Härdelli

Härdelli

Vuornan Unicorn With Wings - KTK-III

Virtuaalihevonen | VH16-017-0513

Nimi: Vuornan Unicorn With Wings, "Unna" Rotu: Shetlanninponi
Väri: Musta Säkäkorkeus: 103 cm
Sukupuoli: Tamma Syntymäaika: 01.10.2016 (9v) - 4v 01.01.2017
Omistaja: EmmiN. VRL-03385 Kasvattaja: Vuorna
Painotus: Yleispainotus Koulutustaso: Helppo C, noviisi, 40cm
Saavutukset: KRJ-II palkittu lokakuussa 2017 pistein 6 + 40 + 20 + 10 + 14,5 = 90,5 p.
KTK-III palkittu 2/2017 pistein 17 + 17 + 18 + 16 = 68p.

Ystävällinen, kiltti, laiska ja uskomattoman upea emä varsoilleen.

Liia myi Vuornalaisia kasvattejaan keskustassa. Tajusin topikkia selatessani, ettei meillä ole vielä ainuttakaan Vuornalaista. Kun näin Unnan tiesin heti, että haluaisin viedä tamman kotiin. Sillä on erittäin miellyttävä suku, poni on todella kaunis ja laiskasta luonteestaan huolimatta potentiaalinen käyttöponi. Tulevaisuus sen kanssa näyttää oikein valoisalta. Unna on myös äärettömän hyvä äiti ja se yksinkertaisesti rakastaa varsoja. Laitumella se yleensä hoitaa muidenkin varsat. Mikä on ihan hyvä, sillä muuten niin helposti lihoava Unna pysyy kerrankin hoikassa kunnossa kesänkin kun se ruokkii muidenkin varsoja. Loistava ostopäätös jota en kyllä ole päivääkään katunut.

Unna ei ota elämää turhan rankasti. Tamman näkee yleensä tarhassa nuokkumassa jalkaansa leputtaen ja alahuulta lörpötellen. En oikeastaan edes ymmärrä mistä tamma on luonteensa perinyt, sillä sen molemmat vanhemmat ovat hyvinkin reippaita, erityisesti sen emä on oikea tänttähäärä. Unnan elämän kohokohdat ovat lähinnä ruoka, rapsutukset sekä lepo. Toisaalta erittäin piristävää meidän muiden duraselponien joukossa, mutta toisaalta se hankaloittaa mm. ponin kanssa kilpailemista. Unnalla ei juurikaan intoa ole treenaamiseen ja liikkumiseen, mutta tekee kyllä kun on pakko. Myöskään tarhassa tai laitumella poni ei liiku yhtään enempää kuin on tarve. Olen monesti nähnyt ponin makoilevan laitumella varjopaikassa samalla mussuttaen vihreää ruohoa. Se on oikea laiskuuden perikuva. Näistä syistä Unna myös lihoaa pirun herkästi, joten sen ruokavalion kanssa saa olla hyvin tarkkana. Tamma ei saakkaan kuivan heinän ja laidunnurmen lisäksi mitään muuta kuin kivennäisiä ja öljyjä.

Kuten voi kuvitella arkipäivän askareet Unnan kanssa ovat melko helppoja ja hitaita. Taluttaessa ponia saa lähinnä vetää perässä, varsinkin jos tarkoituksena on lähteä töihin. Kuuma ilma ja kesä vain pahentavat Unnan vetelehtimistä. Talvella ponin askellusta voi joskus melkein jopa kutsua reippaaksi. Tai jotain siihen suuntaan ainakin. Käytävällä Unnalla ei ole kiire mihinkään. Taskut se on oppinut aina tarkastelemaan namien toivossa, vaikkakin Unna ei juuri herkkuja saa. Välillä tuntuu että se lihoaa pelkän ruuan näkemisestä. Talvella voi hyvällä tuurilla saada porkkanan paloja venyttelyjen ohessa. Harjaaminen on Unnan mielestä erittäin mukava toimenpide. Varsinkin karvanlähtöaikana, kun kaikki paikat muutenkin syyhyävät. Parhaat paikat ovat ehdottomasti peppu sekä kaula. Ponin kaviot ovat yleensä kuin liimatut lattiaan ja niitä saa rykiä ylös jonkun tovin, ennen kun Unna nostaa konttinsa kuin hidastetusta kohtauksesta konsanaan. Se ei myöskään niitä jaksa omalla puhdillaan pitää ylhäällä. Kengittäjän selkä onkin aina koetuksella Unnan kavioita huollettaessa.

