Härdelli

Härdelli

Piccadilly Blues - KTK-II, KRJ-II, VVJ-II

Virtuaalihevonen | VH11-017-0587

Nimi: Piccadilly Blues, "Pluto" Rotu: Shetlanninponi
Väri: Rautiaanpäistärikkö Säkäkorkeus: 101 cm
Sukupuoli: Ori Syntymäaika: 16.02.2010 (25v) - 3v 13.02.2013
Omistaja: EmmiN. VRL-03385 Kasvattaja: Stuteri Piccadilly
Painotus: Koulu- ja valjakkopainotus Koulutustaso: Helppo B, Noviisi
Saavutukset: KTK-II palkittu heinäkuussa 2011 pistein 19 + 15 + 22 + 19 = 75 p.
KRJ-II palkittu heinäkuussa 2017 pistein 7 + 40 + 17 + 20 + 15 = 99 p.
VVJ-II palkittu 28.02.2018 pistein 7,5 + 40 + 16 + 20 + 15 = 98,5p.

Laadukas kilpaponi, joka on luonteeltaan kuitenkin todellinen jääräpää.

Pluto on tallimme jääräpää, jonka kanssa saa taistella arkipäivän helpoimmistakin asioista. Jo taluttaminen on tämän herran kohdalla aina yksi show, kun Pluto yhtäkkiä päättääkin ettei halua tulla talliin sisälle tai kävellä vesilätäkön ylitse. Maanittelu ei auta ja raju komentaminen puolestaan vain villitsee orin itsepäisyyttä. Pluton kanssa ei auta mikään muu kuin maltti ja kovat hermot. Onneksi ori on kuitenkin muutoin laadukas, olisin tasantarkkaan muuten myynyt orin mustalaisille (vitsi vitsinä vai miten se meni).

Harjattaessa Pluto on onneksi rauhallinen ja tykkää huomioista. Se on oppinut jossakin elämänsä vaiheessa kerjäämisen jalon taidon ja yleensä sorrunkin antamaan sille porkkananpalasia. Tämä tosin on huono tapa, sillä Pluto tuntuu lihoavan jo pelkästään ruuan näkemisestä. Kavioiden puhdistus sujuu joskus hyvin ja joskus hyvin huonosti. Hyvällä tuulella ollessaan ori nostaa jalat todella kauniisti, mutta sille päälle sattuessaa ne tuntuu olevan liimattuna maahan. Onneksi kyseessä on poni ja ne jalat saa kyllä ylös pienen ähisemisen ja puhisemisen jälkeen.

Ratsastaessa herra on välillä ihan superlaiska, kun taas joskus se saa sellaisia pukkipierukohtauksia ettei mukana meinaa pysyä. Pääasiassa poika on kuitenkin laiska, se on se yleisin mielentila. Raippa on hyvä olla aina varmuudeksi mukana, sillä joskus edes reipas pohkeiden antaminen ei riitä pitämään vauhtia yllä. Raipasta ori tosin saattaa pukittaa. Yksi kunnon näpäytys raipalla yleensä riittää, sen jälkeen sen voi huoletta heittää kentänreunalle. Kouluratsastuksessa Pluto on Helppo C/B tasolla. Hyvinä päivinä B tason luokat sujuvat hienosti, kun taas huonoina päivinä Helppo C luokatkin tuntuvat liian haasteellisilta oriille. Pluton kanssa on myös ajettu ja sen kanssa harrastetaan sekä kilpaillaan myös jonkinverran valjakkoajossa. Maastossa ori on huomattavasti reippaampi mitä kentällä työskennellessä ja siellä se monesti innostuukin hieman riekkumaan. Poni maastoilee mielellään porukassa kuin myös yksinkin. Pluto on siitä kiva tyyppi, ettei se pelkää mitään tai ketään. Tämä on loistava piirre, joka helpottaa myös orin kanssa kilpailemista.

