Mayhem Ben&Jerry

nimiMayhem Ben&Jerry "Penni"
rotu, sukupuolishetlanninponi, tamma
väri, säkäkorkeusmustankirjava, 105cm
syntynyt, ikä12.12.2015 (11v) - 4v 12.02.2016
koulutusHelppo C, noviisi, 40cm
rekisterinumeroVH15-017-0786
kasvattajaEmmiN. VRL-03385, Härdelli
omistaja, kotitalliEmmiN. VRL-03385, Härdelli
Meriitit ei saavutuksia
Kuvista kiitos EmmiN.

Penni on tallimme neiti tomera, joka on hyvin määrätietoinen ja kertoo mielipiteensä hyvinkin rohkeasti ilmi. Tamma tykkää tarhata porukassa ja on erittäin sosiaalinen, mutta Pennille on ollut vaikeaa löytää sopivaa laumaa, sillä neiti pomottaa muita aika reilulla kädellä. Liian pehmoiset ponit jäävät helposti tamman jalkoihin, kun taas yhtä kovatahtoisten ponien kanssa Penni on jatkuvasti vääntämässä kättä. Yleisesti neiti on kuitenkin rauhallinen ja helppo käsitellä. Ihmisiä Penni osaa arvostaa, mutta voi välillä hieman yrittää komennella.

Tarhasta tamman saa helposti pois. Penni tulee ihan kutsumalla ja riimun saa sujautettua päähän ilman paniikkia. Se odottaa rauhallisesti että saat portin kiinni ja seuraa perässäsi talliin. Hoitotoimenpiteissä Penni on todella mukava ja helppo tiettyyn pisteeseen asti. Se nauttii harjattavana olosta ja nostaa kaviotkin kauniisti. Satulan saa laskea selkään mitenpäin vaan ja kuolaimetkin sujahtaa suuhun. Satulavyötä kiristäessä Penni heittää korvat luimuun, sillä se ei tykkää vatsakarvoja ja nahkaa nipistävästä vyöstä. Tammaa ei kuitenkaan tarvitse pelätä, sillä vaikka ponilla on hurja ilme se ei kuitenkaan ikinä näykkäisisi taikka potki. Pennillä on kuitenkin aina hieman kiire ja jos hoitaminen kestää liian kauan alkaa poni pyörimään ja kuoputtamaan. Kengittäjän unelma Penni ei ole, sillä se inhoaa sitä koputusta ja hakkaamista. Lisäksi pitkän aikaa seisominen tuottaa ponin hermolle tuskaa. Tamma nyppii konttiaan jatkuvasti ja pyörii. Välillä se on yrittänyt istumaankin. Onneksi tammalla on kuitenkin vahvat kaviot, joten kesä ajan se voi olla kengättä ja välillä se on ollut kengättä pidempäänkin.

Ratsuna Penni on reipas ja menevä pakkaus. Tamma sopii lajiin kuin lajiin ja sillä on hyvä työmoraali. Pennin ongelma on kuitenkin se, että se hermostuu helposti itselleen tehdessään virheitä. Esimerkiksi esteillä poni ei siedä puomien putoamista. Kun puomi tippuu menee ponilta hermot ja se vetää hirveän pukkirodeon jossa moni ratsastaja ei pysy. Kouluratsastuksessa tamma ei siedä raippaa, kannuksia tai suusta repimistä. Silloin se vetää kyllä kunnon pukit ja pystyynnousut. Jos nämä asiat vältetään on tamman kanssa mukava puksuttaa eteenpäin. Pennillä on shetlanninponiksi miellyttävät askellajit istua. Se kuuntelee ratsastajan ohjeita tarkasti ja menee hienoa pohkeenväistöä niin ravissa kuin käynnissäkin. Esteet Penni hyppää vähän turhan vauhdikkaasti ja liian vaimealla ponnistuksella, jolloin puomit paukkuvat. Kun tamma malttaa mielensä ja lisää ponnistusvoimaa, voidaan estekisoissa haalia pokaaleita. Ratsun hommien lisäksi Pennin kanssa on treenattu tavoitteellisesti valjakkoajoa. Erityisen hyvä Penni on kouluosuudella sekä maratoonissa, kun kuto on vain kohdillaan. Tarkkuusosiossa on välillä ongelmia sillä tässä osuudessa tammalla saattaa mennä hermot liian tarkkoihin tehtäviin.

Kilpailukäyttöön Penni sopii loistavasti. Se ei pelkää kuljetuksessa vaan nauttii reissaamisesta. Joskus pidemmillä matkoilla poni on saattanut muuttua hieman levottomaksi, kun kärryssä seisominen on alkanut tympiä. Taidoiltaan ja motivaationsa puolesta poni on loistava kilpakumppani, jonka kanssa on mielekästä kilpailla. Luonteensa puolesta Penni ei minnekkään ratsastuskouluun tai puskapolleksi sopisikaan. Olen erittäin tyytyväinen tästä kasvattamastani tytöstä!