Härdelli

Härdelli

Gingerbread Man - KTK-II, VVJ-I, KRJ-II, YLA2, SHLA-I, VV-II

Virtuaalihevonen | VH16-017-0046

Nimi: Gingerbread Man, "Matti" Rotu: Shetlanninponi
Väri: Musta Säkäkorkeus: 104 cm
Sukupuoli: Ori Syntymäaika: 15.12.2015 (11v) - 3v 15.01.2016
Omistaja: EmmiN. VRL-03385 Kasvattaja: EmmiN. VRL-03385
Painotus: Yleispainotus Koulutustaso: Helppo B, Vaativa, 60cm
Saavutukset: KTK-II helmikuussa 2016 pistein 18 + 18 + 16 + 19 = 71p.
YLA2 palkittu 30.11.2016 pistein 26 (15+11) - 31 (21+10) - 17 - 14 - 5 = 93p.
KRJ-II palkittu 20.12.2016 pistein 7 + 40 + 22 + 10 + 15 = 94 p.
VVJ-I palkittu 31.07.2017 pistein 7 + 40 + 23,25 + 20 + 15 = 105,25p.
SHLA-I palkittu 16.10.2016 pistein 23 + 18 + 30 + 20 + 12 + 14 = 117p.
VV-II palkittu helmikuussa 2016 pistein 4 + 3 + 1 + 3 + 5 + 9 = 25p.

Utelias liiallisuuksiin asti, jonka takia herra on jatkuvasti ongelmissa.

Uteliaisuus on hyvästä tiettyyn pisteeseen saakka. Valitettavasti meidän Matti ei ymmärrä aina rajojaan, minkä vuoksi poni on ongelmissa vähän turhankin usein. Matti tunkee turpansa joka paikkaan. Välillä on ollut nokkosihottumaa nenä täynnä ja välillä haavoja mitä kummallisimmissa paikoissa. Ori on kerran myös löytynyt sotkeutuneena sähkölankoihin ja kerran se jäi kaviostaan jumiin puun juureen metsätarhassaan. Meillä ei ikinä ole näin epäonnista tapausta ollut. Onneksi ori on muuten luonteeltaan rauhallinen ja kiltti. Kun ori löydettiin sieltä sähkölankoihin sotkeutuneena se oli erittäin tyyni ja malttoi odottaa irtipääsemistä. Monet muut olisivat varmasti olleet paniikissa.

Matin kanssa muuten touhuaminen on mukavaa hommaa. Ori on erittäin aktiivinen seurustelija. Se näplää hoitajaa koko ajan huulillaan ja tuuppii turvallaan. Matti on myös erittäin perso ruualle ja olenkin opettanut sille kaikkia hauskoja temppuja namipalojen voimin. Mattia ei kiire paina ja sen kanssa voi (ja mielellään pitää) viettää aikaa vaikka koko päivän eikä se kyllästy. Hoitotoimenpiteet sujuvat kaikki ongelmitta. Varustamien on helppoa kuin heinän teko, eikä kengittäjäkään ole ikinä Mattia joutunut torumaan. Aktiviteettia Matti tarvitsee paljon, eikä se sovellu karsinaelämään. Poni elääkin pihatossa, jonka olen sisustanut kivoilla virikkeillä. On tikkaria, palloa, muita leluja, kuusia mutustettavaksi...Ilman jatkuvaa tekemistä ja virikettä Matti olisi varmasti luonteeltaan aivan muuta. Näin se on pysynyt rauhallisena ja tyytyväisenä.

Ratsastaessa Matti on haaveilija. Se jää helposti mietiskelemään ja sitä joutuu herättelemään pilvilinnoista. Maastossa poni kyttäilee mielellään ympärilleen ja tarkastelee ympäristöään. Välillä se saattaa lähteä tutkimaan omia menojaan ja sillä saattaa kestää hetki tajuta, että ratsastaja kiljuu selässä täyttä kurkkua ja yrittää kiskoa ohjasta toiseen suuntaa. Noh, hupsista! Ei Matti pahaa tarkoita, mutta se nyt vaan on vähän erilainen tapaus. Matti kyllä tykkää tehdä töitä ja miellyttää ratsastajaa. Oria kannattaa palkita paljon. Esimerkiksi sokeripalat hyvän suorituksen palkkioksi saavat Matin reipastumaan entisestään ja antamaan vielä enemmän itsestään. Orin kanssa sujuu kaikki lajit koulusta kenttäratsastukseen. Olemme treenanneet kaikkea aktiivisesti. Orin lempipuuhaa on kuitenkin ehdottomasti valjakkoajo. Siinä se oikein syttyy ja nauttii jokaisesta osa-alueesta. Ratsastaa Matti on muutoin perus mukava. Se ei ole mikään yliherkkä, muttei eteenpotkittavakaan. Askellajit ovat hyvin shetlanninponimaiset ja ihan ok:t istua. Matille saa antaa pohjetta vähän enemmänkin ja sillä saa pitää tuntumankin ihan kunnolla.