Omaa moottoria tammalta ei löydy. Välillä toivon, että Unnaan voisi vain vaihtaa patterit. Se käy välillä raivostuttavan hitaalla. Selkään saat ähertää vaikka kuinka kauan, Unna ei liiku metriäkään. Noh, ihan mukavaa sinänsä. Lasten on helppo harjoitella tamman kanssa selkäännousua. Liikkeelle lähtö on sitten jo eri juttu. Poni ei meinaa ottaa ensimmäistäkään askelta. Kun Unnan sitten saa edes liikkeelle, on vauhti hitaampaa kuin etanalla. Sen kanssa saa oikeasti tehdä töitä jo pelkkään eteenpäin menemiseen. Kouluradoilla ei pisteitä yleensä ponin liikkumisesta ole herunut. Välillä Unna suorastaan laahaa jalkojaan. Olemme paljon treenanneet sen kanssa nostettuja puomeja, jotta saataisiin ne jalat nousemaan. Myös maastossa käymme paljon rämpimässä risukoissa. Vaikka tasaisella työskentely on Unnan kanssa todella raskasta ja työlästä, on se silti palkitsevaa. Kun tähdet ovat kohdallaan sujuu hommat paremmin kuin hyvin ja kilpailuissa yleisö saa hurrata tamman loistavasta suorituksesta. Esteillä Unna ei ole ihan parhaimmillaan, se on aavistuksen kömpelö ja temmoltaan hidas. Voimaa siltä löytyy kuitenkin hyppyihin, jotka se ponnistaa kauniissa kaaressa. Lisäksi Unnalla on selvästi sisäänrakennettu mittaristo, se tietää juuri oikean paikan hypätä vaikka ratsastaja ei ihan kärryillä paikoista olisikaan. Unna korjaa tässä asiassa ratsastajan virheet.

Valjakkoajossa ponin paras osa-alue on ehdottomasti kestävyyskoe. Unna kestää pitkätkin osuudet hyvin, eikä kuluta turhaa energiaa stressaamiseen ja sähläämiseen. Koulukoe on toisteksi paras osuus. Kärryjen edessä tamma on jopa hitusen reippaampi mitä selästä. Sitä ei tarvitse ihan niin paljoa tuupata eteenpäin, vaikkei neiti silti kiirettä pidä. Valjakossa Unnan kanssa pystyy kuitenkin keskittymään paremmin muihinkin asioihin, kuin pelkkään eteenpäin tuuppimiseen. Tarkkuusosiossa Unna on heikoimmillaan, sillä se ei ole taipuvaisinta sorttia eikä aina käänny niin nopeasti mitä ohjastaja pyytää. Ei se silti ollenkaan huono ole tässäkään. Tamman kanssa ehdottomasti leppoisin liikuntamuoto on maastossa räpiköinti. Poni ei pelkää mitään eikä ketään, se ei ole tainnut ikinä säpsähtää mitään. Yleensä se vain jää tuijottamaan jos jotain hassua tulee vastaan. Tamma ei koskaan ryöstä tai ole hätäinen liikkeissään. Maastoreissut Unnan kanssa ovat todella rentouttavia hetkiä.

Kärryyn Unna ei kovin mielellään mene. Se tietää rankkoja kilpailuja, eikä pientä ponia huvita. Unna on kuitenkin niin perso herkuille että taatusti tulee hyvin nopeasti perässäsi kärryyn, mikäli kauraämpäri tai pari porkkanaa on turvan edessä. Näin suuremmilta tappeluilta ja vänkäämisiltä vältytään erittäin helpolla konstilla. Kotiinpäin mennessä ei puolestaan ongelmia ole koskaan ollut, sillon mennään koppiin ihan ilman herkkujakin. Kilpa paikoilla Unna on perus rauhallinen itsensä. Utelias se on ja katselee mielellää ympärilleen. Tamma myös rakastaa varsoja, yleensä se kaihoisasti huutelee muiden varsojen perään, mikäli sillä ei itsellään ole sellaista alla. Näyttelyissä Unna saattaakin olla hieman normaalia säpäkämpi juuri noiden varsojen takia. Se esittää paljon keveämpää ravia, kuin mitä siitä ollaan ikinä kotona saatu irtoamaan.

