Härdelli

Härdelli

Winston Rock Wren - KTK-III, VVJ-II

Virtuaalihevonen | VH17-017-0355 | SPC-SR2-2078

Nimi: Winston Rock Wren, "Wren" Rotu: Shetlanninponi
Väri: Mustanruunikonpäistärikkö Säkäkorkeus: 99 cm
Sukupuoli: Ori Syntymäaika: 20.04.2017 (20v) - 3v 20.06.2017
Omistaja: EmmiN. VRL-03385 Kasvattaja: Winston Shetlands (evm)
Painotus: Koulu- ja valjakkopainotus Koulutustaso: Helppo B & Vaativa
Saavutukset: KTK-III palkittu 11/2017 pistein 16 + 15 + 15 + 15 = 61p.
VVJ-II palkittu 03/2019 pistein 6 + 40 + 18 + 20 + 11,5 = 95,5p.

Upea Wren on luonteeltaan rehti ori, joka pienestä pelleilystä huolimatta on hyvinkin kuuliainen.

Winston Shetlandsiin on tullut tehtyä tämän kevään/kesän aikana muutama tuontireissu ja tälläkertaa matkaan takertui upeaakin upeampi Wren. Mielenkiintoisen värinen ja sukuinen oripoika on luonteeltaankin varsin järkevä tapaus. Orimainen se toki on, steppaa toisinaan käytävällä tai kuoputtaa tylsistyksissään. Tammoille se kajauttaa komeat kiljahdukset ja kilpapaikoilla saatetaan esittää tanssishow. Kaikesta tästä huolimatta Wren on kuitenkin hyvin hallittavissa ja se tottelee hyvin jämptiä komentamista.

Ihmistä kunnioittava Wren on luonteeltaan ihan fiksu kaveri, mutta toisinaan se keksii mitä erikoisempia kepposia. Kerran eväitä syödessäni poni päätti nappaista koko leivän kädestäni ja muina miehinä popsi sen kitusiinsa. Kesällä ori yrittää jatkuvasti raahata taluttajansa puskaan mussuttelemaan makeita voikukkia. Orikuolainta tai ketjua Wrenin kanssa onkin hyvä käyttää, sillä jos herra päättää jonnekkin lähteä niin siinä ei taluttajan mielipidettä paljoa kysellä. Orikuolaimen tai ketjun kanssa ponia on helpomi hallita ja sen avulla päästään lopulliseen määränpäähän sulassa sovussa. Noin muuten Wren on kuitenkin varsin järkevä tapaus. Se seisoo käytävällä suht nätisti paikoillaan, tosin jos se joutuu odottelemaan kovin pitkään alkaa poni herkästi kuopsuttamaan tai steppaamaan paikallaan. Tämä ilmenee yleensä vain tosiaan odotellessa, ori jaksaa harjattavana ja esimerkiksi letitettävänä seistä kyllä nätisti aloillaan pidemmänkin aikaa. Jalat ori nostaa kauniisti ylös pyydettäessä ja kengittäjäkin on kehunut ponin fiksua käytöstä. Wren ei ole koskaan näykkinyt tai potkinut, se ei ole edes ikinä meinannut tehdä moisia tyhmyyksiä. Wren on varsin puhelias tyyppi ja se mielellään hörisee tutulle ihmiselle esim. aamutallissa kun sille vie ruokaa. Ori huutelee helposti myös tammojen perään, muttei niistä kuitenkaan mene mitenkään sen enempää sekaisin. Fiksu poni kyllä tietää koska on tiedossa tositoimia ja koska vain hengaillaan tammojen lähettyvillä. Erityisen sosiaalinen poni Wren ei ole ja se luimistelee herkästi toisille oreille sekä ruunille. Ori tarhailee yksin tallimme metsä- tai hiekkatarhoissa paikkaa välillä vaihdellen. Poni asustelee karsinassa eikä pihattoelämää sen kohdalla olla koskaan kokeiltu.

