Tämä on virtuaalihevonen - This is a sim-game horse


Wanteborgs Jupiter

VIR MVA Ch, KTK-I, SHLA-I


VH18-017-0169
SPC-SR2-2286


Asuu - isossa tallissa
Tykkää - sokeripaloista
Ei pidä - savun hajusta

Wanteborgs Jupiter "Jupiter"
shetlanninponi, ori
s. 15.12.2017, tummanruunikko (EEAa), 101cm

kasvattaja Wanteborgs Shetlands, GB
omistaja EmmiN. (VRL-03385)

Valjakkopainote: noviisi

3v. 15.03.2018   —   8v. 15.12.2018   —   15-vuotias

Jupiter syntyi Isossa-Britanniassa shetlanninponeja kasvattavassa siittolassa nimeltä Wanteborgs Shetlands. Luovutusikäisenä pojankloppina poni myytiin Valyrian Shetlandsiin kasvamaan ja oriista odotettiin jalostusmateriaalia. Ostin Jupiterin samalla Valyrian Shetlandsin tilusten kanssa. Jupiter oli kolmevuotias nuorukainen, kun pääsin siihen tutustumaan ensi kertaa. Alusta saakka tämä ori oli äärimmäisen fiksu ja helppo käsiteltävä. Toki ponilla oli hieman kevättä rinnassa ja sitä tarhatessa se huuteli kyllä tammoille, kun kävelimme niiden tarhojen ohitse. Jupiter kulki kuitenkin hienosti narunpäässä pelkän riimun ja riimunnarun voimin. Oriin kouluttaminen valjakkoon sekä ratsuksi oli erittäin helppoa. Jupiter ei koskaan kyseenalaistanut ihmistä, vaan yritti parhaansa ja rakasti saamiaan kehuja.

Nyt oriin ollessa vanhempi minulla onkin käsissäni mitä ihanin jalostusori. Jupiter on helppo niin työssä kuin arjessa. Arkipäivän askareet sen kanssa sujuvat aina hyvin mutkattomasti. Taluttaessa sillä ei ole meininkiäkään liueta paikalta ja poni seuraa minua kuin kanat kukkoa. Tallissa Jupiter seisoo kauniisti paikallaan niin käytävällä kuin karsinassakin. Se jaksaa seistä aloillaan vaikka maailman tappiin asti. Jupiter on varsin seurallinen tapaus ja se tykkää touhuta omistajansa kanssa kaikenlaista. Muunmuassa tarhaa siivotessa Jupiter roikkuu aina siivoojan persuksissa kiinni ja osallistuu välillä siivoomiseen nappaamalla talikon suuhunsa. Jupiter ei kuulu kuitenkaan niihin yliärsyttäviin poneihin, jotka kaatavat lantaa täynnä olevat kottikärryt, eivätkä väistä siivoajaa vaikka kuinka niitä yrittäisi tuuppia pois tieltä.

Jupiter on shetlanninponiksi varsin kummallinen tyyppi, sillä se ei paisu muodottomaksi palloksi vaikka söisi kuinka paljon herkkuja. Oriilla onkin pyritty pitämään heinää vapaasti syötävänä. Lisäksi orin herkkujen syöntiä ei ole tarvinnut rajoittaa, vaan melko reippaasti herra saa palkinnoksi päivän mittaa porkkananpaloja sekä leivänkannikoita. Talvisin ori ei kasvata kunnon talvikarvaa, joten sitä joudutaan loimittamaan melko herkästi. Tästä syystä Jupiter ei olekaan paras mahdollinen poni elämään pihatossa, vaan olemme suosiolla asuttaneet sen karsinassa.

