Härdelli

Härdelli

Martyr Minion - VIR MVA Ch, KTK-I, VVJ-I, KRJ-I, SHLA-II
REST IN PEACE * 20.02.2017 - † 10.06.2018

Virtuaalihevonen | VH17-017-0288

Nimi: Martyr Minion, "Mauno" Rotu: Shetlanninponi
Väri: Musta Säkäkorkeus: 106 cm
Sukupuoli: Ori Syntymäaika: 20.02.2017 (27v) - 3v 20.05.2017
Omistaja: EmmiN. VRL-03385 Kasvattaja: Martyr Shetlands, GB
Painotus: Koulu- ja valjakkopainotus Koulutustaso: Helppo C & Noviisi
Saavutukset: VIR MVA - arvonimi myönnetty 01.01.2018
Champion - arvonimi myönnetty 13.08.2017
KTK-I palkittu 7/2017 pistein 23 + 20 + 21 + 23 = 87p.
VVJ-I palkittu yksityistilaisuudessa 11.04.2018 pistein 8 + 40 + 19 + 20 + 15 = 102p.
KRJ-I palkittu 15.04.2018 pistein 8 + 41 + 19 + 20 + 14 = 102 p.
SHLA-II palkittu 20.04.2018 18 + 15 + 23 + 20 + 15 + 9 = 100p.

Levoton ja aktiviteettia tarvitseva poni, joka on kuitenkin muutoin nöyrä ja fiksu.

Mauno saapui Härdelliin Iso-Britannian kauniista maalaismaisemista. Käväisin ulkomailla kiertelemässä muutamia shetlanninponinäyttelyitä. Pääsin ihastelemaan hienoja poneja. Näyttelykehässä näin tämän kertakaikkisen komean poniherran, jonka sysimusta karva kimalteli auringonpaisteessa. Mauno oli käytökseltään tyypillinen nuori ori, hyvin virkeä ja kiihtyneen jännittynyt. Se kuunteli silti hyvin esittäjäänsä eikä loikkinut kertaakaan kahdella jalalla pystyyn. Keveä se kuitenkin oli ja sinkoili välillä minne sattuu, eikä meinannut pysyä millään aloillaan. Orin suoritusta seuratessani tykästyin siihen hetki hetkeltä vain enemmän. Kun sitten palkintojenjaossa kuulutettiin oriin olevan myynnissä, päätin seurata ponia ja esittäjää niiden poistuessa kehästä. Päädyin omistajan juttusille ja lopulta pääsimme sopuun sekä hinnasta että oriin noutopäivästä. Muutama päivä myöhemmin kävin hakemassa ponin mukaani ja matka kohti Härdellia alkoi.

Ensimmäinen vuosi meni äkkiä ensin poniin tutustuessa ja sitten valjakkoajoa sekä kouluratsastusta treenatessa. Mauno kotiutui meille todella nopeasti ja oli luonteeltaankin juuri sellainen mitä olin kuvitellut. Ori on hyvin vikkelä liikkeistään ja sen menojalkaa tuntuu koko ajan vipattavan. Töihin se on aina valmis, kun taas puolestaan käytävällä paikallaan seisominen on sen mielestä äärettömän tylsää. Levottomasta luonteestaan huolimatta ori on kuitenkin äärimmäisen nöyrä ja kiltti. Tarhassa se kuikuilee helposti tammojen perään, eikä sitä ihan heppoisissa naruissa pystykään pitämään. Lankkuaidoissa terästettynä sähkölangalla se pysyy kuitenkin hyvin ja nauttii olostaan isossa katetussa tarhassa. Joskus se saattaa huudella ohi menevien tammojen perään. Mauno kannattaa varustaa käytävällä kiinnisidottuna, niin sen kanssa on helpointa touhuta. Varpaitaan saa kuitenkin varoa, sillä Mauno vaeltelee levottomasti ympäriinsä sen matkan mitä narut myöden antavat. Joskus se saattaa jopa alkaa kuopimaan. Näistä tavoista ollaan kuitenkin opettelemassa pois, eikä kuopimista ja sähläystä käytävällä hyväksytä. Melko hyvin ori totteleekin, kun sitä komentaa lopettamaan. Sitkeästi se kuitenkin aina aloittaa uudelleen. Kaikki hoitotoimenpiteet sen kanssa sujuvat muuten kuitenkin todella kivasti. Ori ei pullistele, ei nyi kavioitaan pois vaan antaa putsata ne rauhassa, se ei näyki tai potki ja kengittäjä saa työskennellä pientä levottomuutta lukuunottamatta rauhassa. Eläinlääkärikään ei ole koskaan ponista sanonut mitään muuta kuin hyvää palautetta. Taluttaessa ori on vikkelä jaloistaan, mutta helposti hallittavissa. Se saattaa esitellä omia tanssiliikkeitään.

