Mayhem Black Trophy

Champion, KTK-II, SHLA-II

VH18-017-0079
SPC-SR2-2135

Asuu - pihatossa
Tykkää - liikkua
Ei pidä - sisällä olosta

Mayhem Black Trophy "Trolli"
shetlanninponi, ori
s. 29.11.2017, musta, 100cm

kasvattaja EmmiN. (VRL-03385)
omistaja EmmiN. (VRL-03385)

Koulu- ja Valjakkopainote: Helppo C, vaativa

3v. 29.02.2017   —   8v. 29.08.2018   —   12-vuotias

Trolli on tallimme pelle hermanni, joka yrittää tehdä vaikutuksen tempauksillaan niin ihmisiin, kuin tammoihinkin. Oriin kanssa pienetkin arkipäivän askareet saattavat olla rasittavia, mikäli ori päättää heittää huumorivaihteensa päälle. Tarpeen vaatiessa osaa Trollikin olla kuitenkin kunnollisesti, mutta toisinaan sitä tarvitsee muistuttaa kovinkin siitä, miten hienojen orien kuuluu käyttäytyä.

Hoitotilanteissa ori on melkoinen velmu. Poni kaataa ahkerasti käytävälle jätettyjä tavaroita, joten olethan varuillasi ja jätät mm. kalliit varusteet riittävän etäisyyden päähän tästä pikkupojasta. Trolli on melkoinen sättä ja se seilaa jatkuvasti narujen varassa, eikä meinaa pysyä aloillaan sitten millään. Ori ei ole kovin kärsivällinen ja sille riittääkin pihainen harjaus plus huolto. Levottoman luonteensa takia Trolli ei ole kengittäjän eikä eläinlääkärin suosikki. Luonteensa vuoksi poni sopii parhaiten pihattoelämään, sillä tallissa ollessa Trollilla tuntuu kaatuvan seinät päälle. Sisällä ollessaan se pureskelee seiniä ja paukuttaa karsinan ovea etusillaan. Pihatossa ori on rauhallinen ja nauttii saadessaan viipottaa vapaana päivät pitkät. Trolli ei olekaan mikään ihanne sairastelija, jos se joutuisi koppilepoon olisi karsina todennäköisesti remontin tarpeessa.

Levottomuudestaan huolimatta ei Trolli ole mitenkään pahansisuinen poni. Se on vain vähän hoopo ja hirvittävän aktiivinen tyyppi. Ori onkin mitä loistavin kaveri, kun kyseessä on työn tekeminen. Poni toimii loistavasti niin ratsuna- kuin ajossakin. Ori tekee töitä kuin höyryveturi, eikä se tunnu väsyvän millään. Sen kanssa pystyy helposti tekemään monen tunnin maastolenkkejä ja silti ori olisi valmis seuraavana päivänä kilpailuihin. Trolli onkin jopa vaikea saada ratsastettua hikeen, sillä se ei helposti väsähdä. Liikkeissään ori on varsin vaivaton ja se omistaa täyden kympin laukan. Ei ponin ravissakaan mitään vikaa ole, mutta laukasta herra on saanut oikein erityisesti kehuja. Ratsuna Trolli on herkkä, mutta silti hyvin kuulolla. Se ei lähde lentoon ratsastajan alta kuitenkaan, vaikka herkkä onkin. Ponilta sujuu vaivattomasti pohkeenväistöt niin käynnissä kuin ravissakin.

