Härdelli

Härdelli

Härdellin Hulina - KTK-II, KRJ-II, VVJ-II, VV-I, KV-II
REST IN PEACE * 01.12.2015 - † 26.04.2018

Virtuaalihevonen | VH15-017-0767

Nimi: Härdellin Hulina, "Hulina" Rotu: Shetlanninponi
Väri: Ruunikko Säkäkorkeus: 102 cm
Sukupuoli: Tamma Syntymäaika: 01.12.2015 (14v) - 4v 13.01.2016
Omistaja: EmmiN. VRL-03385 Kasvattaja: EmmiN. VRL-03385
Painotus: Yleispainotus Koulutustaso: Helppo B, Noviisi, 70cm
Saavutukset: KTK-II palkittu joulukuussa 2017 pistein 19 + 18 + 19 + 19 = 75p.
KRJ-II palkittu lokakuussa 2017 pistein 6 + 40 + 22 + 10 + 13 = 91 p.
VVJ-II palkittu yksityistilaisuudessa 11.04.2018 pistein 8 + 40 + 10,75 + 20 + 15 = 93,75p.
VV-I palkittu joulukuussa 2015 (32p.)
KV-II palkittu helmikuussa 2016 (26,5p.)

Menevä ja huumorintajuinen poni, jonka jekut ovat kuitenkin harmittomia.

Minua huvittaa katsella Hulinan kuvaa, sillä siinä sillä on todella hapan ja tammamainen ilme. En edes ymmärrä, miten tästä ponista on voinut tuollaisella ilmeellä kuvan saada, sillä se ei kuvasta ollenkaan tämän neidin luonnetta. Hulina sai nimensä varsana ehdottomasti sen takia, että poni on kova menemään, todella rohkea eikä se pysy ikinä paikallaan. Tamma on varmaankin saanut vaikutteita isänsä geeneistä, sillä Hulina on melkoinen huumoriveikko ja keksii välillä kaikennäköisiä jekkuja hoitajan päänmenoksi. Poni on kuitenkin kaikinpuolin kiltti ja jekut erittäin harmittomia. Hulina on todella sosiaalinen poni ja se tykkää olla niin ihmisten kuin muiden ponien lähellä. Se on helppo tarhata kenen kanssa tahansa, sillä ei ole päällepäsmärin piirteitä ja yleisesti Hulina on laumassa se ketä aina rauhoittelee muita.

Hulina kannattaa hoitotilanteissa aina sitoa kiinni, sillä se pyörii ja hyörii eikä malttaisi olla sekuntiakaan paikalla. Kiinni ollessaankin se saattaa tepastella ja tylsistyessään alkaa kuoputtelemaan. Jos pakenet hetkeksikin paikalta vaikkapa hakemaan satulaa on tamma heti huitomassa kavion kanssa lattiaa. Kengät tällä ponilla kuluvatkin melkosita tahtia. Tavarat kannattaa aina sijoittaa mahdollisimman kauas ponista, sillä Hulina kyllä repii suitset, riimut ja narut telineistä ja harjapakin se polkee äkkiä jalkoihinsa. Harjattavana tamma ei kauaa jaksa olla, vaikka kyllä ihan pitää saamastaan huomiosta, mutta pitkästyy todella nopeasti. Hulina haluaa ehdottomasti toimintaa elämäänsä. Sen karsina onkin varustettu kaikenmaailman leluilla ja nuolutikkareilla, sillä se ihan oikeasti kaipaa paljon aktiviteettiä pysyäkseen rentona ja rauhallisena. Satuloiminen ja kaikki muu sujuu kauniisti eikä tamman kanssa ole ikinä ollut ongelmia kengityksessä tai raspauksissa.

Liikunta on tälle tammalle ehdotonta. Jo muutaman päivän vapaat huomaa ponin käytöksessä heti. Hulinalle on myös ehdottoman tärkeää päästä säännöllisesti irrottelemaan kentälle toteuttaakseen itseään. Irtojuoksuttaessa poni kaahaa itsensä ihan vaahdolle, eikä sitä tosiaan tarvi painostaa kulkemaan. Se ei jää minnekkään nurkkiin kaivamaan ruohotupsuja vaan painelee menemään täyttä pukkilaukkaa. Kaikkein mielekkäintä ponin mielestä on, mikäli sillä on mukana vielä kaveri joka yhtä innokkaasti touhuaa kentällä. Ratsuna Hulina on miellyttävä, mutta hieman kuumakalle. Se osaa mennä oikeinpäin ja suorittaa niin pohkenväistöt kuin sulut ja avotkin mallikkaasti. Oikeastaan ainoa panostettava ja treenattava asia on maltti asioissa. Temmonvaihtelut ovat tammalle äärettömän hyvää treeniä, sillä se ei aina oikein jaksaisi hidastaa tarpeeksi vaan ryhtyy enemmänkin painamaan kädelle päästäkseen reippaasti eteenpäin. Kouluratsastuksessa tammaa on välillä vaikea saada keskittymään tarkkaavaisuutta vaativiin tehtäviin. Esteillä Hulina kaahaa menemään. Se ei koskaan tiputa vaan ponnistaa todella upeasti ja voimalla esteiden ylitse, mutta ratsastajan on välillä vaikea pysyä ponin mukana ja lyhyet tiet tuottavat tuskaa ratsastajalle. Hulinan kanssa on myös tullut treenattua valjakkoa, erityisesti maratoonit ovat mielekkäitä. Tarkkuusluokat eivät ehkä kuulu tamman suosikkeihin, eivätkä niin ollen ratsastajankaan koska silloin joutuu oikein todella tekemään myös itse töitä saadakseen ponin kuuntelemaan.

