Härdelli

Härdelli

Härdellin Janilla - KTK-II, VV-II
REST IN PEACE * 11.01.2016 - † 26.04.2018

Virtuaalihevonen | VH16-017-0156

Nimi: Härdellin Janilla, "Janilla" Rotu: Shetlanninponi
Väri: Rautias Säkäkorkeus: 99 cm
Sukupuoli: Tamma Syntymäaika: 11.01.2016 (9v) - 4v 11.02.2016
Omistaja: EmmiN. VRL-03385 Kasvattaja: EmmiN. VRL-03385
Painotus: Yleispainotus Koulutustaso: Helppo C, Noviisi, 50cm
Saavutukset: KTK-II palkittu helmikuussa 2017 pistein 17 + 19 + 17 + 18 = 71p.
VV-II palkittu helmikuussa 2016 pistein 3 + 2 + 5 + 4 + 5 + 6 = 25p.
Neljävuotiaiden VV:n käyttökoe 1/4

Tallin draamagueen joka säikkyy lähes kaikkea.

Janilla on oikea herkkähipiä! Tamma saa draamaa aikaiseksi lähes missä tilanteessa tahansa. Poni säikkyy lähes kaikkea ja sen kanssa saa aina varoa mitä seuraavaksi tulee tapahtumaan. Ensivaikutelma ponista saattaa olla mukava, mutta jo ensimmäisen kymmenen minuutin aikana kerkeää kyllä huomaamaan mikä tämä poni on naisiaan. Oikein tamma isolla teellä! Kun poniin kuitenkin tutustuu paremmin, osaa säikkymisiä ja muita jo varomaan. Janillan kanssa ehdottoman tärkeää on osata lukea sen mieliälää ja eleitä, jotta ponin kanssa työskentely on sujuvaa ja miellyttävää kummallekin osapuolelle.

Laumassa tamma hakee hirveästi tukea muista poneista. Se menee heti paniikkiin jäädessään yksin, eikä sitä yksin voi jättääkkään. Mikään nössykkä Janilla ei kuitenkaan ole, se pitää puolensa ja yrittää omia jokaisen heinäkasan minkä tarhaan käy heittämässä. Taluttaessa neiti näkee mörköjä joka nurkassa, etenkin talvella kun on pimeää ja tuulista ja sataa vielä vettäkin kaupanpäälle. Kesällä poni on huomattavasti rauhallisempi ja välikohtauksilta vältytään useimmiten. Kaikki lepattavasta pressusta ulvovaan tuuleen saa ponin varpasilleen. Tallissa Janilla on melko rento, mutta hermostuu äkkinäisistä liikkeistä ja kovista otteista. Massun alta ei hänen mielestä saisi harjata lainkaan ja kun kengittäjä hakkaa kaviota vasaralla on se vihoviimeinen teko. Janilla onkin niitä tallin harvoja poneja jotka kannattaa rahoittaa kengitystä varten. Myös eläinlääkäri on selkeästi teurastaja eikä sen kanssa kannata olla tekemisissä. Jos satulavyö nipistää hiukankin vatsanahkaa saat kyllä hampaista!

Vaikka kenttällä on menty tuhat ja yksi kertaa, on siellä vähintään käynyt susi tai joku muu hurja peto. Nurkissa kannattaa olla varovainen ja tuulen hönkäystä täytyy ehdottomasti säikähtää ja hypätä puolimetriä sivulle. Janillan kyydissä täytyy olla tilannetajua ja tasapainoa. Tamma on kuitenkin ihan kelpo ratsu kun se malttaa rentoutua ja keskittyy olennaiseen. Koulukiemurat sujuvat hienosti Helppo B tasolle saakka ja esteitäkin tamma tykkää hypätä. Ponnistaakin jopa tyylikkäästi hyvällä ilmavaralla! Valjakkoajo on kaikista helpointa, sillä ponille saa laitettua silmälaput ja tulpat korviin, jolloin muu maailma katoaa ja ponin keskittymiskyky paranee huomattavasti. Maastoon Janillan kanssa ei kannata lähteä, sillä se on kyllä täysi murhayritys. Ponin kanssa ehdottomasti kannattaa pisimmillään mennä tallin viereiselle pellolle, jossa toki myös kummitukset vierailevat säännöllisesti.