Valjakkoajossa tämä ori on vailla vertaa. Sen kanssa on miellyttävä työskennellä, sillä Jupiter on herkkä ja reagoi pienimpiinkin apuihin. Se soveltuu loistavasti valjakon kaikkiin osa-alueisiin. Parivaljakkoa emme tosin ole kisanneet, sillä oriille on ollut vaikea löytää sopivaa paria meidän ponien joukosta. Jupiterilla on sen verran iso ego, että se ärsyttää jatkuvasti toista ponia vierellään. Valjakkoajon lisäksi Jupiter on opetettu myös ratsun hommiin. Ori ei kuitenkaan kilpaile missään muussa lajissa, kuin valjakkoajossa. Välillä treenaamme kuitenkin selästäkäsin ja Jupiter on opetettu myös hyppäämään. Suuriin esteisiin oriista ei ole, mutta mielenvirkistykseksi pompimme välillä pieniä ristikoita. Maastossa Jupiter ei säiky mitään ja se liikkuu siellä mielellään. Laukatessa ori saattaa kuitenkin innostua ja saattaa kestää tovi, ennen kuin ponin saa uudelleen kuulolle ja vauhdin hidastettua.


Sukutaulu

i. Hubbingham Jasper
tummanruunikko, 103cm
evm
ii. Farling Cesar
musta, 104cm
iii. Carlwing Jason
iie. Irena II
ie. Wanteborgs Jasmin
ruunikko, 101cm
iei. Hubbingham Jacob
iee. Striella
e. Skelberry Rinea
tummanruunikko, 104cm
evm
ei. Carlwing Bruno
tummanrautias, 103cm
eii. Joen Detrix
eie. Merdes Fiona
ee. Cesiana v.d. Applethorn
ruunikko, 106cm
eei. Olex v.d. Applethorn
eee. Jaquiline

i. Hubbingham Jasper on Wanteborgs Shetlandsin yksi kalleimmista siitosoreista, sillä orin sukulinja meinasi olla yksi elämän ”se joka pääsi karkuun”-tyylisistä tapauksista. Orin emä nimittäin myytiin aivan nuorena tammana pois, minkä jälkeen saman sukulinjan ponit tuntuivat joko menehtyvän tai muulla tavoin katoavan pois jalostuksen maailmasta. Kun Hubbingham Jasper sitten tuli myyntiin kantakirjauksensa jälkeen, osti Wanterborgs orin itselleen. Jasper on komea tummanruunikko ponipoika, jolta löytyy säkäkorkeutta 103cm verran. Vielä herra ei ole osoittanut, oliko se hintansa väärtti, sillä vaikka ori itse on upea valjakkoponi, ovat sen varsat vielä nuoria ja jalostusjälki vielä vakiintumatta. Jo nyt kysyntä on kuitenkin sellaista, että Wanteborgsissa ollaan tyytyväisiä, että ori talliin saatiin.

ii. Farling Cesar on jo nyt edesmennyt musta 104cm korkea shetlanninponi, joka eli erittäin rakastettuna ja hyvin pidettynä elämänsä. Orin vanhemmat ovat suurelle yleisölle tuntemattomia, sillä ne eivät ole kilpakentillä kunnostautuneita. Cesarin omistajalle poni on kuitenkin kahden lempiponinsa ainoa varsa, josta kasvoi juuri sellainen ori, kun omistaja oli ajatellut. Cesarin pieni ura siitosorina alkoi jo aikuisiässä olleen omistajansa päähänpistosta käydä näyttämässä ori kantakirjatilaisuudessa ennen ruunaamista, mutta ruunaaminen sitten jäi, kun kotiin tultiinkin I-luokan kantakirjaorin kanssa. Mitään todellista siitosorin uraa ei Cesarille kuitenkaan koskaan syntynyt, sillä enemmän herra vietti aikaansa valjakkokilpailuissa kuin tammoja viihdyttämässä, ja harvat tammansa ori otti vastaan kotipihallaan. Luonteeltaan Cesar oli rapsutuksista nauttiva halinalle, joka näytti huomattavasti hurjemmalta kuin olikaan.