Kilpatilanteissa Matti on ihan samanlainen kuin kotonakin. Sitä on paljon kehuttu sen rauhallisuudesta vierailla paikoilla. Kun muut orit hyppivät kahdellla jalalla ja huutavat hullun tavalla tulee Matti vierelläni nätisti ja saattaa hyvännäköiselle tammalle hieman hörähtää. Myös kuljetukset onnistuvat loistavasti, mutta virikettä pidän pidemmillä matkoilla (tikkari) jotta ori ei varmasti kyllästy matkustamiseen. Matin kanssa kilpaillaan monipuolisesti eri lajeja.

i. Calvin v.d. Graafkamp
she, musta, 104cm
YLA1, KTK-II
ii. Castor v.d. Graafkamp
she, musta, 98cm
evm
iii. Coen v.d. Beemhof
she,
evm, tummanruunikko, 98cm
iie. Nathalie v.d. Graafkamp
she, musta, 100cm
evm
ie. Cindie v. Maachterlijk
she, mustankimonkirjava, 101cm
evm
iei. Puk v.d. Achtersweg
she, kimo, 109cm
evm
iee. Marilien v.d. Zoekeshof
she, mustankirjava, 99,5cm
evm
e. Dilkenhof Jasmine
she, musta, 102cm
KTK-II, SHLA-II, YLA2, KRJ-II, VVJ-II
ei. Dilkenhof Patric
she, musta, 106cm
evm
eii. Swanhof Gigolo
she, musta, 100cm
evm
eie. Efehalic GP
she, musta, 101cm
evm
ee. Ronya v. Leydonstud
she, musta, 100cm
evm
eei. Ömni v. Leydonstud
she, ruunikko, 99cm
evm
eee. Weshoustud Rania
she, musta, 104cm
evm

e. Dilkenhof Jasmine syntyi saksalaisessa siittolassa, josta toin sen itselleni tänne Suomeen Härdelliin. Jasmine on täyttänyt kaikki odotukseni kilparadoilla. Tamma on sijoittunut kouluratsastuksessa 40 kertaa ja valjakkoajossa 11 kertaa. Jasmine kilpailee edelleen valjakkoajossa ja on menossa KRJ:n laatuarvosteluun, kun kerkeän sen sinne ilmoittaa. Jasminen kanssa tarkoituksena olisi myös kierrellä vielä näyttelyissä. Tamma on kantakirjattu II-palkinnolla. Se on periyttänyt upeita varsoja. Tällä hetkellä ponilla on neljä varsaa, joista kaksi on kantakirjattu.

ei. Dilkenhof Patric aloitti jo nuorena menestyksekkään kilpailemisen kouluratsastuksessa sekä valjakkoajossa. Patric on sijoittunut useasti arvokisoissa ja sen omistajalla onkin ruusukkeita tursuava vitriini olohuoneessa. Ori myytiin kasvattajaltaan Dilkenhofista harrastavalle perheelle, jossa sen kanssa valmentauduttiin ja orista tuli ihan huippu. Väriltään Patric on musta ja korkeudeltaan 106cm. Ratsuhommien lisäksi ori on kierrellyt myös näyttelyissä ja kantakirjattu I-palkinnolle. Patricin käyttö jalostuksessa ei tietenkään tullut kenellekkään yllätykseksi näillä saavutuksilla. Orilla on 26 tervettä varsaa, joille se on periyttänyt loistavaa rakennetta sekä taitoa kilparadoille.

eii. Swanhof Gigolo on valitettavasi jo menehtynyt. Se sai 12-vuotiaana jatkuvasti niin pahoja ähkykohtauksia, että lopulta se jouduttiin lopettamaan. Tätä ennen ponin kanssa kilpailtiin valjakkoajoa noviisiluokissa. Suurimmaksi osaksi se meni yksin, mutta ori osasi myös hienosti suoriutua parin kanssa. Ruusukkeita ja pokaaleja Gigolo kerkesi keräämään jonkin verran. Ori myös palkittiin 2-vuotiaana II-palkinnolla kansainvälisissä rotunäyttelyissä. Gigolo astui parisenkymmentä tammaa, joista 15 jäi tiineeksi ja varsoivat orille jälkikasvua.

eie. Efehalic GP on ehdottomasti minun suosikkiponini tässä suvussa. Efe on hienoin shetlanninponi, mitä olen koskaan tavannut. Tamma oli kerrassaan upea kouluratsastuksessa, kärryjen edessä poni ei niin loistanut mitä ratsastaja selässä. Tamma voitti useita arvokisoja jopa ulkomailla saakka. Rakenteeltaan tamma oli helmi ja se kantakirjattiin seitsemänvuotiaana I-palkinnolle. Tamma on ollut koko elämänsä täysin terve ja varsonut viidesti. Tällä hetkellä poni viettää ansaittuja eläkepäiviä laumassa pihatossa. Väriltään Efe oli musta valtavan paksulla jouhituksella ja korkeudeltaan 101cm.

ee. Ronya v. Leydonstud on hollantilaisen huippukasvattajan tuotosta, joka myytiin heti vieroituksen jälkeen Suomeen tavoitteelliseen käyttöön. Ronjan omistaja oli innostunut valjakkoajosta. Ohjas-ajoa alettiin treenaamaan jo kaksivuotiaana, ja loppujenlopuksi neljävuotiaana tamma oli kilpakunnossa. Sen kanssa kilpailtiin yksilöluokkia noviisitasolla. Ronja oli taitava ja tiesi mitä piti tehdä. Kun ikää tuli, se muutti pomminvarmaksi ja korjaili ohjastajan virheitä itsenäisesti. Tamma voitti useita luokkia ja palkittiin lopulta vuoden 2014 valjakkoponiksi. Ronja on varsonut kaksi varsaa ja se meinataan varsoittaa vielä ainakin kerran.