Janilla ei varsinaisesti ehkä luonteensa puolesta ole helpoin kilparatsu, mutta taitava kuitenkin. Tavoitteellisesti yritän sen kanssa kilpailla vähän kaikkia eri lajeja, mutta sijoitusten kerääminen toki kestää kun tamma välillä pilaa suorituksensa turhalla sättäämisellä, dramaattisuudella ja säikkymisellä. Välillä Janillakin kuitenkin osaa rentoutua jolloin voitto on luokassa taattu! Toivottavasti tämä neiti ei tule jälkeläisilleen periyttämään tätä säpsällää luonnettaan, sillä henkilökohtaisesti pidän rauhallisemmista luonteista. Pilkettä saa olla silmäkulmassa, mutta luotettavuutta suosin ehdottomasti!

i. Nuki Nuki
she, rautias, 102cm
VIR MVA Ch, KTK-I
ii. Nuki iii. Little Rock
iie. Dixie
ie. Inky Oaky Tree iei. Bibbidi Bobbidi Boo
iee. Inkspot
e. Winston Feeling Bawdy
she, ruunikko, 105cm
Champion, KTK-II, KRJ-I, SHLA-II
ei. Winston Applause eii. Winston Emmanuel
eie. Rowston Biana
ee. Endless Love II eei. Ytron Feel Free
eee. Haliah

i. Nuki Nuki valittiin Janillan isäksi ihan puhtaasti orin komeuden ja upean KTK-I palkinnon johdosta. Olen yksinkertaisesti hulluna ykköspalkinnon oreihin ja tämä herra oli muiltakin osin upea. Nuki on valjakkopainotteinen herra, jonka kanssa on nuorempana kilpailtu myös ponilaukoissa, josta se on hieman tienannut rahaa. Nuki on kilpaillut hieman myös koulu- ja esteratsastuksessa. Ori kilpailee vain porrastetuissa kilpailuissa. Jälkeläisiä ponilla on tällähetkellä viisi.

e. Winston Feeling Bawdy on Winston Shetlandsin kasvatti, jonka toin Suomeen itselleni vuonna 2014 tamman ollessa kolmevuotias. Vaikka Fifi olikin hienosta suvusta ja jo kolmevuotiaana todella kaunis sekä hyväliikkeinen, en olisi silti ikinä uskonut tamman menestyvän niin hyvin. Fifi kantakirjattiin jo hyvin nuorena II-palkinnolle ja se keräsi sijoitukset erittäin nopeasti KRJ:stä täyteen. Tämän lisäksi tamma on pärjännyt hyvin myös valjakkojossa sekä esteratsastuksessa, joissa poni kilpailee tälläkin hetkellä. Varsonut Fifi on jo kaksi kertaa. Pidin molemmat varsat itse ja myös ne ovat olleet loistavia käyttöponeja.

ei. Winston Applause on hieno Winston Shetlandsin kasvattama kantakirjaori joka on ollut kovassa kilpailukäytössä sekä vanhemmalla iällä jalostuskäytössä. "Lassilla" on loistava kilpaura takana koulusta ja esteiltä. Ori kilpaili Helppo C luokissa koulua ja sai todella huippuja prosentteja suorituksistaan. Vaikka Lassi onkin shetlanninponi, siltä löytyy loistava motivaatio työskentelyyn. Esteillä tämä herra valloitti 60 senttiset esteluokat. Ponilla oli vauhtia ja hyvä hyppytekniikka. Väriltään Lassi oli punaruunikko ja korkeudeltaan 105 senttimetriä. Ori kantakirjattiin II-palkinnolle 10-vuotiaana, jonka jälkeen se on astunut tammoja kotisiittolassaan. Tällä hetkellä orilla on ikää 18-vuotta ja sitä käytetään pienimuotoisesti tallin omille tammoille edelleen.

