Tämä on virtuaalihevonen - This is a sim-game horse


Sciewell Hades

KTK-III


VH19-017-0129

mushroom kantaja

Asuu - pihatossa
Tykkää - kärrylenkeistä
Ei pidä - sinisistä ämpäreistä

Sciewell Hades "Hades"
minishetlanninponi, ori
s. 15.02.2017, voikko, 84cm

kasvattaja Sciewell Shetlands, GB
omistaja EmmiN. (VRL-03385)

Valjakkopainote: noviisi

3v. 15.05.2017   —   8v. 15.01.2018   —   15-vuotias

Hades on jo elämää nähnyt vanhaherra, joka saapui meille Valyrian Shetlandsiin 15-vuotiaana. Nähtyään elämässään kaikenlaista ei se jaksa enää hötkyillä tammojen perään tai sählätä hoitotoimenpiteissä. Hades on siis hyvin rauhallinen ja säyseä miniori, jonka kanssa on helppo tulla toimeen. Ori ei tunnu stressaavan mistään. Ainoastaan yksi kummallisuus sillä on - ori nimittäin inhoaa sinisiä ämpäreitä. Kerran erehdyin viemään sille iltarehut sinisessä ämpärissä, enkä koskaan toiste tee tätä virhettä. Poni ei tullut syömään laisinkaan, se vain puhisi ja pöhisi ja ravaili pitkin tarhaa tuohtuneena. Tiedä sitten mikä tarina tämänkin takana on, sillä minkään muun värisiä ämpäreitä poni ei vielä ole pelännyt.

Taluttaessa Hades kävelee kauniisti ja terhakkaasti vierellä. Jäädessään jälkeen se ravaa taluttajan kiinni. Hades kävelee perässä kuin koiranpentu, eikä sen kanssa tarvitse koskaan pelätä, että se lähtisi jonnekkin omille teilleen. Ori on helppo tarhata, sillä se tulee toimeen niin tammojen, orien kuin ruunienkin kanssa. Pienikokoinen poni tosin jää helposti suurempien jalkoihin, joten on omistajan vastuulla mihin seuraan sen änkee. Ehdottomasti ei siis kovin leikkisten tai ärhäköiden ponien kanssa samaan laumaan.

Poni oli opetettu ajolle jo meille tullessaan. Ja hienosti olikin opetettu! Hades on todella näppärä pakkaus, jonka kanssa luonnistuu valjakkoajossa mikä osa-alue tahansa. Ponilla ei ehkä ole ihan parhaat mahdolliset askellajit, mutta orin taidot korvaavat paljon liikkeiden puutetta. Hadeksella on hieman lyhyt askel ja se saisi olla irtonaisempi. Kokoaa kuitenkin itsensä kauniisti ja on todella kuuliainen. Parhaimmillaan ori on tarkkuuskokeissa, sillä se taipuu hyvin ja sujahtaa näppärästi tötsien välistä tiukimmissakin kurveissa. Kestävyyskokeissa Hades on myös loistava, mutta se saisi olla hieman nopeampi. Suorittaa kuitenkin puhtaasti eikä pelkää mitään esteitä.


Sukutaulu

i. Trayhawn Lincoln
cremello, 82cm
evm
ii. Trayhawn Nathan
voikko, 80cm
iii. Castelwings Mini Me
voikonkimo, 81cm
iie. Lyvonne vom Zaulsdorf
rautias, 88cm
ie. Paldingham Crystal
voikonkirjava, 78cm
iei. Theodore
voikko, 79cm
iee. Rosedawn Pink Lily
mushroominkirjava, 79cm
e. Sciewell Lilith
vaaleanrautias, 86cm
evm
ei. Sciewell Lucifer
punarautias, 87cm
eii. Ezra of Elemet
punarautias, 90cm
eie. Crowhill Eliana
vaaleanrautias, 80cm
ee. Wanteborgs Emilynn
vaaleanrautias, 80cm
eei. Hallandale Austin
punahallakko, 85cm
eee. Smerups Lagertha
vaaleanrautias, 82cm

Isä Trayhawn Lincoln oli iloinen yllätys syntyessään, sillä ponin kasvattaja oli kovasti toivonut voikkoa varsaa. Kun tämä pieni mini olikin sitten vielä tuplavoikko, oli oriin omistaja ratketa riemusta. Lincolnista kasvoi terhakasluonteinen poni, jolta löytyy valtavasti kapasiteettia valjakkoajossa. Rakenteeltaan Lincoln oli miniksi hyvin tyypillinen - hieman takakorkea, lautanen jyrkähkö ja lyhyt. Muuten sopusuhtainen ja oriin jalkojen luustoa ei voi muutakuin kehua. Tuplavoikon värinsä vuoksi oriin kaikki varsat ovat voikkoja.

Isänisä Trayhawn Nathan tuli monille tutuksi näyttelykehistä. Nathania on esitetty kansainvälisesti ympäri Eurooppaa shetlanninponien rotunäyttelyissä. Ja olihan tämä oripoika nuorena herrana todella komea. Nathan on ollut lukuisia kertoja luokkansa paras ja lisäksi se on muutaman kerran päässyt jopa koko näyttelyiden voittajakärkeen. Eipä olekaan siis kovin yllättävää, että ori oli kovin haluttu myös siitoskäytössä. Nathanilla on varsoja monissa eri maissa. Nathan on periyttänyt paljon voikkoa väriään.

