Tämä on virtuaalihevonen - This is a sim-game horse


Cumblewick Buttercup

Champion, KTK-II, SHLA-I


VH18-017-0212Asuu - pihatossa
Tykkää - metsäretkistä
Ei pidä - pullasta

Cumblewick Buttercup "Pepe"
minishetlanninponi, ori
s. 11.01.2017, punaruunikko (EeAa), 80cm

kasvattaja Cumblewick Stud, GB
omistaja EmmiN. (VRL-03385)

Valjakkopainote: noviisi

3v. 11.04.2017   —   8v. 11.10.2018   —   20-vuotias

Niin ulkonäöltään kuin luonteeltaankin suloinen Pepe on tallityöntekijöidemme yksi suosikeista. Pepe saapui heinäkuussa Cumblewick Studista Härdelliin. Ori oli tullessaan viisivuotias ja sen kanssa oli touhuttu kasvattajallaan jo sitä sun tätä. Pepen kanssa oli matkusteltu ja reissattu näyttelykehissä ulkomaillakin saakka, jonka lisäksi se oli osallistunut muutamiin valjakkoajokilpailuihinkin. Ori olikin kuin vanha tekijä pitkällä matkallamme Isosta-Britanniasta Suomeen.

Pepen pään saavat pyörälle ainoastaan naiset. Muutoin pieni oripoika on erittäin fiksu sekä tasapainoinen suorittaja. Ohikulkeville neitokaisille herra kajauttaa aina onnellisen tervehdyksen ja esittää muutaman steppaavan askeleen. Jos tammalla ei ole kiimaa jää Pepen iskuyritykset tähän. Kiimaisista tammoista Pepen pää menee pyörälle, jolloin sen korvat tuntuvat menevän tukkoon - tällöin mikään komento ei pelitä. Siinä ne orin huonot puolet sitten olivatkin. Hoitotilanteissa Pepe on mitä suloisin ja hauskin. Se hauskuuttaa hoitajaansa välillä pelleilemällä, muttei se koskaan keksi mitään pahansisuisia jekkuja. Ori lähinnä vain ilmeilee tai tuuppii hellästi turvallaan. Käytävällä ori seisoo nätisti paikallaan ja on aktiivisesti mukana hoitajan touhuissa. Kaviot nousevat nätisti ja ainoa ongelma on ponin pieni koko, joka rasittaa kengittäjän selkää. Eläinlääkäriltä Pepe ottaa mielellään vastaan herkkuja, eikä katso lääkäriä pahalla vaikka saisi piikistä. Taluttaessa ori hölkkää taluttajan vierellä pysyäkseen perässä, muttei se koskaan kiihdytä hoitajan ohi vaan pysähtyy ja reagoi hyvin ihmisen liikkeisiin. Pepe on erittäin sosiaalinen tapaus ja tulee hyvin toimeen muiden nuorien orien kanssa. Toki se pistää vatsaan, jos oikein päällekäyvä tapaus tulee vastaan. Muiden leppoisaluonteisten herrojen kanssa Pepellä kuitenkin synkkää hyvin. Ori elää mielellään niin pihatossa kuin sisällä karsinassakin.

Pienen kokonsa vuoksi oria ei ole koskaan opetettu ratsuksi. Ajoon herra oli jo opetettu meille tullessaan, joten olemme päässeet hyvin helpolla, kun alku oli jo hyvin tehty. Pepeä on treenattu paremmaksi ja ponipoika onkin ollut hyvin oppivainen. Noviisitasoa korkeammalle emme ole kuitenkaan koskaan päässeet. Pepe on herkkä ajaa ja se reagoi hyvin pieniin apuihin. Se ei ole koskaan yrittänyt ryöstää, vaan pysähtyy sillä sekunnilla kun käsky kuolaimista välittyy aivoihin. Koulukokeissa ahertaessa ori taipuu pienellekkin voltille ja se taipuu kauniisti kumpaankin suuntaan. Ori kulkee kauniissa muodossa ja sen kaikki askellajit ovat hyvin vahvoja. Erityisesti ponin laukka on saanut paljon kehuja tuomaristolta. Pepe suoriutuu valjakosta myös pariluokissa. Parhaiten se menee toisen orin seurassa, mutta tammaseurakin sopii kunhan tamma on ennestään tuttu ja sen kanssa on treenattu hyvin ennen kilpailuja - muutoin ponin ajatukset saattavat haaveilla vieressä olevasta tytöstä suoritusta häiritsevästi. Valjakkoajon lisäksi puuhastelemme Pepen kanssa kaikkea pikkukivaa. Käymme kävelyillä rämpimässä metsässä. Ori tykkää pitkistä metsälenkeistä eikä säiky turhia. Se myös odottaa rauhallisesti paikallaan, jos vaikka pysähdytään eväsretkelle. Pepe hyppää irtohypyttäessä esteitä jopa 50cm korkeudelta! Ponilla on hyvä imu esteille ja se hyppää hyvällä voimalla epäröimättä esteiden ylitse. Lisäksi oriilta sujuu hyvin juoksuttaminen niin irtona kuin liinassakin. Joskus olemme harjoitelleet myös temppuja kuten kumartamista. Leikkisän luonteensa vuoksi Pepe tykkää myös esimerkiksi leikkiä palloilla kentällä.