eii. Winston Emmanuel myytiin jo varsana Winston Shetlandista uuteen kotiin. Emmanuel on aivan loistavaluonteinen ori, jonka vuoksi se on kilpailemisen ohessa toiminut karvakaveri toiminnassa mukana vieraillen mm. vanhusten ilona palvelutaloissa. Ponin kanssa kilpailtiin lähinnä kouluratsastuksessa sekä kierreltiin näyttelykehiä. Näyttelyissä Emmanuelin kanssa on käyty jopa ulkomailla. Ori kantakirjattiin 4-vuotiaana I-palkinnolle ja on ollut jalostuskäytössä jonkin verran. Jälkeläisiä ponilla on 29 kappaletta. Väriltään Emmanuel on musta ja korkeudeltaan 98cm. Ponilta löytyy ikää jopa 28 vuotta.

eie. Rowston Biana oli väriltään tummanpunaruunikko pienikokoinen shetlanninponitamma, jonka elämä koostui lähinnä valjakkoajon kilpailemisesta ja treenaamisesta. Biana aloitti menestyksekkään kilpauransa jo nuorena. Ponin kanssa vierailtiin jopa Ruotsissa ja Suomessa valjakkoajokilpailuissa. Tamma siis menestyi myös kansainvälisesti. Biana oli hyvässä kunnossa ja pärjäsi loistavasti maratooniosuuksilla. Tamma oli myös taitava koulussa ja tarkkudessa. Luonteeltaan Biana oli hieman ilkikurinen, mutta kuitenkin kiltti ja melko mutkaton käsitellä. Biana syntyi Jenkeissä, josta se myytiin Hollantiin heti vieroituksen jälkeen.

ee. Endless Love II sai nimensä luonteensa perusteella. Jo varsana Love oli äärimmäisen ihmisystävällinen ja rakastavainen poni, jonka seurasta ei koskaan saanut tarpeekseen. Tammasta kasvoikin upealuonteinen neiti, jonka kanssa jokainen päivä oli yhtä juhlaa. Loven kanssa kilpailtiin kouluratsastusta Heppo B tasolla ja valjakkoajoa vaativissa luokissa. Tämä neiti todella hallitsi kaikki kiemurat ja sen opettaminen oli helppoa ensimmäisestä päivästä lähtien. Ketään ei ollut ennen nähnyt yhtä helppoa ratsutettavaa ponia. Love sai valitettavasti 12 vuotiaana kaasuähkyn johon poniparka menehtyikin kokiessaan kovia kipuja. Kaikki olivat tietysti todella surullisia. Onneksi tästä hienosta ponista jäi kuitenkin yksi jälkeläinen, Fifi.

eei. Ytron Feel Free on edelleen elossa ja kävin oriin tutustumassa aikoinaan tuontireissuilla. Ori jäi hyvin mieleeni vaikka se olikin jo 21-vuotias. Ikä ei tätä herraa painanut, se riekkui tarhassa musta harja hulmuten. Lennillä on takanaan vauhdikas koulu-ura. Alku oli hankalaa ponin jalkavaivojen vuoksi, mutta kun ori saatiin hoidettua se nousi kertaheitolla huipulle ja siellä myös pysyi siihen saakka kunnes kilpaileminen ponin kanssa lopetettiin. Orin kanssa kilpailtiin ainoastaan kotimaassaan Britanniassa. Jalostukseen ori oli tarjolla kymmenisenvuotta, kunnes ikä alkoi näihinkin hommiin painamaan liikaa päälle.