Mitä käyttöominaisuuksiin tulee, niin meidän Mauno on oikea työmyyrä. Se rakastaa yli kaiken liikuntaa missä muodossa tahansa. Talvella onnistuu pulkan veto ja kesällä poni suoriutuu hienosti kouluradoista. Rakenteeltaanhan Mauno on hirvittävän kaunis ja se pyöristyy kauniiseen muotoon, kun sen kyydissä istuu edes jotenkin päin oikein. Kyljistä sekä suusta se on herkkä, joten oria pystyy ratsastamaan hyvin vähin elein. Meiltä onnistuu kauniit pysähdykset, tyylikkäät väistöt ja sulavat askellajimuutokset. Peruuttaessa saa olla tarkkana ettei poni lähde menemään ihan vinoon. Maastossa Mauno rakastaa päästellä höyryjä ja saattaa joskus jopa innostua pukittelemaan. Noin muuten se on kuitenkin siivosti, eikä juurikaan pelkää mitään. Joskus se saattaa jähmettyä tuijottelemaan pellon reunassa päivystävää peuraa, muttei ikinä sinkoa mihinkään. Ratsun hommien lisäksi Mauno on myös loistava valjakkoponi. Se suoriutuu kaikista osa-alueista hienosti, mutta tarkkuusosiossa erityisesti se tarvitsee osaavan ohjaajan. Ei tämä muutenkaan mikään aloittelijoiden poni ole. Säälihän olisi jos näin hienoa herraa ei kilpakentillä näkisi. Siksi kiertelemmekin säännöllisesti kilpailuissa suomenmaalla. Maunon kanssa kilpaillaan kouluratsastusta sekä valjakkoajoa. Esteille ori on hieman turhan tuju pakkaus, vaikkakin kotona sen kanssa voikin välillä hyppiä mielenvirkistykseksi. Meidät voi tämän ponin kanssa nähdä myös näyttelykehissä ja tulevaisuudessa toivottavasti myös laatuarvosteluissa. Kilpapaikoilla Mauno käyttäytyy fiksusti, mutta on oma levoton itsensä.

i. Tricky Matrix
she, musta, 107cm
evm
ii. Phenom II
she, tummanruunikko, 100cm
iii. Joufyll Prutus
she, ruunikko, 104cm
iie. Eastern Lilian
she, musta, 100cm
ie. Mini Madonna
she, musta, 106cm
iei. Mini Hercules
she, mustankirjava, 92cm
iee. Hartwells Canada
she, mushroom, 89cm
e. Criostal Diamond
she, musta, 100cm
evm
ei. Exody
she, rautias, 100cm
eii. Butstock Sherokee
she, voikko, 105cm
eie. Qeston Jasmin
she, rautias, 99cm
ee. Ytron Lienna
she, musta, 88cm
eei. Charlie Chaplin
she, rautiaankirjava, 91cm
eee. Himaliya
she, musta, 106cm

i. Tricky Matrixin pääsin näkemään Maunoa hakiessani Isosta-Britanniasta. Matrix asusti Maunon kasvattajan luona ja toimi siellä jalostusorin virassa. Matrix on luonteeltaan varsin hankala ja orimainen poni. Sen kanssa saa olla jatkuvasti tarkkana, sillä ori keksii omistajansa sekä tallityöntekijöiden päänmenoksi jatkuvasti konnankoukkuja. Ori oli kova näykkimään ja paukutteli karsinan ovia ollessaan sisällä. Pahoista tavoistaan huolimatta ori oli erittäin näyttävä ja sai minut henkäisemään ihastuksesta. Pikimusta tuuheatukkainen poni oli rakenteeltaan todella komea ja sen karva kiilsi hyvästä hoidosta. Ori onkin menestynyt hienosti näyttelykehissä ja on tuonut rutkasti pokaaleja sekä ruusukkeita kotiin. Jalostuskäytössä ollut hyviä piirteitä periyttävä ori, jälkeläisiä löytyy yli 20 joista suurin osa on menestynyt huippuhienosti. Toki joukkoon mahtuu muutama puskaponikin.

