Härdelli

Härdelli

Wanteborgs Reina - KTK-III, VVJ-III

Virtuaalihevonen | VH13-017-0349

Nimi: Wanteborgs Reina, "Reina" Rotu: Shetlanninponi
Väri: Musta Säkäkorkeus: 90 cm
Sukupuoli: Tamma Syntymäaika: 15.08.2011 (10v) - 4v 15.04.2016
Omistaja: EmmiN. VRL-03385 Kasvattaja: Wanteborgs Shetlands (evm)
Painotus: Koulu- ja valjakkopainotus Koulutustaso: Helppo B & Vaativa
Saavutukset: KTK-III palkittu 11/2017 pistein 17 + 15 + 16 + 16 = 64p.
VVJ-III palkittu huhtikuussa 2018 pistein 7 + 40 + 17 + 5 + 15 = 84p

Ujo ja vieraita kohtaan eristäytyvä, mutta lämmetessään kiltti rapsutusten kerjääjä.

Reinaan saattaa aluksi olla hankala tutustua, sillä se on hieman ujo, eikä välitä hirveästi uusista tuttavuuksista. Millään tavalla tamma ei ole ilkeä, mutta se ei ole ensimmäisenä tarhan portilla kerjäämässä rapsutuksia, vaan mielummin tuijottaa uutta tulijaa kaukaa ja arvioi mielessään pitäisikö juosta pakoon vai ei. Kun Reinaan sitten tutustuu, on se oikea halinalle. Sen päällä voisi vaikka pomppia, eikä poni välittäisi tuon taivaallista. Se nauttii saamastaan huomiosta, eikä koskaan näytä juroa naamaa. Reinan mielestä elämässä on ehkä parasta, kun ihminen rapsuttaa vähän ryntäiltä ja höpöttelee samaan aikaan lempeällä äänensävyllä.

Hoitaa tamma on kaikin puolin hyvin yksinkertainen. Sen voi laittaa kuntoon niin käytävällä kuin karinassakin, eikä ole väliä onko poni irti vaiko kiinni. Jalat nousevat reippaasti ylös ja ne myös pysyvät ylhäällä, eivätkä heilu minne sattuu. Varustaessa satulavyö kannattaa tarkistaa muutamaan otteeseen, sillä Reina saattaa toisinaan hieman pullistella. Kuolaimet saa suuhun ilman mitään taktisia suunnitelmia. Kengittäessä Reina on helppo siihen saakka, kun aikaa on mennyt kohtuullisesti. Pitkittynyt kengitys sessio saa Reinankin hermostuneeksi, ja se saattaa alkaa nyppimään jalkojaan kiukkuisesti pois kengittäjän otteesta. Kesäisin tamma pidetään yleensä kengättä, koska sillä on vahvat kaviot eikä se sen vuoksi tarvitse monoja jalkaansa. Talvisin kengät ovat ainoastaan liukkaiden kelien sekä paremman pidon takia.

Taluttaessa Reina kävelee kuin hyvinkoulutettu koira vierellä. Ei nyi, ei riuhdo eikä jyrää. Kesäisin se voi yrittää pyydellä lupaa päästä syömään ruohoa nurmimättäille, mutta ymmärtää kyllä yhdestä eistä. Reina saattaa joskus säikkyä, muttei lähde karkuteille vaikka pääsisikin vahingossa irti. Se stoppaa heti, kun huomaa ihmisen jääneen matkanvarrelle. Neiti asustelee pihatossa miniponi Ninnin kanssa, joka on ehdottomasti Reinan paras ystävä. Näitä kahta ei saa erotettua millään, eikä kumpaakaan voi jättää yksin pihattoon. Kumpainenkin sekoaa niin kovin, että meinaavat tulla porteista läpi. Jos Reinan siis ottaa talliin, täytyy Ninnikin ottaa mukaan sisälle. Toisinaan Reina saattaa vielä kentälläkin huudella ystävänsä perään. Kaverukset olisi luultavasti viisaampi erottaa, mutten ole niin raaskinut tehdä. Kesäisin molemmat tammat laiduntavat kuitenkin isommassa porukassa ja tulevat hyvin toimeen myös muiden ponien kanssa.

