Tämä on virtuaalihevonen - This is a sim-game horse


REST IN PEACE * 27.03.2017 - † 14.08.2019

Campcroft Mercury

Champion, KTK-III, VVJ-II, SHLA-I


VH17-017-0302Asuu - Isossa tallissa
Tykkää - mehujäätelöstä
Ei pidä - miehistä

Campcroft Mercury "Merkkari"
shetlanninponi, ori
s. 27.03.2017, rautiaanpäistärikkö, 95cm

entinen omistaja JP, Huovilan Ratsutila
omistaja EmmiN. (VRL-03385)

Koulu- ja valjakkopainote: Helppo B, noviisi

3v. 27.06.2017   —   8v. 27.06.2018   —   26-vuotias

Merkkari on hyvin persoonallinen poni, joka on kokenut monenlaista. Se tuotiin ensin ulkomailta Huovilaan, jossa oriin kanssa kilpailtiin ja sitä käytettiin myös siitokseen. Huovilasta lopulta minä ostin ponin itselleni ja se tuotiin Suomesta tänne luokseni Isoon-Britanniaan. Merkkari on nähnyt maailmaa ja matkustellut. Tämä pikkupoika on aina valmiina uusille kokemuksille ja ideoille - se rakastaa haasteita ja on täysillä kaikessa mukana. Oria varjostaa kuitenkin huono kokemus menneisyydestä, sillä poni pelkää jonkin verran miehiä. Muutamia se on oppinut sietämään, mutte yleisesti se karttelee lähes kaikkia vieraita miehiä. Jonkun negatiivisen kokemuksen se on jossain vaiheessa niistä saanut. Kiltti se kuitenkin on ja ponin kanssa työskentely on mielekästä.

Hoitotilanteissa Merkkari on hieman orimaisen sättä, muttei kuitenkaan liikaa. Joskus se saattaa hieman hosua päällään ja poni leikkii mielellään tavaroilla. Ori on kuitenkin suht maltillinen, se seisoo paikoillaan harjauksen ja varustamisen ajan todella nätisti. Merkkari on muutenkin hyvin säädyllinen ja rento - se kyllä huutelee tammojen perään, muttei koskaan tammojen läheisyydessä ala kuitenkaan hankalaksi. Se kävelee tunnollisesti taluttajan perässä, eikä sillä tarvitse käyttää ketjuviritelmiä tai kuolaimia talutuksessa. Normaali riimu ja riimunnaru riittää.

Ratsastaessa ja ajaessa Merkkari on vikkelä liikkeissään sekä ahkera tekemään töitä. Orista todella löytyy poweria, siltä ei energia lopu kesken sitten millään. Merkkari on aina valmiina töihin, eikä sille ole niin väliä mitä tuleman pitää. Sille käy kaikki - kouluvääntö, puomityöskentely, rento maastoilu, hankitreeni talvella ... annat vain ponille tehtävän, niin sen se tekee! Merkkari ei kuitenkaan ole ihan aloittelijoiden ratsu, koska siltä löytyy vähän pilkettä silmäkulmasta. Toisinaan ori saattaa innostuessaan pukitella kovasti ja välillä se saattaa saada kunnon kiitolaukkaspurtteja. Poni ei tarkoita näillä mitään pahaa, se vain on niin täynnä iloa ja energiaa. Näitä vain saattaa esiintyä esimerkiksi kesken koulukisojen, eivätkä tuomarit tietysti järin arvosta ponin kurittomuutta. Taitavahan Merkkari kuitenkin on ja se suorittaa tyylikkäästi Helppo B ratoja. Eikä kannata antaa pienen koon hämätä, ori suorittaa radat monesti paljon paremmin mitä sen isommat kilpakumppaninsa.

