Härdelli

Härdelli

Arhavney Natalie - KTK-III, KRJ-II, VVJ-II

Virtuaalihevonen | VH13-017-0350

Nimi: Arhavney Natalie, "Natalie" Rotu: Shetlanninponi
Väri: Hiirakko, tähti Säkäkorkeus: 104 cm
Sukupuoli: Tamma Syntymäaika: 18.07.2011 (10v) - 4v 18.04.2016
Omistaja: EmmiN. VRL-03385 Kasvattaja: Jonas Harlington, GB
Painotus: Koulu- ja valjakkopainotus Koulutustaso: Helppo C & Noviisi
Saavutukset: KTK-III palkittu helmikuussa 2017 pistein 14 + 15 + 15 + 16 = 60p.
KRJ-II palkittu 15.02.2018 pistein 7 + 41 + 17 + 14 + 15 = 94 p.
VVJ-II palkittu 28.02.2018 pistein 7,5 + 40 + 16 + 20 + 15 = 98,5p.

Hyvätapainen ja yritteliäs tamma, jolta löytyy upeasti pyörivä laukka ja liidokas ravi.

Natalie saapui Härdelliin jo vuonna 2011, mutta tallin lopettaessa sen sivut katosivat brittiavaruuteen. Harrastuksen uudestaan aloitettuani elvytin myös Natalien takaisin henkiin. Historiaan on mahtunut kaikenlaista, mutta kaikki sen vanhat kilpatulokset ym. katosivat myös sivujen katoamisen myötä. Näin ollen ponin kanssa on jouduttu aloittamaan puhtaalta pöydältä. Noh, se siitä historiasta. Luonteeltaan Natalie on hyvätapainen ja yritteliäs. Se sopisi kiltin luonteensa vuoksi hyvin lastenratsuksi pienimmillekin tyypeille. Joskus Natalie pääseekin talutusratsun virkaan, kun tuttavien lapset haluavat ratsastelemaan. Tamman päätyö on kuitenkin kouluratsastuksessa sekä valjakkoajossa. Sen kanssa kilpaillaan aktiivisesti tavoitteena kaikenmaailman tittelit. Natalie on erittäin monipuolinen ponitamma, jonka ostamista aikoinaan en kyllä kadu tippaakaan.

Hoitotilanteissa Natalie on mielellään koko ajan mukana touhuissa. Se katselee tarkkaavaisesti hoitajan liikkeitä ja kuuliaisesti nostaa kaviot, siirtyy tieltä pois tai peruuttaa pesupaikalle. Parasta on, kun hoitaja harjaa kumisuolla kunnolla rahnuttaen ryntäiltä tai vatsanalta. Ja mikä olisi shetlanninponi, jossei se välillä kerjäisi herkkupaloja? Natalie ei ainakaan ole musta lammas rotunsa joukossa, sillä sekin aina säännöllisesti varmistelee olisiko taskunpohjalle jäänyt porkkananpaloja. Taluttaessa Natalie pysyy hyvin hallinnassa ja kävelee kauniisti hieman taluttajan takana. Jos vauhti on kovin ripeä, saattaa tamma joutua ottamaan muutaman raviaskeleen pysyäkseen perässä. Tätä ei kuitenkaan kannata pelästyä, sillä Natalie ei ole koskaan yrittänyt karkuun taikka mitään muitakaan metkuja. Mielellään se jäisi matkanvarrelle syömään voikukkia, mutta se lopettaa heti haahuilun, kun sitä reippaasti komentaa. Laumassa tämä neiti on kaikkien kaveri. Se tulee toimeen myös epäsosiaalisten ja äkäisten yksilöiden kanssa. Nataliella tuntuu olevan myös hyvin rauhoittava vaikutus stressiherkkiin yksilöihin. Tämän ponin kanssa ei siis ikinä tarvitsekaan miettiä mihin sen laittaa, sillä Natalien voi tarhata ihan missä vaan ja kenen kanssa vaan.

Ratsuna sekä ajettaessa Natalie on kovin yritteliäs. Se yrittää aina tehdä parhaansa, vaikka ratsastaja itse olisi vähän unessa. Poni kulkee aina kauniisti kaula kaarella ja käyttää koko kroppaansa hyvin takapäästä lähtien. Ravi sillä on pitkää ja matkaavoittavaa, laukka puolestaan pyörii hienosti eteenpäin. Natalie vaihtaa jopa laukan pyynnöstä, muttei tietysti pysty vaihtoihin edes joka kuudennella askeleella. Vaihtaa kuitenkin, mikä helpottaa työskentelyä, kun ei joka kerta väärän laukan noustessa joudu ottamaan ravin kautta uudelleen. Pohkeenväistössä Natalie saisi väistää hieman paremmin, mutta kohtalaisen hyvin siltä sujuu sekin. Esteitä hyppää myös hyvin, muttemme ole jaksaneet siihen lajiin painostaa. Toisinaan saatamme käydä hyppimässä maastoesteitä ihan vain siksi, koska se on hauskaa. Maastossa saattaa vaikuttaa siltä, että Natalie on kaikkea muuta kuin kuulolla. Se tutkailee jatkuvasti ympäristöään, eikä välillä käännä korviaan lainkaan ratsastajan suuntaan. Ponin eleet saattavat kuitenkin hämätä. Natalie on äärimmäisen kiinnostunut ympärillään tapahtuvista asioista, mutta kuuntelee kyllä heti kun siltä jotakin asiaa pyydetään. Yleensä Natalie on maastovarma, eikä säiky tuulenpuuskia tai lehahtelevia lintuja. Tamma kuitenkin vierastaa hieman vastaantulevaa liikennettä, etenkin jos tie on pieni ja ajoneuvo suuri - kuten esimerkiksi traktori. Traktorin tullessa vastaan kannattaakin suosiolla nousta pois satulasta tai kärryiltä ja vielä parempi olisi jos pääsisi vaikka ojan yli metsän reunaan odottelemaan. Mitä kauempana ajoneuvo on, sitä miellyttävämpää se on Natalielle.