Vaikka itse kehunkin, niin ratsastaa Reina on ihan mielettömän hyvä. Se nostaa askellajit pienestäkin pyynnöstä millisekunneissa. Tamman laukannostot ovat ihan omaa luokkaansa ja koulukisoissa tätä on osattu arvostaa. Askellajeina käynti, ravi ja laukka ovat kaikki Reinalla yhtä vahvoja ja kauniita. Tammalla on loistava tasapaino ja sen kanssa pystyy tekemään hyvinkin pieniä laukkaympyröitä. Ponin kokoamisasteessa olisi parantamisen varaa, mutta koska se on shetlanninponi ei siltä voi liikaa vaatiakkaan. Pohkeenväistö sujuu käynnissä, muttei ravissa. Reinan vahvin laji taitaakin olla kouluratsastus, vaikkakin valjakkoajo tulee hyvänä kakkosena. Esteillä neiti on vähän turhan varovainen ja pientä kömpelyyttäkin on havaittavissa.

Ajaessa Reina ei ole ihan niin herkkä mitä ratsastaessa, mutta silti ihan toimiva peli valjakkoajossa. Tarkkuusosiossa joskus saattaa vauhti hieman loppua kesken, jolloin tarvittavat voittosekunnit jäävät uupumaan. Reina tykkää mielummin ahertaa keskittyneenä kouluosuuksilla ja siinä se onkin melko haka. Maratooniosuuksilla poni suorittaa tunnollisesti kaikki esteet, vaikkakin joskus se saattaa muutaman kerran kysellä ajajalta jonkun pelottavan esteen turvallisuutta. Tämä tietysti taas syö pisteitä. Aktiivisen treenaamisen ja kilpailemisen ohessa Reina kuitenkin nauttii myös rauhallisista kärryttelyreissuista. Kiire sillä ei ole mihinkään, joten matka taittuu leppoisissa merkeissä. Maastossa Reina ei säpsy turhia ja osaa käyttäytyä kaikin puolin fiksusti. Joskus se saattaa laukatessa innostua ja heittää ilmaan piskuisen pukin. Ponin pukit ovat kuitenkin niin pieniä, ettei potkuremmä ole tarvittu. Reina tykkää myös laukkaspurteista, mutta jarrut siltä löytyy aina!

Reinan kanssa kilpailemisessa on vain yksi ongelma - se ei mene kuljetuskoppiin ilman Ninniä. Tammat kannattaa siis ilmoittaa samoihin kilpailuihin, koska joka tapauksessa molemmat täytyy ottaa aina mukaan. Ilman Ninniä Reina on erittäin levoton, kolistelee seiniä ja työskentely kilparadalla on lähinnä yhtä suurta sirkusta. Molempien ollessa mukana sujuu niin kuljettaminen kuin kisapaikalla olo. Ninni on stressiherkkä kilpapaikoilla Reinankin kanssa, mutta Reina on tyytyväinen vaikka Ninni säpsyykin kaikkea mahdollista. Reina ei siis Ninnin mukana ollessa stressaa enää mitään, vaan keskittyy suoritukseensa ja monesti tuokin ruusukkeen sekä pokaalin kotiin vitriiniä koristamaan. Valjakkoajon ja kouluratsastuksen lisäksi Reina kiertää säännöllisesti myös näyttelykehiä titteleiden toivossa. Tamman kanssa haaveena olisi kantakirjaus, mutta katsotaan mitä tulevaisuus meille suo.

i. Wanteborgs Waldo
she, musta, 106cm
evm
ii. Wallace SWE
she, tummanruunikko, 104cm
iii. Pandwall Leroy
she, musta, 92cm
iie. Limitless Rosmarie
she, ruunikko, 106cm
ie. Pandwall Hilary
she, kulomusta, 96cm
iei. Hemton v. Rosebudstud
she, kulomusta, 106cm
iee. Wanteborgs Jenny
she, rautias, 103cm
e. Wanteborgs Joyfull
she, kulomusta, 91cm
evm
ei. Night Entertainment
she, mustankimo, 100cm
eii. True Management
she, kimo, 102cm
eie. Get To It
she, rautiaanpäistärikkö, 100cm
ee. Ginny von Paleway
she, musta, 89cm
eei. Sniggy Snap
she, mustanruunikko, 102cm
eee. Potato Dreamey
she, musta, 87cm