eei. Ömni v. Leydonstud on hollantilaisen Leydonstud:in kasvattama ja omistama poni. Tällä hetkellä ori viettää ansaittuja eläkepäiviä, tosin se rupeaa olemaan jo hieman vanhuudenvaivainen, joten oletettavasti poni ei enää kovin pitkäikäinen ole. Ömni on tarkkaan harkitun yhdistelmän tulos, joka vielä onnistuikin kaikenlisäksi. Orin kanssa kilpailtiin valjakkoajoa vaativalla tasolla, niin yksilönä kuin parivaljakkonakin. Lisäksi se on ollut useita kertoja poninäyttelyiten BIS sekä kantakirjattu 10-vuotiaana I-palkinnolle. Ei siis ole mikään ihme, että ori on ollut myös kysytty astuja. Ömni astui luomuna kotitallillaan 16-vuotiaaksi asti.

eee. Weshoustud Rania oli hieno ponitamma, jossa näkyi laatu ja harkittu kasvatustyö. Rania oli äärettömän terve ja hyvärakenteinen poni. Sillä oli hieno karva ja vahvat jouhet. Tamma palkittiin näyttelyissä aina upein palkinnoin ja lopulta se kantakirjattiin I-palkinnolle. Käyttöponina Rania oli monipuolinen. Se pärjäsi niin koulussa, esteillä kuin valjakkoajossakin. Se haali ruusukkeita ja pärjäsi isommissakin kisoissa. Poni on ihan kansainvälisesti tunnettu suorituksistaan. Se varsoi kilpakausien lomassa yhteensä kaksi varsaa ja myöhemmin eläkeiässä vielä kaksi. Lopulta poni menehtyi 30-vuotiaana, kun sen sydän lopulta petti.

------

i. Calvin v.d. Graafkampin omistaa Zanneshof Shetlands, joka on sen joltain tuontireissultaan tonut Hollannista. Calle on musta 104 senttinen komea maskuliininen shetlanninponiori. Se on syntynyt vuonna 2013 ja on tällä hetkellä jo yli 30 vuotias. Porskuttaa silti edelleen vanhuudenpäiviään. Ori on kilpaillut niin valjakkoa kuin kouluakin hyvällä menestyksellä. Lisäksi se on käynyt yhdessä näyttelyssä, josta se haali itselleen irtoSERTin, eli sitä kautta myös kantakirjakelpoisuuden. Poni kantakirjattiin II-palkinnolle syyskuussa 2015. Lisäksi se on palkittu yleislaatuarvostelussa ensimmäisellä palkinnolla. Jälkeläisiä orilla on seitsemän.

ii. Castor v.d. Graafkamp on kotimaassaan Hollannissa kohtuullisen tunnettu jalostusori. Musta 98 cm korkea ori on kantakirjattu hyvin pistein, rakenteesta se sai peräti kahta vajaa täydet pisteet. Luonteensakin puolesta Castor on hyvin tyypillinen rotunsa edustaja, niin hyvässä kuin pahassa. Egoa ei tältä pikkuponilta puutu ja se tarhaileekin kotitilallaan kuulemma yksinään. Tällä hetkellä 21-vuotias ori viettää eläkepäiviä, lähinnä laiduntaen ja astuen silloin tällöin tilan omia tammoja. Castorilta löytyy jälkeläisiä eri puolelta maailmaa yhteensä 88 kappaletta.

iii. Coen v.d. Beemhof oli tummanruunikko, 98-senttinen ori, joka kilpaili nuoruusvuosinaan parivaljakossa puoliveljensä August v.d. Beemhofin kanssa. Orit toimivat varsin hyvin yhteen ja onnistuivat menestymään varsin mukavasti kilpailuissa, parhaimpana sijoituksenaan toinen sija maan ehkä arvostetuimmassa valjakkokilpailuissa alle 120-senttisten ponien luokassa. Coen ehti jättää 23 jälkeläistä ennen menehtymistään vanhuuden vaivoihin. Jälkeläisilleen ori periytti laadukkaita liikkeitään ja korrektia rakennettaan. Luonnekin Coenilla oli varsin yhteistyöhaluinen.

iie. Nathalie v.d. Graafkamp oli musta, tasan metrin korkuinen tamma, joka eli kasvattajansa luona koko elämänsä ja toimi lähinnä siitostammana. Nathalie kantakirjattiin melko nuorena varsin hyvin pistein peräti ykköspalkinnolla. Jälkeläisiä tamma jätti neljä kappaletta, joista tunnetuin lienee juuri Castor v.d. Graafkamp. Nathalie periytti vahvasti mustaa väritystä, korrektia rakennetta ja tasapainoista luonnetta.

ie. Cindie v. Maachterlijk oli hollantilainen kantakirjatamma, säkäkorkeudeltaan 101 cm ja väriltään mustankimonkirjava. Cindie hyväksyttiin kantakirjaan vasta vanhemmalla iällä lähinnä jälkeläisnäyttöjensä perusteella ja saikin ihan hyvät pisteet, vaikkei mikään varsinainen rakennekukkanen ollutkaan. Hyvä luonne, hyvä ratsastettavuus ja jälkeläisnäytöt kuitenkin kompensoivat vaatimatonta rakennetta. Cindiellä on kuusi jälkeläistä, joista kaksi on kantakirjattuja. Kaikki tamman jälkeläiset ovat perineet emänsä hyvän luonteen.

iei. Puk v.d. Achtersweg oli kimo shetlanninponiori, joka kilpaili niin kouluratsastuksessa kuin esteilläkin. Säkäkorkeudeltaan Puk oli hieman yli sallitun korkeuden, siis 109 cm, mutta sitäkin hienompi muilta ominaisuuksiltaan. Orilla oli upeat liikkeet, fantastinen luonne ja sen ratsastettavuutta kehuttiin erinomaiseksi. Säkäkorkeutensa vuoksi sitä ei hyväksytty kantakirjaan, mutta tuomari kehui kovasti orin kapasiteettia ja käytöstä. Puk sai yhteensä 12 jälkeläistä, joista vain yksi venähti isänsä tavoin yli toivottujen mittojen.

