Härdelli

Härdelli

Party Machine 69 - KTK-III, KRJ-II, YLA1, SHLA-I

Virtuaalihevonen | VH11-017-0586

Nimi: Party Machine 69, "Masi" Rotu: Shetlanninponi
Väri: Voikko Säkäkorkeus: 96 cm
Sukupuoli: Ori Syntymäaika: 09.03.2010 (22v) - 4v 09.03.2012
Omistaja: EmmiN. VRL-03385 Kasvattaja: Janet Harwey, Alankomaat
Painotus: Yleispainotus Koulutustaso: Helppo B/A, Noviisi, 60cm
Saavutukset: KTK-III 1/2016 pisteillä 16 + 17 + 17 + 17 = 67p.
KRJ-II palkittu 3/2016 pistein 8 + 40 + 15 + 12,5 + 15 = 90,5 p
YLA1 palkittu 4/2016 pistein 31 - 33 - 17 - 14 - 5 = 100p
SHLA-I palkittu 2/2016 pistein 15 - 20 - 28 - 30 - 14 - 13 = 120p.

Mitä suloisimman näköinen Masi on äänekäs sähläri.

Jo talliin astuessa voi kuulla kimakan pikku hirnahduksen - Masi lemmentuskissaan. Meidän Masi on vallan erikoinen poniori, josta löytyy niin huonoja kuin hyviäkin puolia. Se on valtavan hellyydenkipeä, eikä se haluaisi koskaan jäädä yksin. Herra onkin saanut itselleen oivan nukkumakaverin - tallikissamme Pillin. Yleisesti luonteeltaan Masi on aika sättä, se steppailee edestakaisin kiihtyneenä, eikä meinaa rauhoittua millään. Mikään jääräpää poni ei kuitenkaan ole, vaan sen kanssa tulee helposti toimeen - on kyseessä sitten pikkulapsi tai kokeneempi sankari. Masia onkin moneen otteeseen kutsuttu nallekarhuksi sen söpön ulkonön sekä lutuisen luonteen vuoksi.

Hoidettaessa Masi on äärettömän helppo. Sen kanssa ei tarvi ollenkaan jännittää sujuuko hoitokerta vai ei. Masin voi suosiolla jättää vapaaksi karsinaansa, sillä se ei pitkälle pötki. Ori lisäksi nauttii huomiosta kaikin puolin, joten se keskittyy vain ja ainoastaan sen saamiseen. Masin mielestä harjaustuokiot ovatkin mukavia, eikä se millään haluaisi hoitajan lopettavan. Tälle orille onkin ominaista lempeä pökkiminen turvan kanssa, ilman puhaltelu kasvoille sekä käsien hamuilu pehmeällä turvalla. Satulan ja suitsien kanssa meillä ei ole koskaan ollut ongelmia. Työnteostakin kun tämä herra nauttii, joten varusteita ei pahemmin kartella. Kuolaimet Masi ottaa vastaan kuitenkin vain lämmitettynä, se ei suostu ottamaan kylminä niitä laisinkaan suuhunsa (ketä nyt haluaisi). Erikoisissakin tapahtumissa Masi on kuin viilipytty: on kyseessä sitten eläinlääkäri, kengitys, pesu tai muuta vastaavaa. Satunnaisesti Masi saattaa kengittäessä olla levoton, mutta tämäkin on suhteellisen harvinaista.

Muiden hevosten kanssa ori ei pahemmin toimeen tule. Tammoja Masi ei valitettavasti osaa ottaa kavereina - sillä on mielessä aina vain varsatehtailu. Loistava jalostusori Masi onkin, ainakin halujensa puolesta. Orien kanssa puolestaan Masi saa aina aikaiseksi tappelun, sillä ne muut eivät välttämättä ole hirveän innoissaan Masin lähentelevästä piirteestä - kunnon kaveria kun herra kaipaisi. Siksi Masi onkin tarhattava joko vain ruunien kanssa tai vaihtoehtoisesti muiden eläinten kanssa, kuten lampaiden, aasien tai vuohien.

Ratsuna Masi on reipas ja erittäin välkky. Se on todistanut oppivansa nopeasti uuden asian, mutta myös vanhat tutut jutut pysyvät pääkopassa loistavasti. Yleisponinahan Masi on toiminyt tähän asti. Ori on todistanut lahjansa niin esteillä, koulussa kuin valjakossakin. Ihan ravikärryjenkin eteen ori on laitettu ja saattaa myöhemmin näyttää taitonsa jopa raveissa. Kouluratsuna Masia ei ole helppoa päihittää. Orilta löytyy kyky keskittymiseen ja taipumiseen - se menisi varmaan vaikka kerälle jos pyytäisi. Pojan keveät, sulavat ja liidokkaat askeleet saavat monet huokaisemaan ihastuksesta. Masi taitaa koulun Helppo b/a tasolle saakka, eikä sille tuota vaikeuksia pohkeenväistöt, avot, sulut taikka takaosakäännökset. Esteillä Masista löytyy potkua, mutta se ei silti unohda kuuntelemisen lahjojaan. Masi ponnistaa korkealle hienossa kaaressa ja harvoin unohtaa taka- tai etujalkansa. Korkeammilla esteillä poni saattaa kieltää, mutta tämä siis vain yli 60cm korkeissa esteissä. Masi ei arastele, on sitten kyseessä okseri, vesieste taikka normaali pystyeste. Kärryt on kuitenkin Masille se hieman uusi juttu. Valjakossa ja raviurheilussa Masi saattaa olla hieman arasteleva ja yleisesti varovaisempi kuin ratsastaessa. Käskyt se kuuntelee edelleen hyvin, mutta joskus toimii hitaasti. Kärryjen edessä orilta ei kuitenkaan vauhtia puutu: ei tiedä vaikka meidät näkisi vielä raviradoillakin.

