Härdelli

Härdelli

† Criostal Phort Láirge - VIR MVA Ch, KTK-II, YLA1, KRJ-II, SHLA-II

Virtuaalihevonen | VH12-017-0171

Nimi: Criostal Phort Láirge, "Pommi" Rotu: Shetlanninponi
Väri: Mustankimo Säkäkorkeus: 101 cm
Sukupuoli: Ori Syntymäaika: 11.08.2010 (24v) - 4v 19.10.2010
Omistaja: EmmiN. VRL-03385 Kasvattaja: Hardcore Shetlands (evm)
Painotus: Yleispainotus Koulutustaso: Helppo B, 40cm, Noviisi
Saavutukset: VIR MVA Ch - arvonimi myönnetty 13.12.2011
KTK-II helmikuun 2012 tilaisuudessa
SHLA-II palkittu 2/2016 pistein 16 - 20 - 26 - 30 - 6 - 9 = 107p.
YLA1 palkittu 10/2016 pistein 29 - 30 - 17 - 16 - 4 = 96p
KRJ-II palkittu 11/2016 pistein 8 + 40 + 14 + 20 + 13 = 95 p.
† Pommi nukahti ikiuneen onnellisena karsinassaan 30.09.2017, nuku rauhassa vanha ystävä <3 †

Lempeä ja rauhallinen ori, joka käyttäytyy tilanteessa kuin tilanteessa fiksusti.

Pommin lempinimestä saa ehkä täysin väärän käsityksen, sillä orin luonne on aivan erilainen mitä sen nimestä voi päätellä. Poniorin lempinimi on vain väännetty sen monimutkaisesta hollantilaisesta nimestä, eikä sillä ole minkäänlaista merkitystä. Pommi on lempeä ja rauhallinen ori, joka saattaa satunnaisesti muistuttaa jopa ruunaa. Ulkomuodoltaan Pommi on kuitenkin erittäin maskuliininen ja komea herrasmies - se siis siitä ruunamaisuudesta. Pommin kanssa tulee helposti toimeen kuka tahansa. Se on myös erittäin lapsiystävällinen ja ponilla voi huoletta ratsastaa myöskin vasta-aloittaneet hevoshöperöt. Yleisesti siis mahtavaluonteinen ori, joka sopii loistavasti niin harrastekäyttöön pienemmille aloittelijoille, kuin kilpakäyttöön kokeneille ratsastajille.

Hoitotilanteissa Pommi käyttäytyy asiallisesti ja yleensä ihan rauhallisesti. Joskus ponilla saattaa olla ylimääräistä virtaa, mikä näkyy pienenä levottomuutena. Tuolloin Pommi on parempi sitoa kiinni, jotta ponin hoitaminen helpottuisi. Harjattavana olosta poni nauttii mielin määrin, mutta toki myös kaikenlainen muu huomio (kuten rapsutukset ja kehut) ovat tervetulleita. Ori tykkää olla mielummin hoidettavana omassa karsinassaan, sillä ympärillä oleva hälinä saa sen hieman rauhattomaksi. Toki myös käytävällä hoitaminen onnistuu, jos tallissa on rauhallista. Pommin kanssa sujuu huoletta myöskin varustaminen, eläinlääkärin tarkistukset sekä kengitys. Tarhassa poni nauttii yksinolosta tai tammojen seurasta. Ori tai ruunaseura tuottaa vain huono tulosta - kähinää, satunnaisesti isojakin tappeluita sekä loukkaantumisia. Tammojen kanssa tarhaillessa Pommi on rauhallinen, eikä yritä kohota johtajan asemaan vaan alistuu tammojen sanan valtaan.