i. Eyrond MO
she, kimo, 104cm
KTK-II, SHLA-I
ii. Riverside Bellboy
she, kimo, 105cm
iii. Bellicose
she, kimo, 102cm
evm
iie. Riverside Felicia
she, rautias, 92cm
evm
ie. Unfalirian Menace
she, hiirakko, 90cm
iei. Colum Menace
she, vaaleanpunarautias, 94cm
evm
iee. Unice WL
she, hiirakko, 89cm
evm
e. Pistacia
she, ruunikonkirjava, 98cm
KTK-III, SHLA-II, VVJ-II
ei. Wantley's Toyhorse
she, rautiaankirjava, 95cm
eii. Wantley´s Progress
she, she-o., mustankirjava, 94cm
evm
eie. Wendy
she, tummanruunikko, 90cm
evm
ee. Piquira Dei
she, musta, 100cm
VVJ-II
eei. Nani
she, musta, 103cm
VIR MVA Ch, KTK-III
eee. Shaki v.d. Zambo
she, musta, 97cm
Champion, KTK-I

i. Eyrond MO on tunnetun Mäkisuon kasvatti. Mäkisuo on ollut hiljaiselolla jo pidemmän aikaa, mutta viimeinen päivitys etusivulla näyttää kuitenkin olevan vuoden 2016 kesäkuussa. Kuollut talli ei siis missäännimessä ole. Eyrond eli tutummin Ryysy on kimo 104 senttimetriä korkea poniori. Se on syntynyt jo vuonna 2013. Ryysy asustelee Vuornassa Liian omistuksessa. Ori on kilpaillut kouluratsastuksessa sijoituksensa täyteen voittaen kahdeksan kertaa. Ryysy on myös pärjännyt näyttelyissä. Sillä on kaksi irtoSERT:iä. Lisäksi se on kantakirjattu elokuussa 2016 KTK-II palkinnolle 73 pisteellä. Oriilla on kaksi jälkeläistä, Unna sekä toinen tammavarsa vuodelta 2014. Ponin luonnetta on kuvailti erittäin hellyydenkipeäksi ja pääsääntöisesti kiltiksi.

ii. Riverside Bellboy tuotiin aikoinaan ulkomailta Mäkisuohon Lyllikselle. Ori on väriltään kimo ja korkeudeltaan 105 senttimetriä. Brunoksi kutsuttu ponipoika on luonteeltaan hyvin seurallinen, mutta kuitenkin vekkuli. Se keksii aina jonkin keinon karata ja aiheuttaa härdelliä tallin pihapiirissä. Ratsastaessa se on kuitenkin todella miellyttävä, eikä keksi jelluiluja. Brunon kanssa on kilpailtu kouluratsastuksessa sijoitukset täyteen. Missään laatuarvosteluissa tai muissa kissanristiäisissä orin kanssa ei ole käyty. Senkin edestä ponia on kuitenkin käytetty jalostukseen. Brunolla on kuusi jälkeläistä, 50% tammoja ja 50% oreja.

ie. Unfalirian Menace on kerennyt asumaan jo useammassa kodissa. Sen on alumperin tuonut SK Siittola Suomeen, josta poni myytiin Micram Raseponiesiin. Ilmeisesti tammalla ei kuitenkaan ollut siellä käyttöä, koska se myytiin myöhemmin Mäkisuohon Lyllikselle. Uneksi kutsuttu tamma on väriltään hiirakko ja korkeudeltaan vain 90 senttimetriä. Painotteeltaan se on yleispainotteinen ja kilpaillut esteitä sekä koulua. Esteillä tamma on sijoittunut 22 kertaa ja koulusijoitukset ovat puolestaan reippaasti yli sen mitä pitäisi, yli 50 kappaletta. Uni on vieraillut myös yhdissä näyttelyissä, joissa se oli kolmas ja sai kunniamaininnan. Jälkeläisiä neidillä on viisi, jotka kaikki ovat menestyneet hienosti.