Poni loistaa myös valjakkoajossa. Se kulkee reippaasti eteenpäin ja reagoi hienosti pienimpiinkin apuihin. Se on hyvin tarkkaavainen, eikä orilta jää mitkään avut huomaamatta. Tämä toki tuo omaa haastetta työskentelyyn, sillä ohjastajan tulee todella tietää mitä tekee. Trolli ei nimittäin anna virheitä yhtään anteeksi, vaan sille täytyy hyvinkin tarkasti kertoa, mitä seuraavaksi tulee tehdä. Trollille mikään valjakkoajon osa-alue ei oikeastaan ole toistaan heikompi. Maraton osuuksilla ori on erittäin kestävä, eikä se vierasta kummallisimpiakaan esteitä. Tarkkuus osiot sujuvat upeasti, mikäli ohjastaja vain on tarkkana ja osaa asiansa. Trolli sujahtelee letkeästi pienimmistäkin väleistä ja kulkee kauniisti kaula kaarella eteenpäin. Tämä onkin erittäin hieno käyttöponi ja kilpailemme aktiivisesti niin valjakossa kuin kouluratsastuksessakin.

Kilpailuissa ori on melkoisesti tammojen perään, joskus jopa niin paljon, että kilpasuoritus menee täysin päin mäntyä. Vanhemmiten Trolli on ruvennut kuitenkin hieman rauhoittumaan ja se myös uskoo paremmin, kun sitä pyytää käyttäytymään. Kilpailutilanteissa ori on aina näyttävä, sillä se esiintyy hyvässä ryhdissä ja kulkee tarmokkaasti eteenpäin. Joskus ori saattaa innostua esittämään tyylikkäät piruetit (niitä me ei kuitenkaan narun toisessa päässä hirveästi arvosteta).


Kuvat © Valyrian Shetlands

Sukutaulu & jälkeläiset

i. Maximus v.d. Rodesterij
musta, 103cm
Champion, KTK-I
ii. Maxim v.d. Rodesterij
musta, 103cm
iii. Marco Tounway
iie. Heather Tounway
ie. Clara v.d. Rodesterij
tummanruunikko, 99cm
iei. Alec v.d. Kastharen
iee. Caramel v.d. Rodesterij
e. Arhavney Natalie
hiirakko, 104cm
KTK-III, KRJ-II, VVJ-II
ei. Rosedawn Cinnamon
punahallakko, 107cm
eii. The New Born
eie. Needle Tong
ee. Arhavney Dinana
hiirakko, 102cm
eei. Rosebud Winston
eee. Bernadette

ei. Rosedawn Cinnamon on tunnetun Brittiläis kasvattajan upea tyylinäyte siitä, mitä poni voi parhaimmillaan olla. Tämä ori on väriltään punahallakko ja korkeudeltaan 107cm tasan. Orin kanssa joudutaankin ennen näyttelyitä viilaamaan kaviot viimeisenpäälle, jottei ylimäärä millejä tule ja poni pysyy sallittujen mittojen sisäpuolella. Rakenteeltaan tämä suurikokoinen poni on hieman pitkäjalkainen, minkä takia sopusuhtaisuus kärsii jonkin verran. Muutoin kuitenkin vahvarakenteinen ja paksujouhinen oripoika. Cinnamon on palkittu kotimaassaan II- ja III palkinnoilla rotunäyttelyissä. Näyttelyelämän ulkopuolella Cinnamon viettää leppoisaa elämää. Sitä liikutetaan säännöllisesti ja se astuu tammoja aina kun tammanomistajilta kiinnostusta löytyy. Orilla on tällä hetkellä 37 jälkeläistä. Joukkoon mahtuu myös hyvin menestyneitä yksilöitä.

eii. The New Born syntyi Isoon-Britanniaan isolle maatilalle. Orivarsa sai kirmata suurilla laitumilla emänsä ja muutaman muun varsoneen tamman kanssa. Kaksivuotiaana se pääsi muiden oripoikien kanssa orilaitumelle pitämään villiä ja vapaata kesää. Kolmevuotiaana Newtoniksi kutsuttu poni opetettiin ajolle sekä ratsuksi. Neljävuotiaana alkoi pitkä ja menestyksekäs kilpaura niin valjakkoajossa kuin kouluratsastuksessakin. Vaikka Newton oli ulkonäöltään hyvin ruunamainen ja vaatimaton, oli se liikkuessaan upea ilmestys. Hieno liidokas ravi sekä pyörivä ja näyttävä laukka olivat iloa katselijoiden silmille. Newton ei koskaan päässyt kantakirjaan saakka, mutta se sai jalostusluvan ja sitä käytettiin muutaman siitokseen. Ponilla on yksi orijälkeläinen sekä kolme tammajälkeläistä. Niistä ori Rosewood Cinnamon on ehdottomasti porukan menestynein poni.