Omalla moottorilla kulkeva Wren astelee reipasta tahtia eteenpäin lajista riippumatta. Ori työskentelee mielellään, eikä yleensä keksi sen enempää mitään soolonumeroita. Maastossa poni saattaa innostua riekkumaan, mutta tämäkin ilmenee vain pieninä pukkeina ja askellaji rikkoutuu epämääräiseksi pomppimiseksi. Oriin kanssa on treenattu aktiivisesti kouluratsastusta sekä valjakkoajoa. Esteitä on hypitty välillä mielenvirkistykseksi, mutta orilta ei oikein löydy ponnua ja se tiputtelee vähintään joka toisen esteen puomit kolinalla alas. Olemmekin tyytyneet vain puomityöskentelyyn ja jättäneet esteiden hyppimisen sen lajin osaajille. Ratsuna Wren on positiivinen ja se kuuntelee hienosti ratsastajan ohjeita. Toimii hienosti niin paino- kuin ääniavuilla. Ponilla on miellyttävät askellajit istua ja ulkopuolisen silmiin ne ovat rodulleen ominaisen kauniit. Kehuja ponin liikkeistä on tullut niin näyttelyissä kuin muissakin lajeissa. Wrenille haastavinta ovat väistöt, mutta jatkuvasti treenaamalla taso pysyy yllä jotenkuten. Temmonmuutokset oriilla sujuvat kuin vettä vain ja siltä löytyy kaikista askellajista melko nätit lisäyksetkin. Kärryt perässä orilta löytyy vielä yhden pykälän parempi suoritus kuin kouluratsastuksesta. Se rakastaa valjakkoajon haastavia kiemuroita soveltuen hyvin tarkkuuskokeisiin. Wren kulkee kauniisti kaula kaarella käyttäen myös takapäätään ahkerasti. Maratonosuuksilla poni innostuisi helposti kaahaamaan, mutta kuuntelee ajajaa hyvin. Säännöllisesti se kuitenkin yrittää painaa kaasua hieman lujempaa, joten ajajan täytyy olla tarkkana ja toppuutella poikaa, jotta se jaksaisi radan kunnialla loppuun asti.

Kilpailuissa Wren nauttii huomion keskipisteenä olemisesta. Se tekee radalla parhaansa ja suorastaan hehkuu saadessaan kehuja ratsastajalta tai kunnon taputukset yleisöltä. Wrenin kanssa kannattaa kuitenkin kurvata kilpapaikalle ajoissa, sillä poni saattaa aluksi kiinnittää huomionsa hieman liikaa tammoihin. Se huutelee niiden perään ja esittää kauniit tanssiliikkeet. Jonkun ajan päästä poni kuitenkin yleensä rauhoittuu, ainakin viimeistään hetken verryteltyään ennen kilpasuoritusta. Näyttelyissä tosin orin show saattaa jatkua loppuun saakka, joten sen huomio kannattaa viedä muualle. Ponin kanssa kannattaa mm. juosta reippaasti ennen kehään menoa. Yleensä näyttelykehissä onkin jo valmiiksi hikinen esittäjä, kun orin kanssa on niin paljon treenattu ennen kehään siirtymistä. Kuljettaa Wren on helppo. Ori astelee rauhallisesti koppiin sisälle, eikä jaksa riekkua omiaan. Se pysyy rauhallisena pitkätkin matkat, eikä paukuttele seiniä. Wrenilläkin on tietysti rajansa ja oikein pitkillä reissuilla on hyvä käydä välillä happihyppelyllä raittiissa ulkoilmassa.

i. Winston Black Velvet
she, mustanpäistärikkö, 105cm
ii. Hellow Carmani
she, musta, 94cm
iii. Leroy of Wulfhall
she, kulomusta, 101cm
iie. Bellarina SWE
she, musta, 91cm
ie. Practa Omelia
she, mustanpäistärikkö, 106cm
iei. Practa Treton
she, kimonpäistärikkö, 100cm
iee. Steliana
she, musta, 99cm
e. Winston Della Dream
she, mustanruunikonpäistärikkö, 100cm
ei. Wildwood Crazy Phoenix
she, tummanruunikko, 105cm
eii. Winston Too Ticki
she, punaruunikko, 100cm
eie. Qeston Harmony
she, tummanrautias, 90cm
ee. Beretta Toy
she, mustanpäistärikkö, 100cm
eei. Ytron Gregor
she, ruunikonpäistärikkö, 90cm
eee. Hania van de Vossenkamp
she, musta, 106cm