Valjakkoajo sujuu ihan yhtä hyvin kuin ratsastaminenkin. Natalie ei tarvitse mitään ylimääräisiä hömpötyksiä yllensä, kuten esimerkiksi silmälappuja. Tavalliset valjaat riittävät, vaikkakin tietysti meiltä löytyy hienommat kisavaljaat erikseen. Tammalta sujuu yhtä hyvin kaikki valjakkoajon osa-alueet. Maratoonilla poni ei vierasta vieraita esteitä ja se jaksaa pitää hyvän vauhdin päällä radan loppuun saakka. Tarkkuuskokeissa virheet johtuvat vain ja ainoastaan kuskista. Natalie saattaa jopa yrittää korjata ohjaajan virheitä, varsinkin jos radan osuus on tuttu ja se tietää mitä pitää tehdä. Tammalta siis onnistuu kaikki luokat noviisitasolla, sen pidemmälle koulutuksessa emme ole päässeet. Kilpailuissa Natalie on rauhallinen, poikkeuksena se jos sillä on varsa alla. Näyttelyissä varsan kanssa Natalie huutaa koko ajan varsansa perään, eikä voi sietää sitä jos joku vieras poni tulee lähelle. Emme juurikaan tästä syystä käy tamman kanssa näyttelyissä, jos sillä on varsa. Kotona se on kuitenkin rauhallinen varsansa kanssa. Kuljettaa Natalie on helppo, menee hyvin yksinkin ja pärjää pitkiäkin matkoja stressaamatta.

i. Rosedawn Cinnamon
she, punahallakko, 107cm
evm
ii. The New Born
she, punahallakko, 104cm
iii. Helloway Dommy
she, kimo, 102cm
iie. Nexton Bree
she, punahallakko, 100cm
ie. Needle Tong
she, musta, 101cm
iei. Petite Bon Wya
she, kulomusta, 106cm
iee. Keep Touching
she, hiirakko, 103cm
e. Arhavney Dinana
she, hiirakko, 102cm
evm
ei. Rosebud Winston
she, hiirakko, 100cm
eii. Teen Spirit
she, hiirakko, 101cm
eie. Lost Caramel
she, voikko, 100cm
ee. Bernadette
she, voikonkirjava, 99cm
eei. Petite Won Lyric
she, mustankimo, 106cm
eee. Arhavney Loressa
she, voikonkirjava, 103cm

i. Rosedawn Cinnamon on tunnetun Brittiläis kasvattajan upea tyylinäyte siitä, mitä poni voi parhaimmillaan olla. Tämä ori on väriltään punahallakko ja korkeudeltaan 107cm tasan. Orin kanssa joudutaankin ennen näyttelyitä viilaamaan kaviot viimeisenpäälle, jottei ylimäärä millejä tule ja poni pysyy sallittujen mittojen sisäpuolella. Rakenteeltaan tämä suurikokoinen poni on hieman pitkäjalkainen, minkä takia sopusuhtaisuus kärsii jonkin verran. Muutoin kuitenkin vahvarakenteinen ja paksujouhinen oripoika. Cinnamon on palkittu kotimaassaan II- ja III palkinnoilla rotunäyttelyissä. Näyttelyelämän ulkopuolella Cinnamon viettää leppoisaa elämää. Sitä liikutetaan säännöllisesti ja se astuu tammoja aina kun tammanomistajilta kiinnostusta löytyy. Orilla on tällä hetkellä 37 jälkeläistä. Joukkoon mahtuu myös hyvin menestyneitä yksilöitä.

ii. The New Born syntyi Isoon-Britanniaan isolle maatilalle. Orivarsa sai kirmata suurilla laitumilla emänsä ja muutaman muun varsoneen tamman kanssa. Kaksivuotiaana se pääsi muiden oripoikien kanssa orilaitumelle pitämään villiä ja vapaata kesää. Kolmevuotiaana Newtoniksi kutsuttu poni opetettiin ajolle sekä ratsuksi. Neljävuotiaana alkoi pitkä ja menestyksekäs kilpaura niin valjakkoajossa kuin kouluratsastuksessakin. Vaikka Newton oli ulkonäöltään hyvin ruunamainen ja vaatimaton, oli se liikkuessaan upea ilmestys. Hieno liidokas ravi sekä pyörivä ja näyttävä laukka olivat iloa katselijoiden silmille. Newton ei koskaan päässyt kantakirjaan saakka, mutta se sai jalostusluvan ja sitä käytettiin muutaman siitokseen. Ponilla on yksi orijälkeläinen sekä kolme tammajälkeläistä. Niistä ori Rosewood Cinnamon on ehdottomasti porukan menestynein poni.