eie. Needle Tong viettää lokoisia eläkepäiviä Rosedawnin siittolan tiluksilla. Needle on 26-vuotias ponitamma. Se on väriltään musta ja korkeudeltaan 101cm korkea. Neiti on hyvin säilynyt, eikä ikä näytä ponia painavan. Nuoruudessaan poni kilpaili ohjas-ajoluokissa sekä valjakkoajossa tarkkuuskokeissa. Mielenvirkistykseksi välillä sen kanssa osallistuttiin myös poniagilityyn. Ruusukkeita tuli vaihtelevasti, mutta yritystä tältä tammalta löytyi aina. Luonteeltaan se onkin hyvin yhteistyöhaluinen ja miellyttävä tapaus.

ee. Arhavney Dinana myytiin ensin kasvattajaltaan Jonakselta Rosedawn tilalle, jossa se kierteli näyttelykehissä ja varsoi jo nuorella iällä kaksi varsaa. Myöhemmin se myytiin Suomeen. Suomessa tamman kanssa kilpailtiin valjakkoajossa sekä kouluratsastuksessa. Kummassakin se menestyi erittäin hienosti. Dinana oli mm. vuoden 2015 valjakkocupin voittaja. Rotunäyttelyissä sitä palkittiin parhaimmillaan jopa ykköspalkinnolla. Kantakirjaan se pääsi II-palkinnolle. Suomessa Dinana varsoi vielä kaksi varsaa. Luonteeltaan Dinana oli erittäin tammamainen ja keksi ihmisten päänmenoksi kaikenlaisia jekkuja. Tarhasta se onnistui karkaamaan satoja kertoja kenenkään huomaamatta. Dinana oli myös erittäin perso ruualle ja sen hyvässä kunnossa pitäminen oli oma projektinsa, sillä tamma lihoi jo pelkästään ruokaa nähdessään.

eei. Rosebud Winston ruunattiin neljävuotiaana, mutta sitä ennen se oli kerennyt karkaamaan tarhastaan ja astumaan yhden tallin tammoista. Tämän takia Winstonilla on yksi jälkeläinen. Tämä ruunapoika toimitti tuntiratsun virkaa Isossa-Britanniassa isossa ratsastuskoulussa. Winston oli pikkutyttöjen suosikki, sillä se totteli aina ja oli oikea halinalle. Ruuna ei ole ollenkaan tyypillinen ilkikurinen shetlanninponi. Sen olisi voinut jättää tarhaan vaikka portti auki, eikä se olisi sieltä ilman lupaa lähtenyt. Winstonin kilpaura ulottui ainoastaan tallin pikkukisoihin. Se hyppäsi 40cm esteratoja ja koulua se meni Helppo D luokissa. Ratsastaa poni oli hyvin rauhallinen, mutta kuuliainen. Koskaan se ei pukittanut tai pelleillyt omiaan.

eee. Bernadette oli väritykseltään upea voikonkirjava shetlanninponitamma, jonka upeat valkoiset ja paksut jouhet kiinnittivät katsojan huomion. Rakenteeltaan Dette ei ollut ykköspalkinnon luokkaa, mutta näyttelyissä se palkittiin vaihtelevasti kakkos- ja kolmospalkinnoilla. Kantakirjaan se pääsit lopulta kolmospalkinnolle. Dette oli erittäin miellyttäväluonteinen ponitamma. Se rakasti lasten läheisyyttä ja kuskasi mielellään taaperoita kyydissään. Potentiaalia sillä oli myöskin ihan kilpailuihin saakka ja tamman kanssa kilpailtiinkin valjakkoajoa noviisiluokissa sekä kouluratsastusta Helppo D luokissa. Bernadette varsoi elämänsä aikana kolme varsaa - yhden hiirakon tammavarsan, yhden voikonkirjavan orivarsan sekä yhden mustan tammavarsan.