Hulina on loistava kilpaponi, sillä sen hermot ovat täyttä rautaa. Ponin kanssa on myöskin erittäin mukava maastoilla tämän ominaisuuden vuoksi, koska se ei säiky mitään. Käsistä se saattaa kuitenkin lähteä laukattaessa, että sen puolesta täytyy kyllä olla varovainen. Hulinan kanssa kilpaillaan niin esteitä, koulua kuin valjakkoakin. Näyttelyissä tamma on myös omiaan, sillä Hulina pitää esiintymisestä ja sillä on näyttävät liikkeet. Hulina ei luonteensa vuoksi edes soveltuisi pelkäksi harrasteratsuksi, vaan tarvitsee haasteita ja uusia juttuja elämäänsä.

i. Footlight
she, punaruunikko, 103cm
ii. Cremorne
she, ruunikko, 102cm
iii. Cadogan
she, musta, 106cm
iie. Ellen
she, ruunikko, 100cm
ie. Paraffin
she, tummanruunikko, 104cm
iei. Patriot
she, mustankimo, 99cm
iee. Marionette
she, tummanruunikko, 105cm
e. Golda Rosfeber
she, ruunikko, 92cm
Champion, KRJ-II, KTK-II, SHLA-I, YLA2
ei. Segrare
she, tummanrautias, 99cm
eii. Benjamin
she, rautias, 100cm
eie. Christel
she, tummanpunarautias, 89cm
ee. Golda Blomma
she, tummanrautias, 106cm
eei. Tidning
she, voikko, 103cm
eee. Solöga
she, vaaleanrautias, 100cm

i. Footlight osui heti silmiini etsiessäni Funfair Poniesista sopivaa isäehdokasta. Väriltään komea punaruunikko herrasmies on säkäkorkeudeltaan 103cm ja syntynyt vuonna 2001. Orin omisti aikoinaan dookie, kunnes se luopui siitä ja myi eteenpäin lottikselle. Luonteeltaan Footlight on hieman jääräpäinen, mutta kuitenkin kiltti ja hyväsydäminen oripoika. Se on kilpaillut KRJ:n alaisissa kouluratsastuskilpailuissa sijoittuen 56 kertaa, joista viisi on voittoja. Orilla on kilpailtu myös valjakkoajoa VVJ:n alaisena ja sijoittunut se on 40 kertaa, joista kahdeksan on voittoja. Jälkeläisiä Hulinan lisäksi ponilla on viitisen kappaletta.

ii. Cremorne on ruunikko shetlanninponiori Islannista. Se on kilpaillut niin kouluratsastuksessa kuin valjakkoajossakin. Cremorne on menestynyt ihan kohtalaisesti suorituksissaan, mutta sen jääräpäinen ja kova luonne ovat olleet haasteena oria ratsastaessa. Näiden lajien lisäksi oria on myös käytetty näyttelykehiä kiertämässä. Sieltä se on saanut II ja III palkintoa. Ori onkin kantakirjattu kotimaassaan III-palkinnolle. Ponia on jostain syystä silti melkoisesti haluttu käyttää jalostuksessa, vaikka se on vaikea luonteeltaan. Sillä on 28 jälkeläistä, jotka eivät kaikki onneksi ole perineet isänsä piirteitä.

iii. Cadogan syntyi alunperin Englannissa, josta se neljävuotiaana myytiin Islantiin laadukkaalle shetlanninponikasvattajalle. Orin kanssa on kilpailtu pääasiassa valjakkoajoa, sekä kierrelty näyttelyissä. Cadogania on myös nähty muissa tapahtumissa esintymässä eduksi rodulleen. Ori kantakirjattiin vuonna 2001 II palkinnolla, jonka jälkeen se on astunut reippaasti tammoja kotimaassaan. Orin kanssa oli tavoitteena lähteä kiertämään myös ulkomaille näyttelyitä, mutta valitettavasti sen sydän petti 12 vuoden iässä.

iie. Ellen on Islantilaisen laadukkaan shetlanninponisiittolan kasvatti. Tamma syntyi jalkarikkoisena, jonka vuoksi sitä ei koskaan pystytty ratsastus- tai ajokäyttöön opettaa. Vika ei kuitenkaan ollut perinnöllinen, vaan vamma aiheutui synnytyksessä. Näyttelyihinkään ponia ei voitu viedä, sillä sen askeleet olivat epäpuhtaat. Poni oli kuitenkin todella kaunisrakenteinen ja se päätyi siitostamman rooliin. Ellen varsoi viisi kaunista ja kilpailukykyistä varsaa, jotka ovat kaikki menestyneet loistavasti.

