Härdelli

Härdelli

Dilkenhof Jasmine - KTK-II, KRJ-II, VVJ-II, YLA2, SHLA-II
REST IN PEACE * 11.06.2011 - † 11.08.2017


Virtuaalihevonen | VH12-017-0201

Nimi: Dilkenhof Jasmine, "Jasmine" Rotu: Shetlanninponi
Väri: Musta Säkäkorkeus: 102 cm
Sukupuoli: Tamma Syntymäaika: 11.06.2011 (22v) - 4v 11.6.2012
Omistaja: EmmiN. VRL-03385 Kasvattaja: Stuteri Dilkenhof, evm
Painotus: Koulu- ja valjakkopainotus Koulutustaso: Helppo C, Noviisi
Saavutukset: KTK-II palkittu maaliskuussa 2012 pistein 17 + 19 + 18 + 17 = 71 p
SHLA-II palkittu huhtikuussa 2016 pistein 13 - 20 - 20 - 30 - 13 - 7 = 103p
KRJ-II palkittu marraskuussa 2016 pistein 7 + 40 + 20 + 20 + 10,5 = 97,5 p
VVJ-II palkittu marraskuussa 2016 pistein 7 + 40 + 18 + 20 + 9,5 = 94,5p.
YLA2 palkittu 11/2016 pistein 19,5 - 33 - 17 - 15 - 4 = 88,5p.

Ei ehkä helpoin tapaus, mutta persoonallinen ja suloinen omalla ihanalla tavallaan.

No, Jasmine ei ehkä ole se tallin kiltein ja helpoin tapaus, mutta sitäkin persoonallisempi ja suloisempi omalla ihanalla tavallaan. Hoitotilanteissa Jasminen kanssa ei ole koskaan ollut juuri minkäänlaisia ongelmia. Vaikka se osaa olla itsepäinenkin, ei tamma vielä koskaan ole kovin hankalaksi heittäytynyt. Pesutilanteissa se saattaa hiukan kartella vettä ja ottaa muutamia sivuaskeleita, mutta poni kyllä lopettaa kun huomaa sinun olevan oikeasti tosissasi. Suunsa kanssa poni häärää aina, se hiplaa joko itse hoitajaa, riimunnarua, loimea - mihin ikinä sitten yltääkään. Hyvän harjauskohdan löytäessä poni saattaa jopa ryhtyä rapsuttelemaan hoitajaa takaisin. Satulan nähdessään Jasmine mulkoilee melko kiukkuisesti, muttei yleensä ryhdy näykkimään tai steppailemaan sen enempää.

Ratsuna Jasmine ei sitten olekaan enää yhtä mukava mitä hoitotilanteissa. Tammalle ominaista ovat ajoittaiset kiukuttelukohtaukset, sekä uusien ratsastajien testailut. Heti selkään noustessa tulee ongelmia, kun tamma ei pysy ollenkaan aloillaan vaan köpöttelee pikku kavioillaan koko ajan eteenpäin. Alkukäynneissä Jasmine on yleensä ihan perusreipas ja kuuntelee todella hyvin. Aluksi käyntityöskentely sujuukin Jasminen kanssa loistavasti, mutta heti ensimmäisen ravinnoston jälkeen poni ryhtyy itsepäiseksi eikä se haluaisi mitään muuta kuin kiitää täyttä laukkaa eteenpäin. Rennon ravin ja laukan hakeminen onkin aina yhtä haastavaa. Kouluratsuna Jasmine ei olekaan mitenkään erityisen loistava. Se nauttii enemmänkin pienten esteiden hyppimisestä, tai ajotyöskentelystä. Ajaessa Jasmine onkin aivan erilainen, mitä selästä. Valjakkoajoa työskennellessä tamma on yleensä todella nöyrä ja keskittyykin ihan maltillisesti annettuihin käskyihin sekä tehtäviin. Vaikka Jasmine onkin osittain todella haastava ja omapäinen tamma, rakastuin silti täysin sen persoonalliseen ja menevään luonteeseen.