i. Winston Black Velvet kerkesi saavuttamaan elämänsä aikana vaikka ja mitä. Ori aloitti kilpailun raviuralla, jossa se suoritti komean ajan ja voitti useita startteja. Poni kuitenkin selkeästi lopulta kyllästyi radalla juoksemiseen ja viimeiset pari kautta poni suoritti vain melko huonoja lähtöjä. Tällöin oli aika vaihtaa kokonaan lajia. Velvetin kanssa alettiin kilpailemaan valjakkoajossa sekä poniagilityssä. Ori pärjäsi kummassakin lajissa hienosti. Lopulta poni kantakirjattiin II-palkinnolle ja eläkepäivillään sen kanssa kierreltiin veteraaniluokkia näyttelyissä. Velvet oli tarjolla jalostukseen raviajoistaan lähtien ja jälkeläisiä sille on kertynyt liki 30 kappaletta.

ii. Hellow Carmani myytiin tanskalaiselta shetlanninponikasvattajalta Isoon-Britanniaan kilpakäyttöön. Carmani valloitti vuonna 1999 koulu- sekä valjakkoradat. Carmani pärjäsi kummassakin lajissa upeasti. Ori oli luonteeltaan erittäin fiksu ja se osasi aina käyttäytyä edukseen kilpapaikoilla. Poni oli myös helppo kuljettaa, joten sen kanssa vierailtiin myös muutaman kerran ulkomailla kansainvälisissä kilpailuissa. Carmani oli tarjolla muutaman vuoden jalostukseen, ennen kuin se meni yhtäkkiä huonoon kuntoon ja jouduttiin lopettamaan. Syytä oriin äkilliseen kunnonromahdukseen ei valitettavasti koskaan löytynyt.

ie. Practa Omelia oli aikansa parhaimpia ravitammoja. Omelia voitti lähes aina luokkansa, eikä ponilta puuttunut intoa radoille. Tamman aika oli käsittämättömän hyvä ja se pääsikin aikansa ansiosta kärkilistoille. Kärryttelyn lisäksi Omeliaa liikutettiin myös ratsain ja se opetti monta heppatyttöä ratsastusharrastuksen alkutaipaleilla. Monipuolinen ponitamma oli luonteeltaankin täys kymppi. Se oli hyvin kärsivällinen, eikä hermostunut lasten toilailuista. Kilpapaikoilla tamma käyttäytyi aina erittäin mallikkaasti. Omelia varsoi kolme hienoa orivarsaa, jotka se hoisi huolella ja äidinrakkaudella. Poni periytti kaikille jälkeläisilleen päistärikköä väriään. Omelian varsoista oltiinkin erittäin kiinnostuneita ja ne pääsivät kaikki kilpaileviin koteihin.

e. Winston Della Dream kuljetti tunnollisesti tuntilaisia vuodesta toiseen isolla ratsastuskoululla. Dellalla oli kuitenkin tuntiponin viran lisäksi myös muitakin töitä. Kokeneemmat lapset kilpailivat sen kanssa koulu- ja esteratsastuksessa. Lisäksi tamman omistaja kisasi Dellalla sekä toisella shetlanninponitammallaan valjakkoajossa pariluokissa. Tämä valjakko toimi loistavasti yhteen ja he pärjäsivätkin hienosti noviisitasolla niin koulu- kuin tarkkuuskokeissakin. Della myös ilahdutti tallin väkeä varsomalla elämänsä aikana yhteensä neljä kaunista varsaa. Näistä kaksi tammajälkeläistä jäi tallille kasvamaan, orit myytiin vieroituksen jälkeen muualle. Wren saapuikin suoraan kasvattajalta meille tänne Härdelliin.

ei. Wildwood Crazy Phoenix ei ollut yhtään nimensä mukainen, vaan pikemminkin hyvin lauhkea ja fiksu oripoika. Phoenix onkin periyttänyt fiksua ja filmaattista luonnettaan runsaasti jälkeläisilleen. Tämä ori on vaikuttanut jalostuksessa ympäri eurooppaa. Näyttelyissä ja valjakkoajossa menestynys Phoenix vietti useita vuosia vaihdellen paikasta A paikkaan B ollessaan liisingissä useilla eri talleilla. Phoenixin jälkeläisiä löytyy niin Briteistä, Alankomaista kuin Suomestakin. Eipä tämä toki ole mikään ihme, sillä olihan Phoenix todella upea poni. Liikkeiltään ja käyttöominaisuuksiltaan se oli varsin vaikuttava. Rakenteeltaan ori oli myös ihan huippu ja se on kantakirjattu ykköspalkinnolla mm. Suomessa ja Ruotsissa. Jälkeläisiä oriilla on päälle sata.