iee. Marilien v.d. Zoekeshof oli mustankirjava tamma, säkäkorkeudeltaan 99,5 cm. Marilien ehti toimia mm. ratsastuskoulun opetusponina sekä erään perheen ratsastus- ja ajoponina ennen kuin päätyi viimeisimmälle omistajalleen. Tamma hyväksyttiin vielä vanhuuden päivillään kantakirjaan kakkospalkinnolla. Lausunnossa tammaa kehuttiin hyväkuntoiseksi senioriksi, jolla tosin oli aavistuksen painunut selkä ja lyhyehkät etusääret. Luonteeltaan Marilien oli erittäin kiltti ja lempeä.

emänpuolen selvitys & isä tallin omaisuutta, isänpuolen muun suvun on kirjoittanut Cynoria.


28.02.2016 Tamma Gingerqueen emä Berryqueen Dei VIR MVA Ch, KTK-II
24.03.2016 Ori Härdellin Mitro emä Härdellin Hulina Sijoituksia KRJ&VVJ&ERJ&KERJ
26.09.2016 Ori Ginger Shot emä Härdellin Indira KTK-II, VV-II
20.10.2016 Tamma Mayhem Ginger Jelly emä Härdellin Hortensia -
09.01.2017 Ori Huvin Gingerwen emä Soredamor S.H. Prydwen kantakirjakelpoinen
31.10.2017 Tamma Lily's Little Ginger Queen emä Lily's Little Glittering Star -

VVJ Valjakkoajokilpailut - Sijoituksia 41, joista voittoja 12

20.01.2016, Huvitutti, vaativa yhdistetty, 1/30
27.02.2016, Härdelli, vaativa yhdistetty, 1/30
29.02.2016, Härdelli, vaativa yhdistetty, 1/30
04.03.2016, Wyat Shetlands, vaativa yhdistetty, 1/40
09.03.2016, Wyat Shetlands, vaativa yhdistetty, 5/40
23.05.2016, Evenstar, vaativa tarkkuuskoe, 5/30
29.05.2016, Tuiskula, vaativa tarkkuuskoe, 4/30
25.05.2016, Tuiskula, vaativa tarkkuuskoe, 3/30
07.06.2016, Metsovaara, vaativa yhdistetty, 2/33
03.06.2016, Metsovaara, vaativa yhdistetty, 4/33
01.06.2016, Metsovaara, vaativa yhdistetty, 1/33
21.06.2016, Metsovaara, vaativa koulukoe, 1/34
23.06.2016, Metsovaara, vaativa koulukoe, 3/34
22.06.2016, Wyat Shetlands, noviisi yhdistetty, 5/40
29.06.2016, Wyat Shetlands, noviisi yhdistetty, 4/40
25.06.2016, Március, vaativa koulukoe pari, 3/20
06.08.2016, Viisikko, vaativa yhdistetty, 7/55
07.09.2016, Metsovaara, vaativa koulukoe, 2/50
06.09.2016, Metsovaara, vaativa koulukoe, 5/50
03.10.2016, Virtuaalitalli Dei, vaativa yhd. pari, 4/18
05.10.2016, Virtuaalitalli Dei, vaativa yhd. pari, 1/18
11.10.2016, Virtuaalitalli Dei, vaativa yhd. pari, 1/18
01.11.2016, Ros Cirein, vaativa tarkkuuskoe, 1/40
06.11.2016, Ros Cirein, vaativa tarkkuuskoe, 3/40
12.10.2016, Brendan, vaativa yhdistetty, 5/40
14.09.2016, Härdelli, vaativa tarkkuuskoe, 4/18
15.09.2016, Härdelli, vaativa tarkkuuskoe, 1/18
16.09.2016, Härdelli, vaativa tarkkuuskoe, 2/18
02.12.2016, Metsovaara, vaativa koulukoe, 3/50
03.12.2016, Metsovaara, vaativa koulukoe, 4/50
05.12.2016, Metsovaara, vaativa koulukoe, 7/50
06.12.2016, Metsovaara, vaativa koulukoe, 1/50
09.12.2016, Metsovaara, vaativa koulukoe, 1/50
09.11.2016, Koistila, vaativa tarkkuuskoe, 2/30
14.11.2016, Koistila, vaativa koulukoe, 3/30
03.01.2017, Vähäpelto, vaativa koulukoe, 5/30
06.01.2017, Vähäpelto, vaativa koulukoe, 3/30
07.01.2017, Vähäpelto, vaativa koulukoe, 5/30
08.01.2017, Vähäpelto, vaativa koulukoe, 2/30
11.01.2017, Vähäpelto, vaativa koulukoe, 5/30
16.01.2017, Vähäpelto, vaativa koulukoe, 2/30