ie. Wanteborgs Jasmin on Hubbinghamin siittolan yksi onnekkaimmista ostoksista, sillä tamman sukulinja on osoittautunut yhdeksi harvinaisemmista mutta halutuista linjoista moneen vuoteen. Jasmin itse ei ehkä ole se näyttelykehän aivan kauneimmista tammoista, ja neitiä voisikin kuvailla naapuritytön kaltaiseksi eli nätiksi muttei kauniiksi, mutta siitostammana Jasmin on jättänyt lähes poikkeuksetta itseään parempirakenteisia ja isiensä kaltaisia poneja. Hyvät isävalinnat ovat auttaneet, että tamman lähes jokainen varsa on näyttelykehissä palkittuja. Jasmin on luonteeltaan myös täyttä kultaa ja varsoilleen tamma on maailman paras emä. Säkäkorkeutta tältä ruunikolta neidiltä löytyy 101cm verran ja hauskana lisäyksenä Jasminilta löytyy täydellisen pyöreä tähti otsasta.

e. Skelberry Rinea on ihastuttava tummanruunikko tamma, joka on säkäkorkeudeltaan 104cm ja rakenteeltaan hieman vankempi poni mutta samalla kuitenkin sporttinen. Tämä yhdistelmä kokoa ja sporttisuutta johtikin siihen, että kasvattajaltaan Skelberryltä tamma myytiin tavoitteelliseen perheeseen tyttären poniksi. Rhineasta kuoriutui yhdessä perheen tyttären kanssa aikamoinen koulutaituri ja parivaljakko kävi säännöllisesti valmennuksissa sekä kilpaili kouluratsastuksessa sekä valjakkoajossa. Uransa loppupuolella Rhinea osasi laukanvaihdoista aina sulkuihin asti liikkeet, kunnes tamman vasen jalka rikkoontui tarhassa toisen ponin potkusta ja treenipäivät olivat ohitse. Onneksi Wanteborgsin siittola kiinnostui hyväluonteisesta ja -rakenteisesta ponista ja Rhinea pääsi viettämään kisaeläkettä siitostamman roolissa. Neidin jälkeläisiä yhdistää sporttisuus ja hyvät liikkeet, minkä ansiosta tamma on hyvinkin suosittu emä.

ei. Carlwing Bruno on temperamenttinen poniherra, joka on nopea jokaisessa elämänsä osa-alueessa. Bruno on nopea karkaamaan, syömään ja laukkaamaan. Ori on aiheuttanut enemmän hysteriaa kotitallissaan kuin muut ponit yhteensä, mutta siltikin Bruno on yksi tallin suosituimmista poneista, mitä tulee treeni- ja kisakaveriksi. Tämä tummanrautias 103cm korkea herra on nimittäin aivan lyömätön valjakkoponi, ainakin, jos orin vauhdin saa kontrolloitua oikeaan tekemiseen. Myös näyttelyistä Bruno on tuonut lukuisia rusetteja ja pystejä kotiin, vaikka on myös ollut niitä kertoja, kun ori ei suostunut esittämään ravia kehässä. Herran jälkeläiset ovat hieman isäänsä rauhallisempia mutta hyviä valjakkoponeja, mikä johtunee siitä, että orille tuodut tammat ovat kauttaaltaan rauhallisempia luonteeltaan aivan tarkoituksella.

ee. Cesiana v.d. Applethorn on Alankomaista Iso-Britanniaan myyty shetlanninponi, jonka osti uudenlaista verta sukuihinsa tuomaan Skelberryn siittola. Cesiana edustaa niin sanottua hollantilaista shetlanninponityyppiä, sillä tamma on pitkärunkoinen ja kaunispäinen. Säkäkorkeutta tältä ruunikolta tammalta löytyy 106cm verran, ja Cesiana on erittäin komea ponineiti katsoa. Kantakirjatilaisuudessa tamma sai hieman miinusta tammaleimasta ja lyhyestä lavasta, mutta hyvillä pisteillä Cesiana kuitenkin kantakirjattiin II-luokkaan. Skelberryssä neiti on viettänyt hyvin tyypillistä siitostamman elämää, joka pyörii näyttelyiden ja varsojen huolehtimisen ympärillä. Rauhallisen luonteensa ansiosta Cesiana pääsee myös varsojensa välillä opettamaan lapsia valjakon saloihin, sillä tamma on yksi tallin luottoponeista kärryjen edessä.