eee. Haliah joutui valitettavasti kokemaan kiertoponin elämää. Lyhyen 16-vuotisen elämänsä aikana tamma kerkesi kiertämään seitsemän eri omistajan hoivissa. Ponista myös huomasi, ettei kohtelu ollut aina ollut kovin ammattitaitoista. Haliah ei siis ollut koskaan oikein oppinut pitämään ihmisistä. Tamma oli äksy, mutta kyllä sen hoitamaan aina pystyi. Haliah oli kuitenkin kaunis kuin ruusunnuppu, jonka takia yksi omistajista sen olikin halunnut varsottaa. Luojan kiitos sen ainut tammavarsa ei perinyt Haliahin äksyä luonnetta. Luulen että se olisi kuitenkin ollut perimmiltään hyväsydäminen, mikäli sitä olisi aina kohdeltu oikeudenmukaisesti. Ehkä sen vuoksi äksy luonne ei periytynytkään.


KRJ Kouluratsastuskilpailut - Sijoituksia 41, joista voittoja 7

08.04.2016, Fiktio, Helppo C, 4/33
14.04.2016, Escorant Trakehners, Helppo D, 2/13
15.04.2016, Escorant Trakehners, Helppo C, 6/47
18.04.2016, Escorant Trakehners, Helppo D, 3/13
19.04.2016, Escorant Trakehners, Helppo D, 3/13
05.09.2016, Wyat Shetlands, Helppo C, 3/50
11.09.2016, Koistila, Helppo D, 2/35
17.09.2016, Koistila, Helppo D, 2/35
19.09.2016, Koistila, Helppo D, 2/35
11.09.2016, Escorant Trakehners, Helppo C, 1/40
13.09.2016, Escorant Trakehners, Helppo C, 4/40
18.09.2016, Escorant Trakehners, Helppo C, 6/40
11.10.2016, Koistila, Helppo C, 3/40
16.10.2016, Koistila, Helppo C, 5/40
17.10.2016, Koistila, Helppo C, 1/40
18.10.2016, Koistila, Helppo C, 1/40
19.10.2016, Koistila, Helppo C, 6/40
12.10.2016, Escorant Trakehners, Helppo C, 6/40
18.10.2016, Escorant Trakehners, Helppo C, 4/39
16.10.2016, Micram Raseponies, Helppo C, 5/31
05.11.2016, Yentel Ponies, Helppo D, 2/30
07.11.2016, Yentel Ponies, Helppo D, 4/30
12.11.2016, Yentel Ponies, Helppo D, 1/30
02.11.2016, Koistila, Helppo C, 2/40
05.11.2016, Koistila, Helppo C, 5/40
06.11.2016, Koistila, Helppo C, 2/40
09.11.2016, Koistila, Helppo C, 6/40
04.12.2016, Koistila, Helppo C, 3/10
05.12.2016, Koistila, Helppo C, 3/10
21.12.2016, Fiktio, Helppo C, 2/40
21.12.2016, Fiktio, Helppo C, 2/40
11.12.2016, Koistila, Helppo D, 1/14
13.12.2016, Koistila, Helppo D, 3/14
14.12.2016, Koistila, Helppo D, 3/17
14.12.2016, Koistila, Helppo D, 1/14
17.12.2016, Koistila, Helppo D, 4/17
11.01.2017, Härdelli, Helppo C, 2/30
12.01.2017, Härdelli, Helppo C, 4/30
15.01.2017, Härdelli, Helppo C, 3/30
16.01.2017, Härdelli, Helppo C, 1/30
17.01.2017, Härdelli, Helppo C, 5/30
18.01.2017, Härdelli, Helppo C, 2/30

