Härdelli

Härdelli

Wyat Wintersparkles - KTK-II, VV-II

Virtuaalihevonen | VH15-017-0721

Nimi: Wyat Wintersparkles, "Sipe" Rotu: Minishetlanninponi
Väri: Ruunikonkirjava Säkäkorkeus: 80 cm
Sukupuoli: Ori Syntymäaika: 06.12.2015 (10v) - 3v 06.01.2016
Omistaja: EmmiN. VRL-03385 Kasvattaja: Wyat Shetlands
Painotus: Valjakkopainotus Koulutustaso: Noviisi
Saavutukset: KTK-II palkittu 20.06.2018 pistein 19 + 17 + 18 + 17 = 71p.
VV-II palkittu 12/2015 pistein 27p.

Pörheä ja menevä miniori, joka on kuitenkin vanhemmiten rauhoittunut merkittävästi.

Sipe saapui omistukseeni heti vieroituksen jälkeen, joten olen ponin kasvamista ja kehitystä päässyt seuraamaan alusta asti. Varsana Sipe oli äärettömän utelias veikko ja se olikin milloin missäkin kiipelissä. Jo emänsä helmoissa oripoika oli varsin rohkea ja juoksenteli kaukana emästään. Lähinnä se kävi emänsä luona vain imemässä tissiä, jonka jälkeen jatkoi omia touhujaan. Sipen kanssa nuoruus onkin ollut melkoista menoa ja meininkiä. Se on useasti onnistunut karkaamaan tarhastaan ja käynyt jos jonkinlaisilla seikkailuilla. Onneksi vahingoilta on vältytty.

Sipe on ollut alusta saakka todella orimainen, erittäin kevyt etupäästään ja askeleet kuin tanssia. Hampaita osattiin käyttää ja ääntäkin on kailotettu niin, että se on varmasti kuulunut pitkälle naapurustossa. Onneksi ikää saadessaan oripoika on rauhoittunut todella paljon. Tällä hetkellä Sipen kanssa on mukava touhuta, vaikka sillä edelleenkin orimaisia piirteitä onkin. Tarhasta karkaamisen se on lopettanut ja laumassa poni on erittäin fiksu, eikä sillä ole ikinä kavereiden saamisessa ollut ongelmia. Sipe onkin todella sosiaalinen ja viihtyy parhaiten vähän isommassa tarhausporukssa. Ihmisistä se tykkää. Aina se on portin pielustalla tai karsinan ovella vastassa sieraimet töröllä odottaen huomiota ja tekemistä. Ikinä se ei ole ilkeä tai ongelmallinen, mutta kyllä Sipenkin kanssa välillä hermot voi menettää.

Käytävällä ori osaa olla kauniisti. Kyllähän se jonkin verran saattaa pyöriä, muttei niin paljoa että se harmittaisi. Ikinä se ei ole oppinut kuopimaan taikka mitään muita ärsyttäviä tallitapoja. Harjaamisesta ja muista perustoimenpiteistä Sipe ihan nauttii. Vähän pienemmät heppakärpäsen puremat lapsetkin olen uskaltanut päästää sitä hoitamaan, toki valvonnan alaisena. Pesu ei ihan orin lempipuuhiin kuulu, se karttelee vesisuihkua kuin ruttoa, mutta uskoo suht hyvin komentamista. Onneksi Sipe ei olekaan se tarhan suttupytty, joka on aina kurakeleillä kahden sentin mutakerroksessa. Poni nauttii enemmän kuivalla hiekalla piehtaroimisesta. Sipe on totutettu satulaan, mutta sen kanssa ei ole ikinä ratsastettu sillä näin pienelle ponille on vaikea ratsastajaa löytää. Valjastaessa ori käyttäytyy oikein mallikkaasti ja kärrytkin saa siististi laitettua ponin perään, yleensä se seisoo suorassa ja maltillisesti. Ainoa missä orin kanssa voi mennä hermot on taluttaessa! Sipe on äärettömän ahne ja edelleenkin sillä on pientä seikkailunhalua. Jos ponin touhuja ei tarkasti seuraile, se kyllä yrittää tilaisuuden tullen ryöstäytyä irti taluttajan otteesta ja lähtee painelemaan menojaan. Yleensä matka päättyy lähimmälle ruohomättäälle, mutta talvella ruoho on valitettavasti lumen alla, joten sitä ruokaa on sitten etsittävä jostain muualta. Välillä se on lähtenyt vähän pidemmällekkin, mutta luojan kiitos usein se on jossain heinäkasalla tai syömässä puidenoksia.

