Härdelli

Härdelli

Wolfpack - KTK-II

Poni on muuttanut Valyrian Shetlandsiin! TÄSTÄ pääset uusille sivuille.

Virtuaalihevonen | VH17-017-0289

Nimi: Wolfpack, "Passi" Rotu: Shetlanninponi
Väri: Rautiaankirjava Säkäkorkeus: 95 cm
Sukupuoli: Ori Syntymäaika: 21.01.2017 (5v) - 3v 21.04.2017
Omistaja: EmmiN. VRL-03385 Kasvattaja: EmmiN. VRL-03385
Painotus: Yleispainotus Koulutustaso: Helppo C, Noviisi, 50cm
Saavutukset: KTK-II palkittu 8/2017 pistein 20 + 18 + 18 + 18 = 74p.

Aktiivinen sähläri, joka tuhoaa ämpäreitä tiuhaan tahtiin. Kuitenkin loistava ratsu!

Passi on kahden upean shetlanninponin yhdistelmä, jonka halusin välttämättä pitää meillä kotona. Oriin haastavan luonteen takia olen joskus saattanut kaduta päätöstä. Ori on maastakäsin mitä ärsyttävin otus, sillä se keksii jatkuvasti päänmenoa hoitajiensa ajankuluksi. Ratsastaessa koko orin olemus kuitenkin muuttuu ja se on mitä mahtavin työmyyrä. Lisäksi ori harrastaa vieraskorea kilpapaikoilla, mutta se sentään on positiivista.

Passin kanssa mikään päivä ei ole samanlainen, sillä tämä kujeileva kirjava ponipoika keksii jatkuvasti toimintaa hoitajien päänmenoksi. Päivä lähtee käyntiin orin tarhaamisella, mikä on aina yhtä mielenkiintoinen suoritus. Joko Passi keksii matkalla tarhalle pelätä kaikkea mahdollista tuulenpuuskasta heiluvaan ruohonkorteen, tai sitten se päättää jyrätä lähimmän omenapuun juureen mutustelemaan puusta pudonneita omenoita. Orikuolaimella poni pysyy näpeissä, mutta joskus se tuntuu hoitajilta unohtuvan, jolloin ori ottaa kyllä tästä tunaroinnista kaiken mahdollisuuden irti. Orin karsina on seuraava projekti, sillä ponin pikkukikkareita saa etsiä pisin karsinaa. Yleensä yksi läjä löytyy aina vesiämpäristä, mikäli ämpäri vain on selvinnyt yön yli rikkoutumatta. Vesiautomaattia Passilla ei voi pitää, sillä se on niitäkin niin monta jo hajoittanut, ettei kukkaroni enää kestä sitä. Pihatossa poni olisi varmasti rennompi, koska siellä olisi niin paljon enemmän puuhaa. Epäsosiaalisen luonteensa vuoksi sitä ei kuitenkaan pysty muiden orien tai ruunien kanssa pitämään. Rakenteilla on orille oma pikkupihatto, mutta siihen asti tallin väki joutuu kestämään orin kommelluksia. Harjattavana Passi jaksaisi olla vaikka maailman tappiin saakka ja se suoratsaan vaatii kunnon hinkkausta kumisuolla. Pehmeää pölyharjaa kaivaessa saat osaksesi vain tympääntyneen mulkaisun. Kavioita putsatessa Passi kyselee hoitajalta onko pakko, mutta nostaa ne kyllä lopulta maanittelun jälkeen. Kengittäjä ja Passi ovat suorastaan verivihollisia - ori tuntuukin tekevän tälle oikein tahallaan kiusaa nojailemalla ja panttaamalla jalkojaan maahan. Passin kengittäminen ei koskaan ole nopeaa ja vaivatonta. Eläinlääkärin piikin nähdessään poni muuttuu neidiksi ja liki pyörtyy paikalle. Ainakin niin veteläksi se muuttuu, ettei ori shokiltaan ala hangoittelemaan vastaan. Eläinlääkäri onkin monesti kehunut Passin niin kilttiä luonnetta, eikä se koskaan ole uskoa kun kerron ponin kommelluksista sekä kengittäjän ja orin vihasuhteesta.