KRJ Kouluratsastuskilpailut - Sijoituksia 45, joista voittoja 9

20.01.2016, Fiktio, Helppo B, 1/80
27.01.2016, Fiktio, Helppo B, 8/80
10.03.2016, Härdelli, Helppo B, 5/30
15.03.2016, Härdelli, Helppo B, 5/30
21.03.2016, Härdelli, Helppo B, 3/30
23.03.2016, Härdelli, Helppo B, 1/30
26.03.2016, Härdelli, Helppo B, 3/30
27.03.2016, Härdelli, Helppo B, 5/30
10.03.2016, Härdelli, Helppo B, 4/30
12.03.2016, Härdelli, Helppo B, 4/30
14.03.2016, Härdelli, Helppo B, 1/30
15.03.2016, Härdelli, Helppo B, 2/30
16.03.2016, Härdelli, Helppo B, 1/30
18.03.2016, Härdelli, Helppo B, 2/30
18.03.2016, Härdelli, Helppo B, 1/30
22.03.2016, Härdelli, Helppo B, 2/30
23.03.2016, Härdelli, Helppo B, 5/30
24.03.2016, Härdelli, Helppo B, 5/30
12.03.2016, Fiktio, Helppo B, 2/40
13.03.2016, Fiktio, Helppo B, 3/40
16.03.2016, Fiktio, Helppo B, 4/40
11.03.2016, Härdelli, Helppo B, 4/30
13.03.2016, Härdelli, Helppo B, 5/30
15.03.2016, Härdelli, Helppo B, 2/30
16.03.2016, Härdelli, Helppo B, 1/30
18.03.2016, Härdelli, Helppo B, 4/30
18.03.2016, Härdelli, Helppo B, 1/30
19.03.2016, Härdelli, Helppo B, 5/30
20.03.2016, Härdelli, Helppo B, 1/30
08.04.2016, Kettula, Helppo B, 2/30
06.06.2016, Härdelli, Helppo B, 5/30
03.05.2016, Escorant Trakehners, Helppo B, 2/30
08.05.2016, Escorant Trakehners, Helppo B, 2/30
15.05.2016, Escorant Trakehners, Helppo B, 1/30
29.05.2016, Tuiskula, Helppo B, 5/30
28.05.2016, Tuiskula, Helppo B, 5/30
26.05.2016, Tuiskula, Helppo B, 5/30
25.05.2016, Tuiskula, Helppo B, 3/30
23.05.2016, Tuiskula, Helppo B, 5/30
01.06.2016, Hukkapuro, Helppo B, 4/30
17.05.2016, Moondance, Helppo B, 3/37
16.05.2016, Moondance, Helppo B, 3/38
15.05.2016, Moondance, Helppo B, 6/38
14.05.2016, Moondance, Helppo B, 4/37
18.04.2016, Heili, Helppo B, 5/50

KERJ Kenttäratsastuskilpailut - Sijoituksia 5, joista voittoja 3

13.06.2016, Metsovaara, aloittelijaluokka, 1/8
18.06.2016, Metsovaara, aloittelijaluokka, 1/8
01.09.2016, Metsovaara, aloittelijaluokka, 3/17
06.09.2016, Metsovaara, aloittelijaluokka, 3/17
10.09.2016, Metsovaara, aloittelijaluokka, 1/17

ERJ Esteratsastuskilpailut - Sijoituksia 8, joista voittoja 2

15.10.2016, SHLA-Cup Breawan, 60cm, 4/27
17.04.2016, Runoratsut, 60cm, 3/30
02.05.2016, Mörkövaara, 60cm, 2/30
07.05.2016, Mörkövaara, 60cm, 1/30
22.05.2016, Metsovaara, 60cm, 3/40
25.05.2016, Metsovaara, 60cm, 2/40
28.05.2016, Metsovaara, 60cm, 6/40
13.06.2016, Härdelli, 60cm, 4/30

14.10.2016 NJ Hortensia 4/12 SA -> irtoSERT tuom. Siiri K.
02.02.2017 VSN Cadogan Ponies 1/12 CH (42,5p) tuom. taffel

14.10.2016, päiväkirjamerkintä, kirjoittaja: EmmiN. (133 sanaa)

Matti osallistui tänään toisiin näyttelyihinsä! Näyttelyt olivat NJ:n jaoksen alaiset, joten tulosta odotettiin jännityksellä. Näyttelyt olivat pelkästään oreille, eli suuri orinäyttely oli kyseessä. Ne järjestettiin Hortensiassa, tallilla joka kasvattaa suomenhevosia. Talli sijaitsee Länsi-Suomessa Usvajoella, joten meidän ei tarvinnut lähteä kovin kauas. Sijaitseekan Härdellikin Länsi-Suomessa. Säätiedotus oli luvannut sadetta, aamulla herätessäni hieman tihuttikin. Paikanpäällä oli kuitenkin pilvistä, muutaman kerran aurinkokin jopa tervehti meitä. Näyttelyt järjestettiin silti maneesissa varmuudenvuoksi. Matti osallistui toiseen ponioriluokkaan. Tuomarina toimi Kati, joka on hyvin arvostettu mutta erittäin tarkka tuomari. Luokassamme oli Matin lisäksi neljä shetlanninponia, sen lisäksi oli ratsuponeja, wpb, pohjoisnorjanponi sekä gotlanninruss. Matti käyttäytyi todella hienosti ja esitti loistavaa ravia. Ei voinut olla oriin tyytyväisempi. Sijoituimme neljänneksi ja palkinnoksi maininnan sertin arvoinen. Eipä omistaja voisi tyytyväisempi olla, luokka oli kuitenkin kovatasoinen. Matti oli kuitenkin luokan paras shetlanninponi!