e. Pistacia on kaunis kolmosella kantakirjattu ponitamma. Stacy on Fiktion kasvattama, josta myöhemmin Liia osti sen Vuornaan kilpaponiksi. Stacy on ruunikonkirjava ja korkeudeltaan 98cm. Se on syntyny vuonna 2012, eli nuoresta ponista ei siis ole enää kyse. Tammaa on kuvailtu sivuillaan seuraavasti: "Ihana rämäpää-kärryponi, joka suhtautuu työntekoon ja elämään ylipäätään aivan uskomattoman reippaalla asenteella! Taitava moniosaaja niin ratsuna kuin kärryjen edessäkin - tämä tamma suorittaa työnsä vaikka silmät sidottuna!". Tamma on kilpaillut sijoitukset täyteen valjakkoajossa sekä kouluratsastuksessa. Lisäksi se on pärjännyt hyvin myös näyttelyissä saaden niistä palkintoja. Stacy on varsonu kaksi varsaa, kaksi oria. Ne molemmat ovat erittäin potentiaalisia käyttöponeja.

ei. Wantley's Toyhorse on Daviven omistama rautiaankirjava pienikokoinen shetlanninponiori. Toope on tuotu Briteistä aikoinaan Suomeen. Se on syntynyt vuonna 2010. Painotteeltaan yleis, mutta kilpaillut eniten kouluratsastusta. Tuloksia löytyy kuitenkin myös valjakosta sekä esteiltä. Luonteeltaan Toopea on kutsuttu erittäin leikkisäksi oriksi, joka kuitenkin hallitsee koulukentät taidoillaan. Ponilla ei sivuille ole merkitty yhtään jälkeläistä, mutta yksi sillä ainakin on nimittäin Stacy. Sivuja ei varmaan vain ole päivitetty pitkiin aikoihin.

ee. Piquira Dei menehtyi valitettavasti jo vuonna 2014. Pikku on virtuaalitalli Dein hieno kasvatti, josta se myytiin Miljalle Fiktioon. Ei huonompi koti ollenkaan, sillä Miljahan tunnetaan hienoista hevosistaan sekä poneistaan. Pikku oli väriltään musta ja korkeudeltaan 100cm. Lempinimi ei tamman koon puolesta ehkä sille sopinut, kun ei se kuitenkaan kovin pieni ole shetlanninponiksi. Päin vastoin, juuri ihanteellisissa mitoissa. Pikusta on tullut sukuun loistavia geenejä, sillä tamma eli terveen elämän jopa 32-vuotiaaksi asti! Lisäksi se oli loistava käyttöponi valjakkoajossa. Pikku sijoittui miltei 60 kertaa valjakkoajokilpailuissa ja lopulta palkittiinkin VVJ-II palkinnolla. Jälkeläisiä tammalla on neljä. Kaksi niistä on erittäin hienosti menestynyttä.


12.06.2017 Tamma Härdellin Lilian isä Ginger Shot sijoituksia KRJ

KRJ Kouluratsastuskilpailut - Sijoituksia 44, joista voittoja 9

12.12.2016, Koistila, Helppo D, 2/17
12.12.2016, Koistila, Helppo D, 2/14
13.12.2016, Koistila, Helppo D, 2/17
20.12.2016, Koistila, Helppo D, 2/14
11.01.2017, Escorant Trakehners, Helppo C, 3/30
12.01.2017, Escorant Trakehners, Helppo C, 4/30
13.01.2017, Escorant Trakehners, Helppo C, 5/30
20.01.2017, Escorant Trakehners, Helppo C, 2/30
22.01.2017, Escorant Trakehners, Helppo C, 2/30
23.01.2017, Escorant Trakehners, Helppo C, 3/30
12.01.2016, Koistila, Helppo C, 1/30
16.01.2016, Koistila, Helppo C, 3/30
18.01.2016, Koistila, Helppo C, 4/30
24.01.2016, Koistila, Helppo C, 3/30
12.06.2017, Koistila, Helppo C, 4/40
13.06.2017, Koistila, Helppo C, 6/40
15.06.2017, Koistila, Helppo C, 1/40
20.06.2017, Koistila, Helppo C, 1/40
15.06.2017, Härdelli, Helppo C, 1/30
23.06.2017, Härdelli, Helppo C, 5/30
01.07.2017, Härdelli, Helppo C, 4/30
02.07.2017, Härdelli, Helppo C, 4/30
06.07.2017, Härdelli, Helppo C, 4/30
12.07.2017, Härdelli, Helppo C, 4/30
18.07.2017, Härdelli, Helppo C, 4/30
22.07.2017, Härdelli, Helppo C, 1/30
28.07.2017, Härdelli, Helppo C, 3/30
29.07.2017, Härdelli, Helppo C, 1/30
14.06.2017, Koistila, Helppo C, 6/39
15.07.2017, Belja Trakehners, Helppo C, 2/30
20.07.2017, Belja Trakehners, Helppo C, 1/30
19.07.2017, Belja Trakehners, Helppo C, 2/30
12.07.2017, Colder Creatures, Helppo C, 2/23
18.07.2017, Colder Creatures, Helppo C, 2/23
20.07.2017, Colder Creatures, Helppo C, 1/23
12.07.2017, Fiktio, Helppo C, 3/38
16.07.2017, Fiktio, Helppo C, 5/38
17.07.2017, Fiktio, Helppo C, 2/38
19.07.2017, Fiktio, Helppo C, 4/38
20.07.2017, Fiktio, Helppo C, 6/38
17.07.2017, Härdelli, Helppo C, 1/23
20.07.2017, Härdelli, Helppo C, 4/23
23.07.2017, Härdelli, Helppo C, 2/23
30.07.2017, Härdelli, Helppo C, 1/23