Kilpaponina pluto on hyvin vaihteleva tyyppi. Joskus se innostuu esittämään parhaat puolensa ja pistää kunnon shown pystyyn. Etenkin jos paikalla on herran silmää miellyttävä tamma, jolle täytyy ehdottomasti esittää parhaat lemmenhuudot sekä kunnon steppisarjat. Toisaalta jos paikalla ei ole mitään mielenkiintoista ori saattaa heittää jääräpääpiirteensä päälle, eikä suostu liikkumaan yhtään mihinkään. Toisinaan meidän suorituksemme ovat suorastaan säälittäviä ja lähden naama punaisena radalta pois. Välillä oria saa kehua kovastikin. Joka tapauksessa ponin kanssa kilpaillaan, tyydytään sitten siihen mitä tuleman pitää. Pluto on jalostusponi, jotenka esiinnymme välillä myös erilaisissa shetlanninponi tilaisuuksissa sekä näyttelykehissä.

i. Black Tequila
she, rautiaanpäistärikkö, 100cm
ii. Arrow
she, vaaleanrautias, 94cm
iii. Do It Big
she, tummanrautias, 104cm
iie. Harlem Qaduza
she, kimo, 97cm
ie. Woz
she, mustanpäistärikkö, 105cm
iei. Ytron Lime
she, musta, 100cm
iee. Panilla
she, rautiaanpäistärikkö, 107cm
e. Brilliant T
she, punarautias, 101cm
ei. Apologize
she, punaruunikko, 98cm
eii. Jarrow Minded
she, hiirakko, 92cm
eie. Christel
she, vaaleanrautias, 102cm
ee. See ya Sheila! T
she, musta, 105cm
eei. Quasimodo
she, musta, 109cm
eee. Domelie
she, ruunikonpäistärikkö, 100cm

i. Black Tequila nimettiin kyllä ehkä hieman väärin, sillä nimestä voisi päätellä orin olevan oikea villiviikari. Tessu on oikeasti mitä lempein poniori, joka kilpailee kouluratsastuksessa ja valjakkoajossa tasoilla Helppo B sekä noviisi. Väriltään tämä herra on rautiaanpäistärikkö ja korkeudelta 100cm. Tessu on muuten todella komea ja kakkosen kantakirjaori, mutta sillä on hieman ohuet jouhet ja orileima saisi olla inan vahvempi. Poni on ollut jalostuskäytössä jo neljävuotiaasta lähtien.

ii. Arrow puolestaan on hieman takakorkea luonteeltaan hyvin piikikäs poniori. Antti on hyvin säpäkkä ja inhoaa komentamista, yrittää yleensä antaa takaisin. Saattaa jopa yrittää suuttuessaan potkaista. Luojan kiitos tämä herra ei periyttänyt idioottimaista luonnettaan. Rakenteeltaan ei mikään kantakirjaori, mutta sitäkin loistavampi valjakkoajossa. Arrowin kanssa on kilpailtu ponivaljakkoa kansainvälisissä kilpailuissa saakka ympäri Suomea ja ulkomaita.

iii. Do It Big koki valitettavastgi traagisen kohtalon, sillä sen jalka murtui onnettomuudessa orin ollessa kymmenenvuotias ja se päätettiin lopettaa. Kalliisiin leikkauksiin ei ryhdytty, sillä ponista tuskin olisi enää kilpailemaan ollut. Sitä ennen Donin kanssa kilpailtiin valjakkoajoa vaativalla tasolla sekä muutamia startteja raveissa. Herra kuitenkin heitti todella helposti laukalle, joten raviura ajatukset hylättiin jo sen ollessa nuori. Don astui muutaman tamman ennen menehtymistään, kaikki neljä tulivat kantavaksi ja varsoivat terveet vauvat.

iie. Harlem Qaduza oli rakenteeltaan oikea rumilus, mutta väriltään hieman erikoisempi kimo. Tukkaa tältä ponilta löytyi vaikka muille jakaa. Jassu toimi laadukkaan ratsastuskoulun tuntiponina ja lisäksi oli valmennusryhmän ponina. Tuntilaiset kilpailivat ja treenasivat Jassua niin esteille kuin kouluunkin. Ponin kanssa kilpailtiin paljon, tosin vain pienissä kilpailuissa. Tasoltaan tamma oli Helppo C koulussa ja esteratoja se suoritti 60cm korkeudelta. Luonteeltaan tämä tamma oli todella kiltti, mutta potkua löytyi työskentelyyn. Ponin lempilaji oli ehdottomasti esteet.