Valjakossa Merkkari kuumuu herkemmin mitä ratsastaessa. Peppu saattaa toisinaan nousta melko herkästikin, eikä tämä tietysti ole kovin mukavaa. Kuitenkin, mitä kovemmin orin pistää töihin, sitä vähemmän sille jää aikaa miettiä riekkumista. Noviisi tasoa korkeammalle emme ole kuitenkaan valjakkoajossa päässeet, vaikka kouluratsastuksessa ori onkin yltänyt Helppo B:hen asti! Maratonosuuksilla riekkumisia tapahtuu aina herkemmin, mitä koulussa tai tarkkuudessa. Kuljettaa ori on helppo ja kilpailuissa Merkkari on varsin mukava kisakaveri. Se ei stressaa turhia, vaan keskittyy omien ihmistensä kanssa puuhasteluun. Kaikenkaikkiaan Merkkari on mitä hauskin poninkuvatus lempeällä kuorrutteella.


Rakennekuva © Henna L. / JP
Pääkuva © Suomen Hippos/Pirje Paananen

Sukutaulu

i. Holcombe Maximus
tummanrautias, 105 cm
evm
ii. Maximilian v.d. Bosgoerd

iii. Maestro v. St. Wieskehof
iie. Anna-Rose v.d. Astergaard
ie. Curious Cindy

iei. C.S. Overlark
iee. Black Betty
e. Birchlea Emelie
vaaleanrautiaanpäistärikkö, 100 cm
evm
ei. Starcaps Alexander

eii. Ektorps Ulex
eie. Dahlborg Aralia
ee. Birchlea Gold Ellie

eei. Penwood's Black Magic
eee. Wellmane Emerald

i. Holcombe Maximus on tummanrautias shetlanninponi, joka ei ole kovinkaan tunnettu siitosori Iso-Britanniassa. Tämä ei kuitenkaan johdu siitä, etteikö Holcombe Maximus olisi erittäin kapasiteikas ja komea poni, vaan pikemminkin siitä, ettei orin isälinjasta ole vielä tullut monia jalostuksessa tunnettuja poneja. 105cm korkea Maximus on tällä hetkellä kuitenkin kovassa nosteessa, sillä ori kantakirjattiin II-palkinnolla ja ravistaan ori sai tilaisuuden kovimmat pisteet. Erityisesti Maximus on suosittu valjakkotammojen kanssa, sillä orin askellajit ovat omiaan showmaiseen käyttöön. Myös reipasta luonnettaan herra on jättänyt useimmille jälkeläisilleen, joita tällä hetkellä on noin kymmenisen kappaletta.

ii. Maximilian v.d. Bosgoerd tuo Mercuryn sukuun hieman Alankomaista verta, sillä ori on syntyjään hollantilainen ja tunnetusta Bosgoerd siittolasta. Iso-Britanniaan Maximilian tuotiin aivan nuorena orina, mutta siitosura jäi valitettavan lyhyeksi, sillä kantakirjauksensa jälkeen valjakkokilpailuita kiertänyt ori joutui onnettomuuteen, jonka seurauksena Maximilian lopetettiin vasta kolmen siitosvuoden jälkeen. Väritykseltään kilttiluonteinen Maximilian oli rautias pienellä tähdellä varustettuna ja säkäkorkeutta löytyi 104cm verran. Orin kolmesta edelleen orina olevista jälkeläisistä on kantakirjattu kaksi, mikä kertonee, että Britannia menetti lupaavan siitosorin ennen aikojaan.

ie. Curious Cindy on poni, jonka matka siitostammaksi on normaalista poikkeava. 101cm korkea Cindy nimittäin syntyi ja eleli alkuelämänsä yksityisponina emänsä kanssa, eikä tammaa juurikaan näytetty kotipihan ulkopuolella. Perheen nuorimman tyttären innostuttua näyttelyistä, vietiin Cindy rotunäyttelyihin, josta tamma palasi I-palkinnon ja parin ostotarjouksen kanssa. Perhe ei halunnut luopua ihanasta ponistaan, joka toimi lasten ratsuna ja seuraponina, ja näin jatkuikin seuraavat viisi vuotta. Kun perheen nuorinkin kuitenkin kasvoi turhan pitkäksi Cindylle, laitettiin tamma liisinkiin tarjolle. Seuraavat kaksi vuotta tamma elelikin Holcombe tallissa, jossa neiti sai kaksi ihastuttavaa orivarsaa, jotka nyt jatkavat emänsä kavionjäljissä näyttelykehissä.