ie. Paraffin tuotiin Suomeen vuonna 1998 Ruotsista. Se on hienosta koulu- ja näyttelysuvusta. Paraffinin kanssa aloitettiin kilpaileminen jo viisivuotiaana Helppo B tasoisissa luokissa. Poni on voittanut useat kouluratsastuksen SM:ät. Tamman kanssa on myös harrastettu poniagilityä ja se on myös opetettu ajoon, mutta ikinä sen kanssa ei ole ravilähtöjä tai valjakkoajoa menty. Paraffin kantakirjattiin v. 2005 KTK-I palkinnolla. Lisäksi se on saanut useita luokkavoittoja shetlanninponinäyttelyissä, sekä kaksi kertaa päässyt jopa BIS palkinnoille. Jälkeläisiä ponilla on kolme kappaletta, jotka kaikki ovat menestyneet kilpailuissa.

iei. Patriot on Ruotsissa erittäin tunnettu jalostusori. Se pärjäsi hurjan hienosti kouluradoilla ja starttasi myös hyvät tulokset muutamissa estekilpailuissa. Patriot on myös kantakirjattu vuonna 1999 KTK-II palkinnolla. Oria on käytetty jalostuksessa todella paljon, spermaa on lähetetty ihan ulkomaille asti. Orilla on tilastoissa jälkeläisiä jopa 56 kappaletta. Tällä hetkellä poni viettää ansaittuja eläkepäiviä, ikää herralla jo 26 vuotta.

iee. Marionette oli todella kaunis pitkäharjainen 103 senttimetriä korkea shetlanninponitamma. Marionette kilpaili kouluratsastusta sijoittuen jopa yli neljässäkymmenessä kilpailussa. Mitään muuta lajia ponin kanssa ei ole harrastettu. Tamma varsoi neljä varsaa, joista valitettavasti yksi menehtyi vain muutaman päivän ikäisenä. Loput varsat ovat eläneet terveen ja kilpailurikkaan elämän. Marionette menehtyi 20 vuotiaana vanhuuden tuomiin vaivoihin, mutta onneksi poni jätti jälkeensä hienoja jälkeläisiä.

e. Golda Rosfeber on omassa omistuksessani oleva tamma. Fellu on 92 senttimetriä korkea erittäin kaunis ruunikko shetlanninponitamma. Sen kanssa on kilpailtu kouluratsastuksessa sijoittuen KRJ:n alaisissa kisoissa 44 kertaa. Lisäksi tamma on käynyt satunnaisissa estekilpailuissa, sillä on yksi sijoitus ERJ:n alaisista kilpailuista. Fellun kanssa on myöskin käyty Ruotsissa hevosten laatuarvostelussa, josta se sai arvosanaksi Klass I. Tamman kanssa on myös valmentauduttu säännöllisesti. Golda Rosfeber nähdään toivottavasti tulevaisuudessa vielä laatuarvosteluissa ja näyttelykehissä.

ei. Segrare väriltään tummanrautias 99 cm korkea oripoika, syntyi tanskalaiseen shetlanninponisiittolaan vuonna 1990. Varsan tulevaisuus oli lupaava, sillä se oli jo ennen syntymäänsä myyty ruotsalaiseen shetlanninponisiittolaan Hjoleniin. Segrarestä kasvoi komea ja lihaksikas herra, jota ryhdyttiin kouluttamaan kouluratsuksi. Oria ratsasti tallin oppipoika, Sven Ulson, jonka kanssa Segrares loisti Helppo B ja lopulta Helppo A radoillakin. Segrare kilpaili kolme kautta, jonka jälkeen sen kanssa ryhdyttiin siitoshommiin. Lopulta ori kantakirjattiin II palkinnolle. Orilta löytyy kannasta tällä hetkellä jopa 75 jälkeläistä, joista suurin osa on tammoja. Segrare viettää tällä hetkellä eläkettä laiduntaen Hjolenin pihapiirissä.

eii. Benjamin Benjamin oli Ruotsalainen kantakirja ori, joka kuitenkin toimi jalostusorina myös Tanskan ja Suomen puolella. Benjamin kantakirjattiin Ruotsissa II palkinnolla viisi vuotiaana. Tämän jälkeen orin kanssa käytiin uusimassa jalostuslupa aina tietyin väliajoin. Herran kanssa astuttiinkin tammoja jopa 14 vuotiaaksi saakka, jonka jälkeen Benjamin loukkaantui vakavasti ja se piti jättää eläkkeelle. 18 vuotiaana ori oli niin pahassa kunnossa, että se piti päästää lepäämään vihreimmille laitumille. Benjamin toimi koko elämänsä aikana pääasiassa siis vain jalostuskäytössä, satunnaisesti se kilpaili koulu- ja estekilpailuissa, tuloksetta.