VVJ Valjakkoajokilpailut - Sijoituksia 48, joista voittoja 14

13.06.2017, Huvitus, noviisi koulukoe, 2/30
18.06.2017, Huvitus, noviisi koulukoe, 5/30
26.06.2017, Huvitus, noviisi koulukoe, 4/30
28.06.2017, Huvitus, noviisi koulukoe, 1/30
11.07.2017, Koistila, noviisi tarkkuuskoe, 3/30
15.07.2017, Koistila, noviisi tarkkuuskoe, 3/30
18.07.2017, Koistila, noviisi tarkkuuskoe, 2/30
19.07.2017, Koistila, noviisi tarkkuuskoe, 2/30
13.08.2017, Escorant Trakehners, noviisi tarkkuus, 4/30
02.08.2017, Wyat Shetlands, noviisi yhdistetty, 4/40
04.08.2017, Wyat Shetlands, noviisi yhdistetty, 1/40
06.08.2017, Wyat Shetlands, noviisi yhdistetty, 2/40
19.08.2017, Wyat Shetlands, noviisi yhdistetty, 3/40
21.08.2017, Wyat Shetlands, noviisi yhdistetty, 5/40
26.08.2017, Wyat Shetlands, noviisi yhdistetty, 2/40
28.08.2017, Wyat Shetlands, noviisi yhdistetty, 3/40
04.08.2017, Koistila, noviisi tarkkuuskoe, 1/30
19.11.2017, Koistila, noviisi tarkkuuskoe, 1/30
27.11.2017, Koistila, noviisi tarkkuuskoe, 5/30
28.11.2017, Koistila, noviisi tarkkuuskoe, 3/30
29.11.2017, Koistila, noviisi tarkkuuskoe, 3/30
30.11.2017, Koistila, noviisi tarkkuuskoe, 3/30
11.11.2017, Vuorna, noviisi tarkkuuskoe pari, 2/21
14.11.2017, Vuorna, noviisi tarkkuuskoe pari, 4/21
15.11.2017, Vuorna, noviisi tarkkuuskoe pari, 1/21
24.11.2017, Kaihovaara, noviisi kestävyyskoe, 1/30
25.11.2017, Kaihovaara, noviisi kestävyyskoe, 1/30
26.11.2017, Kaihovaara, noviisi kestävyyskoe, 2/30
15.11.2017, Härdelli, noviisi yhdistetty pari, 1/20
20.11.2017, Härdelli, noviisi yhdistetty pari, 4/20
10.11.2017, Adina, noviisi tarkkuuskoe, 8/72
25.11.2017, Duán Stable, noviisi tarkkuuskoe, 2/30
15.11.2017, Härdelli, noviisi yhdistetty pari, 2/11
20.11.2017, Härdelli, noviisi yhdistetty pari, 1/11
21.11.2017, Härdelli, noviisi kestävyyskoe, 4/30
03.12.2017, Koistila, noviisi tarkkuuskoe, 2/30
15.12.2017, Koistila, noviisi tarkkuuskoe, 1/30
24.12.2017, Koistila, noviisi tarkkuuskoe, 3/30
03.01.2018, Koistila, noviisi tarkkuuskoe, 1/30
24.01.2018, Koistila, noviisi tarkkuuskoe, 4/30
28.01.2018, Koistila, noviisi tarkkuuskoe, 4/30
06.01.2018, Hengenvaara, noviisi kestävyyskoe, 2/38
13.01.2018, Hengenvaara, noviisi kestävyyskoe, 2/38
20.01.2018, Hengenvaara, noviisi kestävyyskoe, 5/38
27.01.2018, Hengenvaara, noviisi kestävyyskoe, 2/38
24.12.2017, Vuorna, noviisi tarkkuuskoe pari, 1/23
26.12.2017, Vuorna, noviisi tarkkuuskoe pari, 1/23
30.12.2017, Vuorna, noviisi tarkkuuskoe pari, 1/23

