Härdelli

Härdelli

Sumusilmun Lowis
REST IN PEACE * 13.05.2015 - † 19.04.2018

Virtuaalihevonen | VH15-017-0595

Nimi: Sumusilmun Lowis, "Lowis" Rotu: Shetlanninponi
Väri: Ruunikko Säkäkorkeus: 106 cm
Sukupuoli: Ori Syntymäaika: 13.05.2015 (16v) - 3v 13.12.2015
Omistaja: EmmiN. VRL-03385 Kasvattaja: Sumusilmu
Painotus: Yleispainotus Koulutustaso: Helppo B & Vaativa & 60cm
Saavutukset: ei saavutuksia

Ulkonäöltään kaunis tukkajumala ja luonteeltaan täys 10!

Tallin tumma tukkajumala Sumusilmun Lowis saa jokaisen leidin polvet veteliksi pelkällä vilkaisulla. Perusluonteeltaan tämä hieman päälle metrin korkuinen töppöjalka on todellinen herrasmies – miellyttämisen haluinen ja kunnioittava, unohtamattakaan lähes täyden kympin käytöstapoja. Lowisin kanssa on helppo tulla toimeen, eikä sen käsittelykään ole rakettitiedettä, mutta aloittelevimpien käsiin se ei kuitenkaan ole sopiva – herra kun sattuu kuitenkin olemaan ori ja silloin tällöin myös käyttäytymään sen mukaisesti.

Jos tallissa erehtyy päästämään ilmoille kysymyksen ”kuka haluaa hoitaa Lowisin tänään?”, on lähes jokainen naispuolinen työntekijä jonossa orin karsinan oven takana. Herra onkin melkoinen hurmuri, jota kaikki haluavat päästä lääppimään ja hellimään – eikä Lowis pistä pahakseen ylitse vuotavasta huomiomäärästä, päinvastoin. Pääosin poniori on kiltti ja kultainen hoidettava seisoskellessaan kaikessa rauhassa paikoillaan ja päätään käännellen seuraillessaan hoitajansa tekemisiä, mutta poikkeuksia tapahtuu aina. Etenkin tammojen kiima-aikana Lowisin kanssa saa olla varovaisempi, eikä kuulosuojaimistakaan ole mitään haittaa – pienestä ponista kun sattuu lähtemään aivan mielettömän kova- ja kimakka ääni sen huudellessa neitokaisille.

Yleinen käsitys shetlanninponeista ratsuina; laiskoja, jääräpäisiä ja valmiita tekemään mitä tahansa välttääkseen työnteon. Tässä tapauksessa sinun on lähes välttämätöntä tulla seuraamaan Lowisin työskentelyä, sillä ori saa yleisen käsityksesi murtumaan alta aikayksikön. Ratsuna poniori on rehti ja reipas, eikä lintsaaminen kuulu sen yleiseen sanavarastoon. Lowisin ratsastajalta ei vaadita mitään erikoisuuksia, mutta luonnollisesti kokeneemman kaksijalkaisen alla orin kyvyt ja taidot pääsevät paremmin esiin. Tämä ei tietenkään tarkoita sitä, etteikö pikkuinen tukkajumalamme yrittäisi parastaan myös osaamattomimmissa käsissä. Lowis tuntuu olevan hieman ”tavanomaista shetlanninponia parempi poni”, etenkin jos lähdetään koulutustasojen kautta katsomaan. Sileällä orin kanssa voi työskennellä helppo B tasoisten asioiden parissa, eikä nekään tunnu tuottavan herralle mikään ongelmia. Parhaiten ori suoriutuu siirtymisistä ja pohkeenväistöistä, jotka voikin nimetä poniherran bravuureiksi. Lowis omaa kolme puhdasta askellajia, joista lähinnä vain tikittävä ravi tuntuu tuottavan ongelmia ratsastajille – käynti ja laukka ovatkin yllättävän tasaisia näin pienelle ponille. Ori kuuntelee ratsastajansa pienimpiäkin apuja kuuliaisesti ja toimii niiden mukaisesti.Esteradoilla Lowis on ehkä hieman humoristisen näköinen pienine töppöjalkoineen ja pörröinen maha mukana hyllyen. Vaikka meno voikin näyttää hassulta, on ori mitä parhain valinta estetreeneihin. Rohkean luonteensa vuoksi se ylittää kaiken eteen tulevan, hyppytyylissä ei järin paljoa sanomista ole ja kapasiteettiakin riittää 60 senttimetriin asti. Kieltäminen, esteiden ohi rynniminen tai kyttääminen ovat harvinaista. Lowis tuppaa innostumaan nähdessään esteitä, mutta lapasesta poniori ei missään tilanteessa lähde – se on aina valmis ottamaan ratsastajan apuja vastaan ja tottelemaan niitä.

