Reawick Buckbeak

KTK-III

VH19-017-0114Asuu - pikkutallissa
Tykkää - harjoista
Ei pidä - pesuista

Reawick Buckbeak "Putte"
shetlanninponi, ori
s. 14.09.2016, ruunikonpäistärikkö, 102cm

kasvattaja Stable Reawick, GB
omistaja EmmiN. (VRL-03385)

Valjakkopainote: vaativa

3v. 14.03.2017   —   8v. 14.10.2017   —   14-vuotias

Putte on tallimme pahin riiviö. Toki meillä on muitakin hankalia poneja (tosin vain muutamia), mutta Putte on ansainnut kyllä riiviötittelinä. Ori on oikea tuholainen, eikä sen kanssa mikään tavara pysy ehjänä. Ei sitten mikään. Tarhassa se tuhoaa kaikki vesiastiat leikkimällä niiden kanssa. Ponille yritettiin tarjota erilaisia leluja, mutta nekin hajosivat alta aikayksikön. Mitkään loimet eivät ponin päällä pysy, sillä se repii ne saman tien alas. Joskus harvoin saattaa loimi olla jopa ehjänä maassa, mikäli paikalle on ehtinyt tarpeeksi nopeasti. Jos ei, on loimi tuhannen päreinä pisin tarhaa. Onpa poni tuhonnut myös lukuisia harjoja, muutamia harjapakkeja, tarhan aidat miljoonaan kertaan, työntekijän silmälasit jnejne. Lista on loputon. Ja aina kun ajattelee, että ei tuo poni tuonne ainakaan yllä. No taatusti yltää. Mikään ei ole turvassa Puten tuhovoimalta.

Hoidettaessa Putte on aktiivisesti touhuissa mukana. Ja odottaa tilaisuutta seuraavaan tuhoon. Oriin bravuuri on ottaa takin taskusta kiinni niin, että se repeää. Ihan vain huomaamatta. Kun tajuat tapahtuneen ja savua nousee jo korvista, vain yksi vilkaisu poniin saa kuitenkin vihan nopeasti laantumaan. Ori tuijottaa suurilla ruskeilla silmillään viattomasti alahuuli hieman väpättäen. Miten siinä sitten toiselle voisi olla vihainen? No joo, se siitä sitten. Tuli tätä ponia jo haukuttua tarpeeksi. On se ihan kivakin. Luonteeltaan rohkea ja hyvin vastaanottavainen, jonka kanssa on helppo mennä mihin vain. Poni on asiallinen niin kengittää kuin eläinlääkärinkin kanssa. Ei raahaa taluttajia perässään pisin tallin pihaa, vaan pysyy hyvin näpeissä eikä rieku turhia. Putte on hyvin tasapainoinen luonteeltaan, ei huutele tammojen perään tai säiky turhia. Pesuista se ei kyllä tykkää ja välttelee pesuboxiin menemistä. Ei kuitenkaan ole liian päkö, vaan tiukoin varmoin ottein orin saa kyllä lopulta pesupaikalle.

Kentällä oriin bravuuri on piehtarointi. Saman tien hiekka-alueen nähdessään poni suorastaan sinkoo sinne ja heittäytyy selälleen. Ei mikään ihan toivottava ominaisuus. Esim. juoksuttaessa varusteet päällä saa olla kovinkin tarkkana. "Putte prkl EI", on aika yleinen huuto, joka kaikuu kentällä juoksutustilanteissa. En pistäisi myöskään pientä ratsastajaa selkään oriin kanssa yksin kulkemaan, se kellahtaisi varmaan ratsastaja kyydissäänkin maaten. Kärryt perässä se ei tätä ole sentään alkanut harrastaa. Tästä pölhöstä orista ei koskaan uskoisi, mikä siitä sitten kuitenkin kuoriutuu, kun se pääsee kunnolla hommiin. Täydellinen pieni valjakkoponi. Liikkuu mielettömällä energialla eteenpäin käyttäen hienosti kaikkia ruumiinosiaan hyödykseen. Parhain askellaji oriilla ehdottomasti laukka, mutta ei ravissa ja käynnissäkään moitittavaa. Joskus hieman vahva kädelle, mutta sen saa suht helposti takaisin kevyeksi. Rakenteeltaan Putte on kestävä ja sopii loistavasti vaativimpiinkin kestävyyskokeisiin. Suoriutuu hienosti toki myös koulu- ja tarkkuuskokeista. Ei sovi parivaljakkoluokkiin, härkkii toisia poneja liikaa.