ERJ Esteratsastuskilpailut - Sijoituksia 1, joista voittoja 0

14.12.2016, Ventos, 40cm, 2/18

00.00.2017 NJ paikka tulos tuom. tuomarinen

26.10.2017, päiväkirjamerkintä, kirjoittaja: EmmiN. (104 sanaa)

Pientä tilannepäivitystä Unnan elämästä. Tamma on kilpaillut KRJ:n alaiset sijoituksensa täyteen ja tämän myötä poni on lopettanut kilpailemisen kouluratsastuksessa. Tämä ei silti tarkoita sitä, että ponin kilpaura olisi ohi. Unnan kanssa kilpaillaan vaihtelevalla aktiivisuudella valjakkoajossa tavoitteena myös tästä täydet sijoitukset. Unna on pyöräyttänyt maailmaan yhden jälkeläisen, Härdellin Lilianin. Lilian on hienosti menestynyt kilpaurallaan koulussa. Toivon, että Unnasta saataisiin vielä muutama yhtä hieno kilpaponi maailmalle. Tammaa olisi siis vielä tarkoitus käyttää jalostukseen muutaman varsan verran (ainakin nyt yhden vielä jos ei sitten enempää). Laatuarvosteluissakin olisi tarkoitus käydä pyörähtämässä. Ilmoitinkin Unnan ensikuun KRJ laatuarvosteluun, josta toivon neidin saavan kakkospalkinnon. Nähtäväksi jää miten tulemme siellä pärjäämään!


25.10.2017, päiväkirjamerkintä, kirjoittaja: EmmiN. (365 sanaa)

Olisi ehdottomasti kannattanut lähteä ratsastamaan jo päivällä, sillä täksi illaksi luvattu myrsky oli alkanut jo tunteja aikaisemmin, mitä oli säätiedotteessa luvattu. Tuuli oli kova ja räntää oli alkanut sataa oikein urakalla taivaalta. Onneksi meillä on kuitenkin maneesi! Ajatuksena oli ollut lähteä Unnan kanssa maastoilemaan, mutta suunnitelmaan oli pakko tehdä muutos. Tänään ei huvittanut vääntää koulutreeniä tai ähertää valjakkoajon parissa. Päädyin irtojuoksuttamaan Unnan maneesissa. Hain tamman tuiskun keskeltä pihatosta, jossa se asusteli Fifin ja Natalien kanssa. Peppi oli ollut tämän kolmikon seurana vielä hetki sitten, mutta se lähti kasvattajalleen jalostuskäyttöön joksikin aikaa. Olin vain tyytyväinen, sillä poneja alkoi meillä olemaan kaikki paikat jo täynnä. Saimme siis hetkeksi hieman tilaa talliin! Vein Unnan isoontalliin käytävälle kiinni. Tamman varusteet löytyivät tästä tallista, niinkuin myös ponin omat harjat ja loimet. Märkää ponia en viitsinyt hirveästi harjailla, joten sipaisin nopeasti suurimmat kurat pois ja selvitin ponin hännän + harjan takuista. Lopulta nappasin mukaani juoksutusraipan ja lähdin taluttamaan Unnaa maneesiin. Suljin maneesin oven visusti perässäni ja olin huojentunut kun kävelymatka isosta tallista maneesille oli niin lyhyt. Kylmä räntäviima ei tuntunut mukavalta kasvoilla...