Niinkuin edellä jo mainitsin, Sipen selässä ei ole siis koskaan ketään ollut enkä usko että sellaista ratsastajaa löytää ketä olisi niin pienikokoinen. Orin selkään en kuitenkaan pieniä heppatyttöjä tai -poikia uskalla päästää, koska Sipe ei kuitenkaan ole mikään "pystyynkuollut" tapaus. Sen kanssa onkin harrastettu valjakkoajoa sekä kaikenlaista muuta mitä pikkuponin kanssa vain touhuta voi. Sipen ehdoton lemppari on irtona juoksemaan pääseminen, sekä irtohypytys. Se vetää semmoista pukkirodetoa, että oksat pois. Ori kyllä osaa ottaa tilanteesta kaiken irti ja nauttii vapaudestaan sekä vauhdin huumasta. Esteitä ori hyppää todella vauhdikkaasti ja jopa oikein hyvällä tekniikalla. Se osaa hyvin varoa jalkojaan ja puomeja, harvoin siltä este tippuu maahan. Irtona se on hypännyt jopa 65 senttimetriä! Huima korkeus näin pienelle otukselle. Ohjasajossa ori tekee kovin töitä ja hakee hienosti peräänantoon, yrittää parhaansa. Tekee hienosti kaikenlaisia kiemuroita ja se on opetettu merkeistä menemään myös pohkeenväistöä sekä avoja ja sulkuja. Nostaa kaikki askellajit kepeästi ja tasapaino on hyvä. Valjakkoajossa ollaan noviisi tasolla ja kapasiteettiä on paljon. Orin kanssa onkin tarkoitus kilpailla ihan reippaasti, kaikissa tyylilajeissa.

Kilpapaikalla Sipe osaa olla järkevä. Saattaa se hieman jotain stepata ja pörhistellä, mutta lopettaa äkkiä eikä jatka tyhmää pullisteluaan. Hermot sillä ovat täyttä terästä, se ei välitä hölisevistä ihmisistä, elukoista, kovasta metelistä...Kaikki käy. Jos Sipen saa säikkymään niin kyseessä täytyy sitten olla joku oikeasti katastrofi (tyylillä pajamaja kaatuu vieressä tai jotakin muuta traagista). Luonteensa puolesta poni on kyllä erittäin upea, eikä taidoiltaankaan toki mikään huono. Siitä tuleekin tulevaisuudessa hieno siitosori, mikäli säilytään terveinä ja hengissä. Toivottavasti se periyttää näitä hienoja piirteitä myös jälkeläisilleen!

i. Wyat Everyday I'm Shufflin'
she, rautiaankirjava, 81cm
KTK-III
ii. Wyat Mambo U Mad
she, mustankirjava, 80cm
iii. Remukylän Velmu
she, mustankirjava, 84cm
iie. Wyat Vogue Me Crazy
she, rautiaankirjava, 83cm
KTK-III, VVJ-I
ie. Wyat Kandy Kiss
she, rautias, 82cm
iei. Cecam Middleton
she, rautias, 78cm
iee. Wyat Kitkat Cupcake
she, rautias, 85cm
e. Wyat Pretty With Sprinkles
she, ruunikonkirjava, 81cm
KTK-III
ei. Sonetin Joe-B
she, voikonkirjava, 82cm
eii. Cecam Joy Surrender
she, voikko, 81cm
eie. Cecam Queen Bee
she, ruunikonkirjava, 85cm
ee. Serenity v. Sevrus
she, rautias, 80cm
KTK-III, VVJ-I
eei. Keelin Konsta
she, rautias, 81cm
eee. Suli S.H. Poison
she, rautiaankirjava, 79cm