Isänemä Paldingham Crystal myytiin kasvattajalta harrasteponiksi ratsastuskouluun. Crystal kuitenkin päätyi huonoihin käsiin ja sitä kohdeltiin todella kaltoin. Tammalla ratsastivat ylisuuret tytöt ja lopulta poni menikin rikki. Muutaman mutkan kautta tamma päätyi takaisin kasvattajalleen. Crystalilla oli jaloissa suurta kulumaa. Oikealla hoidolla Crystal saatiin kuitenkin oireettomaksi, mutta ajoponiksi tai ratsuksi siitä ei enää ollut. Tamma jäi toimittamaan siitostamman virkaa ja varsoi muutaman kauniin varsan.

Emä Sciewell Lilith oli luonteeltaan niin täysi kymppi. Enempää ei voisi pieneltä ponilta toivoa! Ystävällinen ja rauhallinen tamma oli loistava opetusponi pienille lapsille. Sen kanssa tehtiin säännöllisesti talutusratsastuksia. Lisäksi Lilithin kanssa käytiin paljon myös eri tapahtumissa edustamassa. On poni muutamaan kertaan käynyt myös vanhainkodeissa ilahduttamassa vanhoja ihmisiä. Lilith varsoi kolme kaunista varsaa elämänsä aikana, joista kaikista kasvoi todella upeita poneja.

Emänisä Sciewell Lucifer oli itse piru luonteeltaan. Välillä mietin miten sellaisesta ilkikurisesta pirusta tuli niin hyvätapaisia varsoja, kuten Lilith. Oriin kanssa kilpailtiin jonkin verran valjakossa ja näyttelyissä. Omistajan hermot olivat kuitenkin koko ajan niin kovilla, että lopulta Lucifer päätettiin ruunata sen ollessa seitsemänvuotias. Sitä ennen oria oli keretty käyttämään jalostuksessa muutama kausi. Ruunauksen jälkeen poni rauhoittuikin melkoisesti, mutta tietty ilkikurisuus silti säilyi oriin persoonassa.

Emänemä Wanteborgs Emilynn on yksi suosikkiponini kautta aikojen. Vaikka se oli väritykseltään tavallinen tylsä vaaleanrautias, oli Emilynn todella kaunisrakenteinen ja näyttävä tamma. Ponin elehdintäkin oli jotenkin niin filmaattista ja kaunista. Emilynn esiintyi aina korvat hörössä kauniissa ryhdissä. Eipä mikään ihme olekaan, että tamma voitti lähes jokaisen näyttelyn, johon se osallistui. Emilynn varsoi yhteensä viisi upeaa varsaa. 20-vuotiaana sitä yritettiin saada vielä tiineeksi, mutta siinä epäonnistuttiin. Sen jälkeen poni vietti rauhallisia eläkepäiviä, kunnes se piti lopettaa huonon purukaluston vuoksi.


Jälkeläiset


t. Maera v. Halor 04.09.2019 e. Frida ei saavutuksia

VVJ Valjakkoajo - 7 sijoitusta

17.05.2019, Mörkövaara, noviisi tarkkuuskoe yksilöille, 1/29
24.05.2019, Mörkövaara, noviisi tarkkuuskoe yksilöille, 1/29
29.05.2019, Mörkövaara, noviisi tarkkuuskoe yksilöille, 3/29
04.09.2019, Fellbury Stud, noviisi koulukoe yksilölle, 2/40
09.09.2019, Fellbury Stud, noviisi koulukoe yksilölle, 6/40
09.09.2019, Fellbury Stud, noviisi koulukoe yksilölle, 3/40
10.09.2019, Fellbury Stud, noviisi koulukoe yksilölle, 3/40Näyttelytulokset & Saavutukset


Kantakirjatilaisuus 20.06.2019   —   15 + 16 + 15 + 15 = 61p. - KTK-III
Ensiarvostelu   —   3 Star Prospect pisteillä 1068/1900

Päiväkirjamerkintä 03.05.2019

Eilisten rankkasateiden jälkeen saimme vihdoin tilamme ylle poudan. Aurinko porotti jo aamusta asti ihanan lämmittävästi. Asteet olivat toki vielä kovin matalalla, mutta iholla lämmittävät auringonsäteet totta totisesti piristivät mieltä. Lähdimme Hadeksen kanssa heti kukonlaulun aikaan tallin hiekkakentälle vetämään valjakkotreeniä. Nurmikentälle ei ollut mitään asiaa näin märällä kelillä - se on nimittäin liukas, eikä Hadeksella ole tällä hetkellä kenkiä. Ori saa kyllä pian kengät tulevaa kilpakautta varten.

Hades oli tänään todella hyvä ajaa. Emme harjoitelleet mitään kovin ihmeellisyyksiä, vaan hioimme ihan perusasioita. Aluksi treenattiin käynnissä hyviä teitä kulmiin ja pysähdyksiä sekä peruutuksia. Hades on aina niin rauhallinen ja tasainen suorittaja. Ori pysähtyy hyvin ja peruuttaa suoraan (paitsi tietysti jos ohjastaja säätää jotain omiaan). Käynnin jälkeen ravissa kiemurreltiin pisin kenttää ja taivuttelin oria vuorotellen eri suuntiin. Poni taipui todella hyvin ja se oli selkeästi lihaksistoltaan tällä hetkellä todella hyvässä kunnossa. Hades oli kevyt kädelle ja teki hienosti koko kropallaan töitä. Ei siis mitään valittamista tämän päivän treeneistä! Ori alkaa olemaan valmis kilpailuita varten.

Kirjoittanut EmmiN. (omistaja). Sisältää 160 sanaa.

Klikkaa otsikkoa sulkeaksesi