eie. Christel oli syntyperäisiltään Brittiläinen poni, joka kuitenkin myytiin Tanskaan Hjolenin shetlanninponisiittolaan. Tamma siirrettiin uuteen asuinpaikkaansa jo kaksi vuotiaana. Kotiutumisen jälkeen tamman kanssa alettiin harjoittelemaan näyttelyn perusteita, sekä käytiin harjoittelemassa taitoja erilaisissa Mach Showeissa. Myöhemmin aikuisiässä tamma siirrettiin rotunäyttelyihin, missä se onkin palkittu useilla I ja II palkinnoilla. Christelin elämään kuului pääasiassa näyttelyiden kiertäminen sekä siitostammana toimiminen. Tammalta löytyy kannasta kolme tammajälkeläistä sekä kaksi orijälkeläistä. Tamma lopetettiin 19 vuotiaana, kun sille ei ollut enää käyttöä eikä tilaa tallissa.

ee. Golda Blomma on vuonna 1993 syntynyt tummanrautias ponitamma. Blomma on siis jo 17 vuotias tammamamma, mutta on vielä kuitenkin hyvässä kunnossa ja toimiikin Suomessa toistaiseksi jalostustoimissa. Tamma syntyi Ruotsalaisessa Ytgårdin siittolassa, mutta myytiin 6 vuotiaana Suomeen siitos, koulu ja näyttelykäyttöön. Aikaisemmin tamma toimi kolme vuotta Ruostissa ravurina, mutta huonolla menestyksellä. Ratsuna Blomma oli aivan eri sarjaa kuin ravipuolella. Sen kanssa kilpailtiin Helppo C luokissa ja tamma voittikin useita kilpailuita. Näyttelykehissä menestys oli ihan mukavaa, II ja III palkintoja pääasiassa. Blommalta löytyy tällä hetkellä 3 jälkeläistä.

eei. Tidning oli keskinkertainen ruotsalainen ravuriori. Ponin raviuran vuoksi mm. sen jälkeläinen Golda Blomma tungettiin ravikäyttöön, vaikka sillä ei kykyjä sinne ollutkaan. Tidning on juossut useissa kymmenissä ravikilpailuissa ja voittosumma on 20 150 kruunua. Upeista ravikyvyistään huolimatta ori ei periyttänyt melkein yhdellekään jälkeläiselle lahjojaan. Ainoastaan yksi ori juoksi lähes isänsä tasoisesti ja oli siitoskäytössä - muut orit joko ruunattiin tai pidettiin harrastekäytössä. Tammajälkeläiset puolestaan ovat olleet myös melko paljolti harrastekäytössä, mutta muutamasta tuli oikein hienoja jalostushevosia. Tidningillä on jälkeläisiä yhteensä 21 kappaletta. Ori menehtyi vanhuuden vaivojen vuoksi 23 vuoden iässä.

eee. Solöga oli ihan perushieno vaaleanrautias shetlanninponitamma. Säkää neidiltä löytyi 100 cm, merkkinä oli pieni söpö tähti päässä. Koska shetlanninponeilla päämerkit ovat melko harvinaisia, oli Solögan tähti monien ihmiste ihmetyksen ja ihailun kohteena. Tamman kanssa kierreltiin näyttelykehiä melko voitokkaasti. Se palkittiin usein I ja II palkinnoilla. Lopulta tamma kantakirjattiin II palkinnolla. Näyttelyiden lisäksi ponilla kilpailtiin myös pienissä este- ja koulukilpailuissa. Tämä neiti oli kaikinpuolin hieno tamma.


24.03.2016 Ori Härdellin Mitro isä Gingerbread Man -
18.07.2017 Ori Härdellin Hubert isä Moons Last Hero -

KRJ Kouluratsastuskilpailut - Sijoituksia 49, joista voittoja 11

22.03.2016, Mörkövaara, Helppo B, 5/50
24.03.2016, Mörkövaara, Helppo B, 4/50
30.03.2016, Mörkövaara, Helppo B, 1/50
16.04.2016, Fiktio, Helppo B, 5/65
21.05.2016, Härdelli, Helppo B, 1/30
24.05.2016, Härdelli, Helppo B, 5/30
27.05.2016, Härdelli, Helppo B, 2/30
30.05.2016, Härdelli, Helppo B, 5/30
01.06.2016, Härdelli, Helppo B, 2/30
02.06.2016, Härdelli, Helppo B, 1/30
03.06.2016, Härdelli, Helppo B, 5/30
08.06.2016, Härdelli, Helppo B, 1/30
01.06.2016, Hukkapuro, Helppo B, 4/30
04.06.2016, Hukkapuro, Helppo B, 2/30
06.06.2016, Hukkapuro, Helppo B, 1/30
15.06.2016, Oakhill, Helppo B, 5/30
17.06.2016, Oakhill, Helppo B, 4/30
12.06.2016, Koistila , Helppo B, 3/30
15.06.2016, Koistila , Helppo B, 2/30
16.06.2016, Koistila , Helppo B, 3/30
19.06.2016, Koistila , Helppo B, 2/30
04.07.2016, Metsovaara, Helppo B, 6/40
15.09.2016, Koistila, Helppo C, 5/35
17.09.2016, Koistila, Helppo C, 6/50
19.09.2016, Koistila, Helppo C, 1/50
11.09.2016, Escorant Trakehners, Helppo B, 2/40
18.09.2016, Escorant Trakehners, Helppo B, 1/40
19.09.2016, Escorant Trakehners, Helppo B, 1/40
17.10.2016, Escorant Trakehners, Helppo B, 3/40
12.10.2016, Micram Raseponies, Helppo B, 5/29
10.10.2016, Bellgrove, Helppo B, 6/40
12.10.2016, Bellgrove, Helppo B, 3/40
16.10.2016, Bellgrove, Helppo B, 3/40
17.10.2016, Bellgrove, Helppo B, 5/40
27.11.2016, Shinewalley Welsh, Helppo B, 2/40
28.11.2016, Shinewalley Welsh, Helppo B, 4/40
03.11.2016, Fiktio, Helppo B, 2/40
06.11.2016, Fiktio, Helppo B, 3/40
08.11.2016, Fiktio, Helppo B, 5/40
05.11.2016, Yentel Ponies, Helppo B, 2/30
07.11.2016, Yentel Ponies, Helppo B, 3/30
12.11.2016, Yentel Ponies, Helppo B, 1/30
28.11.2016, Satumaja, Helppo B, 4/30
29.11.2016, Satumaja, Helppo B, 3/30
21.11.2016, Ruudin Talli, Helppo B, 3/25
22.11.2016, Ruudin Talli, Helppo B, 3/25
24.11.2016, Ruudin Talli, Helppo B, 4/25
24.11.2016, Ruudin Talli, Helppo B, 1/25
25.11.2016, Ruudin Talli, Helppo B, 1/25