i. Wanteborgs Waldo on vuonna 2011 Ruotsissa syntynyt musta shetlanninponiori, josta voisin höpötellä tuntitolkulla. Olen seurannut orin kilpauraa alusta asti, eikä sitä voi muutakuin hehkuttaa. Waldon kanssa alettiin kilpailemaa neljävuotiaana, jolloin se voitti heti ensimmäisissä kilpailuissa. Ponin bravuuri oli ehdottomasti koulukoe valjakkoajossa, minkä lisäksi se pärjäsi hienosti myös tarkkuusluokissa. Ensimmäisen kisakauden jälkeen oria tarjottiin kantakirjaan ja hyväksyttiin II-palkinnolle. Kiinnostusta jalostuskäytölle löytyi heti, jonka vuoksi ori vietti seuraavana kilpakautena lähes koko kesän laitumella tammoja astuen. Myöhemmin kilpailemista valjakkoajossa jatkettiin. Tällä hetkellä ori on 16-vuotias ja on kevyessä käytössä edelleen.

ii. Wallace SWE menestyi jo pienestä lähtien. Ori aloitti kilpailemisen maitovarsana emänsä kanssa näyttelyissä, joissa se pärjäsikin upeasti. Kerran poni oli jopa BIS3 ja kolmesti se oli paras maitovarsa. Wallace kehittyi koko kasvunsa ajan hyvin sopusuhtaisesti ja pärjäsi edelleen näyttelyissä yksi ja kaksivuotiaanakin. Kolmevuotiaana ori kantakirjattiin II-palkinnolle ja se sai jalostusluvan. Neljävuotiaana sitä alettiin ratsukouluttaa, ajolle se oli opetettu jo aiemmin. Wallace kilpaili ohjas-ajoluokissa, kunnes sille löytyi hyvä ratsastaja jonka kanssa kilpailla kouluratsastuksessa. Wallace menestyikin hyvin Helppo D ja C luokissa. Yhtenä vuonna ori jopa voitti shetlanninponien koulumestaruuden.

ie. Pandwall Hilary:n taustat ovat hyvin surulliset. Hilaryn elämän alku sujui hyvin, se sai kasvaa turvallisesti emänsä kanssa laumassa pienen ponin elämää. Tamman ollessa kaksivuotias, sen kasvattaja ja omistaja sairastui eikä pyytänyt apua keneltäkään. Ponien ruokinta ja hoito kärsi, kunnes joku teki ilmoituksen eläinsuojeluun. Kaikki siittolan ponit otettiin huostaan ja sijoitettiin uusiin koteihin. Hilary oli hyvin laiha ja kaviot aivan liian pitkät. Karva oli kiilloton ja sillä oli jonkinlaista iho-ongelmaakin. Ponin saaminen kuntoon kesti hyvin pitkään, etenkin kavioiden kanssa oli ongelmia. Ne olivat normaalit vasta kolmen vuoden hoidon jälkeen. Ensimmäiset kengät tamma sai jalkaansa vasta seitemänvuotiaana. Hilarya ei koskaan koulutettu ajoon tai ratsuksi. Sen kanssa harrastettiin lähinnä poniagilityä ja kierreltiin muutamat näyttelyt sekä mätsärit. Tamma palkittiinkin rotunäyttelyissä muutaman kerran II-palkinnolla ja kerran jopa ykkösellä. 11-vuotiaana se varsoi yhden mustan orivarsan.

e. Wanteborgs Joyfull on periyttänyt upean luonteensa myös Reinalle. Joyn jopa nimettiin iloisen luonteensa mukaan. Se oli jo varsana niin elämäniloinen pieni, eikä se vierastanut ihmisiä yhtään. Tamman kanssa kierreltiin koko nuoruusikä näyttelyitä sekä treenattiin valjakkoajoa. Joyn kanssa kilpailtiin niin ohjas-ajo luokissa, kuin koulu- ja tarkkuuskokeissakin. Vanhemmalla iällä tamma löysi myös loistavan ratsastajan, joka kilpaili sen kanssa Helppo C:tä kouluratsastuksessa. Joy kantakirjattiin kahdeksanvuotiaana I-palkinnolle. Väriltään tamma oli tasaisen ruskea rautias ja korkeudeltaan 102cm. Tässä vuosien aikana neiti on Reinan ja yhden orivarsan onnellinen emä. Luultavasti sitä tullaan käyttämään vielä, sillä onhan se hieno.