Oriin ollessa kaksivuotias, aloin epäilemään tulisiko siitä koskaan kilparatsua. Idioottimaisen hömelön luonteensa takia oletin automaattisesti sen ratsuttamisesta tulevan mielenkiintoista. Kun sitten lopulta hyppäsin Passin kyytiin, en voinut jäädä toljottamaan ponin kaulaa suu auki. Passi ei kiukutellut lainkaan ja toimi alusta asti kuin unelma. Ei ori toki mikään automaattiratsu ollut ja kyllä sen kanssa töitä tehtiin, jotta päästiin tähän pisteeseen - eli kilpailemaan koulua Helppo B tasolla. Passista kuitenkin paljastui oikea työmyyrä, eikä se ole selästäkäsin tehnyt mitään typeryyksiä. Ori tuntuu suorastaan nauttivan työnteosta, eikä se koskaan kysele onko jotain pakko tehdä. Viisaimmasta päästä se ei ehkä kuitenkaan ollut ja joitakin asioita jouduttiin suorastaan vääntämään rautalangasta, ennen kuin ori ne oppi. Esimerkiksi pohkeenväistö oli yksi näistä asioista. Nykyään se sujuu upeasti myös ravissakin. Töpöttävine askelineen Passi ei ehkä ole mistään näyttävimmistä päästä, mutta se suorittaa radat tasaisen varmasti läpi. Jopa esteillä Passilla pysyy aivot kasassa, eikä se lähde vetelemään päättömänä pisin rataa. Se miettii tarkasti askeleitaan ja kyselee ratsastajalta "mitä nytten". Ori hyppii kauniilla tyylillä 50 senttiset esteradat lävitse. Toisinaan sitä joutuu hieman patistelemaan eteenpäin, mutta pääasiassa sillä on todella kiva ja tasainen tahti laukassa rataa suorittaessa. Ajolle opettaminen oli hieman haasteellisempää, koska ori ei meinannyt millään ymmärtää minne ja koska sen pitäisi mennä tai kääntyä. Peruskoulutukseen hukkui runsaasti aikaa, mutta kun poni lopulta ymmärsi perusasiat oli noviisi tason asioiden treenaaminen ponin kanssa jopa miellyttävää. Passi on parhaimmillaan koulukokeissa ja maratonosuuksilla, tarkkuuskokeissa se ei reagoi ihan niin nopeasti, mikä olisi toivottavaa. Ajaessakin Passi on kuitenkin nöyrä ja tekee töitä mielellään.

Kilpapaikoilla oriilla tuntuu olevan tietynlainen vieraskore, sillä se ei jaksa yhtään sählätä normaaliin tapaansa. Kotona se ei meinaa mennä koppiin millään ja kuljetuksenkin ajan poni yleensä pöllöilee omiaan - esimerkiksi tuhoaa heinäverkon tai järsii vesiämpärin uuteen uskoon. Kisoissa ori kuitenkin pällistelee tyytyväisenä ympärilleen, ei jaksa säikkyä mitään, kävelee kauniisti taluttajan vierellä ja suoriutuu yleensä kilparadastakin upeasti (ellei ratsastaja/ajaja sählää omiaan). Kisoista poislähteminenkin onnistuu, Passi kävelee aina suoriltaan koppiin. Tokihan se on mukavaa, että poni käyttäytyy fiksusti edes jossakin. Harmi vaan ettei sama käytös jatku sitten enää kotosalla!

i. Argar Wrenhof
she, voikonkirjava, 94cm
KTK-I
ii. Astor Wrenhof
she, voikko, 94cm
evm
iii. Merlin Boltcroft
she, ruunivoikko, 92cm
evm
iie. Adriana v.d. Hoeharen
she, musta, 91cm
evm
ie. Marlyn Wrenhof
she, rautiaankirjava, 88cm
evm
iei. Hestor Brewerd
she, mustankirjava, 89cm
evm
iee. Halabala Liana
she, mustankimo, 96cm
evm
e. Winston Feeling Bawdy
she, tummanruunikko, 105cm
KTK-II, SHLA-II, KRJ-I, VVJ-II
ei. Winston Applause
she, punaruunikko, 105cm
evm
eii. Winston Emmanuel
she, musta, 98cm
evm
eie. Rowston Biana
she, tummanpunaruunikko, 92cm
evm
ee. Endless Love II
she, ruunikko, 104cm
evm
eei. Ytron Feel Free
she, musta, 100cm
eee. Haliah
she, ruunikko, 102cm

