017, Koistila, noviisi koulukoe, 5/31
12.09.2017, Koistila, noviisi koulukoe, 1/31
15.09.2017, Koistila, noviisi koulukoe, 5/31
17.09.2017, Koistila, noviisi koulukoe, 5/31
18.09.2017, Koistila, noviisi koulukoe, 5/31
23.09.2017, Koistila, noviisi koulukoe, 3/31
28.09.2017, Koistila, noviisi koulukoe, 3/31

24.12.2017 NJ Maybeck Stud BIS2, MVA-SERT tuom. Jannica
18.02.2018 NJ Härdelli BIS1, MVA-SERT tuom. Sorel

★ 21.08.2017 - Päiväkirjamerkintä ★

Valokuvauspäivä -- 232 sanaa -- Kirjoittajana EmmiN. (omistaja)

Tiedossa oli ponien valokuvauspäivä! Kuvia on mukava käyttää mm. jalotsusilmoituksissa, nettisivuilla, facebookryhmissä jne. Itselläni on vain perus järjestelmäkamera, jolla välillä kuvailen mm. laiduntavia hevosia sekä jonkun muun ratsastaessa niillä. Tällä kertaa olin kuitenkin pyytänyt hevosia ammatikseen valokuvaavan ystäväni. Häneltä saisin käsittelemättömät kuvat aivan pilkkahintaan. Teen hänelle kuitenkin vastapalveluksia mm. keräilen sieniä sekä marjoja syksyisin pyytämättä niistä rahaa. Hän saa tietysti lisäksi käydä ratsastamassa milloin tykkää tallin asukeilla.

Seisoskelin käytävällä vedellen viimeisiä harjanvetoja, kun ystäväni Marjo saapui paikalle. Olin aikaisemmin jo öljynnyt Hortensian kaviot, selvittänyt harjan ja hännän sekä harjannut parhaani mukaan pölyt pois. Lisäsin pienen sujauksen karvaa kiillottavaa suihketta. Poni oli täydellisen näköinen, niin kaunis ja suloinen! Päätimme ottaa tammasta kuvat tallin hiekkatiellä niin, että tietä reunustavat koivut jäisivät kauniisti taakse. Hortensian kanssa on tehty jonkin verran seisotusharjoituksia, mutta se on vielä kovin kokematon eikä sen kanssa ole kierretty näyttelyissä. Tamma on kuitenkin erittäin helppo ja kiltti, joten se seisoi kauniisti paikallaan sitä pyydettäessä. Oikeaa asentoa jouduttiin kuitenkin hakemaan, ponin etujalat eivät meinanneet millään asettua kauniisti alle. Hortensia kurotteli myös kovin minua kohti, jolloin se oli hirveän etupainoisen näköinen. Lopulta saimme kuitenkin onnistuneen otoksen, jossa poni seisoi ryhdikkäästi korvat höröllä. Olin erittäin tyytyväinen! Vielä söpö pääkuva, jonka kanssa ongelmia ei ollut. Hortensia on niin utelias, että se katsoi ihmeissään räpsyvää kameraa. Nopeasti räpsäistiin myös hauska yhteiskuva meistä, jossa juoksin poni vierellä hiekkatietä pitkin koivut kauniisti meidän ympärillä. Jäisin innoissani odottelemaan päivän kuvia!


★ 04.12.2016 - Kouluvalmennus ★

Hikistä treeniä -- 221 sanaa -- Kirjoittajana miivi

Hieman jännittyneenä kurvasin autoni Härdellin pihaan. En ollut käynyt tallilla aiemmin, ja nyt tulisin käymään siellä ja paljon - tänäänkin minulla olisi jo kolme valmennettavaa, ja kaiken kaikkiaan olimme sopineet yhteensä 16 valmennuksesta. Ensimmäinen valmennettavani oli tallin oma kasvatti, suloinen shettistamma Hortensia. Emmi saapui valmennukseen ajallaan tammaansa taluttaen. Ratsukon kävellessään alkukäyntejä juttelin Emmin kanssa niitä ja näitä, hän kertoi minulle Härdellistä sekä poneista, joita tulisin valmentamaan. "Okei, keräile ohjia niin aloitetaan käynnin työstäminen. Lyhennä ja pidennä askelta ja taivuttele - mielummin vähän uran sisäpuolella koko ajan, jotta saat hyvän tuntuman sun poniin. Tänään tehdään tehtävää, jossa sen pitää oikeasti olla sun pohkeiden välissä", ohjeistin. "Kun tuntuu hyvältä, voit ottaa ravin mukaan ja tehdä siinä samanlaista duunia. Ja sitten tietysti siirtymiä. Mä laitan tähän pari apupuomia meidän tehtävää varten sillä aikaa." Puomit asetin keskihalkaisijan keskelle. "Tuutte ravissa ja käännätte halkaisijalle C-päädystä. Laukannosto tasan siinä kohtaa kun ponin turpa on mua kohti - mä seison linjan toisessa päässä. Keskellä olevien puomien kohdalla laukasta käyntiin. Yritä niin, että ei tulisi ollenkaan raviaskeleita väliin. Mun kohdalta sitten huolellinen kulma käynnissä, joka toinen kerta vasemmalle ja joka toinen oikealle." Emmin ja Hortensian työskentely näytti hyvältä. Keskihalkaisijalla tamma pysyi hyvin Emmin jalkojen välissä, edeten suorasti valumatta sivuun halkaisijalta. Siirtymien täsmällisyyteen ja nopeuteen saisi kiinnittää huomiota, muistutin Emmiä - poni oli vähän turhan hidas niissä ja Emmi olisi saanut valmistella siirtymiset paremmin.

© Kuvat ovat tallin omaisuutta