Kilpailupaikalla Lowis on oma herrasmiesmäinen itsensä, ellei sitten satu havaitsemaan lähistöllä tammaa keskellä pahinta kiima-aikaa – tällöin hoitajan kädet ja korvat ovat helposti koetuksella. Poniherra on tosin siitä kätevä, että usein miten pelkkä napakka komentaminen saa herran palaamaan takaisin maan pinnalle ja käyttäytymään jälleen asiallisesti. Vaikka ympärillä on hälinää ja ollaan uudessa paikassa, ei se tunnu ponia haittaavan. Herra keskittyy ja suhtautuu samalla intohimolla työntekoon kuin kotioloissakin ja tästä syytä poniorin kanssa on vain mukava lähteä näyttäytymään kilpailuihin. Luonteesta kiitos Minja.E

i. Rifion v. Hardell
she, musta, 99cm
KRJ-II, KTK-II, VVJ-II, SHLA-I
ii. Cecam Rebellion
she, musta, 101cm
VIR MVA Ch, KTK-II
iii. Skarnabasse DK
she, musta, 98cm
Champion
iie. Points Gabriella
she, musta, 103cm
VIR MVA Ch, KTK-II
ie. Hiljan Riiviö
she, 98cm
KTK-III
iei. Charlélie
she, voikonkirjava, 90cm
VIR MVA Ch, KTK-II
iee. Shamandalie
she, musta, 103cm
YLA2, KRJ-III, KTK-II
e. Päivärinteen Helmiina
she, voikko, 103cm
ei. Riddles In The Dark Dei
she, musta, 101cm
VVJ-II
eii. Riot Empire
she, punaruunikko, 101cm
VIR MVA Ch, KTK-II
eie. Ward's Simbelmynë
she, musta, 97cm
VIR MVA Ch, YLA2
ee. A.D. August Rose
she, tummanpunarautias, 104cm
KTK-III
eei. Lily's Little Monster
she, tummanrautias, 103cm
SHLA-III
eee. Belladonna
she, tummanpunarautias

i. Rifion v. Hardell on itseasiassavanha kasvattini, jonka omistaa Miia Maria. Riffi syntyi vuonna 2011 ja on tällähetkellä 13-vuotias. Ori on väriltään musta ja korkeudeltaan 99cm. Se on kilpaillut koulu- ja valjakkopainotteella, mutta koulutettu myös esteille joita hyppää 40cm korkeudelta ratana. Riffi on kantakirjattu II-palkinnolle sekä palkittu koululaatuarvostelussa II-palkinnolla. Se on sijoittunut KRJ:ssä 46 kertaa ja VVJ:ssä 42 kertaa. Jälkeläisiä orilla on Lowisin lisäksi kuusi.