i. Dilkenhof Patric
she, musta, 106cm
evm
ii. Swanhof Gigolo
she, musta, 100cm
iii. Gregor SWE
she, voikko, 101cm
iie. Shagirya
she, kimo, 100cm
ie. Efehalic GP
she, musta, 101cm
iei. Gimme-Five
she, ruunikko, 96cm
iee. Hermen Fasia
she, musta, 105cm
e. Ronya v. Leydonstud
she, musta, 100cm
evm
ei. Ömni v. Leydonstud
she, ruunikko, 99cm
eii. Vastru GB
she, musta, 100cm
eie. DabbaDabba
she, musta, 102cm
ee. Weshoustud Rania
she, musta, 104cm
eei. Timeout Falcot
she, rautias, 106cm
eee. Weshoustud Omelia
she, musta, 90cm

i. Dilkenhof Patric aloitti jo nuorena menestyksekkään kilpailemisen kouluratsastuksessa sekä valjakkoajossa. Patric on sijoittunut useasti arvokisoissa ja sen omistajalla onkin ruusukkeita tursuava vitriini olohuoneessa. Ori myytiin kasvattajaltaan Dilkenhofista harrastavalle perheelle, jossa sen kanssa valmentauduttiin ja orista tuli ihan huippu. Väriltään Patric on musta ja korkeudeltaan 106cm. Ratsuhommien lisäksi ori on kierrellyt myös näyttelyissä ja kantakirjattu I-palkinnolle. Patricin käyttö jalostuksessa ei tietenkään tullut kenellekkään yllätykseksi näillä saavutuksilla. Orilla on 26 tervettä varsaa, joille se on periyttänyt loistavaa rakennetta sekä taitoa kilparadoille.

ii. Swanhof Gigolo on valitettavasi jo menehtynyt. Se sai 12-vuotiaana jatkuvasti niin pahoja ähkykohtauksia, että lopulta se jouduttiin lopettamaan. Tätä ennen ponin kanssa kilpailtiin valjakkoajoa noviisiluokissa. Suurimmaksi osaksi se meni yksin, mutta ori osasi myös hienosti suoriutua parin kanssa. Ruusukkeita ja pokaaleja Gigolo kerkesi keräämään jonkin verran. Ori myös palkittiin 2-vuotiaana II-palkinnolla kansainvälisissä rotunäyttelyissä. Gigolo astui parisenkymmentä tammaa, joista 15 jäi tiineeksi ja varsoivat orille jälkikasvua.

iii. Gregor SWE oli ruotsalainen raviponi, joka mm. voitti Ruotsin B-ponien kuninkuuskilpailut. Voittosumma on suuri ja juoksutyyliltään ori oli pomminvarma ja nopea. Kilpailuhalua löytyi vähän jopa liiaksikin. Tämän kaiken lisäksi Gregor oli väriltään voikko, joten se oli erittäin haluttu jalostuskäytössä. Voikkoa väriä tuohon aikaan ihannoitiin todella paljon. Valitettavasti orin voikkogeeni oli kuitenkin piilevä, eikä se periyttänyt sitä yhdellekkään varsalleen. Jälkeläisiä Gregorilla on yhteensä 27.

iie. Shagirya astutettiin Gregorilla lähinnä vain sen takia, että sille oltaisiin haluttu voikko varsa kasvamaan. Shagi oli todella itepäinen tamma, jonka kanssa oli vaikea työskennellä. Sille ei koskaan löytynyt ratsastajaa, joka olisi pystynyt viemään tammaa eteenpäin. Näin ollen se olikin kotona vain lähinnä siitostammana sen hyvän sukunsa takia. Kilpapaikoilla tamma oli ihan mahdoton, kerran sen kanssa käytiin näyttelyissä mutta huonon käytöksen takia tätä ei enää viitsitty jatkaa. Shagi palkittiin tuolloin II-palkinnolla. Väriltään tamma oli kimo ja korkeudeltaan 100cm.

ie. Efehalic GP on ehdottomasti minun suosikkiponini tässä suvussa. Efe on hienoin shetlanninponi, mitä olen koskaan tavannut. Tamma oli kerrassaan upea kouluratsastuksessa, kärryjen edessä poni ei niin loistanut mitä ratsastaja selässä. Tamma voitti useita arvokisoja jopa ulkomailla saakka. Rakenteeltaan tamma oli helmi ja se kantakirjattiin seitsemänvuotiaana I-palkinnolle. Tamma on ollut koko elämänsä täysin terve ja varsonut viidesti. Tällä hetkellä poni viettää ansaittuja eläkepäiviä laumassa pihatossa. Väriltään Efe oli musta valtavan paksulla jouhituksella ja korkeudeltaan 101cm.