ee. Beretta Toy menehtyi valitettavasti jo hyvin nuorella iällä, vain kahdeksanvuotiaana. Sitä ennen poni kerkesi elämään kuitenkin hyvin vilkkaan elämän. Toy ajokoulutettiin kaksivuotiaana ja ratsukoulutus aloitettiin kolmevuotiaana. Lisäksi tamman kanssa kierreltiin aktiivisesti näyttelyissä jo maitovarsasta lähtien. Ensimmäisen varsansa tamma varsoi kuusivuotiaana, jonka jälkeen ponia alettiin kuntouttamaan valjakko- ja koulukilpauraa varten. Kahdeksanvuotiaana tammalle iski kuitenkin kova ähky, johon se valitettavasti menehtyi. Tapaus oli todella harmillinen, sillä tällä ponilla olisi ollut mahdollisuuksia vielä vaikka mihin! Onneksi se kerkesi kuitenkin jättämään jälkikasvua jälkeensä ennen surullista menehtymistä.


13.08.2017 Ori Huvin O'Clock Tick Tock emä Tink A Tink A Too Champion, KTK-II
26.02.2018 Tamma Mayhem Peachy Pitt emä Pretty In My Pocket Champion, KTK-II
14.07.2018 Ori M.B. Rusty Sparrow emä Esmé v.d. Rooshoeve VIR MVA Ch
12.08.2018 Ori Valyrian Rufous Wren emä Castlewings Beretta -

VVJ Valjakkoajokilpailut - Sijoituksia 47, joista voittoja 10

04.09.2017, Härdelli, vaativa yhdistetty pari, 1/23
07.09.2017, Härdelli, vaativa yhdistetty pari, 3/23
16.09.2017, Härdelli, vaativa yhdistetty pari, 2/23
17.09.2017, Härdelli, vaativa yhdistetty pari, 3/23
28.09.2017, Härdelli, vaativa yhdistetty pari, 1/23
02.09.2017, Koistila, vaativa tarkkuuskoe, 5/29
03.09.2017, Koistila, vaativa tarkkuuskoe, 5/29
16.09.2017, Koistila, vaativa tarkkuuskoe, 4/29
03.09.2017, Syndur, vaativa koulukoe, 2/28
12.09.2017, Kototalli, vaativa kestävyyskoe, 5/30
13.09.2017, Kototalli, vaativa kestävyyskoe, 4/30
12.09.2017, Härdelli, vaativa yhdistetty pari, 1/23
18.09.2017, Härdelli, vaativa yhdistetty pari, 2/23
21.09.2017, Härdelli, vaativa yhdistetty pari, 3/23
30.09.2017, Härdelli, vaativa yhdistetty pari, 1/23
05.10.2017, Härdelli, vaativa yhdistetty pari, 4/19
08.10.2017, Härdelli, vaativa yhdistetty pari, 1/19
09.10.2017, Härdelli, vaativa yhdistetty pari, 4/19
13.10.2017, Härdelli, vaativa yhdistetty pari, 3/19
16.10.2017, Härdelli, vaativa yhdistetty pari, 4/19
20.10.2017, Härdelli, vaativa yhdistetty pari, 1/19
11.09.2017, Koistila, vaativa koulukoe, 3/30
12.09.2017, Koistila, vaativa koulukoe, 4/30
17.09.2017, Koistila, vaativa koulukoe, 4/30
19.09.2017, Koistila, vaativa koulukoe, 2/30
20.09.2017, Koistila, vaativa koulukoe, 4/30
21.09.2017, Koistila, vaativa koulukoe, 3/30
15.10.2017, Vuorna, vaativa tarkkuuskoe, 2/30
17.10.2017, Vuorna, vaativa tarkkuuskoe, 2/30
18.10.2017, Vuorna, vaativa tarkkuuskoe, 4/30
17.10.2017, Härdelli, vaativa yhd. pari, 5/27
23.10.2017, Härdelli, vaativa yhd. pari, 3/27
25.10.2017, Härdelli, vaativa yhd. pari, 1/27
11.11.2017, Koistila, vaativa koulukoe, 2/30
15.11.2017, Koistila, vaativa koulukoe, 2/30
18.11.2017, Koistila, vaativa koulukoe, 1/30
24.11.2017, Koistila, vaativa koulukoe, 5/30
25.11.2017, Koistila, vaativa koulukoe, 1/30
26.11.2017, Koistila, vaativa koulukoe, 4/30
28.11.2017, Koistila, vaativa koulukoe, 3/30
26.10.2017, Teilikorpi, vaativa koulukoe, 4/24
27.10.2017, Teilikorpi, vaativa koulukoe, 2/24
30.10.2017, Teilikorpi, vaativa koulukoe, 2/24
01.11.2017, Mörkövaara, vaativa koulukoe, 1/30
06.11.2017, Mörkövaara, vaativa koulukoe, 1/30
10.11.2017, Mörkövaara, vaativa koulukoe, 3/30
15.11.2017, Vuorna, vaativa koulukoe pari, 4/18