13.10.2016, päiväkirjamerkintä, kirjoittaja: EmmiN. (283 sanaa)

Härdellin poppoo lähti tänään virtuaalitalli Deihin shetlanninponien rotunäyttelyyn. Mukana oli miniluokassa Sintti, tammoissa Reina ja Karkki sekä oreissa Junnu sekä Matti. Päivä alkoi oriluokilla. Ensimmäisessä luokassa oli Matti. Poni käyttäytyi tavalliseen tapaansa hyvin orimaisesti, oli erittäin kevyt liikkeissään ja hirnahteli välillä tammoille tervehdykseksi. Käytös ei ollut mitään ihan parasta luokkaa, mikä saattoikin hieman vaikuttaa tulokseen. Matti oli luokkansa kahdeksas, mutta palkittiin kuitenkin SA:lla. Ei siis huono palkinto ollenkaan. Toisessa oriluokassa oli Junnu. Luokka oli kovatasoinen. Luokassa oli myös yksi Härdellin kasvatti, Thor. Se jäi valitettavasti kuitenkin toiseksi viimeiseksi. Junnu käyttäytyi tavalliseen tapaansa hyvin asiallisesti. Poni liikehti kevyesti, mutta kuitenkin koko ajan tyynen rauhallisesti. Jopa tuomari kehui orin käytöstä. Junnu sijoittui neljänneksi ja sai sertin arvoisen. Ensimmäisessä tammaluokassa oli Karkki. Poni oli tänään joka hieman laiskahko ja sitä sai hieman patistaa eteenpäin, jotta saatiin ponin kaunis ravi esille. Se ei kuitenkaan meidän tulokseen vaikuttanut, Karkki oli kuudes ja SA. Tämä tammaluokka oli tasoltaan melko kova. Neljännessä tammaluokassa esiin pääsi Reina. Reina oli ilmeisesti kuljetuksessa hieman loukannut itseään, eikä se liikkunut aivan puhtaasti. Tämä harmitti, kehässä tuomari kysyi asiasta ja selitin ponin kolhaisseen itseään. Sillä oli pieni vekki jalassa. Tamma sijoittui joka tapauksessa kuudenneksi, paremmin olisi varmasti pärjännyt mikäli olisi ollut liikkeissään puhdas. SA:n se sai kuitenkin. Viimeinen minioriluokka täytti minut aivan ällikällä. Vaikka Sintti onkin hieno, en olisi ikinä uskonut sen pärjäävän niin hyvin. Ori oli melko sählä eikä välttämättä esittänyt aivan parhaita puoliaan. Silti poni voitti koko luokkansa. Bis kehässä tapahtui sitten ihmeitä. Sintti ei päässyt palkinnoille, mutta sai irtoSERT:in. Kaikkien yllätykseksi tuomari halusi kuitenkin palkita myös Junnun sekä Karkin irtoSERT:illä! Näin ollen molemmat ponit saivat itselleen myös kantakirjakelpoisuuden. Sitä olin jo pitkään haaveillut ja nyt haaveista tuli totta!


26.09.2016, päiväkirjamerkintä, kirjoittaja: EmmiN. (149 sanaa)

Tänään oli kerrassaan uskomattoman ihana päivä. Talliimme syntyi ensimmäinen Matin jälkeläinen, kolmas Matille. Olin jo aikoinaan Indiran syntyessä pohtinut, että tässä olisi loistava morsmaikku joskus tulevaisuudessa Matille. Nyt se päivä sitten vihdoin kävi toteen, kun varsa kyseisestä yhdistelmästä syntyi. Varsa nimettiin Killeksi ja on aivan kuin ilmetty isänsä. Matti oli varsana todella rohkea ja utelias sekä hyvin sosiaalinen. Kille oli aivan kuin kopio isästään, se oli todella rohkea ja tutki maailmaa innokkaasti tallissa ensimmäisenä päivänään. Kun varsa vietiin katsomaan maailmaa se uskalsi vähän liiankin kauas emästään, Indira huuteli välillä hermostuneena varsansa perään. Mattikin pääsi näkemään varsansa, kun Kille juoksenteli pisin pihaa ja kävi varovasti tuuppaisemassa Matin turpaa. Ori puhalteli hämmentyneenä tarhan portilla, kun ei ihan ymmärtänyt mikä tämä pieni ydinpommi oikein on. Onneksi tänään kuitenkin ilmeni, että Killellä on ripaus itsesuojeluvaistoa, eikä se ole ihan yhtä kahjo kuin isänsä. Mielenkiinnolla jään odottelemaan että mitä tästä pienestä karvapallosta oikein kasvaa.


19.06.2016, päiväkirjamerkintä, kirjoittaja: EmmiN. (162 sanaa)

Päivä alkoi mahdottoman huonosti. Olin menossa aamulla treenaamaan Matin kanssa valjakkoajoa, sillä parin päivän päästä olisivat kilpailut Metsovaarassa. Hoisin kaikki ponit tietysti pois alta, annoin ruuat pihattolaisille, vein tallissa olevat ponit ulos ja vein niiden aamuruuat sinne. Matti söi tällävälin pöperönsä rauhassa karsinassa. Kun sitten olisin ollut valmis ja otin Matin käytävälle, huomasin että siltä puuttui kaksi kenkää. No, eihän kahden kengän kanssa voi treenata kostealla nurmella valjakkoajoa. Soitinpa sitten heti kengittäjällemme, jolla oli erittäin kiireinen päivä. Hän kuitenkin lupasi tulla puolenpäivänaikoihin, lupasi järjestää sopivan raon. Ei siinä sitten mitään, vein Matin ulos ja päätin treenata muutaman muun ponin kanssa sitten sillävälin. Noh, kengittäjä sitten soitti puoli kaksitoista, että hänen renkaansa oli puhjennut. Eipä tainnut kengittäjälläkään olla kovin hyvä päivä, voin vain kuvitella hänen tuskansa kun asiakkaat odottavat. Sovimme sitten kengitysajan huomiseksi, Mattiapa ei siis tänään liikutettaisikaan. Ori oli kyllä varmasti iloinen saamastaan vapaapäivästä, onhan sillä tässä paljon kilpailtukin ja se on ollut melko kovilla. Jos huomenna sitten treenaisi kevyesti ennen kilpailupäivää.