Jälkeläiset

Trolli on tarjolla jalostukseen puhdasrotuisille shetlanninponeille.

o. Valyrian Blackmood 19.05.2018 e. Huvin Ghostica Champion, KTK-II

Kilpailumenestys

Kantakirjatilaisuus 20.03.2018   —   19 + 19 + 19 + 19 = 76p. - KTK-II

SHLA Tilaisuus 20.06.2019   —   15 + 16 + 30 + 20 + 27 + 15 = 123p. SHLA-II


Näyttelytulokset

Champion - arvonimi myönnetty 17.01.2019

02.08.2018, NJ-näyttelyt, Maybeck Stud, 3/11 irtoSERT (pt. Welby)
18.02.2018, NJ-näyttelyt, Härdelli, 5/12 irtoSERT (pt. Sorel)
07.09.2018, NJ-näyttelyt, Wyat Shetlands, 3/12 irtoSERT (pt. Catia)
14.03.2018, NJ-näyttelyt, Maybeck Stud, 8/11 SA (pt. Kati)

VVJ Valjakkoajo - 40 sijoitusta

01.02.2018, Huvitus, vaativa tarkkuuskoe, 2/30
14.02.2018, Huvitus, vaativa tarkkuuskoe, 1/30
20.02.2018, Huvitus, vaativa tarkkuuskoe, 5/30
09.03.2018, Breandan, vaativa yhdistetty, 4/46
12.03.2018, Breandan, vaativa yhdistetty, 1/50
24.01.2018, Breandan, vaativa yhdistetty, 4/31
30.01.2018, Breandan, vaativa yhdistetty, 4/31
21.03.2018, Breandan, vaativa parivaljakko, 3/23
07.03.2018, Yentel Ponies, vaativa yhd. pari, 1/12
16.03.2018, Duán Stable, vaativa tarkkuuskoe, 5/30
18.03.2018, Duán Stable, vaativa tarkkuuskoe, 3/30
19.03.2018, Duán Stable, vaativa tarkkuuskoe, 5/30
21.03.2018, Duán Stable, vaativa tarkkuuskoe, 2/30
28.04.2018, Erkinheimot, vaativa koulukoe, 5/30
01.05.2018, Yorca WBs, vaativa koulukoe pareille, 3/14
01.05.2018, Yorca WBs, vaativa koulukoe pareille, 3/14
02.05.2018, Yorca WBs, vaativa koulukoe pareille, 1/14
04.05.2018, Yorca WBs, vaativa koulukoe pareille, 2/14
05.05.2018, Yorca WBs, vaativa koulukoe pareille, 1/14
09.05.2018, Adina, vaativa tarkkuuskoe yksilöille, 4/27
11.05.2018, Adina, vaativa koulukoe yksilöille, 4/26
13.05.2018, Adina, vaativa koulukoe yksilöille, 1/26
13.05.2018, Adina, vaativa tarkkuuskoe yksilöille, 1/27
06.05.2018, Yorca WBs, vaativa koulukoe pareille, 2/14
07.05.2018, Yorca WBs, vaativa koulukoe pareille, 1/14
14.05.2018, Yorca WBs, vaativa koulukoe pareille, 1/14
19.05.2018, Yorca WBs, vaativa koulukoe pareille, 1/14
20.05.2018, Yorca WBs, vaativa koulukoe pareille, 3/14
26.05.2018, Yorca WBs, vaativa koulukoe pareille, 1/14
27.05.2018, Yorca WBs, vaativa koulukoe pareille, 3/14
28.05.2018, Yorca WBs, vaativa koulukoe pareille, 2/14
02.05.2018, Crimson, vaativa tarkkuuskoe pareille, 2/14
03.05.2018, Crimson, vaativa tarkkuuskoe pareille, 2/14
06.05.2018, Crimson, vaativa tarkkuuskoe pareille, 1/14
08.05.2018, Crimson, vaativa tarkkuuskoe pareille, 1/14
09.05.2018, Crimson, vaativa tarkkuuskoe pareille, 2/14
10.05.2018, Crimson, vaativa tarkkuuskoe pareille, 2/14
12.05.2018, Crimson, vaativa tarkkuuskoe pareille, 3/14
13.05.2018, Crimson, vaativa tarkkuuskoe pareille, 3/14
14.05.2018, Crimson, vaativa tarkkuuskoe pareille, 2/14