ie. Woz on erittäin kaunis mustanpäistärikkö suurikokoinen tamma. Wendin on jo eläkkeellä ja on saavuttanut 22 vuoden iän. Nuorempana poni kilpaili kouluratsastuksessa sekä esteillä kansallisella tasolla. Wendi on Suomen vuosien 2001 ja 2002 shetlanninponien estemestari. Koulussa tamma on voittanut useita startteja. Tasoltaan tamma oli Helppo B sekä hyppi rataa 70cm tasolla. Tamman ratsastaja oli todella taitava ikäisekseen ja kokoisekseen. Nykyään Wendin ratsastaja on iän myötä siirtynyt isompiin poneihin.

iei. Ytron Lime oli Ytron Shetlandsin kasvattama komea musta 100 senttinen oripoika. Se myytiin 10 vuotiaana Suomeen siitosponiksi. Ytron Shetlands keskittyy lähinnä vain näyttelyponeihin, tämän takia Limen kanssa ei oltu koskaan kilpailtu eikä sitä oltu edes ratsukoulutettu. Suomessa ori ratsukoulutettiin, muttei se tuossa iässä ollut enää kovin oppimiskykyinen saatika innokas oppija. Lopulta ponista tuli kuitenkin ihan kiva harrasteratsu, jonka kanssa lähinnä vain maastoiltiin ja pidettiin hauskaa. Suomessa ori kantakirjattiin II - palkinnolle ja sitä käytettiin useilla hienoilla tammoilla.

iee. Panilla oli todella suuri ylärajoja hipova rautiaanpäistärikkö shetlanninponitamma. Panilla syntyi Suomessa ja vaihtoi kotia elämänsä aikana muutamaan otteeseen. Tamma kantakirjattiin I - palkinnolla ja sen kanssa kierreltiin näyttelykehiä ulkomailla asti. Ponin kanssa kilpailtiin seurakilpailuissa valjakkoajoa noviisiluokissa. Tamma oli parhaimmillaan kouluosuuksilla. Panilla menehtyi 18 vuotiaana kaasuähkyyn.

e. Brilliant T syntyi Ruotsissa, josta se tuotiin Suomeen siitostammaksi. Rakenteeltaan hyvinkin vahva ja sopusuhtainen tamma. Sillä on kiitettävät jalat ja liikkeiltään todella kaunis poni. Ruotsissa ponia oli käytetty ainoastaan maitovarsana näytillä, Suomessa se puolestaan kantakirjattiin jo melko pian tulonsa jälkeen. Näyttelyissä tamma pärjäsi yleensä hyvin keskiverrosti. Muutaman kerran yltäen jopa BIS-kierrokselle mukaan. Väriltään tamma on punarautias ja korkeudeltaan 101cm.

ei. Apologize itseasiassa poikkeaa sukulinjoiltaan siten muista Pluton sukulaisista, sillä se on ravilinjainen. Apoloksi kutsuttu ori starttaili itsekin nuorempana pärjäten ihan hyvin. Jossain vaiheessa sen kanssa alettiin kuitenkin harrastamaan valjakkoajoa, josta ori niitti mainetta melko kivasti. Luonteeltaan tämä ori oli erittäin kiltti ja säyseä, sen kanssa ei ollut ikinä suurempia ongelmia. Jalostukseen oria käytettiin lähinnä vain tuttavien tammoille, mutta se riitti jatkamaan tätä mielenkiintoista sukua. Apolo oli väriltään punaruunikko ja korkeutta löytyi 98cm.

eii. Jarrow Minded oli todella kova juoksija. Se oli hyvinkin tunnettu raviponipiireissä ja melko kysytty jalostuksessakin. Ajaltaan poni oli ihan voittamaton, mutta jalka-ongelmian vuoksi joutui välillä olemaan pitkiäkin aikoja pois radalta. Jarrow kantakirjattiin hieman vanhemmalla iällä III-palkinnolle. Se oli hyvin juoksijatyyppinen ja sporttinen shetlanninponi. Väriltään hiirakko ja korkeudeltaan 92cm. Luonteeltaan puolestaan orimainen, mutta hyvin rehellinen ja reilu kaveri. Jopa vähän vanhempien lastenkin käsiteltävissä.