iei. Gimme-Five oli jopa ruunamaisen luonteen omaava poni. Se oli laadukkaassa ratsastuskoulussa opetuskäytössä, eikä "Firoa" tarvinnut ikinä luonteensa puolesta ruunata. Orin kanssa sai kilpailla hieman kokeneemmat ratsastajat ja muutamat pääsivät sen kanssa jopa vähän isompiin kisoihin kisaamaan. Tämän lisäksi orin ja tallin omistaja Jenny kilpaili sen kanssa poniagilityssä. Jenny opetti Firolle niin paljon hienoja temppuja, että lopulta se pääsi jopa yhteen elokuvakohtaukseen esiintymään. Väriltään Firo oli ruunikko ja korkeutta piisasi 96cm.

iee. Hermen Fasia syntyi Suomessa, mutta myytiin Ruotsiin kilpaponiksi. Fasu kilpaili kouluratsastuksessa Helppo C -tasolla ja sijoittui useamman kerran. Fasu oli kuitenkin liikkeiltään hieman tahmea eikä keveimmästä päästä ratsastaa. Tamma ei siis ehkä ollut se koulukenttien valloittaja, mutta pärjäsi kyllä kohtalaisen hyvin. Väriltään poni oli musta ja korkeudeltaan 105cm. Luonteeltaan poni oli itsepäinen, eikä sen kanssa aina ollut helppoa. Fasu saattoi myös näykkiä tai uhoa potkimalla, joten mikään pikkutyttöjen ratsu se ei ollut.

e. Ronya v. Leydonstud on hollantilaisen huippukasvattajan tuotosta, joka myytiin heti vieroituksen jälkeen Suomeen tavoitteelliseen käyttöön. Ronjan omistaja oli innostunut valjakkoajosta. Ohjas-ajoa alettiin treenaamaan jo kaksivuotiaana, ja loppujenlopuksi neljävuotiaana tamma oli kilpakunnossa. Sen kanssa kilpailtiin yksilöluokkia noviisitasolla. Ronja oli taitava ja tiesi mitä piti tehdä. Kun ikää tuli, se muutti pomminvarmaksi ja korjaili ohjastajan virheitä itsenäisesti. Tamma voitti useita luokkia ja palkittiin lopulta vuoden 2014 valjakkoponiksi. Ronja on varsonut kaksi varsaa ja se meinataan varsoittaa vielä ainakin kerran.

ei. Ömni v. Leydonstud on hollantilaisen Leydonstud:in kasvattama ja omistama poni. Tällä hetkellä ori viettää ansaittuja eläkepäiviä, tosin se rupeaa olemaan jo hieman vanhuudenvaivainen, joten oletettavasti poni ei enää kovin pitkäikäinen ole. Ömni on tarkkaan harkitun yhdistelmän tulos, joka vielä onnistuikin kaikenlisäksi. Orin kanssa kilpailtiin valjakkoajoa vaativalla tasolla, niin yksilönä kuin parivaljakkonakin. Lisäksi se on ollut useita kertoja poninäyttelyiten BIS sekä kantakirjattu 10-vuotiaana I-palkinnolle. Ei siis ole mikään ihme, että ori on ollut myös kysytty astuja. Ömni astui luomuna kotitallillaan 16-vuotiaaksi asti.

eii. Vastru GB aloitti raviponina, mutta kun vauhtia ja liikettä ei ravipuolella tarpeeksi löytynyt myytiin ori uuteen kotiin, jossa sen kanssa alettiin harrastamaan valjakkajoa. Paljastui, että ori oli tässä ihan huippu ja se voitti jopa muutamat arvokisat. Valle eli koko elämänsä Hollannissa, se ei edes kisojen merkeissä postunut kotimaastaan. Väriltään poni oli musta ja korkeutta löytyi tasan 100cm. Ennen eläkeikää poni astui muutaman tamman jättäen maailmaan hyvin kyvykkäitä varsoja. Ori menehtyi vanhuuden vaivoihin 24-vuotiaana.