i. Argar Wrenhofiin ihastuin heti ensisilmäyksellä. Vibajan omistama ulkomaantuonti on kaikinpuolin täydellinen jalostusori. Argar on komea ykkösellä kantakirjattu voikonkirjava shetlanninponiori. Standard kokoinen poni on kilpaillut aktiivisesti koulu- ja esteratsastuksessa. Kummassakin lajissa sijoitukset on kerätty täyteen yli 40 sijoitukseen saakka. Argar on myös kilpaillut NJ:n alaisissa näyttelyissä, joista se on haalinut itselleen kolme irtoSERTiä. Ponita löytyy siis sertit Champion-arvonimeen, mutta kyseistä arvonimeä ei ole sille vielä anottu. Jälkeläisiä oriilla on tällä hetkellä vain Passi.

ii. Astor Wrenhof oli todella komea voikko standard kokoinen (94cm) shetlanninponiori. Astor kilpaili aktiivisesti useissa eri lajeissa: näyttelyissä, koulussa, esteillä sekä valjakkoajossa. Kaikissa lajeissa poni haali näyttävää menestystä itselleen. Ponilta löytyykin kokonainen kaapillinen täynnä ruusukkeita sekä pokaaleja. Jälkeläisiä tällä ponilla on useita kymmeniä.

ie. Marlyn Wrenhof on laadukas jo eläkkeellä oleva ponitamma. Rautiaankirjava neitokainen oli kooltaan standard (88cm) ja rakenteeltaan oikea helmi. Marlyn kantakirjattiin jo nuorena tyttönä I-palkinnolle. Näyttelyissä ponilla on useita BIS-sijoituksia. Näyttelyiden lisäksi tammalla kilpailtiin esteratsastuksessa ja valjakkoajossa. Jälkeläisiä neidillä on neljä ja ne kaikki valloittivat kilpakentät sekä menestyivät hienosti.

e. Winston Feeling Bawdy on Winston Shetlandsin kasvatti, jonka toin Suomeen itselleni vuonna 2014 tamman ollessa kolmevuotias. Vaikka Fifi olikin hienosta suvusta ja jo kolmevuotiaana todella kaunis sekä hyväliikkeinen, en olisi silti ikinä uskonut tamman menestyvän niin hyvin. Fifi kantakirjattiin jo hyvin nuorena II-palkinnolle ja se keräsi sijoitukset erittäin nopeasti KRJ:stä täyteen. Tämän lisäksi tamma on pärjännyt hyvin myös valjakkojossa sekä esteratsastuksessa, joissa poni kilpailee tälläkin hetkellä. Varsonut Fifi on jo kaksi kertaa. Pidin molemmat varsat itse ja myös ne ovat olleet loistavia käyttöponeja.

ei. Winston Applause on hieno Winston Shetlandsin kasvattama kantakirjaori joka on ollut kovassa kilpailukäytössä sekä vanhemmalla iällä jalostuskäytössä. "Lassilla" on loistava kilpaura takana koulusta ja esteiltä. Ori kilpaili Helppo C luokissa koulua ja sai todella huippuja prosentteja suorituksistaan. Vaikka Lassi onkin shetlanninponi, siltä löytyy loistava motivaatio työskentelyyn. Esteillä tämä herra valloitti 60 senttiset esteluokat. Ponilla oli vauhtia ja hyvä hyppytekniikka. Väriltään Lassi oli punaruunikko ja korkeudeltaan 105 senttimetriä. Ori kantakirjattiin II-palkinnolle 10-vuotiaana, jonka jälkeen se on astunut tammoja kotisiittolassaan. Tällä hetkellä orilla on ikää 18-vuotta ja sitä käytetään pienimuotoisesti tallin omille tammoille edelleen.