Kilpailuissa ori ei pahemmin arastele vaan keskittyy täysin suoritukseensa sekä ratsastajaan/ohjastajaan. Joskus ori saattaa hieman hätkähtää kovempaa ääntä (esim. kovaa jysähdystä) samalla korviaan pelokkaasti heiluttaen. Masi osaa käyttäytyä suhteellisen hyvin näyttelyissä, tosin siellä orimaisuus tulee varsin hyvin esille. Yleensä ori roikkuu tammojen perässä huomaamattomasti, tai kiljuu niiden perään täyttä kurkkua. Steppailutkaan eivät jää näkemättä. Kehässä Masi käyttäytyy yleensä paremmin ja ymmärtää kyllä saman tien, jos sitä hieman komentaa.

i. Let It Rock
she, voikko, 98cm
evm
ii. Random Corney
she, voikko, 99cm
evm
iii. Horror Penigdus
she, vaaleanrautias, 100cm
evm
iie. Rehab Marilyn
she, voikko, 102cm
evm
ie. La Vinna
she, kimo, 81cm
evm
iei. Birdman
she, tummanruunikko, 88cm
evm
iee. Almnas Fall Out
she, kimo, 82cm
evm
e. I Made It
she, voikko, 100cm
evm
ei. Fancy Blackout
she, musta, 95.2cm
evm
eii. Taste of Sugar
she, tummanruunikko, 97cm
evm
eie. Drum It
she, musta, 107cm
evm
ee. Dancing Drianna
she, voikko, 100cm
evm
eei. Fin Your Way
she, vaaleanrautias, 96cm
evm
eee. Trusty
she, hallakko, 88cm
evm

i. Let It Rock on upea brittiläinen jalostusori. Rock on tunnettu muunmuassa sen loistavista ominaisuuksistaan, jonka periytyminen varsoille on ollut loistavaa. Luonteeltaan herttainen oripoika on kilpapuolella menestynyt pääasiassa näyttelykehissä sekä valjakkoajon parissa. Rock onkin tunnetty valjakkoajon piireissä, useita voittoja ja sijoituksia löytyy. Itse poni on vieläkin kilpakäytössä, mutta lomailee toistaiseksi astumalla satunnaisesti tammoja. Vuonna 2008 Rock kantakirjattiin kantakirjatilaisuudessa jopa parhaalla I palkinnolla! Ei mikään ihme olekaan, että naiset eivät tätä pojua karttele.

ii. Random Corney on väriltään voikko herrasmies. Väriään vaihteleva Corney on tilausvarsa briteistä, joka loppujenlopuksi löysi kotinsa Tanskasta. Ori on näyttelykehistä tuttu upea herra, jota ei kyllä turhaan ole niistä palkittu. Corney on aikoinaan kantakirjattu palkinnolle III. Corneyn kanssa on lisäksi koleiltu niin ratsastusta koulun parissa kuin valjakkoajoakin, tosin innostuksen puutteesta orin kanssa kilpaileminen lopetettiin. Loistavat taidot ponilta kuitenkin löytyivät. Luonteeltaan myös rauhallinen ori on periyttänyt loistavaa luonnettaan jopa lapsenlapsilleen! Tällä hetkellä 25 vuotias papparainen viettelee eläkepäiviään niityillä laiduntaessa.

iii. Horror Penigdus oli brittiläinen jalostusori, jolta löytyykin useita hyvin menestyneitä jälkeläisiä kannasta (68 jälkeläistä). Pening toimi elämänsä aikana vähän vaihtelevassa käytössä - orilta löytyy kokemusta niin raveista, valjakosta, koulusta kuin esteiltäkin. Lisäksi herran kanssa kilpailtiin satunnaisesti myös näyttelyissä ja ori onkin kantakirjattu v. 1990 palkinnolle III. Pening itse menehtyi 28 vuotiaana vanhuuteen, nukkumalla omassa rauhassa pois vihreimmille niityille. Väriltään poika oli vaaleanrautias herra, jolta säkää löytyi tasan 100 senttimetriä.

iie. Rehab Marilyn oli omiin aikoihinsa erittäin harvinaisen värinen tamma, jonka upeaa geeniä haluttiinkin jatkaa tulevaisuuden shetlanninponeille. Voikko neitokainen sai runsaasti huomiota ulkonäkönsä takia, ja tamman omistajaa haasteteltiinkin useaan otteeseen hevosaiheisissa lehdissä. Marilyn oli kuitenkin aikoinaan myös loistava näyttelyponi, jolta löytyy useita II ja III palkintoja erilaista shetlanninponi näyttelyistä. 102 senttimetriä korkea poni olikin erittäin haluttu jalotuksessa ja siltä löytyy jopa 8 varsaa! Tamma lopetettiin 19 vuotiaana sen kunnon lopahdettua.

ie. La Vinna on peräisin Tanskalainen minitamma. Korkeudeltaan 81cm korkea voikko neitokainen on valitettavasti jo menehtynyt. Vinna eli elämänsä Tanskalaisessa ratsastuskoulussa, mutta ei kuitenkaan pelkästään lapsien tuntiratsuna. Tamma sai kokea myös näyttelykehien taian sekä kilpaili muutamat kilpailut niin koulussa kuin esteilläkin omalla tasollaan. Pitkälle Vinna ei kuitenkaan valitettavasti päässyt, sillä huono koulutus oli suuri este edistymiselle. Vinna oli kuitenkin loistava emä varsoilleen ja onkin menestynyt nimi Tanskalaisten shetlanninponien suvussa.

iei. Birdman toimi hieman hiljaisemmissa merkeissä, sillä tätä tummanruunikkoa ponia ei erityisemmin saanut tavoitelluksi. Birdman toimi ilmeisesti pääasiassa valjakko ja ravikäytössä, mutta oli parisen vuotta myöskin suosittu jalostuskäytössä. Pian näiden parin vuoden jälkeen ori katosi jäliä jättämättä eikä siitä ole sen koommin kuultu. Mahtoikohan ori menehtyä, loukkaantua vaiko mitä tapahtui? Sitä tuskin koskaan saamme tietää.