eie. DabbaDabba oli lähinnä vain puskaponi, jonka kanssa kotona harrastettiin vähän kaikkea mitä pienen ponin kanssa vain harrastaa pystyy. Dabban kanssa ei ikinä käyty kilpailuissa, ei edes pienissä. Luonteeltaan tämä tamma oli todella kiltti ja sosiaalinen poni. Sen kanssa tulivat kaikki toimeen ikään ja sukupuoleen katsomatta. Ratsunakin tamma oli varsin miellyttävä, ei laiska ja itsepäinen niinkuin monet shetlanninponit ovat. Dabba miellytti mielellään ihmisiä ja teki mitä siltä pyydettiin. Herkkuja se kuitenkin osasi kerjätä. Väriltään poni oli ihan pikimusta ja omasi kauniin sekä vahvan jouhituksen. Vanhemmalla iällä tamma jouduttiin myymään ja se päätyi mielenkiintoisen sukunsa takia shetlaninponikasvattajalle. Siellä se varsoi muutaman varsan ennen kuin menehtyi kaviokuumeeseen.

ee. Weshoustud Rania oli hieno ponitamma, jossa näkyi laatu ja harkittu kasvatustyö. Rania oli äärettömän terve ja hyvärakenteinen poni. Sillä oli hieno karva ja vahvat jouhet. Tamma palkittiin näyttelyissä aina upein palkinnoin ja lopulta se kantakirjattiin I-palkinnolle. Käyttöponina Rania oli monipuolinen. Se pärjäsi niin koulussa, esteillä kuin valjakkoajossakin. Se haali ruusukkeita ja pärjäsi isommissakin kisoissa. Poni on ihan kansainvälisesti tunnettu suorituksistaan. Se varsoi kilpakausien lomassa yhteensä kaksi varsaa ja myöhemmin eläkeiässä vielä kaksi. Lopulta poni menehtyi 30-vuotiaana, kun sen sydän lopulta petti.

eei. Timeout Falcot oli todella haastava poniori, joka ei villin luonteensa vuoksi yksinkertaisesti sopinut ratsuksi. Ajossakin ori keksi omia tempauksia, eikä siihen voinut ollenkaan luottaa. Sen kanssa ei koskaan kilpailtukaan, sillä jo normaali liikuttaminen oli tämän orin kanssa haastavaa. Näyttelyitä sen kanssa kuitenkin kierreltiin. Vaikka se sielläkin pölöili, oli ori kuitenkin rakenteeltaan hieno ja liikkeetki todella hyvät. Se palkittiin monesti jopa BIS-sijoille ja Falcot myös kantakirjattiin 5-vuotiaana I-palkinnolle. Oria on käytetty jonkin verran jalostuksessa, tosin monet eivät sitä halunneet sen luonteen vuoksi käyttää.

eee. Weshoustud Omelia oli pieni vain 90cm korkea shetlanninponitamma. Luonteeltaan todella ystävällinen pikkuponi kilpaili valjakkoajossa noviisitasolla yksilöluokissa. Omelia olisi ollut myös hyvä ratsu, mutta pienen kokonsa vuoksi sille ei löydetty sopivaa ratsastajaa joka sen kanssa olisi kouluratsastuksessa kilpakentille asti lähtenyt. Valjakkoajossa tamma oli kuitenkin hyvä ja erittäin loistava tarkkuutta vaativissa luokissa. Omelia kantakirjattiin III-palkinnolle ja sille teetettiin muutama varsa vanhemmalla iällä. Väriltään poni oli musta.


17.10.2011 Tamma Härdellin Jessa isä Nestor vom Liliebloom -
24.09.2015 Ori Härdellin Woodie isä Wulf von Brandt -
15.12.2015 Ori Gingerbread Man isä Calvin v.d. Graafkamp KTK-II, VVJ-I, KRJ-II, YLA2
25.01.2016 Ori Härdellin Justus isä Hermes v. Stern KTK-II, VV-III
15.03.2016 Tamma Härdellin Funfetti isä Criostal Phort Láirge KTK-III
12.01.2017 Tamma Mayhem Blue Velvet isä Criostal Phort Láirge KTK-II