ii. Phenom II oli enemmänkin mustaa muistuttava tummanruunikko poni. Ruunikkogeeni sillä kuitenkin oli, vaikka monesti talvikarvassa ponia olisi voinut kokemattomampi värintunnistaja luulla mustaksi. Phenom kasvattikin talveksi aina kunnon mammuttiturkin, mutta onneksi poni oli talvet melko vähällä käytöllä, joten se ei joutunut hikoilemaan itseään litimäräksi. Kilpakaudella orin kanssa keskityttiin näyttelykehien sekä valjakkoajon kilpailemiseen. Phenom pärjäsi kummassakin hienosti, sillä on ykkös ja kakkospalkintoja runsaasti. Jalostuskäyttöön poni siirtyi vasta vähän vanhemmalla iällä, eikä se kerennyt jättää maailmaan kuin kuusi varsaa.

ie. Mini Madonna asusteli Matrixin kanssa samalla tallilla Isossa-Britanniassa. Madonnankin pääsin näkemään. Jo mummoiän saavuttanut musta tamma oli kauniisti harmaantunut naamastaan. 28-vuotias tamma oli edelleen erittäin pirtsakka ja tuli minua iloisesti vastaan pihaton portilla. Madonna oli todella ystävällinen ja ihmisrakas kaveri. Luonnettakin ponissa kuitenkin oli, sillä se piti kovaa kuria nuoremmille poneille. Madonna oli saavuttanut elämänsä aikana vaikka ja mitä! Sen kanssa kilpailtiin niin näyttelyissä, valjakkoajossa kuin ohjas-ajo luokissakin. Näyttelyissä Madonna jäi aina II- tai III-palkinnoille. Se ei siis rakenteellisesti ollut paras mahdollinen, mutta sitäkin suloisempi ja loistava käyttöponi. Madonna varsoi kolme varsaa ja ne kaikki ovat kantakirjattuja sekä päässeet kilpakentille kiertelemään.

e. Criostal Diamond menehtyi valitettavasti jo hyvin nuorena kahdeksan vuoden iässä. Tamma oli menehtynyt melko pian Maunon vieroituksen jälkeen kaasuähkyyn. Diamondin kanssa ei oltu ihan hirveästi keretty tekemään. Näyttelyistä se oli saanut muutamia ykköspalkintoja ja yhden kakkospalkinnon maitovarsana. Tamma oli opetettu ajolle, mutta se oli varsonut kaksi kertaa ja viettänyt pari kesää mammalomalla. Tammalla oli tarkoitus alkaa kilpailemaan valjakkoajossa ja opettaa se ratsuksi. Diamond oli tarkoitus myös viedä kantakirjattavaksi, muttei koskaan sinne saakka päästy. Tamman menetys oli erittäin harmillinen, mutta onneksi se jätti sentään jälkeensä kaksi hienoa varsaa.

ei. Exody oli erittäin monipuolinen poni jonka kanssa harrastettiin vähän kaikkea. Nuorempana ori kilpaili raveissa muutaman startin, mutta Exody loukkasi jalkansa ja jäi sairaslomalle. Lopulta omistajan kyllästyessä odottamaan ponin parantumista se myytiin uuteen kotiin. Exody siirtyi raviponista ratsuksi sekä valjakkoajokäyttöön. Lisäksi sen kanssa kierreltiin muutamissa match showeissa sekä rotunäyttelyissä. Ori kantakirjattiin II-palkinnolle kymmenenvuotiaana, jonka jälkeen se aloitti astumishommat. Niiden oheessa oriilla kilpailtiin koulu- ja este ratsastuksessa sekä valjakkoajossa. Exody oli loistava käyttöponi ja se onkin periyttänyt jälkeläisilleen liikettä. Rautias ori oli kooltaan massiivinen, eikä siitä olisi koskaan voinut kuvitella näkevänsä niin upeita askellajeja. Poni kuitenkin yllätti kaikki!