KRJ Kouluratsastus - 5 sijoitusta

04.03.2018, Vuorna, Helppo C, 3/30
06.03.2018, Vuorna, Helppo C, 3/30
09.03.2018, Vuorna, Helppo C, 5/30
10.03.2018, Vuorna, Helppo C, 5/30
28.01.2018, Vuorna, Helppo C, 1/24

Päiväkirja

Valjakkovalmennus 25.08.2018

Tänään päätin pitää valjakkotreenit tallilla käyville kolmelle nuorelle tytölle - Bella 15 vuotta, Anna 13 vuotta ja Holly 16 vuotta. Treenikavereiksi valitsin Trollin, Kermiksen ja Lastun. Bella onkin Kermiksen vakituinen hoitaja, mutta Trolli ja Lastu olivat tytöille ihan uudet tuttavuudet. Kaikki oriit ovat kuitenkin kilttejä, Trolli tosin on vähän sättä, mutta 16 vuotias Holly on jo kokenut käsittelemään vähän hankalampiakin tapauksia. Ilma oli aivan loistava valmennukselle, +20 astetta ja pieni tuulenvire. Autoin tyttöjä laittamaan ponit kuntoon, jonka jälkeen lähdettiin possujunassa kohti nurmikenttäämme.

Tehtävien vaativuus oli tänään todella helppo, sillä tytöistä ketään ei ole kyseistä lajia harrastanut. Kaikki ovat toki ajaneet poneilla, mutta vain maastossa kärrylenkeillä. Ovathan he toki olleet mukana kilpailuissa ja tietävät miltä laji näyttää, mutta käytännön kokemusta heillä ei asioista ollut. Työskentely oli tänään pelkkää käyntiä. Tein pienen radan keskelle nurmikenttää, jossa oli parit tötsät palloineen. Harjoittelimme pujottelua isoilla väleillä. Toki puutuin myös ihan perusasioihin, kuten ohjastuntumaan ja ponien kunnolliseen työskentelyyn. Hollyllä oli aluksi Trollin kanssa melkoisesti ongelmia. Ori on seissyt muutaman päivän, mikä näkyy siinä heti. Ori painoi kunnolla kuolaimelle ja änki toinen lapa edellä minne sattuu. Holly oli kuitenkin sitkeä ja työskenteli ahkerasti. "Anna kunnolla puolipidätteitä ja tee sen kanssa paljon voltteja, jotta saadaan se kuuntelemaan ja pois kädeltä. Ei anneta sen kulkea lapa edellä", komensin Hollya. Alkukankeuksien jälkeen parin yhteistyö alkoi kuitenkin sujumaan. Pujotteluissa he eivät tiputtaneet yhtään palloa alas!

Kirjoittanut EmmiN. (omistaja) ja teksti sisältää 224 sanaa.

Klikkaa otsikkoa sulkeaksesi

Tämä on virtuaalihevonen - This is a sim-game horse