Ratsuna Pommi on kertakaikkisen upea tapaus, sillä se on helppo käsitellä ja erittäin nöyrä. Raippaa ei koskaan tarvita ja kannuksetkin ovat jalassa vain lisäherkkyyden hakemiseksi. Pommi on shetlanninponiksi erittäin kevytliikkeinen ja sulava tapaus. Sen askeleet ovat ihmeen pehmeät ja mukavat istua. Pommi onkin painotteeltaan koulupainotteinen ja suoriutuu Helppo B radoista kiitettävästi. Siltä sujuvat erityisen loistavasti väistöt sekä temmon vaihtelut. Lisätyn ravin viilettäminen on orille helppoa ja mukavaa. Pääasiassa ongelmat ilmenevät ainoastaan laukkatyöskentelyssä, mutta Pommi on nopea oppimaan ja tekee aina parhaansa. Esteillä Pommi ei ole yhtä mukava ratsastaa, sillä se on paljon jännittyneempi. Yleensä se kiihtyneenä pudottelee puomeja, ellei ratsastaja saa sitä hallintaan ja keskittymään. Maastossa Pommi on rento ja varma ratsu. Se miettii tarkasti mihin asettelee jalkansa, jottei tule kompastumisia tai muita vahinkoja.

Kilpailuissa Pommi on yleensä hieman hermona. Ei todellakaan siis mikään aloittelevien kilparatsu, sillä Pommi kaipaa kilpapaikoilla selkään tutun ja osaavan ratsastajan. Ponin kanssa kannattaa tehdä kunnon alkuverryttelyt, jotta se unohtaa ympärillä olevan hälinän ja keskittyy ainoastaan suoritukseensa. Näyttelykehissä Pommi on todella orimainen. Kotona niin rauhallinen Pommi on aivan toista luokkaa vieraalla paikalla. Se kavahtelee pystyyn ja kiepsahtelee esittäjän ympäri hermosta soikeana. Pommi kaipaa itselleen myös osaavan esittäjän kehässä.

i. Céir Pheitril
she, kimo, 100cm
evm
ii. Díorthaigh Pholaivinile
she, voikko, 90cm
evm
iii. Verdriet Uitgevoerd
she, voikko, 102cm
evm
iie. Pretpark Suikerspin
she, vaaleanrautias, 99cm
evm
ie. Mhicreachriostalach
she, rautiaankirjava, 100cm
evm
iei. Gekleed in een Duivel
she, mustankimo, 100cm
evm
iee. Honing Meisje
she, ruunivoikko, 92cm
evm
e. Lena n-Áirítear
she, musta, 98cm
evm
ei. Snasta nó Criostalaithe
she, mustankirjava, 106cm
evm
eii. Onbekend Sailor
she, rautiaankirjava, 100cm
evm
eie. Lady en de Vagebond
she, musta, 100cm
evm
ee. Supervrouw
she, mustanpäistärikkö, 95cm
evm
eei. Niet slecht
she, rautiaanpäistärikkö, 89cm
evm
eee. Halloween Masker
she, mustankimo, 105cm
evm

i. Céir Pheitril on laadukas kimo shetlanninponiori Hollannista. Ceir myytiin vieroituksen jälkeen harrasteponiksi nuorelle tytölle. Luonteeltaan tämä ori oli kuin sadusta; hoidettaessa helppo halinalle ja ratsastaessa kuuntelias ja parhaansa yrittävä - mitä muuta voit enää shetlanninponilta toivoa? Koulutustasoltaan Ceir taitaa melkein helpon A'n asiat, rataesteet menee 60 senttimetriin asti. Kilpailuissa tämä parivaljakko käy useasti, eikä sijoituksille näytä tulevan loppua, poni on aivan mahdoton ruusukehai! Myös näyttelyitä ja match show:eja on tullut kierrettyä useaankin otteeseen, eikä koskaan ole jäänyt ilman voittoa tai kunniamainintaa. Jalostuskysely on ollut kovaa tämän herran kohdalla, mutta omistaja on päättänyt jättää jälkeläiskannan nykyiseen eli kymmeneen pienokaiseen.

ii. Díorthaigh Pholaivinile oli pienikokoinen väriltään voikko shetlanninponiori. Tämä asui kasvattajallaan Hollannissa koko ikänsä ja näytti lahjakkuuttansa nuorena erityisesti kouluratsastuksen parissa helppo B-luokissa. Luonteeltaan äkkipikainen ja useiden mielestä jopa vaarallinen, sillä tästä oriista ei tiennyt, mitä se milloinkin ajattelee. Tuttujen käsissä, varsinkin ratsastaessa, siitä muuttui oikein nöyrä ja kuuliainen ratsu, joka sulatti liikkeillään jokaisen tuomarin sydämen. Oriin ollessa 7-vuotias, tämä katkaisi kotitarhassaan toisen etusensa ja se jouduttiin haikein mielin lopettamaan - tästä oriista olisi voinut tulla vaikka mitä. Maailmaan tämä jätti jälkeensä tasan kaksi jälkeläistä, joista molemmat on pärjännyt kouluratsastuksessa mainiosti.