i. Wyat Everyday I'm Shufflin' on todella komea rautiaankirjava minishetlanninponi. Dani on säkäkorkeudeltaan 81 senttimetriä korkeä ja ulkonäöltään todella upea ilmestys kiiltävän karvansa ja hulmuavan harjansa kanssa. Ori on kilpaillut valjakkoajoa noviisitasolla ja mennyt yhdistettyjä luokkia. Sillä on tällä hetkellä 25 VVJ:n alaista sijoitusta, joista neljä on voittoa. Sipe on orin ensimmäinen jälkeläinen.

ii. Wyat Mambo U Mad on suloinen mustankirjava minishetlanninponiori. Säkäkorkeutta ponilla on 80 senttimetriä. Mambo on Miia Marian kasvattama poni ja jäi kotiinsa Wyat Shetlandsiin asumaan. Mambon kanssa on kilpailtu valjakkoajoa upeasti menestyen! Sen kanssa on kilpailtu noviisi yhdistetty luokissa, joissa se on sijoittunut 81 kertaa, joista voittoja on jopa hurjat 16 kappaletta! Kaikki sijoitukset ovat VVJ - valjakkoajojaoksen alaisia. Jälkeläisiä orilla on kaksi, yksi ori ja yksi tamma.

iii. Remukylän Velmu on valitettavasti kadonnut bittiavaruuteen, eikä orilla ole enää sivuja olemassa. Orin tiedot löytyvät kuitenkin kadonneiden virtuaalihevosten sivuilta. Velmu oli mustankirjava 84 senttimetriä korkea poniori. Sen omisti viimeisimmillään Nettz. Luonteeltaan oria kuvailtiin erittäin vauhdikkaaksi kujeilijaksi. Ponin ego oli paljon kokoa isompi. Ajaessa ponilla on ollut energianohjaus ongelmia, sillä poni on mennyt kuin päätön kana. Kun sen energian on saanut ohjattua oikein, ori on liikkunut ja suoriutunut tehtävistä hyvin. Velmulla on tietojen mukaan ainakin seitsemän jälkeläistä. VVJ:n alaisia sijoituksia on 15, ja valjakkoajon lisäksi orin kanssa on myös kilpailtu näyttelyissä jossa sillä on jopa kaksi irtoSERT:iä. Rotunäyttelyissä ori on saanut jopa kolme ykköstä!

iie. Wyat Vogue Me Crazy on myöskin Wyat Shetlandsin kasvatti ja jäi Miia Marian omistukseen kotiin. Väriltään tamma on rautiaankirjava ja säkäkorkeudeltaan 83 senttimetriä. Venla on kilpaillut valjakkoajoa noviisi yhdistetty tasolla. Tammaa on kuvailtu suloiseksi poniksi, jolla on kuitenkin jonkun asteinen persoonallisuushäiriö sillä se voi muuttaa mielipiteitään tilanteista. Toisena päivänä poni on yltiösosiaalinen, toisena se ei halua olla ihmisten kanssa ollenkaan. Venla on kilpaillut VVJ:n alaisissa kilpailuissa ja sijoittunut huimat 82 kertaa, joista 24 on voittoja. Tamma onkin palkittu VVJ:n laatuarvostelussa I palkinnolla 106,5 pisteellä. Lisäksi Venla on kantakirjattu III palkinnolle. Jälkeläisiä ponilla on neljä kappaletta.

iiei. Bonham Razzberry on tuontisukuinen poni, joka tuotiin Isosta-Britanniasta Miia Marialle Wyat Shetlandsiin. Vattu on rautiaankirjava 82 senttinen herrasmies. Vattua on kuvailtu akkamaisen itsepäiseksi kiukuttelijaksi, jolla on kaikesta huolimatta suuri sydän. Ori on kilpaillut VVJ:n alaisissa kisoissa sijoittuen 82 kertaa, joista voittoja on 18 kappaletta ja VVJ Cup sijoituksia kaksi. Lisäksi ori on kiertänyt NJ:n näyttelyissä haalien kolme irtoSERTI:ä ja näin ollen sille on myönnetty Champion - arvonimi. Lisäksi poni on kantakirjattu III palkinnolle ja palkittu VVJ:n laatuarvostelussa toukokuussa 2015 ykköspalkinnolla. Jälkeläisiä orilla on yhdeksän.