ee. Endless Love II sai nimensä luonteensa perusteella. Jo varsana Love oli äärimmäisen ihmisystävällinen ja rakastavainen poni, jonka seurasta ei koskaan saanut tarpeekseen. Tammasta kasvoikin upealuonteinen neiti, jonka kanssa jokainen päivä oli yhtä juhlaa. Loven kanssa kilpailtiin kouluratsastusta Heppo B tasolla ja valjakkoajoa vaativissa luokissa. Tämä neiti todella hallitsi kaikki kiemurat ja sen opettaminen oli helppoa ensimmäisestä päivästä lähtien. Ketään ei ollut ennen nähnyt yhtä helppoa ratsutettavaa ponia. Love sai valitettavasti 12 vuotiaana kaasuähkyn johon poniparka menehtyikin kokiessaan kovia kipuja. Kaikki olivat tietysti todella surullisia. Onneksi tästä hienosta ponista jäi kuitenkin yksi jälkeläinen, Fifi.


24.12.2017 NJ Maybeck Stud IrtoSERT tuom. Jannica

KRJ Kouluratsastuskilpailut - Sijoituksia 43, joista voittoja 9

15.07.2017, Härdelli, Helppo C, 1/30
16.07.2017, Härdelli, Helppo C, 2/30
17.07.2017, Härdelli, Helppo C, 1/30
19.07.2017, Härdelli, Helppo C, 4/30
26.08.2017, Fiktio, Helppo C, 6/40
28.08.2017, Fiktio, Helppo C, 6/40
03.09.2017, Härdelli, Helppo C, 1/30
14.09.2017, Härdelli, Helppo C, 3/30
23.09.2017, Härdelli, Helppo C, 5/30
30.09.2017, Härdelli, Helppo C, 3/30
30.08.2017, Fiktio, Helppo C, 6/40
05.09.2017, Fiktio, Helppo C, 1/38
04.09.2017, Fiktio, Helppo C, 6/40
17.09.2017, Fiktio, Helppo C, 4/38
05.09.2017, Mitar Warmbloods, Helppo C, 1/30
07.09.2017, Mitar Warmbloods, Helppo C, 5/30
03.09.2017, Härdelli, Helppo C, 4/29
04.09.2017, Härdelli, Helppo C, 4/29
10.09.2017, Härdelli, Helppo C, 1/29
14.09.2017, Härdelli, Helppo C, 3/29
10.09.2017, Maanan Suomenhevoset, Helppo C, 2/25
11.09.2017, Maanan Suomenhevoset, Helppo C, 3/25
15.09.2017, Adina, Helppo C, 1/25
17.09.2017, Adina, Helppo C, 5/25
22.09.2017, Vinkavuo, Helppo C, 2/30
23.09.2017, Vinkavuo, Helppo C, 3/30
21.09.2017, Koistila, Helppo C, 4/30
22.09.2017, Koistila, Helppo C, 1/30
28.09.2017, Koistila, Helppo C, 3/30
14.09.2017, Härdelli, Helppo C, 3/30
15.09.2017, Härdelli, Helppo C, 5/30
21.09.2017, Härdelli, Helppo C, 3/30
24.09.2017, Härdelli, Helppo C, 4/30
25.09.2017, Härdelli, Helppo C, 4/30
27.09.2017, Härdelli, Helppo C, 2/30
30.09.2017, Härdelli, Helppo C, 5/30
01.09.2017, Rósgarður, Helppo C, 2/22
31.08.2017, Rósgarður, Helppo C, 4/22
30.08.2017, Rósgarður, Helppo C, 4/22
18.10.2017, Team J&K, Helppo C, 1/40
20.10.2017, Team J&K, Helppo C, 6/40
22.10.2017, Team J&K, Helppo C, 6/40
24.10.2017, Team J&K, Helppo C, 4/40
25.10.2017, Team J&K, Helppo C, 2/40
27.10.2017, Vuorna, Helppo C, 5/30