iee. Almnas Fall Out onkin suomalainen kimo ponineiti, joka toimi pääasiassa koko elämänsä aikana ravi- ja siitostammana. Raviurallaan Outi ei koskaan pahemmin pärjännyt muille poneille, vaan jäi aina jälkeen. Huonosta menestyksestään huolimatta kauniin ulkonäön vuoksi tämä tamma oli suosittu jalostuspiireissä ja siltä löytyy 7 jälkeläistä jotka jatkavat tamman luonteen ja ulkonäön levittämistä maailmalle. Outi olikin tunnettu sen erittäin lempeästä ja yhteistyökykyisestä luonteestaan.

e. I Made It toimii pääasiassa koulukäytössä, mutta on rakenteensa puolesta oiva hevonen myös näyttelykehien puolelle (johon tamma ei kuitenkaan ole päässyt vielä osalliseksi). I Made It on loistava koulupuolen shetikka, jolta löytyy potentiaalia Helppo B tasolle saakka. Made on ikänsä puolesta (9 vuotias) erittäin nuori, joten kilpakentillä sitä ei vielä hirveästi ole näkynyt. Lisäksi tamma on viettänyt 3 mammalomaa, joka on vienyt paljolti treeniaikaa. Made on siis 3 orivarsan emä, jotka ovat kaikki samasta orista (Let It Rock). Made onkin brittiläinen tamma ja asustaa samassa siittolassa kuin varsojen isä, Rock. Madea on kuvailtu luonteeltaan loistavaksi tammaksi, joka kuitenkin viihtyy parhaiten omissa oloissaan.

ei. Fancy Blackou oli pääasiassa koulua puurtava musta shetlanninponiori, jolta löytyi aikoinaan kokoa 95.2cm. Black kuitenkin menehtyi vanhuuden tuomiin vaivoihin jo 25 vuoden iässä. Ori kerkesi kuitenkin elämänsä aikana tehdä ja saavuttaa vaikka mitä. Jo varsana orin kanssa vierailtiin erinäisissä match showeissa sekä tamma- ja varsanäyttelyissä. Epäsopusuhtaisen rakenteen takia Black ei kuitenkaan koskaan näissä pärjännyt. Kuitenkin kasvaessaan orin rakenne muuttui melko huimasti ja myöhemmin siitä tulikin näyttelykehien sankari. Koulukentillä pyörityn Black oli loistava kilparatsu ja voitti muut Helppo C kisaajat mennen tullen. Valitettavasti eloisan luonteensa takia se ei koskaan päässyt näyttämään taitojaan Helppo B tasolle, koska uuden oppiminen sai Blackin aina luikuroimaan ja esittämään, kuin se ei tajuaisi mitään.

eii. Taste of Sugar oli kuulemani mukaan erittäin lennokas ja tulinen poniori, jolta löytyi valtavasti omaa tahtoa ja vauhtia. Sukka ei tosiaan mikään erityisen näköinen poniori ollut, sillä rakenteeltaan se oli todella kömpelö ja hontelo - ei tosiaankaan mikään lihaksikas poni. Ori oli kuitenkin loistava raviponi, kunnes 10 vuotiaana loukkasi jalkansa niin, ettei voinut enää ravikentille palata. Pari vuotta tämän jälkeen herra toimi jalostusorina, mutta 14 vuotiaana ruunattiin ja Sukka pääsi Hurmalan ratsastuskoulun tuntikäyttöön, sekä pienimuotoiseen harraste kärryilyyn.

eie. Drum It oli erittäin kookas musta shetlanninponitamma, jopa 107cm korkea! Juuri siis shetlanninponeille hyväksytyn säkäkorkeuden rajalla. Drum toimi pääasiassa valjakko ja kouluratsuna. Koulupuolella kilpamenestys ei erityisen hurjaa ollut, mutta Drum nautti liikkeiden vääntämisestä ja oli erittäin kuuliainen tamma. Valjakossa puolestaan Drum menestyi loistavasti! Siltä löytyy useita ruusukkeita kaapista, jotka sen omistaja on säästänyt. Drum menehtyi sairastuttuaan vakavasti 16 vuotiaana ja tamma piti tästä syystä lopettaa.

ee. Dancing Drianna nimettiin nimen omaan sen tanssivainsen luonteen mukaan. Drianna syntyi Hollantilaiseen perheeseen ja jo varsana esitti lahjakkaita kykyjä niin este- kuin koulupuolellekin. Tamma oli varsan aktiivinen palloilija ja tanssalehti laitumella emänsä kanssa kuin mikäkin show tanssija. Noin viiden kuuden vuoden paikkeilla tamman kanssa ryhdyttiinkin kilpailemaan niin esteillä kuin koulussakin. Tammalle ei kuitenkaan koskaan löydetty sopivan kokoista ja tarpeeksi osaavaa ratsastajaa, joten neidin kilpaileminen jäi melko matalalle tasolle. Drianna on kuitenkin periyttänyt lupaavia kykyjä lukuisille varsoilleen, sillä siitostammana toiminut poni on jopa kuuden varsan emä. Väriltään Drianna oli voikko, 100cm neitokainen.

eei. Fin Your Way toimi ratsastuskoulussa opetushevosena sekä pienimuotoisesti jalostuskäytössä. Fin oli hieno Briteissä kasvatettu poniori, joka kuitenkin myöhemmällä iällä myytiin ruotsiin, jossa ori elelikin koko ikänsä. Luonteensa puolesta loistava opetushevonen nautti lapsien kantamisesta selässä, eikä monien muiden orien tapaan riehunut ja heittänyt lapsi parkoja selästä. Ihanan luonteensa ja kauniin vaaleanrautiaan värityksensä ansiosta Fin kuitenkin oli mukana jalostuspuuhissa ja siltä löytyy 4 varsaa kannasta.

eee. Trusty toimi Finin kanssa samaisessa ratsastuskoulussa tuntihevosena. Tamma tuotiinkin orin kanssa myös Briteistä samoihin aikoihin, joten ponit olivat jo tuttuja toisilleen. Trusty oli kaunis hallakko 88cm korkea neitokainen, joka varsoi elämänsä aikana 3 kaunista tammavarsaa. Tammasta jäi monille poni-ihmisille hyvä maku suuhun.