VVJ Valjakkoajokilpailut - Sijoituksia 44, joista voittoja 6

27.06.2016, Metsovaara, noviisi koulukoe, 3/41
28.06.2016, Metsovaara, noviisi koulukoe, 3/41
23.06.2016, Március, noviisi tarkkuuskoe pari, 3/28
24.06.2016, Március, noviisi tarkkuuskoe pari, 4/28
25.06.2016, Március, noviisi tarkkuuskoe pari, 4/28
05.10.2016, Virtuaalitalli Dei, noviisi yhd. pari, 1/18
08.10.2016, Virtuaalitalli Dei, noviisi yhd. pari, 4/18
11.10.2016, Virtuaalitalli Dei, noviisi yhd. pari, 4/18
11.09.2016, Härdelli, noviisi tarkkuuskoe, 5/35
15.09.2016, Härdelli, noviisi tarkkuuskoe, 3/35
09.07.2017, Mörkövaara, noviisi koulukoe, 2/25
02.07.2017, Koistila, noviisi tarkkuuskoe, 2/30
03.07.2017, Koistila, noviisi tarkkuuskoe, 3/30
14.07.2017, Koistila, noviisi tarkkuuskoe, 5/30
18.07.2017, Koistila, noviisi tarkkuuskoe, 5/30
01.08.2017, Hengenvaara, noviisi koulukoe pari, 4/21
02.08.2017, Hengenvaara, noviisi koulukoe pari, 2/21
05.08.2017, Hengenvaara, noviisi koulukoe pari, 3/21
09.08.2017, Hengenvaara, noviisi koulukoe pari, 4/21
15.09.2017, Härdelli, noviisi yhdistetty pari, 5/28
18.09.2017, Härdelli, noviisi yhdistetty pari, 2/28
24.09.2017, Härdelli, noviisi yhdistetty pari, 3/28
25.09.2017, Härdelli, noviisi yhdistetty pari, 1/28
15.09.2017, Koistila, noviisi koulukoe, 1/30
18.09.2017, Koistila, noviisi koulukoe, 3/30
11.09.2017, Hukkapuro, noviisi tarkkuuskoe, 3/30
18.09.2017, Hukkapuro, noviisi tarkkuuskoe, 5/30
15.09.2017, Kototalli, noviisi tarkkuuskoe, 4/30
19.09.2017, Hengenvaara, noviisi kestävyyskoe, 10/100
30.09.2017, Hengenvaara, noviisi kestävyyskoe, 1/100
19.09.2017, Koistila, noviisi koulukoe, 5/31
23.09.2017, Koistila, noviisi koulukoe, 5/31
25.09.2017, Koistila, noviisi koulukoe, 1/31
26.09.2017, Koistila, noviisi koulukoe, 5/31
05.11.2017, Härdelli, noviisi kestävyyskoe, 4/30
07.11.2017, Härdelli, noviisi kestävyyskoe, 1/30
10.11.2017, Härdelli, noviisi kestävyyskoe, 3/30
16.11.2017, Härdelli, noviisi kestävyyskoe, 5/30
20.11.2017, Härdelli, noviisi kestävyyskoe, 2/30
02.12.2017, Koistila, noviisi tarkkuuskoe, 4/30
05.12.2017, Koistila, noviisi tarkkuuskoe, 4/30
11.12.2017, Koistila, noviisi tarkkuuskoe, 5/30
21.12.2017, Koistila, noviisi tarkkuuskoe, 5/30
23.12.2017, Koistila, noviisi tarkkuuskoe, 5/30