11.06.2016, päiväkirjamerkintä, kirjoittaja: EmmiN. (314 sanaa)

Voi apua mikä määrä öttiäisiä! Ponit ovat paukamilla, täynnä ötökkämyrkkyä ja itsellä hermot aivan loppu. Noh, onneksi kesässä on niin paljon enemmän plussapuolia kuin miinuksia. Päätin lähteä tänään Matin kanssa maastoilemaan, karkuun öttiäisiltä. Vaikka niitä maastossakin pörrää, tuntuu siltä että tuo meidän kenttä oikein imee niitä. Maneesissa ei kuitenkaan viitsisi ratsastella, kun aurinko paistaa niin ihanasti. Heitin ratsastushousut jalkaan, kypärän päähän ja nappasin Matin suitset satulahuoneesta. Kipitin tallista noin 300 metrin päähän, jossa ori laiduntaa muutaman orikaverinsa kanssa. Kaikki laitumen ponit tulivat tietysti yhtä aikaa portille kyöräämään herkkuja. Olipas pirullista yrittää kaikkien uteliaiden turpien joukosta saada Matin pää kätösiin, jotta pystyin pujottamaan kuolaimet suuhun ja asennella suitset päähän. Onneksi Matilla on todella helpot suitset, kaikki remmit menevät nätisti kiinni eivätkä panttaa. Seuraava projekti olikin sujahtaa sitten portista ulos, ilman että kaikki muut yli-innokkaat lähtisivät mukaan. Vaikka monesti otan syksyisin ja talvisin jonkun ponin käsihevoseksi (helpottaa liikutettavien ponien määrää kun saa kaksi yhdellä iskulla) olin tänään päättänyt mennä Matin kanssa maastoon ihan vaan kahdestaan! Laatuaikaa vai miten se meni. Suuntasimme suoraan lähimpään metsikköön, sillä ajatelin siellä olevan hieman vähemmän öttiäisiä. Olin kuitenkin väärässä, samantien oli paarmalauma hyökkäysasemissa pistelemässä jalkojani. Tulinkin siis toisiin aatoksiin, pujottelin paarmoja lätkien metsästä pois läheiselle hiekkatielle. Tiellä pystyisi paremmin ravailemaan ja laukkailemaan ötökät edes hetkeksi kadoksiin. Päivä oli lämmin, n. 20 astetta vähän päälle joten kovin pitkää tai rankkaa lenkkiä en viitsinyt tehdä. Matti oli jo 15 minuutin jälkeen hieman hikinen. Pääasiallinen askellaji oli käynti, mutta toisinaan otimme niitä ravispurtteja ja muutaman laukankin kun paarmanpenteleet kävivät turhan sitkeiksi eivätkä kaikonneet. Teimme lyhimmän lenkin minkä pääsee kiertämään, se oli n. 4 kilometriä ja kesti puolisen tuntia. Tallilla Matti pääsi letkutettavaksi viileällä vedellä. Kuivasin suurimmat vedet pois hikiviilalla ja sen jälkeen heitin kunnon sujaukset porsivettiä ympäri ponia. Haju oli mitä järkyttävin, mutta porsivet on varmaan ainoa aine Suomen valtiossa, mikä pitää itikat edes hiukan loitolla. Tämän jälkeen vein pojan takaisin laitumelle nauttimaan kesäpäivästä.


16.05.2016, päiväkirjamerkintä, kirjoittaja: EmmiN. (179 sanaa)

Aurinkoa ja lämpöä on piisannut jo useamman viikon. Ei ole muutamaan vuoteen ollut näin ihanaa kevättä. Olen ollut tietysti aivan innoissani, sillä rakastan kesää ja lämpöä. Vaikka se välillä uuvuttaakin, niin kyllä se kylmän ja pimeän pitkän talven voittaa. Olen viimepäivinä suorittanut suuroperaatiota, nimittäin ponien pesuja. Tänään vuorossa oli valitettavasti Matti. Matti ei nimittäin arvosta noita pesuhetkiä sen puhtauden takia, vaan orin mielestä veden kanssa on pakko päästä leikkimään. Joudun aina valmistautumaan siihen, että kastun aivan litimäräksi. Tänäänkin olin siis varustautunut krokseihin, huonoon teepaitaan ja kankaisiin shortseihin jotka saisi nopeasti vaihdettua kuiviin versioihin. Hain Matin pihatosta ja vein sen pihalla olevalle puomille kiinni, johon letku yltää. Orihan tietysti innostui heti, kun avasin letkun hanan ja vettä alkoi tursuamaan letkun päästä. Kun nostin letkun maasta ylös ja aloin kastelemaan Matin karvaa, se alkoi heti pyörimään ja yritti saada hanasta vettä suuhunsa. Pian aloin vaahdottaa shampoota ja lopulta viimeistelemään pesun huuhtelemalla shampoot pois. Pihalle alkoi tietysti kerääntyä lätäkköä, kun jonkun tovin letku oli sitä yhteen kohtaan valuttanut. Matin mielestä oli äärettömän hauskaa läiskytellä kavioilla vettä joka puolelle. Noh, onneksi kesä kuivattaa!