29.05.2011 Tamma Härdellin Selia emä Ytron Party-Up kuollut
13.09.2010 Tamma Härdellin Madonna emä Dirty D-Dance SHLA-II, YLA2
30.10.2011 Tamma Finele v. Hardell emä Tipsy vom Liliebloom KTK-III
28.9.2010 Ori Härdellin Juhlakalu emä Fairytale IV -
20.11.2010 Ori Härdellin Oodi emä Fairytale IV -
26.06 2017, Ori Härdellin Jyrki 69 emä Punkbitch OMG -

KRJ Kouluratsastuskilpailut - Sijoituksia 41, joista voittoja 4

23.10.2010, Biscuit Ponies, Helppo C, 6/100
24.10.2010, Biscuit Ponies, Helppo C, 8/100
25.10.2010, Biscuit Ponies, Helppo C, 4/100
15.11.2010, Fiktio, Helppo B, 6/60
16.11.2010, Fiktio, Helppo B, 5/60
18.11.2010, Fiktio, Helppo B, 6/60
21.11.2010, Kuhmo, Helppo A, 1/40
21.11.2010, Virtuaalitalli Dei, Helppo A, 3/50
01.01.2016, Härdelli, Helppo B, 6/40
01.01.2016, Korpilampi, Helppo B, 2/30
04.01.2016, Hervannan Oriasema, Helppo B, 2/30
08.01.2016, Hervannan Oriasema, Helppo B, 2/30
22.01.2016, Hervannan Oriasema, Helppo B, 4/30
23.01.2016, Hervannan Oriasema, Helppo B, 1/30
27.01.2016, Hervannan Oriasema, Helppo B, 1/30
10.01.2016, Március, Helppo B, 5/30
23.01.2016, Härdelli, Helppo B, 5/30
17.01.2016, Huvitutti, Helppo A, 5/50
22.01.2016, Huvitutti, Helppo A, 6/50
17.01.2016, Rumour Ponies, Helppo B, 2/30
21.01.2016, Rumour Ponies, Helppo B, 2/30
25.01.2016, Rumour Ponies, Helppo B, 4/30
04.02.2016, Härdelli, Helppo B, 5/30
04.02.2016, Härdelli, Helppo B, 5/30
06.02.2016, Härdelli, Helppo B, 5/30
07.02.2016, Härdelli, Helppo B, 3/30
22.01.2016, Fiktio, Helppo B, 7/80
26.01.2016, Fiktio, Helppo B, 7/80
10.02.2016, Härdelli, Helppo B, 5/30
10.02.2016, Härdelli, Helppo B, 4/30
11.02.2016, Härdelli, Helppo B, 5/30
11.02.2016, Härdelli, Helppo B, 5/30
14.02.2016, Härdelli, Helppo B, 2/30
19.01.2016, Stewart, Helppo B, 5/100
20.01.2016, Stewart, Helppo B, 9/97
18.02.2016, Härdelli, Helppo B, 3/30
19.02.2016, Härdelli, Helppo B, 2/30
20.02.2016, Härdelli, Helppo B, 1/30
23.02.2016, Härdelli, Helppo B, 3/30
20.02.2016, Spiros Stable, Helppo B, 4/40
24.02.2016, Spiros Stable, Helppo B, 4/40

VVJ Valjakkoajokilpailut - Sijoituksia 40, joista voittoja 9

07.09.2016, Metsovaara, noviisi tarkkuuskoe, 5/50
01.09.2016, Metsovaara, noviisi tarkkuuskoe, 1/50
01.11.2016, Mörkövaara, noviisi koulukoe, 4/40
03.11.2016, Mörkövaara, noviisi koulukoe, 2/40
06.11.2016, Mörkövaara, noviisi koulukoe, 2/40
07.11.2016, Mörkövaara, noviisi koulukoe, 6/40
06.11.2016, Metsovaara, noviisi tarkkuuskoe, 2/50
13.09.2016, Härdelli, noviisi kestävyyskoe, 2/24
15.09.2016, Härdelli, noviisi kestävyyskoe, 1/24
16.09.2016, Härdelli, noviisi kestävyyskoe, 1/24
02.07.2017, Koistila, noviisi koulukoe, 2/30
13.07.2017, Koistila, noviisi koulukoe, 1/30
15.07.2017, Koistila, noviisi koulukoe, 4/30
20.07.2017, Koistila, noviisi koulukoe, 3/30
04.08.2017, Koistila, noviisi koulukoe, 2/30
23.08.2017, Koistila, noviisi koulukoe, 3/30
24.08.2017, Koistila, noviisi koulukoe, 1/30
07.08.2017, Escorant Trakehners, noviisi koulukoe, 2/30
09.08.2017, Escorant Trakehners, noviisi koulukoe, 1/30
01.08.2017, Hengenvaara, noviisi tarkkuus pari, 1/21
24.07.2017, Härdelli, noviisi yhdistetty pari, 3/26
25.07.2017, Härdelli, noviisi yhdistetty pari, 2/26
03.08.2017, Härdelli, noviisi yhdistetty pari, 3/26
10.08.2017, Härdelli, noviisi yhdistetty pari, 3/26
03.09.2017, Escorant Trak., noviisi koulukoe, 3/30
19.09.2017, Escorant Trak., noviisi koulukoe, 4/30
06.09.2017, Mörkövaara, noviisi koulukoe, 5/30
10.09.2017, Mörkövaara, noviisi koulukoe, 5/30
11.11.2017, Vuorna, noviisi koulukoe pari, 4/21
18.11.2017, Vuorna, noviisi tarkkuus pari, 2/23
19.11.2017, Vuorna, noviisi tarkkuus pari, 2/23
21.11.2017, Vuorna, noviisi tarkkuus pari, 3/23
24.12.2017, Vuorna, noviisi koulukoe pari, 4/23
18.01.2018, Vuorna, noviisi koulukoe, 1/30
24.01.2018, Mörkövaara, noviisi koulukoe, 2/30
28.01.2018, Mörkövaara, noviisi koulukoe, 3/30
05.02.2018, Härdelli, noviisi koulukoe, 3/30
13.02.2018, Härdelli, noviisi koulukoe, 3/30
19.02.2018, Härdelli, noviisi koulukoe, 1/30
20.02.2018, Härdelli, noviisi koulukoe, 3/30