eie. Christel eleli pihattoponina lähes koko elämänsä. Niinsanotusti tyypillinen puskaponi, jolle kuitenkin teetettiin pari varsaa perheen iloksi. Vaikkei Christelin palkintokaappi koreilekkaan täynnä ruusukkeita, se oli silti hyvin kaunis tamma hyvällä luonteella varustettuna. Se olisi taatusti päässyt kantakirjaan, mikäli sitä sinne olisi vain tarjottu. Toimi loistavasti äidin roolissaan ja sen molemmat jälkeläiset ovatkin olleet oikein kyvykkäitä poneja.

ee. See ya Sheila! T koreili joskus jopa yhdessä Ruotsalaisessa mainoksessa. Poni oli todella upealuonteinen ja sen kanssa kierreltiin kaikenlaisissa tapahtumissa. Toisinaan toimitti talutusratsun virkaa, mutta välillä oli esim. hevosmessuilla ihan vain näytillä. Tämän lisäksi Sheilan kanssa kilpailtiin kouluratsastuksessa sekä valjakkoajossa. Se oli ihan kyvykäs, muttei sillä ollut ehkä ihan sopiva kuski kyydissä. Joitakin ruusukkeita kuitenkin löytyy. Sheila varsoi kolme kertaa, joista yksi menestyi paremmin ja muut varsat päätyivät harrastekoteihin.

eei. Quasimodo kantakirjattiin upeasti I-palkinnolla sen ollessa kolmevuotias. Palkinto pysyi hienosti kaikissa uusintatarkastuksissa samana. Mitä enemmän ikää orille tuli, sitä komeammaksi se vain tuntui muuttuvan. Tästä voi myös päätellä, että poni pärjäsi loistavasti myös rotunäyttelyissä. Lisäksi sen kanssa kilpailtiin valjakkoajoa noviisi tasolla. Parhaimmillaan poni oli koulu- sekä tarkkuusosioissa. Siitokseen oria on käytetty jonkin verran, muttei ole kuitenkaan kovin yleiseksi nimeksi päässyt shetlanninponien keskuudessa.

eee. Domelie oli luonteeltaan hyvin yrmy tamma, minkä vuoksi sitä olikin hyvin hankala käsitellä. Onneksi tamma ei juurikaan ole periyttänyt äkäistä luonnettaan jälkeläisilleen. Domelien kanssa kilpailtiin niin koulua kuin valjakkoakin. Koulussa tamma oli ehkä hitusen parempi, sillä kärryjen edessä se tuppasi välillä kiukuttelemaan. Kyllä sen kanssa tuli usemman kertaa oltua ojassakin. Domelie varsoi elämänsä aikana kaksi hieno varsaa. Poni menehtyi 18-vuotiaana kaasuähkyyn.


11.09.2011 Ori Horatio v. Hardell emä Ytron Party Up kuollut
14.04.2016 Tamma Härdellin Hortensia emä Winston Feeling Bawdy VIR MVA Ch, KTK-II
14.06.2017 Tamma Mayhem Irish Coffee emä Hallbos Dangerous Cargo KTK-III
15.08.2017 Ori Mayhem Piccadilly Circus emä Whoop De Doo -