Päästin Unnan irti isoon maneesiimme. Poni meni tietysti samantien piehtaroimaan hiekkaan. Neitokainen pyöri jonkun tovin, ennen kuin se nousi ylös ja puristeli suurimmat hiekkapölyt päältään. Laska tamma lähti kävelemään maneesin perää kohti. Tarkoitus oli kuitenkin vähän juosta, joten maiskuttelin ja annoin juoksutusraipalla vähän vauhtia perään. Unna jopa hieman irroitteli ja nosti kevyen laukan samalla pompsahdellen sinne tänne. Muutaman kierroksen se jaksoi laukata reippaammin, kunnes kyllästyi ja alkoi löntystelemään ravissa eteenpäin. Poni yritti jatkuvasti käynnille, mutta sitä en sille suonut vaan pyysin neitiä jatkamaan ravissa. Yritin pitää ravin temmon reippaana, mutta se oli isossa maneesissa haasteellista (en meinannut millään pysyä perässä). Löytyyhän meiltä juoksutusaitauskin, jossa irtojuoksutus on helpompaa - mutta ketä nyt tuonne räntäsateeseen vapaaehtoisesti menisi? En minä ainakaan. Lopulta annoin Unnalle luvan vaellella maneesissa omiaan. Poni käveli turpa maassa ja tutki paikkoja haistellen. Lopulta se pysähtyi maneesin kauimmaiseen nurkkaan ja jäi sinne tuijottamaan minua. Ilmeisesti ponille alkoi riittää. Pyysin sen viheltämällä luokseni ja otin sen kiinni. Ripeästi kävelin takaisin talliin. Unna ei ollut hikistynyt ollenkaan irtojuoksutuksen aikana - ennemminkin se oli kuivunut. Harjasin piehtaroitaessa tulleet pölyt pois ponin karvalta ja heitin sille sadetakin niskaan. Tämän jälkeen vein neidin takaisin pihattoon mutustelemaan heinää.


22.10.2016, päiväkirjamerkintä, kirjoittaja: EmmiN. (231 sanaa)

Unna on kasvanut ihan hurjaa vauhtia. Tamma on erittäin hyvin kehittynyt. Se on todella sopusuhtainen ja paljon ikäistään vanhemman oloinen. Luonteeltaan myös todella fiksu poninalku. Harjoittelimme tänään taas käytävällä kiinnioloa, harjausta ja kavioiden puhdistusta. Unnahan on nyt yksivuotias, mutta se on saanut elää aika puskissa. Olemme toki käsitelleet sitä, mutta lähinnä vain sosiaalisesti emmekä juurikaan hoitotoimenpiteisiin perehtyneet. Tänään oli kolmas kerta, kun Unna oli käytävällä. Aikaisemmin varsa oli hieman levoton, muttei saanut paniikkia tai sählännyt huolestuttavan paljoa. Tänään Unna oli kuitenkin erittäin fiksusti. Tamma seisoi kuin talli käytävällä ja haukoitteli makeasti. Olin ilmeisesti keskeyttänyt sen päiväunet. Poni näpläsi hieman hihansuitani samalla, kun yritin silittää sitä päästä ja korvien takaa. Lopulta otin harjan käteen ja aloin sukimaan. Karvaa irtosi vielä ihan mukavasti, sillä talvikarva ei ollut vielä ponilla vielä ihan valmis. Unna nautti erittäin paljon kumisuolla hinkuttamisesta, sen huuli värisi ja se ojenteli kaulaansa. Kumisuon jälkeen harjasin suurimmat pölyt ja irtokarvat pois pölyharjalla. Sen jälkeen selvitin ponin hännän ja harjan, vaikkei se nyt vielä kovin pitkä olekaan. Takkuun se menee jo silti. Tälläkin kertaa se oli täynnä olkea, sillä neiti oli ilmeisesti maannut pihatossa olkikasassa. Viimeiseksi putsasin kaviot. Jalkoja varsa ei vielä osannut nostaa ihan automaattisesti, mutta kun se hokasi mitä pyydetään nousivat jalat oikein nätisti. Yhtään se ei niitä heitellyt mihinkään suuntaan. Takajalat olivat vaikeimmat, mutta meidän treenimäärään nähden silti todella hienosti Unna käyttäytyi. Pieneen poninalkuun voi siis olla oikein tyytyväinen!© kuvista kiitos vibaja