Kilpapaikoilla ori on yleensä ensin jonkun aikaan pörheänä ja huutelee tammojen perään. Kilpailuihin kannattaakin mennä hyvissä ajoin, jotta Pepe kerkeää kokoamaan taas ajatuksensa kasaan. Näin kilparata sujuu paljon paremmin, kuin lyhyellä verryttelyllä. Oriin kanssa kilpaillaan ahkerasti valjakkoajossa, mutta en ole pois sulkenut ajatusta myös esimerkiksi poni-agilitystä, mikäli sellaiset kilpailut joskus vastaan sattuvat tulemaan. Pepe on rakenteeltaankin varsin hieno, joten kiertelemme säännöllisen epäsäännöllisesti myös näyttelyissä. Pepe on sen verran riippuvainen muista, ettei se uskalla kulkea yksin trailerissa. Sillä on oltava aina kaveri, koska muutoin se on hyvin levoton. Kaverin kanssa matkaaminen sujuu hyvin. Pepe menee parhaiten koppiin, kun kaveri on jo valmiiksi kopissa. Silloin se ei epäröi laisinkaan kävelemästä kuljetusautoon sisään.


Sukutaulu

i. Clopton's West Wilder
tummanpunaruunikko, 79cm
evm
ii. Bermudas Damie
tummanruunikko, 74cm
iii. Blue Revelon
rautiaankimo, 79cm
iie. Bermudas Lilian
ruunikko, 81,4cm
ie. Bay Leaf Ohana
musta, 89cm
iei. Bay Leaf Floffy
mustankirjava, 92cm
iee. Hartwells Melody
musta, 80cm
e. Ledroy Theresa
punaruunikko, 82cm
evm
ei. Clopton's Isac
voikko , 86cm
eii. Butstock Rexon
voikko, 83cm
eie. Velotion DeeDee
rautias, 80cm
ee. Wermont Himalay
ruunikko, 80cm
eei. Rainy Eastern
ruunikonkirjava, 91cm
eee. Ledroy Tamara
punaruunikko, 79cm

i. Clopton's West Wilder sulostutti ihmisiä kultaistakin kultaisemmalla luonteellaan. Wilderiä ei voinut oriksi uskoa, se oli niin lauhkea ja sympaattinen otus. Eipä siis ollutkaan mikään ihme, että poni oli varsin suosittu jalostuskäytössä. Wilder kuitenkin menehtyi valitettavasti hyvin nuorena, jo kymmenen vuoden iässä. Orille tuli kaasuähky kuin salama kirkkaalta taivaalta, eikä eläinlääkäri pystynyt ponia enää pelastamaan. Wilder jätti kuitenkin jälkeensä parikymmentä hienoa ja tervettä varsaa, jotka jatkavat tätä mielenkiintoista sukulinjaa. Wilder kerkesi ennen menehtymistään kilpailemaan valjakkoajossa sekä poniagilityssä. Lisäksi ori kantakirjattiin ykköspalkinnolle ja se pärjäsi hienosti myös rotunäyttelyissä.