iiee. Kayleigh's Curley Pemble ihastutti minua heti sen jumalattomalla harjalla. Tämä on oikea tukkajumala tamma! Carla on rautiaankirjava 84 senttiä korkea minishetlanninponitamma. Tammaa on kuvailtu äärimmäisen kiltiksi, reippaaksi ja hurmaavaksi pikku tammaksi. Se on kaikkien lasten suosikki! Carla on kilpaillut noviisi yhdistetty tasolla valjakkoajoa. Sillä on VVJ:n alaisia sijoituksia 83 kappaletta joista 20 on voittoa. VVJ CUP sijoituksia on yhteensä kolme. Kaiken tämän lisäksi tamma palkittiin lokakuussa 2015 VVJ-I palkinnolla. Ponilla on jälkeläisiä yhteensä viisi.

ie. Wyat Kandy Kiss on kaunis rautias minishetlanninponitamma. Säkäkorkeudeltaan 82 senttinen ponitamma on Wyat Shetlandsin kasvatti ja talli piti varsan itsellään. Karkki on tällä hetkellä seitsemän vuotias ja kilpaillut valjakkoajoa noviisi tasolla. Tammalla on 68 sijoitusta joista 27 on voittoa ja CUP sijoituksia löytyy yksi. Karkilla on kaksi jälkeläistä, yksi ori ja yksi tamma.

iei. Cecam Middleton on valitettavasti täysin kadonnut. Väriltään ori oli rautias ja korkeudeltaan 78 senttimetriä.

iee. Wyat Kitkat Cupcake on todella suloinen minishetlanninponitamma ruskeiden nappisilmiensä kanssa. Tamma on syntynyt vuonna 2010 ja se on Wyat Shetlandsin kasvattama. Siittola myös omistaa ponin edelleen. Väriltään poni on rautias ja korkeutta löytyy 85cm. Muru on kilpaillut VVJ:tä noviisi tasolla ja sijoittunut 85 kertaa, joista voittoja on 11. VVJ:n CUP sijoituksia on neljä. Murulla on kolme kaunista tammajälkeläistä.

ieei. Cherrybrook Jonnye on vuonna 2012 syntyny kimo minishetlanninponiori joka asustaa Vuornan upeassa tallissa. Jonne on 85cm korkea ja luonteeltaan hellyydenkipeä poni, joka osaa kuitenkin kiukutellakkin. Ori on sijoittunut KRJ:n alaisissa kilpailuissa Helppo C tasolla yhdeksän kertaa. Jälkeläisiä ponilla on ainoastaan yksi, Cupcake.

ieee. Applegarden's Kittykat on englannintuonti jonka on kasvattanut Sarayah & Leon Applegarden. Ponin omistaa tällähetkellä Wyat Shetlands. Väriltään poni on punarautias ja korkeudeltaan 83 senttimetriä. Kitty on kilpaillut VVJ:n alaisia kilpailuja noviisiluokissa ja sijoittunut 83 kertaa. Voittoja niistä on 13 kappaletta ja CUP sijoituksia neljä. Jälkeläisiä Kittylla on viisi, joista kolme on tammoja ja kaksi oria.

e. Wyat Pretty With Sprinkles on tällä hetkellä viisivuotias ruunikonkirjava minishetlanninponitamma. Nekku on väriltään hauska, sillä se on kaulasta alaspäin muutamaa ruskeaa plänttiä lukuunottamatta täysin valkoinen ja koko pää on täysin tummanruskea. Korkeutta ponilla on 81cm. Nekku on kilpaillut valjakkoa noviisi yhdistetty luokissa. Tällä hetkellä VVJ:n alaisia sijoituksia on 67 joista 20 on voittoja. Jälkeläisiä tammalla ei ole vielä mitään muita kuin Sipe.

