Miljöö

Valyrian Shetlands sijaitsee syrjäisessä pikkukylässä, josta löytyy melko hyvin kuitenkin palveluita. Tämä kyläpahainen on oikea matkailijoiden magneettikaupunki, joten kesäisin täällä on aikamoista hulinaa. Valyrian sijaitsee kylän laidalla, josta on n. 5 kilometriä kylän palveluihin ja n. 20 kilometriä lähimpään isoon kaupunkiin. Täällä on paljon upeita vanhoja brittiläistyylisiä rakennuksia. Omistamme satoja hehtaareja peltoja, niittyjä sekä metsää. Lähettyvillä on myös uimapaikka poneille. Pihapiiristä meiltä löytyy iso talli, jossa on 32 karsinaa. Lisäksi alueella on kaksi neljän karsinan siirtotallia, sekä 2019 keväällä valmistunut 13 karsinapaikkaa kattava pikkutalli. Katso ponien asumisjärjestys täältä. Hiekkatarhoja on ympäri pihaa eri kokoisina ja niistä kymmenen on suoja-katettuja, jotka toimivat myös ympärivuotisina pihattoina. Osa poneista tarhaa ympäri vuoden isoilla laitumilla, jossa niillä on tilaa temmellellä. Meiltä löytyy pieni hiekkakenttä sekä valjakkoajoon tarkoitettu rata, jossa on mahdollisuus harjoitella kaikkia osa-alueita. Pieni maneesi valmistui 2018 syksyllä. Tallin pihapiiristä lähtee mielettömän upeat maastoreitit, mahdollista on lähteä tallustelemaan leveitä hiekkateitä tai vaihtoehtoisesti rämpimään metsään ihanilla poluilla.
kuvat © Karen Roe, CC BY 2.0

Tallirakennus on vanha ja siinä näkyy ikä, mutta rakennus on erittäin hyvässä kunnossa ja ryhdikäs. Sisältä talli on kuitenkin remontoitu nykypäiväiseksi ja meiltä löytyy varsin ihanat puitteet. Isossa tallissa on 35 isoa karsinaa, joista löytyy kokoeroja. On isompaa ja pienempää karsinaa. Kaikista karsinoista löytyy juoma-automaatit ja ponit syövät täytetyistä heinäverkoista. Näin poneilla on lähes jatkuvasti tekemistä sisällä ollessaan. Tallin alla menee jätekouru navetta-ajoilta, joten jokaisessa karsinassa on luukku johon karsinat siivotaan. Tämä helpottaa hurjasti työskentelyä, kun lantaa ei tarvitse kottikärryillä ajaa ulos. Tallista löytyy iso heinävarasto, jossa on ulospäin iso liukuovi. Sisälle pystyy siis ajamaan heinäpaalin, josta täyttää heinäverkot. Tämäkin helpottaa työtä, sillä heinää ei tarvitse raahata mistään kaukaa sisälle. Huoneesta löytyy myös kaikki väkirehut, kivennäiset jne. Rehuhuoneen vieressä on kuivatushuone josta löytyy myös pesukone loimien ja huopien jne. pesuun. Toisella puolella käytävää löytyy pesukarsina sekä hyvän kokoinen sosiaalitila josta löytyy mm. wc + suihku, sohva sekä pieni keittiö. Sohva on avattava, joten sosiaalitiloissa pystyy myös punkkaamaan.Ponimme syövät itse valmistettua laadukasta heinää, joka on tarkasti analysoitu ja tutkittu. Käytämme vaihtelevasti kuivattua ja esikuivattua heinää. Kuivikkeena käytämme turpeen ja purun sekoitusta. Jos karsinat pölyävät hirveästi kastelemme seoksen pinnan vedellä, jotta vältetään hengitystie ongelmat. Kaikilla poneilla on mineraalikivet karsinoissaan ja lisäksi annamme välillä aktiviteetiksi leluja sekä herkkutikkareita. Väkirehut vaihtelevat ponien mukaan, mutta heinämme on erittäin laadukasta joten pääasiassa väkirehuja ei kivennäisiä lukuunottamatta tarvita. Saamme läheisestä marketista kaikki vanhaksi menneet leivät, jotka me kuivatamme ja annamme herkkuina poneille. Kaikki laiduntamaan kykenevät ponit aloittavat laiduntamisen niin aikaisin kuin mahdollista ja ne otetaan laitumelta pois vasta kun ensimmäiset pakkaset iskevät. Osa tosin tarhailee laitumilla ympäri vuoden, mutta ne haetaan talvisin sisälle. Alla löytyy suuntaa antava päivärytmi, mutta emme ole hysteerisen tarkkoja ajoista. Jos päiväruoka myöhästyy kymmenen minuuttia, ei siihen kenenkään maailma kaadu.