ii. Bermudas Damien kanssa kilpailtiin monipuolisesti useissa eri lajeissa - valjakkoajossa, poniagilityssä sekä näyttelyissä. Damie oli varsin vilkas poika, joten sen kanssa oli toisinaan hieman haasteita. Oriin oli erityisen vaikeaa keskittyä samaan asiaan kovin pitkään ja toisinaan Damien kanssa työskentely oli melkoista sähläystä. Levottomasta luonteestaan huolimatta Damie oli kuitenkin todella ystävällinen herrasmies. Se ei koskaan tehnyt kenellekään mitään pahaa ja kuskasi mielellään pikkulapsiakin kyydissään talutuksessa. Damie ei ollut rakenteeltaan täys kymppi, mutta kyllä se muutaman kakkosen nappasi näyttelyistä. Jossain vaiheessa omistaja kuitenkin kyllästyi hakemaan kakkosia ja lopetti näyttelyissä kiertelemisen. Oriin kanssa alettiin keskittymään vain valjakkoajoon sekä poniagilityyn. Jälkeläisiä Damie jätti jälkeensä vain muutaman, mutta niistä jokaikinen on ylittänyt isänsä. Damienistä lähti siis selkeästi loistavat geenit jälkipolville.

ie. Bay Leaf Ohana oli hieman minikokoa isompi, mutta silti vain 89 senttinen ponitamma. Se jäi monesti isompien standarien jalkoihin ja tamma olikin luonteeltaan varsin ujo. Se jäi laumassa aina pohjimmaiseksi, eikä ponille meinattu millään löytää sopivia tarhakavereita. Tamma tuntui tukeutuvan kovin ihmisiin ja rakastikin saamaansa huomiota - oli sitten kyseessä tuttu tai vieras henkilö. Ohana oli loistava valjakkoponi ja pomminvarma askeltaja maastossa. Se mietti tarkkaan jokaisen askeleensa, eikä juuri ikinä kompuroinut. Hieman säpsy tämä poni oli, mutta ihmisen rauhoittava ääni ja silittely sai ponin äkkiä rentoutumaan. Ohanan kanssa kilpailtiin hieman valjakkoajossa ja käytiin muutamaan otteeseen näyttelykehissä. Tamma varsoi myös yhden kerran. Pääasiassa se oli vain puskaponi, jonka kanssa tytöt harrastelivat ja nauttivat ponin kanssa touhuamisesta.

e. Ledroy Theresa syntyi yllätyksenä eräänä elokuisena aamuna. Wermont Himalay oli kyllä astutettu, mutta tammaa luultiin tyhjäksi. Kesällä ponin maha toki kasvoi hieman, mutta sen luultiin vain johtuvan vihreästä. Theresa kuitenkin oli iloisena yllätyksenä laitumella emänsä kanssa. Vaikka Theresa on pienikokoinen mini, on se luustoltaan rakenteeltaan hyvin vahva. Ponin jalkojen luustoa on kehuttu todella paljon. Sitä se on periyttänyt paljon jälkeläisilleenkin. Theresan kanssa ei koskaan kilpailtu sen enempää. Se toimi kasvattajan tyttären harrasteponina siihen saakka, kunnes se kasvoi ponista yli. Sen jälkeen Theresa vietti elämäänsä siitostammana ja nauttien laiskasta elämästä.

ei. Säkäkorkeudeltaan hyvin standardin ja minin rajamailla oleva Clopton's Isac oli kasvattajalleen aluksi suoranainen pettymys. Siitä toivottiin paljon pienempää ponia. Poni piti aina pitää hyvin matalassa kaviossa, jotta sen kanssa sai kilpailla miniluokissa. Tämä tietysti hieman huononsi kaviopisteitä. No joka tapauksessa, Isacista kasvoi kuitenkin todella kaunisrakenteinen ja hyväliikkeinen poni. Orin kanssa kilpailtiin valjakkoajo- ja ohjas-ajoluokissa. Rauhallisen luonteensa vuoksi sen kanssa pystyivät myös lapset touhuamaa ilman pelkoa, että jotain olisi sattunut. Isac oli lasten kanssa rauhallinen eikä koskaan tehnyt äkkinäisiä liikkeitä.

ee. Tamma Wermont Himalay koki nuorena kovia, sillä sen omistaja kuoli ja ponit jäivät luonnon armoille kuukaudeksi. En tiedä mitä tässä lähtökohtaisesti oli tapahtunut, joku virhe ilmeisesti, sillä ponit olisi pitänyt ehdottomasti hakea saman tien sieltä pois omistajan kuoltua. Onneksi ne olivat kaikki laitumella ja syksyllä siellä riitti vielä hieman syötävää. Kaikki olivat silti kuitenkin laihtuneet hurjasti ja niiden karva oli aika hurjan huonossa kunnossa. Poneilla ei ollut kunnollista suojaa ja ne palelivat. Oli siellä yksi menehtynytkin. Himalayasta tuli kuitenkin menestystarina. Viisivuotiaana poni oli kuntoutunut täysin ja sen kanssa lähdettiin kilpailemaan ohjas-ajoluokissa sekä näyttelyissä. Tamma pärjäsi todella hienosti.