ei. Night Entertainment muistutti pienenä lähinnä rumaa ankanpoikasta. Varsana se oli tietysti suunnattoman söpö, mutta poni kasvoi hyvin epäsopusuhtaisesti ja oli kyllä sen näköinen, että ruunausta mietittiin moneen otteeseen. Toiveet jalostusorista murenivat, mutta hyvän luonteensa takia päätöstä kuitenkin viivyteltiin. Kolmevuotiaana alkoi kuitenkin tapahtua muutosta ja neljävuotiaana ponia ei voinut enää uskoa samaksi. Enter kantakirjattiin lopulta viisivuotiaana III-palkinnolle. Sen kanssa alettiin kilpailemaan valjakkoajossa vaativalla tasolla yhdistettyjä luokkia. Parhaimmillaan ori oli maratonosuuksilla, mutta myös koulu- ja tarkkuuskokeet onnistuivat hienosti. Orin käyttäminen jalostuksessa kiinnosti monia, sillä se oli loistava käyttöponi, melko hyvä rakenteinen sekä väriltään vielä hieno mustankimo.

ee. Ginny von Paleway myytiin kolmevuotiaana ratsastuskouluun tulevaksi tuntiponiksi. Ginny oli kuitenkin luonteeltaan liian säpäkkä ratsu, eikä siitä ollut tuntiponien hommaan. Eräs shetlanninponien kasvattaja kiinnostui tamman mielenkiintoisesta suvusta ja osti Ginnyn ihan pilkkahintaan. Ratsua Ginnystä ei koskaan saatu, mutta se opetettiin ajoon ja sen kanssa kilpailtiin niin ohjas-ajoluokissa kuin valjakkoajossakin. Yksinään Ginny ei ollut ihan yhtä miellyttävä ja rento, mutta parivaljakossa kaverinsa Pennyn kanssa ponit suorastaan rohmusivat ruusukkeita. Ginny kantakirjattiin II-palkinnolle kahdeksanvuotiaana. Se varsoi muutaman varsan, ennen kuin loukkasi jalkansa. Vamma ei koskaan parantunut ja 16-vuotiaana poni päätettiin laittaa vihreimmille laitumille.


03.08.2017 Tamma Mayhem Silvertiti isä Silver Birch -

KRJ Kouluratsastuskilpailut - Sijoituksia 43, joista voittoja 12

15.10.2016, SHLA-Cup Breawan, Helppo B, 2/30
15.09.2016, Escorant Trakehners, Helppo B, 5/40
21.09.2016, Härdelli, Helppo B, 4/50
23.09.2016, Härdelli, Helppo B, 3/50
30.09.2016, Härdelli, Helppo B, 4/50
25.11.2016, Shinevalley, Helppo B, 1/40
28.11.2016, Shinevalley, Helppo B, 2/40
16.12.2016, Ventos, Helppo B, 2/40
20.12.2016, Ventos, Helppo B, 2/40
11.01.2017, Escorant Trakehners, Helppo B, 3/30
16.01.2017, Escorant Trakehners, Helppo B, 4/30
25.01.2017, Escorant Trakehners, Helppo B, 4/30
26.01.2017, Escorant Trakehners, Helppo B, 1/30
14.01.2017, Härdelli, Helppo B, 1/30
16.01.2017, Härdelli, Helppo B 4/30
17.01.2017, Härdelli, Helppo B, 2/30
19.01.2017, Härdelli, Helppo B, 4/30
21.01.2017, Härdelli, Helppo B, 5/30
25.01.2017, Härdelli, Helppo B, 3/30
30.01.2017, Härdelli, Helppo B, 2/30
03.01.2017, Kievarinkuja, Helppo B, 6/40
13.01.2017, Kievarinkuja, Helppo B, 4/50
18.06.2017, Härdelli, Helppo B, 4/40
20.06.2017, Härdelli, Helppo B, 3/40
22.06.2017, Härdelli, Helppo B, 2/40
24.06.2017, Härdelli, Helppo B, 5/40
26.06.2017, Härdelli, Helppo B, 1/30
30.06.2017, Härdelli, Helppo B, 1/30
02.07.2017, Härdelli, Helppo B, 1/30
19.07.2017, Härdelli, Helppo B, 1/30
24.07.2017, Härdelli, Helppo B, 2/30
04.07.2017, Bellgrove, Helppo B, 5/30
04.07.2017, Bellgrove, Helppo B, 5/30
06.07.2017, Bellgrove, Helppo B, 3/30
09.07.2017, Bellgrove, Helppo B, 1/30
12.07.2017, Bellgrove, Helppo B, 1/30
13.07.2017, Bellgrove, Helppo B, 1/30
14.07.2017, Bellgrove, Helppo B, 5/30
19.07.2017, Bellgrove, Helppo B, 1/30
13.07.2017, Raatteen Suomenhevoset, Helppo B, 3/30
14.07.2017, Raatteen Suomenhevoset, Helppo B, 5/30
19.07.2017, Raatteen Suomenhevoset, Helppo B, 1/30
20.07.2017, Raatteen Suomenhevoset, Helppo B, 3/30