KRJ Kouluratsastuskilpailut - Sijoituksia 57, joista voittoja 11

07.09.2017, Härdelli, Helppo B, 5/30
18.09.2017, Härdelli, Helppo B, 4/30
26.09.2017, Härdelli, Helppo B, 2/30
25.08.2017, Fiktio, Helppo B, 1/40
28.08.2017, Fiktio, Helppo B, 1/40
06.09.2017, Ketola, Helppo B, 2/30
10.09.2017, Ketola, Helppo B, 4/30
09.09.2017, Fiktio, Helppo B, 4/40
14.09.2017, Fiktio, Helppo B, 2/40
18.09.2017, Fiktio, Helppo B, 2/40
19.09.2017, Fiktio, Helppo B, 2/40
04.09.2017, Escorant Trakehners, Helppo B, 3/30
29.09.2017, Escorant Trakehners, Helppo B, 4/30
09.09.2017, Härdelli, Helppo B, 3/30
05.09.2017, Team J&K, Helppo B, 3/40
13.09.2017, Hengenvaara, Helppo B, 1/100
14.09.2017, Hengenvaara, Helppo B, 4/100
22.09.2017, Hengenvaara, Helppo B, 9/100
30.09.2017, Hengenvaara, Helppo B, 10/100
21.09.2017, Salpicar, Helppo B, 5/30
12.09.2017, Koistila, Helppo B, 4/30
19.09.2017, Koistila, Helppo B, 4/30
23.09.2017, Koistila, Helppo B, 5/30
25.09.2017, Koistila, Helppo B, 1/30
26.09.2017, Koistila, Helppo B, 1/30
30.09.2017, Koistila, Helppo B, 2/30
14.09.2017, Härdelli, Helppo B, 5/30
19.09.2017, Härdelli, Helppo B, 2/30
31.08.2017, Rósgarður, Helppo B, 3/33
19.09.2017, Kievarinkuja, Helppo B, 1/50
15.09.2017, Kievarinkuja, Helppo B, 7/50
09.09.2017, Kievarinkuja, Helppo B, 4/50
08.09.2017, Kievarinkuja, Helppo B, 4/50
11.09.2017, Vuorna, Helppo B, 5/30
12.09.2017, Vuorna, Helppo B, 4/30
13.09.2017, Vuorna, Helppo B, 5/30
20.10.2017, Team J&K, Helppo B, 5/40
23.10.2017, Team J&K, Helppo B, 1/40
25.10.2017, Vuorna, Helppo B, 3/30
26.10.2017, Vuorna, Helppo B, 1/30
28.10.2017, Vuorna, Helppo B, 3/30
29.10.2017, Vuorna, Helppo B, 1/30
02.11.2017, Härdelli, Helppo B, 5/31
03.11.2017, Härdelli, Helppo B, 4/31
04.11.2017, Härdelli, Helppo B, 1/31
04.11.2017, Härdelli, Helppo B, 4/31
07.11.2017, Härdelli, Helppo B, 3/31
09.11.2017, Härdelli, Helppo B, 2/31
02.11.2017, Juksula, Helppo B, 5/60
06.11.2017, Juksula, Helppo B, 5/60
08.11.2017, Juksula, Helppo B, 6/60
30.10.2017, Vuorna, Helppo B, 5/30
04.11.2017, Vuorna, Helppo B, 1/30
08.11.2017, Vuorna, Helppo B, 5/30
02.11.2017, Vuorna, Helppo B, 5/30
04.11.2017, Vuorna, Helppo B, 1/30
09.11.2017, Vuorna, Helppo B, 1/30