ee. Ytron Lienna tuntui keräävän huonoa onnea osakseen. Kaunis pieni vain 88 senttimetriä korkea musta ponitamma oli luonteeltaan varsin sählä ja onnistui saamaan itsensä aina ongelmiin. Se tuntui sairastelevan jatkuvasti tai vähintään sillä oli joku paikka rikki. Viisivuotiaana tamman silmä puhkesi laitumella ja se jouduttiin poistamaan. Se ei ponin elämään kuitenkaan juurikaan vaikuttanut ja sen kanssa pystyttiin edelleen kilpailemaa valjakkoajossa. Lienna oli loistava ja herkkä käyttöponi. Kilpaileminen kuitenkin kärsi ponin sairasteluista. Usein sillä oli jaloissa haavoja, jotka tulehtuivat ja ähky ponilla oli neljä kertaa elämänsä aikana. Välillä oli hiekkaa mahassa ja kerran tulehtunut hammas. Lopulta Lienna menehtyi kohtutulehdukseen 16-vuotiaana, sillä omistajat olivat huomanneet tämän liian myöhään eikä mitään ollut enää tehtävissä. Poni ei reagoinut antibiootteihin ja lopulta se päätettiin päästää kivuistaan.


30.07.2017 Ori Mayhem Mini Cooper emä Arhavney Natalie KTK-II
18.07.2017 Tamma Mayhem Red Danger emä Hallbos Dangerous Cargo KTK-III
14.08.2017 Ori Mayhem Glazed Blueberry emä Valyrian Doloris KTK-II
08.12.2017 Ori Valyrian C'est La Vie emä Winston Candy Crush KTK-II
16.04.2018 Ori Valyrian Skittles emä Winston Candy Crush KTK-II

KRJ Kouluratsastuskilpailut - Sijoituksia 54, joista voittoja 11

31.07.2017, KRJ-Cup, Runoratsut, Helppo D, 7/137
11.07.2017, Härdelli, Helppo C, 5/30
26.07.2017, Härdelli, Helppo C, 4/30
27.07.2017, Härdelli, Helppo C, 4/30
30.07.2017, Härdelli, Helppo C, 4/30
25.08.2017, Fiktio, Helppo C, 2/40
30.08.2017, Fiktio, Helppo C, 5/40
24.08.2017, Ros Cirein, Helppo C, 2/30
25.08.2017, Ros Cirein, Helppo C, 1/30
02.09.2017, Koistila, Helppo C, 4/30
05.09.2017, Koistila, Helppo C, 4/30
06.09.2017, Koistila, Helppo C, 2/30
09.09.2017, Koistila, Helppo C, 2/30
21.09.2017, Koistila, Helppo C, 3/30
22.09.2017, Koistila, Helppo C, 1/30
06.09.2017, Härdelli, Helppo C, 2/30
07.09.2017, Härdelli, Helppo C, 1/30
12.09.2017, Härdelli, Helppo C, 5/30
28.09.2017, Härdelli, Helppo C, 3/30
29.09.2017, Härdelli, Helppo C, 4/30
01.08.2017, Mitar Warmbloods, Helppo C, 4/27
03.08.2017, Mitar Warmbloods, Helppo C, 1/30
05.08.2017, Mitar Warmbloods, Helppo C, 1/27
09.08.2017, Mitar Warmbloods, Helppo C, 5/27
09.08.2017, Mitar Warmbloods, Helppo C, 5/30
27.08.2017, Fiktio, Helppo C, 1/40
07.09.2017, Fiktio, Helppo C, 5/38
03.09.2017, Fiktio, Helppo C, 3/40
09.09.2017, Fiktio, Helppo C, 6/40
18.09.2017, Fiktio, Helppo C, 6/38
03.09.2017, Mitar Warmbloods, Helppo C, 5/30
05.09.2017, Mitar Warmbloods, Helppo C, 4/30
06.09.2017, Mitar Warmbloods, Helppo C, 2/30
11.09.2017, Härdelli, Helppo C, 1/29
12.09.2017, Härdelli, Helppo C, 1/29
17.09.2017, Härdelli, Helppo C, 4/29
19.09.2017, Härdelli, Helppo C, 2/29
13.09.2017, Adina, Helppo C, 4/25
21.09.2017, Vinkavuo, Helppo C, 5/30
23.09.2017, Vinkavuo, Helppo C, 5/30
24.09.2017, Vinkavuo, Helppo C, 1/30
25.09.2017, Vinkavuo, Helppo C, 4/30
27.09.2017, Vinkavuo, Helppo C, 2/30
16.09.2017, Koistila, Helppo C, 5/30
17.09.2017, Koistila, Helppo C, 2/30
25.09.2017, Koistila, Helppo C, 3/30
11.09.2017, Härdelli, Helppo C, 1/30
20.09.2017, Härdelli, Helppo C, 4/30
21.09.2017, Härdelli, Helppo C, 4/30
27.09.2017, Härdelli, Helppo C, 4/30
28.09.2017, Härdelli, Helppo C, 4/30
29.08.2017, Rósgarður, Helppo C, 1/22
11.09.2017, Vuorna, Helppo C, 1/30
13.09.2017, Vuorna, Helppo C, 5/30

