Tämä on virtuaalihevonen - This is a sim-game horse


Aywick Apple Pie

KTK-III


VH18-017-0385Asuu - siirtotallissa
Tykkää - omenoista
Ei pidä - itikoista

Aywick Apple Pie "Omppu"
shetlanninponi, tamma
s. 05.09.2017, musta, 90cm

kasvattaja Aywick Shetland Pony Stud, GB
omistaja EmmiN. (VRL-03385)

Valjakkopainote: noviisi

4v. 05.02.2018   —   8v. 05.04.2019   —   12-vuotias

Omppu on tamma isolla teellä! Poni kuuluu varmasti tallimme pahimpiin hienohelmoihin, enkä suoraan sanottuna ymmärrä laisinkaan ponin päänsisäistä liikennettä. Tämän vuoksi mieheni Jackson hoitaakin Ompun lähes kokonaan, sillä itsehän kiristelen lähinnä hampaita, kun joudun ponin kanssa toimimaan. Jacksonia vain huvittaa Ompun hölmöily, mutta hänellä onkin oikeat teräshermot. Ompun mielestä maailma on hirveä paikka täynnä ällöttiviä ja pelottavia asioita. Kaikki pörisevä ja suriseva saa Ompun hermot täysin romahduksen partaalle. Kesäisin tamma tuleekin myrkyttää miljoonalla eri tökötillä, mikäli sen kanssa mielii jotakin puuhastella. Herkkisneiti myös hankaa häntänsä ja harjansa hyvin rösöiseksi, mikäli sitä ei suojaa tarpeeksi hyvin ötököiltä. Varsinaista kesäihottumaa ponilla ei ole, mutta henkisesti poni ei kestä ötököitä ja se hinkuttaa kyllä itseään reippaasti, ellei sille laita tarpeeksi myrkkyjä ja ötökkäviuhkaa riimuun silmien eteen. Ilman loimea on vielä selvitty.

Käytävällä seisominen on Ompun mielestä maailman tyhmintä puuhaa. Se seilaa narujen varassa edes takaisin ja kuoputtaa välillä maata hoputtaakseen hoitajaa. Mikäli joku naru nipistää vähän jostain esimerkiksi satuloitaessa antaa Omppu herkästi takaisin ikävästi näykkäisemällä. Omppu ei siis tosiaankaan ole mikään lasten poni, sillä se on melko arvaamaton tapaus. Kaviota Omppu ei ole vielä koskaan antanut takaisin, ja parempi niin, sillä tamma saisi kyllä koivuniemen herrasta sen jälkeen (okei vitsi vitsinä, mutta asiasta kyllä keskusteltaisiin ponin kanssa vakavasti).

Ponin potentiaali valjakkoajoon menee hieman hukkaan, sillä Ompun kanssa ehkä yksi viidestä treeni/kisakerrasta onnistuu loistavasti. Loput kerrat ovatkin sitten jonkinnäköistä säätämistä Ompun mielenhäiriöiden takia. Joko on kiimakiukuttelua, toisinaan joku pieni jumittunut lihas aiheuttaa liioiteltua ontumista ja välillä kentällä lentelevä perhonen saa Ompun hysteerisen pelon valtaan. Ikinä ei voi tietää, mitä tamman kanssa on seuraavaksi vastassa. Osaavahan se on, mutta ponin taidot eivät vain kovin helposti tule esille. Noviisi tasolla olemme kuitenkin päässeet kilpailemaan ja löytyy meiltä siellä ihan hyvää näyttöäkin. Hyvinä päivinään Omppu onkin todella ansainnut voittonsa, huonoina päivinä olemme antaneet yleisölle kunnon viihdettä. Tamma kulkee kauniisti omalla moottorilla ja sillä on kauniit askellajit. Välillä tamma kokoaa itsensä liian alas, mutta tämä on helposti korjattavissa, jos vain ohjastaja tietää mitä tekee. Tarkkaavaisuus ja koulukokeissa Omppu on yleensä parhaimmillaan. Mitä enemmän sille antaa aivoille tekemistä, sen vähemmän se keksii hölmöyksiään. Kestävyydessä vauhdin huuma ja eriskummalliset esteet aiheuttavat Ompulle välillä oikosulkuja aivoihin. On niistäkin onneksi hengissä selvitty. Haastava tamma siis, mutta toisaalta myös hyvin palkitseva, silloin kun sen kanssa jokin asia onnistuu.