ERJ Esteratsastuskilpailut - Sijoituksia 28, joista voittoja 3

30.11.2016, ERJ-Cup, Ventos, 40cm, 8/71
21.05.2016, Metsovaara, 50cm, 5/27
29.05.2016, Metsovaara, 50cm, 4/27
30.05.2016, Metsovaara, 50cm, 3/27
30.05.2016, Metsovaara, 50cm, 4/27
14.06.2016, Härdelli, 50cm, 5/27
25.06.2016, Viisikko, 50cm, 2/15
26.06.2016, Viisikko, 50cm, 3/15
29.06.2016, Viisikko, 50cm, 3/15
01.07.2016, Viisikko, 50cm, 3/15
03.07.2016, Viisikko, 50cm, 1/15
10.08.2016, Viisikko, 50cm, 3/13
14.08.2016, Viisikko, 50cm, 3/13
08.10.2016, Hiprakka, 50cm, 2/54
12.10.2016, Hiprakka, 50cm, 7/54
13.10.2016, Hiprakka, 50cm, 7/54
16.10.2016, Hiprakka, 50cm, 2/54
03.11.2016, Yentel Ponies, 50cm, 1/15
18.11.2016, Yentel Ponies, 50cm, 3/22
28.07.2017, Ros Cirein, 50cm, 5/30
30.07.2017, Ros Cirein, 50cm, 5/30
17.09.2017, Koistila, 50cm, 4/19
18.09.2017, Koistila, 50cm, 3/19
22.09.2017, Koistila, 50cm, 2/19
12.11.2017, Team J&K, 50cm, 1/27
16.11.2017, Team J&K, 50cm, 5/27
26.11.2017, Harmony Sporthorses, 50cm, 2/27
01.12.2017, Harmony Sporthorses, 50cm, 5/27

21.06.2016, päiväkirjamerkintä, kirjoittaja: EmmiN. (247 sanaa)

Kisapäivien välissä on välillä pakko rentoutua. Istuimme pääoven edessä Siirin kanssa ja pohtisimme tämän päivän ponien liikutuksia. Päivästä olisi tulossa jälleen kuuma, hellettä liki kolmekymmentä astetta. Se rajottaisi melkoisesti treenaamista. Onneksi porukkaamme kuuluu Siiri, sillä se on aina täynnä uusia ideoita. Päätimme lähteä uittamaan poneja, minä Leanoran kanssa ja Siiri Janillalla. Haimme ponit laitumelta ja pistimme pihapuomiin kiinni. Siiri kävi hakemassa harjat ja ponien suitset, sillävälin kun minä vahdin poneja. Harjaamista ei juurikaan ollut, sillä molemmat tammat ovat jo talvikarvansa luovuttaneet eivätkä ne olleet käyneet piehtaroimassa. Suitset päähän ja tytöt selkään. Matka kohti hiekkakuoppia voisi alkaa! Uittopaikalle on matkaa muutama hassu kilometri, joten matka taittui melko nopeasti. Varsinkin kun rupattelimme ja käkätimme koko matkan kovaan ääneen. Janilla tiesi heti mihin ollaan menossa, luultavasti päätteli ratsastusvarusteistamme. Sillä niitä ei ollut, ainoastaan bikinit ja niiden päällä topit. Olimme kerenneet nekin vaihtaa hoitotuokion lomassa. Lea ihmetteli kaverinsa hötkyilyä eikä olisi millään tahtonut pysyä Janillan vauhdissa mukana. Jouduin ottamaan Janillan kiinni välillä ravaamalla. Kun lopulta olimme perillä Janilla suorastaan syöksyi veteen. Se alkoi läiskyttää vettä etukavioillaan ja välillä maisteli suulla. Leanora oli innokas, mutta silti hillitty. Tamma kahlasi veteen jä lähti tyynen rauhallisesti uimaan hiekkakuopan halki toiselle puolelle rantaa. Hetken päästä Janilla ja Siiri tulivat perässä. Polskimme ja uimme vedessä parisenkymmentä minuuttia, kunnet Leasta selkeästi huomasi sen olevan jo hieman tympiintynyt. Päätimme yhteistuumin lähteä takaisin tallille. Ponit haukoittelivat vuoronperää takaisinmenomatkalla. Uiminen on kuitenkin hauskuuden lisäksi myös rankkaa. Siirin kanssa päätimme ehdottomasti ottaa ponien uiton rutiineihimme, sillä se oli ihan mahdottoman hauskaa.© Kuvat ovat tallin omaisuutta