Kuvat © Valyrian Shetlands

Sukutaulu & jälkeläiset

i. Reawick Fawkes
punaruunikko, 100cm
evm
ii. Goldenrod Dudley
tummanpunaruunikko, 103cm
iii. Dayforgs Filius
musta, 100cm
iie. Nymphadora
ruunikko, 105cm
ie. Trelowney's Sabrina
ruunikonkimo, 99cm
iei. Quirinus
rautias, 100cm
iee. The Grey Lady
ruunikonkimo, 95cm
e. Wanteborgs Winky
ruunikonpäistärikkö, 104cm
evm
ei. Wanteborgs Severus
ruunikko, 106cm
eii. Emmanuel IV
tummanruunikko, 107cm
eie. Lily Lavette
punaruunikko, 98cm
ee. Milly Mafalda
mustanpäitärikkö, 95cm
eei. Gadlick Vincent
mustanpäistärikkö, 100cm
eee. Ikunija
musta, 92cm

Jälkeläiset

Putte on tarjolla jalostukseen puhdasrotuisille shetlanninponeille.

t. Valyrian Bagheera 12.05.2018 e. Moongardens Lavinia KTK-II

Kilpailumenestys

Kantakirjatilaisuus 20.05.2019   —   17 + 16 + 17 + 17 = 67p. - KTK-III

Ensiarvostelu   —   2 Star Prospect

Näyttelytulokset

07.04.2019, NJ-näyttelyt, Valyrian Shetlands, 4/10 irtoSERT (pt. birdie)

VVJ Valjakkoajo - 5 sijoitusta

04.05.2019, Mörkövaara, noviisi tarkkuuskoe yksilöille, 1/29
18.05.2019, Mörkövaara, noviisi tarkkuuskoe yksilöille, 1/29
26.05.2019, Mörkövaara, noviisi tarkkuuskoe yksilöille, 1/29
27.05.2019, Mörkövaara, noviisi tarkkuuskoe yksilöille, 5/29
22.05.2019, Fellbury Stud, vaativa koulukoe yksilölle, 2/19

Päiväkirja

Päiväkirjamerkintä 13.04.2019

Olin jo pitkään ostanut poniemme rehut läheisestä maatalouskaupan kaltaisesta yleistavaraliikkeestä. Heinä tulee meiltä omasta takaa, mutta kaikki muu kaurasta lähtien on jouduttu ostamaan liikkeistä. Kylämme liike on kuitenkin melko pieni ja valikoima hyvin suppea. Isojen lavojen osto ja kuljetus meille kauempaa liikkeistä on ollut kuitenkin niin kallista, että olen tyytynyt pieneen valikoimaan. Kun sitten kuulin, että 1,5h matkan päähän avattiin hevostarvikeliike joka myi Stjärnesands Hästerin tuottamia hevosrehuja, olin haljeta innosta! Olin selannut heidän valikoimaansa aikaisemmin netistä ja halunnut jo pitkään kokeilla näitä rehuja. Niinpä liikkeen avajaispäivänä hyppäsin pakettiautoni kyytiin ja lähdin huristelemaan kohti liikettä.

Kyllähän siinä liikkeen omistaja hieman ihmetteli, kun aloin tyhjentää heidän liikettään erilaisista rehuista. Noh, meiltä löytyy paljon poneja ja koska matkaa liikkeeseen on, päätin suoraan ostaa isomman satsin. Onneksi liikkeellä oli todella hyvät varastot, joten ongelmaa tästä ei päässyt syntymään.

Putte on jopa hieman tuhdissa kunnossa, enkä sille aio syöttää heinän lisäksi kuin kivennäisiä. Tilanteen muuttuessa toki harkitaan tilannetta uudestaan, todennäköisesti ori saa jonkin tukirehun sitten, kun sen kanssa aletaan kisaamaan aktiivisesti. Olin pitkään kuitenkin etsinyt matalia ruoka-astioita, meidän lähikaupassa oli vaan isompia ämpäreitä. Jostain syystä itse inhoan niitä ja tykkään matalemmista malleista. Nämä nähdessäni päätin ostaa niitä ison kasan, erityisesti Puten takia. Putte oli taas viikon aikana tuhonnut useamman ämpärin, joten näitäkin tulisi varmaan kulumaan ihan kiitettävästi. Toistaiseksi ostin oriille viisi sinistä ruoka-astiaa. Jospa ne pysyisivät edes hetken käyttökunnossa.

Kirjoittanut EmmiN. (omistaja) ja teksti sisältää 225 sanaa.

Klikkaa otsikkoa sulkeaksesi

Tämä on virtuaalihevonen - This is a sim-game horse