VVJ Valjakkoajokilpailut - Sijoituksia 45, joista voittoja 5

11.12.2016, Koistila, vaativa koulukoe, 4/25
12.12.2016, Koistila, vaativa tarkkuuskoe, 1/24
15.12.2016, Koistila, vaativa tarkkuuskoe, 1/24
18.12.2016, Koistila, vaativa koulukoe, 3/25
19.12.2016, Koistila, vaativa koulukoe, 3/25
19.12.2016, Koistila, vaativa tarkkuuskoe, 4/24
20.12.2016, Koistila, vaativa tarkkuuskoe, 2/24
30.01.2017, Yentel Ponies, vaativa tarkkuuskoe, 5/30
01.07.2017, Mörkövaara, vaativa koulukoe, 2/18
03.07.2017, Mörkövaara, vaativa koulukoe, 2/18
01.07.2017, Huvitus, vaativa koulukoe, 5/30
02.07.2017, Huvitus, vaativa tarkkuuskoe, 1/30
03.07.2017, Huvitus, vaativa tarkkuuskoe, 4/30
06.07.2017, Huvitus, vaativa koulukoe, 5/30
07.07.2017, Huvitus, vaativa tarkkuuskoe, 2/30
08.07.2017, Huvitus, vaativa koulukoe, 1/30
10.07.2017, Huvitus, vaativa koulukoe, 4/30
12.07.2017, Huvitus, vaativa tarkkuuskoe, 2/30
13.07.2017, Huvitus, vaativa tarkkuuskoe, 1/30
18.07.2017, Huvitus, vaativa tarkkuuskoe, 5/30
21.06.2017, Koistila, vaativa koulukoe, 5/35
28.06.2017, Koistila, vaativa koulukoe, 3/35
04.07.2017, Koistila, vaativa tarkkuuskoe, 2/30
06.06.2017, Koistila, vaativa tarkkuuskoe, 3/30
14.06.2017, Koistila, vaativa tarkkuuskoe, 4/30
05.07.2017, Wild Side Cobs, vaativa tarkkuuskoe, 4/30
06.07.2017, Wild Side Cobs, vaativa tarkkuuskoe, 5/30
01.07.2017, Koistila, vaativa tarkkuuskoe, 3/30
06.07.2017, Koistila, vaativa tarkkuuskoe, 4/30
20.07.2017, Koistila, vaativa tarkkuuskoe, 3/30
20.07.2017, Ros Cirein, vaativa tarkkuuskoe, 2/30
27.07.2017, Ros Cirein, vaativa tarkkuuskoe, 2/30
29.07.2017, Ros Cirein, vaativa tarkkuuskoe, 3/30
15.08.2017, Mörkövaara, vaativa tarkkuuskoe, 2/30
18.08.2017, Mörkövaara, vaativa tarkkuuskoe, 5/30
25.08.2017, Mörkövaara, vaativa tarkkuuskoe, 3/30
30.08.2017, Mörkövaara, vaativa tarkkuuskoe, 2/30
02.08.2017, Koistila, vaativa tarkkuuskoe, 5/30
07.08.2017, Koistila, vaativa tarkkuuskoe, 5/30
09.08.2017, Koistila, vaativa tarkkuuskoe, 5/30
13.08.2017, Koistila, vaativa tarkkuuskoe, 5/30
14.08.2017, Koistila, vaativa tarkkuuskoe, 3/30
17.08.2017, Koistila, vaativa tarkkuuskoe, 3/30
30.08.2017, Koistila, vaativa tarkkuuskoe, 3/30
28.07.2017, Wyat Shetlands, vaativa yhdistetty, 4/40