iii. Helloway Dommy paljastui pian syntymänsä jälkeen väritykseltään kimoksi. Se oli erittäin iloinen yllätys, sillä sen emän ja isän yhdistelmästä kimo oli erittäin epätodennäköinen lopputulema. Dommy syntyi Briteissä, mutta myytiin pian syntymänsä jälkeen Ruotsiin. Vieroituksen jälkeen ponipoika matkusti kotitallilleen. Dommy oli rakenteeltaan kohtalaisen hyvä. Se kantakirjattiin neljävuotiaana III-palkinnolla ja sai näinollen jalostusluvan. Dommyn kanssa kilpailtiin raveissa sekä pienimuotoisesti valjakkoajossa. Raviurallaan Dommy kuitenkin menestyi paremmin. Sen ennätykset olivat 2.42,5aly-2.39,0ly. Dommy jäi eläkkeelle 12-vuotiaana, jonka jälkeen se oli muutaman vuoden siitoskäytössä. Lopulta poni lopetettiin 14-vuotiaana nivelvaivojen johdosta.

iie. Nexton Bree on myös ravitaustainen poni. Bree syntyi Ruotsissa, mutta myytiin kahdeksanvuotiaana Suomeen. Ennen Suomeen tuloa Breen kanssa kokeiltiin raviuraa, mutta raviurahaaveista luovuttiin tamman jatkuvan laukkailun takia. Breen kanssa tehtiin yksi varsa, jonka jälkeen se siirtyi Suomeen. Täällä tamman kanssa kokeiltiin uudestaan raviuraa. Kun valjastus saatiin oikeaksi pärjäsi Bree kohtalaisen hyvin tämän jälkeen ravikentillä. Sen ennätykset olivat 2.44,1ly-m3.02,7ly ja startit 31 6-4-0. Lopulta ponin kilpaura tyssäsi, kun sopivaa ohjastajaa sille ei enää löydetty. Kymmenen vuotta Bree eli sen jälkeen siitostamman elämää loikoillen ja varsoista huolehtien.

ie. Needle Tong viettää lokoisia eläkepäiviä Rosedawnin siittolan tiluksilla. Needle on 26-vuotias ponitamma. Se on väriltään musta ja korkeudeltaan 101cm korkea. Neiti on hyvin säilynyt, eikä ikä näytä ponia painavan. Nuoruudessaan poni kilpaili ohjas-ajoluokissa sekä valjakkoajossa tarkkuuskokeissa. Mielenvirkistykseksi välillä sen kanssa osallistuttiin myös poniagilityyn. Ruusukkeita tuli vaihtelevasti, mutta yritystä tältä tammalta löytyi aina. Luonteeltaan se onkin hyvin yhteistyöhaluinen ja miellyttävä tapaus.

iei. Petite Bon Wya on jo edesmennyt hieno shetlanninponiori. Bon on peräisin Ruotsista, mutta muutamia vuosia se oli Isossa-Britanniassa leasingissa. Jälkeläisiä orilta löytyykin siis useammista Euroopan maista. Bon kilpaili valjakkoajossa sekä kouluratsastuksessa Helppo D luokassa. Valjakkoajossa se ylsi jopa vaativiin luokkiin tarkkuuskokeissa sekä koulukokeissa. Maratonissa poni ei ollut parhaimmillaan, sillä se vierasti mm. vesiesteitä jonkin verran. Luonteeltaan tämä ori oli menevä ja herkkä käsitellä. Silti kuitenkin nöyrä ja käsissä pideltävissä. Tammojen perään se jäi helposti huutelemaan. Jälkeläisiä oriilla on 76 kappaletta.

iee. Keep Touching kilpaili upean näyttelyuran. Sen kanssa harrastettiin aktiivisesti myös poniagilityä ja muutaman kerran se kilpaili myös ohjas-ajossa. Tammalla on useita BIS-sijoituksia sekä luokkavoittoja taskussaan. Kantakirjaan se pääsi lopulta ykköspalkinnolla. Jälkeläisluokka tällä tammalla on B-luokkaa. Tamman menestynein jälkeläinen on ehdottomasti Needle Tong, joka suoritti upean kilpauran valjakkoajossa sekä ohas-ajoluokissa. Väriltään Touch oli kaunis hiirakko. Jouhet sillä olisi saanut olla ihan paremmat ja tuuheammat.

e. Arhavney Dinana myytiin ensin kasvattajaltaan Jonakselta Rosedawn tilalle, jossa se kierteli näyttelykehissä ja varsoi jo nuorella iällä kaksi varsaa. Myöhemmin se myytiin Suomeen. Suomessa tamman kanssa kilpailtiin valjakkoajossa sekä kouluratsastuksessa. Kummassakin se menestyi erittäin hienosti. Dinana oli mm. vuoden 2015 valjakkocupin voittaja. Rotunäyttelyissä sitä palkittiin parhaimmillaan jopa ykköspalkinnolla. Kantakirjaan se pääsi II-palkinnolle. Suomessa Dinana varsoi vielä kaksi varsaa. Luonteeltaan Dinana oli erittäin tammamainen ja keksi ihmisten päänmenoksi kaikenlaisia jekkuja. Tarhasta se onnistui karkaamaan satoja kertoja kenenkään huomaamatta. Dinana oli myös erittäin perso ruualle ja sen hyvässä kunnossa pitäminen oli oma projektinsa, sillä tamma lihoi jo pelkästään ruokaa nähdessään.