13.05.2016, irtojuoksutusta, kirjoittaja: EmmiN. (206 sanaa)

Matilla on viimekuukaudet ollut melko rankkaa. Orin kanssa on aktiivisesti kilpailtu niin esteitä, koulua kuin valjakkoajoakin. Eniten kuitenkin koulua. Tänään siis päätin pitää herralle kropanavauspäivän! Ilman hierojaa, hieroja saa tulla jonain muuna ajankohtana. Hain orin pihatosta, jossa poni nautti aurinkoisesta päivästä puoliksi nukkuen huuli lörpöttäen ja silmät siristellen. Kun saavuin paikalle ori kuitenkin piristyi heti ihan silmissä. Aina valmiina! Kävelin suoraan kentälle, jossa taluttelin herraa parikierrosta, jotta se hieman lämpenisi. Lopulta päästin sen vapaaksi ja aloin irtojuoksuttaa Mattia. Herra innostui heti ja lähti pierupukkilaukkaa pisin kenttää. Jonkin aikaa se jaksoi mennä kuin villi mustangi, jonka jälkeen se malttoi siirtyä lennokkaalle raville. Annoin ponin juosta muutamia kierroksia ravissa vaihtaen pariin otteeseen suuntaa. Lopulta pyysin Mattia pysähtymään ja se käveli puuskuttaen luokseni. Taluttelin sitä sen verran, että sen hengitys tasaantui. Olin sullonut taskut täyteen porkkanaa, joiden avulla aloin venyttää oria. Matti kurotteli pitkälle kummallekin sivulle, vasenpuoli oli hitusen enemmän jumissa. Sitten vielä porkkana jalkojen väliin alas, niin että niska sai venytystä. Venytin porkkanavenytysten lisäksi myös Matin jalat ja hieroin vielä hetken aikaa sen verran mitä osasin. Otin vielä kentän laidalta pölyharjan jonka kanssa huiskisin suurimmat pölyt pois orin mustalta ja kiiltävältä karvalta. Tarkistin myös kaviot kivien varalta, mutta turhaan siistithän ne olivat. Huomenna ori saa pitää ansaitun vapaapäivän.


27.01.2016, kouluvalmennus, kirjoittaja: Veera VRL-14299 (356 sanaa)

Pieni musta ori ja sen ratsastaja saapuivat lumiselle kentälle. Tyttö kiristi satulavyön nopeasti ja kipusi poninsa selkään ketterästi. Pyysin ratsukkoa tekemään alkuverryttelyt itsenäisesti, jotta näkisin miten poni liikkuisi. Matti vilkuili kiinnostuneena ympärillensä ja oli vähän kuuro avuille. Tyttö teki kumminkin ahkerasti töitä Matin selässä, ja saikin pian ponin hetkeksi aisoihin ja kulkemaan nätisti pää suorana. Ratsukko teki käynnissä ympyröitä ja voltteja. Pian tyttö nyökkäsi merkiksi, että voisimme aloittaa valmennuksen. Pyysin ratsukkoa tekemään ensiksi ravi-käynti siirtymiä lyhyillä vaihdoilla, joilla Matti saataisiin hereille ja sen keskittyminen kiinnittymään tuntiin eikä ympäröivään maailmaan. Aluksi Matti lähti laiskasti raviin, mutta kun pyysin tyttöä käyttämään napakammin pohjetta ja huomioimaan käynnin aktiivisuudesta, niin Mattikin reipastui. Pyysin vielä ratsukon tekemään jokaiseen kulmaan ison voltin, jonka jälkeen pääsimme päivän tehtävään. Viritin kummallekkin pitkälle sivulle tötteröt, niin että toisella teimme loivan kiemurauran ja toisella pohkeenväistöä loivasti. Pyysin ratsukkoa siirtymään harjoitusraviin, jossa teimme ensimmäisen loivankiemurauran. Halusin että ratsukko säilyttäisi tahdin koko kaarella, ja että poni asettuisi sille aluksi vähän loivemmin ja sitten hyvin. Lyhyellä sivulla siirtyminen käyntiin, josta hyvä kulma ja pitkältä sivulta lähtö pohkeenväistöä oikealle, sitten keskivaiheella suoristus, muutama askel suoraan ja sitten pohkeenväistö vasempaan takaisin uralle (eli loivalla kiemurauralla pohkeenväistö). Raviin siirtyminen heti kulman jälkeen lyhyen sivun alussa. Tyttö kuunteli tarkasti ohjeeni mitä tehdä ja pyysi sitten Matin raville. Huomautin heti paremmasta tahdista ja tyttö teki työtä käskettyä. Ravi loivakiemuraura onnistui ratsukolta todella hyvin. Pohkeenväistö tuotti aluksi hankaluutta. Matilla oli kova kiire eteenpäin, ja sen peräpää tuli todella vinosti perässä. Pyysin tyttöä hidastamaan edestä ponia sekä jalkojen aktiivisuudesta. Pohje menee aina kiinni väistättämään, kun hevosen etujalka nousee astuakseen eteen. Seuraava väistätys meni jo paremmin. Huomautin tytölle katseesta, katse sinne minne menossa. Teimme tätä muutamaan otteeseen ja vaihdoimme suunnan. JAtkoimme samalla tehtävällä. Uudessa suunnassa tyttö sai ensimmäiset väistöt menevään aivan nappiin, mutta seuraavissa palattiin samaan kiirreellisyyteen. Neuvoin mitä tehdä ja tyttö sai onnistuneet suoritukset seuraavilla kerroilla. Tämän tehtävän jälkeen otimme päivän viimeisen tehtävän laukan. Pyysin ratsukkoa tekemään saman loivan kiemurauran, mutta niin että se mentiin laukassa. Laukan nosto ennen kulmaa, kulma hyvässä laukassa ja kaare samoin. Matti selvästi syttyi tehtävälle, ja poni kipitti hyvässä tahdissa. Sitä oli ilo katsella. Laukkojen jälkeen tyttö sai tehdä loppuverryttelyt itsenäisesti.


© Kuvat ovat tallin omaisuutta