02.02.2017 VSN Cadogan Ponies 5/12 (35p.) tuom. taffel
30.09.2017 VSN Adina 1/12 (35p.) CH, SW3 tuom. taffel

★ 20.06.2016 - päiväkirjamerkintä ★

"Ponit karkuteillä" -- 423 sanaa -- Kirjoittajana EmmiN. (omistaja)

Tänään oli ilmassa suurta draamaa. Koska ponit ovat kaikki laitumella eikä illalla tarvitse tehdä kuin tarkastuskierros, ei meillä ole iltaisin ollut työntekijöitä enää paikalla. Normaaliin tapaani lähdin kahdeksanmaissa kiertelemään laitumia läpi. Tarkastin kaikkien ponien kunnon, katsoin jalat ja lisäsin vettä, mikäli se oli vähissä. Yhdellä laitumella sydämeni kuitenkin jätti muutaman lyönnin välistä. Ei yhtään ponia missään?! Lähdin kiertämään laidunplänttiä, sillä siihen kuului myös kaistale metsää. Tiesin kuitenkin, että ponit tulivat aina illalla moikkaamaan minua, joten kaikki ei ollut hyvin. Lopulta laitumen kauimmassa päädyssä huomasin lankojen katkenneen. Varmaankin joku peura tullut aidasta läpi. Noh, kaikki laitumen ponit olivat sitten omilla reissuillaan. Fifi, Reina, Natalie, Peppi, Ada, Tessa seka Fairy. Eipä auttanut kuin lähteä etsimään poneja.

Ensimmäiseksi soitin alueen metsästysseuralle, että jos joku heidän seurastaan on liikkeellä niin meidän poneja on karkuteillä. Seuraavaksi soitin poliisille ja kyselin, oliko poneja näkynyt ja tietysti tiedotin myös että poneja on karkuteillä. Lähdin ensimmäiseksi autolla tallille katsomaan olisiko poppoo tullut suoraan kotiin. Osa olikin - onneksi. Tessa, Fairy sekä Ada löytyivät pihatosta, jonka portti oli auki. Sinne ne myös saivat jäädä, katsoin että niillä oli vettä, heitin pari s kasaa heinää ja suljin portin. Kolme löydetty -neljä vielä jäljellä. Laitumelle oli onneksi matkaa vain n. 300m. Otin pari riimunnarua ja riimua mukaan lähtien nopeasti kiertelemään tallin läheisiä metsiä ja tiluksia. Reina, Natalie sekä Peppi löytyivät naapurin pellolta mussuttamassa vehreää niittyä. Reina sekä Natalie antoivat molemmat kauniisti kiinni, mutta Peppi teki parhaat ninjaliikkeensä väistellessään kiinniottoyrityksiäni. Noh, päätin lähteä taluttamaan Reinaa sekä Natalieta kotiin. Epäilin suuresti, että Peppi lähtisi mukaan porukkaan ja osuin myös täysin oikeaan. Heitin ponit muiden karkulaisten kanssa samaan pihattoon. Peppi jäi haahuilemaan pihalle, mutta sain ajettua sen lähimpään tarhaan jossa se sitten lopulta luovutti ja antoi kiinni. Siirsin sen muiden mukaan. Mutta Fifi. Missä oli rakas Fifini?! Miksi se oli erossa muista. Uudelleen lähdin kiertelemään. Tälläkertaa lähinnä metsiä.

Lopulta puolentunnin haravoinnin jälkeen löysin tamman. Se oli jäänyt hännätään kiinni isoon kaatuneeseen puuhun, eikä ollut päässyt irti. Onneksi poni oli ollut rauhallinen ja jäänyt kököttämään paikalleen. Hieman se puuhkutti stressaantuneena, muttei ollut onneksi riuhtonut itseään rikki. Jonkunaikaa siinä meni, ennen kuin sain hännän revittyä irti. Komeat tupot jäi puuhun muistoksi. Lähdimme tamman kanssa kohti kotia, jossa huuhtelin suurimmat hiet pois, kuivasin ponin ja tarkastin vielä, ettei varmasti ollut mitään vammoja. Sen jälkeen vein Fifin muiden kanssa pihattoon. Ponit saisivat jäädä sinne täksiyöksi, huomenna menisin korjaamaan aidan. Sähköt täytyy ehdottomasti tarkastaa, että ne kiertävät hyvin kaikkialla. Tarkastin vielä huolellisesti muut ponit, jonka jälkeen lähdin jatkamaan keskenjääneen iltakierroksen loppuun. Onneksi kesällä on valoisaa vielä myöhään, sillä kotiin pääsin vasta puolikahdentoista aikoihin.