ii. Cecam Rebellion oli Jenni T:n omistuksessa ja on Cecam Shetlandsin kasvatti. Cecam on kuitenkin jo muutamia vuosia sitten lopettanut. Tämän johdosta myös Repen sivut katosivat. Ne löytyivät onneksi Web Archivesta. Repe syntyi vuonna 2010, on väriltään musta ja korkeudeltaan 101cm. Ori on yleispainotteinen ja koulutustasoltaan koulussa Helppo C, esteillä 70cm sekä valjakkoajossa vaativa tasolla. Sille on anottu VIR MVA Ch-arvonimi, joka sille myös myönnettiin. Lisäksi Repe on kantakirjattu II-palkinnolle vuonna 2012. Repe on kilpaillut niin esteitä, koulua kuin valjakkoakin sijoittuen yhteensä 130 kertaa. Jälkeläisiä ponilla on kolme.

iii. Skarnabasse DK jouduttiin lopettamaan jo 13-vuotiaana pitkän sairastelun jäljiltä. Orin omisti idam ja se asusteli Crowberry Shetlandsissa. Sakke oli syntynyt vuonna 2010 ja se oli väriltään musta, sekä korkeudeltaan 98cm. Sakke oli yleispainotteinen ja koulutustasoltaan Helppo B, 70cm ja vaativa. Sen kanssa kilpailtiin vähän jokaista lajia. Täyteen sillä ei kuitenkaan tulleet sijoitukset mistään näistä. Jälkeläisiä ponilla oli vain yksi. Se oli palkittu Champion-arvonimellä näyttelytulostensa johdosta.

iie. Points Gabriella oli myöskin Jennin omistama tamma ja asusteli Cecam Shetlandsin tiluksilla. Tamma on tuotu aikoinaan hdysvalloista pitkän matkan takaa. Gabriella oli musta 103 senttinen kaunotar josta on todisteena mm. tamman VIR MVA Ch-arvonimi sekä kantakirjaus II-palkinnolle. Poni oli yleispainotteinen ja kilpaili koulua Helppo C-tasolla, esteitä ratana 50cm sekä valjakkoajoa vaativissa luokissa. Sijoituksia sillä oli esteiltä, koulusta sekä valjakosta jopa huimat 141 kappaletta yhteensä. Gabriella varsoi elämänsä aikana yhteensä viisi varsaa.

ie. Hiljan Riiviö on vanhan tallini, Hiljaisuuden, kasvatti. Innostukseni lopahdettua myös talli katosi, sitä ennen olin kuitenkin kerennyt myydä Riiviön jarrowin hoiviin. Tamman sivut ovat kuitenkin valitettavasti kadonneet, vain perustiedot löytyvät VRL:än sivuilta. Riiviö syntyi vuonna 2008 Hiljan kasvatusliitteen alle. Tamma oli väriltään musta ja korkeudeltaan 98cm. Poni oli kaunis kuin ruusu, siltä löytyy mm. yksi BIS sijoitus näyttelyistä sekä kantakirjaustulos III-palkinnolle 64 pisteellä. Rekisteröityjä jälkeläisiä tammalta löytyy kannasta kolme.

iei. Charlélie oli aikansa huippu ja suosittu jalostuksessa. Sitä näkee vieläkin melko paljon vanhoissa shetlanninponisuvuissa. Ori oli väriltään hieno voikonkirjava ja korkeudeltaan vain 90cm. Se syntyi vuonna 2007 ja menehtyi vuonna 2010 28-vuoden iässä. Harli oli kouluratsu ja kilpaili Helppo B luokkia. Lisäksi se oli oikea näyttelytähti, saavutti VIR MVA Ch-arvonimen sekä kantakirjattiin II-palkinnolla lausunnolla "Ryhdikäs, sopusuhtainen. Erinomaiset leimat ja hyvät jalka-asennot". Sijoituksuia sillä oli KRJ:stä yhteensä 35 kappaletta joista viisi oli voittoa. Jälkeläisiä ori edesautti maailmaan viisi.