Henkilöt

Emmi Niitynperä, 28

Emmi, eli minä, toimin siis Valyrian Shetlandsin omistajana. Omistan myös Suomessa Härdelli nimisen ison shetlanninponeja kasvattavan tallin, jonka jätin parhaan ystäväni ja loistavan työntekijän Siirin hoiviin. Miksi siis hylkäsin rakkaassa kotimaassani kivasti menestyneen tallin? Kaipasin jotain vaihtelua elämään ja tavattuani mieheni Jacksonin olin jo pitkään miettinyt, ettei suhde kestä kauaa etänä. Kun Valyrian Shetlands sitten tuli myytiin, päätin tehdä raskaan sekä iloisen päätöksen lähteä maailmalle. Olen 28-vuotias tummaverikkö, joka on kouluttautunut vuosien saatossa mm. eläintenhoitajaksi ja ratsastuksenopettajaksi. Olen käynyt myös lukuisia kursseja sisältäen mm. kengitystä, hierontaa ja homeopatiaa. Shetlanninponit ovat aina olleet lähellä sydäntä, eikä rodunvaihto ole käynyt mielessäkään. Olen huumorintajuinen ja rempseä nainen, joka inhoaa negatiivisuutta ja huonoa yhteishenkeä. Huonojakin piirteitä minusta löytyy olen mm. varsin aamu-uninen ja käynnistyn aamuisin varsin hitaasti. Onneksi meiltä löytyy tallityöntekijä Isa, joka hoitaa pääasiassa aamut jotta pääsen käynnistelemään itseäni hitaasti. Tallipäiväni alkaa töiden organisoimisella. Annan työntekijöille tehtävät jotka tulee hoitaa päivän aikana. Omat päiväni kuluvat poneja treenaten, niiden kanssa seurustellen, kisamatkoilla, ponien varsomisissa...lisa on pitkä.

Jackson Dawson, 30

Tähän mieheen tutustuin Suomessa ja rakkaustarinamme alkoi melko nopeasti. Jackson oli työreissulla täällä ja tapasimme reissun alkupäässä, jonka jälkeen vietimmekin lähes kaiken ylimääräisen vapaa-ajan yhdessä. Suhde toimi pitkään etäsuhteena ja näimme vain muutamia pätkiä vuodessa, kun itse töiltäni ehdin Isoon-Britanniaan tai vaihtoehtoisesti kun Jackson oli taas töissä Suomenpäässä. Jackson on maanviljelijän poika, joka on pienestä pitäen avustanut maatalon töissä. Täällä meillä Valyrianissa mies viljelee lähipelloilla erilaista viljaa ja samalla hoitaa laitumet sekä muut pihapiirissä olevat korjaustyöt. Kesäisin miehen aika meneekin siis paljon peltotöissä. Tämän lisäksi Jackson on töissä isossa rakennusfirmassa, joka tekee töitä ympäri maailmaa. Kesäisin miehen työtunnit ovat minimissä peltotöiden takia, mutta talvisin Jackson saattaa tehdä keikkaa ulkomaillakin. Jackson on innostunut pienistä poneista suuresti ja osallistuu mahdollisimman paljon myös niiden elämään. Hän mm. tykkää esittää poneja näyttelykehissä ja kilpailee toisinaan myös valjakkoajossa.