e. Birchlea Emelie on erittäin kaunis vaaleanrautiaanpäistärikkö shetlanninponi, joka on viettänyt koko elämänsä siitostammana ja lasten ponina. Emelie syntyi Birchlean siittolaan, jossa tamma vietti ensimmäiset kaksi vuottansa näyttelyissä käyden ja ponin tapoja opetellen. Tamman suku oli kuitenkin siittolassa edustettuna jo muissa emissä, joten neiti laitettiin myyntiin. Campcroftin talli osti Emelien, jossa tamma sai kantakirjassa II-palkinnon kolmivuotiaana ja ensimmäisen varsansa nelivuotiaana. Neiti on äärimmäisen hyväluontoinen poni, joka toimii mainiosti niin emän kuin lastenratsun rooleissaan. Säkäkorkeutta Emelieltä löytyy tasan metrin verran.

ei. Starcaps Alexander on temperamenttinen poni, joka on sittemmin ruunattu ja myyty kilpaponiksi. Aikoinaan ollessaan vielä ori Alexander kantakirjattiin I-palkinnolla ja herran siitosvuodet olivat hyvin onnistuneita, mutta siittolan mennessä konkurssiin herra ruunattiin, kun ostajia ei löytynyt laman aikaan siitosorille. Alexanderin täpäkkä luonne on osoittautunut mainioksi valjakkoponille ja myös kouluratsastukseen, sillä kun herra laittaa häntänsä hieman pyörimään, on radalla erittäin komeasti ja ilmavasti liikkuva poni. Säkäkorkeutta Alexanderilta löytyy 106cm verran ja väritykseltään ori on vaaleanrautias.

ee. Birchlea Gold Ellie on ihastuttava voikonpäistärikkö neiti, joka kiiltelee auringossa kuin kulta kesällä, kun taas talvella tamma muistuttaa pörröistä lumipalloa. Säkäkorkeutta Gold Ellieltä löytyy 90cm verran, minkä vuoksi tamma on keskittynyt valjakkoajon saloihin, kun sopivan kokoisia ratsastajia ei aina löydy kuskeiksi. Kovin suosittu Ellie on kaikkien keskuudessa, sillä kauniin ulkonäkönsä lisäksi tamma on iloinen ja pirteä poni, jonka mielestä kaikki on mukavaa. Varsoja Ellie on saanut neljä kappaletta vuosien varrella, mutta viimeisen varsomisen yhteydessä tamman kohtu jouduttiin poistamaan, joten uusia mini-Ellieitä ei enää maailmaan synny.

Jälkeläiset

t. Dreamfluff Crumbs 11.09.2017 e. Drumford Sweet Dreams VVJ-I
t. Huovilan Jujube 01.10.2017 e. Juliet of Yearwood KTK-II
o. Huovilan Jupiter 05.11.2017 e. Tyfors Unique KTK-III
t. Valyrian Mathilda 26.03.2018 e. Castlewings Beretta Champion, KTK-II, VVJ-I
t. Wyat Lavendearly 17.06.2018 e. Girl Scout Cookie KTK-III
t. M.B. Maia 29.04.2018 e. Gabriëlle v.d. Rooshoeve Champion, KTK-II
o. Valyrian Dullahan 25.07.2018 e. Blueberry Crown KTK-III

Kilpailumenestys


Kantakirjatilaisuus 28.08.2017   —   17 + 17 + 17 + 17 = 68p. - KTK-III

VVJ Laatuarvostelu 31.05.2018   —   7 + 40 + 15 + 20 + 15 = 97p. - VVJ-II

SHLA tilaisuus 20.06.2018   —   27 + 18 + 20 + 9 + 30 + 24 = 128p. - SHLA-I

Ensiarvostelu   —   3 Star Prospect

Näyttelytulokset

Champion - arvonimi myönnetty 08.05.2018

30.07.2017, NJ-näyttelyt, Hurmeen kisakeskus, 4/9 - irtoSERT (pt. Jannica)
31.07.2017, NJ-näyttelyt, Wyat Shetlands, irtoSERT (pt. Vibaja)
07.05.2018, NJ-näyttelyt, Einfall, irtoSERT (pt. Welby)