iee. Shamandalien toin itselleni Ruotsista vuonna 2007. Kun innostus harrastukseen lopahti myin tamman Jewel Poniesiin snifffin huolehtivaan hoivaan. Tamma oli 103 senttinen, massiivinen ja väriltään musta. Se oli koulupainotteinen ja kilpaili Helppo A tasolla sekä hyppäsi jopa huimat 70cm ratana. Tamma palkittiin yleislaatuarvostelussa kakkospalkinnolla, koululaatuarvostelussa kolmospalkinnolla sekä kantakirjattiin II-palkinnolla. Jälkeläisiä Shamandaliesta jäi kuusi kappaletta, jotka kaikki ovat jo valitettavasti menehtyneet.

e. Päivärinteen Helmiina syntyi vuonna 2014 Päivärinteen kasvatusliitteen alaiseksi. Helmiina on kaunis voikko tamma joka on kooltaan keskikokoinen ja ulkonäöltään hyvin rotutyypillisen kaunis. Tamma on yleispainotteinen ja koulutettu Helppo B tasolle sekä valjakkoajossa jopa vaikeisiin luokkatehtäviin. Lisäksi Helmiina on kantakirjakelpoinen, sillä se on näyttelyistä haalinut irtoSERT:in Sijoituksia löytyy KRJ:stä 17 ja VVJ:stä 23 kappaletta. Varsoja tamma on synnyttänyt tähän maailmaan nelisen kipaletta.

ei. Riddles In The Dark Dei nukkui pois 25-vuotiaana vuonna 2014. Riddles on Virtuaalitalli Dein kasvatti, josta se myytiin Päivärinteeseen kilpaponiksi. Ori oli väritykseltään musta ja korkeudeltaan 101cm. Painotteeltaan Riddles oli puhtaasit valjakkopainotteinen, eikä sen kanssa muita lajeja kokeiltukaan. Lopulta poni palkittiinkin VVJ-II palkinnolla. Duke oli lisäksi kantakirjakelpoinen irtoSERT:in ansiosta.

eii. Riot Empire oli yksi Virtuaalitalli Dein hienoimpia ja menestyneimpiä tuontiponeja. Rio menehtyi vuonna 2011 19-vuotiaana, mutta kerkesi tekemään historiaa ja jäi kaikkien muistoihin. Ori oli palkittu VIR MVA Ch-arvonimellä sekä kantakirjattu kakkoselle. Rio oli 101 senttinen punaruunikko komistettuna kauniilla herasilmällä. Kotoisin ori oli Isosta-Britanniasta josta se tuotiin jo varsana. Herran kanssa kilpailtiin valjakkoajoa hyvällä menestyksellä vaativissa luokissa. Jälkeläisiä orilla on jopa seitsemän, joista suurin osa on hyvin menestyneitä!

eie. Ward's Simbelmynë:n nimi on oikea nimihirviö, erittäin vaikea lausua ja muistaa ulkoa. Eipä nimi kuitenkaan tätä ponia pahentanut sillä Belle oli todella upea ponitamma joka menehtyi 20-vuotiaana. Tämä 97 senttinen neiti oli väriltään musta ilman mitään merkkejä. Sen on kasvattanut Ward Family Isosta-Britanniasta. Painotteeltaan Belle oli valjakkopainotteinen ja kilpaili vaikeissa luokissa. Tamma on myös palkittu yleislaatuarvostelussa kakkospalkinnolla. Jälkeläisiä Bellellä on viisi.

ee. A.D. August Rose nukkui pois 27-vuotiaana, mutta se lähti kyllä kumisaappaat jalassa. Ruusu oli nimittäin terve kuin pukki koko elämänsä, kunnes sen sydän yhtenä yönä vain petti. Ruusu oli Jannican kasvattama poni. Itseasiassa Jannican Ponitila Adina on vieläkin toiminnassa. Ruusu oli yleispainotteinen, tummanpunarautias ja korkeudeltaan 104cm. Sillä on sijoituksia niin esteiltä, valjakosta kuin koulustakin. Lisäksi Ruusu oli kantakirjattu III- palkinnolle.