VVJ Valjakkoajokilpailut - Sijoituksia 46, joista voittoja 12

01.08.2017, Hengenvaara, noviisi tarkkuus pari, 4/21
02.08.2017, Hengenvaara, noviisi tarkkuus pari, 4/21
04.08.2017, Hengenvaara, noviisi tarkkuus pari, 4/21
09.08.2017, Hengenvaara, noviisi tarkkuus pari, 1/21
26.07.2017, Härdelli, noviisi yhdistetty pari, 1/26
29.07.2017, Härdelli, noviisi yhdistetty pari, 5/26
03.08.2017, Härdelli, noviisi yhdistetty pari, 4/26
06.08.2017, Härdelli, noviisi yhdistetty pari, 2/26
08.08.2017, Härdelli, noviisi yhdistetty pari, 1/26
04.09.2017, Escorant Trak., noviisi tarkkuuskoe, 4/30
07.09.2017, Escorant Trak., noviisi tarkkuuskoe, 2/30
14.09.2017, Escorant Trak., noviisi tarkkuuskoe, 5/30
16.09.2017, Escorant Trak., noviisi tarkkuuskoe, 1/30
04.09.2017, Mörkövaara, noviisi tarkkuuskoe, 4/30
07.09.2017, Mörkövaara, noviisi tarkkuuskoe, 5/30
10.09.2017, Mörkövaara, noviisi tarkkuuskoe, 3/30
04.09.2017, Härdelli, noviisi yhdistetty pari, 2/28
05.09.2017, Härdelli, noviisi yhdistetty pari, 1/28
07.09.2017, Härdelli, noviisi yhdistetty pari, 3/28
08.09.2017, Härdelli, noviisi yhdistetty pari, 2/28
12.09.2017, Härdelli, noviisi yhdistetty pari, 2/28
15.09.2017, Härdelli, noviisi yhdistetty pari, 1/28
16.09.2017, Härdelli, noviisi yhdistetty pari, 4/28
18.09.2017, Härdelli, noviisi yhdistetty pari, 4/28
19.09.2017, Härdelli, noviisi yhdistetty pari, 5/28
05.10.2017, Härdelli, noviisi yhdistetty pari, 1/28
12.10.2017, Härdelli, noviisi yhdistetty pari, 3/28
17.10.2017, Härdelli, noviisi yhdistetty pari, 1/28
12.10.2017, Härdelli, noviisi yhd. pari, 4/30
23.10.2017, Härdelli, noviisi yhd. pari, 2/30
30.10.2017, Härdelli, noviisi yhd. pari, 5/30
10.11.2017, Koistila, noviisi koulukoe, 3/30
24.11.2017, Koistila, noviisi koulukoe, 4/30
30.11.2017, Koistila, noviisi koulukoe, 4/30
01.11.2017, Härdelli, noviisi koulukoe, 5/30
03.11.2017, Härdelli, noviisi koulukoe, 1/30
12.11.2017, Härdelli, noviisi koulukoe, 3/30
15.11.2017, Härdelli, noviisi koulukoe, 1/30
20.11.2017, Duán Stable, noviisi koulukoe, 4/30
26.11.2017, Duán Stable, noviisi koulukoe, 1/30
20.11.2017, Vuorna, noviisi koulu pari, 2/24
22.11.2017, Vuorna, noviisi koulu pari, 4/24
17.11.2017, Härdelli, noviisi yhdistetty pari, 3/11
23.11.2017, Härdelli, noviisi kestävyyskoe, 1/30
24.11.2017, Härdelli, noviisi kestävyyskoe, 5/30
30.11.2017, Härdelli, noviisi kestävyyskoe, 3/30