ei. Rosebud Winston ruunattiin neljävuotiaana, mutta sitä ennen se oli kerennyt karkaamaan tarhastaan ja astumaan yhden tallin tammoista. Tämän takia Winstonilla on yksi jälkeläinen. Tämä ruunapoika toimitti tuntiratsun virkaa Isossa-Britanniassa isossa ratsastuskoulussa. Winston oli pikkutyttöjen suosikki, sillä se totteli aina ja oli oikea halinalle. Ruuna ei ole ollenkaan tyypillinen ilkikurinen shetlanninponi. Sen olisi voinut jättää tarhaan vaikka portti auki, eikä se olisi sieltä ilman lupaa lähtenyt. Winstonin kilpaura ulottui ainoastaan tallin pikkukisoihin. Se hyppäsi 40cm esteratoja ja koulua se meni Helppo D luokissa. Ratsastaa poni oli hyvin rauhallinen, mutta kuuliainen. Koskaan se ei pukittanut tai pelleillyt omiaan.

eii. Teen Spirit oli hieno rautias 101 senttinen shetlanninponiori, jonka päätä kaunisti hieno pyöreä tähti. Spiritin kanssa harrastettiin maastoesteiden hyppimistä, mutta kilpailuihin sen kanssa ei koskaan lähdetty. Näyttelykehissä Spiritiä kuitenkin näkyi vuosittain säännöllisesti. Ori on muutaman kerran päässyt jopa luokkavoittajaksi. Kantakirjaan tätä rautiasta poikaa ei koskaan tarjottu. Tässä meni hieno ori hieman hukkaan, sillä se oli niin vähällä käytöllä. Jälkeläisillä Spiritillä on ainoastaan neljä. Olen ylpeä, kun oman ponini suvussa saan tätä nimeä ihastella!

eie. Lost Caramel eli Karkki oli luonteeltaan erittäin sympaattinen pikku ponitamma. Tamma menehtyi muutamia viikkoja sen jälkeen, kun Winston syntyi maailmaan. Sille oli ilmeisesti tullut kohtutulehdus, joka huomattiin liian myöhään. Lopulta kova kuume vei Karkilta hengen. Poni menehtyi jo kovin nuorella iällä, eikä sen kanssa keretty sen enempää menestystä haalimaan. Karkki oli peruskoulutettu poni niin ajolle kuin ratsaillekin. Karkin historia on hyvin harmillinen, mutta näitä vain välillä pääsee tapahtumaan.

ee. Bernadette oli väritykseltään upea voikonkirjava shetlanninponitamma, jonka upeat valkoiset ja paksut jouhet kiinnittivät katsojan huomion. Rakenteeltaan Dette ei ollut ykköspalkinnon luokkaa, mutta näyttelyissä se palkittiin vaihtelevasti kakkos- ja kolmospalkinnoilla. Kantakirjaan se pääsit lopulta kolmospalkinnolle. Dette oli erittäin miellyttäväluonteinen ponitamma. Se rakasti lasten läheisyyttä ja kuskasi mielellään taaperoita kyydissään. Potentiaalia sillä oli myöskin ihan kilpailuihin saakka ja tamman kanssa kilpailtiinkin valjakkoajoa noviisiluokissa sekä kouluratsastusta Helppo D luokissa. Bernadette varsoi elämänsä aikana kolme varsaa - yhden hiirakon tammavarsan, yhden voikonkirjavan orivarsan sekä yhden mustan tammavarsan.

eei. Petite Won Lyric myytiin yksivuotiaana nuorelle tytölle sen ensimmäiseksi poniksi. Poni piti ruunata, mutta kun sen potentiaali tajuttiin päätettiin, että poika saa pitää pallinsa. Lyricistä kasvoi hyväluonteinen ja komea oripoika. Väriltään se oli tumma mustankimo ja korkeudeltaan 106cm. Lyric vaalentui todella hitaasti, ja vasta 18-vuotiaana se oli hyvin vaalea kimo. Jenny niminen tyttö treenasi Lyricia hitaasti, mutta varmasti. Yhdessä he valmentautuivat ja oppivat koko ajan uutta. Pari kilpaili lopulta esteratsastuksessa sekä valjakkoajossa. Lyric astui muutaman tamman, mutta koska sitä ei koskaan kantakirjattu jäi kysyntä minimaalisen pieneksi.

eee. Arhavney Loressa on Jonas Harlingtonin kasvattama hieno ponitamma. Loressa on kotoisin Isosta-Britanniasta ja siellä se myös eli koko ikänsä. Muutaman kerran tamman kanssa käytiin Ruotsissa ja Hollannissa rotunäyttelyissä, mutta muuten se kierteli kilpailuja vain kotimaassaan. Loressan kanssa harrastettiin näyttelyiden lisäksi myös käyttöluokkia (ohjas-ajo sekä ratsastusluokkia). Väriltään tämä poni oli voikonkirjava. Loressa on periyttänyt väriään upeasti. Se on saattanut hypätä kuvioihin usean polvenkin takaa uudelleen. Loressalla oli päässään kaunis pieni tähti ja jalassaan pieni valkoinen ruununraja. Neljätoistavuotiaana Loressa jäi lähinnä vain siitoskäytölle ja kiersi vielä muutamat näyttelyt maitovarsaluokissa. Se varsoi kolme upeaa tammavarsaa ja yhden orivarsan. Niistä jokainen on päässyt kilpailemaan valjakkoajossa sekä näyttelyissä. Muutama myös kouluratsastuksen parissa.