VVJ Valjakkoajokilpailut - Sijoituksia 47, joista voittoja 11

02.03.2016, Härdelli, Noviisi, 2/30
06.06.2016, Metsovaara, noviisi yhdistetty, 6/37
02.06.2016, Metsovaara, noviisi yhdistetty, 5/37
23.06.2016, Metsovaara, noviisi tarkkuuskoe, 3/40
30.06.2016, Metsovaara, noviisi tarkkuuskoe, 4/40
27.06.2016, Wyat Shetlands, noviisi yhdistetty, 1/40
29.06.2016, Viisikko, noviisi yhdistetty, 1/54
11.09.2016, Wyat Shetlands, noviisi yhdistetty, 4/30
20.09.2016, Wyat Shetlands, noviisi yhdistetty, 1/30
11.10.2016, Hengenvaara, noviisi tarkkuuskoe, 1/30
14.10.2016, Hengenvaara, noviisi koulukoe, 4/30
14.10.2016, Hengenvaara, noviisi tarkkuuskoe, 1/30
19.10.2016, Hengenvaara, noviisi tarkkuuskoe, 5/30
05.11.2016, Ros Cirein, noviisi tarkkuuskoe, 2/40
02.11.2016, Mörkövaara, noviisi tarkkuuskoe, 3/40
07.11.2016, Metsovaara, noviisi koulukoe, 7/50
07.11.2016, Metsovaara, noviisi tarkkuuskoe, 4/50
03.11.2016, Metsovaara, noviisi tarkkuuskoe, 6/50
01.11.2016, Metsovaara, noviisi koulukoe, 5/50
11.01.2017, Mörkövaara, noviisi koulukoe, 2/29
17.01.2017, Mörkövaara, noviisi tarkkuuskoe, 3/29
19.01.2017, Mörkövaara, noviisi koulukoe, 3/29
22.01.2017, Mörkövaara, noviisi koulukoe, 4/29
23.01.2017, Mörkövaara, noviisi koulukoe, 5/29
26.01.2017, Mörkövaara, noviisi koulukoe, 4/29
29.01.2017, Mörkövaara, noviisi tarkkuuskoe, 1/29
05.02.2017, Ros Cirein, noviisi koulukoe, 2/30
13.02.2017, Ros Cirein, noviisi koulukoe, 5/30
06.07.2017, Mörkövaara, noviisi tarkkuuskoe, 4/25
10.07.2017, Mörkövaara, noviisi tarkkuuskoe, 5/25
01.07.2017, Koistila, noviisi tarkkuuskoe, 4/30
05.07.2017, Koistila, noviisi tarkkuuskoe, 3/30
08.07.2017, Koistila, noviisi tarkkuuskoe, 1/30
09.07.2017, Koistila, noviisi tarkkuuskoe, 1/30
10.07.2017, Koistila, noviisi tarkkuuskoe, 4/30
16.07.2017, Koistila, noviisi tarkkuuskoe, 1/30
03.08.2017, Hengenvaara, noviisi koulukoe pari, 4/21
04.08.2017, Hengenvaara, noviisi koulukoe pari, 1/21
07.08.2017, Hengenvaara, noviisi koulukoe pari, 2/21
10.08.2017, Hengenvaara, noviisi koulukoe pari, 4/21
24.07.2017, Härdelli, noviisi yhdistetty pari, 4/26
25.07.2017, Härdelli, noviisi yhdistetty pari, 1/26
04.07.2017, Härdelli, noviisi yhdistetty pari, 4/26
05.07.2017, Härdelli, noviisi yhdistetty pari, 2/26
09.07.2017, Härdelli, noviisi yhdistetty pari, 5/26
04.08.2017, Koistila, noviisi koulukoe, 4/30
12.08.2017, Koistila, noviisi koulukoe, 4/30

