Kirjunpaju

Kiuruvaaran Hermione

Kantakirjatilaisuus 20.12.2018 KTK-III (61p)
VH18-017-0581

  • NIMI - - Kiuruvaaran Hermione "Helmi"
  • ROTU & SKP - - Shetlanninponi, tamma
  • VÄRI & SÄKÄ - - Hiirakko, 102 cm
  • SYNTYMÄAIKA - - 11.07.2016 (11-vuotias)


"Helmi saapui minulle mitä ihmeellisemmästä paikasta - nimittäin ratsastuskoulusta! Selasin netti-ilmoituksia myytävistä poneista ajatuksena hankkia temperamenttinen ja herkkä ponitamma, jonka kanssa voisi tavoitteellisesti kilpailla valjakkoajossa. Näin tamman myynti-ilmoituksen ja olin samantien aivan myyty. Tammasta oli ilmoituksessa todella laadukkaat ja kivat kuvat, enkä pystynyt irroittamaan katsettani ponin ystävällisen näköisistä silmistä. Lopulta päädyin soittamaan ponin omistajalle, joka paljastui ratsastuskoulua pyörittäväksi naiseksi parinsadan kilometrin päästä. Sateisena lauantaiaamuna kaarroin autoni Kiuruvaaran pihalle katsomaan ponia. Helmillä ei ollut mitenkään erityisen tunnettu tai kilpailtu suku. Itse tamma oli kuitenkin todella kaunis ja rakenteeltaankin silmää miellyttävä. Helmi oli toiminut pikkulasten opetusponina, mutta se oli alkanut viimeaikoina hieman kiukuttelemaan, eikä ponin hermot selkeästi enää kestäneet jatkuvasti ympärillä häärääviä lapsia. Helmi oli ajo-opetettu, muttei sen kanssa varsinaisesti oltu valjakkoajoa harjoiteltu. Jo muutaman minuutin jälkeen päätin, että Helmi muuttaisi meille."

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Ja niinhän se tamma saapuihin Kirjunpajuun ilahduttamaan päiviäni! Helmiin tutustuessani ymmärsin, että se oli selkeästi enemmän yhden ihmisen poni. Tamma oli ensimmäisestä päivästä lähtien todella rento ja se tuntui suorastaan helpottuneelta, kun pääsi pois ratsastuskoulun hälinästä. Luottamusongelmia meillä ei ollut päivääkään, sillä tamma tuntui suorastaan liimautuvan minuun kiinni. Sen kanssa on ollut helppo ja miellyttävä puuhastella. Perushoitotoimenpiteet ovat sujuneet moitteitta, eivätkä arkipäivistä poikkeavatkaan toimet ole tuottaneet hankaluuksia. Kengittäjä esimerkiksi on ollut todella tyytyväinen Helmiin, sillä matala poni ei heitä koko painoaan hänen niskaansa, vaan kannattelee hienosti itse jalkansa koko kengityksen ajan. Helmi joutui olemaan ensimmäiset pari viikkoa meillä yksin, sillä se oli ensimmäinen Kirjunpajun poni. Connemaratamma Roosa muutti meille lopulta toisena tallin asukkina ja Helmi sai vihdoin itselleen kaverin. Poni ei kuitenkaan missään vaiheessa stressannut yksinoloa. Se vietti rentoa elämää pihatossa, eikä kärsinyt minkäänlaista eroahdistusta. Kaveri oli silti varsin toivottu ja Helmi otti uuden tuttavuuden innokkaana vastaan. Tästä parivaljakosta onkin tullut varsin erottamaton. Toki ne tulevat toimeen ilman toisiaan, vaikkakin Roosa jää helposti huutelemaan Helmin perään, kun tamma lähtee esimerkiksi sisälle valjastettavaksi. Kuitenkin esimerkiksi kilpareissujen ajan molemmat ponit ovat Roosan alkuhuutelua lukuunottamatta hyvin rauhallisia. Eron jälkeinen jälleennäkeminen on kuitenkin aina yhtä suurta onnea.

Ratsastuksen salathan Helmi osasi jo meille tullessaan. Täällä ketään ei kuitenkaan tamman selkään ole kiivennyt, joten täysin varma en ole siitä, millainen Helmi ratsastaessa on. Ajaessa tamman taidot olivat hyvin mitäänsanomattomat, mutta jo muutaman treenikerran jälkeen Helmi tuntui oppineen ihan hirveästi. Tamma onkin aina ollut todella nopea oppimaan ja nöyrä kuuntelemaan ajajan ohjeita. Puolen vuoden treenaamisen jälkeen oli Helmi jo valmis kilpakentille. Helmi onnistuu missä osa-alueissa tahansa. Maasto osuuksilla poni on varmajalkainen ja nopea etenijä. Se ei missään nimessä rynni, mutta kulkee hyvällä vauhdilla eteenpäin. Tarkkaavuutta vaativat tehtävät sujuvat myös todella hienosti. Helmi on varsin herkkä ja reagoi hyvinkin pieniin apuihin. Tamma toimii loistavasti kaikilla avuilla - niin äänellä, ohjilla kuin piiskallakin. Treenin lomassa neidin kanssa onnistuvat myös rennot maastoretket hiekkateillä tai metsissä. Helmi on myös mitä loistavin sienikaveri, se seisoo kauniisti paikallaan kun poimit sienet ämpäreihin ja pistät ne satulalaukuista roikkumaan kotimatkan ajaksi! Tämä poni on pelkkää rakkautta, enkä kadu sen ostamista päivääkään. Toivottavasti tamma tuo myös iloa katsojilleen kilpakehissä.


Kuvat ovat tallin omaisuutta / Kuvien kopioiminen kiellettyä!

Sukutaulu ja jälkeläiset

i. Ace v.d. Dusthill
rautias, 100cm
ii. Filfairs Horton
vaaleanrautias, 100cm
iii. Skill Harley
iie. Rhonda IV
ie. Runa v.d. Sheilwood
mushroom, 96cm
iei. Roger v.d. Sheilwood
iee. Beatrice II
e. Kiuruvaaran Lupiini
hiirakko, 104cm
ei. Dilsgård Maverick
hiirakko, 102cm
eii. Wallaby
eie. W.D. Sharon
ee. Hurmajan Linnea
musta, 106cm
eei. Asron SWE
eee. Milli
shetlanninponiori Jälkeläisvarsan Nimi (s. 00.00.2017), isä/emä Vanhempihepan Nimi, omistaa Jaska Jokunen
shetlanninponiori Jälkeläisvarsan Nimi (s. 00.00.2017), isä/emä Vanhempihepan Nimi, omistaa Jaska Jokunen

Kilpailukalenteri

ei näyttelytulosta

23.08.2019, Fellbury Stud, noviisi koulukoe yksilöille, 2/38
27.08.2019, Fellbury Stud, noviisi koulukoe yksilöille, 2/38

00.00.2018 VVJ paikka, noviisi tarkkuuskoe, 0/00
00.00.2018 VVJ paikka, noviisi tarkkuuskoe, 0/00

Päiväkirja

00.00.2017 lallallaa

Tämä on virtuaalihevonen - This is a sim-game horse

Ulkoasu © Cery 2018 - Taustakuva © Subtlepattern