KRJ Kouluratsastuskilpailut - Sijoituksia 43, joista voittoja 5

02.07.2016, Metsovaara, Helppo B, 5/40
05.07.2016, Metsovaara, Helppo B, 2/40
07.07.2016, Metsovaara, Helppo B, 1/40
01.09.2016, Fiktio, Helppo B, 3/40
02.09.2016, Fiktio, Helppo B, 6/40
04.09.2016, Fiktio, Helppo B, 6/40
13.09.2016, Wyat Shetlands, Helppo C, 5/50
13.09.2016, Wyat Shetlands, Helppo C, 4/50
14.09.2016, Wyat Shetlands, Helppo C, 6/50
16.09.2016, Wyat Shetlands, Helppo C, 4/50
17.09.2016, Wyat Shetlands, Helppo C, 5/50
15.09.2016, Escorant Trakehners, Helppo B, 5/40
11.10.2016, Escorant Trakehners, Helppo B, 3/40
11.10.2016, Escorant Trakehners, Helppo B, 3/40
17.10.2016, Escorant Trakehners, Helppo B, 5/40
18.10.2016, Escorant Trakehners, Helppo B, 3/40
08.10.2016, Bellgrove, Helppo B, 1/40
09.10.2016, Bellgrove, Helppo B, 6/40
10.10.2016, Bellgrove, Helppo B, 4/40
11.10.2016, Bellgrove, Helppo B, 4/40
15.10.2016, Bellgrove, Helppo B, 3/40
17.10.2016, Bellgrove, Helppo B, 4/40
29.11.2016, Shinewalley Welsh, Helppo B, 2/40
05.11.2016, Yentel Ponies, Helppo B, 3/30
06.11.2016, Yentel Ponies, Helppo B, 4/30
06.11.2016, Yentel Ponies, Helppo B, 2/30
07.11.2016, Yentel Ponies, Helppo B, 5/30
30.11.2016, Satumaja, Helppo B, 2/30
16.12.2016, Ros Cirein, Helppo B, 4/30
17.12.2016, Ros Cirein, Helppo B, 3/30
20.12.2016, Ros Cirein, Helppo B, 5/30
20.12.2016, Ros Cirein, Helppo B, 5/30
18.11.2016, Ruudin Talli, Helppo B, 1/25
20.11.2016, Ruudin Talli, Helppo B, 4/25
24.11.2016, Ruudin Talli, Helppo B, 5/25
29.11.2016, Ruudin Talli, Helppo B, 1/25
26.11.2016, Rüütel Tall, Helppo B, 2/24
27.11.2016, Rüütel Tall, Helppo B, 4/24
28.11.2016, Rüütel Tall, Helppo B, 1/24
21.12.2016, Koistila, Helppo B, 3/40
25.12.2016, Koistila, Helppo B, 5/40
28.12.2016, Koistila, Helppo B, 6/40
29.12.2016, Koistila, Helppo B, 6/40

VVJ Valjakkoajokilpailut - Sijoituksia 40, joista voittoja 9

02.07.2017, Koistila, noviisi koulukoe, 4/30
07.07.2017, Koistila, noviisi koulukoe, 2/30
20.07.2017, Koistila, noviisi koulukoe, 4/30
09.08.2017, Koistila, noviisi koulukoe, 5/30
10.08.2017, Koistila, noviisi koulukoe, 1/30
14.08.2017, Koistila, noviisi koulukoe, 2/30
16.08.2017, Koistila, noviisi koulukoe, 1/30
24.08.2017, Koistila, noviisi koulukoe, 3/30
01.08.2017, Escorant Trak., noviisi koulukoe, 3/30
08.08.2017, Escorant Trak., noviisi koulukoe, 4/30
19.08.2017, Escorant Trak., noviisi koulukoe, 1/30
01.08.2017, Hengenvaara, noviisi tarkkuus pari, 4/21
02.08.2017, Hengenvaara, noviisi tarkkuus pari, 4/21
04.08.2017, Hengenvaara, noviisi tarkkuus pari, 4/21
09.08.2017, Hengenvaara, noviisi tarkkuus pari, 1/21
11.09.2017, Escorant Trak., noviisi koulukoe, 3/30
14.09.2017, Escorant Trak., noviisi koulukoe, 1/30
20.09.2017, Escorant Trak., noviisi koulukoe, 5/30
02.09.2017, Mörkövaara, noviisi koulukoe, 2/30
03.09.2017, Mörkövaara, noviisi koulukoe, 4/30
05.09.2017, Mörkövaara, noviisi koulukoe, 4/30
11.09.2017, Härdelli, noviisi yhdistetty pari, 2/27
15.09.2017, Härdelli, noviisi yhdistetty pari, 2/27
21.09.2017, Härdelli, noviisi yhdistetty pari, 2/27
25.09.2017, Härdelli, noviisi yhdistetty pari, 5/27
27.09.2017, Härdelli, noviisi yhdistetty pari, 1/27
08.11.2017, Härdelli, noviisi kestävyyskoe, 1/30
10.11.2017, Härdelli, noviisi kestävyyskoe, 4/30
11.11.2017, Vuorna, noviisi koulukoe pari, 4/21
23.11.2017, Duán Stable, noviisi koulukoe, 2/30
17.11.2017, Vuorna, noviisi tarkkuus pari, 3/23
11.11.2017, Kototalli, noviisi kestävyyskoe, 1/21
06.01.2018, Mörkövaara, noviisi koulukoe, 6/66
08.01.2018, Mörkövaara, noviisi koulukoe, 7/66
10.01.2018, Mörkövaara, noviisi koulukoe, 7/66
24.12.2017, Vuorna, noviisi koulukoe pari, 4/23
07.01.2018, Koistila, noviisi tarkkuuskoe, 1/30
11.01.2018, Koistila, noviisi tarkkuuskoe, 5/30
14.01.2018, Koistila, noviisi tarkkuuskoe, 2/30
20.01.2018, Koistila, noviisi tarkkuuskoe, 2/30