iii. Verdriet Uitgevoerd oli väriltään voikko 102 senttimetriä korkea shetlanninponiori. Verdriksi kutsuttu poni oli laadukas koulutaitaja joka sijoittui useissa kilpailuissa palkinnoille. Ori kantakirjattiin seitsemän vuotiaana II palkinnolle Hollannissa. 15 vuotiaana Verdri myytiin Ruotsiin jalostuskäyttöön ja viettämään eläkepäiviä. Jälkeläisiä orilla on yhteensä huimat 27 kappaletta. Poni menehtyi vanhuuden vaivoihin ja haudattiin silloisen omistajan tiluksille.

iie. Pretpark Suikerspin toimi laadukkaana tuntiratsuna Hålsgardin ratsastuskoulussa. Tamma oli luonteeltaan äärimmäisen luotettava ja sopi loistavasti pienten tyttöjen kuljettimeksi. "Pin" oli niin hienoluonteinen, että sille tahdottiin sen vuoksi tehdä muutama varsa. Tamma varsoi kaiksi komeaa orivarsaa, joista toinen myytiin Hollantiin ja toinen jäi Ruotsiin. Väriltään tamma oli vaaleanrautias ja säkäkorkeutta neidiltä löytyi 99 senttimetriä.

ie. Mhicreachriostalach on väriltään rautiaankirjava, temperamenttinen shetlanninponitamma. Tamma reissasi nuorena ympäri Hollantia vaihdellen kotia tiuhaan tahtiin - välillä näyttely- tai seuraponiksi, kilpailuihin tai jalostukseen. Useat muutot saivatkin tamman stressaamaan, joten siitä tuli hyvin jääräpäinen ja äkäinen, eikä se kunnolla soveltunut lasten poniksi. Lopulta se pääsikin pienelle ratsastuskoululle, jossa se saatiin ajan kanssa rauhoittumaan ja valmiiksi ratsastustunneille. Temperamenttinen, mutta vauhdikas tamma oli yksi koulun lemppariponeista, joten vientiä riitti muunmuassa tallin sisäisissä- ja seurakilpailuissa, niin este- kuin koulupuolella. Jälkeläisiä tämä tamma on varsonut kaksi kappaletta.

iei. Gekleed in een Duivel oli äärettömän komea mustankimo 100 senttinen oripoika. Leed suoritti elämänsä aikana upean raviuran, jonka lisäksi sen kanssa harrastettiin pienimuotoisesti myös valjakkoajoa. Poni kantakirjattiin I palkinnolle ja sitä käytettiin runsaasti jalostukseen niin ravipuolella kuin ratsupuolellakin. Leed jäi kyllä monien shetlanninponi-ihmisten mieleen positiivisesti.

iee. Honing Meisje oli kaunis ruunivoikko minishetlanninponitamma jonka kanssa kierreltiin aktiivisesti näyttelykehiä. Tamma palkittiin monesti II palkinnoilla, mutta muutaman kerran myös kolmosilla. Meisje kantakirjattiin lopulta 10 vuotiaana II palkinnolla. Tammaa käytettiin minijalostukseen, mutta siitä haluttiin myös sen harvinaisen värin vuoksi geenejä standardipuolelle. Meisje varsoi yhteensä viisi varsaa, jotka kaikki jäivät Hollannin puolelle käyttöponeiksi.