KRJ Kouluratsastuskilpailut - Sijoituksia 40, joista voittoja 6

20.02.2012, Bairdon, Helppo C, 9/100
02.03.2012, Heijastus, Helppo C, 5/40
01.03.2012, Diega Ponies, Helppo C, 6/40
03.03.2012, Diega Ponies, Helppo C, 4/40
11.03.2012, Heijastus, Helppo C, 4/40
30.12.2015, Korpilampi, Helppo C, 1/30
12.01.2016, Hervannan Oriasema, Helppo C, 1/30
14.01.2016, Hervannan Oriasema, Helppo C, 1/30
18.01.2016, Hervannan Oriasema, Helppo C, 5/30
19.01.2016, Hervannan Oriasema, Helppo C, 4/30
03.01.2016, Hervannan Oriasema, Helppo C, 5/30
09.01.2016, Hervannan Oriasema, Helppo C, 2/30
10.01.2016, Hervannan Oriasema, Helppo C, 3/30
10.01.2016, Fiktio, Helppo C, 5/40
14.01.2016, Fiktio, Helppo C, 3/40
17.01.2016, Fiktio, Helppo C, 4/40
22.01.2016, Fiktio, Helppo C, 4/40
01.01.2016, Härdelli, Helppo C, 4/34
21.01.2016, Härdelli, Helppo C, 4/30
04.02.2016, Härdelli, Helppo C, 1/30
06.02.2016, Härdelli, Helppo C, 2/30
20.01.2016, Fiktio, Helppo C, 4/80
27.01.2016, Fiktio, Helppo C, 8/80
10.02.2016, Härdelli, Helppo C, 5/30
12.02.2016, Härdelli, Helppo C, 4/30
14.02.2016, Härdelli, Helppo C, 5/30
16.02.2016, Härdelli, Helppo C, 4/30
23.01.2016, Stewart, Helppo D, 4/40
27.01.2016, Stewart, Helppo D, 4/40
27.01.2016, Stewart, Helppo C, 3/97
18.02.2016, Härdelli, Helppo C, 4/30
20.02.2016, Härdelli, Helppo C, 5/30
21.02.2016, Härdelli, Helppo C, 3/30
21.02.2016, Härdelli, Helppo C, 1/30
23.02.2016, Härdelli, Helppo C, 4/30
03.03.2016, Härdelli, Helppo C, 2/30
03.03.2016, Härdelli, Helppo C, 4/30
06.03.2016, Härdelli, Helppo C, 5/30
09.03.2016, Härdelli, Helppo C, 5/30
09.03.2016, Härdelli, Helppo C, 1/30

VVJ Valjakkoajokilpailut - Sijoituksia 40, joista voittoja 5

09.02.2016, Härdelli, Noviisi, 4/30
11.02.2016, Härdelli, Noviisi, 3/30
24.02.2016, Härdelli, Noviisi, 1/30
25.02.2016, Härdelli, Noviisi, 4/30
27.02.2016, Härdelli, Noviisi, 4/30
28.02.2016, Härdelli, Noviisi, 2/30
29.02.2016, Härdelli, Noviisi, 5/30
01.03.2016, Härdelli, Noviisi, 4/30
03.03.2016, Wyat Shetlands, Noviisi, 6/40
07.03.2016, Wyat Shetlands, Noviisi, 5/40
08.03.2016, Wyat Shetlands, Noviisi, 2/40
06.04.2016, Wyat Shetlands, Noviisi, 2/40
07.04.2016, Wyat Shetlands, Noviisi, 2/40
14.04.2016, Wyat Shetlands, Noviisi, 6/40
24.04.2016, Wyat Shetlands, Noviisi, 4/40
29.05.2016, Tuiskula, noviisi koulukoe, 5/30
21.05.2016, Tuiskula, noviisi koulukoe, 5/30
04.06.2016, Metsovaara, noviisi yhdistetty, 1/37
03.06.2016, Metsovaara, noviisi yhdistetty, 3/37
02.06.2016, Metsovaara, noviisi yhdistetty, 1/37
30.06.2016, Metsovaara, noviisi tarkkuuskoe, 3/40
26.06.2016, Wyat Shetlands, noviisi yhdistetty, 3/40
26.06.2016, Viisikko, noviisi yhdistetty, 7/54
30.06.2016, Viisikko, noviisi yhdistetty, 1/54
20.09.2016, Wyat Shetlands, noviisi yhdistetty, 2/30
11.10.2016, Hengenvaara, noviisi koulukoe, 5/30
11.10.2016, Hengenvaara, noviisi tarkkuuskoe, 3/30
14.10.2016, Hengenvaara, noviisi koulukoe, 2/30
15.10.2016, Hengenvaara, noviisi koulukoe, 1/30
15.10.2016, Hengenvaara, noviisi tarkkuuskoe, 5/30
16.10.2016, Hengenvaara, noviisi tarkkuuskoe, 5/30
20.10.2016, Hengenvaara, noviisi koulukoe, 5/30
01.11.2016, Ros Cirein, noviisi tarkkuuskoe, 2/40
08.11.2016, Ros Cirein, noviisi tarkkuuskoe, 3/40
10.11.2016, Ros Cirein, noviisi tarkkuuskoe, 5/40
02.11.2016, Mörkövaara, noviisi koulukoe, 5/40
06.11.2016, Mörkövaara, noviisi koulukoe, 4/40
08.11.2016, Metsovaara, noviisi tarkkuuskoe, 4/50
06.11.2016, Metsovaara, noviisi tarkkuuskoe, 5/50
01.11.2016, Metsovaara, noviisi tarkkuuskoe, 5/50