ERJ Esteratsastuskilpailut - Sijoituksia 11, joista voittoja 2

25.01.2016, Stewart, 60cm, 5/74
11.04.2016, Runoratsut, 60cm, 4/30
20.04.2016, Runoratsut, 60cm, 3/30
06.05.2016, Mörkövaara, 60cm, 2/30
03.05.2016, Mörkövaara, 60cm, 1/30
05.05.2016, Mörkövaara, 60cm, 3/30
10.05.2016, Mörkövaara, 60cm, 4/30
21.05.2016, Metsovaara, 60cm, 4/40
25.05.2016, Metsovaara, 60cm, 5/40
27.05.2016, Metsovaara, 60cm, 1/40
29.05.2016, Metsovaara, 60cm, 5/40

KERJ Kenttäratsastuskilpailut - Sijoituksia 3, joista voittoja 1

07.01.2016, Mörkövaara, tutustumisluokka, 1/30
11.06.2016, Metsovaara, aloittelijaluokka, 2/8
17.06.2016, Metsovaara, aloittelijaluokka, 1/8

13.03.2014 mätsärit, Vaapukka, sin
ryhdikäs, hyvät leimat, kaula osit. eva,
jaloissa inan sanomista (mm. takanoj. ejt)


Palkittu Kisakeskus CK:n järjestämässä
shettisten rotunäyttelyssä 15.9.2010 I-palk.

Voitti hevostalli.netissä järjestetyn
pikanäyttelyn kommentilla "Väritys hurmasi"

15.10.2010 MSY, Biscuit Ponies, BIS5, PUN1

07.10.2010 NJ Laikkarit irtoSERT tuom. Isla P.
13.01.2011 NJ Dei LKV3, irtoSERT -> KUMA tuom. Kati K.

20.12.2010, päiväkirjamerkintä, kirjoittaja: EmmiN. (287 sanaa)

Aamulla meinasin pyörtyä ilosta, kun näin rakkaan ponini jälleen elämäniloisena itsenään. Masi olikin pirteyttä täynnä, sillä se ei ollut saanut kunnollista liikutusta viiteen päivään Flunssansa ja kuumeensa takia. Innoissani näin aamutuimaan jakelin sille aamupöperöt ja suunnittelin tulevan jo päivän riemukkaita hetkiä. Keskipäivällä suuntasinkin hyvin mielen orin karsinaan, missä poika tervehtikin minua innokkaasti höristen. Masilla oli selkeästi kunnon halipula päällä, joten rapsuttelinkin sitä runsaasti ja annoin ison rutistuksen kaulanympäri. Lopulta päädyinkin harja kädessä puunaamaan ponia, eikä Masi halunnut minun millään ilveellä lopettavan. Aina kun nostin käteni ylös poni katsoi minua erittäin vaativasti...No kaviotkin oli kuitenkin puhdistettava ja harja + häntä selvitettävä. Päivän ideana minulla oli lähteä maastoon palloilemaan. Pyytäessäni ponia kohti maastoteitä se pörisikin tyytyväisenä ja rentoutui ihan silmissä. Kaula rentona laahaten Masi kipitti eteenpäin ja katseli välillä mukavia maisemia. Ilma olikin maastoiluun mitä ihanin - syysaurinko lämmitti mukavasti selkään, kirjavissa väreissä hehkuva luonto suorastaan sai kyyneleet kostuttamaan silmät. Lisäksi pienet tintit jaksoivat vieläkin laulella puskissa.

Hetken laiskottelun jälkeen pyysin ponilta ravia ja jatkoimme matkaa rennosti hölkäten. Hiekkatie mutkitteli hieman, mutta menoamme se ei haitannut. Lopulta päädyimme metsäpolulle, jossa Masi asteli jalkojaan hieman liiankin ylös. Se ei selkeästi halunnut loukata itseään puunjuuriin, vaan oli tällä kertaa todella tarkkana mihin astui - mikä tekikin minun työni helpoksi ja sain vain nauttia ponin selässä istumisesta. Pienen voimistelujumpan jälkeen vierailimme läheisellä pellolla laukkaamassa. Masin mielestä tämä oli superkivaa! Se pukitteli pikkupukkeja huimassa laukassa ja viskoi jopa hieman päätään. Olin kuitenkin tottunut jo tähän meininkiin, joten tasapaino ei ollut tällä kertaa hukassa. Pian suuntasimmekin taas hölkällä kohti tallia. Jäimme hetkeksi kentälle vielä kävelemään, jotta orin lihakset hieman jäähtyisivät. Tämän jälkeen vein Masin sisälle pesulle, kuivasin sen hyvin ja laitoin vielä lämpimän loimen päälle. Ori jäikin loppupäiväksi kuivumaan sisälle, jottei saisi uutta flunssaa ulkona riehuessaan.


15.12.2010, päiväkirjamerkintä, kirjoittaja: EmmiN. (91 sanaa)

Tänään sain melkein sydänkohtauksen, kun näin huonovointisen ponin aamulla karsinassaan. Säikähdinkin nuukahtanutta ponia niin paljon, että päätin samantien hälyttää eläinlääkärin paikalle. Orin tilan syyksi paljastuikin kuitenkin vain pieni flunssa, joka oli saanut kunnon hieman heikkenemään. Masi määrättiinkin pienoiselle lomalle, kunnes orin vointi olisi parempi. Lämpöäkin kun herralta löytyi jonkin verran. Ori saikin hieman lisäystä ruokavalioonsa, jotta vastustuskyky paranisi. Muunmuassa vitamiineja. Vaikka töitä oli paljon, muistin kuitenkin huomioida kipeää rakastani ja vein sille ylimääräisiä porkkanan paloja, sekä kävin paijailemassa oria useampaan otteeseen. Illalla muistinkin loimittaa Masin hyvin fleeceloimilla. Toivottavasti ori paranisi pian!