★ 13.10.2016 - päiväkirjamerkintä ★

"Näyttelyissä kilpailemassa" -- 283 sanaa -- Kirjoittajana EmmiN. (omistaja)

Härdellin poppoo lähti tänään virtuaalitalli Deihin shetlanninponien rotunäyttelyyn. Mukana oli miniluokassa Sintti, tammoissa Reina ja Karkki sekä oreissa Junnu sekä Matti. Päivä alkoi oriluokilla. Ensimmäisessä luokassa oli Matti. Poni käyttäytyi tavalliseen tapaansa hyvin orimaisesti, oli erittäin kevyt liikkeissään ja hirnahteli välillä tammoille tervehdykseksi. Käytös ei ollut mitään ihan parasta luokkaa, mikä saattoikin hieman vaikuttaa tulokseen. Matti oli luokkansa kahdeksas, mutta palkittiin kuitenkin SA:lla. Ei siis huono palkinto ollenkaan. Toisessa oriluokassa oli Junnu. Luokka oli kovatasoinen. Luokassa oli myös yksi Härdellin kasvatti, Thor. Se jäi valitettavasti kuitenkin toiseksi viimeiseksi. Junnu käyttäytyi tavalliseen tapaansa hyvin asiallisesti. Poni liikehti kevyesti, mutta kuitenkin koko ajan tyynen rauhallisesti. Jopa tuomari kehui orin käytöstä. Junnu sijoittui neljänneksi ja sai sertin arvoisen. Ensimmäisessä tammaluokassa oli Karkki. Poni oli tänään joka hieman laiskahko ja sitä sai hieman patistaa eteenpäin, jotta saatiin ponin kaunis ravi esille. Se ei kuitenkaan meidän tulokseen vaikuttanut, Karkki oli kuudes ja SA. Tämä tammaluokka oli tasoltaan melko kova. Neljännessä tammaluokassa esiin pääsi Reina. Reina oli ilmeisesti kuljetuksessa hieman loukannut itseään, eikä se liikkunut aivan puhtaasti. Tämä harmitti, kehässä tuomari kysyi asiasta ja selitin ponin kolhaisseen itseään. Sillä oli pieni vekki jalassa. Tamma sijoittui joka tapauksessa kuudenneksi, paremmin olisi varmasti pärjännyt mikäli olisi ollut liikkeissään puhdas. SA:n se sai kuitenkin. Viimeinen minioriluokka täytti minut aivan ällikällä. Vaikka Sintti onkin hieno, en olisi ikinä uskonut sen pärjäävän niin hyvin. Ori oli melko sählä eikä välttämättä esittänyt aivan parhaita puoliaan. Silti poni voitti koko luokkansa. Bis kehässä tapahtui sitten ihmeitä. Sintti ei päässyt palkinnoille, mutta sai irtoSERT:in. Kaikkien yllätykseksi tuomari halusi kuitenkin palkita myös Junnun sekä Karkin irtoSERT:illä! Näin ollen molemmat ponit saivat itselleen myös kantakirjakelpoisuuden. Sitä olin jo pitkään haaveillut ja nyt haaveista tuli totta!


★ 21.06.2017 - KOULUVALMENNUS ★

Tasolla Helppo C -- 326 sanaa -- Kirjoittajana EmmiN. (omistaja)

Valmentajani Liia Grönlund saapui tänään Härdelliin pitämään kouluvalmennuksen. Olin päätynyt ratsastamaan vaihteeksi symppiksellä Reinalla. Valmennuksen ajankohdaksi oli päädytty kello kuuteen, joten menin talliin laittamaan tamman kuntoon puolituntia aikaisemmin. Hain Reinan laitumelta ja sidoin sen pihalle puomiin. Ilma oli aurinkoinen, mutta tuuli oli melkoisen kova. Olin aikaisemmin jo hakenut tamman varusteet pihalle, joten aloin heti harjaamaan Reinaa. Kuivuuden takia tamma ei ollut päässyt piehtaroimaan kurassa, joten harjaus oli nopeasti valmis. Tarkastin kaviot ja aloin asentamaan varusteita paikalleen. Lopulta talutin tamman maneesiin, sillä tuulessa en kuulisi valmentajan vinkkejä ollenkaan.