e. Lena n-Áirítear on hyvin lempeä ja rakastettava, väriltään musta shetlanninponitamma. Lena on elänyt melko tavallista ratsastuskouluponielämää koko ikänsä samalla, pienellä ratsastuskoululla Hollannissa. Tamma taitaa este- ja kouluratsastuksen perusasiat mallikkaasti ja on opetettu myös ajolle, josta pienet tallitytöt tykkäävät hirmuisesti. Luonteeltaan tämä on todella hellyydenkipeä, rauhallinen ja lapsirakas poni, eikä varmasti säiky naapurin traktoria tai räksyttävää koiraa. Kilpailuhistoria tammalla on hyvin pieni, ainoastaan ratsastuskoulun omissa kilpailuissa vaikuttanut poni ei tietenkään pärjännyt isommilleen. Muutaman kerran on tällä myös kokeiltu menestystä valjakkoajokilpailuissa, joka ei tuottanut tulosta. Maailmaan tämä poni on saattanut yhteensä 3 suloista varsaa.

ei. Snasta nó Criostalaithe oli tuittupäinen, mutta hyvin lahjakas, mustankirjava shetlanninponiori. Snasta syntyi eräässä shetlanninponisiittolassa Hollannissa, josta se myytiin nelivuotiaana tytölle, joka havitteli siitä itselleen ensimmäistä esteratsua. Heidän alkutaipaleensa oli hyvin kehno; tyttö oli vielä liian kokematon nuorelle, jääräpäiselle oriille, mutta taitavan valmentajan ja kärsivällisyyden avulla tyttö saikin hiottua tästä upean esteratsun itselleen. Ratsukko luotti toisiinsa ja olivat yhdessä loistava pari, eikä aikaakaan kun voittoja alkoi rapsahdella 60 cm-luokista niin seura- kuin kansallisellakin tasolla. Kuusi vuotta tätä loistoelämää kesti, kunnes tyttö kasvoi liian pitkäksi oriille, jonka jälkeen se jäi lähinnä ajoponiksi - toisinaan naapurin tytöt kävivät ratsastamassa tällä. Jälkeläisiä tämä ori ehti auttamaan maailmaan yhteensä viisi kappaletta, kunnes menehtyi puhkuriin kotitallillaan.

eii. Onbekend Sailor oli tunnettu raviponi, jolla olisi ollut lahjoja myös ratsuksi. Koska ajohommat veivät niin paljon aikaa ei orin kanssa koskaan päästy mitään muuta kilpailemaan. Sailor voitti useissa eri maissa ponilähtöjä ja voittopotti onkin melkoisen huima. Kaiken tämän lisäksi poni kantakirjattiin viisivuotiaana II palkinnolle. Sailor oli väriltään rautiaankirjava ja säkäkorkeudeltaan 100cm. Ori astui luomuna kotitallillaan kohtuuhintaan. Jälkeläisiä herralla on 27 kappaletta.

eie. Lady en de Vagebond oli kaunis musta standard kokoinen shetlanninponitamma, joka kilpaili niin raveissa kuin ratsupuolellakin pieniä kilpailuja. Ravipuolella Lady oli ehkä hieman hidas, mutta pommin varma menijä eikä ikinä tehnyt virheitä. Sijoitukset ovat vaihtelevia lähdön tasosta riippuen. Lady sijoittui myös pienemmissä este- ja koulukilpailuissa. Tamma palkittiin myös useissa näyttelyissä II ja III palkinnoilla. Lady varsoi elämänsä aikana neljä tervettä varsaa, joista yksi menestyi paremmin ja loput viettivät pullaponin elämää.

ee. Supervrouw on väriltään mustanpäistärikkö, suosittu siitostamma Hollannissa. Rakenteeltaan täydellinen, lahjakas eri lajeissa ja joka näyttelyn ehdoton voittaja - tämä on kasvattajan unelma. Super on asunut koko ikänsä omalla kasvattajallaan, sillä tämä tiesi, että tästä tammasta tulee vielä joskus jotain suurta - ja niinhän siitä tulikin. Lukuisat voitot ja sijoitukset este- ja kouluratsastuksen parissa ovat nostaneet tämän kysynnän vieläkin korkeammalle. Luonteeltaan hyvin rauhallinen ja joka tilanteeseen tottuva, ei stressaa tai säiky turhia. Tähän mennessä tamma on jättänyt jälkeensä yhteensä neljä suloista varsaa.