13.12.2010, päiväkirjamerkintä, kirjoittaja: EmmiN. (310 sanaa)

Masin kanssa lähdettiin rääkkäämään toisiamme kentän puolelle esteiden parissa. Koska orin kanssa on kohta tarkoitus aloittaa kilpailut, on hyvä ryhtyä treenaaman ajoissa, jottei kilpaileminen käy liian raskaaksi kunnon päälle. Tallin kattoa rummuttava kaatosade ei meidän menoamme estellyt, eikä Masi ollut sateesta moksiskaan. Puolen tunnin hellän hetken (eli harjaamisen, rapsuttelun ja varustamisen) jälkeen oli suuntanamme lämmin maneesi. Masi sai hetken ihmetellä itsekseen tallustelemalla vapaana pitkin maneesin laitoja - ohjat kuitenkin visusti sidottuna, jotta ne eivät tippuisi orin jalkoihin. Pystytin keskelle kenttää kolme hyvin yksinkertaista pystyestettä korkeudelta 40,50 ja 60cm. Lisäksi rakensin 30cm korkean vesiesteen, 50cm korkean okserin ja heitin myös pari puomia maahan lämmittelyn vuoksi. Hetkessä olinkin poniorin selässä. Masi oli varsin eloisalla tuulella ja lähti reippaasti tallustelemaan eteenpäin. Oli aika ryhtyä hommiin.

Lämmittelyksi ryhdyin ensin hakemaan kontaktia poniin. Masin kanssa kaartelimme erilaisia voltteja, väänsimme pohkeenväistöä niin käynnissä kuin ravissa ja pariin otteeseen käänsimme suunnan takaosakäännöksellä. Masin kanssa yhteisymmärrystä ei tosiaankaan ollut hankala etsiä. Hetkessä olimmekin valmiita hyppäämään. Aluksi tallustelimme pariin otteeseen puomien yli, jotta Masi varmasti tajuaisi jalkojen nostelun olevan nyt tärkeää. 40 senttistä estettä Masi ei jaksanut edes hypätä - se onnistui astelemaan sen ylitse kevyessä laukassa. Pistin poniin hieman vauhtia, eikä tuosta laiskuudesta ollut enää jälkeäkään. Masi ponnisti kaikki pystyesteet kunnialla, vaikkakin ori kaipasi selkeästi enemmän haastetta. Vesiesteelle siis. Tätä estettä Masi päätti vähän vieroksua ja teki erittäin huonon tien esteelle. Asian korjattuani oli okserin vuoro. Tällä kertaa ori unohti jalkansa ja tiputti puomin. Pomppasin selästä korjaamaan esteen, uutta yritystä varten. Masi taisi ottaa opiksi, sillä meillä ei ollut lopulta okserinkaan kanssa minkäänlaisia ongelmia : ja saimme ratsastuksen päätteeksi puhtaan radan. Lopulta laukkailimme ja ravailimme pitkin kenttää rennolla meiningillä. Minulle jäi ainakin Masin treenauksesta hyvä maku suuhun, eikä orikaan näyttänyt tyytymättömältä - vaan päivän päätteeksi rouskutti lempeä katse silmissään iltaheiniä tallissa, hieman hörähdellen. Pilli luikahti ovenraosta ponin karsinaan sisään, pomppasi Masin selkään ja etsi hyvän asennon, mihin mennä kerälle ja nukkumaan.


15.10.2010, päiväkirjamerkintä, kirjoittaja: EmmiN. (206 sanaa)

Tänään oli jälleen kilpailut tiedossa, tällä kertaa kuitenkin ihan vain oman tallin puitteissa. Kilpailuihin oli tulossa valtavasti osallistujia, joten olin hermona koko päivän. Kuitenkin tallin oma väki auttoi parhaansa mukaan kilpailuiden järjestelyssä - Sini ja Roosa tuomaroisivat + kuuluttaisivat, Joonas hoitaisi kaikki ongelmatilanteet, Pertti hoitaisi kaikki hevosten hyvinvointiin liittyvät jutut kuten mahdolliset juotot. Eläinlääkärikin oli paikanpäällä ja puffettiin olin palkannut 3 ihmistä hoitamaan ruokapuolen. Itse olisin koko päivän kilpailemassa, joten vastailisin vain mahdollisiin kysymykseen silloin kun aikaa löytyisi. Masin kanssa kilpailimme luokassa Helppo A. Ori oli tavallista rauhattomampi, sillä se ei tykännyt siitä, että sen omassa tallissa pyöri niin paljon tuntemattomia hevosia sekä ihmisiä. Herrassa olikin tänään paljon rauhoitettavaa, joten alkuverryttelyssä purimmekin suurimmat energiat pois ja harjoittelimme oikein kunnolla, jotta tulokset myös kentällä olisivat hyviä. Kunnon alkuverryttely tuottikin tulosta, sillä Masi pikkuhiljaa rentoutui enemmän ja enemmän. Kun kuitenkin lopulta oli vuoromma näyttää taitomme, olin itse hieman jännittyneenä. Onneksi Masi ei sitä tajunnut, koska annoin sille niin paljon muuta ajateltavaa. Ori oli todella näyttämishaluinen. Se käytti hyvin niin etu kuin tajajalkojaan ja piti hyvän tahdin niin ravissa, käynnissä kuin laukassakin yllä. Masi taipui hyvin, eikä tehnyt edes hirveästi virheitä radassa. Hitusen paremmin olisi voinut mennä, mutta näin tällä kertaa. Sijoituimme kuitenkin nejänneksi, mikä sai lopulta minutkin hymyilemaan koko loppupäiväksi!