25.06.2017 NJ Lilymoor 1/9, IrtoSERT tuom. Vibaja
07.07.2017 NJ Härdelli 2/12, IrtoSERT tuom. Kati
01.08.2017 NJ Härdelli BIS2, MVA-Sert tuom. Vibaja
01.12.2017 NJ Hurmeen Kisakeskus BIS2, MVA-SERT tuom. Lissu
25.12.2017 VSN Maybeck Stud 6/12 (37,5p.) tuom. Milja H.

★ 08.01.2018 - Päiväkirjamerkintä ★

Eläinlääkärin vierailu -- 204 sanaa -- Kirjoittajana EmmiN. (omistaja)

Meillä on säännöllisesti terveystarkistus poneilla, yleensä eläinlääkäri tulee alkuvuodesta muutamana päivänä, jolloin kaikki tallin ponit tarkistetaan ja hoidetaan. Tänään vuorossa oli Mauno. Ponille tehtäisiin perustarkastus, lisäksi se rokotettaisiin ja sen hampaat raspattaisiin. Eläinlääkäri aloitti ponin tarkistuksen käymällä ponin läpi huolellisesti. Tarkasti ettei jaloissa ole turvotuksia, ja että kaikki muukin olisi päällisin puolin OK. Tarkastelin vieressä jännittyneenä, sillä toivoin tietysti ponin olevan kunnossa. Onhan Mauno minun yksi suosikeistani! Seuraavaksi lääkäri laittoi oriille rauhoituspiikin ja alkoi asennella vehkeitä raspausta varten. Mauno oli ollut tarkastuksen aikana vähän levoton, mutta pian rauhoituksen jälkeen ori suorastaan kuukahti ja se seisoi alahuuli lerputtaen käytävällä nukuksissa.

Lopulta kaikki oli paikallaan ja lääkäri alkoi tutkimaan Maunon suuta. Takahampaista löytyi hieman teräviä kohtia, jotka raspattiin ponilta pois. Se olikin ollut viimeaikoina hieman epämiellyttävä ratsastaa ja olin arvannut kyseessä olevan piikit hampaissa. Toimenpide oli nopeasti ohi. Suu vielä huuhdeltiin ja lopulta lääkäri antoi oriille vielä vuosittaiset rokotteet. Mauno ei paljoa rokotteista piitannut, sillä se oli edelleen ihan nukuksissa rauhoituksen takia. Viimein poni oli kokonaan valmis. Talutin sen karsinaansa, jossa herra saisi huilata loppupäivän. Poni saisi huilata vielä huomennakin, sillä todennäköisesti se olisi suustaan vähän kipeä ja rokotteet saattaisivat nostaa hieman lämpöä. Toivon, että orin kanssa päästään nopeasti takaisin treenaamaan ja pitämään hauskaa lumisissa maisemissa.


★ 25.02.2018 - Päiväkirjamerkintä ★

Vauhdikas peltoratsastus -- 502 sanaa -- Kirjoittajana EmmiN. (omistaja)

Mauno on ollut viimeaikoina vähän vähemmällä liikunnalla, sillä orin kilpaura on loppuun suoritettu. Meidän vauhdikas työmyyrä on kuitenkin ollut varsin tyytymätön tyhjänpanttina oleskeluun. Ponille ollaan etsimässä vuokraajaa, mutta siihen saakka herra joutuu tyytymään inhottavaan osaansa. Minulla kun on päivät jo täynnä nuorien ja kilpailevien ponien treenaamisessa. Tänään aikaa löytyi kuitenkin Maunollekkin. Päätin mennä ponin kanssa pellolle tekemään kunnon hankitreenin. Hain puoliltapäivin oriin tarhasta ja vein sen talliin käytävälle kiinni. Mauno menee herkästi jumiin, joten sitä ollaan ahkerasti loimitettu koko talvi. Oriille ei täten ollut kasvanut kovin valtavaa talvikarvaa. Harjasin suurimmat pölyt pois, selvitin jouhet ja putsasin kaviot. Tämän jälkeen nakkasin yleissatulan selkään ja meksikolaisella turpahihnalla varustetut suitset päähän. Ja niin olimme valmiita töihin!