ei. Sonetin Joe-B on valitettavasti jo kuollut, ja sen sivut jouduttiin kaivamaan web archiven avulla esiin. En edes tiedä löytyykö sivuilta kaikki kilpatulokset yms. mitä ponilta oikeasti löytyy. Jokatapauksessa Joel on v. 2011 syntynyt voikonkirjava 82 senttinen minishetlanninponiori. Luonteeltaan suloinen ja vallaton. Sijoituksia valjakkoajosta sivujen mukaan löytyy kuusi sekä yksi NJ:näyttely tulos, jossa ori on ollut LKV5, KUMA, JS. Sivuilla ei ole jälkeläistietoja, joten oletan Wyat Pretty With Spriklesin olevan sen ainut.

eii. Cecam Joy Surrender oli suloinen karvapallo voikolla värillä ja 81:llä senttimetrillä. Ori syntyi vuonna 2010 ja on Cecam Shetlandsin kasvattama. Ponin sivut on jouduttu kaivamaan web archivestä, sillä ne ovat kadonneet. Orin kanssa kilpailtiin vaativalla tasolla ponivaljakkoa. Sillä on sijoituksia yhteensä 41 kappaletta. Jälkeläisiä orilla on kolme.

eiii. Djailey van Genohoeven tuotiin Cecam Shetlandsiin Saksasta. Ori syntyi vuonna 2010 Stall Genohoeveniin. Jali kilpaili valjakkoajossa vaativalla tasolla. Se oli väriltään voikko ja säkäkorkeutta löytyi 82 senttiä. Ori on sijoittunut VVJ:n alaisissa kisoissa 41 kertaa. Lisäksi Jalin kanssa on kierrelty rotunäyttelyissä, jossa se on palkittu kolme kertaa II palkinnolla.

eiie. Joline van Grinhof oli vuonna 2010 syntynyt Cecam Shetlandsin omistama minishetlanninponitamma. Säkäkorkeudeltaan 80 senttinen ja väriltään kauniin rautias. Tamman sivut löytyivät web archivesta, kun muuten ne olivat kadonneet sivupalvelimelta. Jolinen kanssa kilpailtiin valjakkoajoa vaikealla tasolla. Ponilla on 41 sijoitusta VVJ:n alaisista kilpailuista. Lisäksi se on palkittu MVA-sertillä NJ:n alaisista näyttelyistä. Tamma on myös saanut kaksi II palkintoa rotunäyttelyistä.

eie. Cecam Queen Bee on vuonna 2010 syntynyt shetlanninponitamma. Been omisti Nettz ja sen on kasvattanut Cecam Shetlands. Tamman sivut ovat kadonneet, mutta löydetty web archiven kautta. Beea oli säkäkorkeudeltaan 85 senttimetriä korkea ja väriltään ruunikonkirjava. Tasoltaan poni oli noviisi valjakkoajossa. Tammalla onkin 11 VVJ:n alaista sijoitusta. Sen lisäksi poni on kierrellyt varsana NJ:n näyttelyitä ja ollut mm. muutamaan otteeseen luokkavoittaja. Jälkeläisiä ponilla on kaksi.

ee. Serenity v. Sevrus asustaa Wyat Shetlandsissa Miia Marian omistuksessa. Sen on kasvattanut Sevrus Shetland Ponies, joka ei ilmeisesti enää ole toiminnassa. Serenity on kaunis rautias minishetlanninponitamma jolla on säkäkorkeutta 80cm. Tamma on valjakkoajossa noviisi yhdistetty tasolla. Selma on ihan todellinen ruutitynnyri. Sitä jaksaa aina kerta toisensa jälkeen miettiä, miten ihmeessä niin pieneen poniin voikaan mahtua niin hirvittävä määrä energiaa. Tammalla on 85 VVJ:n alaista sijoitusta, joista voittoja on 18. Poni on kantakirjattu III palkinnolle ja lisäksi palkittu VVJ:n laatuarvostelussa I palkinnolla. Jälkeläisiä tammalla on kolme.