Jälkeläiset

Jupiter on tarjolla jalostukseen puhdasrotuisille shetlanninponeille.

t. Valyrian Scyrilla 02.05.2018 e. Crawling Cedina VIR MVA Ch, KTK-I
t. Valyrian Syrena 01.06.2018 e. Arhavney Shalya KTK-II, VVJ-II
o. M.B. Jupiter II 02.05.2018 e. Esmé v.d. Rooshoeve VIR MVA Ch, KTK-I

Saavutukset

Kantakirjatilaisuus 20.05.2018   —   22 + 22 + 22 + 20 = 86p. - KTK-I

SHLA Tilaisuus 20.06.2019   —   17 + 20 + 30 + 20 + 25 + 30 = 142p. SHLA-I


Näyttelytulokset

VIR MVA Ch - arvonimi myönnetty 17.01.2019

02.08.2018, NJ-näyttelyt, Maybeck Stud, 1/11 BIS1, MVA-SERT (pt. Welby)
25.04.2018, NJ-näyttelyt, Ruusupellon tila, 3/12 irtoSERT (pt. Kati)
16.05.2018, NJ-näyttelyt, Valyrian Shetlands, 2/11 irtoSERT (pt. Jannica)
20.05.2018, NJ-näyttelyt, Hopewood Connemaras, 1/12 BIS3, MVA-SERT (pt. Jannica)
03.08.2018, VSN-näyttelyt, Maybeck Stud, 5/12 - 38p (pt. reibili)

VVJ Valjakkoajo - 42 sijoitusta

21.04.2018, Mörkövaara, noviisi koulukoe yksilölle, 1/30
27.04.2018, Mörkövaara, noviisi koulukoe yksilölle, 1/30
02.05.2018, Yorca WBs, noviisi koulukoe pareille, 3/22
02.05.2018, Yorca WBs, noviisi koulukoe pareille, 4/22
03.05.2018, Yorca WBs, noviisi koulukoe pareille, 3/22
05.05.2018, Yorca WBs, noviisi koulukoe pareille, 2/22
18.05.2018, Cefnmoor, noviisi koulukoe yksilöille, 3/30
03.05.2018, Valyrian Shetlands, noviisi tarkkuuskoe, 3/24
07.05.2018, Valyrian Shetlands, noviisi tarkkuuskoe, 1/24
07.05.2018, Adina, noviisi kestävyyskoe yksilöille, 3/24
13.05.2018, Ratsutalli Lilja, noviisi yhdistetty yksilöille, 1/12
14.05.2018, Ratsutalli Lilja, noviisi yhdistetty yksilöille, 2/12
15.05.2018, Ratsutalli Lilja, noviisi yhdistetty yksilöille, 2/12
18.05.2018, Ratsutalli Lilja, noviisi yhdistetty yksilöille, 2/12
20.05.2018, Ratsutalli Lilja, noviisi yhdistetty yksilöille, 3/12
21.05.2018, Ratsutalli Lilja, noviisi yhdistetty yksilöille, 2/12
26.05.2018, Ratsutalli Lilja, noviisi yhdistetty yksilöille, 2/12
03.06.2018, Mörkövaara, noviisi tarkkuuskoe yksilöille, 2/30
06.06.2018, Mörkövaara, noviisi tarkkuuskoe yksilöille, 2/30
20.06.2018, Mörkövaara, noviisi tarkkuuskoe yksilöille, 2/30
26.06.2018, Mörkövaara, noviisi tarkkuuskoe yksilöille, 3/30
29.06.2018, Mörkövaara, noviisi koulukoe yksilöille, 5/30
04.05.2018, Brendan, noviisi yhdistetty pareille, 3/33
10.05.2018, Brendan, noviisi yhdistetty pareille, 3/33
01.06.2018, Kaihovaara, noviisi kestävyyskoe yksilöille, 6/50
02.06.2018, Kaihovaara, noviisi kestävyyskoe yksilöille, 7/50
09.06.2018, Kaihovaara, noviisi koulukoe yksilöille, 3/50
11.06.2018, Kaihovaara, noviisi koulukoe yksilöille, 2/50
12.06.2018, Kaihovaara, noviisi koulukoe yksilöille, 3/50
12.06.2018, Kaihovaara, noviisi kestävyyskoe yksilöille, 5/50
16.06.2018, Kaihovaara, noviisi kestävyyskoe yksilöille, 4/50
19.06.2018, Kaihovaara, noviisi koulukoe yksilöille, 3/50
07.05.2018, Yorca WBs, noviisi koulukoe pareille, 3/22
08.05.2018, Yorca WBs, noviisi koulukoe pareille, 4/22
13.05.2018, Yorca WBs, noviisi koulukoe pareille, 4/22
14.05.2018, Yorca WBs, noviisi koulukoe pareille, 4/22
17.05.2018, Yorca WBs, noviisi koulukoe pareille, 4/22
20.05.2018, Yorca WBs, noviisi koulukoe pareille, 1/22
24.05.2018, Yorca WBs, noviisi koulukoe pareille, 3/22
30.05.2018, Yorca WBs, noviisi koulukoe pareille, 2/22
04.05.2018, Crimson, noviisi tarkkuuskoe pareille, 3/22
04.05.2018, Crimson, noviisi tarkkuuskoe pareille, 1/22