eei. Lily's Little Monster on tummanrautias vuonna 2008 syntynyt komea tukkajumala. Monster on korkeudeltaan 103 senttiä ja orin omistaa Jannica. Sen kansvattajasta ei ole mitään tietoa. Monster on todella monipuolinen herra ja se on taitava joka osa-alueella. Ori on koulutettu Helppo A tasolle ja se hyppää jopa huimat 80cm. Lisäksi se on kilpaillut raveissa, omaa hyvän ennätyksen ja voittosumma on 11 050€. Muutamia sijoituksia löytyy myös kenttäratsastuksesta sekä maastoesteiltä. Monster on palkittu shetlanninponien laatuarvostelutilaisuudessa III- palkinnolla. Jälkeläisiä sillä on kuusi.

eee. Belladonnan sivut ovat valitettavasti kadonneet. Tiedossa on kuitenkin se, että viimeiseksi se on elänyt Adina Poniesin tiloissa. Belladonna oli kaunis tummanpunarautias shetlanninponitamma joka on kilpaillut esteillä sekä startannut muutamaan otteeseen raveissa. Tamman kanssa on keskitytty pääasiassa kuitenkin vain siitokseen. Sillä on yhteensä neljä jälkeläistä.


KRJ Kouluratsastuskilpailut - Sijoituksia 41, joista voittoja 8

15.06.2017, SHLA-Cup, Brewa, Helppo B, 1/20
16.05.2016, Moondance, Helppo B, 5/37
14.05.2016, Moondance, Helppo B, 5/38
13.05.2016, Moondance, Helppo B, 6/37
10.05.2016, Moondance, Helppo B, 4/37
22.06.2016, Koistila , Helppo B, 2/30
23.06.2016, Koistila , Helppo B, 5/30
24.06.2016, Koistila , Helppo B, 2/30
25.06.2016, Koistila , Helppo B, 1/30
26.06.2016, Koistila , Helppo B, 2/30
29.06.2016, Koistila , Helppo B, 4/30
04.09.2016, Metsovaara, Helppo B, 4/40
24.09.2016, Härdelli, Helppo B, 1/50
13.09.2016, Escorant Trakehners, Helppo B, 4/40
15.09.2016, Escorant Trakehners, Helppo B, 4/40
18.09.2016, Escorant Trakehners, Helppo B, 4/40
03.09.2016, Koistila, Helppo B, 5/40
03.09.2016, Koistila, Helppo B, 1/40
16.10.2016, Rappadan, Helppo B, 3/30
03.12.2016, Metsovaara, Helppo B, 6/40
07.12.2016, Metsovaara, Helppo B, 6/40
10.12.2016, Metsovaara, Helppo B, 3/40
16.11.2016, Fiktio, Helppo B, 1/30
17.11.2016, Fiktio, Helppo B, 3/30
19.11.2016, Fiktio, Helppo B, 1/30
14.12.2016, Romilly, Helppo B, 3/71
26.11.2016, Shinevalley, Helppo B, 5/40
24.12.2016, Koistila, Helppo B, 2/40
15.01.2017, Härdelli, Helppo B, 4/30
17.01.2017, Härdelli, Helppo B, 4/30
21.01.2017, Härdelli, Helppo B, 3/30
05.01.2017, Kievarinkuja, Helppo B, 6/40
09.07.2017, Bellgrove, Helppo B, 5/30
11.07.2017, Bellgrove, Helppo B, 2/30
13.07.2017, Bellgrove, Helppo B, 3/30
14.07.2017, Bellgrove, Helppo B, 4/30
15.07.2017, Bellgrove, Helppo B, 3/30
16.07.2017, Bellgrove, Helppo B, 1/30
12.06.2017, Koistila, Helppo B, 2/40
20.06.2017, Koistila, Helppo B, 6/40
12.07.2017, Belja Trakehners, Helppo B, 1/30