eei. Keelin Konsta on Snifffen omistama minishetlanninponiori. Väriltään rautias, säkäkorkeutta löytyy 81cm. Ori on valjakkopainotteinen ja kilpaillut noviisiluokissa. VVJ:n alaisia sijoituksia löytyy 15 kappaletta. Orin on kasvattanut Milja. Jälkeläisiä ei ole sivulle merkitty, joten oletan Serenityn olevan sen ainokainen.

eeii. Constantijn Constantijn on hieno hollantilainen näyttelyissä menestynyt poni, joka on suosittu myös jalostuksessa. Tällä hetkellä oriilla on nelisenkymmentä jälkeläistä, joista yli puolet on Hollannissa ja loput ympäri Eurooppaa, yksi jopa Yhdysvalloissa asti. Väriltään punarautias, säkäkorkeutta 82cm.

eeie. Myrbär on punarautias minishetlanninponitamma. Myyssä asuu pieni diiva, joka tulee aina silloin tällöin esiin. Tamma on joskus hieman laiska tekemään töitä, mutta osaa kyllä asiansa, kun vain jaksaa yrittää. Melko suojelevainen varsojansa kohtaan. Säkäkorkeudeltaan poni on 82cm. Palkittu muutamaan otteeseen rotunäyttelyissä II-palkinnolla.

eee. Suli S.H. Poison on rautiaankirjava 79 senttinen minishetlanninponitamma. Ponin omistaa Snifffe ja kyseinen ihminen on myös kasvattanut tamman. Suli on syntynyt vuonna 2010. Se on kilpaillut VVJ:tä noviisi tasolla ja sijoittunut 16 kertaa. Ponin kanssa on myös vierailtu NJ:n alaisissa näyttelyissä ja se on palkittu useaan otteeseen KUMA, JS arvonimellä. Kerran se on joka ollut LKV4. Sulin kanssa on myös käyty mätsäreissä joissa se on kaksi kertaa saanut punaisen nauhan. Sivujen mukaan jälkeläisiä ei ole, joten oletan Keelin Konstan olevan sen ainokainen.

eeei. Thief of Bouncewoods on VIR MVA Ch-arvonimellä palkittu upea minishetlanninponi. Poni on väriltään rautias ja korkeudeltaan 78 senttimetriä. Orin omistaa Kerppa. Tief on sijoittunut kaksi kertaa valjakkoajokipailuissa, joista toinen on villi ja toinen VVJ:n alainen. Ori on kerännyt tarvittavat sertit NJ:n alaisista näyttelyistä VIR MVA Ch - arvonimeen. Jälkeläisiä ponilla on sivujen mukaan kuusi kappaletta.

eeee. Sammytoe Evelyn on brittiläisen Samantha Woodin kasvatti, josta se tuotiin suomeen Sniffille. Tamma on väriltään rautias ja korkeudeltaan 82cm. Ponin on tuonut maahan Nettz. Tamma on kilpaillut VVJ:tä noviisiluokissa ja sijoittunut 21 kertaa. NJ:näyttelyistä tamma on haalinut itselleen MVA-sertin ja näin ollen se on kantakirjakelpoinen. Evelynin kanssa on myös kilpailtu paljon mätsäreissä, jossa sen tulokset ovat vaihdelleet sinisestä punaiseen.