Päiväkirjamerkintä 13.04.2019

Olin jo pitkään ostanut poniemme rehut läheisestä maatalouskaupan kaltaisesta yleistavaraliikkeestä. Heinä tulee meiltä omasta takaa, mutta kaikki muu kaurasta lähtien on jouduttu ostamaan liikkeistä. Kylämme liike on kuitenkin melko pieni ja valikoima hyvin suppea. Isojen lavojen osto ja kuljetus meille kauempaa liikkeistä on ollut kuitenkin niin kallista, että olen tyytynyt pieneen valikoimaan. Kun sitten kuulin, että 1,5h matkan päähän avattiin hevostarvikeliike joka myi Stjärnesands Hästerin tuottamia hevosrehuja, olin haljeta innosta! Olin selannut heidän valikoimaansa aikaisemmin netistä ja halunnut jo pitkään kokeilla näitä rehuja. Niinpä liikkeen avajaispäivänä hyppäsin pakettiautoni kyytiin ja lähdin huristelemaan kohti liikettä.

Kyllähän siinä liikkeen omistaja hieman ihmetteli, kun aloin tyhjentää heidän liikettään erilaisista rehuista. Noh, meiltä löytyy paljon poneja ja koska matkaa liikkeeseen on, päätin suoraan ostaa isomman satsin. Onneksi liikkeellä oli todella hyvät varastot, joten ongelmaa tästä ei päässyt syntymään.

Jupiter on ollut yleensä helppo pitää hyvässä lihaskunnossa, mutta viime talven aikana orilta on lähtenyt massaa vähän turhankin paljon. Edessä olisi vielä laatuarvostelutkin, eikä tietenkään minnekkään voi lähteä huonossa lihaskunnossa olevan oriin kanssa. Liikkeestä löytyi SSH Power Mix -täysrehu, jonka tuotesisältöön ihastuin heti. Ruoka oli niin hyvän näköistä, että teki ihan mieli itsekin maistaa sitä. Tämä rehu on tarkoitettu erityisesti hevosille, joilla pyritään nostamaan lihasmassaa tai ylläpitämään sitä (kisahevoset). Jupiter saisi syödä rehua ainakin siihen asti, kunnes se pääsee kunnolla laiduntamaan vihreälle. Mahdollisesti jatkaa silloinkin rehun käyttöä, tosin todella pienellä annoksella.

Kirjoittanut EmmiN. (omistaja) ja teksti sisältää 226 sanaa.

Klikkaa otsikkoa sulkeaksesi