Sukutaulu

i. Balsdean Amadeus
ruunikko, 88cm
evm
ii. Hallandale Andreas
tummanruunikko, 85cm
iii. Balsdean Argon
tummanruunikko, 87cm
iie. Miss Manchester
rautias, 82cm
ie. Harmony v. Hostberg
kulomusta, 94cm
iei. Little Jasper
musta, 91cm
iee. Filenne v.d. Spik
kulomusta, 96cm
e. Aywick All Good
musta, 94cm
evm
ei. Appletree's Fantom
musta, 100cm
eii. Starcaps Janpier
kulomusta, 98cm
eie. Silverbell Ebony
musta, 102cm
ee. Gallander Kinea
mustanvoikko, 90cm
eei. Tuiswinn Legolas
musta, 90cm
eee. Rosie's Tigress
mustanvoikko, 89cm

i. Balsdean Amadeus vaikutti aluksi kotimaassaan Isossa-Britanniassa, mutta melko nuorena poikana Amadeus lähti Hollantiin rikastuttamaan maan ponikantaa. Isossa-Britanniassa Amadeus tietysti kävi jalostusarvostelussa, jossa se hyväksyttiin käyttöön. Oria käytettiin parilla tallin omalla tammalla sekä muutamalla ulkopuolisella ponilla. Balsdeanille tuli kuitenkin sukupolven vaihdos tilalle, ja siinä hässäkässä ori jäi taka-alalle. Uusille tilanpitäjille ei ollut oriille enää käyttöä, joten se laitettiin myyntiin. Hollannissa Amadeus menestyi hienosti. Se hyväksyttiin jalostukseen kakkospalkinnolle. Amadeuksen kanssa kilpailtiin ahkerasti näyttelyissä, josta se saikin hyvää palautetta. Muunmuassa orin irtonaista ravia kehuttiin kovasti.

ii. Hallandale Andreas - yhdistelmä este- ja valjakkoponia. Kuka olisikaan koskaan uskonut, että tästä rassukkaluonteisesta oriista kehkeytyy aivan loistava kilpaponi. Andreakselle löytyi loistava kahdeksanvuotias poika ratsastamaan ja kilpailemaan. Yhdessä tämä pari voitti isojakin estekilpailuita sekä ohjas-ajoluokkia. Tallin omistaja puolestaan hoisi valjakkoajon kilpailemisen, jossa Andreas oli aivan mahdottoman hyvä! Kuusi vuotta Andreas oli kiistaton ykkönen shetlanninponien esteratsulistauksessa, mutta valitettavasti Ilja niminen poika ei ollut tipahtanut aikakoneesta, vaan kasvoi lopulta oriin mittasuhteista ulos. Andreaksen kilpaura tyssäsi siihen, sillä uutta sopivaa ratsastajaa ei löytynyt. Ori ei toki turhanpantiksi jäänyt, olihan sillä myös toinen työ - nimittäin jalostusorin virka.

ie. Poni Harmony v. Hostberg on minulle melkoinen mysteeri. Olen kovasti yrittänyt kaivella tammasta tietoja, mutta niitä löytyy hyvin niukasti. Ompun kasvattajakaan ei osannut tammasta minulle paljoa kertoa. Väriltään se oli kulomusta ja virallisissa mittauksissa poni on mitattu 94cm korkeaksi. Näyttelyissä tamman kanssa on käyty vain varsana, jostain syystä niihin osallistuminen tyssäsi kuin seinään. Tammalla on kaksi rekisterissä olevaa varsaa, jotka se on molemmat saanut alle seitsemänvuotiaana. Tämän jälkeen ponista ei ole tietoa missään. Ehkä joskus kuulemme siitä vielä jotain?