20.10.2016 Ori Mayhem Death Punch isä Trillion Flames VVJ-I, SHLA-II
30.07.2017 Ori Mayhem Mini Cooper isä Martyr Minion KTK-II
29.11.2017 Ori Mayhem Black Trophy isä Maximus v.d. Rodesterij KTK-II
02.01.2018 Tamma Mayhem Nolanda isä Cenwig Athelstan KTK-III

KRJ Kouluratsastuskilpailut - Sijoituksia 40, joista voittoja 13

30.10.2016, KRJ-Cup, Hukkapuro, Helppo D, 8/114
15.10.2016, SHLA-Cup Breawan, Helppo D, 4/32
15.10.2016, SHLA-Cup Breawan, Helppo C, 2/46
01.09.2016, Koistila, Helppo D, 2/17
04.09.2016, Koistila, Helppo D, 1/17
08.09.2016, Koistila, Helppo D, 4/17
09.09.2016, Koistila, Helppo D, 1/17
03.09.2016, Wyat Shetlands, Helppo C, 6/50
05.09.2016, Wyat Shetlands, Helppo C, 2/50
09.09.2016, Wyat Shetlands, Helppo C, 1/50
11.09.2016, Koistila, Helppo C, 6/50
20.09.2016, Koistila, Helppo C, 1/50
03.10.2016, Virtuaalitalli Dei, Helppo C, 3/29
05.10.2016, Virtuaalitalli Dei, Helppo C, 1/29
07.10.2016, Virtuaalitalli Dei, Helppo C, 4/29
11.10.2016, Virtuaalitalli Dei, Helppo C, 1/29
09.11.2016, Yentel Ponies, Helppo C, 3/30
11.11.2016, Yentel Ponies, Helppo C, 3/30
12.11.2016, Yentel Ponies, Helppo C, 4/30
12.11.2016, Fiktio, Helppo C, 4/24
01.12.2016, Koistila, Helppo D, 3/9
02.12.2016, Koistila, Helppo D, 1/9
02.12.2016, Koistila, Helppo D, 2/9
03.12.2016, Koistila, Helppo D, 1/9
03.12.2016, Koistila, Helppo D, 3/9
07.12.2016, Koistila, Helppo D, 1/9
08.12.2016, Koistila, Helppo D, 3/9
21.12.2016, Koistila, Helppo C, 2/37
22.12.2016, Koistila, Helppo C, 5/37
24.12.2016, Koistila, Helppo C, 5/37
26.12.2016, Koistila, Helppo C, 4/37
27.12.2016, Koistila, Helppo C, 5/37
20.01.2017, Escorant Trakehners, Helppo C, 5/30
23.01.2017, Escorant Trakehners, Helppo C, 4/30
27.01.2017, Escorant Trakehners, Helppo C, 2/30
11.01.2017, Härdelli, Helppo C, 1/30
13.01.2017, Härdelli, Helppo C, 1/30
15.01.2017, Härdelli, Helppo C, 4/30
25.01.2017, Härdelli, Helppo C, 1/30
30.01.2017, Härdelli, Helppo C, 1/30