eei. Niet slecht oli todellinen komistus, eikä se jäänyt keneltäkään huomaamatta. Rautiaanpäistärikkö ori oli ensinnäkin jo erikoisen värinen ja kaikenlisäksi se omasi todella upean tuuhean harjan sekä hännän. Luonteeltaankin Slech oli mitä mainion tapaus, kiltti kuin mikä mutta kuitenkin ihan menevä poika. Slechin kanssa touhuttiin kotona kaikenlaista mitä pienen ponin kanssa voi touhuta. Kotoa poni poistui vain näyttelyihin, jossa se kantakirjattiin upeasti I palkinnolla. Orilla on jälkeläisiä yli 40 kappaletta. Ainoa miinus tässä herrassa oli sen pieni koko, orilla oli säkää vain 89cm.

eee. Halloween Masker oli myös aikamoinen ruusukehai näyttelyissä. Muutoin se vietti leppoisia päiviä Brittiläisessä siittolassa, jossa sitä lähinnä paijattiin ja liikutettiin säännöllisesti. Masker sai kuitenkin pitää pitkät lomat ja nauttia pienen ponin elämästä. Tamma kantakirjattiin II palkinnolle. Tamman kanssa kierreltiin näyttelyitä pitkin Eurooppaa. Masker varsoi viisi varsaa, joista yksi menehtyi muutaman päivän ikäisenä. Muut jälkeläiset ovat olleet terveitä ja muutama menestynytkin ihan hyvin.

Kaksi ekaa polvea kirjoittanut Sonju, loput tekstit tallin omaisuutta
01.06.2011 Tamma Taipaleen Kastanje emä Kuusiston Cinderella kuollut
09.10.2011 Tamma Härdellin Minea emä Punkbitch OMG VIR MVA Ch, KTK-III, KRJ-I
26.03.2012 Tamma Faytrian Hardell emä Golda Rosfeber kuollut
26.01.2016 Ori Mayhem Magic Imperium emä Golda Rosfeber -
15.03.2016 Tamma Härdellin Funfetti emä Dilkenhof Jasmine KTK-III
18.10.2016 Ori Mayhem Phort Knox emä Hallbos Dangerous Cargo KTK-II
12.01.2017 Tamma Mayhem Blue Velvet emä Dilkenhof Jasmine KTK-II
17.07.2017 Ori Mayhem Cathasach emä Winston Feeling Bawdy -

KRJ Kouluratsastuskilpailut - Sijoituksia 40, joista voittoja 7

01.03.2010, Huvitus, Helppo B, 4/30
03.03.2010, Huvitus, Helppo B, 1/30
05.03.2010, Huvitus, Helppo B, 1/30
02.03.2011, Hopeapaju, Helppo B, 7/60 87.111%
04.05.2011, Hiprakka, Helppo C, 2/100
19.06.2011, BR Team, Helppo B, 2/40
20.06.2011, Härdelli, Helppo B, 2/50
14.07.2011, Cecam Shetlands, Helppo B, 6/40
26.06.2011, BR Team, Helppo B, 6/40
25.07.2011, Cecam Shetlands, Helppo B, 6/40
02.08.2011, Fiktio, Helppo B, 1/50
03.08.2011, Fiktio, Helppo B, 3/50
22.08.2011, Annin kisatalli, Helppo B, 2/30
23.08.2011, Annin kisatalli, Helppo B, 2/30
27.08.2011, Satulinna, Helppo B, 4/30
28.08.2011, Västerby, Helppo B, 3/50
29.08.2011, Väesterby, Helppo B, 3/50
29.08.2011, Väesterby, Helppo B, 7/49
21.08.2011, Rågkross, Helppo B, 2/60
01.01.2016, Härdelli, Helppo B, 1/40
24.07.2011, Dei, Helppo B, 2/50
01.03.2012, Diega Ponies, Helppo B, 6/40
01.03.2012, Diega Ponies, Helppo B, 5/40
12.01.2016, Hervannan Oriasema, Helppo C, 3/30
18.01.2016, Hervannan Oriasema, Helppo C, 4/30
19.01.2016, Hervannan Oriasema, Helppo C, 1/30
04.01.2016, Fiktio, Helppo C, 4/40
24.01.2016, Fiktio, Helppo C, 6/40
27.01.2016, Fiktio, Helppo C, 2/40
29.01.2016, Fiktio, Helppo C, 5/40
30.01.2016, Fiktio, Helppo C, 6/40
07.02.2016, Härdelli, Helppo B, 4/30
21.01.2016, Fiktio, Helppo B, 7/80
11.02.2016, Härdelli, Helppo B, 1/30
14.02.2016, Härdelli, Helppo B, 3/30
16.02.2016, Härdelli, Helppo B, 2/30
20.01.2016, Stewart, Helppo B, 10/97
25.01.2016, Stewart, Helppo B, 10/100
17.02.2016, Härdelli, Helppo B, 1/30
17.02.2016, Härdelli, Helppo B, 5/30