Jälkeläiset

Pepe on tarjolla jalostukseen puhdasrotuisille shetlanninponeille.

o. Golden Rum 04.03.2018 e. Skelberry Daiquiri VIR MVA Ch, KTK-III
t. Mayhem Royal Blackberry 02.05.2018 e. Blueberry Crown KTK-II
t. Valyrian Buttercrush 11.07.2018 e. Ninië KTK-II

VVJ Valjakkoajo - 41 sijoitusta

11.09.2017, Hengenvaara, noviisi tarkkuuskoe, 2/100
26.09.2017, Hengenvaara, noviisi tarkkuuskoe, 2/100
28.09.2017, Hengenvaara, noviisi kestävyyskoe, 10/100
30.09.2017, Hengenvaara, noviisi tarkkuuskoe, 1/100
14.09.2017, Härdelli, noviisi yhdistetty pareille, 3/27
16.09.2017, Härdelli, noviisi yhdistetty pareille, 3/27
19.09.2017, Härdelli, noviisi yhdistetty pareille, 1/27
30.09.2017, Härdelli, noviisi yhdistetty pareille, 3/27
01.10.2017, Härdelli, noviisi yhdistetty pareille, 2/28
05.10.2017, Härdelli, noviisi yhdistetty pareille, 5/28
06.10.2017, Härdelli, noviisi yhdistetty pareille, 2/28
07.10.2017, Härdelli, noviisi yhdistetty pareille, 2/28
11.10.2017, Härdelli, noviisi yhdistetty pareille, 4/28
13.10.2017, Härdelli, noviisi yhdistetty pareille, 2/28
15.10.2017, Härdelli, noviisi yhdistetty pareille, 3/28
18.10.2017, Härdelli, noviisi yhdistetty pareille, 1/30
20.10.2017, Härdelli, noviisi yhdistetty pareille, 5/30
30.10.2017, Härdelli, noviisi yhdistetty pareille, 3/30
18.11.2017, Härdelli, noviisi yhdistetty pareille, 2/20
03.12.2017, Koistila, noviisi tarkkuuskoe, 3/30
04.12.2017, Koistila, noviisi tarkkuuskoe, 2/30
08.12.2017, Koistila, noviisi tarkkuuskoe, 3/30
12.12.2017, Koistila, noviisi tarkkuuskoe, 2/30
22.12.2017, Koistila, noviisi tarkkuuskoe, 1/30
29.12.2017, Koistila, noviisi tarkkuuskoe, 3/30
30.12.2017, Koistila, noviisi tarkkuuskoe, 4/30
11.11.2017, Härdelli, noviisi yhdistetty pareille, 3/11
12.11.2017, Härdelli, noviisi yhdistetty pareille, 3/11
13.11.2017, Härdelli, noviisi yhdistetty pareille, 3/11
19.11.2017, Härdelli, noviisi yhdistetty pareille, 1/11
20.11.2017, Härdelli, noviisi yhdistetty pareille, 2/11
21.11.2017, Härdelli, noviisi koulukoe, 5/30
24.11.2017, Härdelli, noviisi koulukoe, 5/30
28.11.2017, Härdelli, noviisi koulukoe, 5/30
29.11.2017, Härdelli, noviisi koulukoe, 1/30
03.01.2018, Mörkövaara, noviisi kestävyyskoe, 6/52
07.01.2018, Mörkövaara, noviisi kestävyyskoe, 7/52
12.01.2018, Koistila, noviisi tarkkuuskoe, 3/30
19.01.2018, Koistila, noviisi tarkkuuskoe, 4/30
22.01.2018, Koistila, noviisi tarkkuuskoe, 5/30
26.01.2018, Koistila, noviisi tarkkuuskoe, 5/30