27.10.2011 NJ Laikkarit BIS1, MVA-SERT tuom. Peppi S.
06.01.2018 NJ Maybeck Stud 5/12, IrtoSERT tuom. Jannica

★ 27.12.2016 - Päiväkirjamerkintä ★

Oriin kuulumisia -- 130 sanaa -- Kirjoittajana EmmiN. (omistaja)

Vanha pappamme jaksaa yllättää edelleenkin! Pluto ei vieläkään ole päässyt eläkkeelle, sillä päätin kilpailla sillä VVJ:n alaiset sijoitukset loppuun saakka, kun kerran sen kilpailemisen joskus aloitelleetkin. Olen osallistunut kilpailuihin kuitenkin hyvin maltillisesti, jottei poni ole joutunut liian rankalle liikunnalle. Pluto on kuitenkin edelleenkin todella kovassa kunnossa ja jaksaa porskuttaa menemään! Kotonakin se jaksaa edelleen jekkuilla ja kiusaa muutamaa nuorempaa oria tarhassa. Pluto onkin saanut kasvattaa nuoret poikamme ja tämä on varmasti myös pitänyt herran virkeänä sekä vetreänä. Ponilta puuttuu vielä viisi sijoitusta valjakkoajosta. Innostuin myös käymään Pluton kanssa näyttelyissä, joskos keräisimme vielä puuttuvat sertit ainakin Champion - arvonimeen, ennen kuin herra pääsee lopullisesti eläkkeelle. Jälkeläisiä oriilla on vasta neljä, mutten ole aivan päättänyt käytänkö sitä vielä kerran vai en. Onhan se kuitenkin jättänyt jälkeensä jo todella hyviä varsoja jatkamaan sukuaan!


★ 03.12.2016 - Päiväkirjamerkintä ★

Pluto karkuteillä -- 203 sanaa -- Kirjoittajana EmmiN. (omistaja)

"Ori irti!", kaikui ulkona heti aamutuimaan. Tallityöntekijämme Siiri oli lähtenyt viemään Plutoa tarhaan, mutta poni oli taas tänään ollut jyräystuulella ja päässyt Siiriltä irti. Juoksin äkkiä pihalle katsomaan tilannetta. Pluto viuhahti ohitseni ja laukkasi tallin viereiselle pellolle. Parin pukin kera poni katosi pian metsikköön. "Voi prkl", kirosin mielessäni. Päätin ottaa tallista yhden tamman, jonka kanssa lähdin Pluton perään kävelemään. Jos se kiinnostuisi toisesta ponista. Siiri tuli tietysti mukaani, koska en millään voisi samaan aikaan taluuttaa sekä oria että tammaa. Pellolla tallustellessani yritin vihellellä, mutta täysin tuloksetta. Vasta pellon reunalla huomasin Pluton mutustelevan mustikanvarpuja parin kuusen alla. Ori huomasi ensin Siirin ja lähti kävelemään poispäin. Vihelsin kerran, jotta ori huomaisi minut ja tamman. Minkä se onneksi tekikin ja kiinnostui heti toisesta ponista. Pluto lähti tallustelemaan minua kohti (väistäen Siirin hienolla liikkeellä. Poni käveli suoraan luokseni ja sain kuin sainkin napattua sen riimusta kiinni, vaikka se hienosti yritti kättäni väistääkin. Hetken aikaa tilanne näytti varmasti mielenkiintoiselta, kun Pluto yritti innokkaasti tutustua kädessäni olevaan tammaan ja minä yritin roikkua riimussa kaikin voimin. Siiri oli kuitenkin pian paikalla, nappasi Pluton kiinni ja laittoi ketjun sen suuhun. Kohta tilanne olikin rauhoittunut ja kävelimme peräkanaa takaisin tallille. Pluto pääsi turvallisesti tarhaansa ilman naarmuja, eikä kiinniotossakaan kestänyt pariakymmentä minuuttia enempää.