Isa Löngstrom, 24

Ahkera nuorukainen on valmistunut hevosenhoitajaksi viitisen vuotta sitten. Tämän jälkeen Valyrian Shetlandsin edellinen omistaja palkkasi Isan työntekijäkseen ja sillä tiellä nainen on edelleen. Isa asuu tilan lähistöllä, joten työmatka on varsin lyhyt. Toistaiseksi tyttö asuu yksin pienessä kivitalossa kahden koiransa kanssa. Isa on ahkera työntekijä eikä valita turhista. Tyttö on taitava ponien kanssa ja Isa osallistuukin perus tallitöiden lisäksi myös ponien treenaamiseen. Valjakkoajossa Isa on varsin haka ja saa tuittupäisimmätkin ponit kuuntelemaan itseään. Hän hoitaa ponit kuin omansa ja jakaa niille hellyyttä sekä rakkautta. Isaa ei pitkät työpäivät kauhistuta, vaan hän tekee mielellään töitä vaikka ympäri vuorokauden. Häntä täytyykin välillä muistuttaa kahvi- ja ruokatauoista, sillä eihän ketään jaksa yhtäjaksoisesti ilman hetken huilahdusta. Isa on meille kultaakin kalliimpi työntekijä, ja toivomme että hän jatkaa meillä vielä pitkään. Isa on suomen-ruotsalainen, mutta puhuu varsin huonoa suomea. Tytön kanssa keskustellaankin pääasiassa englanniksi. Isan työkuvaan kuuluu lähinnä ponien treenaamista sekä ratsastustuntien vetäminen kahtena päivänä viikossa.

Henrietta Nelson, 20

Henrietta tuli kuvioihin sattuman kautta. Olimme talliporukalla syömässä läheisessä kahvilaravintolassa hampurilaisia ja Henrietta istui viereisessä pöydässä. Tyttö kuuli rupattelumme poneista ja tallin tapahtumista, joka johti lopulta siihen, että hän tuli juttelemaan kanssamme. Henrietta oli koko pienen ikänsä harrastellut hevosia, mutta nyt hänellä oli ollut parin vuoden tauko. Tyttöä kiinnosti aloittaa harrastus uudestaan ja niin neiti päätyi meille. Henrietta kuluttaa lähes kaiken vapaa-aikansa tallilla. Isa ja Henrietta lähentyivät ja heistä tuli parhaat ystävykset. Tytöt käyvät yhdessä maastoilemassa ja treenaavat poneja valjakkoajossa. Henrietta työskentelee paikallisella huoltoasemalla myyjänä ja tekee kolmevuorotyötä. Tytön työtunnit ovat kuitenkin melko vähäisiä, joten vapaata aikaa on paljon. Henriettaa olemme välillä palkanneet töihinkin esimerkiksi Isan ollessa sairaana sekä kesän kiireillä kun on varsomisia ja peltotöitä.

Uudet työntekijät

Ponimäärän ja toiminnan kasvaessa myös työntekijöitä on pitänyt hommata lisää. Näistä tulee tarkempaa esittelyä myöhemmin.

Meillä on yhteensä kolme ihmistä töissä klo. 7.00-15.00 ja kolme ihmistä illassa klo 18.00-20.30. Meillä on yhteensä seitsemän vakituista työntekijää (Isa, Georgina, Libby, Archie, Callum, Lydia, Nicole) ja kolme satunnaista vuoroa tekevää/tuuraajaa (Henrietta, Rhiannon, Jasper). Lisäksi tallilla käy muutamia nuoria poneja hoitamassa vapaa-ajallaan. Naapurin Hugo auttaa tilan kunnostustöissä, kun mieheni on muualla. Kengittäjä käy yleensä joka perjantai ja hieroja torstaisin. Eläinlääkäri tarvittaessa.

Linkkilista

Maybeck Stud - Shetlanninponeja kasvattava talli, josta löytyy poneja standard kokoisena.
Walnut Grove Shetlands - Shettiksiä kaikissa kokoluokissa valjakkopainotteisina.
Wyat Shetlands - Monipuolisesti eri kokoisia poneja moneen käyttöön.
Kurkkuvuori - Pieni shettiksiä kasvattava talli hienoilla poneilla.
Ruusupellon tila - Suomenhevosia ja shetlanninponeja kasvattava laadukas talli.
Mandelbacke - Upeita hevosia sekä poneja monissa eri roduissa.
Huovilan Ratsutila - Laadukasta shetlanninponikasvatusta. Tallista löytyy myös muita rotuja.
Mooncloud - Iso kasa valjakkopainotteisia shetlanninponeja.