VVJ Valjakkoajokilpailut - Sijoituksia 43, joista voittoja 10

06.02.2017, Ros Cirein, noviisi tarkkuuskoe, 5/30
07.02.2017, Ros Cirein, noviisi tarkkuuskoe, 1/30
15.02.2017, Ros Cirein, noviisi tarkkuuskoe, 3/30
17.02.2017, Ros Cirein, noviisi tarkkuuskoe, 5/30
24.06.2017, Huvitus, noviisi koulukoe, 3/30
08.07.2017, Hukkapuro, noviisi tarkkuuskoe, 2/30
22.06.2017, Koistila, noviisi tarkkuuskoe, 2/40
12.07.2017, Ros Cirein, noviisi tarkkuuskoe, 2/30
14.07.2017, Ros Cirein, noviisi tarkkuuskoe, 1/30
07.08.2017, Escorant Trak., noviisi kestävyyskoe, 1/30
09.08.2017, Escorant Trak., noviisi kestävyyskoe, 5/30
11.08.2017, Escorant Trak., noviisi kestävyyskoe, 5/30
12.08.2017, Escorant Trak., noviisi kestävyyskoe, 4/30
14.08.2017, Escorant Trak., noviisi kestävyyskoe, 3/30
17.08.2017, Escorant Trak., noviisi kestävyyskoe, 1/30
08.08.2017, Hengenvaara, noviisi koulukoe pari, 2/21
01.08.2017, Koistila, noviisi koulukoe, 1/30
07.08.2017, Koistila, noviisi koulukoe, 2/30
09.08.2017, Koistila, noviisi koulukoe, 4/30
15.08.2017, Koistila, noviisi koulukoe, 1/30
16.08.2017, Koistila, noviisi koulukoe, 2/30
17.08.2017, Koistila, noviisi koulukoe, 2/30
16.09.2017, Escorant Trak., noviisi koulukoe, 3/30
18.09.2017, Escorant Trak., noviisi koulukoe, 1/30
16.09.2017, Hukkapuro, noviisi tarkkuuskoe, 5/30
17.09.2017, Hukkapuro, noviisi tarkkuuskoe, 2/30
21.09.2017, Koistila, noviisi tarkkuuskoe, 5/30
11.10.2017, Härdelli, noviisi yhd. pari, 1/30
12.10.2017, Härdelli, noviisi yhd. pari, 3/30
13.10.2017, Härdelli, noviisi yhd. pari, 5/30
16.10.2017, Härdelli, noviisi yhd. pari, 3/30
17.10.2017, Härdelli, noviisi yhd. pari, 2/30
22.10.2017, Härdelli, noviisi yhd. pari, 2/30
27.10.2017, Härdelli, noviisi yhd. pari, 3/30
21.10.2017, Teilikorpi, noviisi koulukoe, 5/30
23.10.2017, Teilikorpi, noviisi koulukoe, 5/30
24.10.2017, Teilikorpi, noviisi koulukoe, 5/30
26.10.2017, Teilikorpi, noviisi koulukoe, 4/30
01.11.2017, Härdelli, noviisi kestävyyskoe, 4/30
03.11.2017, Härdelli, noviisi kestävyyskoe, 3/30
04.11.2017, Härdelli, noviisi kestävyyskoe, 1/30
08.11.2017, Härdelli, noviisi kestävyyskoe, 3/30
10.11.2017, Vuorna, noviisi tarkkuuskoe pari, 1/21

02.02.2017 VSN Cadogan Ponies 1/12 CH (36,5p) tuom. taffel

★ 20.06.2017- Päiväkirjamerkintä ★

Karkureita metsästämässä -- 423 sanaa -- Kirjoittajana EmmiN. (omistaja)

Tänään oli ilmassa suurta draamaa. Koska ponit ovat kaikki laitumella (eikä illalla tarvitse tehdä kuin tarkastuskierros), ei meillä ole iltaisin ollut työntekijöitä enää paikalla. Normaaliin tapaani lähdin kahdeksan maissa kiertelemään laitumia läpi. Tarkastin kaikkien ponien kunnon jaloista lähtien ja lisäsin vettä, mikäli se oli vähissä. Yhdellä laitumella sydämeni kuitenkin jätti muutaman lyönnin välistä. Ei yhtään ponia missään?! Lähdin kiertämään laidunplänttiä ympäri, sillä siihen kuului myös kaistale metsää. Tiesin kuitenkin, että ponit tulivat aina illalla moikkaamaan minua, joten kaikki ei ollut hyvin. Lopulta laitumen kauimmassa päädyssä huomasin lankojen katkenneen. Varmaankin joku peura tullut aidasta läpi. Noh, kaikki laitumen ponit olivat sitten omilla reissuillaan. Fifi, Reina, Natalie, Peppi, Ada, Tessa seka Fairy. Eipä auttanut kuin lähteä etsimään poneja.

Ensimmäiseksi soitin alueen metsästysseuralle, että jos joku heidän seurastaan on liikkeellä, niin meidän poneja on karkuteillä. Seuraavaksi soitin poliisille ja kyselin oliko poneja näkynyt ja tietysti tiedotin myös, että poneja on karkuteillä. Lähdin pian autolla tallille katsomaan olisiko poppoo tullut suoraan kotiin. Osa olikin, onneksi! Tessa, Fairy sekä Ada löytyivät pihatosta, jonka portti oli jätetty auki. Sinne ne myös saivat jäädä. Katsoin, että niillä oli vettä, heitin pari pientä kasaa heinää ja suljin portin. Kolme löydetty - neljä vielä jäljellä! Laitumelle oli onneksi matkaa vain n. 300m. Otin pari riimunnarua ja riimua mukaan lähtien nopeasti kiertelemään tallin läheisiä metsiä ja tiluksia. Reina, Natalie sekä Peppi löytyivät naapurin pellolta mussuttamassa vehreää niittyä. Reina sekä Natalie antoivat molemmat kauniisti kiinni, mutta Peppi teki parhaat ninjaliikkeensä väistellessään kiinniottoyrityksiäni. Noh, päätin lähteä taluttamaan Reinaa sekä Natalieta kotiin. Epäilin suuresti, että Peppi lähtisi mukaan porukkaan ja osuin myös täysin oikeaan. Heitin ponit muiden karkulaisten kanssa samaan pihattoon. Peppi jäi haahuilemaan pihalle, mutta sain ajettua sen lähimpään tarhaan jossa se sitten lopulta luovutti ja antoi kiinni. Siirsin sen muiden mukaan. Mutta Fifi, missä oli rakas Fifini?! Miksi se oli erossa muista. Uudelleen lähdin kiertelemään tallin ympäristöä, tälläkertaa lähinnä metsiä.