e. Aywick All Good on vaikuttavan näköinen tamma, josta kasvattaja voi olla vain ylpeä. Kasvattaja jopa mietti ponin myyntiä sen ollessa yksivuotias, koska se kasvoi hyvin epäsopusuhtaisesti ja tamma oli todella hurjan näköinen. Niin siitä vaan kuitenkin kasvoi todella kaunis huippuhieno rakenteinen neitokainen. Tietysti hyvärakenteinen poni pärjäsi näyttelyissä kuin unelma, mutta sen lisäksi tammasta kuoriutui myös varsin loistava käyttöponi. Goodien kanssa kokeiltiin vähän kaikkea - valjakkoajoa, ratsastusluokkia ja jopa poniagilityä. Poni varsoi ensimmäisen kerran vasta yhdeksänvuotiaana, mutta sen jälkeen Goodie varsoi melkein joka toinen vuosi. Jälkeläisiä ponilla on yhteensä seitsemän.

ee. Gallander Kinea on varmasti yksi syypää siihen, miksi Ompusta tuli niin itsetietoinen Diiva. Kinea oli nimittäin aivan samanlainen, mahdottoman rasittava. Ainakin, mikäli tamman kasvattajaa on uskominen. Itsehän en poniin ole koskaan päässyt tutustumaan. Eipä tammasta siis koskaan tullut lastenratsua tai kilpakenttien loistavinta tähteä. Oli tammassa kuitenkin hyvätkin puolensa, se nimittäin jätti ihan superhienoja varsoja jälkeensä. Kinea oli lisäksi todella hyvä äiti ja hoisi mielellään muidenkin tammojen varsat. Kinean elämä koostuikin lähinnä siitostamman virkaa toimittaessa.

ei. Jaa että miten Irlantilainen poni joutui Brittiläisiin sukuihin? Se onkin hyvä kysymys! Appletree's Fantom oli oikea kansainvälinen kuuluisuus, kaikki suuret kasvattajat tiesivät tämän ponin nimen. Fantom toki menestyi upeasti urallaan, se oli loistava käyttöponi valjakossa ja näyttelyissä lähes aina luokkavoittajana. Kuuluisuuteen ori pääsi kuitenkin ihan muista syistä - ori oli nimittäin todella vakavassa kolarissa, jossa se loukkaantui pahasti. Ihmeen kaupalla Fantom kuitenkin päihitti kuoleman ja parantui hienosti. Käyttöön siitä ei enää ollut, mutta sitä käytettiin pienimuotoisesti jalostukseen vielä tämän jälkeen. Fantomia haluttiin todella käyttää tammoilla ja sitä saikin siirtona ulkomaille. Kolarista uutisoitiin ympäri maailmaa ja tietysti shetlanninponi ihmisiä erityisesti pisti sydämestä, kun hieno jalostusori joutui kyseiseen tilanteeseen.

Jälkeläiset


o. Valyrian Ferrero 27.02.2019 i. Ferdi v.d. Belhoeve VIR MVA Ch, KTK-I, VVJ-II
X

Ferreron omille sivuille

Valyrian Ferrero

musta 97cm korkea shetlanninponiori
s. 27.02.2019, omistaja JP / Fellbury Stud

Ferrero sai alkunsa, kun JP tiedusteli, olisiko Ompusta mahdollista saada tilausvarsaa. Ja sehän sopi minulle, miksikä ei? Tamma oli sopivassa iässä ja jälkikasvu olisi vain tervetullutta. Lopulta maailmaan putkahti ihana Ferrero. Ferrerosta on kasvanut upeaakin upeampi musta komistus. Rakenteeltaan hurjan hieno, paljon emäänsä parempi. Ferrero on jo kantakirjattu ykköspalkinnolla ja se on kilpaillut menestyksekkäästi valjakossa sekä näyttelyissä.