★ 02.12.2016 - Päiväkirjamerkintä ★

Hikistä koulutreeniä -- 268 sanaa -- Kirjoittajana EmmiN. (omistaja)

Jo aamusta asti Pluto oli ollut hyvin kiukuttelevalla tuulella. Ensin karsinassa se yritti väistellä minua minkä kerkesi, enkä meinannut saada millään riimunnarua laitettua kiinni. Tarhaan viedessä se puolestaan jyräsi ihan kunnolla ja sain jatkuvasti nykiä narusta, jotta poni hidastaisi tempoaan. Yleensä en ole Plutolla ketjua käyttänyt, koska se käyttäytyy pääasiassa todella kauniisti. Sain kuin sainkin oriin kuitenkin kunnialla tarhaan, vaikka se kovan työn ja tuskan takana olikin. Päivällä ajattelin käydä sen kanssa treenaamassa hiukan taas kentällä kouluratsastuksen merkeissä. Selkään noustessa poni yritti lähteä liikkeelle omia aikojaan, se ei millään malttanut pysyä paikallaan. Alkukäyntien jälkeen keräilin ohjat ja yritin saada poniin hieman rytmiä ja reippaampaa askelta. Pluto ei kuitenkaan ollut ollenkaan samaa mieltä, vaan alkoi kiukkuamaan kun yritin sitä komentaa. Poni alkoi peruuttelemaan ja pysähtelemään. Painostin sitä kulkemaan eteenpäin, jolloin se alkoi jo hieman kavahtelemaan pystyyn. Lopulta hain raipan kentän laidalta ja näpäytin sillä Plutoa persauksille oikein kunnolla. Siitä tuli vastalauseeksi napakka pukki, mutta se kuitenkin tehosi ja herra päätti vihdoin kulkea eteenpäin. Ravissa se oli kovin tahmea eikä oikein taipunutkaan kunnolla. Treenaaminen taisi olla lopulta minulle rankempaa kuin ponille. Olin loppukäynneissä aivan märkä hiestä, kun puolestaan Pluto ei ollut hiestynyt lainkaan. Tallissa ei tarvinut sille laittaa edes fleeceloimea päälle. Annoin sen hetken olla kuitenkin karsinassa, enkä vienyt kylmään ulkoilmaan. Näin lihakset saivat jäähtyä kuitenkin rauhassa. Kun lähdin viemään ponia takaisin tarhaan sillä oli sama jyräys meininki. Se änki väkisin suoraan heinäkasalleen minusta välittämättä. Otimme tarhaan menon kuitenkin uusiksi niin kauan, kunnes poni malttoi rauhassa odottaa minua. En todellakaan halua sille jäävän tuommoista inhottavaa tapaa! Plutolla saakin jonkun aikaa käyttää tästä lähtien ketjua, ettei se vain ota jyräämistä tavakseen.


★ 01.12.2016 - Päiväkirjamerkintä ★

Talvinen kärrylenkki -- 336 sanaa -- Kirjoittajana EmmiN. (omistaja)