Lopulta puolentunnin haravoinnin jälkeen löysin tamman. Se oli jäänyt hännästään kiinni isoon kaatuneeseen puuhun, eikä ollut päässyt irti. Onneksi poni oli ollut rauhallinen ja jäänyt kököttämään paikalleen. Hieman se puuhkutti stressaantuneena, muttei ollut onneksi riuhtonut itseään rikki. Jonkun aikaa siinä meni ennen kuin sain hännän revittyä irti. Komeat tupot jäi puuhun muistoksi. Lähdimme tamman kanssa kohti kotia, jossa huuhtelin suurimmat hiet pois, kuivasin ponin ja tarkastin vielä ettei varmasti ollut mitään vammoja. Sen jälkeen vein Fifin muiden kanssa pihattoon. Ponit saisivat jäädä sinne täksi yöksi, huomenna menisin korjaamaan aidan. Sähköt täytyy ehdottomasti tarkastaa, jotta ne kiertävät hyvin kaikkialla. Tarkastin vielä huolellisesti muut ponit, jonka jälkeen lähdin jatkamaan kesken jääneen iltakierroksen loppuun. Onneksi kesällä on valoisaa vielä myöhään, sillä kotiin pääsin vasta puolikahdentoista aikoihin.


★ 21.06.2017- Päiväkirjamerkintä ★

Natalie ratsastustunnilla -- 317 sanaa -- Kirjoittajana EmmiN. (omistaja)

Härdellissä on alettu järjestämään ratsastustunteja keskiviikkoisin sekä sunnuntaisin. Koin sen hyväksi ideaksi, sillä omat resurssit eivät riitä liikuttamaan kaikkia hevosia päivässä. Samalla pienimuotoinen ratsastuskoulutoiminta toisi tietysti hieman rahaakin kattamaan kustannuksia. Valmennan itse tuntilaisia kolmessa eri tasoryhmässä. Tänään oli vuorossa aloittelijoiden ryhmä. Taluttajia meiltä ei löydy omasta takaa, joten aloittelijan tulee osata kulkea ilman taluttajaa tai hommata sellainen omasta takaa. Tänään ratsukoina tällä puolituntia kestävässä valmennuksessa olivat Natalie & Senni, Karkki & Tiina, Peppi & Emma ja Hortensia & Iina.

Pyysin tyttöjä kävelemään ponien kanssa uraa pitkin. Kenelläkään ei tänään ollut taluttajia. Keskityimme aluksi pitämään turvavälit hyvinä. Jos ponit lähestyivät liikaa toisiaan, pyysin tekemään voltin, jotta tilaa tulisi enemmän. Natalie oli tapansa mukaan hyvin reipas, joten Senni joutui tekemään voltteja tiuhaa tahtia. Pyysin Senniä korjaamaan välillä istuntaansa ja pitämään ohjat hyvällä tuntumalla. Pyysin ratsukoita vaihtamaan suuntaa täyskaarrolla ja aloitimme harjoittelemaan ravinnostoa. Jokainen oli ravannut muutaman kerran aikaisemminkin, mutta olin silti varautunut tippumisiin. Jokainen nosti ravin yksitellen pitkällä sivulla ja otti takaisin käynnille lyhyellä sivulla. Natalie nosti ravin pienestä pyynnöstä, joten Sennin ei tarvinut pohkeita käyttää kuin pienesti. Kiinnitin jälleen huomiota siihen, että Senni muisti pitää ohjat tuntumalla ja alhaalla ponin sään vierellä. Tyttö yritti keventää parhaansa mukaan satulassa ja onnistuikin siinä hienosti. Jokainen sai nostaa ravin kolme kertaa, kunnes aika alkoi käymään vähiin. Otettiin loppukäynnit hieman pidemmillä ohjilla ja lopulta menin auttamaan ratsastajia alas ponien selästä.

Talutimme ponit yhteisvoimin talliin ja vietiin ne karsinoihinsa. Siiri oli tallissa mukana auttamassa tyttöjä varusteiden pois ottamisessa ja ponien kiinnisitomisessa. Senni sai vielä harjata Natalieta ja antaa sille palkinnoksi porkkanan. Lopulta talli hiljeni hetkeksi, sillä seuraavat tuntilaiset tulisivat vasta noin 20 minuutin kuluttua. Vein kaikki ponit takaisin laitumelle ja lähdin hakemaan seuraavia tuntiponeja sisälle hieman kokeneempien tyttöjen varusteltavaksi. Natalie käyttäytyi todella fiksusti koko valmennuksen ajan. Senni on kokemukseensa nähden todella taitava aloittelija ja Natalie vaikutti varsin tyytyväiseltä valmennuksen jäljiltä. Sille oli tullut jopa pieni hiki, niin kovin se oli yrittänyt miellyttää ratsastajaansa.