VVJ Valjakkoajokilpailut - Sijoituksia 34, joista voittoja 11

07.09.2016, Metsovaara, noviisi tarkkuuskoe, 5/50
01.09.2016, Metsovaara, noviisi tarkkuuskoe, 1/50
01.11.2016, Mörkövaara, noviisi koulukoe, 4/40
03.11.2016, Mörkövaara, noviisi koulukoe, 2/40
06.11.2016, Mörkövaara, noviisi koulukoe, 2/40
07.11.2016, Mörkövaara, noviisi koulukoe, 6/40
06.11.2016, Metsovaara, noviisi tarkkuuskoe, 2/50
13.09.2016, Härdelli, noviisi kestävyyskoe, 2/24
15.09.2016, Härdelli, noviisi kestävyyskoe, 1/24
16.09.2016, Härdelli, noviisi kestävyyskoe, 1/24
01.07.2017, Koistila, noviisi koulukoe, 1/30
04.07.2017, Koistila, noviisi koulukoe, 1/30
06.07.2017, Koistila, noviisi koulukoe, 4/30
09.07.2017, Koistila, noviisi koulukoe, 4/30
10.07.2017, Koistila, noviisi koulukoe, 1/30
12.07.2017, Koistila, noviisi koulukoe, 1/30
18.07.2017, Koistila, noviisi koulukoe, 3/30
20.07.2017, Koistila, noviisi koulukoe, 5/30
02.08.2017, Koistila, noviisi koulukoe, 1/30
03.08.2017, Koistila, noviisi koulukoe, 5/30
11.08.2017, Koistila, noviisi koulukoe, 3/30
20.08.2017, Koistila, noviisi koulukoe, 3/30
28.08.2017, Koistila, noviisi koulukoe, 1/30
29.08.2017, Koistila, noviisi koulukoe, 1/30
05.08.2017, Escorant Trakehners, noviisi koulukoe, 2/30
09.08.2017, Escorant Trakehners, noviisi koulukoe, 5/30
13.08.2017, Escorant Trakehners, noviisi koulukoe, 2/30
15.08.2017, Escorant Trakehners, noviisi koulukoe, 2/30
20.08.2017, Escorant Trakehners, noviisi koulukoe, 3/30
01.08.2017, Hengenvaara, noviisi tarkkuuskoe pari, 1/21
24.07.2017, Härdelli, noviisi yhdistetty pari, 3/26
25.07.2017, Härdelli, noviisi yhdistetty pari, 2/26
03.08.2017, Härdelli, noviisi yhdistetty pari, 3/26
10.08.2017, Härdelli, noviisi yhdistetty pari, 3/26
09.09.2017, Mörkövaara, noviisi koulukoe, 5/30

ERJ Esteratsastuskilpailut - Sijoituksia 5, joista voittoja 1

30.06.2016, ERJ - CUP, Kuuralehto, puomiluokka, 3/15
21.01.2016, Stewart, 40cm, 6/37
25.01.2016, Stewart, 40cm, 3/37
26.01.2016, Stewart, puomiluokka, 3/21
01.02.2016, Härdelli, 40cm, 1/6

20.04.2011 NJ Päivärinne BIS2, MVAsert, JS tuom. Peppi S.
13.07.2011 NJ Afwyn Shetlands BIS1, MVAsert, JS tuom. Kata P.
13.07.2011 NJ Idya Shetlands LKV2, irtoSERT, JS tuom. Peppi S.
28.07.2011 NJ Stecker LKV3, irtoSERT, JS tuom. shonna.
16.09.2011 NJ Cecam Shetlands BIS4, MVAsert, JS tuom. Peppi S.