VVJ Valjakkoajo - 40 sijoitusta

12.07.2017, Ros Cirein, noviisi koulukoe yksilöille, 1/30
19.07.2017, Ros Cirein, noviisi koulukoe yksilöille, 2/30
20.07.2017, Mörkövaara, noviisi tarkkuuskoe yksilöille, 1/30
23.07.2017, Ros Cirein, noviisi koulukoe yksilöille, 4/30
25.07.2017, Wyat Shetlands, noviisi yhdistetty yksilö, 1/40
26.07.2017, Wyat Shetlands, noviisi yhdistetty yksilö, 3/40
27.07.2017, Ros Cirein, noviisi koulukoe yksilöille, 4/30
27.07.2017, Wyat Shetlands, noviisi yhdistetty yksilöille, 6/40
28.07.2017, Ros Cirein, noviisi koulukoe yksilöille, 1/30
30.07.2017, Wyat Shetlands, noviisi yhdistetty yksilö, 6/40
01.08.2017, Mörkövaara, noviisi koulukoe yksilöille, 1/30
02.08.2017, Wyat Shetlands, noviisi yhdistetty yksilö, 6/40
07.08.2017, Mörkövaara, noviisi koulukoe yksilöille, 2/30
07.08.2017, Koistila, noviisi koulukoe yksilöille, 4/30
08.08.2017, Mörkövaara, noviisi koulukoe yksilöille, 1/30
08.08.2017, Wyat Shetlands, noviisi yhdistetty yksilö, 1/40
10.08.2017, Mörkövaara, noviisi koulukoe yksilöille, 4/30
10.08.2017, Mörkövaara, noviisi koulukoe yksilöille, 5/30
11.08.2017, Wyat Shetlands, noviisi yhdistetty yksilö, 4/40
12.08.2017, Mörkövaara, noviisi koulukoe yksilöille, 2/30
15.08.2017, Mörkövaara, noviisi koulukoe yksilöille, 3/30
17.08.2017, Wyat Shetlands, noviisi yhdistetty yksilöille, 3/40
17.08.2017, Mörkövaara, noviisi koulukoe yksilöille, 5/30
18.08.2017, Mörkövaara, noviisi koulukoe yksilöille, 1/30
20.08.2017, Mörkövaara, noviisi koulukoe yksilöille, 1/30
22.08.2017, Mörkövaara, noviisi koulukoe yksilöille, 2/30
27.08.2017, Wyat Shetlands, noviisi yhdistetty yksilö, 3/40
27.08.2017, Mörkövaara, noviisi koulukoe yksilöille, 3/30
28.08.2017, Mörkövaara, noviisi koulukoe yksilöille, 5/30
06.09.2017, Koistila, noviisi koulukoe yksilöille, 1/30
06.10.2017, Ketola, noviisi tarkkuuskoe yksilöille, 1/30
15.10.2017, Hengenvaara, noviisi kestävyyskoe pareille, 4/19
20.11.2017, Vuorna, noviisi koulukoe pareille, 3/24
21.11.2017, Vuorna, noviisi koulukoe pareille, 3/24
21.04.2018, Mörkövaara, noviisi tarkkuuskoe yksilölle, 1/30
26.04.2018, Mörkövaara, noviisi tarkkuuskoe yksilölle, 4/30
02.05.2018, Yorca WBs, noviisi koulukoe pareille, 3/22
02.05.2018, Yorca WBs, noviisi koulukoe pareille, 4/22
03.05.2018, Yorca WBs, noviisi koulukoe pareille, 3/22
05.05.2018, Yorca WBs, noviisi koulukoe pareille, 2/22