★ 11.08.2017 - Päiväkirjamerkintä ★

Kengittäjän vierailu -- 127 sanaa -- Kirjoittajana EmmiN. (omistaja)

Kengittäjä vierailee tallillamme suunnilleen parin viikon tai kuukauden välein. Melko usein, sillä kyllähän näitä poneja riittää. Yksittäisen irtokengän osaan itse kiinnittää paikalleen, mutta kaiken muun hoitaa tietysti koulutettu ammattilainen. Nataliella oli vuorossa kengitys ja kengiksi laitettaisiin hokkikengät. Ponin kanssa kilpaillaan nyt niin tiuhaa tahtia valjakkoajossa nurmikentillä, joten sillä täytyy olla kengät joihin hokit on mahdollista kiinnittää kilpailuiden ajaksi. Tamman kaviot olivatkin kasvaneet nyt jonkin verran kenkien yli. Kengittäjä saapui klo. 10.00 ja aloitti Nataliesta. Tamma on onneksi niin kiltti ja fiksu, että sen laittamisessa ei kauaa mene. Se ei nojaile tai yritä repiä jalkoja pois ennen aikojaan. 20 minuutin jälkeen Natalie seisoi käytävällä uudet kengät jaloissaan. Annoin sille palkinnoksi palan porkkanaa, jonka jälkeen vein sen karsinaan odottamaan, että joku ehtisi viemään sen takaisin laitumelle mutustelemaan vihreää.


★ 11.08.2017 - Päiväkirjamerkintä ★

Lammella kahlailemassa -- 278 sanaa -- Kirjoittajana EmmiN. (omistaja)

Joskus on hyvä vain ottaa rennosti. Tänään oli mitä ihanin kesäpäivä, aurinko paistoi täydeltä taivaalta ja lämpöä oli liki 25 astetta. Rauhallisin askelin lompsin satulahuoneeseen ja keräsin kasan harjoja - pölyharjan, pehmeän harjan, pääharjan, kaviokoukun sekä harjakamman. Heitin kamat pussukkaan ja raahasin ne käytävälle. Nappasin riimunnarun- sekä riimun naulakosta ja lähdin lompsimaan kohti laidunplänttiä, jossa Natalie vietti lomapäivää. Ponit möllöttivät suoraan portin vieressä, sillä ne olivat tulleet juomaan. Natalie tuli innoissaan vastaan, joten sain sen kiinni helposti. Rapsuttelin ponia otsasta ja annoin palkaksi hyvästä käytöksestä omenanmakuisen hevosnamin. Muut kahdeksan ponia ja kaksi varsaa yrittivät änkeä ärsyttävästi mukaan, mutta sain ne huidottua muualle, eikä Nataliekaan välittänyt huitomisestani vaan seistä möllötteli ja ihmetteli touhujani. Kävelimme n. 500 metrin matkan tallille, jossa sidoin ponin kummaltakin puolelta kiinni.

Natalielle oli tänään luvassa ainoastaan kunnon puunaus ja pieni rauhallinen kävelylenkki. Aloitin pölyharjalla, jonka jälkeen sutaisin vielä ihanan pehmeällä harjalla. Harjasin myös pään ja selvitin jouhet. Lopuksi putsasin kaviot, mutta eipä niissä juuri mitään muuta ollut kuin pari ruohonkortta kavion ja kengän välissä. Taputin tammaa kiitokseksi ja irrotin sen käytävän naruista. Lähdimme pienelle kävelylenkille läheiselle lammelle. Matkaa lammelle on vain n. kilometri, mutta olin päättänyt tänään vain höllätä. Matka kesti meiltä n. 20 minuuttia. Natalie popsi välillä matkanvarrelta herkullisia voikukanlehtiä. Lammella päästin sen kahlailemaan sen verran, mitä kolme metrinen riimunnaru antoi myöden. Natalie nautti viileästä vedestä ja loiskutteli sitä jalallaan. Neidillä oli selkeästi hauskaa. Lopulta paarmat alkoivat hieman kiusaamaan meitä, joten päätimme lähteä takaisin. Seuraavat ja meitä kohti hyökkivät paarmat saivat kotimatkaan vauhtia, sillä kumpikin niin omistaja kuin poni halusi äkkiä karkuun. Jouduimme välillä ottamaan pieniä juoksupätkiä ja Natalie otti jopa muutaman laukka-askeleen. Kotona vein tamman takaisin laitumelle ja lähdin hakemaan seuraavaa ponia puunausoperaatiota varten.


★ 14.01.2018 - Päiväkirjamerkintä ★

Natalie ilmoitettu VVJ Laatuarvosteluun ja muita kuulumisia -- 103 sanaa -- Kirjoittajana EmmiN. (omistaja)

Nataliella on ollut suuret tavoitteet siitä saakka, kun herätin sen uudestaan "henkiin" Härdellin aloittaessa alusta. Tamma ei ole kuitenkaan vielä päässyt kuin kantakirjattavaksi, josta poni toi kotiin kolmospalkinnon. Nyt alkaa vihdoin olemaan se tilanne, että Natalie suuntaa kohti laatuarvosteluita! Ilmoitin tamman helmikuun 2018 VVJ Laatuarvosteluun. Nyt pidetään kaikki sormet ja varpaat pystyssä, jotta poni saisi ainakin kakkospalkinnon itselleen! Jälkeläisnäyttöjen ja tekstien pitäisi olla kunnossa, joten enää ei auta kuin odotella. Myöhemmin Natalien kanssa olisi tarkoitus käydä vielä ainakin KRJ Laatuarvostelussa sekä mahdollisesti rotulaatuarvostelussa. Jälkeläisiä tammalla on kaksi. Molemmat ovat lähteneet maailmalle kilpa- ja siitoskäyttöön, mutta Nataliesta olisi tarkoituksena jättää vielä yksi varsa kotiinkin.


© Kuvat ovat tallin omaisuutta