9.10.2010, päiväkirjamerkintä, kirjoittaja: EmmiN. (182 sanaa)

Olin jo koko edellisen päivän puunannut ponia näyttökuntoon ja tänään Masi olikin täydessä kilpailukunnossa. Vaikka orin treenaaminen olikin täyteläisten viikkojen vuoksi jäänyt hieman vähemmälle, olin kuitenkin varma että päivä päättyisi hyvin. Kilpailijoita meidän luokassamme oli runsaasti osallistujia joten päivästä oli tulossa todella pitkä... No, aamulla kuitenkin harjasin orin vielä tiptop kuntoon ja melko pian aamusta Masi olikin aika lastata kuljetusboxiin, sekä kaikki tarvittavat varusteet tuli raahata autoon mukaan. Lopulta olimmekin tienpäällä ja tunnin ajomatka odotti edessäpäin. Kun lopulta saavuimme Tähtimyrskyn pihaan, paikka hulisi niin työntekijöitä, kilpailijoita kuin katsojiakin. Turvallisen paikan löydettyäni lastasin orini ulos kuljetuksesta. Masi oli selkeästi aika pyörllä päästään ja kajautti kiljahduksia ilmoille. Hetken rauhoittelun jälkeen Masi kuitenkin rauhoittui ja rupesin varustamaan rakasta oriani. Pian nimemme kuulutettiinkin ja olin valmis kilpailemaan. Me kilpailimme tällä kertaa 60cm korkealla radalla. Siihen kuului mm. kahden esteen sarjoja, okseri, pystyjä, ristiesteitä sekä pieni vesieste. Masi lähti varmana liikkeelle, hyvällä vauhdilla ja kuuliaisena. Ratamme menikin aivan loistavasti! Teimme puhtaan radan, mutta orin pieni koko tietenkin hidasti hieman vauhtiamme. Tämän takia jäimmekin hieman isompien hevosten jalkoihin ja sijoituimme tällä kertää kuudenneksi! (: Olin kuitenkin erittäin tyytyväinen tulokseen.


16.12.2015, kouluvalmennus, kirjoittaja: peikko (261 sanaa)

"Apua mulla on toinenkin pahainen poniini valmennettavana", oli mun eka ajatus kun näin voikon poniorin tallustelemassa kentällä. En odottanut ihan shetlanninponia kun kuulin, että Helppo A-tasolla pitäisi jotain tehtävää keksiä. Valmennuksen aloitin ihan simppeleillä tehtävillä, pohkeenväistöä, temponlisäystä ja sen sellaista. Ihan heti ensimmäisessä pohkeenväistössä mun leuka loksahti hiekkaan. Tää ori esitti sellasta liikettä että moni sporttisempi olisi kateellinen. Enkä pettynyt temponlisäyksissäkään. En osannut keksiä yhtään mitään korjattavaa (mitä nyt vähän istunnasta motkotin) joten lakaisin yksinkertaisemmat tehtävän saman tien romukoppaan. Jatkoimme valmennusta tekemällä paljon voltteja ravissa, jotta ori vielä vertyisi ja ratsastajankin tulisi lämpimämpi. Voltteilun jälkeen uskalsin luottaa ratsukon taitoihin, ja käskin mennä jokaisella pitkällä sivulla avo-taivutusta käynnissä. Masi taipui todella helpon näköisesti ja liikkui jopa kauniissa muodossa selkä pyöreänä. Suunnanvaihto ja avotaivutusta myös toiseen suuntaan. Tähän suuntaan ori oli aavistuksen jäykempi, mutta uskoin että se oli vain toiseen suuntaan voltteilun vika. Pian Masi alkoi taipua yhtä hyvin myös tähän suuntaan ja siirryimme sulkutaivutusten pariin. Tämä liike ei sujunut ihan yhtä hunajaisesti, mutta hyvin silti. Hetkittäin jalat karkasivat oikeilta urilta, mutta sanoisin, että 70 prosenttia pitkästä sivusta oli silti ihan täydellistä. Taivutusten jälkeen oli välikäyntien aika.

Välikäyntien jälkeen muutama avo- ja sulkutaivutus käynnissä ennen kuin aloitimme laukkatehtävät. Päätin sekoittaa vähän vastalaukka- ja laukanvaihtoharjoituksia keskenään hyvin luovasti. Näin ollen muutaman normaalin laukkapätkän jälkeen oli hyvä siirtyä koko kentän kokoiselle kahdeksikolle, jossa pääty-ympyrät vastalaukassa ja ympyrää vaihdettaessa laukanvaihto käynnin kautta. Ohjeistin ratsukkoa olemaan erityisen tarkka laukanvaihdon paikassa, sillä halusin sen tasan keskelle kenttää. Muutaman kerran jouduin muistuttamaan tarkoista teistä, sillä ne tahtoivat hieman lipsua. Laukkatehtävien jälkeen annoin ratsukon vielä irroitella lisätyllä ravilla ennen loppukäyntejä.


20.12.2010, kouluvalmennus, kirjoittaja: Bairdon (372 sanaa)

Kun hiljaa naureskelin nähdessäni maneesiin talutettavan söpöä shetlanninponia, ei todellakaan ensimmäisenä mielessäni ollut niin taitava poni kuin miksi Masi osoittautui heti alkuverryttelyssä. Se oli loistavasti kuulolla, taipui hyvin ja sen askeleetkin olivat yllättävän matkaavoittavat ja liidokkaat. Surrealistista. Siirtymisenne ja pysähdyksenne olisivat saaneet olla hieman tarkempia, tuntui kuin et ihan olisi vaatinut parasta mahdollista? Tienne olivat tarkkoja, siitä kehuja ja paljon. Tempon muutoksenne olivat hyviä ja ero kahden tempon välillä oli selkeä.

Takaosakäännös käynnissä oli valmennuksen varsinainen aihe. Koska kaikki harjoitukseen osallistuvat ponit jo käytännössä tiesivät mikä tehtävä oli, pääsitte suoraan varsinaiseen harjoitukseen. Harjoituksessa ravasitte uraa pitkin ja lyhyelle sivulle tullessanne siirryitte käyntiin ja lyhyeltä sivulta kääntyminen pituushalkaisijalle. Pituushalkaisijaa kävelitte 1/4 matkaa, jonka jälkeen pysähdys, takaosakäännös 180 astetta, matka jatkuu, pitkällä sivulla taas harjoitusravia ja toiselta lyhyeltä sivulta uudestaan sama harjoitus, nyt kääntyminen toista kautta. Käyntinne sai riittävän puhdin vasta, kun huomautin asiasta. Kyllä käynnissäkin pitää ratsastaa! Ensimmäinen takaosakäännöksenne meni hyvin, vähän myöhässä merkatusta kohdasta, ja Masi olisi saanut olla aavistuksen suorempi, sillä sen kaula kääntyi vähän asetuksen suuntaan. Toisella kerralla Masi oli jo paljon suorempi ja ajoituksesi kääntymiseen oli parempi. Kolmannella kerralla onnistuitte jo mallikelpoisesti ja sama tyyli jatkui harjoituksen loppuun asti.