Lähdimme tallin pihasta pellolle päin. Kahlasimme pellon halki käynnissä metsään, jossa seurasimme pientä peurapolkua kohti Härdellin omistamia suurempia sänkipeltoja. Matkaa oli muutama kilometri, mutta melko pian olimme määränpäässä. Kun suuri peltoaukea avautui eteemme, Maunon silmät suorastaan paisuivat päästä. Se oli niin onnellinen ja tiesi jo mitä tuleman pitää. Rauhoittelin oria hieman ja pyysin siltä ravia. Minulla oli työ ja tuska pidätellä oria, joten kaarsin sen pienelle ympyrälle jossa yritin saada sen tuntumalle. Useamman kierroksen jälkeen ori vihdoin taipui alle ja se tuntui siltä, että pysyisi hanskassa. Lopulta pyysin Maunolta laukkaa. Ori suorastaan syöksyi laukkaan, mutta pidin sen edelleen voltilla ja tein muutamia kahdeksikkoja. Poni kuunteli ihan kohtalaisen hienosti ja vaihtoi hienosti laukan kahdeksikon keskellä. Kun viimein olin tyytyväinen, annoin ponille luvan lähteä kiitämään pisin peltoa.

Maunoa ei tarvinnut kahdesti käskeä. Se sinkoi pisin peltoa hurjaa vauhtia ja nakkeli muutaman pukinkin innoissaan. Olin kuitenkin varautunut tähän, joten pysyin hyvin kyydissä kun kohdistin tasapainon oikein. Vesi lensi silmistäni ja lumi puolestaan pöllysi oriin kavioista. Jos vieressä olisi ollut sivustakatsoja, näytimme varmastikin lähinnä eteenpäin vyöryävältä lumipallolta. Mauno jaksoi yhden kierroksen vetää ihan jäätävää vauhtia peltoa ympäri, mutta sitten se alkoi väsymään ja vauhti hiipumaan. Jatkoimme kuitenkin laukassa vielä toisenkin kierroksen. Halusin saada Maunosta tänään viimeisetkin mehut irti! Lopulta annoin oriille luvan hidastaa raviin ja ravista käyntiin. Mauno puuhkutti kovasti ja sillä oli hurja hiki päällä. Lähdimme kotia kohti samaa reittiä, mitä olimme pellolle tulleetkin. Matka kotiin taittui huomattavasti hitaammin, mitä tullessa. Kun vihdoin pääsimme talliin, otin pikaisesti varusteet pois Maunolta ja harjasin karvat suoraksi. Nakkasin ponille kaulakappaleellisen fleeceloimen niskaan. Mauno haukoitteli vuolaasti käytävällä, mutta vaikutti kuitenkin varsin tyytyväiseltä. Laitoin oriille valmiiksi lämpimän melassiveden, jonka tarjosin sille hetken kuluttua. Mauno joi veden mielellään viimeistä tippaa myöden. Vaihdoin oriille vielä kerran uuden kuivan fleecen niskaan, jonka jälkeen nakkasin sen karsinaan huilaamaan loppuillaksi.

Päätin olla tänään extra ahkera ja huoltaa Maunon varusteet oikein kunnolla. Pesin satulan ja suitset satulasaippualla, jonka jälkeen kuivasin ne huolella pyyhkeeseen. Pyyhe ei kuitenkaan kuivannut kaikkea, joten jätin ne satulahuoneeseen kuivumaan hetkeksi tuolin päälle. Tällä välin siivosin ja järjestelin herran harjapakin uudelleen. Kun harjat olivat siistit, vein pakin takaisin paikalleen ja päätin vielä rasvata satulan sekä suitset varusterasvalla. Niistä tuli ihan superkiiltävät ja uuden näköiset! Olin varsin tyytyväinen ahkeruuteeni. Nälkä alkoi kuitenkin kaivertaa mahassa, joten päätin lähteä kotiin syömään päivällistä. Nakkasin Maunolle karsinaan kasan heinää ennen kuin lähdin talsimaan kohti kotia.© Kuvat ovat tallin omaisuutta