14.03.2016 Tamma Sølv's Elsparkle emä A.D. Emeline vs. 1 326v€
01.03.2016 Tamma Hardellin Iines emä Vanity Affair Dei -

VVJ Valjakkoajokilpailut - Sijoituksia 41, joista voittoja 7

26.12.2015, Huvitutti, noviisi yhdistetty, 5/30
11.01.2016, Fiktio, noviisi yhdistetty, 1/30
15.01.2016, Fiktio, noviisi yhdistetty, 2/30
19.01.2016, Fiktio, noviisi yhdistetty, 3/30
20.01.2016, Fiktio, noviisi yhdistetty, 2/30
11.02.2016, Härdelli, noviisi yhdistetty, 4/30
25.02.2016, Härdelli, noviisi yhdistetty, 2/30
26.02.2016, Härdelli, noviisi yhdistetty, 1/30
01.03.2016, Sadehelmi, noviisi yhdistetty, 3/30
02.03.2016, Härdelli, noviisi yhdistetty, 1/30
23.04.2016, Wyat Shetlands, noviisi yhdistetty, 4/40
22.05.2016, Evenstar Warmb., noviisi tarkkuuskoe, 4/30
30.05.2016, Tuiskula, noviisi koulukoe, 3/30
28.05.2016, Tuiskula, noviisi koulukoe, 2/30
03.06.2016, Metsovaara, noviisi yhdistetty, 2/37
15.05.2016, Oakhill, noviisi yhdistetty, 1/26
21.06.2016, Metsovaara, noviisi tarkkuuskoe, 6/40
24.06.2016, Metsovaara, noviisi tarkkuuskoe, 2/40
29.06.2016, Metsovaara, noviisi tarkkuuskoe, 4/40
24.06.2016, Wyat Shetlands, noviisi yhdistetty, 3/40
27.06.2016, Viisikko, noviisi yhdistetty, 4/54
28.06.2016, Viisikko, noviisi yhdistetty, 7/54
30.06.2016, Viisikko, noviisi yhdistetty, 4/54
01.07.2016, Viisikko, noviisi yhdistetty, 6/54
02.07.2016, Viisikko, noviisi yhdistetty, 7/54
23.06.2016, Március, noviisi tarkkuuskoe pari, 2/28
09.08.2016, Viisikko, noviisi yhdistetty, 6/60
13.09.2016, Wyat Shetlands, noviisi yhdistetty, 5/30
15.09.2016, Wyat Shetlands, noviisi yhdistetty, 3/30
17.09.2016, Wyat Shetlands, noviisi yhdistetty, 1/30
05.10.2016, Virtuaalitalli Dei, noviisi yhd. pari, 3/18
08.10.2016, Virtuaalitalli Dei, noviisi yhd. pari, 2/18
13.10.2016, Hengenvaara, noviisi tarkkuuskoe, 2/30
18.10.2016, Hengenvaara, noviisi koulukoe, 2/30
01.11.2016, Ros Cirein, noviisi tarkkuuskoe, 6/40
02.11.2016, Ros Cirein, noviisi tarkkuuskoe, 1/40
06.11.2016, Ros Cirein, noviisi tarkkuuskoe, 3/40
08.11.2016, Ros Cirein, noviisi tarkkuuskoe, 6/40
03.11.2016, Mörkövaara, noviisi koulukoe, 4/40
04.11.2016, Mörkövaara, noviisi koulukoe, 1/40
10.11.2016, Mörkövaara, noviisi koulukoe, 2/40

00.00.2017 NJ paikka tulos tuom. tuomarinen

22.12.2015, kirjoittaja: EmmiN.

Tänään en yksinkertaisesti jaksanut alkaa treenaamaan, mutta suurin osa tallin poneista piti liikuttaa. Niimpä päätin päästää itseni helpomman kautta ja Sipe pääsi tänään Keken kanssa juoksemaan kentälle. Hain ponit suoraan tarhasta, sillä ne myös tällä hetkellä tarhaavat yhdessä. Keke on 1 vuotias shetlanninponiorin alku. Kentän portilla päästin molemmat irti - ja meno oli vallaton. Molemmat ponit syöksyivät kentän keskelle ja aloittivat samantien kunnon pierupukki shown. Sipe kiisi ensimmäisenä, heitteli takapäätään ja nakkeli päätään. Ravi ei tullut kuuloonkaan, vaan meno oli täyttä laukkaa. Kun suurimmat paineet oli saatu irroiteltua, alkoivat orit leikkimään keskenään. Pientä pystyynnousua ja toisten päälle kiipeilyä. Pyysin niitä kuitenkin liikkumaan lisää hölkällä ja ponit lähtivät uudestaan kuin tykinkuulat vauhtiin. Pyöritin poneja noin kahdenkymmenen minuutin verran ympäri kenttää aina välillä suuntaa vaihdellen. Askellaji vaihteli laukan ja ravin välillä, taisi ihan muutama kävelyaskelkin tulla loppua kohden, kun energia rupesi loppumaan. Kun ponit lopulta malttoivat kävelemään uraa pisin ja pärskivät tyytyväisenä, otin molemmat kiinni ja aloin taluttelemaan ympäri kenttää. Sipellä oli valtava hiki ja se puuskutteli kovin. Pyysin tallityttöäni tuomaan minulle kaksi fleeceä, jotka nakkasin ponien selkään ja jatkoin taluttelua. Ei kauaakaan, kun fleecet olivat läpimärät. Vartin kävelyn jälkeen otin ponit sisälle ja asensin ne käytävälle vastakkain toisiaan. Sipe sai harjauksen ja kuivattelin sitä vielä pyyhkeiden kanssa, kunnes pistin uuden kuivan fleecen niskaan ja vein sen omaan karsinaansa odottamaan iltapöperöitä.