16.02.2012 NJ Laikkarit irtoSERT, JS tuom. Isla P.

02.01.2016, päiväkirjamerkintä, kirjoittaja: NinniH. (180 sanaa)

Eilen harjoiteltiinkin Sipen kanssa ohjas-ajossa, mutta tänään mentäisiin vähän rennommissa merkeissä mustan Jasmine ponin kanssa. Täysin uutena tapauksena päätin, että päivä vietettäisiin harjaamalla ja ehkäpä pienellä kävelyretkellä. Tallille tullessani tamma olin jätetty karsinaansa odottelemaan, sillä muut tallin ponit olivat hetki sitten viety tarhailemaan. Kurkkasin oven ylitse, josta minua katselikin pitkän otsatukan alta suloistakin suloisempi poni, jonka kanssa saisin touhuta omiani. Nappasinkin harjapakin mukaan karsinaan, eikä Jasmine ollut moksiskaan. Perusteellisen harjauksen tehneenä laitoin ponille päitset päähän, napautin riimun narun kiinni ja lähdimme pienellä päiväkävelylle. Se kävelikin mieluusti vierelläni, vaikka läheinen heinäpaali olisikin kiinnostanut enemmän. Tamma pystyi hillitsemään tällä erää ruokahalunsa, joka tulisi talliin päästessämme saamaan muutaman namipalan, mikäli reissu olisi onnistunut. Jatkoimme kävelyä tallipihalta pienelle metsätielle, jossa meitä vastaan tuli muutama auto, eikä poni niistäkään tuntunut perustavan. Olin varmasti tottunut omiin oreihin, joiden kanssa joutui aina olemaan varpaillaan. Koukkasimme pienelle metsätielle, joka johti takaisin tallipihaan. Perille päästyämme talutin ponin talliin ja sidoin sen käytävälle. Harjauksen jälkeen loimitin sen, annoin pienen porkkanan palan ja talutin sen tarhaansa. Oli mukavaa vaihtelua viettää aikaa täysin tuntemattomien ponien seurassa ja tulen varmasti toistekkin jos pyydetään!


13.01.2016, päiväkirjamerkintä, kirjoittaja: EmmiN. eli omistaja (175 sanaa)

Wuhuu! Lunta oli tullut yön aikana niin paljon, että pellolla sitä oli varmaan yli 20 senttimetriä. Tänään saataisiin reki ponin perään, loistavaa treeniä! Hain Jasminen puoliltapäivin talliin sisälle. Olin loimittanut sen kunnolla, koska jassun kanssa kilpaillaan myös talvella enkä halua sen olevan kauhean paksussa karvassa. Takkien riisumisoperaation jälkeen päästiin puunaamaan kunnolla. Jassu nautti täysin siemauksin. Se lepuutti toista takajalkaansa silmät kiinni ja alahuuli lerpsattaen. Kaviot eivät oikein meinanneet nousta, kun poni oli niin unessa. Varustaessa Jassu havahtui hereille ja tarkkaavaisesti seurasi kun kiinnittelin solkia ja remmejä. Reki oli ulkona vajassa, joten ne jouduin mennä laittamaan pihalle kiinni. Tallityttöni Sofia tuli auttamaan minua ja piti Jassusta kiinni sillävälin kun kiinnitin reen kiinni. Kun varusteet olivat valmiit hyppäsin lampaantaljan sisälle kyytiin. Hangessa oli raskaa mennä, joten tarkoituksenani oli mennä vain muutamaksi kymmeneksi minuutiksi hölkkäämään. Ravailimme peltoa ympäri ja välillä tein muutamia tiukempia kaarteita. Pari laukannostoa ja laukkapätkää loppua kohden, kunnes otin käynnille ja pyysin Jasminen kävelemään kohti tallia. Otin reen pois ja menin taluttamaan tammaa vielä kentälle. Tallissa neiti sai lämpimän loimikerraston päälleen, kun hiukan hikeäkin pukkasi.