15.09.2017 NJ Varismäki 6/12 SA tuom. Jannica
30.09.2017 VSN Adina 4/12 RCH (35p) tuom. taffel

★ 20.01.2019 - Päiväkirjamerkintä ★

Oriin 20v synttärit -- 68 sanaa -- Kirjoittajana EmmiN. (omistaja)

Rakas päistärikköni täytti tänään huimat 20 vuotta! Synttäreiden kunniaksi pidettiin oriille pienet kekkerit talliporukan kanssa. Väkersimme oriille kakun porkkanoista, kaurasta, mansikkaviilistä ja heppanameista. Lisäksi Wrenille oli tilattu rentouttava hieronta, jonka se sai ennen kakkutarjoilua. Suurempia jumeja ei ollut, mutta Wren nautti täysin siemauksin saamastaan hoidosta. Myös kakku tuntui maistuvan erittäin hyvin. Loppupäivän vanhus sai viettää sisällä lämpimässä heinää verkosta nautiskellen, ei tarvinnut mennä hieronnan jälkeen kylmään viimaan kököttämään.

★ 30.08.2018 - Päiväkirjamerkintä ★

Allround show pony titteli -- 102 sanaa -- Kirjoittajana EmmiN. (omistaja)

Woohoo! Me otettiinkin sitten Wrenin kanssa nämä SPC kisat astetta vakavammin lopulta. Lokakuussa 2017 kävimme ensimmäisissä kisoissa ja ura lopetettiin 25.08.2018. Voin tyytyväisenä todeta, että ori pärjäsi upeasti kaikissa SPC:n alalajeissa (eli maastakäsin, ajossa ja ratsastuksessa). Lopulta saimme upean Champion - allround show pony tittelin! Eliittiä tavoiteltiin In-Hand luokissa, mutta oriilla rupeaa olemaan jo niin paljon ikää, että on aika jättää kilpailut nuorempien hommiksi. Minulla ei siis ole enää kertakaikkiaan aikaa jatkaa tätä enää ponin kanssa. Wreniltä ei potkua puutu, se on edelleen todella aktiivinen ja terve papparainen. Voin nyt ylpeästi todeta, että ori jää vihdoin eläkkeelle hienojen saavutustensa kera.

★ 18.10.2017 - Päiväkirjamerkintä ★

Ensimmäiset SPC kisat -- 124 sanaa -- Kirjoittajana EmmiN. (omistaja)

Olen innostunut kilpailemaan SPCssä ja tänään myös Wren pääsi ensimmäistä kertaa mukaan kokeilemaan kyseistä lajia. Aloitimme In-Hand luokista, mutta Wrenin kanssa voisi toki kilpailla myös ajo- ja ratsastusluokissa. Päivä oli hyvin ankea - tuulinen, sateinen ja kylmä. En antanut sen kuitenkaan synkentää mieltä. Minulla oli mukana seitsemän ponia, joista neljä kilpailivat tässä In-Hand luokassa. Kilpailut järjestettiin maneesissa huonon kelin vuoksi. Wren asteli luokkaansa itsevarmasti ja oli omaan tavalliseen tapaansa oikea showmies. Wren liikkui todella kauniisti eteenpäin hienoin askellajein. Ponipoika oli kuitenkin niin innoissaan, että välillä riekkui ja pukitteli. Ori pysyi kuitenkin hyvin hallinnassani ja komensin sitä liikkumaan eteenpäin. Sijoituksemme oli lopulta viides. Olin erittäin tyytyväinen, sillä poni ei kuitenkaan ollut tässä lajissa koskaan ennen kilpaillut. Toivottavasti ensikerralla menisi paremmin! Odotan innolla orin uraa tässä kilpailulajissa.© Kuvat ovat tallin omaisuutta