02.01.2016, ohjas-ajo valmennus, kirjoittaja: NinniH.

Olin lupautunut harjoittelemaan Emmin ponin Sipen kanssa ohjas-ajoa, joka oli itsellekin melko tuntematonta aluetta. Pienellä opiskelulla sain jotain tietoa siitä, miten minun tulisi toimia ja mitä voisin ponin kanssa harjoitella. Saavuttuani tuntemattomalle maaperälle, jossa minua jo odoteltiinkin. Ehdin onneksi kysyä Emmiltä kaiken mahdollisen ja mahdottoman tuosta söpöstä pikku poniorista, ennen kuin lähdin hakemaan sen talliin hoidettavaksi. Tarhassa minua odottikin vireä tapaus, joka ravasi innokkaasti ympäriaitausta, kuin tietäisi mitä olisi tiedossa. Sipe pysähtyikin heti portin pieleen, josta se oli helppo saada narun nokkaan. Tuon lyhyen matkan ajan talliin, se käveli sievästi vierelläni, joka toi mieleen oma koirani. Sidoin ponin tallikäytävälle hoitamisen ajaksi, jossa se seisoikin nätisti. Perusteellisen harjauksen päätteeksi kävin nappaamassa valjaat varustehuoneesta, mutta jouduin hetken miettimään miten päin mämä tulisi ponille pukea. Hetken valjaita pyörittäessäni Emmi oli ohikulku matkallla ja vinkkasi miten ne olisi helpoin laittaa, joka myötä päästiinkin pian lähtemään kentälle.

Talutin ponin aivan kentän keskelle, jossa ohjasin sen reippaassa käynnissä ympyrälle. Ori näytti olevann asian kanssa jo konkari, kun itse vasta opettelen koko asiaa. Sipe liikkui todella hienosti ja kevyesti ohjien päässä, kun pyysin sitä siirtymään raviin kaikki tapahtui niin nopeasti. Pieni pyyntö ja ori oli laittanut uuden vaihteen silmään. Raippaa ei juuri tarvinnut käyttää vaan pienet ääniavut tekivät ihmeitä. Vaihdoimme ravin jälkeen suuntaa ja teimme saman vasempaan kierokseen, ennen kuin kokeiltaisiin hieman laukkatyöskentelyä. Tämä alkoi tuntumaan niin hauskalta, että varmasti tulen kokeilemaan myös omien hevosten kanssa. Sipe pysyi koko ajan tuntumalla ja keskittyi vain työntekoon, eikä se välittänyt ympäri tapahtuvista asioista. Pyysin nostamaan laukan, joka nousi nopeasti. Pienestä koostaan huolimatta se liikkui tasaisesti, eikä painanut olenkaan ohjaan. Reippaan laukan jälkeen pyysin siirtymään käyntiin, sillä Sipe oli ihan hiestämärkä eli töitä ollaan ainakin tehty. Loppu käyntin jälkeen talutin ponin takaisin talliin, jossa hoidin sen ja annoin palkkioksi hienosta työsä makoisan omenan, jonka se toden totta oli ansainnut. Huomenna saapuisin tallille uudelleen, mutta täysin uusin kuvioin.


© Kuvat ovat tallin omaisuutta