30.12.2011, kouluvalmennus, kirjoittaja: Viiwy (204 sanaa)

Olit nousemassa Jasminen selkään, kun saavuin kentälle. Tamma sipsutteli kokoajan eteenpäin, mutta koska poni on niin pieni pääsit helposti selkään. Aloitimme valmennuksen tekemällä kentän keskellä ensin ympyrän suurennosta ja sitten pienennystä. Kun tämä taivutusharjoitus oli tehty pariin kertaan pyysin nostamaan ravia lyhyillä sivuilla ja pitkillä sivuilla ottamaan reippaan käynnin ja kaksi kertaa seis. Lyhyen sivun alussa Jasmine loikkasi heti laukkaan ja yritti oikoa kulman. Sait kuitenkin istunnalla ja puolipidätteillä ponin raviin ja käyntiin ennen seuraavaa lyhyttä sivua. Kokeilit uudestaan ravia ja nyt poni pysyikin ravissa, vaikka se oli hirmuisen vauhdikas. Käskin sinun antaa pieniä puolipidätteitä koko ajan, jotta poni keskittyisi kuuntelemaan. Nyt sait Jasminen käyntiin pitkälle sivulle ja pysähdykset onnistuivat hyvin vaikka Jasminella oli kova kiire jatkaa matkaa. Muutaman kierroksen verran ravit olivat hyvin reippaita, mutta Jasmine pysyi kuitenkin ratsastajan käsissä. Koska pysähdykset sujuivat vaihdoimme harjoitusta. Seuraavaksi pyysin teidän pääty-ympyrälle. Pyysin nostamaan harjoitustaravin. Jasminella oli hoppu laukkaan ja se viskeli paljon päätään, mutta se pysyi kuitenkin ravissa. Sait istunnalla todella hyvin vaikutettua Jasmineen pidättävästi ja pian se alkoi hidastaa vauhtiaan. Kun nätti ravi alkoi sujua nostitte laukkaa ensin oikeaan suuntaan ja sitten vasempaan. Laukat nousivat hyvin ja vaikka laukka oli todella vauhdikasta sait Jasminen taas raville hienosti. Loppuun otitte vielä ravista pysähdyksiä ja peruutuksia.


31.01.2016, kouluvalmennus, kirjoittaja: Emmi V. (117 sanaa)

Saapuessani maneesiin sovittuun aikaan, tämänkertainen valmennettava ratsukkoni, Emmi ja täysin musta shetlanninponitamma Jasmine olivatkin jo aloittelemassa ratsastusta kentän keskellä. Jouduin mennä vähän avustamaan selkäännousussa, sillä Jasmine ei oikein malttanut pysyä aloillaan kun Emmi yritti nousta sen satulaan. Emmi ja Jasmine tekivät ihan ensiksi alkulämmittelyt. Aluksi ratsukko meni käyntiä muutaman kokonaisen kierroksen verran, jonka jälkeen Emmi kannusti Jasminen rauhalliseen raviin jotta tamma vertyisi kunnolla myöskin ravissa. Alkulämmittelyiden jälkeen Emmi ja Jasmine saivat alkaa tekemään temponlisäyksiä pitkillä sivuilla. Niitä tehtiin ensin käynnissä muutaman kerran ja sen jälkeen ravissakin. Ravissa temponlisäyksiä tehtiin vähän enemmän ja kauemman aikaa kuin käynnissä. Välillä Jasmine näytti kyllästyvän tehtävään sillä se alkoi pysähdellä ja kiukutellakin hiukan. Kun hyvä ravipätkä temponlisäyksineen tuli, päätimme lopettaa valmennuksen siihen.


© Kuvat ovat tallin omaisuutta