Näyttelytulokset & Saavutukset


Kantakirjatilaisuus 20.06.2018   —   19 + 18 + 20 + 20 = 77p. - KTK-II
Ensiarvostelu   —   3 Star Prospect pisteillä 1040/1900
Champion - arvonimi myönnetty 22.05.2018
SHLA tilaisuus 20.06.2019   —   10 + 17 + 30 + 20 + 26 + 23,5 = 126,5p. SHLA-I

14.09.2017, NJ-näyttelyt, Huvitus, 5/9 SA (pt. Zafiro)
18.02.2018, NJ-näyttelyt, Härdelli, 1/7 - irtoSERT (pt. Sorel)
14.03.2018, NJ-näyttelyt, Maybeck Stud, 4/12 - irtoSERT (pt. Kati)
01.04.2018, NJ-näyttelyt, Maybeck Stud, 4/11 - irtoSERT (pt. Jannica)

Päiväkirjamerkintä 13.04.2019

Olin jo pitkään ostanut poniemme rehut läheisestä maatalouskaupan kaltaisesta yleistavaraliikkeestä. Heinä tulee meiltä omasta takaa, mutta kaikki muu kaurasta lähtien on jouduttu ostamaan liikkeistä. Kylämme liike on kuitenkin melko pieni ja valikoima hyvin suppea. Isojen lavojen osto ja kuljetus meille kauempaa liikkeistä on ollut kuitenkin niin kallista, että olen tyytynyt pieneen valikoimaan. Kun sitten kuulin, että 1,5h matkan päähän avattiin hevostarvikeliike joka myi Stjärnesands Hästerin tuottamia hevosrehuja, olin haljeta innosta! Olin selannut heidän valikoimaansa aikaisemmin netistä ja halunnut jo pitkään kokeilla näitä rehuja. Niinpä liikkeen avajaispäivänä hyppäsin pakettiautoni kyytiin ja lähdin huristelemaan kohti liikettä.

Kyllähän siinä liikkeen omistaja hieman ihmetteli, kun aloin tyhjentää heidän liikettään erilaisista rehuista. Noh, meiltä löytyy paljon poneja ja koska matkaa liikkeeseen on, päätin suoraan ostaa isomman satsin. Onneksi liikkeellä oli todella hyvät varastot, joten ongelmaa tästä ei päässyt syntymään.

Pepelle ostin tänään kokeiluun Kurkumaa. Ori loukkasi jalkansa n. 2kk sitten ja se oli useamman viikon kuin tukki. Oikealla hoidolla saatiin turvotus laskemaan, mutta jalka vaivaa välillä edelleen. Se kerää nestettä ja kuumottaa monesti rankemman treenin jälkeen. Olen hoitanut jalkaa kylmäämällä, mutta tämän Kurkumavalmisteen nähtyäni päätin lähteä kokeilemaan sitä. Kurkumahan on luonnon oma "kortisoni". Se ylläpitää lihaksiston, luuston ja nivelten terveyttä. On sillä sanottu parantavan myös tulehduksia. Saa nähdä, auttaako tämä meidän kohdalla! Parempi yrittää kuin jättää kokeilematta, ei tästä ainakaan haittaa ponille tule olemaan.

Kirjoittanut EmmiN. (omistaja) ja teksti sisältää 220 sanaa.

Klikkaa otsikkoa sulkeaksesi

Valjakkovalmennus 18.03.2018

Emmin ja pienen miniponi Pepen saapuessa Maybeckin tiloihin, olin hihkua onnesta - olin nimittäin tyystin ihastunut sen myytävänä olevaan miniponijälkeläiseen, joten nyt minulla oiva tilaisuus nähdä varsan isäukko tositoimissa. Ehkä se jopa auttaisi tekemään päätöksen siitä, lähtisinkö tekemään varsasta tarjouksen. “Terve!” huikkasin, ja kiiruhdin auttamaan nuorta naista purkamaan oria trailerista. Samalla, kun laitoimme oria yhdessä tuumin maratonkärryjen eteen, Emmi kertoi minulle hieman orinsa taustoista ja siitä, miten heillä oli viime aikoina mennyt.