Maa oli jäästä liukas, mutta en antanut sen vaikuttaa iloiseen mieleeni. Ilma oli muuten ihana, pakkasta muutama aste ja maa oli kauniissa jäähuurteessa. Ehkä sen vuoksi en jaksanutkaan alkaa tänään panostamaan ja treenaamaan poneja, vaan päätin tehdä kaikkia kivoja asioita. En vienyt Plutoa ollenkaan ulos, vaan se sai odottaa tallissa sen aikaa kun tarhasin kaikki sisällä asuvat otukset. Siivosin vielä karsinatkin, joten Plutolla oli pitkä tovi aikaa mussutella aamuheiniään karsinassa. Kun viimein olin valmis otin Pluton käytävälle harjattavaksi. Ori oli hieman levoton ja steppasi käytävällä. Jouduin komentamaan sitä useaan otteeseen, sillä se kerran jopa kolautti päällään kylkeeni niin että kirosanat lensivät. Ajatuksena oli lähteä kärryttelemään maastoon, joten satulan sijaan hain ponin ajovehkeet sekä kärryt. Kun valjaat olivat kaikki kiinni asensin pikalukolliset kärryt paikoilleen, irrotin oriin ja hyppäsin kärryille. Meiltä löytyy pieni hiekkarata, joka kulkee tallin ympäri. Sieltä menee kaksi reittiä, toinen on 2km pitkä ja toinen 5km. Lähdimme tekemään pidempää lenkkiä. Otin pian jo raville ja hölkkäsimme hiekkatietä pitkin rennolla ravilla. Olin eilen lanannut tien, mutta enää se ei ollut ihan niin pehmeä pakkasen vuoksi. Meitä se ei kuitenkaan haitannut, sillä emme kuitenkaan treenaa mihinkään ravikisoihin. Otin välillä käynnille, jotta Pluto sai hetken hengähtää ennen spurttisuoraa. Kun suora aukeni eteemme, annoin Plutolle täyden vapauden mennä juuri niin kovaa kuin se jaksaisi mennä. Eipä ponia paljoa tarvinnut patistella, se oli hyvin innokkaana lähdössä. Pluto on kuitenkin melko hillitty, joten laukan vauhti pysyi kuitenkin melko hillittynä. Poni kuitenkin nautti ja viskeli jopa hieman päätään innostuessaan. Onneksi se ei potki tai pukittele kärryjen edessä. Suoran jälkeen ravasimme vielä pienen hetken, ennen kuin talli alkoi lähestyä ja otin takaisin käynnille. Tallissa riisuin pikaisesti valjaat ja kärryt pois sekä talutin Pluton pesupaikalle. Huuhtelin sen jalat ja suurimmat hiet nivusista pois. Heitin orille fleeceloimen päälle ja laitoin hetkeksi jäät jalkoihin viilentämään. Jätin Pluton seisomaan pesupaikalle siksi aikaa, kun siivosin vielä sen karsinan joka oli jäänyt siivoamatta. Lakaisin myös käytävän. Kun parikymmentä minuuttia oli kulunut, riisuin suojat pois ja vein herran vielä muutamaksi tunniksi karsinaan kuivumaan, ennen kuin veisin sen vielä loppupäiväksi tarhaa.


★ 30.11.2016 - Kouluvalmennus ★

Vetelää menoa -- 177 sanaa -- Kirjoittajana EmmiN. (omistaja)

Tavallinen "Plutopäivä" luvassa. Ponin kanssa siis tiedossa eteenpäin tuuppimista ja vetelää menoa. Aloitimme kouluvalmennuksen kävelemällä pitkin ohjin kentällä. Ponipoika tallusteli etanavauhtia eteenpäin, kunnes kyllästyin totaalisesti ja keräilin ohjat kasaan. Aloin ottamaan käynnissä temmonvaihteluita sekä pysähdyksiä. Reipas käynti oli kovan työn ja tuskan takana. Hidasta käyntiä orilta ei edes tarvinut pyytää. Pysähdyksetkin ori teki vähän turhan hidastempoisesti, yritin saada sen herkemmäksi ja treenasimme pysähtymistä oikein urakalla. Lopulta vaihdoin askellajiksi ravin. Harjoitusravissa istuminen oli hyvin epämiellyttävää, sillä hitaassa tempossa ponin ravi pomputti oikein kovin. Pyysin reippaampaa tahtia ja aloin työstämään ravia yrittäen saada ponin paremmin alle. Tein erikokoisia voltteja, kahdeksikkoa sekä kiemurauraa. Kiemurauralla vauhti helposti hidastui, pitikin olla hyvin tarkkana jotta tempo pysyi yllä kaiken aikaa. Väliin otin muutamia laukannostoja toivoen orin hieman heräävän. Tämän jälkeen taas jatkaen ravissa. Lopputulos olikin ihan kohtalainen, lopputyöskentelystä ori piti tempoa yllä itse paremmin ja taipui ihan mukavasti kumpaankin suuntaan. Hyvään työskentelyyn on aina mukava lopettaa, joten päätin tämän päivän tähän. Tallissa puunailin ponia vielä tovin, ennen kuin vein sen takaisin tarhaan. Pluto tarhasi tänään aivan yksin, mutta oli ihan tyytyväinen tästä huolimatta.


© Kuvat ovat tallin omaisuutta