13.01.2016, kirjoittaja: EmmiN.

En ole pitkään aikaan treenannut Pommin kanssa esteillä, mutta olen ajatellut vaihteeksi ruveta sen kanssa kilpailemaan estepuolella niin varmaan tarvitsisi treenatakkin. Suuntasimme maneesiin, sillä kenttä on lumen peitossa. Siellä ei hyppääminen nyt tällähetkellä ole mahdollista. Rataa en tänään aio treenata vaan alotetaan nyt vähän pienemmästä hommasta. Tein yhden kahden esteen sarjan korkeudelta 30cm, yhden 20cm ristikon ja yhden 45 senttisen pystyn. Me ei Pommin kanssa turhaa aikailtu varustaessa, harjasin orin nopeasti, putsasin kaviot, kiristin hokit ja heitin vermeet selkään. Aloitettiin ihan alkukäynneistä ja sen jälkeen pientä koulitreeniä käynnissä ja ravissa, jotta sain orin kuulolle ja hyvin alleni. Aloitin ristikön hyppimisen ravissa, ettei ori lähtisi heti kaahaamaan. Ravissa onnistui. Lopulta laukalla ja oli melkoinen työ saada ori kuuntelemaan ja pitämään vauhti järkevänä. Sarjalla oli ongelmia, ensimmäinen hyppy meni hyvin mutta vauhti oli liian kova, joten askeleet venyivät liikaa ja toisen esteen hyppy oli lähinnä rämpimistä. Eikun uusinta yrityksiä, kunnes onnistuttiin. Viimeiseksi hypättiin pari kertaa 45 senttinen este, joka on jo Pommin hyppykapatiseetin äärirajoilla. Yksittäisenä se sujui kuitenkin hyvin, mutta kovin paljoa ei ilmavaraa puomin ja jalkojen väliin jäänyt. Kehuin oria paljon, annoin sen ravata pitkin ohjin muutaman kierroksen ja sen jälkeen otettiin loppukäynnit.


04.04.2010, kirjoittaja: EmmiN.

Koska itse olin kiireinen, tallityöntekijämme Siiri ratsasti tänään Pommin. Annoin Siirille ohjeeksi harjoitella tänään hieman rennommin ihan perusjuttuja Helppo B tasolla. Siirin mukaan tämän päivän ratsastus sujui hyvin. Pommi oli herkkänä ja kuunteli ratsastajaa kuulaisesti. Vastalaukassa oli jonkin verran ongelmia, sillä Pommi nosti automaattisesti oikean laukan, vaikka käskitkin sitä nostamaan vastalaukkaa. Sitä täytyykin sitten treenata ensikerralla. Pohkeenväistöt, käynnin lisäykset ja siirtymisharjoitukset sujuivat tänään Pommilta hienosti. Kun Siiri oli lähtenyt kotiin kävin vielä loimittamassa Pommin ja tarjosin sille kuivatun leivänkannikan palkkioksi päivän hyvästä työskentelystä.


13.04.2010, kirjoittaja: EmmiN.

Huomasin Pommia tarhaan viedessä, että sen etujalan kenkä oli irti. Olivathan ponin kengät muutenkin jo uusimisen tarpeessa, mutta tämän ansiosta tilasin orille kengitysajan päiväksi. Tallin kengittäjä kaarsi pihaan kahdentoista aikoihin. Olin hakenut Pommin vähän aikaisemmin sisälle ja harjannut sen + puhdistanut kaviot kengittäjää varten. Sidoimme orin käytävälle ja kengittäjä rupesi hommiin. Pommi heilutteli korviaan epäilevästi ja nyppi hieman jalkojaan kengittäjän otteesta pois. Toruja saadessaan se heilutti päätä ilmassa ärsyyntyneenä, mutta vähensi jalkojen nyppimista huimasti. Kun kaikki jalat oli lopulta kengitetty, poni seisoi ylpeänä aloillaan uudet kengät jaloissaan. Päätin samalla siistiä ja lyhentää ponin hännän, sillä se laahasi jo miltei maassa. Selvitin myös Pommin harjan, ennen kuin vein sen takaisin tarhaan nauttimaan aurinkoisesta kevätilmasta.