ERJ Esteratsastuskilpailut - Sijoituksia 44, joista voittoja 13

30.11.2016, ERJ-Cup, Ventos, 50cm, 7/112
26.01.2016, Stewart, 50cm, 4/82
12.06.2016, Härdelli, 60cm, 3/30
07.07.2016, Metsovaara, 60cm, 5/40
22.10.2016, Metsovaara, 70cm, 3/30
10.11.2016, Ros Cirein, 60cm, 1/24
18.10.2016, Hiprakka, 50cm, 5/54
19.10.2016, Hiprakka, 50cm, 5/54
20.10.2016, Hiprakka, 50cm, 2/54
03.11.2016, Yentel Ponies, 60cm, 1/21
13.12.2016, Ros Cirein, 60cm, 3/30
20.12.2016, Ros Cirein, 60cm, 1/30
13.12.2016, Romirally, 60cm, 1/49
17.11.2016, Yentel Ponies, 60cm, 4/22
14.06.2017, Fiktio, 60cm, 4/30
18.06.2017, Fiktio, 60cm, 4/30
19.06.2017, Fiktio, 60cm, 5/30
20.06.2017, Fiktio, 60cm, 1/30
11.07.2017, Ros Cirein, 60cm, 1/30
20.07.2017, Ros Cirein, 60cm, 2/30
24.07.2017, Ros Cirein, 60cm, 1/30
28.07.2017, Ros Cirein, 60cm, 4/30
04.09.2017, Mörkövaara, 60cm, 4/30
07.09.2017, Mörkövaara, 60cm, 4/30
22.08.2017, Ros Cirein, 60cm, 1/30
26.08.2017, Ros Cirein, 60cm, 4/30
14.08.2017, Mörkövaara, 60cm, 4/30
23.08.2017, Mörkövaara, 60cm, 3/30
25.08.2017, Mörkövaara, 60cm, 1/30
29.08.2017, Mörkövaara, 60cm, 5/30
11.09.2017, Team J&K, 60cm, 2/30
07.09.2017, Kototalli, 50-60cm, 1/26
22.09.2017, Raatteen Suomenhevoset, 50-60cm, 1/22
24.09.2017, Raatteen Suomenhevoset, 50-60cm, 4/22
27.09.2017, Raatteen Suomenhevoset, 50-60cm, 3/22
29.09.2017, Raatteen Suomenhevoset, 50-60cm, 2/22
16.09.2017, Koistila, 60cm, 3/30
18.09.2017, Koistila, 60cm, 3/30
04.11.2017, Kototalli, 60cm, 2/30
05.11.2017, Kototalli, 60cm, 3/30
09.11.2017, Kototalli, 60cm, 1/30
28.11.2017, Harmony Sporthorses, 60cm, 1/30
03.12.2017, Harmony Sporthorses, 60cm, 5/30
04.12.2017, Harmony Sporthorses, 60cm, 2/30

KERJ Kenttäratsastuskilpailut - Sijoituksia 18, joista voittoja 4

14.06.2016, Metsovaara, aloittelijaluokka, 1/8
16.06.2016, Metsovaara, aloittelijaluokka, 1/8
02.09.2016, Metsovaara, aloittelijaluokka, 2/17
05.09.2016, Metsovaara, aloittelijaluokka, 1/17
04.11.2016, Mörkövaara, aloittelijaluokka, 5/29
08.11.2016, Mörkövaara, aloittelijaluokka, 3/29
01.12.2016, Mörkövaara, aloittelijaluokka, 2/30
06.12.2016, Mörkövaara, aloittelijaluokka, 4/30
08.12.2016, Mörkövaara, aloittelijaluokka, 2/30
09.12.2016, Mörkövaara, aloittelijaluokka, 1/30
12.11.2016, Yentel Ponies, aloittelijaluokka, 3/15
15.11.2016, Yentel Ponies, aloittelijaluokka, 3/15
11.11.2016, Koistila, aloittelijaluokka, 2/6
13.07.2017, Ros Cirein, aloittelijaluokka, 3/16
20.07.2017, Ros Cirein, aloittelijaluokka, 3/16
21.07.2017, Ros Cirein, aloittelijaluokka, 2/16
24.07.2017, Ros Cirein, aloittelijaluokka, 2/16
25.07.2017, Ros Cirein, aloittelijaluokka, 4/16

08.02.2017 NJ Huvitus irtoSERT tuom. Jannica

★ 29.08.2017 - Valjakkovalmennus ★

Yllättävän maltillinen poni -- 125 sanaa -- Kirjoittajana Jannica

Hulina vaikutti eilisen koulutreenin jäljiltä eteenpyrkivältä, mutta maltilliselta, joten tänään päätimme myös valjakkovalmennuksessa keskittyä valjakon kanssa kouluosuuteen, tamman kanssa kun muut tuntuivat sujuvankin ongelmitta osa-alueista. Aloittelimme verryttelyn volteilla ja kaarevilla urilla ajaen, päämääränä saada Hulina asettumaan ja taipumaan muualtakin kuin kaulastaan. Sitten valjakko pääsi isolle ympyrälle työstämään ensin ravia molempiin suuntiin ja sen jälkeen laukkaa. Aktiiviharjoittelun jälkeen muoto oli jo parempi ja tamma haki laukassakin jopa eteen-alas, josta se palkittiin välikäynnein. Kuuliaisen tamman kanssa oli kiva tehdä töitä, joten Emmi pääsi loppuvalmennuksesta tekemään ympyröillä hommia pienentäen ja suurentaen sitä sekä tekemällä käynnissä myös asetuksen vaihtoa niin että puolet ympyrästä ponia asetettiin sisälle ja puolet ulos. Se oli jo vähän vaikeampaa noviisitason valjakolle, mutta hitaasti hyvä tulee ja samaa harjoitusta voi tehosteena harjoitella kotiläksynä vaikka ohjasajaen.