Liia saapui paikalle hieman sen jälkeen, kun itse olin päässyt Reinan selkään. Olin kerennyt kävelemään muutaman kierroksen, joten pääsimme heti hommiin. Reina oli tapansa mukaan erittäin miellyttävä ratsastaa. Omassa istunnassa oli tänään paljonkin pilkunviilaamista, sillä jostain syystä huomioni herpaantui jatkuvasti. Onneksi Liia oli muistuttelemassa virheistä. Työskentelimme alkuun ravissa tehden voltteja sekä kahdeksikkoja. Reina parani jokaisen ravikierroksen jälkeen vielä asteen herkemmäksi ja paremmaksi. Se ei välittänyt juurikaan omasta huonosta istunnasta, vaan korjaili omatoimisesti virheitäni. Liian olikin pidettävä silmä tarkkana, sillä tammasta ei juurikaan minun virheitä huomannut. Lopulta otettiin laukkaa ja tehtiin temmon vaihteluja laukassa. Pitkillä sivuilla lisättiin ja lyhyillä otettiin hallittua ja hidastempoista laukkaa. Kerran otin selkeästi liikaa ponin suusta kiinni, sillä se tiputtikin tempoa hidastaessa raville.

Kun laukkatyöskentely tuli valmiiksi, teimme vielä muutaman kerran väistöjä käynnissä sekä ravissa. Ravissa oli oma haasteensa, sillä Reinakaan ei ole mikään paras väistämään kovemmassa vauhdissa. Jouduin siis tosissani panostamaan ja parantamaan omaa työskentelyäni. Tässä onnistuttiinkin ja lopulta saatiin upea pohkeenväistö tulokseksi. Tähän oli hyvä lopettaa. Annoin tammalle pitkät ohjat. Se puuskutti kovin, mutta myös pärski tyytyväisenä. Kiitin Liiaa valmennuksesta. Liia kuitenkin jäisi vielä tallin tiluksille valmentamaan tallityttöäni Siiriä Natalie ratsunaan. Poistuimme Reinan kanssa takavasemmalle. Huuhdoin pihalla suurimmat hiet letkulla ja laitoin fleeceloimen toviksi päälle. Vaikka ilma oli kohtuullisen lämmin +17 astetta, ei pesty poni ja kova tuuli ollut hyvä yhdistelmä. Halusin välttyä turhilta lihasjumeilta. Odotellessani ponin kuivumista tein muutamia venytysharjoituksia porkkanoiden avustuksella. Lopulta otin fleecen pois ponin päältä ja vein neidin takaisin laitumelle.


★ 10.01.2018 - Päiväkirjamerkintä ★

Reinan kuulumisia -- 134 sanaa -- Kirjoittajana EmmiN. (omistaja)

Pakko hehkuttaa tamman päiväkirjaan hieman ponin saavutuksista! Reinan sijoitukset saatiin kasaan 2017 elokuussa ja koulusijoitukset haalittiin täyteen 2017 heinäkuussa. Näin ollen ponin kilpaura kummassakin lajissa päättyi tähän - tamman saavutukset eivät kuitenkaan jääneet tähän! Lokakuussa 2017 kiikutin Reinan kantakirjatilaisuuteen, josta poni toi kotiin hienosti III-palkinnon. Pelkäsin sen jäävän jopa ilman palkintoa, joten olin enemmän kuin tyytyväinen ponin saavuttamasta palkinnosta. Kilpailemisen ja kotona löhöilyn ohella Reinasta on tullut nyt kerran myös emä! 03.08.2017 maailmaan putkahti kaunis musta tammavarsa, joka myytiin Moonclaudiin kilpailemaan porrastettuja kilpailuita valjakkoajossa. Hienoa tässä on se, että Mayhem Silvertitiksi nimetty varsa on kerennyt itse varsomaan jo kaksi kertaa! Näinollen Reinasta on tullut tulpamummo. Toinen näistä jälkeläisistä on kantakirjassa saakka. Ei siis huonommin, eihän? Tammasta olisi tarkoitus jättää ainakin yksi varsa vielä kotiin, katsotaan saataisiinko vielä sen jälkeen yksi varsa maailmalle lähteväksi.


© Kuvat ovat tallin omaisuutta