KRJ Kouluratsastus - 40 sijoitusta

17.07.2017, Mörkövaara, Helppo B, 4/30
20.07.2017, Fiktio, Helppo C, 2/38
21.07.2017, Mörkövaara, Helppo B, 3/30
25.07.2017, Mörkövaara, Helppo B, 1/30
01.08.2017, Mörkövaara, Helppo B, 1/30
02.08.2017, Mörkövaara, Helppo B, 2/30
02.08.2017, Härdelli, Helppo C, 2/30
05.08.2017, Wyat Shetl., Helppo B, 6/40
07.08.2017, Härdelli, Helppo C, 5/30
09.08.2017, Mörkövaara, Helppo B, 3/30
10.08.2017, Mörkövaara, Helppo B, 3/30
10.08.2017, Härdelli, Helppo C, 5/30
13.08.2017, Härdelli, Helppo C, 3/30
16.08.2017, Härdelli, Helppo C, 4/30
17.08.2017, Härdelli, Helppo C, 2/30
18.08.2017, Härdelli, Helppo C, 4/30
21.08.2017, Härdelli, Helppo C, 2/30
22.08.2017, Härdelli, Helppo C, 4/30
22.08.2017, Fiktio, Helppo B, 4/40
24.08.2017, Härdelli, Helppo C, 1/30
24.08.2017, Fiktio, Helppo C, 4/40
26.08.2017, Härdelli, Helppo C, 2/30
26.08.2017, Fiktio, Helppo B, 6/40
29.08.2017, Härdelli, Helppo C, 4/30
30.08.2017, Fiktio, Helppo B, 4/40
02.09.2017, Koistila, Helppo B, 5/30
03.09.2017, Koistila, Helppo B, 3/30
06.09.2017, Koistila, Helppo B, 1/30
08.09.2017, Koistila, Helppo B, 4/30
09.09.2017, Koistila, Helppo B, 4/30
13.09.2017, Koistila, Helppo B, 5/30
19.09.2017, Koistila, Helppo B, 2/30
01.05.2018, Runoratsut, Helppo B, 6/50
02.05.2018, Runoratsut, Helppo B, 7/50
18.05.2018, Huvitus, Helppo B, 2/30
23.05.2018, Huvitus, Helppo B, 4/30
24.05.2018, Huvitus, Helppo B, 4/30
27.05.2018, Huvitus, Helppo B, 5/30
30.05.2018, Huvitus, Helppo B, 1/30

31.10.2017, KRJ-Cup, Hukkapuro, Helppo B, 4/297 (83,214 %)

Päiväkirja

Päiväkirjamerkintä 26.03.2018

Suomesta jo valmiiksi omistamieni ponien lisäksi mukaan tarttui Huovilasta komea rautiaanpäistärikkö ori Merkkari. Ori tuli Sametti nimisen tamman sekä kahden muun ponin kanssa samalla kyydillä tänne Britteihin tilaamallani kuljetuksella. Olimme itse saapuneet paikanpäälle edellisenä iltana, emmekä olleet vielä kerenneet purkamaan edes laukkujamme kun jo aamulla aikaisin kello 8.00 kuljetusauto kaartoi pihaamme. Olimme juuri juomassa Jacksonin kanssa aamukahveja, mutta toimitus sai jäädä kesken ja kiireellä vedimme ulkovaatteet niskaamme. Vaikka kevät on kovaa vauhtai tulossa on keli vielä luminen ja ilma pakkasen puolella.

Merkkari ei ollut aivan yhtä rento matkustaja, kuin muut matkatoverinsa. Se oli hieman hikistynyt ja poni oli hieman poissa tolaltaan. Mitenkään läpimärkä se ei ollut, mutta oriille matkustaminen oli selkeästi hieman epämukavaa. Merkkari tuli trailerista ulos melkoisella ryminällä ja pälyili uutta ympäristöään ihmeissään. Rapsuttelin oria kaulalta ja puhuin sille lempeästi rauhoitellakseni sitä. Lähdin taluttamaan ponia talliin, jossa sidoin sen käytävälle kiinni ja aloin riisumaan siltä loimea sekä kuljetus-suojia. Merkkari steppasi käytävällä koko toimituksen ajan ja pörisi hermostuneesti. En kuluttanut aikaani sen enempää, vaan vein oriin karsinaansa lepäämään. "Vahdi tätä oria tarkasti, se on syönyt ja juonut matkalla tosi huonosti", puhelin työntekijällemme Isalle. "Juu, selvä homma!", Isa vastasi tunnollisesti ja lähti tekemään oriille kunnon voimapirtelöt juotavaksi. Itse lähdin hakemaan autosta vielä loppuja poneja.