★ 28.08.2017 - Kouluvalmennus ★

Väistöjen harjoittelua -- 101 sanaa -- Kirjoittajana Jannica

Hulina ja Emmi olivat jo saaneet itsenäiset verryttelyt päätökseen kaartaessani Härdellin parkkipaikalle. Hulina vaikutti tänään rauhallisemmalta kuin normaalisti, oli kuulemma päässyt eilen juoksemaan kentälle vapaana, jotta touhusta tulisi jotain. Perusvolttien ja verryttelyravipätkien jälkeen siirryttiin suoraan väistöjen harjoitteluun, joita hieman terästettiin loivalla kiemurauralla ravissa toisella pitkällä sivulla, ettei kentän kierroksesta tulisi niin pitkä pienen ponin kanssa. Tämän sujuttua otettiin loppuun vielä temponlisäyksiä ravissa, Hulina vaikutti tänään oikein miellyttävältä ratsastaa, oli yhteistyöhaluinen ja tunti sujuikin molempien osalta oikein hienosti. Kotitehtäväksi pari sai treenailla vielä väistöjä käynnissä ja ravissa, aloitella avotaivutuksen alkeita sekä tehdä paljon siirtymisiä ja temponvaihteluja tehtävien välillä, jotta mielenkiinto säilyisi useampana päivänä koulua treenatessa.


★ 05.01.2017 - Maastoestevalmennus ★

Hurjapäistä vauhtia -- 234 sanaa -- Kirjoittajana yaren.

”En uskalla katsoa…” mutisin puoliääneen ja koitin pitää silmäni väkisin auki. Maastoestevalmennus oli parhaillaan käynnissä ja vaikka ei ehkä olisi arvannut reaktiostani, kyllä se minä valmentajana olin… Emmin ratsu vain sattui olemaan melko vauhdikasta sorttia ja kieltämättä näin talvella hiukan kauhistutti katsoa nopeita liikkeitä ja hyppyjä maastoesteillä. Vaikka olihan rata selvästi hyvin hoidettu, eikä jäätä ollut lumipeitteen alla yllättämässä. Tosiasia oli kuitenkin se, että meidän oli otettava selkeästi hillitymmin kuin kesällä olisimme voineet. Hassua kyllä, Emmiä ei tuntunut pelottavan yhtään Hulinan selässä, hän päinvastoin vain loisti ja nauru raikui pitkin rataa. Hullua touhua!

Se minun oli kuitenkin myönnettävä, että tamma hyppäsi ponnekkaasti, eikä jäänyt missään vaiheessa epäilystä, etteikö se olisi päässyt jokaisen hyppäämänsä esteen ylitse kunnialla. Pienet tukit ylittyivät helposti ja heinäpaaleista kasattukin este jäi taakse leikiten. ”Koska se osaa selkeästi hypätä, syvenny enemmän esteiden välillä laukan tasaamiseen ja koita saada Hulina paremmin kuuntelemaan apujasi”, huutelin ratsukolle, joka hyppäsi estettä hiukan kauempana. Ponilla oli vauhti päällä, eikä se olisi millään halunnut hidastaa tahtiaan, mutta ihme kyllä Emmi sai tämänkin vauhtiveikon aisoihin ja hypyt näyttivät tämän jälkeen jo selkeästi hallitummilta. Välillä tamma nakkeli niskojaan ja koitti jopa jotain ryöstämisen tapaista, mutta sen omistajan napakat liikkeet pitivät ponin koko ajan hallinnassa. Porrasesteellä vauhti alkoi viimeistään hyytymään, koska Hulina oli vetänyt koko alkuvalmennuksen sen verran vauhdilla, ettei tämäkään duracell-pupu loputtomasti jaksanut. Treeni oli kuitenkin tuottanut tulosta ja toivon mukaan Emmille jäi tästä myös jotain käteen omatoimiseenkin valmentautumiseen.