i. Ferdi v.d. Belhoeve
e. Aywick Apple Pie

VVJ Valjakkoajo - 23 sijoitusta

11.09.2018, Huvitus, noviisi koulukoe yksilöille, 5/30
11.09.2018, Huvitus, noviisi tarkkuuskoe yksilöille, 2/30
14.09.2018, Huvitus, noviisi koulukoe yksilöille, 2/30
15.09.2018, Huvitus, noviisi koulukoe yksilöille, 1/30
17.09.2018, Huvitus, noviisi tarkkuuskoe yksilöille, 3/30
21.09.2018, Huvitus, noviisi koulukoe yksilöille, 3/30
21.09.2018, Huvitus, noviisi tarkkuuskoe yksilöille, 5/30
29.09.2018, Huvitus, noviisi tarkkuuskoe yksilöille, 3/30
20.03.2019, Huvitus, noviisi koulukoe yksilölle, 5/30
24.03.2019, Huvitus, noviisi koulukoe yksilölle, 5/30
27.03.2019, Huvitus, noviisi koulukoe yksilölle, 3/30
01.06.2019, Mörkövaara, noviisi koulukoe yksilölle, 4/40
05.06.2019, Mörkövaara, noviisi koulukoe yksilölle, 1/40
08.06.2019, Mörkövaara, noviisi koulukoe yksilölle, 4/40
15.06.2019, Mörkövaara, noviisi koulukoe yksilölle, 6/40
17.06.2019, Mörkövaara, noviisi koulukoe yksilölle, 2/40
24.06.2019, Mörkövaara, noviisi koulukoe yksilölle, 6/40
26.06.2019, Mörkövaara, noviisi koulukoe yksilölle, 4/40
26.06.2019, Mörkövaara, noviisi koulukoe yksilölle, 3/40
06.06.2019, Fellbury Stud, noviisi koulukoe pareille, 1/34
25.08.2019, Fellbury Stud, noviisi koulukoe pareille, 5/27
27.08.2019, Fellbury Stud, noviisi koulukoe pareille, 4/27
16.02.2020, Mörkövaara, noviisi tarkkuuskoe yksilölle, 5/30


Näyttelytulokset & Saavutukset

Kantakirjatilaisuus 20.12.2018   —   15 + 16 + 17 + 14 = 62p. - KTK-III
Ensiarvostelu   —   3 Star Prospect pisteillä 1058/1900

31.08.2018, NJ-näyttelyt, Maybeck Stud, 9/9 (pt. Miia-Maria)

Päiväkirjamerkintä 12.03.2019

Lähdin tänään kaupoille shoppailemaan uudelle Spämmi oripojalle omia varusteita. Koska olen shoppailun maailmanmestari, ei kaupasta päästy tietysti ulos pelkästään varsan varusteiden kanssa. Niinpä Oddpixelin (kiitos upeasta piirroksesta) kassa vaurastui tänään ihan reippaasti, sillä poistuin liikkeestä usean ikeakassin kanssa. Omppu oli yksi onnekkaista, joka sai uusia kivoja juttuja.

Sateenkaaren väriset suitset? Voiko jotain noin söpöä olla olemassakaan. Olihan yhdet sellaisetkin pakko napata mukaan, vaikka talli onkin täynnä erilaisia suitsia. Nämä olivat niin Ompun näköiset! Ehkä joku muukin näitä saisi lainata, mutta erityisesti Omenan käyttöön nämä nyt tulisivat. Näiden suitsien kanssa olisi mukavaa treenata ohjas-ajoa tai lähteä maastoon kärrylenkille. Onhan nämä nyt iha superit vaikka mätsäreihinkin! Sopiva koko löytyi heti ja hintaakin suitsilla oli vain 55v€. Materiaaliltaan synteettiset. Olen enemmän nahkaihminen, mutta näissä materiaali oli toissijainen asia.

Kirjoittanut EmmiN. (omistaja) ja teksti sisältää 125 sanaa.

Klikkaa otsikkoa sulkeaksesi