Seuraavaksi teimme hieman laukkaharjoittelua. Alkuun tehtävä vastalaukasta oli suhteellisen helppo: laukannosto lyhyellä sivulla ja laukassa loivakaarinen kiemuraura, jossa siis asetus vaihtaa laukan vastalaukaksi. Masin laukka oli alkuun vähän jäykkää, mikä hankaloitti tehtävän suorittamista. Laukattuanne hetken aikaa ihan vain ympyrää laukka parani ja alkoi pyörimään, jonka jälkeen tehtävän suorittaminenkin oli helppoa kuin heinän teko. Seuraavana harjoituksena oli laukata lävistäjälle ja jatkaa samaa laukkaa lävistäjän jälkeenkin niin kauan, että laukka pyöri hyvin. Vastalaukan pyörittäminen oli Masille ilmeisesti helppoa. Hyvä!

Lopuksi vielä harjoiteltiin vähän laukanvaihtoa käynnin kautta. Harjoituksessa laukataan lävistäjälle hallitussa laukassa, siirtyminen käyntiin ja samantien laukka uudestaan, nyt niin että suunta vaihtuu. Masi kiihdytti laukkaa aika paljon, kun käännyitte lävistäjälle, mikä tottakai vaikeutti siirtymistä käyntiin. Ensimmäisellä kerralla Masilla myös oli hirveä kiire käynnissä, joten saitte luvan nostaa laukan vasta, kun poni oli rauhoittunut käyntiin. Seuraavalla kerralla olit itse paremmin hereillä ja pidit Masin kuulolla. Käyntipätkänne oli alkuun hieman liian pitkä, mutta harjoituksen myötä se lyheni hyvin. Loppuverryttelyn kiemurauralla Masi hörisi tyytyväisenä ja pystyit pikkuhiljaa pidentämään ohjaa, jotta se sai hyvin venytettyä selkäänsä. Vaikka valmennus menikin aika hyvin, muistakaa harjoitella kotona ahkerasti!


16.12.2015, kouluvalmennus, kirjoittaja: muumuu maamaa (163 sanaa)

Tänään olin lupautunut menemään valmentamaan Emmiä ja hänen poniaan Masia. Saavuinkin tallille hyvissä ajoin ja suuntasin heti maneesiin jossa Emmi oli jo lämmittelemässä Masin kanssa. Kerta ratsukko oli lämmittelyt hoitanut itsenäisesti päästäisiin suoraan asiaan. Kysyin viellä Emmiltä että, kävisikö hänelle valmennus aiheista pohkeenväistöt ja pääty-ympyrät ja kyllähän se sopi. Pyysinkin Emmiä nostamaan masille harjoitusravin. Harjoitusravissa pyysin ratsukkoa ratsastamaan kumpaakin maneesin päätyyn pääty-ympyrän ja kiinnitämään huomiota erityisesti asetukseen. Teimme harjoitusta molempiin kierroksiin ja Masi suorittikin nämä tehtävät oikein loistavasti. Seuraavaksi mentäisinkin pääty-ympyrät laukassa samalla tyylillä ja pitkillä sivulla tehtäisiinkin pohkeenväistöjä tyylillä uralta ulospäin ja takaisin uralle. Tehtävän aikana ori keskittyi hyvin Emmin apuihin ja liikkui hyvin sulavasti. Pohkeenväistöissä Emmi joutui tekemään vähän enemmän töitä, että Masi väistäisi joka askeleella. Loppujenlopuksi nekin helpottuivat ja onnistuivat aivan täydellisesti. Laukakkin nousi ympyröillä sulavasti eikä ongelmia ollut. Seuraavaksi olikin loppuravien aika jonka jälkeen käyntiä pitkillä ohjilla. Valmennuksen lopuksi annoin viellä palautetta Emmille ja kerroin miten yllättynyt olin noinkin sulavaliikkeisesti shetlanninponista. Itse olin vain nähnyt sellaisia enemmänkin ratsastuskoulujen pullaponeja.


31.01.2016, kouluvalmennus, kirjoittaja: Emmi V. (144 sanaa)

Tällä kertaa sain valmentaa kouluratsastuksessa Emmiä ja kerrassaan syötävän suloista, voikon väristä shetlanninponiori Masia, joka vaikutti heti ainakin omaan silmääni oikein loistokkaalta ja taitavalta kouluponilta. Kuulemma se olikin jopa helppo A-tasoinen ratsu, ja sen tason asiaa me tänään harjoittelimmekin. Kuten aina, aluksi oli vuorossa alkulämmittelyt perusreippaassa käynnissä sekä ravissa mentäen. Masi vaikutti hyvin innokkaalta ja eteenpäinpyrkivältä tapaukselta, jolla on erittäin välkky luonne. Alkulämmittelyiden lomassa Emmi ja Masi laukkasivat muutaman ympyrän ihan normaalisti, sillä valmennuksen päätehtävänä oli vastalaukka ja sitä ennen halusin ratsukon menevän vähän myötälaukkaakin. Pian Emmi ja Masi saivat alkaa sitä vastalaukkaa treenailemaan. Tehtävä oli seuraavanlainen; pitkät sivut rauhallisessa vastalaukassa, lyhyet sivut harjoitusravissa pienikokoisen käynnissä mentävän pääty-ympyrän kera. Ratsukko teki tehtävää muutaman kierroksen ajan, sillä heti kun tuli todella hyvä pätkä, lopetimme siihen paikkaan. Valmennus sujui kaikin puolin hyvin, sillä Emmi oli koko ajan valppaana ja Masi laukkasi (ja liikkui muutenkin) kerrassaan loistavasti!


© Kuvasta kiitos KK.