17.04.2010, kirjoittaja: EmmiN.

Olimme treenanneet Pommin kanssa koko viikon ahkerasti koulua, joten nyt sunnuntaina oli aika ottaa hieman rennommin. Pommi on elämänsä kunnossa ja hyvässä lihaksessa. Se on treenatun näköinen ja vääntää sulavasti koulua. Tulemme taatusti pärjäämään tulevissa kilpailuissa loistavasti. Aamun Pommi vietti tarhassa mussuttamassa heinää. Vaikka tarhat itse olivat hieman inhottavassa kunnossa sulaneen lumen takia, ilma oli kuitenkin mitä ihanin. Tänään ilma oli jopa +15 astetta, auringonpaisteessa jopa vielä enemmän. Kesä oli tulossa. Päätin lähteä nauttimaan Pommin kanssa luonnon antimista. Lähdimme yhden paikkeilla kävelylle. Aluksi tallustelimme vetelästi tallille vievällä hiekkatiellä. Ojan reunoilla näkyi muutamia leskenlehtiä ja perhoset lentelivät ympärillämme. Olin pukenut päälleni liikaa vaatetta ja minulla oli todella kova hiki. Menimme metsän varjoon hieman viilentymään. Pommi väisteli kantoja ja juuria varmoin askelin, eikä kompuroinut ollenkaan. Kun lopulta polku loppui ja tuli takaisin tielle, otin raville ja hölkkäsimme pienen matkaa tallia kohti. Pommilla oli todella virtaa, se yritti jatkuvasti laukalle ja heitti muutaman ilopukinkin. Muuten poni käyttäytyi koko talutuksen ajan todella asiallisesti. Tallissa harjasin ponista talvikarvaa ja nypin typpoja irti ja pyörittelin kumisuolla irtokarvaa pois. Pommi nautti ylimääräisestä hieronnasta ja hoivasta. Lopulta vein sen takaisin tarhaan - jossa ori tietenkin päätti samantien piehtaroida tarhan kuraisimmassa kohdassa. Illalla ei auttaisi muutakuin siistiä poni uudelleen.


22.05.2010, kirjoittaja: EmmiN.

Muutaman viikon tallityöntekijämme Siiri on treenannut Pommia, sillä olen itse keskittynyt pääasiassa Knuffelin treenaamiseen sekä uuteen poniin, Raveen, tutustumiseen. Tänään päätin itse nousta Pommin selkään ja koittaa, miten Siiri oli orin kanssa kehittynyt. Aloitin treenin heti rankasti, enkä antanut Pommin kävellä vetelästi edes alussa. Pidin koko ajan hyvän ohjastuntuman ja lopulta aloimme lämmittelemään kevyellä ravilla tehden voltteja sekä muita kiemuroita. Välillä vaihdoimme suuntaa mm. kokorataleikkaalla. Pommi oli herkkä ja kuunteli ohjeitani hyvin. Se ei ollenkaan esittänyt omia mielipiteitään vaan oli erittäin nöyränä. Pommi oli selkeästi hieman herkistynyt tämän n. parin viikon aikana. Se toimi paljon paremmin kuin aikaisemmin. Harjoittelimme tänään pääasiassa laukannostoja, sillä Siirillä on ollut jonkin verran ongelmia niiden kanssa. Pommi nostaa aina väärän laukan, tai väärää laukkaa nostaessa oikean. Treenasin ponin kanssa niin kauan laukannostoja, kunnes saavutin haluamani ja Pommi nosti jatkuvasti juuri sen laukan mitä siltä pyysin. Tämän päivän treeni tuotti selkeästi tulosta. Laukannostoja tulee silti harjoitella Pommin kanssa jatkuvasti, jotta niistä tulee enemmän automaattisia.


© Kuvat ovat tallin omaisuutta