★ 13.06.2016 - Päiväkirjamerkintä ★

Eväsretki ponien kanssa -- 232 sanaa -- Kirjoittajana EmmiN. (omistaja)

Ensimmäiset kesäpäivät ovat ehdottomasti suosikkejani ja saavat minut tekemään mitä ihmeellisempiä asioita. Tänään olimme sopineet lähtevämme eväsretkelle vähän isommalla porukalla. Mukaan lähdin minä ihanalla lännenponillani Pennillä, Siiri Hulinalla sekä Iina Fifillä. Jokaisella oli omat satulalaukkunsa, joihin oli pakattu yksi filtti sekä erilaisia eväitä (mm. voileipiä, kakkua, mansikoita ja mustikoita ja kuohuviiniä ruokailutarvikkeineen). Lähdimme puoliltapäivin liikenteeseen. Pennillä oli lännensatula, kaikilla muilla yleissatulat sillä minulla ei ole kuin muutama lännensatula eikä yksikään niistä oiken istu Hulinalle ja Fifille. Naureskellen lähdimme tallin viereisen metsän peurantekemiä polkuja pitkin tallustelemaan eteenpäin. Penni oli rauhallinen ja toimi kärkihevosena. Hulina taas on nimensäkin mukaisesti melko omalaatuinen ja säpäkkä tamma, joten se sai mennä keskellä. Fifi puolestaan piti myöskin rauhallisena tammana perähevosen virkaa. Kaikki menikin ihan hyvin ensimmäiset puolituntia, kunnes peura lähti viereisestä puskasta ja Hulina päätti vetää oman shown. Tamma hyppäsi sivuun ja lähti pinkomaan pisin sammalmättäitä. Penni yritti lähteä Hulinan idioottimaiseen toimintaan mukaan, mutta komensin sitä ja helposti tamma uskoikin. Fifi lähinnä oli sen näköinen ettei olisi yhtään jaksanut nuorien ponien pelleilyä. Lopulta Siiri tippuikin Hulinalta, mutta onneksi sammalkerros oli paksu ja pudotus pehmeä. Eipä sitä shetlanninponin selästä muutenkaan kovin korkealta tipahda. Hulina jäi onneksi seisomaan paikalleen, joten Siiri sai ponin helposti kiinni ja kiipesi takaisin tamman selkään. Loppumatka sujui onneksi hyvin ja päädyimme päämääräämme, laavulle johon parkkeerasimme ponit ja aloimme syömään herkkujamme. Päivä oli todella mukava, ei ole pitkään aikaan ollut niin hauskaa! Kotimatkakin sujui onneksi kommelluksitta.


★ 23.01.2016 - Kouluvalmennus ★

Siirtymisiä ja temmonmuutoksia -- 277 sanaa -- Kirjoittajana peikko.

Huhhuh taas uusi poniini naaman edessä. Tämä tamma oli nuori ja varsin vallaton, joka kävi selväksi heti vauhdikkaiden alkulämppäilyjen aikana. Tämän vuoksi päätin, että alkupuolisko valmennuksesta pyhitettäisiin siirtymille ja temponmuutoksille. Aloitimme ravaamalla pitkät sivut ja kävelemällä lyhyet sivut. Siirtymä käyntiin tuppasi menemään usein vähän pitkäksi, ja raviin tamma olisi lähdössä aivan ennen aikojaan. Kuuliaisuutta parantaaksemme ohjeistin ratsukkoa peruuttamaan muutaman askeleen. Näin Hulina saa takajalat alleen, ja liikkuisi tasapainoisemmin. Pikkuhiljaa tamma alkoi rentoutua ja hakeutua alkeelliseen muotoon, mikä oli ihan huippujuttu. Tämän seurauksena suurin osa siirtymistä alkoi olla jo hyvin täsmällisiä. Lisäsin joukkoon myös pysähdykset ja peruutukset. Tämän lisäksi joka toisella kierroksella koko rata leikkaa ja suunnanvaihto. Näin Hulina pääsi käyttämään tasaisesti kumpaakin puoltansa, eikä alkaisi kovin vinoksi. Huomasin pientä kankeutta oikeaan kierrokseen, ja ohjeeksi annoin mennä enemmän vaikeampaan suuntaan. Jätin tehtävästä käynnin pois, ja käskin mennä pitkät sivut temponlisäystä ravissa ja lyhyet sivut taas palata hitaaseen mutta aktiiviseen työskentelyraviin ja tehdä myös voltit, ettei Hulina pääsisi innostumaan liikaa. Muutaman kierroksen jälkeen oli aika antaa pidempää ohjaa ja pieni hengähdystauko pikkutammalle. Jatkoimme työskentelyä pohkeenväistöillä. Aluksi tamma meni aivan liian lujaa, jotta väistöt olisivat onnistuneet ja poni puski lapa edellä. Päätin, että olisi hyvä taas hieman peruutella tamman kanssa, jotta saadaan poni pakettiin ja kuulolle. Tämän jälkeen pohkeenväistöt sujuivat paljon näpsäkämmin ja poni astui selkeästi ristiin, vaikka en vaatinutkaan kovin jyrkkää väistöä. Vähemmän on enemmän. Loppuvalmennuksen käytimmekin ahkeraan pohkeenväistöjen hiomiseen sekä käynnissä että ravissa. Päätin jättää laukkatehtävät seuraavaan kertaan, sillä Hulinan kanssa oli vielä paljon tekemistä perusasioissa. Kun olin tyytyväinen pohkeenväistöihin myös ravissa, annoin ohjeeksi mennä vähän kuin isoa kahdeksikkoa, mutta niin, että pääty-ympyrät olivatkin päätyneliöitä. Näin harjoittelimme taivuttamista ja lisäksi vielä siirtymä ravi-käynti-ravi halkaisijalla. Lopuksi loppukäynnit pitkin ohjin.


© Kuvat ovat tallin omaisuutta