VVJ Valjakkoajokilpailut - Sijoituksia 43, joista voittoja 7

24.02.2016, Härdelli, Vaativa, 4/30
28.06.2016, Metsovaara, vaativa koulukoe, 1/34
29.06.2016, Metsovaara, vaativa koulukoe, 1/34
10.08.2016, Viisikko, vaativa yhdistetty, 4/55
02.12.2016, Metsovaara, vaativa koulukoe, 6/50
04.12.2016, Metsovaara, vaativa tarkkuuskoe, 3/50
06.12.2016, Metsovaara, vaativa tarkkuuskoe, 5/50
02.07.2017, Mörkövaara, vaativa koulukoe, 4/18
06.07.2017, Mörkövaara, vaativa koulukoe, 3/18
07.07.2017, Mörkövaara, vaativa koulukoe, 2/18
08.07.2017, Mörkövaara, vaativa koulukoe, 1/18
10.07.2017, Mörkövaara, vaativa koulukoe, 4/18
02.07.2017, Huvitus, vaativa tarkkuuskoe, 2/30
09.07.2017, Huvitus, vaativa koulukoe, 4/30
15.07.2017, Huvitus, vaativa koulukoe, 5/30
17.07.2017, Huvitus, vaativa koulukoe, 5/30
17.07.2017, Huvitus, vaativa tarkkuuskoe, 1/30
20.07.2017, Huvitus, vaativa tarkkuuskoe, 4/30
27.06.2017, Koistila, vaativa koulukoe, 3/35
29.06.2017, Koistila, vaativa koulukoe, 5/35
09.07.2017, Koistila, vaativa koulukoe, 2/30
17.07.2017, Koistila, vaativa koulukoe, 5/30
01.07.2017, Wild Side Cobs, vaativa koulukoe, 3/30
26.07.2017, Härdelli, vaativa yhdistetty pari, 3/20
27.07.2017, Härdelli, vaativa yhdistetty pari, 4/20
29.07.2017, Härdelli, vaativa yhdistetty pari, 3/20
30.07.2017, Härdelli, vaativa yhdistetty pari, 1/20
07.08.2017, Härdelli, vaativa yhdistetty pari, 2/20
09.08.2017, Härdelli, vaativa yhdistetty pari, 2/20
02.09.2017, Mörkövaara, vaativa koulukoe, 5/28
07.09.2017, Mörkövaara, vaativa koulukoe, 5/28
10.09.2017, Mörkövaara, vaativa koulukoe, 4/28
16.11.2017, Vuorna, vaativa tarkkuuskoe pari, 4/18
11.11.2017, Härdelli, vaativa yhdistetty pari, 4/20
20.11.2017, Härdelli, vaativa yhdistetty pari, 2/20
18.11.2017, Vuorna, vaativa tarkkuus pari, 4/19
13.11.2017, Härdelli, vaativa yhdistetty pari, 1/11
15.11.2017, Härdelli, vaativa yhdistetty pari, 3/11
20.11.2017, Härdelli, vaativa yhdistetty pari, 3/11
08.12.2017, Koistila, vaativa koulukoe, 4/30
09.12.2017, Koistila, vaativa koulukoe, 1/30
12.12.2017, Koistila, vaativa koulukoe, 4/30
11.11.2017, Kototalli, vaativa koulukoe, 3/14

ERJ Esteratsastuskilpailut - Sijoituksia 7, joista voittoja 4

01.07.2016, Metsovaara, 60cm, 3/40
06.07.2016, Metsovaara, 60cm, 1/40
10.07.2016, Metsovaara, 60cm, 1/40
24.10.2016, Metsovaara, 60cm, 1/20
25.10.2016, Metsovaara, 60cm, 1/20
06.11.2016, Ros Cirein, 60cm, 3/24
04.11.2016, Ros Cirein, 60cm, 4/24


© Kuvat ovat tallin omaisuutta