Kirjoittanut EmmiN. (omistaja) ja teksti sisältää 204 sanaa.

Klikkaa otsikkoa sulkeaksesi

Päiväkirjamerkintä 30.04.2018

Merkkarin luonne on muuttunut reippaasti tässä viime kuukausien aikana. Se hikinen ja hermostunut poni, jonka ensimmäisen kerran näin tallimme tiluksilla on kadonnut kokonaan. Orin kotiutumisessa kesti hetki, mutta pikkuhiljaa se rentoutui ja muuttui omaksi rempseäksi itsekseen. Olemme päässeet vihdoin kilpakentille mukaan valjakkoajon ja kouluratsastuksen merkeissä. On poni yhtiin näyttelyihinkin jo ilmoitettu. Olen tästä ponista erittäin innostunut. Tykkään sen luonteesta valtavasti, sillä siinä on ripaus pippuria, mutta silti se ei ole liian hankala. Oriin kanssa on varsin mukavaa puuhastella. Olenkin treenannut sen kanssa ahkerasti. Lisäksi olemme tehneet pitkiä maastoreissuja niin ratsain kuin ajaenkin. Olemme yhdessä tutkineet uusia metsäpolkuja Valyrian Shetlandsin ympärillä sijaitsevissa metsissä. En malta odottaa mitä saamme pojan kanssa vielä aikaiseksi tulevaisuudessa!

Kirjoittanut EmmiN. (omistaja) ja teksti sisältää 112 sanaa.

Päiväkirjamerkintä 07.05.2018

Pienellä ponipojalla oli tänään jännät paikat, kun lähdimme kohti Einfallin vappunäyttelyitä. Matkaan oli lähdetty jo pari päivää aikaisemmin, sillä Einfall sijaitsee pohjois-saksassa. Olimme yöpyneet tutulla tilalla 50 kilometrin matkan päässä kilpapaikasta. Mukana oli neljä ponia - Merkkari, Cedina, Bella ja Shalya. Päivä oli aurinkoinen ja riittävän lämmin, jopa +17 astetta. Onneksi kävi koko ajan tuulenvire, joka viilensi aurinkoista päivää sopivasti. Einfallin näyttelyihin oli ilmoittautunut yhteensä reippaasti yli 80 ponia. Osallistujat oli arvottu luokkiinsa ja samassa luokassa saattoi olla minkä rotuisia poneja tai hevosia tahansa. Päivästä tulisi totta tosiaan jännä!

Merkkari kilpaili luokassa 4b. Mukana oli muutama shetlanninponi ja sen lisäksi myös mm. arabi, oldenburg ja suomenhevosia. Orilla oli vastassaan todella hienoja hevosia ja poneja. Aloin jo itsekin epäilemään ponin pärjäämistä, sillä se ei ole koskaan ollut järin voitokas edes oman rotunsa näyttelyissä. Merkkari oli hieman jännittynyt. Se hörisi vierestä kulkeville tammoille turpa töröllä. Rauhoittelin ponia parhaani mukaan ja sainkin pidettyä sen aisoissa. Kun lopulta tuli Merkkarin vuoro esiintyä ei ori ollut parhaimmillaan. Se ravasi jännittyneesti, eikä esittänyt järin hienoa liikettä. Poni ei myöskään malttanut seisoa millään. Lopulta sijoituimmekin luokan kymmenenneksi, vain kaksi ponia oli Merkkariakin huonompia. Näistä toinen oli suhteellisen kehittymätön welshponi. Näissä kilpailuissa jaettiin kuitenkin sertit kaikille sen arvoisille poneille. Merkkari nappasi onneksi itselleen sertin kotiinviemisiksi ja näin ollen saimme anottua sille Champion - arvonimen. Tästä olin sentään todella tyytyväinen.

Kirjoittanut EmmiN. (omistaja) ja teksti sisältää 219 sanaa.

Klikkaa otsikkoa sulkeaksesi

Tämä on virtuaalihevonen - This is a sim-game horse