VVJ Valjakkoajokilpailut - Sijoituksia 51, joista voittoja 7

08.08.2017, Hengenvaara, noviisi tarkkuuskoe pari, 3/21
03.09.2017, Escorant Trak., noviisi tarkkuuskoe, 4/30
05.09.2017, Escorant Trak., noviisi tarkkuuskoe, 4/30
08.09.2017, Escorant Trak., noviisi tarkkuuskoe, 5/30
11.09.2017, Escorant Trak., noviisi tarkkuuskoe, 2/30
13.09.2017, Escorant Trak., noviisi tarkkuuskoe, 2/30
01.09.2017, Mörkövaara, noviisi tarkkuuskoe, 1/30
11.09.2017, Härdelli, noviisi yhdistetty pari, 3/27
19.09.2017, Härdelli, noviisi yhdistetty pari, 4/27
29.09.2017, Härdelli, noviisi yhdistetty pari, 2/27
05.10.2017, Härdelli, noviisi yhdistetty pari, 1/28
12.10.2017, Härdelli, noviisi yhdistetty pari, 3/28
17.10.2017, Härdelli, noviisi yhdistetty pari, 1/28
03.11.2017, Koistila, noviisi koulukoe, 3/30
09.11.2017, Koistila, noviisi koulukoe, 3/30
15.11.2017, Koistila, noviisi koulukoe, 3/30
19.11.2017, Koistila, noviisi koulukoe, 3/30
03.11.2017, Härdelli, noviisi koulukoe, 5/30
04.11.2017, Härdelli, noviisi koulukoe, 2/30
07.11.2017, Härdelli, noviisi koulukoe, 4/30
11.11.2017, Härdelli, noviisi koulukoe, 1/30
04.11.2017, Härdelli, noviisi kestävyyskoe, 3/30
06.11.2017, Härdelli, noviisi kestävyyskoe, 5/30
08.11.2017, Härdelli, noviisi kestävyyskoe, 3/30
09.11.2017, Härdelli, noviisi kestävyyskoe, 2/30
11.11.2017, Härdelli, noviisi yhdistetty pari, 2/20
12.11.2017, Härdelli, noviisi yhdistetty pari, 4/20
13.11.2017, Härdelli, noviisi yhdistetty pari, 2/20
15.11.2017, Härdelli, noviisi yhdistetty pari, 4/20
16.11.2017, Härdelli, noviisi yhdistetty pari, 1/20
20.11.2017, Duán Stable, noviisi koulukoe, 5/30
25.11.2017, Duán Stable, noviisi koulukoe, 2/30
20.11.2017, Vuorna, noviisi koulu pari, 2/24
22.11.2017, Vuorna, noviisi koulu pari, 4/24
17.11.2017, Härdelli, noviisi yhdistetty pari, 3/11
24.11.2017, Härdelli, noviisi kestävyyskoe, 1/30
27.11.2017, Härdelli, noviisi kestävyyskoe, 4/30
03.12.2017, Koistila, noviisi tarkkuuskoe, 3/30
08.12.2017, Koistila, noviisi tarkkuuskoe, 2/30
12.12.2017, Koistila, noviisi tarkkuuskoe, 2/30
14.12.2017, Koistila, noviisi tarkkuuskoe, 2/30
18.12.2017, Koistila, noviisi tarkkuuskoe, 2/30
19.12.2017, Koistila, noviisi tarkkuuskoe, 1/30
25.12.2017, Koistila, noviisi tarkkuuskoe, 3/30
07.01.2018, Mörkövaara, noviisi koulukoe, 8/66
04.01.2018, Hengenvaara, noviisi tarkkuuskoe, 4/37
17.01.2018, Hengenvaara, noviisi tarkkuuskoe, 5/37
18.01.2018, Hengenvaara, noviisi tarkkuuskoe, 3/37
28.01.2018, Hengenvaara, noviisi tarkkuuskoe, 3/37
26.12.2017, Vuorna, noviisi koulukoe pari, 2/23
29.12.2017, Vuorna, noviisi koulukoe pari, 3/23

24.12.2017 NJ Maybeck Stud 3/11, IrtoSERT tuom. Jannica
23.01.2018 NJ Maybeck Stud 4/9, IrtoSERT tuom. Lissu T.© Kuvat ovat tallin omaisuutta