“Nyt kun sä lähdet verryttelemään sitä, pidä huoli, että sulla säilyy tasainen ohjastuntuma ja vaikka tänään on tarkoitus ajaa normaalia kovemmassa tempossa, sun on huolehdittava että se pysyy sun kontrollissa kokoajan. Eli samalla kun sä taivuttelet sitä, sä voit pyytää sitä välillä odottamaan ja välillä vähän lisätä vauhtia. Samalla saadaan sen lihakset vertymään nopeammin.” ohjeistin valjakkoa nurmikentän keskellä. “Jes, nyt näyttää aika kivalle. Vaikka se on ihan superpieni, niin ei voi tyytyä siihen, mitä puoli-ilmaiseksi antaa. Huomattavasti parempi, riittää, siirrä vain käyntiin ja anna sen hetki hengähtää.”

Kun Pepe oli avuilla ja verrytelty, lähdimme ajamaan ensin hyvin tavanomaisia porttitehtäviä ensin hieman hiljaisemmassa vauhdissa ja sitten vähän reippaamassa vauhdissa niin, että päästiin oikean maratonajon makuun. Emmi ajoi oriaan erittäin näppärästi; avut olivat selkeitä ja hevosystävällisiä, ja pieni oripoika pötki kärryjen edessä kuuliaisesti sen, minkä kintuistaan pääsi. Kun olimme treenanneet noin viisi eri porttitehtävää ja Pepe jo hieman alkoi päästä jutun juoneen mukaan, siirryimme vedelle.

“Tule ensin ihan vain ravissa ja muista tukea sitä äänellä. Käynnille ei saa tippua, mutta laukalle rikkominen ei ole ongelma. Kunhan se etenee rohkeasti eteenpäin, ja sä muistat olla sille se rohkaiseva kaveri.” ohjeistin valjakkoa, joka oli jo suuntaamassa vedelle. Pepe pötki veden läpi korvat tötteröllä ilman minkäänlaista epävarmuutta, joten jo seuraavalla kierroksella pyysin Emmiä tulemaan laukassa. Nyt Pepe rikkoi muutamalla käännöksellä raville, mutta Emmi korjasi poninsa hienosti takaisin laukalle ja korjasi ajorataansa seuraaville porteille niin, että poni saattoi tehdä koko homman laukassa sujuvasti. “Sehän meni hienosti! Pepe on varsin kiva pakkaus. Nyt kun ajelet kotona, pidä huoli siitä, että sulla on kokoajan ajatus siinä, mitä teet. Sillä tavalla teidän yhteistyöstä saadaan vielä saumattomampi ja se sitten puolestaan näkyy kisatuloksissa. Vai mitä?” tuumin ohjastajalle, ja vinkkasin tälle leikkisästi silmää. “Mä hyppään kärryille, niin kävellään kaikessa rauhassa takaisin tallille.”

Kirjoittanut VP / Amelie Maybeck ja teksti sisältää 362 sanaa.

Klikkaa otsikkoa sulkeaksesi

Päiväkirjamerkintä 13.12.2017

Voi meidän pikku pepe! Miten onnellinen olenkaan tästä pikkuherrasta. Orin kanssa kilpailtiin aktiivisesti valjakkoajossa ja poni keräsikin kaikki VVJ laatuarvosteluun tarvittavat 40 sijoitusta (sekä yksi ylimääräinen) vain parissa kuukaudessa! Tämän jälkeen ori jäi hetkeksi hiljaiselolle, kunnes joulukuussa julkaistiin kantakirjatilaisuus myös kelvottomille poneille. Minähän ilmoitin Pepen tietysti heti mukaan!

Olen yrittänyt saada sille näyttelystä kantakirjakelpoisuutta, muttei tämä pieni miniori pärjännyt millään isojen orien kanssa samoissa luokissa. Kantakirjatilaisuudessa Pepe kuitenkin yllätti minutkin - poni nimittäin kantakirjattiin upeasti ykköspalkinnolle 80 pisteellä! En voi olla tyytyväisempi tähän herraan. Seuraavaksi Pepe siirtyy jalostuskäyttöön, toivon että muutkin ovat yhtä innoissaan siitä kuin minäkin. Jälkeläisnäytön jälkeen ori viedään vielä laatuarvosteluihin tavoitteena niistäkin tietysti ykköspalkinnot (tosin kakkonenkin riittää meille). Jos innostun, niin vien oriin vielä kilpailemaan SPC:ssä.

Kirjoittanut EmmiN. (omistaja) ja teksti sisältää 119 sanaa.

Klikkaa otsikkoa sulkeaksesi